StoryEditorOCM

Milanović se i dalje ne javlja i ne zna se kad će. Što li smišlja? Govorio je da ima lukav plan. Hm, kad ćemo ga čuti?

Piše vijesti sd
18. travnja 2024. - 11:49

„Gdje je nestao čovjek...”, pitaju se svi od sinoć pogleda uprta u Pantovčak.

HDZ je pojedinačni pobjednik parlamentarnih izbora, no 61 mandat daleko je od potrebne većine od 76 ruku. Zasad Andrej Plenković može sa sigurnošću računati tek na još osam manjinskih zastupnika. Oko svih ostalih bit će mučnih pregovora. 

Zoran Milanović je onaj koji će na osnovu prikupljenih potpisa dati priliku budućem mandataru da sastavi Vladu. Izborni rezultati nisu još ni službeno proglašeni, i nema tu nikakve žurbe, no prilično je čudno da se bombarder s Pantovčaka uopće još nije javio nakon izbornih rezultata. Na njegovom Facebooku još stoji dva dana star post: ‘Sve znate, Hrvatska nikada nije imala ovako pokvarenu vladu, u Hrvatskoj se nikada nije kralo kao u ovih osam godina Plenkovićeve i HDZ-ove vlasti. Izađite i glasajte za sve osim za HDZ...‘, piše između ostaloga.

Plan da razdrma glasače i HDZ objavom da je kandidat SDP-a za premijera nije mu uspio, a sad se odlučio šutjeti. Što li radi i smišlja?

image

ilustracije izbori

Ilustracija: Sd, Cropix, Shutterstock/Slobodna Dalmacija

HDZ-ova koalicija skupila je 61 mandat dok su Rijeke pravde na 42 mandata. Milanović cijelo vrijeme kampanje govorio kako ima lukav plan o tome kako skupiti 76 ruku potrebnih za formiranje vlade, to će u ovoj situaciji jako teško uspjeti. Teoretski je to moguće, ali uz velike kompromise i spajanje praktički nespojivih ideoloških suparnika.

Da bi postao premijer Milanoviću nedostaju čak 24 mandata do saborske većine. Morao bi osigurati podršku svih osam zastupnika nacionalnih manjina, Fokusa (jedan), Nezavisne platforme Sjever (2 mandata), IDS-a (dva), no čak i kad svima njima pribrojimo i deset ruku od zastupnika platforme Možemo! i dalje nedostaje jedna ruka. Ta presudna ruka morala bi doći iz redova Domovinskog pokreta ili Mosta...

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:38