Novosti Hrvatska

ministri davor božinović i martina dalić u zadru o prednostima pripadnosti europskoj uniji

‘EU nas košta, ali svakako smo s njom u plusu’

ministri davor božinović i martina dalić u zadru o prednostima pripadnosti europskoj uniji

− Usvojili smo više od 400 europskih zakona te primijenili brojne zakonske regulative. U pregovore o ulasku u EU bilo je uključeno 1500 ljudi − naveo je ministar obrane Davor Božinović u Zadru, gdje je govorio o Hrvatskoj kao 28. članici EU-a.

Uz njega je o prednostima pripadnosti europskoj zajednici govorila i ministrica financija Martina Dalić, koja je također u brojkama predočila interese Hrvatske: 2013. godine Hrvatska od EU-a dobiva 800 milijuna eura, već sljedeće godine dvije milijarde eura, te se ta brojka nadalje povećava.

Ipak, naglasila je Dalić, i Hrvatska će članstvo u EU-u svake godine plaćati 550 milijuna eura, no svejedno smo u velikom plusu, zaključila je. Ministar Božinović podsjetio je na to da europski novac neće Hrvatskoj biti uplaćivan automatizmom, nego za konkretne projekte.

− O nama ovisi koliko ćemo uspjeti “povući“ novca iz fondova EU-a − naglasio je Božinović.

Apostrofirao je da će se Hrvatskoj otvoriti tržište na prostoru na kojem živi više od pola milijarde stanovnika, te da je ulazak u EU najvažnija tema hrvatske politike, kako gospodarske, tako i međunarodne i socijalne.

Tribinu o Hrvatskoj kao 28. članici EU-a organizirao je Županijski odbor HDZ-a u Zadru, a nazočni su bili i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks te predsjednik ŽO HDZ-a ministar Božidar Kalmeta.

L. Kalmeta

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last