stdClass Object ( [id] => 1365782 [title] => ‘Ostat ću braniti svoje‘; Znate li tko je heroj s murala u Vukovarskoj? Sin mu živi u Splitu, plakali smo dok je pričao [alias] => znate-li-tko-je-heroj-s-murala-u-vukovarskoj-njegov-sin-zivi-u-splitu-plakali-smo-dok-je-pricao-po-tome-ga-pamte [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što si radio u proljeće i ljeto svoje dvanaeste godine života?

Jesi li loše riješio test iz matematike? Jesi li se zaljubio? Crtao srca kredom simpatiji ispod prozora? Ispio krišom gutljaj piva? Izranio koljena igrajući nogomet?

U svojoj 45. godini Igor Šajtović i kad zatvori oči, jasno vidi, kao da je jučer bilo, svoj dvanaesti životni svibanj. I lipanj. I srpanj. I kolovoz. I rujan. I listopad. I studeni, studeni, studeni.

Uspomene na djetinjstvo Igor nosi kao dvostrani džemper (možda onaj plavi kojeg se sjeća, u njemu je snimio prvu sliku za dokumente...), pa ga jedna strana grije i tješi, a druga pak svrbi i smeta.

U dvanaestoj je godini Igor posljednji put vidio tatu.

Stajao je pred zgradom u kojoj su do tada živjeli. Aleja oslobođenja 9, ulaz A, Vukovar.

Mahnuo je suznih očiju njemu, bratu Saši, desetogodišnjaku, i mami Branki.

– Ostat ću braniti svoje…

I ostao je.

Zauvijek.

– Našli smo ga 2004., mama nije dopustila nama da budemo na identifikaciji. Ekshumiran je u vojnoj uniformi, među 25 naših vojnika i 85 civila, na farmi Lovas. Majka ga je prepoznala – skriva Igor oči iza šilterice pa će onako, više za sebe:

– Sat su mu uzeli...

Vraćamo se, polako, na sretne uspomene. Na Vukovar prije negoli ga je mržnja pokušala sravniti sa zemljom. Na vrtove, livade za igru, susjedove jabuke, školu i vožnju biciklom, ljeta na bazenu, djevojčice s kikicama i pletenicama. Na mamu i tatu koji rade, na brata i Igora koji odrastaju kao u pamuku. Na djedove i bake koji su upravo onakvi kakvi djedovi i bake trebaju biti.

---

image

Od svih na fotografiji tek je dvoje među nama

Obiteljski Album/
---

U tom valceru od života krivi je takt udario 25. svibnja 1991. godine. Bombardiranje iz smjera Borova sela, a Šajtovići na sedmome katu.

– Sakrio sam se u sobu, pa nas roditelji odveli na drugu stranu stana, potom nas spustili u sklonište, a ujutro nešto iza sedam sati smo mi mulci iz ulice skupljali metke po dvorištu – slaže kaleidoskop sjećanja Igor i dolazi do rastanka.

Rastanci bole.

Rastanci bole vremenu usprkos.

Dogodili se prije 33 godine ili jučer – jednako su bolni.

– Baka i dida su živjeli 14 kilometara dalje, u selu Čakovci, u zapadnom Srijemu. Tata je inzistirao da mama i nas dvojica odemo tamo, "dok se ne smiri", tako je govorio. I otišli smo. Odvezao nas tatin prijatelj – teško je sklapati rečenice o uspomenama koje su noćne more.

U kući svojeg djeda Ivana Varvodića i bake Milice našli su ljubav, ali ne i mir. Na kapiji je morala biti vezana bijela marama, znak da iza zidova žive Hrvati.

– U dvorištu smo se smjeli igrati do 17 sati, tada smo morali ući u kuću – objašnjava nam svojevrsni policijski sat.

Dopustite da vam reporterka prepriča ostatak, da Igora ostavimo na miru, nekako je lakše s odmakom govoriti o ljudima koji još uvijek žive na hrvatskom tlu. Zapisali smo imena. Ona imena koja su s oprostom koji se abolicija zove – nastavila adresom dokazivati svoje državljanstvo. Adresom, kažemo, jer uvjereni smo kako ni duhom ni srcem Lijepu našu ne drže svojom.

E, pa ti su "abolirani" noću silom ulazili u bijelom maramom označene kuće. Silovali su žene. Tukli su starce. Djecu prisiljavali gledati, bespomoćno. Urezivali svoja ocila u namještaj. Zabavljali su se, onako psihom iskrivljeni, opijajući se, razbijajući, pljačkajući...

Josip Kovačić je bio godinu stariji od Igora. Prijatelj mu. Susjed u Čakovcima. Dan ranije zajedno su se igrali. Njega su ubili. Pod krovom kojeg su mu djedovi izgradili. Majka Anica je i u smrti tijelom štitila svojeg Josipa... Našli su ih zagrljene.

– Nitko nije odgovarao za to! Nikad! Nitko! A ja ga i sad vidim, "papovka", plava, zamršena brada – veli Igor dok zapisujemo ime Josipova ubojice...

Jedan kadar iz horor filma (lakše nam je tako, op.a.) života u kući s bijelom maramom je posebno strašan. Dolazi "prika iz razreda", izvodi Branku i sinove na dvorište, prisiljava ih da se poredaju pred zidom i repetira pušku kako bi ih strijeljao. Baka trči iz kuće, zapinje, plače, jeca, jauče, moli za život svojih najmilijih. Baca se pred noge tom nekom, ime mu znamo, grli mu i ljubi noge. Nema u ljubavi ponosa, što god li vi mislili.

---

image

Rijetke sačuvane fotografije

Obiteljski Album/
---

Vijesti od oca nisu dobivali, označeni kao "ustaše" dani su im odbrojavani sitno. Majka Branka je znala da mora spasiti sinove. Pa i varkom, ako treba. Prijavila se "vlastima", zatražila da je puste do Beograda, jer je "bubrezi bole". Rekli su da može, ali bez sinova.

Uzimamo, na tren, pauzu.

Samo kako bismo udahnuli.

Obrisali suze.

U sebi zgazili roditeljski osjećaj koji nas vraća u Brankine postole.

Svaki roditelj među vama zna kako mu život vrijedi tek koliko vlas djetetove mu kose.

Pa se vraćamo u tugu i jad studenog 1991. i Božju providnost. Jer dok je Branki srce pucalo na dva dijela i dok se domišljala kako će djecu spasiti – naišao je bivši joj školski kolega. Pogledom joj je sve rekao i potpisao propusnicu za sve.

– E, sad imamo propusnicu, ali nemamo kako izaći iz Čakovaca. Dida ne želi otići ni pod razno. "Ako me moraju ubit, neka me ubiju na rodnom pragu", tako je govorio. A onda je naišao kamion pun četnika, vraćali su se iz Vukovara prema Šidu i, pazi sad, majku, baku i nas dvojicu ukrcaju među njih! Sjedimo na onim drvenim klupama, a to čak i u filmovima djeluje neuvjerljivo, gledamo u pod.

Ispod oka vidim kako jedan od četnika gleda u moju majku, baš je, ono, proučava. Strah me stiskao, a ona se snašla. Pita ga odakle je, kaže on iz Sokobanje, a ona tamo imala prijateljicu, ovaj se oduševio jer mu je to bila poznanica. Tako su nas pustili na miru. Na cijelom tom putu smo sreli more vojske, činilo mi se da nije bilo metra na kojem nije stajao po jedan vojnik – njegove nam riječi stvaraju mentalne slike, naježi se od njih čovjek od glave do pete.

I stigli su u Šid, pomogla im puno Srpkinja, supruga jednog od rođaka, napravili im putovnicu, jednu, na kojoj su i majka i sinovi, Igor je još uvijek čuva. Ujak poslao novac, pa su odletjeli u Njemačku, gdje je Igor do mature živio.

Od posljednjeg pogleda upućenog sinu do dana kada su u Vukovaru junaci prestali tijelima braniti svoj grad – Ivan Šajtović, Igorov i Sašin tata, Brankin suprug, zaposlenik Tvornice gume i obuće Borovo, postao je herojem.

---

image

U splitskoj Vukovarskoj ulici, na muralu koji prikazuje vukovarske ratnike, njegovo lice gleda s osmijehom

Saša Burić/Cropix
---

U našoj Vukovarskoj ulici, na muralu koji prikazuje vukovarske ratnike, njegovo lice gleda s osmijehom. Nosio je taj osmijeh 42 godine, koliko mu je trebalo da stvori obitelj, da uspije začahuriti najljepše uspomene svojim sinovima, sakriti ih iza svih onih groznih scena kojima su svjedočili, učiniti ih snažnima.

U svoje je 42 godine nesrećom djelomično oslijepljen, no ni to ga zaustavilo nije. Njegovi će suborci kasnije pripovijedati kako je prije ulaska u bitku uvijek govorio: "Samo mi daj nekoga tko dobro vidi, ja ću biti na liniji gdje god tražiš!" U mjesecima ratovanja dva puta je ranjen, svaki put se nakon par dana vraćao na teren.

Na Sajmištu, liniju obrane koju su držali pripadnici HOS-a, devetog dana studenog ranjeni su Zvonko Bračun Čaruga, Stjepan Antolić Tonči, Davor Perulić Fuks i Francuz Jean-Michel Nicolier, dok su ih izvlačili s bojišta zapovjednik Robert Šilić i suborac im, tada tek petnaestogodišnjak, Zoran Harhaj, upravo je Ivan Šajtović bio taj koji je držao odstupnicu da četnici ne mogu do njih. Suborac mu Igor Široki za njega još uvijek kaže kako je bio kao lav.

– Ja ću, samo mi dajte nekoga tko vidi!

Tako ga pamte.

Nikica Burić Samoborac, zamjenik zadnjeg zapovjednika Sajmišta Josipa Tomašića Ose, drži kako je Šajtović najfascinantnija osoba koju je u Vukovaru upoznao.

On ga je posljednji i vidio.

Išao je prema položaju na Drvenoj pijaci.

Dan prije negoli su metci prestali fijukati, a rakete vrištati.

– Nakon zlostavljanja u Mjesnoj zajednici Dalj tamo je najvjerojatnije i ubijen. Pokopan je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru – tako će sin vukovarskog heroja.

---

image

Posljednja slika Ivana Šajtovića uz Jean-Michel Nicoliera

Obiteljski Album/
---

Ne može uvijek spavati.

Sanja.

To nisu lijepi snovi.

A kako bi i bili.

Osim tate mu, slavonska zemlja skriva i djeda mu Martina, najstarijeg vukovarskog matičara i strica mu Davora, tridesetogodišnjaka. Ubijeni su zajedno, otac i sin, batinama na Veleprometu, u "sobi smrti". Preživjeli se sjećaju kako je mladić, držeći oca, ponosno i uspravno otišao u smrt. Ekshumirani su u blizini Veleprometa, na njivi uz voćnjak.

Prabaka Eva ostala je u obiteljskoj kući. Njezine ostatke nisu pronašli.

Baka Milica se po završetku Domovinskog rata i po povratku u svoju kuću nije mogla boriti s duhovima prošlosti. Prekinula je tu muku sama.

– Sjeo sam nakon svega s djedom u dvorište – otkriva nam Igor kako se može razgovarati i tišinom.

– Kad je naišao susjed (i njegovo ime znamo, op.a.), pa me sve pita, Igore kako si, Igore što je s tobom. Mislim se: Kako te nije sram? A samo sam rekao: Mrš! – u ta je tri slova uspio ugurati svu onu bol, sav jad i tugu, ostao je s ta tri slova dostojanstven i uspravan, ostao je svoj na svome.

Dok prolazi, nježno, prstom po nadlanici, gdje je dao utetovirati sliku svojeg oca, kaže nam kako mu je Split, eto, bio suđen. Zaljubio se "ispred crkve svetog Frane, kod fontane" u svoju Nedu, pa su ljubav utjelovili u svoju Mateu.

– Nisam imao priliku, ali zato svome ditetu ću osigurati sve – čvrsto će.

– Rat mi je sve pokvario, sve je pomeo, sve izbrisao – veli, ali zbog nečeg neobjašnjivog ipak – kad god dođe u Vukovar, osjeti mir.

– Tamo sam miran. Tamo mi je duša na mistu – tako će.

Pa se gledamo.

I vaša reporterka vidi dječaka. Pod rukom mu nogometna lopta. Bicikl je taman bacio u travu. Smije se i trči preko polja. Trči, trči. Slobodan kao ptica. Baš kao što bi svaki dječak i djevojčica na svijetu trebali biti.

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => njihova ratna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => njihova ratna priča 2 0 9580 2 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-15 11:53:50 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => Milena Budimir [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-21 10:37:53 [modified_by] => 3182 [publish_up] => 2024-02-21 10:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Znate li tko je heroj s murala u Vukovarskoj? Njegov sin živi u Splitu, plakali smo dok je pričao: 'Po tome ga pamte...' page_title=Znate li tko je heroj s murala u Vukovarskoj? Njegov sin živi u Splitu, plakali smo dok je pričao: 'Po tome ga pamte...' [metakey] => ivan šajatović, igor šajatović, vukovar, junak domovinskog rata, vukovarski junak, mural u Vukovarskoj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26616409.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26590299.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26590297.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26590294.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26590292.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26590290.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26590288.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26609711.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26609712.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/15\/26609717.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix, obiteljski album","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Obiteljski Album\/","Obiteljski Album\/","Obiteljski Album\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U svoje je 42 godine nesre\u0107om djelomi\u010dno oslijepljen, no ni to ga zaustavilo nije<\/p>","","","","","

Mural u Vukovarskoj ulici na kojem\u00a0je i junak Domovinskog rata Ivan \u0160ajtovi\u0107<\/p>","

U splitskoj Vukovarskoj ulici, na muralu koji prikazuje vukovarske ratnike, njegovo lice gleda s osmijehom<\/p>","

Rijetke sa\u010duvane fotografije<\/p>","

Od svih na fotografiji tek je dvoje me\u0111u nama<\/p>","

Posljednja slika Ivana \u0160ajtovi\u0107a uz Jean-Michel Nicoliera<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","48:53","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26616409_1920.jpg":"1920x1080","k_26616409_1280.jpg":"1280x1280","k_26616409_1024.jpg":"1024x1024","k_26616409_640.jpg":"640x640","k_26616409_480.jpg":"480x480","k_26616409_340.jpg":"340x340","k_26616409_220.jpg":"220x220","o_26616409_1280.jpg":"1280x853","o_26616409_1024.jpg":"1024x682","o_26616409_640.jpg":"640x426","o_26616409_480.jpg":"480x320","o_26616409_340.jpg":"340x226","o_26616409_220.jpg":"220x146","h_26616409_1280.jpg":"1280x854","h_26616409_1024.jpg":"1024x683","h_26616409_640.jpg":"640x427","h_26616409_480.jpg":"480x320","h_26616409_340.jpg":"340x227","h_26616409_220.jpg":"220x147","pp_26616409_1280.jpg":"1280x1628","pp_26616409_1024.jpg":"1024x1303","pp_26616409_640.jpg":"640x814","pp_26616409_480.jpg":"480x611","pp_26616409_340.jpg":"340x432","pp_26616409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x964","hd_26590299_1920.jpg":"1920x1080","k_26590299_1280.jpg":"1280x1280","k_26590299_1024.jpg":"1024x1024","k_26590299_640.jpg":"640x640","k_26590299_480.jpg":"480x480","k_26590299_340.jpg":"340x340","k_26590299_220.jpg":"220x220","o_26590299_1280.jpg":"1280x642","o_26590299_1024.jpg":"1024x514","o_26590299_640.jpg":"640x321","o_26590299_480.jpg":"480x241","o_26590299_340.jpg":"340x170","o_26590299_220.jpg":"220x110","h_26590299_1280.jpg":"1280x854","h_26590299_1024.jpg":"1024x683","h_26590299_640.jpg":"640x427","h_26590299_480.jpg":"480x320","h_26590299_340.jpg":"340x227","h_26590299_220.jpg":"220x147","pp_26590299_1280.jpg":"1280x1628","pp_26590299_1024.jpg":"1024x1303","pp_26590299_640.jpg":"640x814","pp_26590299_480.jpg":"480x611","pp_26590299_340.jpg":"340x432","pp_26590299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1132","hd_26590297_1920.jpg":"1920x1080","k_26590297_1280.jpg":"1280x1280","k_26590297_1024.jpg":"1024x1024","k_26590297_640.jpg":"640x640","k_26590297_480.jpg":"480x480","k_26590297_340.jpg":"340x340","k_26590297_220.jpg":"220x220","o_26590297_1280.jpg":"1280x754","o_26590297_1024.jpg":"1024x603","o_26590297_640.jpg":"640x377","o_26590297_480.jpg":"480x283","o_26590297_340.jpg":"340x200","o_26590297_220.jpg":"220x129","h_26590297_1280.jpg":"1280x854","h_26590297_1024.jpg":"1024x683","h_26590297_640.jpg":"640x427","h_26590297_480.jpg":"480x320","h_26590297_340.jpg":"340x227","h_26590297_220.jpg":"220x147","pp_26590297_1280.jpg":"1280x1628","pp_26590297_1024.jpg":"1024x1303","pp_26590297_640.jpg":"640x814","pp_26590297_480.jpg":"480x611","pp_26590297_340.jpg":"340x432","pp_26590297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x964","hd_26590294_1920.jpg":"1920x1080","k_26590294_1280.jpg":"1280x1280","k_26590294_1024.jpg":"1024x1024","k_26590294_640.jpg":"640x640","k_26590294_480.jpg":"480x480","k_26590294_340.jpg":"340x340","k_26590294_220.jpg":"220x220","o_26590294_1280.jpg":"1280x642","o_26590294_1024.jpg":"1024x514","o_26590294_640.jpg":"640x321","o_26590294_480.jpg":"480x241","o_26590294_340.jpg":"340x170","o_26590294_220.jpg":"220x110","h_26590294_1280.jpg":"1280x854","h_26590294_1024.jpg":"1024x683","h_26590294_640.jpg":"640x427","h_26590294_480.jpg":"480x320","h_26590294_340.jpg":"340x227","h_26590294_220.jpg":"220x147","pp_26590294_1280.jpg":"1280x1628","pp_26590294_1024.jpg":"1024x1303","pp_26590294_640.jpg":"640x814","pp_26590294_480.jpg":"480x611","pp_26590294_340.jpg":"340x432","pp_26590294_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3227","hd_26590292_1920.jpg":"1920x1080","k_26590292_1280.jpg":"1280x1280","k_26590292_1024.jpg":"1024x1024","k_26590292_640.jpg":"640x640","k_26590292_480.jpg":"480x480","k_26590292_340.jpg":"340x340","k_26590292_220.jpg":"220x220","o_26590292_1280.jpg":"1280x2151","o_26590292_1024.jpg":"1024x1721","o_26590292_640.jpg":"640x1075","o_26590292_480.jpg":"480x806","o_26590292_340.jpg":"340x571","o_26590292_220.jpg":"220x369","h_26590292_1280.jpg":"1280x854","h_26590292_1024.jpg":"1024x683","h_26590292_640.jpg":"640x427","h_26590292_480.jpg":"480x320","h_26590292_340.jpg":"340x227","h_26590292_220.jpg":"220x147","pp_26590292_1280.jpg":"1280x1628","pp_26590292_1024.jpg":"1024x1303","pp_26590292_640.jpg":"640x814","pp_26590292_480.jpg":"480x611","pp_26590292_340.jpg":"340x432","pp_26590292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1142","hd_26590290_1920.jpg":"1920x1080","k_26590290_1280.jpg":"1280x1280","k_26590290_1024.jpg":"1024x1024","k_26590290_640.jpg":"640x640","k_26590290_480.jpg":"480x480","k_26590290_340.jpg":"340x340","k_26590290_220.jpg":"220x220","o_26590290_1280.jpg":"1280x761","o_26590290_1024.jpg":"1024x609","o_26590290_640.jpg":"640x380","o_26590290_480.jpg":"480x285","o_26590290_340.jpg":"340x202","o_26590290_220.jpg":"220x130","h_26590290_1280.jpg":"1280x854","h_26590290_1024.jpg":"1024x683","h_26590290_640.jpg":"640x427","h_26590290_480.jpg":"480x320","h_26590290_340.jpg":"340x227","h_26590290_220.jpg":"220x147","pp_26590290_1280.jpg":"1280x1628","pp_26590290_1024.jpg":"1024x1303","pp_26590290_640.jpg":"640x814","pp_26590290_480.jpg":"480x611","pp_26590290_340.jpg":"340x432","pp_26590290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26590288_1920.jpg":"1920x1080","k_26590288_1280.jpg":"1280x1280","k_26590288_1024.jpg":"1024x1024","k_26590288_640.jpg":"640x640","k_26590288_480.jpg":"480x480","k_26590288_340.jpg":"340x340","k_26590288_220.jpg":"220x220","o_26590288_1280.jpg":"1280x853","o_26590288_1024.jpg":"1024x682","o_26590288_640.jpg":"640x426","o_26590288_480.jpg":"480x320","o_26590288_340.jpg":"340x226","o_26590288_220.jpg":"220x146","h_26590288_1280.jpg":"1280x854","h_26590288_1024.jpg":"1024x683","h_26590288_640.jpg":"640x427","h_26590288_480.jpg":"480x320","h_26590288_340.jpg":"340x227","h_26590288_220.jpg":"220x147","pp_26590288_1280.jpg":"1280x1628","pp_26590288_1024.jpg":"1024x1303","pp_26590288_640.jpg":"640x814","pp_26590288_480.jpg":"480x611","pp_26590288_340.jpg":"340x432","pp_26590288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"738x1600","hd_26609711_1920.jpg":"1920x1080","k_26609711_1280.jpg":"1280x1280","k_26609711_1024.jpg":"1024x1024","k_26609711_640.jpg":"640x640","k_26609711_480.jpg":"480x480","k_26609711_340.jpg":"340x340","k_26609711_220.jpg":"220x220","o_26609711_1280.jpg":"1280x2775","o_26609711_1024.jpg":"1024x2220","o_26609711_640.jpg":"640x1387","o_26609711_480.jpg":"480x1040","o_26609711_340.jpg":"340x737","o_26609711_220.jpg":"220x476","h_26609711_1280.jpg":"1280x854","h_26609711_1024.jpg":"1024x683","h_26609711_640.jpg":"640x427","h_26609711_480.jpg":"480x320","h_26609711_340.jpg":"340x227","h_26609711_220.jpg":"220x147","pp_26609711_1280.jpg":"1280x1628","pp_26609711_1024.jpg":"1024x1303","pp_26609711_640.jpg":"640x814","pp_26609711_480.jpg":"480x611","pp_26609711_340.jpg":"340x432","pp_26609711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"738x1600","hd_26609712_1920.jpg":"1920x1080","k_26609712_1280.jpg":"1280x1280","k_26609712_1024.jpg":"1024x1024","k_26609712_640.jpg":"640x640","k_26609712_480.jpg":"480x480","k_26609712_340.jpg":"340x340","k_26609712_220.jpg":"220x220","o_26609712_1280.jpg":"1280x2775","o_26609712_1024.jpg":"1024x2220","o_26609712_640.jpg":"640x1387","o_26609712_480.jpg":"480x1040","o_26609712_340.jpg":"340x737","o_26609712_220.jpg":"220x476","h_26609712_1280.jpg":"1280x854","h_26609712_1024.jpg":"1024x683","h_26609712_640.jpg":"640x427","h_26609712_480.jpg":"480x320","h_26609712_340.jpg":"340x227","h_26609712_220.jpg":"220x147","pp_26609712_1280.jpg":"1280x1628","pp_26609712_1024.jpg":"1024x1303","pp_26609712_640.jpg":"640x814","pp_26609712_480.jpg":"480x611","pp_26609712_340.jpg":"340x432","pp_26609712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26609717_1920.jpg":"1920x1080","k_26609717_1280.jpg":"1280x1280","k_26609717_1024.jpg":"1024x1024","k_26609717_640.jpg":"640x640","k_26609717_480.jpg":"480x480","k_26609717_340.jpg":"340x340","k_26609717_220.jpg":"220x220","o_26609717_1280.jpg":"1280x853","o_26609717_1024.jpg":"1024x682","o_26609717_640.jpg":"640x426","o_26609717_480.jpg":"480x320","o_26609717_340.jpg":"340x226","o_26609717_220.jpg":"220x146","h_26609717_1280.jpg":"1280x854","h_26609717_1024.jpg":"1024x683","h_26609717_640.jpg":"640x427","h_26609717_480.jpg":"480x320","h_26609717_340.jpg":"340x227","h_26609717_220.jpg":"220x147","pp_26609717_1280.jpg":"1280x1628","pp_26609717_1024.jpg":"1024x1303","pp_26609717_640.jpg":"640x814","pp_26609717_480.jpg":"480x611","pp_26609717_340.jpg":"340x432","pp_26609717_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15070090 Threads: 5 Questions: 3157550968 Slow queries: 7058528 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235101712 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/znate-li-tko-je-heroj-s-murala-u-vukovarskoj-njegov-sin-zivi-u-splitu-plakali-smo-dok-je-pricao-po-tome-ga-pamte-1365782 [printLink] => /mozaik/zivot/znate-li-tko-je-heroj-s-murala-u-vukovarskoj-njegov-sin-zivi-u-splitu-plakali-smo-dok-je-pricao-po-tome-ga-pamte-1365782?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 748766 [name] => ivan šajatović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-20 16:40:48 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-sajatovic [link] => /tag/ivan-sajatovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 748767 [name] => igor šajatović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-20 16:40:48 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-sajatovic [link] => /tag/igor-sajatovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 286237 [name] => vukovar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovar [link] => /tag/vukovar ) [3] => stdClass Object ( [id] => 748768 [name] => junak domovinskog rata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-20 16:40:48 [main_article_id] => 0 [alias] => junak-domovinskog-rata [link] => /tag/junak-domovinskog-rata ) [4] => stdClass Object ( [id] => 748769 [name] => vukovarski junak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-20 16:40:48 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovarski-junak [link] => /tag/vukovarski-junak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 623244 [name] => mural u Vukovarskoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-17 13:56:16 [main_article_id] => 0 [alias] => mural-u-vukovarskoj [link] => /tag/mural-u-vukovarskoj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => njihova ratna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Ostat ću braniti svoje‘; Znate li tko je heroj s murala u Vukovarskoj? Sin mu živi u Splitu, plakali smo dok je pričao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26616409.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix, obiteljski album [mainImageDesc] =>

U svoje je 42 godine nesrećom djelomično oslijepljen, no ni to ga zaustavilo nije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26616409.jpg [title] =>

U svoje je 42 godine nesrećom djelomično oslijepljen, no ni to ga zaustavilo nije

Saša Burić/Cropix, obiteljski album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26590299.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26590297.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26590294.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26590292.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26590290.jpg [title] =>

Mural u Vukovarskoj ulici na kojem je i junak Domovinskog rata Ivan Šajtović

Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26590288.jpg [title] =>

U splitskoj Vukovarskoj ulici, na muralu koji prikazuje vukovarske ratnike, njegovo lice gleda s osmijehom

Saša Burić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26609711.jpg [title] =>

Rijetke sačuvane fotografije

Obiteljski Album/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26609712.jpg [title] =>

Od svih na fotografiji tek je dvoje među nama

Obiteljski Album/ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/15/26609717.jpg [title] =>

Posljednja slika Ivana Šajtovića uz Jean-Michel Nicoliera

Obiteljski Album/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što si radio u proljeće i ljeto svoje dvanaeste godine života?

Jesi li loše riješio test iz matematike? Jesi li se zaljubio? Crtao srca kredom simpatiji ispod prozora? Ispio krišom gutljaj piva? Izranio koljena igrajući nogomet?

U svojoj 45. godini Igor Šajtović i kad zatvori oči, jasno vidi, kao da je jučer bilo, svoj dvanaesti životni svibanj. I lipanj. I srpanj. I kolovoz. I rujan. I listopad. I studeni, studeni, studeni.

Uspomene na djetinjstvo Igor nosi kao dvostrani džemper (možda onaj plavi kojeg se sjeća, u njemu je snimio prvu sliku za dokumente...), pa ga jedna strana grije i tješi, a druga pak svrbi i smeta.

U dvanaestoj je godini Igor posljednji put vidio tatu.

Stajao je pred zgradom u kojoj su do tada živjeli. Aleja oslobođenja 9, ulaz A, Vukovar.

Mahnuo je suznih očiju njemu, bratu Saši, desetogodišnjaku, i mami Branki.

– Ostat ću braniti svoje…

I ostao je.

Zauvijek.

– Našli smo ga 2004., mama nije dopustila nama da budemo na identifikaciji. Ekshumiran je u vojnoj uniformi, među 25 naših vojnika i 85 civila, na farmi Lovas. Majka ga je prepoznala – skriva Igor oči iza šilterice pa će onako, više za sebe:

– Sat su mu uzeli...

Vraćamo se, polako, na sretne uspomene. Na Vukovar prije negoli ga je mržnja pokušala sravniti sa zemljom. Na vrtove, livade za igru, susjedove jabuke, školu i vožnju biciklom, ljeta na bazenu, djevojčice s kikicama i pletenicama. Na mamu i tatu koji rade, na brata i Igora koji odrastaju kao u pamuku. Na djedove i bake koji su upravo onakvi kakvi djedovi i bake trebaju biti.

---

image

Od svih na fotografiji tek je dvoje među nama

Obiteljski Album/
---

U tom valceru od života krivi je takt udario 25. svibnja 1991. godine. Bombardiranje iz smjera Borova sela, a Šajtovići na sedmome katu.

– Sakrio sam se u sobu, pa nas roditelji odveli na drugu stranu stana, potom nas spustili u sklonište, a ujutro nešto iza sedam sati smo mi mulci iz ulice skupljali metke po dvorištu – slaže kaleidoskop sjećanja Igor i dolazi do rastanka.

Rastanci bole.

Rastanci bole vremenu usprkos.

Dogodili se prije 33 godine ili jučer – jednako su bolni.

– Baka i dida su živjeli 14 kilometara dalje, u selu Čakovci, u zapadnom Srijemu. Tata je inzistirao da mama i nas dvojica odemo tamo, "dok se ne smiri", tako je govorio. I otišli smo. Odvezao nas tatin prijatelj – teško je sklapati rečenice o uspomenama koje su noćne more.

U kući svojeg djeda Ivana Varvodića i bake Milice našli su ljubav, ali ne i mir. Na kapiji je morala biti vezana bijela marama, znak da iza zidova žive Hrvati.

– U dvorištu smo se smjeli igrati do 17 sati, tada smo morali ući u kuću – objašnjava nam svojevrsni policijski sat.

Dopustite da vam reporterka prepriča ostatak, da Igora ostavimo na miru, nekako je lakše s odmakom govoriti o ljudima koji još uvijek žive na hrvatskom tlu. Zapisali smo imena. Ona imena koja su s oprostom koji se abolicija zove – nastavila adresom dokazivati svoje državljanstvo. Adresom, kažemo, jer uvjereni smo kako ni duhom ni srcem Lijepu našu ne drže svojom.

E, pa ti su "abolirani" noću silom ulazili u bijelom maramom označene kuće. Silovali su žene. Tukli su starce. Djecu prisiljavali gledati, bespomoćno. Urezivali svoja ocila u namještaj. Zabavljali su se, onako psihom iskrivljeni, opijajući se, razbijajući, pljačkajući...

Josip Kovačić je bio godinu stariji od Igora. Prijatelj mu. Susjed u Čakovcima. Dan ranije zajedno su se igrali. Njega su ubili. Pod krovom kojeg su mu djedovi izgradili. Majka Anica je i u smrti tijelom štitila svojeg Josipa... Našli su ih zagrljene.

– Nitko nije odgovarao za to! Nikad! Nitko! A ja ga i sad vidim, "papovka", plava, zamršena brada – veli Igor dok zapisujemo ime Josipova ubojice...

Jedan kadar iz horor filma (lakše nam je tako, op.a.) života u kući s bijelom maramom je posebno strašan. Dolazi "prika iz razreda", izvodi Branku i sinove na dvorište, prisiljava ih da se poredaju pred zidom i repetira pušku kako bi ih strijeljao. Baka trči iz kuće, zapinje, plače, jeca, jauče, moli za život svojih najmilijih. Baca se pred noge tom nekom, ime mu znamo, grli mu i ljubi noge. Nema u ljubavi ponosa, što god li vi mislili.

---

image

Rijetke sačuvane fotografije

Obiteljski Album/
---

Vijesti od oca nisu dobivali, označeni kao "ustaše" dani su im odbrojavani sitno. Majka Branka je znala da mora spasiti sinove. Pa i varkom, ako treba. Prijavila se "vlastima", zatražila da je puste do Beograda, jer je "bubrezi bole". Rekli su da može, ali bez sinova.

Uzimamo, na tren, pauzu.

Samo kako bismo udahnuli.

Obrisali suze.

U sebi zgazili roditeljski osjećaj koji nas vraća u Brankine postole.

Svaki roditelj među vama zna kako mu život vrijedi tek koliko vlas djetetove mu kose.

Pa se vraćamo u tugu i jad studenog 1991. i Božju providnost. Jer dok je Branki srce pucalo na dva dijela i dok se domišljala kako će djecu spasiti – naišao je bivši joj školski kolega. Pogledom joj je sve rekao i potpisao propusnicu za sve.

– E, sad imamo propusnicu, ali nemamo kako izaći iz Čakovaca. Dida ne želi otići ni pod razno. "Ako me moraju ubit, neka me ubiju na rodnom pragu", tako je govorio. A onda je naišao kamion pun četnika, vraćali su se iz Vukovara prema Šidu i, pazi sad, majku, baku i nas dvojicu ukrcaju među njih! Sjedimo na onim drvenim klupama, a to čak i u filmovima djeluje neuvjerljivo, gledamo u pod.

Ispod oka vidim kako jedan od četnika gleda u moju majku, baš je, ono, proučava. Strah me stiskao, a ona se snašla. Pita ga odakle je, kaže on iz Sokobanje, a ona tamo imala prijateljicu, ovaj se oduševio jer mu je to bila poznanica. Tako su nas pustili na miru. Na cijelom tom putu smo sreli more vojske, činilo mi se da nije bilo metra na kojem nije stajao po jedan vojnik – njegove nam riječi stvaraju mentalne slike, naježi se od njih čovjek od glave do pete.

I stigli su u Šid, pomogla im puno Srpkinja, supruga jednog od rođaka, napravili im putovnicu, jednu, na kojoj su i majka i sinovi, Igor je još uvijek čuva. Ujak poslao novac, pa su odletjeli u Njemačku, gdje je Igor do mature živio.

Od posljednjeg pogleda upućenog sinu do dana kada su u Vukovaru junaci prestali tijelima braniti svoj grad – Ivan Šajtović, Igorov i Sašin tata, Brankin suprug, zaposlenik Tvornice gume i obuće Borovo, postao je herojem.

---

image

U splitskoj Vukovarskoj ulici, na muralu koji prikazuje vukovarske ratnike, njegovo lice gleda s osmijehom

Saša Burić/Cropix
---

U našoj Vukovarskoj ulici, na muralu koji prikazuje vukovarske ratnike, njegovo lice gleda s osmijehom. Nosio je taj osmijeh 42 godine, koliko mu je trebalo da stvori obitelj, da uspije začahuriti najljepše uspomene svojim sinovima, sakriti ih iza svih onih groznih scena kojima su svjedočili, učiniti ih snažnima.

U svoje je 42 godine nesrećom djelomično oslijepljen, no ni to ga zaustavilo nije. Njegovi će suborci kasnije pripovijedati kako je prije ulaska u bitku uvijek govorio: "Samo mi daj nekoga tko dobro vidi, ja ću biti na liniji gdje god tražiš!" U mjesecima ratovanja dva puta je ranjen, svaki put se nakon par dana vraćao na teren.

Na Sajmištu, liniju obrane koju su držali pripadnici HOS-a, devetog dana studenog ranjeni su Zvonko Bračun Čaruga, Stjepan Antolić Tonči, Davor Perulić Fuks i Francuz Jean-Michel Nicolier, dok su ih izvlačili s bojišta zapovjednik Robert Šilić i suborac im, tada tek petnaestogodišnjak, Zoran Harhaj, upravo je Ivan Šajtović bio taj koji je držao odstupnicu da četnici ne mogu do njih. Suborac mu Igor Široki za njega još uvijek kaže kako je bio kao lav.

– Ja ću, samo mi dajte nekoga tko vidi!

Tako ga pamte.

Nikica Burić Samoborac, zamjenik zadnjeg zapovjednika Sajmišta Josipa Tomašića Ose, drži kako je Šajtović najfascinantnija osoba koju je u Vukovaru upoznao.

On ga je posljednji i vidio.

Išao je prema položaju na Drvenoj pijaci.

Dan prije negoli su metci prestali fijukati, a rakete vrištati.

– Nakon zlostavljanja u Mjesnoj zajednici Dalj tamo je najvjerojatnije i ubijen. Pokopan je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru – tako će sin vukovarskog heroja.

---

image

Posljednja slika Ivana Šajtovića uz Jean-Michel Nicoliera

Obiteljski Album/
---

Ne može uvijek spavati.

Sanja.

To nisu lijepi snovi.

A kako bi i bili.

Osim tate mu, slavonska zemlja skriva i djeda mu Martina, najstarijeg vukovarskog matičara i strica mu Davora, tridesetogodišnjaka. Ubijeni su zajedno, otac i sin, batinama na Veleprometu, u "sobi smrti". Preživjeli se sjećaju kako je mladić, držeći oca, ponosno i uspravno otišao u smrt. Ekshumirani su u blizini Veleprometa, na njivi uz voćnjak.

Prabaka Eva ostala je u obiteljskoj kući. Njezine ostatke nisu pronašli.

Baka Milica se po završetku Domovinskog rata i po povratku u svoju kuću nije mogla boriti s duhovima prošlosti. Prekinula je tu muku sama.

– Sjeo sam nakon svega s djedom u dvorište – otkriva nam Igor kako se može razgovarati i tišinom.

– Kad je naišao susjed (i njegovo ime znamo, op.a.), pa me sve pita, Igore kako si, Igore što je s tobom. Mislim se: Kako te nije sram? A samo sam rekao: Mrš! – u ta je tri slova uspio ugurati svu onu bol, sav jad i tugu, ostao je s ta tri slova dostojanstven i uspravan, ostao je svoj na svome.

Dok prolazi, nježno, prstom po nadlanici, gdje je dao utetovirati sliku svojeg oca, kaže nam kako mu je Split, eto, bio suđen. Zaljubio se "ispred crkve svetog Frane, kod fontane" u svoju Nedu, pa su ljubav utjelovili u svoju Mateu.

– Nisam imao priliku, ali zato svome ditetu ću osigurati sve – čvrsto će.

– Rat mi je sve pokvario, sve je pomeo, sve izbrisao – veli, ali zbog nečeg neobjašnjivog ipak – kad god dođe u Vukovar, osjeti mir.

– Tamo sam miran. Tamo mi je duša na mistu – tako će.

Pa se gledamo.

I vaša reporterka vidi dječaka. Pod rukom mu nogometna lopta. Bicikl je taman bacio u travu. Smije se i trči preko polja. Trči, trči. Slobodan kao ptica. Baš kao što bi svaki dječak i djevojčica na svijetu trebali biti.

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix, obiteljski album Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Obiteljski Album/ Obiteljski Album/ Obiteljski Album/
Saša Burić/Cropix, obiteljski album

U svoje je 42 godine nesrećom djelomično oslijepljen, no ni to ga zaustavilo nije

Saša Burić/Cropix

Mural u Vukovarskoj ulici na kojem je i junak Domovinskog rata Ivan Šajtović

Saša Burić/Cropix

U splitskoj Vukovarskoj ulici, na muralu koji prikazuje vukovarske ratnike, njegovo lice gleda s osmijehom

Obiteljski Album/

Rijetke sačuvane fotografije

Obiteljski Album/

Od svih na fotografiji tek je dvoje među nama

Obiteljski Album/

Posljednja slika Ivana Šajtovića uz Jean-Michel Nicoliera

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/znate-li-tko-je-heroj-s-murala-u-vukovarskoj-njegov-sin-zivi-u-splitu-plakali-smo-dok-je-pricao-po-tome-ga-pamte-1365782 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b6119e3dfcc2fbee609ba72ba5e5b035d2283c95 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Ostat+%C4%87u+braniti+svoje%E2%80%98%3B+Znate+li+tko+je+heroj+s+murala+u+Vukovarskoj%3F+Sin+mu+%C5%BEivi+u+Splitu%2C+plakali+smo+dok+je+pri%C4%8Dao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fznate-li-tko-je-heroj-s-murala-u-vukovarskoj-njegov-sin-zivi-u-splitu-plakali-smo-dok-je-pricao-po-tome-ga-pamte-1365782 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fznate-li-tko-je-heroj-s-murala-u-vukovarskoj-njegov-sin-zivi-u-splitu-plakali-smo-dok-je-pricao-po-tome-ga-pamte-1365782 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => njihova ratna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životnjihova ratna priča

‘Ostat ću braniti svoje‘; Znate li tko je heroj s murala u Vukovarskoj? Sin mu živi u Splitu, plakali smo dok je pričao

Piše Milena Budimir
21. veljače 2024. - 11:06

Što si radio u proljeće i ljeto svoje dvanaeste godine života?

Jesi li loše riješio test iz matematike? Jesi li se zaljubio? Crtao srca kredom simpatiji ispod prozora? Ispio krišom gutljaj piva? Izranio koljena igrajući nogomet?

U svojoj 45. godini Igor Šajtović i kad zatvori oči, jasno vidi, kao da je jučer bilo, svoj dvanaesti životni svibanj. I lipanj. I srpanj. I kolovoz. I rujan. I listopad. I studeni, studeni, studeni.

Uspomene na djetinjstvo Igor nosi kao dvostrani džemper (možda onaj plavi kojeg se sjeća, u njemu je snimio prvu sliku za dokumente...), pa ga jedna strana grije i tješi, a druga pak svrbi i smeta.

U dvanaestoj je godini Igor posljednji put vidio tatu.

Stajao je pred zgradom u kojoj su do tada živjeli. Aleja oslobođenja 9, ulaz A, Vukovar.

Mahnuo je suzn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:19