stdClass Object ( [id] => 488518 [title] => Vagina je za neke još uvijek tabu tema, a ženski orgazam poremećaj i mit: Pa svi smo izašli 'iz nje', one su prekrasne, a otvaranjem ovog muzeja to mislim i pokazati! [alias] => vagina-je-za-neke-jos-uvijek-tabu-tema-a-zenski-orgazam-poremecaj-i-mit-pa-svi-smo-izasli-iz-nje-one-su-prekrasne-a-otvaranjem-ovog-muzeja-to-mislim-i-pokazati [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Mogu li izgubiti nevinost ako skačem u vodu na noge?", pita 20-godišnjakinja, "Mogu li zanijeti prakticirajući isključivo oralni seks?", ne zna studentica.

"Koliko točno traje trudnoća?", pita žena u trećem mjesecu trudnoće, te dodaje: "A ako su blizanci?". "Zašto bi morala ići na ginekološke preglede nakon što mi je zbog tumora 'sve izvađeno'?", pita se žena u 50-ima.

"Nisam dolazila na redovite preglede nakon poroda jer više ne namjeravam rađati", objasnila je 45-godišnja žena s velikim tumorom na maternici. "Ne bih vam ni sada došla da mi se nije zaglavio tampon u vagini", opravdava se 39-godišnjakinja. "Ako navečer stavim vaginaletu, kad je trebam izvaditi?", ne zna 30-godišnjakinja.

Ta pitanja navela su Florence Schechter na ideju osnivanja Muzeja vagina. Inače, 25-godišnja Britanka ima iskustva u objavljivanju sadržaja na Youtubeu, koji su uglavnom namijenjeni popularnoj znanosti, a ideju o Muzeju vagina je dodatno učvrstila nakon razgovora s prijateljicom s kojom je planirala posjetiti slavni muzej penisa na Islandu. Budući da nisu pronašle sličan posvećen vagini, ako izuzmemo muzej menstruacije i ginekologije, osjetile su nepravdu budući da se kao feministice zalažu za ravnopravnost.

Za sada se muzej vagina tek rađa, Florence skuplja dobrovoljce koji su spremni pomagati u realizaciji projekta, potporu javnosti i financijska sredstva.

Zbirka još nije sastavljena, ali postoji konceptualni plan koji predviđa tri glavne galerije u kojima će se prikazati znanost, kultura i povijest tog tajanstvenog ženskog organa. Autorica kaže da je "ne zanima samo mehanizam jajnika i ženskog reproduktivnog sustava nego seksualnost i definicija spola, u što spadaju i kontroverznije teme kao što su kontracepcija, pobačaj, samozadovoljavanje i pristanak na spolni odnos".

U kulturnom odjeljku bit će sabrana likovna, glazbena i druga umjetnička djela koja prikazuju vaginu, te prikaz tema kao što je mutacija genitalija, obiteljsko nasilje, seksualno ropstvo i pobačaj koji se obavlja zavisno o spolu djeteta. Osim toga, bit će prikazan život nepatrijarhalnih društvenih uređenja u kojima ne poznaju seksizam za usporedbu s praksom u drugim sredinama i u različitim dijelovima svijeta.

Posljedice celibata

Iako se na prvi pogled ova ideja čini nevažnom, na mjestu je pitanje zašto je spomen vagine u mnogim društvima još uvijek tabu, dok se o penisima prilično razgovara, doduše više u nekakvom šaljivom kontekstu.

Schechter kaže da moramo jasno prikazati problematiku misterija koji obavija obični organ koji ima barem polovica svjetskog stanovništva, stoga će povijesni dio muzeja biti namijenjen istraživanju uloge koju ima žena kao vlasnica vagine. Autoricu su inspirirale različite priče, kao što je primjerice pripovijest o ženi iz 19. stoljeća koja je završila na vješalima nakon što je otkriveno da se presvlačila u muškarca.

I to samo zato što je željela postati liječnica. Ili priča o životu žena iz plemena Musao u Kini gdje pleme vode žene, prakticirajući načelo slobodne ljubavi. Tisuće žena, tisuće priča - iako su različite, u svojoj biti skrivaju istinu, ističe Florence.
Istraživanje koje je obavila američka ginekologinja dr. Eve Appeal otkrilo je vrlo zabrinjavajuću činjenicu da skoro polovica žena, njih 44 posto, na anatomskom dijagramu nije znala pravilno pokazati vaginu.

To možda i nije tako čudno ako znamo da i znanstvena zajednica u razumijevanju i proučavanju sakaćenja ženskih spolnih organa znatno zaostaje: ne samo da je kompleksna ženska seksualnost za većinu znanosti još uvijek tajna, nego su neke tek prije dva desetljeća konačno priznale da postoji nešto takvo kao što je ženski orgazam. Prije se on smatrao poremećajem, odnosno mitom?!

Nedostatak istraživanja s tog područja je svakako posljedica pretežno muške dominacije u znanstvenim krugovima, ali i odraz kulture koja žene vidi tek kao pasivni dodatak, a ne kao ravnopravni pokretač društva.

Žena se mora ponositi svojim tijelom

Dr. Jasenka Grujić - ginekologinja:

- Rodnica (vagina) je cjevasti, splošteni organ, dio unutarnjih genitalnih organa žene, tankih stijenki, obavijena s tri tanka sloja mišića. Rodnica je duga 8-10 cm, široka 3-4 cm, smještena je u zdjelici.

Ulaz u rodnicu djelomično zatvara djevičnjak (hymen) koji se pri prvom spolnom odnosu ozlijedi pa rodnica postane prohodna za ukrućeni muški spolni ud (penis u erekciji). Rodnica se proteže od himena do maternice, okružujući poput svodova dio vrata maternice koji strši u rodnicu.

Sluznicu rodnice čini orožnjeni višeslojni pločasti epitel s vrlo malo žlijezda, a obiluje glikogenom iz kojega bakterije stvaraju mliječnu kiselinu koja štiti unutarnje spolne organe od infekcija.

Dakle, funkcija rodnice je da brani od infekcije, omogućuje spolni odnos i orgazam s ejakulacijom u muškarca (za orgazam žene odgovoran je klitoris), a tijekom vaginalnog poroda dio je porođajnog kanala. Pojam rodnice (vagine) često (krivo) podrazumijeva i vanjsko žensko spolovilo jer je neukost i nedoučenost, kada se radi o poznavanju anatomije i funkcije reproduktivnih organa - golema.

Ženu se, uostalom, i prečesto definira isključivo njezinim reproduktivnim organima, a riječ "ženka" zvuči poput uvrede.
Simone de Beauvoir kaže: "Pojam 'ženka' nije pogrdan zato što ukorjenjuje ženu u prirodu, nego zato što je zarobljava u njezinu spolu."

Žena bi se morala stidjeti svoje animalnosti, po mogućnosti zanijeti i rađati "bezgrešno". A vagina je još k tomu nešto što se ne vidi, tamno, mračno, vlažno i nepoznato - sve što može zastrašiti i čega bi se žena morala stidjeti. No kada seksualna želja nadvlada muškarčev strah, i nepoznato, tamno, mračno i vlažno mjesto - vagina žene, postaje privlačna.

Može i muzej vagina, zapravo može sve što može pružiti informacije o spolnosti temeljene na znanosti (uz malo poezije) i bez utjecaja religijskih institucija.

Vaginini monolozi

Mirjana Kučer - aktivistica:

- Možda se vaginom bavim samo malo više nego velika većina žena danas u svijetu. Upravo iz pozicije osviještene žene koja prepoznaje činjenicu da su žene podređene, pa tako i seksualno. O vagini/ženi ili nevidljivoj ženi, koja je najčešće nevidljiva i samoj sebi, jako dobro pisala je u "Vagininim monolozima" Eve Ensler.

Vagina je, slažem se s autoricom ideje muzeja, polje muške dominacije i izvor seksualnog nasilja. Uopće, moći i nasilja nad ženama. Vagina najčešće nije izvor seksualnog uživanja žena.

Najsenzitivniji izvor seksualnog užitka žena je klitoris, koji je uglavnom nevidljiv, a u nekim zajednicama i nasilno odstranjen s tijela žene.

Ovaj smo mjesec u Dominama, zapravo kao dio šire građanske inicijative provodile i približavamo kraju akciju "Mjesečnica - 28 dana aktivističko-umjetničke intervencije u javnom prostoru".

Akciju smo započele puštanjem kondoma u zrak, da bi ukazale na važnost prevencije i spolnog odgoja mladih. Šokirane smo koliko ljudi nije na ulici prepoznalo kondom, tek mladi turisti iz Britanije i Nizozemske..

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobičan projekt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-05-28 15:54:48 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-05-28 18:25:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-05-28 17:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6108 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/05/28/vagina.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "vagina.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1004x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8059155 Threads: 6 Questions: 1669654624 Slow queries: 4969199 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112223452 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/vagina-je-za-neke-jos-uvijek-tabu-tema-a-zenski-orgazam-poremecaj-i-mit-pa-svi-smo-izasli-iz-nje-one-su-prekrasne-a-otvaranjem-ovog-muzeja-to-mislim-i-pokazati-488518 [printLink] => /mozaik/zivot/vagina-je-za-neke-jos-uvijek-tabu-tema-a-zenski-orgazam-poremecaj-i-mit-pa-svi-smo-izasli-iz-nje-one-su-prekrasne-a-otvaranjem-ovog-muzeja-to-mislim-i-pokazati-488518?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 319416 [name] => Muzej vagina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => muzej-vagina [link] => /tag/muzej-vagina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 319417 [name] => Florence Schechter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => florence-schechter [link] => /tag/florence-schechter ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobičan projekt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vagina je za neke još uvijek tabu tema, a ženski orgazam poremećaj i mit: Pa svi smo izašli 'iz nje', one su prekrasne, a otvaranjem ovog muzeja to mislim i pokazati! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/28/vagina.JPG [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => vagina.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/28/vagina.JPG [title] => vagina.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Mogu li izgubiti nevinost ako skačem u vodu na noge?", pita 20-godišnjakinja, "Mogu li zanijeti prakticirajući isključivo oralni seks?", ne zna studentica.

"Koliko točno traje trudnoća?", pita žena u trećem mjesecu trudnoće, te dodaje: "A ako su blizanci?". "Zašto bi morala ići na ginekološke preglede nakon što mi je zbog tumora 'sve izvađeno'?", pita se žena u 50-ima.

"Nisam dolazila na redovite preglede nakon poroda jer više ne namjeravam rađati", objasnila je 45-godišnja žena s velikim tumorom na maternici. "Ne bih vam ni sada došla da mi se nije zaglavio tampon u vagini", opravdava se 39-godišnjakinja. "Ako navečer stavim vaginaletu, kad je trebam izvaditi?", ne zna 30-godišnjakinja.

Ta pitanja navela su Florence Schechter na ideju osnivanja Muzeja vagina. Inače, 25-godišnja Britanka ima iskustva u objavljivanju sadržaja na Youtubeu, koji su uglavnom namijenjeni popularnoj znanosti, a ideju o Muzeju vagina je dodatno učvrstila nakon razgovora s prijateljicom s kojom je planirala posjetiti slavni muzej penisa na Islandu. Budući da nisu pronašle sličan posvećen vagini, ako izuzmemo muzej menstruacije i ginekologije, osjetile su nepravdu budući da se kao feministice zalažu za ravnopravnost.

Za sada se muzej vagina tek rađa, Florence skuplja dobrovoljce koji su spremni pomagati u realizaciji projekta, potporu javnosti i financijska sredstva.

Zbirka još nije sastavljena, ali postoji konceptualni plan koji predviđa tri glavne galerije u kojima će se prikazati znanost, kultura i povijest tog tajanstvenog ženskog organa. Autorica kaže da je "ne zanima samo mehanizam jajnika i ženskog reproduktivnog sustava nego seksualnost i definicija spola, u što spadaju i kontroverznije teme kao što su kontracepcija, pobačaj, samozadovoljavanje i pristanak na spolni odnos".

U kulturnom odjeljku bit će sabrana likovna, glazbena i druga umjetnička djela koja prikazuju vaginu, te prikaz tema kao što je mutacija genitalija, obiteljsko nasilje, seksualno ropstvo i pobačaj koji se obavlja zavisno o spolu djeteta. Osim toga, bit će prikazan život nepatrijarhalnih društvenih uređenja u kojima ne poznaju seksizam za usporedbu s praksom u drugim sredinama i u različitim dijelovima svijeta.

Posljedice celibata

Iako se na prvi pogled ova ideja čini nevažnom, na mjestu je pitanje zašto je spomen vagine u mnogim društvima još uvijek tabu, dok se o penisima prilično razgovara, doduše više u nekakvom šaljivom kontekstu.

Schechter kaže da moramo jasno prikazati problematiku misterija koji obavija obični organ koji ima barem polovica svjetskog stanovništva, stoga će povijesni dio muzeja biti namijenjen istraživanju uloge koju ima žena kao vlasnica vagine. Autoricu su inspirirale različite priče, kao što je primjerice pripovijest o ženi iz 19. stoljeća koja je završila na vješalima nakon što je otkriveno da se presvlačila u muškarca.

I to samo zato što je željela postati liječnica. Ili priča o životu žena iz plemena Musao u Kini gdje pleme vode žene, prakticirajući načelo slobodne ljubavi. Tisuće žena, tisuće priča - iako su različite, u svojoj biti skrivaju istinu, ističe Florence.
Istraživanje koje je obavila američka ginekologinja dr. Eve Appeal otkrilo je vrlo zabrinjavajuću činjenicu da skoro polovica žena, njih 44 posto, na anatomskom dijagramu nije znala pravilno pokazati vaginu.

To možda i nije tako čudno ako znamo da i znanstvena zajednica u razumijevanju i proučavanju sakaćenja ženskih spolnih organa znatno zaostaje: ne samo da je kompleksna ženska seksualnost za većinu znanosti još uvijek tajna, nego su neke tek prije dva desetljeća konačno priznale da postoji nešto takvo kao što je ženski orgazam. Prije se on smatrao poremećajem, odnosno mitom?!

Nedostatak istraživanja s tog područja je svakako posljedica pretežno muške dominacije u znanstvenim krugovima, ali i odraz kulture koja žene vidi tek kao pasivni dodatak, a ne kao ravnopravni pokretač društva.

Žena se mora ponositi svojim tijelom

Dr. Jasenka Grujić - ginekologinja:

- Rodnica (vagina) je cjevasti, splošteni organ, dio unutarnjih genitalnih organa žene, tankih stijenki, obavijena s tri tanka sloja mišića. Rodnica je duga 8-10 cm, široka 3-4 cm, smještena je u zdjelici.

Ulaz u rodnicu djelomično zatvara djevičnjak (hymen) koji se pri prvom spolnom odnosu ozlijedi pa rodnica postane prohodna za ukrućeni muški spolni ud (penis u erekciji). Rodnica se proteže od himena do maternice, okružujući poput svodova dio vrata maternice koji strši u rodnicu.

Sluznicu rodnice čini orožnjeni višeslojni pločasti epitel s vrlo malo žlijezda, a obiluje glikogenom iz kojega bakterije stvaraju mliječnu kiselinu koja štiti unutarnje spolne organe od infekcija.

Dakle, funkcija rodnice je da brani od infekcije, omogućuje spolni odnos i orgazam s ejakulacijom u muškarca (za orgazam žene odgovoran je klitoris), a tijekom vaginalnog poroda dio je porođajnog kanala. Pojam rodnice (vagine) često (krivo) podrazumijeva i vanjsko žensko spolovilo jer je neukost i nedoučenost, kada se radi o poznavanju anatomije i funkcije reproduktivnih organa - golema.

Ženu se, uostalom, i prečesto definira isključivo njezinim reproduktivnim organima, a riječ "ženka" zvuči poput uvrede.
Simone de Beauvoir kaže: "Pojam 'ženka' nije pogrdan zato što ukorjenjuje ženu u prirodu, nego zato što je zarobljava u njezinu spolu."

Žena bi se morala stidjeti svoje animalnosti, po mogućnosti zanijeti i rađati "bezgrešno". A vagina je još k tomu nešto što se ne vidi, tamno, mračno, vlažno i nepoznato - sve što može zastrašiti i čega bi se žena morala stidjeti. No kada seksualna želja nadvlada muškarčev strah, i nepoznato, tamno, mračno i vlažno mjesto - vagina žene, postaje privlačna.

Može i muzej vagina, zapravo može sve što može pružiti informacije o spolnosti temeljene na znanosti (uz malo poezije) i bez utjecaja religijskih institucija.

Vaginini monolozi

Mirjana Kučer - aktivistica:

- Možda se vaginom bavim samo malo više nego velika većina žena danas u svijetu. Upravo iz pozicije osviještene žene koja prepoznaje činjenicu da su žene podređene, pa tako i seksualno. O vagini/ženi ili nevidljivoj ženi, koja je najčešće nevidljiva i samoj sebi, jako dobro pisala je u "Vagininim monolozima" Eve Ensler.

Vagina je, slažem se s autoricom ideje muzeja, polje muške dominacije i izvor seksualnog nasilja. Uopće, moći i nasilja nad ženama. Vagina najčešće nije izvor seksualnog uživanja žena.

Najsenzitivniji izvor seksualnog užitka žena je klitoris, koji je uglavnom nevidljiv, a u nekim zajednicama i nasilno odstranjen s tijela žene.

Ovaj smo mjesec u Dominama, zapravo kao dio šire građanske inicijative provodile i približavamo kraju akciju "Mjesečnica - 28 dana aktivističko-umjetničke intervencije u javnom prostoru".

Akciju smo započele puštanjem kondoma u zrak, da bi ukazale na važnost prevencije i spolnog odgoja mladih. Šokirane smo koliko ljudi nije na ulici prepoznalo kondom, tek mladi turisti iz Britanije i Nizozemske..

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
vagina.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/vagina-je-za-neke-jos-uvijek-tabu-tema-a-zenski-orgazam-poremecaj-i-mit-pa-svi-smo-izasli-iz-nje-one-su-prekrasne-a-otvaranjem-ovog-muzeja-to-mislim-i-pokazati-488518 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e1c14434b5be4b33d2f216299f24e198005d97d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vagina+je+za+neke+jo%C5%A1+uvijek+tabu+tema%2C+a+%C5%BEenski+orgazam+poreme%C4%87aj+i+mit%3A+Pa+svi+smo+iza%C5%A1li+%26%23039%3Biz+nje%26%23039%3B%2C+one+su+prekrasne%2C+a+otvaranjem+ovog+muzeja+to+mislim+i+pokazati%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fvagina-je-za-neke-jos-uvijek-tabu-tema-a-zenski-orgazam-poremecaj-i-mit-pa-svi-smo-izasli-iz-nje-one-su-prekrasne-a-otvaranjem-ovog-muzeja-to-mislim-i-pokazati-488518 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fvagina-je-za-neke-jos-uvijek-tabu-tema-a-zenski-orgazam-poremecaj-i-mit-pa-svi-smo-izasli-iz-nje-one-su-prekrasne-a-otvaranjem-ovog-muzeja-to-mislim-i-pokazati-488518 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobičan projekt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životneobičan projekt

Vagina je za neke još uvijek tabu tema, a ženski orgazam poremećaj i mit: Pa svi smo izašli 'iz nje', one su prekrasne, a otvaranjem ovog muzeja to mislim i pokazati!

28. svibnja 2017. - 19:42
vagina.JPG

"Mogu li izgubiti nevinost ako skačem u vodu na noge?", pita 20-godišnjakinja, "Mogu li zanijeti prakticirajući isključivo oralni seks?", ne zna studentica.

"Koliko točno traje trudnoća?", pita žena u trećem mjesecu trudnoće, te dodaje: "A ako su blizanci?". "Zašto bi morala ići na ginekološke preglede nakon što mi je zbog tumora 'sve izvađeno'?", pita se žena u 50-ima.

"Nisam dolazila na redovite preglede nakon poroda jer više ne namjeravam rađati", objasnila je 45-godišnja žena s velikim tumorom na maternici. "Ne bih vam ni sada došla da mi se nije zaglavio tampon u vagini", opravdava se 39-godišnjakinja. "Ako navečer stavim vaginaletu, kad je trebam izvaditi?", ne zna 30-godišnjakinja.

Ta pitanja navela su Florence Schechter na ideju osnivanja Muzeja vagina. Inače...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:29