stdClass Object ( [id] => 457407 [title] => Skrivena strana medalja: Mihina priča, realnost koja ogoljuje sport i život [alias] => skrivena-strana-medalja-mihina-prica-realnost-koja-ogoljuje-sport-i-zivot [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Postoji li lagani način ispričati priču kojoj je u naslovu "skrivena“? Nimalo, ali emocije koje su doživljene tijekom prikazivanja filma "Skrivena strana medalje" redateljice i producentice filma Antonije Dubravke Carnerud o sportskom i životnom putu zlatnog hrvatskog paraolimpijca Mihovila Španje, može polučiti samo jedno ovako jedinstveno djelo.

Veliki sportaš Španja se javno razotkrio, a autorica Carnerud ispričala toplu ljudsku priču. Film, bez imalo pretjerivanja, ima veliku vrijednost s obrazovnog, sportskog, ali i umjetničkog aspekta, te je stvaran jako dugo u teškim uvjetima koje autorica Antonia Dubravka Carnerud ne voli isticati.

Ovo je prvenstveno priča Mihovila Španje - od djetinjstva pa do današnjeg dana, kada se kroz svoja unutarnja razmišljanja osvrće na vrijeme koje je prošlo, ali izražava i svoja mišljenja o situaciji u sportu, o politici oko sporta, o životu mladih danas, o obitelji, kao i o svojim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje. Osim Mihovila i njegovih najbližih članova obitelji i trenera dr. sc. Deana Kontića, u filmu se pojavljuju i paraolimpijka Ana Sršen, te psihologinja prof. dr. sc. Mirjana Krizmanić.

– Duga priča stvaranja ovog djela počela je kada me Mihin trener Dean Kontić kontaktirao oko filma, baš onako riječima "nešto smo počeli, snimali, ali ne znamo kako dalje“. U tom smjeru se i vodio razgovor dalje - pomozi, inače će ovo trajati tko zna koliko i tko zna hoće li se ikada završiti – počela nam je ćakulu redateljica i producentica Antonia Dubravka Carnerud i nastavila:

- Ja i sport, dva svijeta, nikakve veze. Ali prihvatila sam se ovog izazova, obećala sam pogledati sve materijale, da se zapravo vidi što se radilo, kako, u kojem će smjeru priča krenuti. Početkom 2014. godine smo sjeli za stol, pristala sam prihvatiti se cijelog posla. Veliki dio posla u tom dijelu je napravio Mišo Sorić, koji je s VSP produkcijom dogovorio korištenje materijala i opreme.

Četiri važne niti

Kako je film dostigao ovu razinu koje se ne bi posramile ni puno jače produkcije, druga je priča. I upravo su kroz sve te probleme prolazili autorica ovog filma i njezini suradnici.

Prvo pitanje koje sam postavila bilo je - na kojoj razini napraviti ovaj film? Hoće li to biti reportaža, sportski film, dugometražni dokumentarac? Svaka od tih formi zahtijevala je drugačiji pristup. Ideja je bila da bude međunarodna koprodukcija i "na papiru“ je sve izgledalo jako dobro. No s vremenom su se pojavljivali razni problemi, lagano se i ekipa osipala, svatko zbog svojih razloga. Dobili smo na natječaju od HAVC-a devedeset tisuća kuna za razvoj filma i to je sva potpora. No vjerovala sam do kraja u ovaj projekt, izgurali smo ga do kraja i vjerujem da imamo projekt na vrlo visokoj razini kojeg se ne bi posramili niti u međunarodnoj konkurenciji.

Usprkos svemu, gledajući ljude u dvorani i njihove reakcije, mogu kazati da ste pogodili emocije publike, takli ste ih, isprovocirali reakciju...

- To je bio cilj, i ako vi tako kažete onda sam sretna, jer je to bilo važno. Nisam željela imati samo glavnu osobu, protagonista u centru pažnje. Pokušala sam i nadam se uspjela sve postaviti u širi kontekst, dati punu informaciju, ali i dubinu cijelom filmu. Kroz Mihinu priču pokazati realnost, ne samo u sportu, nego i životu. I da sve to bude bez imalo patetike.

Kao autoricu moram vas pitati koliko ste osobno zadovoljni ovim djelom?

- Film je dobar, ne bi se posramio niti bolje produkcije i jače konkurencije na nekom festivalu. No kao autorica uvijek tvrdim da može biti bolje. Da su uvjeti bili bolji, logistika, da smo imali sve što je zapravo potrebno za rad na ovakvom dugometražnom dokumentarcu vjerujem da bi bilo još puno bolje. No o ovome ne želim puno raspravljati, film se prikazuje, mislim da je izuzetno vrijedan, od samih početaka sam vjerovala da se može snimiti nešto čime ćemo se ponositi – ispričala nam je Antonia Dubravka Carnerud.

Film je zapravo šteta prepričavati, jednostavno je pozivnica svima ispisana i ovo je nešto što se mora vidjeti kako bi svatko sam izvukao pouke i dao svoj sud. Kazat ćemo da je autorica Antonia Dubravka Carnerud isplela prekrasnu priču, složivši četiri važne niti života Mihovila Španja u cjelinu koja nosi duboku poruku.

Mihovil Španja: Upoznajte me, mojep objede i poraze

Nakon splitske promocije filma Mihovil Španja bio je okružen mnogima koji su poželjeli protognisti filma stisnuti ruku i zahvaliti se na ispričanoj priči, razotkrivanju sebe, svog sportskog puta, svog životnog puta. Ako mislite da je lako potpuno se razotkriti - grdno se varate, no i to je jedna od odlika velikih.

- Emocije su mi uvijek iste i nakon stotog gledanja filma, prolaze me trnci. Mislim da će tako biti do kraja života, da nikada neću moći mirno pogledati ovaj film. I danas teško proživljavam neke scene, posebno vezane uz moju obitelj koja je izuzetno važna u mom životu, koja je moj oslonac i moj temelj. Film je izuzetno kvalitetno napravljen, hvala ekipi koja je napravila majstorsko djelo, prikazala me onakvim kakav sam, bez previše romansiranja i patetike, zahvaljuljem im se od srca, uložili su veliki dio sebe u cijeli projekt.

Kada smo prije tri godine pričali na samim počecima rada na filmu jeste li imali osjećaj da će sve ovako dobro završiti?

- Sjećam se tog razgovora i sada ću otvoreno kazati, sami počeci su bili „ideja luđaka“ . Pričali smo moj trener Dean Kontić i ja kako arhivirati petnaest godina rada, ali nismo znali na koji način i gdje će nas ovo putovanje dovesti. Danas sam presretan na ovoj suradnji sa prekrasnim ljudima koji su napravili pravi film koji opisuje ne samo mene, nego svijet oko mene.

Splitska promocija ?

- Prekrasna, okružen ljudima koje volim, koji me dobro poznaju. Hvala svima koji su me došli podržati. Hvala svima što su me došli upoznati. Hvala svima na onom toplom pljesku na kraju. To sam ja, Mihovil Španja, moje pobjede i porazi kao sastavni dio sporta i života. To je glavna poruka ovog filma, dođite, pogledajte ga, doživite.

Prorektor Sveučilišta Boris Maleš: Ovaj film mora biti obavezna literatura

Oduševljenje filmom Skrivena strana medalje bilo je unisono. Nitko nije ostao ravnodušan i nakon posljednje scene, ćakule sa autoricom Adrianom Dubravkom Carnaud, Mihovilom Španjom, Mišo Sorićem pod moderiranjem Sandra Barčot sabirali su se dojmovi. Ideja prorektora splitskog Sveučilišta Borisa Maleša, sportaša i nekadašnjeg dekana Kineziološkog fakulteta svakako je hvalevrijedna.

- Neka Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i Državni ured za sport pod obavezno otkupe sva prava na ovo djelo. Ovo mora biti obavezna literatura u svim školama i na fakultetima. Film je toliko dubok, emotivan, istinit, nešto što svatko mora vidjeti. Ne pričati o filmu, nego ga pogledati. To bi bio pravi potez koji se pod obavezno mora napraviti i pozivam sve odgovorne da to realiziraju. Bit će izuzetno vrijedan, ne samo za aktualne generacije, nego i za sve one koji dolaze, kao svjedočanstvo.

Da se neće samo čekati potezi sa vrha prorektor Maleš je i sam potvrdio.

- Razgovarat ću sa rektorom našeg Sveučilišta i prenijeti mu ideju. Neka naše Sveučilište bude prvo koje će pomoći u otkupu prava, neka ga zajedno sa svim fakultetima sastavnicama prikaže javno svim studentima. I to kao obavezno gradivo. Split ima preko deset tisuća studenata i znam da će mnogi kada pogledaju ovaj film izvući važne pouke. Vjerujem da će postati svi bolji ljudi, zapravo sam uvjeren u to.

Organizacija splitske promocije

Prikazivanje filma je dio programa 2. Dana kineziologije u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a uvršteno je i u program Adventa Turističke zajednice grada Splita. Organizatori ove manifestacije su: ASUS Alumni udruga Sveučilišta u Splitu, Sveučilište u Splitu, Centar za savjetovanja Sveučilišta u Splitu, Sportski savez invalida grada Splita, Studentski zbor, Sveučilišni sportski savez, Studentski centar te Alumni Kineziološkog fakulteta uz potporu Splitsko dalmatinske županije.

Agilna predsjednica ASUS Alumni udruga Sveučilišta u Splitu Mirjana Milić kao domaćica cijele organizacije potrudila se da svi okupljeni u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice dožive ovaj film, uz moderiranje novinarke Slobodne Dalmacije Sandre Barčot, da svi protagonisti aktivno uključeni u stvaranje ovog djela budu dostupni javnosti. Sam pljesak na kraju filma dovoljno je sve kazao - Skrivena strana je otkrivena. Ako je ikada i bila skrivena.  

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKA PROMOCIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-12-08 21:05:19 [created_by] => 3199 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-12-08 21:16:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-12-08 21:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2395 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/12\/08\/carnerud_spanja14-021216.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/12\/08\/carnerud_spanja11-021216.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/12\/08\/carnerud_spanja13-021216.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/12\/08\/mih.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/12\/08\/mih__2_.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["carnerud_spanja14-021216.JPG","carnerud_spanja11-021216.JPG","carnerud_spanja13-021216.JPG","mih.JPG","mih__2_.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"927x840"},{"size0":"1080x840"},{"size0":"982x840"},{"size0":"1259x840"},{"size0":"1259x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7972994 Threads: 5 Questions: 1592166228 Slow queries: 4865113 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112334249 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/skrivena-strana-medalja-mihina-prica-realnost-koja-ogoljuje-sport-i-zivot-457407 [printLink] => /mozaik/zivot/skrivena-strana-medalja-mihina-prica-realnost-koja-ogoljuje-sport-i-zivot-457407?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253238 [name] => Mihovil Španja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mihovil-spanja [link] => /tag/mihovil-spanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 270700 [name] => Skrivena strana medalja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skrivena-strana-medalja [link] => /tag/skrivena-strana-medalja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKA PROMOCIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Skrivena strana medalja: Mihina priča, realnost koja ogoljuje sport i život [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3199 [name] => Robert Radica [username] => robert-radica [email] => robert-radica@sd.hr [password] => $2y$10$spMeJSNS1kDesrXuOTyCNOgAt89WFIxuCgdF0BPBnyEcAbP180HNC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/robert-radica-3199 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1717 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f828e17e708f36d4850c05932a261cba?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/08/carnerud_spanja14-021216.JPG [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => carnerud_spanja14-021216.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/08/carnerud_spanja14-021216.JPG [title] => carnerud_spanja14-021216.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/08/carnerud_spanja11-021216.JPG [title] => carnerud_spanja11-021216.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/08/carnerud_spanja13-021216.JPG [title] => carnerud_spanja13-021216.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/08/mih.JPG [title] => mih.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/08/mih__2_.JPG [title] => mih__2_.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Postoji li lagani način ispričati priču kojoj je u naslovu "skrivena“? Nimalo, ali emocije koje su doživljene tijekom prikazivanja filma "Skrivena strana medalje" redateljice i producentice filma Antonije Dubravke Carnerud o sportskom i životnom putu zlatnog hrvatskog paraolimpijca Mihovila Španje, može polučiti samo jedno ovako jedinstveno djelo.

Veliki sportaš Španja se javno razotkrio, a autorica Carnerud ispričala toplu ljudsku priču. Film, bez imalo pretjerivanja, ima veliku vrijednost s obrazovnog, sportskog, ali i umjetničkog aspekta, te je stvaran jako dugo u teškim uvjetima koje autorica Antonia Dubravka Carnerud ne voli isticati.

Ovo je prvenstveno priča Mihovila Španje - od djetinjstva pa do današnjeg dana, kada se kroz svoja unutarnja razmišljanja osvrće na vrijeme koje je prošlo, ali izražava i svoja mišljenja o situaciji u sportu, o politici oko sporta, o životu mladih danas, o obitelji, kao i o svojim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje. Osim Mihovila i njegovih najbližih članova obitelji i trenera dr. sc. Deana Kontića, u filmu se pojavljuju i paraolimpijka Ana Sršen, te psihologinja prof. dr. sc. Mirjana Krizmanić.

– Duga priča stvaranja ovog djela počela je kada me Mihin trener Dean Kontić kontaktirao oko filma, baš onako riječima "nešto smo počeli, snimali, ali ne znamo kako dalje“. U tom smjeru se i vodio razgovor dalje - pomozi, inače će ovo trajati tko zna koliko i tko zna hoće li se ikada završiti – počela nam je ćakulu redateljica i producentica Antonia Dubravka Carnerud i nastavila:

- Ja i sport, dva svijeta, nikakve veze. Ali prihvatila sam se ovog izazova, obećala sam pogledati sve materijale, da se zapravo vidi što se radilo, kako, u kojem će smjeru priča krenuti. Početkom 2014. godine smo sjeli za stol, pristala sam prihvatiti se cijelog posla. Veliki dio posla u tom dijelu je napravio Mišo Sorić, koji je s VSP produkcijom dogovorio korištenje materijala i opreme.

Četiri važne niti

Kako je film dostigao ovu razinu koje se ne bi posramile ni puno jače produkcije, druga je priča. I upravo su kroz sve te probleme prolazili autorica ovog filma i njezini suradnici.

Prvo pitanje koje sam postavila bilo je - na kojoj razini napraviti ovaj film? Hoće li to biti reportaža, sportski film, dugometražni dokumentarac? Svaka od tih formi zahtijevala je drugačiji pristup. Ideja je bila da bude međunarodna koprodukcija i "na papiru“ je sve izgledalo jako dobro. No s vremenom su se pojavljivali razni problemi, lagano se i ekipa osipala, svatko zbog svojih razloga. Dobili smo na natječaju od HAVC-a devedeset tisuća kuna za razvoj filma i to je sva potpora. No vjerovala sam do kraja u ovaj projekt, izgurali smo ga do kraja i vjerujem da imamo projekt na vrlo visokoj razini kojeg se ne bi posramili niti u međunarodnoj konkurenciji.

Usprkos svemu, gledajući ljude u dvorani i njihove reakcije, mogu kazati da ste pogodili emocije publike, takli ste ih, isprovocirali reakciju...

- To je bio cilj, i ako vi tako kažete onda sam sretna, jer je to bilo važno. Nisam željela imati samo glavnu osobu, protagonista u centru pažnje. Pokušala sam i nadam se uspjela sve postaviti u širi kontekst, dati punu informaciju, ali i dubinu cijelom filmu. Kroz Mihinu priču pokazati realnost, ne samo u sportu, nego i životu. I da sve to bude bez imalo patetike.

Kao autoricu moram vas pitati koliko ste osobno zadovoljni ovim djelom?

- Film je dobar, ne bi se posramio niti bolje produkcije i jače konkurencije na nekom festivalu. No kao autorica uvijek tvrdim da može biti bolje. Da su uvjeti bili bolji, logistika, da smo imali sve što je zapravo potrebno za rad na ovakvom dugometražnom dokumentarcu vjerujem da bi bilo još puno bolje. No o ovome ne želim puno raspravljati, film se prikazuje, mislim da je izuzetno vrijedan, od samih početaka sam vjerovala da se može snimiti nešto čime ćemo se ponositi – ispričala nam je Antonia Dubravka Carnerud.

Film je zapravo šteta prepričavati, jednostavno je pozivnica svima ispisana i ovo je nešto što se mora vidjeti kako bi svatko sam izvukao pouke i dao svoj sud. Kazat ćemo da je autorica Antonia Dubravka Carnerud isplela prekrasnu priču, složivši četiri važne niti života Mihovila Španja u cjelinu koja nosi duboku poruku.

Mihovil Španja: Upoznajte me, mojep objede i poraze

Nakon splitske promocije filma Mihovil Španja bio je okružen mnogima koji su poželjeli protognisti filma stisnuti ruku i zahvaliti se na ispričanoj priči, razotkrivanju sebe, svog sportskog puta, svog životnog puta. Ako mislite da je lako potpuno se razotkriti - grdno se varate, no i to je jedna od odlika velikih.

- Emocije su mi uvijek iste i nakon stotog gledanja filma, prolaze me trnci. Mislim da će tako biti do kraja života, da nikada neću moći mirno pogledati ovaj film. I danas teško proživljavam neke scene, posebno vezane uz moju obitelj koja je izuzetno važna u mom životu, koja je moj oslonac i moj temelj. Film je izuzetno kvalitetno napravljen, hvala ekipi koja je napravila majstorsko djelo, prikazala me onakvim kakav sam, bez previše romansiranja i patetike, zahvaljuljem im se od srca, uložili su veliki dio sebe u cijeli projekt.

Kada smo prije tri godine pričali na samim počecima rada na filmu jeste li imali osjećaj da će sve ovako dobro završiti?

- Sjećam se tog razgovora i sada ću otvoreno kazati, sami počeci su bili „ideja luđaka“ . Pričali smo moj trener Dean Kontić i ja kako arhivirati petnaest godina rada, ali nismo znali na koji način i gdje će nas ovo putovanje dovesti. Danas sam presretan na ovoj suradnji sa prekrasnim ljudima koji su napravili pravi film koji opisuje ne samo mene, nego svijet oko mene.

Splitska promocija ?

- Prekrasna, okružen ljudima koje volim, koji me dobro poznaju. Hvala svima koji su me došli podržati. Hvala svima što su me došli upoznati. Hvala svima na onom toplom pljesku na kraju. To sam ja, Mihovil Španja, moje pobjede i porazi kao sastavni dio sporta i života. To je glavna poruka ovog filma, dođite, pogledajte ga, doživite.

Prorektor Sveučilišta Boris Maleš: Ovaj film mora biti obavezna literatura

Oduševljenje filmom Skrivena strana medalje bilo je unisono. Nitko nije ostao ravnodušan i nakon posljednje scene, ćakule sa autoricom Adrianom Dubravkom Carnaud, Mihovilom Španjom, Mišo Sorićem pod moderiranjem Sandra Barčot sabirali su se dojmovi. Ideja prorektora splitskog Sveučilišta Borisa Maleša, sportaša i nekadašnjeg dekana Kineziološkog fakulteta svakako je hvalevrijedna.

- Neka Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i Državni ured za sport pod obavezno otkupe sva prava na ovo djelo. Ovo mora biti obavezna literatura u svim školama i na fakultetima. Film je toliko dubok, emotivan, istinit, nešto što svatko mora vidjeti. Ne pričati o filmu, nego ga pogledati. To bi bio pravi potez koji se pod obavezno mora napraviti i pozivam sve odgovorne da to realiziraju. Bit će izuzetno vrijedan, ne samo za aktualne generacije, nego i za sve one koji dolaze, kao svjedočanstvo.

Da se neće samo čekati potezi sa vrha prorektor Maleš je i sam potvrdio.

- Razgovarat ću sa rektorom našeg Sveučilišta i prenijeti mu ideju. Neka naše Sveučilište bude prvo koje će pomoći u otkupu prava, neka ga zajedno sa svim fakultetima sastavnicama prikaže javno svim studentima. I to kao obavezno gradivo. Split ima preko deset tisuća studenata i znam da će mnogi kada pogledaju ovaj film izvući važne pouke. Vjerujem da će postati svi bolji ljudi, zapravo sam uvjeren u to.

Organizacija splitske promocije

Prikazivanje filma je dio programa 2. Dana kineziologije u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a uvršteno je i u program Adventa Turističke zajednice grada Splita. Organizatori ove manifestacije su: ASUS Alumni udruga Sveučilišta u Splitu, Sveučilište u Splitu, Centar za savjetovanja Sveučilišta u Splitu, Sportski savez invalida grada Splita, Studentski zbor, Sveučilišni sportski savez, Studentski centar te Alumni Kineziološkog fakulteta uz potporu Splitsko dalmatinske županije.

Agilna predsjednica ASUS Alumni udruga Sveučilišta u Splitu Mirjana Milić kao domaćica cijele organizacije potrudila se da svi okupljeni u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice dožive ovaj film, uz moderiranje novinarke Slobodne Dalmacije Sandre Barčot, da svi protagonisti aktivno uključeni u stvaranje ovog djela budu dostupni javnosti. Sam pljesak na kraju filma dovoljno je sve kazao - Skrivena strana je otkrivena. Ako je ikada i bila skrivena.  

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
carnerud_spanja14-021216.JPG carnerud_spanja11-021216.JPG carnerud_spanja13-021216.JPG mih.JPG mih__2_.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/skrivena-strana-medalja-mihina-prica-realnost-koja-ogoljuje-sport-i-zivot-457407 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c5e8188335aa55bdddd5c090ecedcb13d3086218 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Skrivena+strana+medalja%3A+Mihina+pri%C4%8Da%2C+realnost+koja+ogoljuje+sport+i+%C5%BEivot&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fskrivena-strana-medalja-mihina-prica-realnost-koja-ogoljuje-sport-i-zivot-457407 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fskrivena-strana-medalja-mihina-prica-realnost-koja-ogoljuje-sport-i-zivot-457407 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKA PROMOCIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSPLITSKA PROMOCIJA

Skrivena strana medalja: Mihina priča, realnost koja ogoljuje sport i život

8. prosinca 2016. - 22:05
carnerud_spanja14-021216.JPG

Postoji li lagani način ispričati priču kojoj je u naslovu "skrivena“? Nimalo, ali emocije koje su doživljene tijekom prikazivanja filma "Skrivena strana medalje" redateljice i producentice filma Antonije Dubravke Carnerud o sportskom i životnom putu zlatnog hrvatskog paraolimpijca Mihovila Španje, može polučiti samo jedno ovako jedinstveno djelo.

Veliki sportaš Španja se javno razotkrio, a autorica Carnerud ispričala toplu ljudsku priču. Film, bez imalo pretjerivanja, ima veliku vrijednost s obrazovnog, sportskog, ali i umjetničkog aspekta, te je stvaran jako dugo u teškim uvjetima koje autorica Antonia Dubravka Carnerud ne voli isticati.

Ovo je prvenstveno priča Mihovila Španje - od djetinjstva pa do današnjeg dana, kada se kroz svoja unutarnja razmišljanja osvrće na vrije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 15:58