stdClass Object ( [id] => 1367604 [title] => Siniša je ribar, roker i donačelnik volonter! Ujutro je u Općini, pjeva i svira po terasama, a noću u trlišu lovi bokune [alias] => sinisa-je-ribar-roker-i-donacelnik-volonter-ujutro-je-u-opcini-pjeva-i-svira-po-terasama-a-nocu-u-trlisu-lovi-bokune [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zima ide kraju, proljeće ćiri, a iza poluotoka Svetoga Petra izvirila prova "Oca Nike".

Drveni se brod, godinama usprkos, poput mladića okrenuo bokom rtu Osejava i ponosno uplovio u makarsku luku.

Konope prema bitvama dobacili mornari, pa se vezuju uz rivu. Svjedočimo ritualu, otkopčavaju se drvene grede, montiraju uz ogradu, slažu se kašete do vrha pune ribe, izbacuju se cjenici, donosi se kasa i prodaja kreće prije negoli se makinja ugasila.

---

---

---

image

Otac Niko, ribarica obitelji Vela uplovljava u makarski porat
 

Ivo Ravlic/
---

Mrdaju se u kašetama moli, veliki i mali, mašu repom kanoče, jedan se pic izvalio u svoj svojoj ljepoti pa mami i pogled i uzdahe, lignje i kozice već ćutimo s kap maslinova ulja, a muzgavci gledaju kako će se izmigoljiti iz zarobljeništva, pa umjesto u kesu - uskočiti u more. Mudrice.

Upravo njih kupuje Marijeta Lozina, bira one življe i jedrije, oni će izdržati put do kraja rive, gdje će ih ljubiteljica mora i podmorja - pustiti na slobodu. Mi ih, priznajemo, zamišljamo s dva krumpira i sitno narezanim lukom, a ona ih želi vidjeti žive i živahne pod morem.

---

image

Makarska umjetnica Marijeta Lozina otkupljuje preživjele glavonošce i neke vrste riba iz ulova kočarica i pušta ih nazad u more

Ivo Ravlic/
---

No, nismo došli dočekati 78 godina star brod zbog nje, čekali smo zbog Siniše. Pa onda čekamo još malo da posloži kašete, da se presvuče iz vodootpornoga odijela u "rebe", da ispere lustru s ruku i preskoči s obiteljskoga broda na obalu.

Siniša je Vela, Podgoranin od kolina, rukujemo se dok mu se otac Ivica i braća Paško i Nikola smješkaju. Završit će u foje, a oni će potegnut umjesto njega. Izvukao se.

Ribar, roker i političar

Gledajući onako sa strane - jasno je kako su Vele čvrsta obitelj, naviknuta na čvrst rad. Na brodu kojem se divimo radi već treća generacija, a sve one koje su ribu lovile i prigovarale na nekim drugim plovilima i ne brojimo.

- Dida Niko 1966. kupio brod u Novalji, zvao se "Špar", a on ga nazvao "Jaglun". Brod je bio izgrađen dvadeset godina prije na Velome Ižu, ime mu je prvo bilo "Nada". Kada je 1991. osnovan Hrvatski registar brodova, ustanovili su kako već postoji stariji "Jaglun", pa je posta "Otac Niko" - reda nam riječ na riječ štoriju o obiteljskom hranitelju.

Sad kad smo vas ovako poetično uveli u našu priču, red je i kazati zašto nam je Siniša Vela njezin junak. Čovjek je, pazite sad, i ribar, i roker, i političar. Ne nužno tim redom.

---

image

‘Završio sam za elektrotehničara, čim sam maturira, u vojsku, pa onda - na brod‘

Ivo Ravlic/
---

- Jasno nam je kako si postao ribar, to ti je u krvi, ali... - nismo ni dovršili, a Siniša nas uvjerava kako mu ni to zanimanje nije "osnovno".

- Završio sam za elektrotehničara, čim sam maturira u vojsku, pa onda - na brod - smije se.

---

---

- ... ali kako zaboga političar?! - čudom se čudimo.

Duboki uzdah i gutljaj kave poslije dobivamo podatak kako je i, sada nažalost pokojni, dida Niko devedesetih bio donačelnikom Podgore. Znači ima Velama i politike u venama, zaključujemo.

---

image

Dida Niko 1966. kupio brod u Novalji, zvao se "Špar", a sin i unuci su nastavili obiteljsku tradiciju

Ivo Ravlic/
---

- Nisan moga gledat sa strane što nekadašnje vodstvo Podgore radi. Presudilo je abnormalno nasipanje plaža. Shvatili smo kako aktivizmom ne možemo postići baš sve promjene koje smo htjeli niti zaustaviti zlo koje smo željeli zaustaviti, pa smo odlučili aktivno se pozabaviti politikom. Petra (Radić, načelnica Podgore, op.a.) je hrabro preuzela vodstvo i šta da van kažen, pomeli smo na izborima - lakonski će, kao da je sve to bio lagan posao, a nije. Dočekala ih je, narodski rečeno, "kašeta brokava", nesređeni papiri, ogromni dugovi...

---

image

- Pokrenulo se. Zadovoljan san. Ali vrime je problem, ja bi sve tija u dan, dva, a ne ide - žali nam se.

Ivo Ravlic/
---

- Nismo obećavali puno, samo kako ćemo biti jasni i transparentni, to smo održali, to smo ispunili - tako će, dok doznajemo kako su upravo uspjeli, među ostalim, osigurati za malu Podgoru velikih 250 tisuća eura kojima će urediti Dom kulture.

- Pokrenulo se. Zadovoljan san. Ali vrime je problem, ja bi sve tija u dan, dva, a ne ide - žali nam se.

Morate znati da sve vezano uz politiku što Siniša odradi - odradi bez eura i centa. Naime, na prijedlog Nezavisne liste mladih, kojima pripada, svi su se podgorski vijećnici odrekli čak i one minimalne naknade koja im za rad pripada. Atipični političar, kažemo vam.

Onaj koji "maltretira" komunalce

Već smo vam kazali kako smo na prvi pogled ocijenili Vele kao vrijednu obitelj, gdje su se djeca naučila raditi, a ne gluvariti, pa je tako Siniša ne spreman iti jedan slobodan trenutak provesti lješkareći se.

Od gornje Podgore, od brda Poganovac izvorska voda k moru juri. Nekada, i ne baš tako davno, uz korito su se poredale mlinice, preciznije njih 23. No, prošlo vrijeme mljevenja žita, zaustavili se kameni mlinovi, priroda došla na svoje, pa šipražjem obgrlila zaboravljene starine. Kad kuća nije ispunjena ljudskim glasom i toplinom - ona umire, urušava se, sama u sebe, kamen po kamen...

---

image

Potaknuo je Siniša prvu radnu akciju. Okupila se mladost, uhvatila se posla, pa se očistio put kroz dio mlinica...

Ivo Ravlic/
---

Potakao je Siniša prvu radnu akciju. Okupila se mladost, uhvatila se posla, pa se očistio put kroz dio mlinica, a onda sam nastavio motornom pilom detaljnije čistiti okoliš i mlinice, otvarati vidike na male slapove...

- Pomalo - tako će, a činjenica je kako je do sada šest mlinica bližih moru pristupačno, jasno, vidljivo, prekrasno. Dobila je Podgora vrijednu šetnicu, za početak tek pola kilometra dugu, ali nema stajanja, plan je očistiti cijelo korito. Oku se otkrili slapovi, bistra voda koja kao da traži da se sagnete i napijete. A piti tekuću vodu iz dlana, to svako zna, najbolje je piće na svijetu.

- Galebova krila, plaže Garma i Plišivac, uvala Klokun, statua Uzorite, crkva Svih svetih u Gornjoj Podgori i, eto, sad i mlinice - tako bi dobrohotnom posjetitelju Siniša preporučio što vidjeti i obići u njegovu rodnom kraju.

Dakle, pazimo da ne pogriješimo, on je vijećnik, pomoćnik načelnici, predsjednik komisije za pomorsko dobro i onaj koji "maltretira" komunalce?

- Tako je!

Sad kad smo i politiku apsolvirali, vraćamo se na "rock and roll" moment, kako to pomoćnik načelnice Podgore (dodatno) zarađuje prašeći žestok ritam na gitari?

I nećete vjerovati - opet su u igri geni!

Od gitare ne može pobjeći

- Glazba mi je ljubav oduvijek! Otac Ivica je veliki audiofil, čak je i sam svoje zvučnike nekada izrađivao, a stric Denis je vrhunski gitarist. Kad bi svira, zvonila je cila ulica! Sluša san ga bez daha! Pa mi je za jedan rođendan darovao gitaru. Zaljubio sam se odmah.

Radio sam cijelo ljeto i onda sam sebi kupio još jednu - smijemo se kao da akorde udaramo, jer, čudesni su životni putovi, jedna je Poljakinja radeći u Podgori kao vodičica shvatila kako mali Siniša voli glazbu, a njezin je suprug bio profesor klasične glazbe, pa je ona bila prva koja mu je stručno objasnila kako se koja žica zove i koji zvuk proizvodi.

---

image

Otac Ivica je veliki audiofil, čak je i sam svoje zvučnike nekada izrađivao, kaže nam Siniša.

Ivo Ravlic/
---

- I knjige! Sve sam proučio, pročitao, ali se može kazati kako sam u biti samouk - tako će, pokazuje nam vrh prsta kojeg je kao (živahno) dijete u igri izgubio, pa mu je to oduzelo malo, ali samo malo - u umješnosti prebiranja po gitari. Nedostatak je ionako tu da bi ga nadvladali, zar ne?

I nije tu bio kraj Sinišinim gitarama. Taman se mislio ostaviti glazbe, prodao onu svoju teško zarađenu gitaru, kad se pojavio na vjenčanju mu prijatelj Viktor Jakić. Darovao mu ni više ni manje nego li - gitaru. I obavezu!

- Ozbiljno se uhvati sviranja - kazao je Viktor.

- U biti me je vrbova - tako će Siniša, koji je bolja polovica dua, ili je Viktor bolja polovica, ne mogu se dogovoriti, ali oko imena dvojili nisu! Oni su "String breakers".

- Ime smo uzeli, jer bi u početku naših svirki Viktoru svako malo pukla bar jedna žica na gitari - pojašnjava nam nastanak.

Lome žice cijeloga ljeta na terasama, zabavljajući goste, praše rok, nerijetko im se pridruži i Davor Mrsić sa svojim bubnjevima.

- Rokija teška, kvalitetan pop, reggae, malo bluesa i Oliver, za dušu - nabraja nam listu koju "String breakersi" sviraju Podgori, ovu se zimu uključio i među one koji žele oživjeti podgorsku mušku klapu. Uči se višeglasju. U svojem bendu svira gitaru, to ste već shvatili, ali je i - pjevač. Multipraktik, smijemo se.

Politika, svirka i ribarenje.

- I turizam - nadopunjuje nas.

---

image
Ivo Ravlic/
---

Vrtimo očima, di je kraj?!

- Ljeti naš brod pretvaramo iz ribarskog u turistički. Braća se bave time, a ja sam otkrio kako ipak ne mogu "sa svirke na fishpiknik pa u vijeće", nego mi je sada lito najlipše - bavim se mojim djevojčicama - raznježeno će tridesetšestogodišnjak, pažljiv suprug svojoj Matei, ljubavi iz srednje škole, i otac obožavanoj osmogodišnjoj Marčelini i tri godine mlađoj Nori.

- Liti mi je sad glavni posal čuvat dicu i kupat se, a svaku noć sam na gaži i sviram i pivam - smijemo se, pa se onda pokušavamo uozbiljiti kako bi čitateljima poslali poruku, ako ne mudru, onda barem - simpatičnu.

- U Podgori je život divan! Imamo mir, okruženi smo prirodom, dica imaju slobodu, a preko ljeta pak imamo živost i turizam nam daje puno prilika za posao - tako će Siniša.

---

image

- Pokrenulo se. Zadovoljan san. Ali vrime je problem, ja bi sve tija u dan, dva, a ne ide - žali nam se.

Ivo Ravlic/
---

Kada smo već kod slobode, član je, čak i tajnik, Planinarskog društva Podgora. To je, veli, likarija. Okrene, eto, ponekad leđa moru, pa poleti biokovskim vrletima u zagrljaj, za dušu.

I među vatrogascima je. Nije dostojan spominjati ih, smatra, jer je tek par požara i par sanacija požarišta odradio...

- Jel to sve - pitamo.

A bolje da nismo, jer smo se odmah našli na Hajduku, a to otvara cijelu paletu razloga za zakačiti se. Pa di je bod, pa di od Varaždina, pa nešto malo Rudeša i sudaca...

- Društvo prijatelja Hajduka Podgora, tu sam u Upravnom odboru. To je ljubav - nema dalje.

---

Ribanje i ribarsko prigovaranje

- Nismo sinoć bili na more.

- Južina?

- A, e.

- Onda si ti "tim jugo", a?

- Jesan - zbog nevere "Otac Niko" ostaje u portu, pa to ribarima olakšava posao.

- A i gledaj, kad se baci "kalada", uvik mo‘š bokun ubit oko. A i kad se vratiš s mora, ka sad, recimo, cili je još dan prid tobon - hvali ribarski posao naš Siniša

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO MU JE U KRVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => TO MU JE U KRVI 2 0 9418 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-27 08:24:43 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => Milena Budimir [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-28 14:19:23 [modified_by] => 3182 [publish_up] => 2024-02-28 09:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Siniša je ribar, roker i donačelnik volonter! Ujutro pomaže u općini, pjeva i svira po terasama, a noću lovi bokune page_title=Siniša je ribar, roker i donačelnik volonter! Ujutro pomaže u općini, pjeva i svira po terasama, a noću lovi bokune [metakey] => SINIŠA VELA, ZAMJENIK NAČELNICE, Podgora, OTAC NIKO, RIBAR I ROKER, POLITIČAR SINIŠA VELA [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665818.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661844.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661845.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661850.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661849.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661848.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661840.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661841.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661842.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661830.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661832.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661843.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661834.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661837.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661846.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661839.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661826.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661898.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661901.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661902.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/ Cropix","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/","Ivo Ravlic\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","


\nZamjenik na\u010delnice op\u0107ine Podgora Sini\u0161a Vela, ribar i gitarist u rock- sastavu
\n\u00a0<\/p>","

Dida Niko 1966. kupio brod u Novalji, zvao se \u201d\u0160par\u201d, a sin i unuci su nastavili obiteljsku tradiciju<\/p>","","

\u2018Zavr\u0161io sam za elektrotehni\u010dara, \u010dim sam maturira, u vojsku, pa onda - na brod\u2018<\/p>","

Sini\u0161a Vela<\/p>","","

Potaknuo je Sini\u0161a prvu radnu akciju. Okupila se mladost, uhvatila se posla, pa se o\u010distio put kroz dio mlinica...<\/p>","","

Otac Ivica je veliki audiofil, \u010dak je i sam svoje zvu\u010dnike nekada izra\u0111ivao, ka\u017ee nam Sini\u0161a.<\/p>","","

Otac Niko, ribarica obitelji Vela uplovljava u makarski porat
\n\u00a0<\/p>","

- Pokrenulo se. Zadovoljan san. Ali vrime je problem, ja bi sve tija u dan, dva, a ne ide - \u017eali nam se.<\/p>","","","","

Otac Niko, ribarica obitelji Vela<\/p>","

Makarska umjetnica Marijeta Lozina otkupljuje pre\u017eivjele glavono\u0161ce i neke vrste riba iz ulova ko\u010darica i pu\u0161ta ih nazad u more<\/p>","

Marijeta Lozina sa spa\u0161enim muzgavcem
\n\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1173","hd_26665818_1920.jpg":"1920x1080","k_26665818_1280.jpg":"1280x1280","k_26665818_1024.jpg":"1024x1024","k_26665818_640.jpg":"640x640","k_26665818_480.jpg":"480x480","k_26665818_340.jpg":"340x340","k_26665818_220.jpg":"220x220","o_26665818_1280.jpg":"1280x782","o_26665818_1024.jpg":"1024x625","o_26665818_640.jpg":"640x391","o_26665818_480.jpg":"480x293","o_26665818_340.jpg":"340x207","o_26665818_220.jpg":"220x134","h_26665818_1280.jpg":"1280x854","h_26665818_1024.jpg":"1024x683","h_26665818_640.jpg":"640x427","h_26665818_480.jpg":"480x320","h_26665818_340.jpg":"340x227","h_26665818_220.jpg":"220x147","pp_26665818_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665818_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665818_640.jpg":"640x814","pp_26665818_480.jpg":"480x611","pp_26665818_340.jpg":"340x432","pp_26665818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661844_1920.jpg":"1920x1080","k_26661844_1280.jpg":"1280x1280","k_26661844_1024.jpg":"1024x1024","k_26661844_640.jpg":"640x640","k_26661844_480.jpg":"480x480","k_26661844_340.jpg":"340x340","k_26661844_220.jpg":"220x220","o_26661844_1280.jpg":"1280x853","o_26661844_1024.jpg":"1024x682","o_26661844_640.jpg":"640x426","o_26661844_480.jpg":"480x320","o_26661844_340.jpg":"340x226","o_26661844_220.jpg":"220x146","h_26661844_1280.jpg":"1280x854","h_26661844_1024.jpg":"1024x683","h_26661844_640.jpg":"640x427","h_26661844_480.jpg":"480x320","h_26661844_340.jpg":"340x227","h_26661844_220.jpg":"220x147","pp_26661844_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661844_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661844_640.jpg":"640x814","pp_26661844_480.jpg":"480x611","pp_26661844_340.jpg":"340x432","pp_26661844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661845_1920.jpg":"1920x1080","k_26661845_1280.jpg":"1280x1280","k_26661845_1024.jpg":"1024x1024","k_26661845_640.jpg":"640x640","k_26661845_480.jpg":"480x480","k_26661845_340.jpg":"340x340","k_26661845_220.jpg":"220x220","o_26661845_1280.jpg":"1280x853","o_26661845_1024.jpg":"1024x682","o_26661845_640.jpg":"640x426","o_26661845_480.jpg":"480x320","o_26661845_340.jpg":"340x226","o_26661845_220.jpg":"220x146","h_26661845_1280.jpg":"1280x854","h_26661845_1024.jpg":"1024x683","h_26661845_640.jpg":"640x427","h_26661845_480.jpg":"480x320","h_26661845_340.jpg":"340x227","h_26661845_220.jpg":"220x147","pp_26661845_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661845_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661845_640.jpg":"640x814","pp_26661845_480.jpg":"480x611","pp_26661845_340.jpg":"340x432","pp_26661845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661850_1920.jpg":"1920x1080","k_26661850_1280.jpg":"1280x1280","k_26661850_1024.jpg":"1024x1024","k_26661850_640.jpg":"640x640","k_26661850_480.jpg":"480x480","k_26661850_340.jpg":"340x340","k_26661850_220.jpg":"220x220","o_26661850_1280.jpg":"1280x853","o_26661850_1024.jpg":"1024x682","o_26661850_640.jpg":"640x426","o_26661850_480.jpg":"480x320","o_26661850_340.jpg":"340x226","o_26661850_220.jpg":"220x146","h_26661850_1280.jpg":"1280x854","h_26661850_1024.jpg":"1024x683","h_26661850_640.jpg":"640x427","h_26661850_480.jpg":"480x320","h_26661850_340.jpg":"340x227","h_26661850_220.jpg":"220x147","pp_26661850_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661850_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661850_640.jpg":"640x814","pp_26661850_480.jpg":"480x611","pp_26661850_340.jpg":"340x432","pp_26661850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26661849_1920.jpg":"1920x1080","k_26661849_1280.jpg":"1280x1280","k_26661849_1024.jpg":"1024x1024","k_26661849_640.jpg":"640x640","k_26661849_480.jpg":"480x480","k_26661849_340.jpg":"340x340","k_26661849_220.jpg":"220x220","o_26661849_1280.jpg":"1280x1920","o_26661849_1024.jpg":"1024x1536","o_26661849_640.jpg":"640x960","o_26661849_480.jpg":"480x720","o_26661849_340.jpg":"340x510","o_26661849_220.jpg":"220x330","h_26661849_1280.jpg":"1280x854","h_26661849_1024.jpg":"1024x683","h_26661849_640.jpg":"640x427","h_26661849_480.jpg":"480x320","h_26661849_340.jpg":"340x227","h_26661849_220.jpg":"220x147","pp_26661849_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661849_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661849_640.jpg":"640x814","pp_26661849_480.jpg":"480x611","pp_26661849_340.jpg":"340x432","pp_26661849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661848_1920.jpg":"1920x1080","k_26661848_1280.jpg":"1280x1280","k_26661848_1024.jpg":"1024x1024","k_26661848_640.jpg":"640x640","k_26661848_480.jpg":"480x480","k_26661848_340.jpg":"340x340","k_26661848_220.jpg":"220x220","o_26661848_1280.jpg":"1280x853","o_26661848_1024.jpg":"1024x682","o_26661848_640.jpg":"640x426","o_26661848_480.jpg":"480x320","o_26661848_340.jpg":"340x226","o_26661848_220.jpg":"220x146","h_26661848_1280.jpg":"1280x854","h_26661848_1024.jpg":"1024x683","h_26661848_640.jpg":"640x427","h_26661848_480.jpg":"480x320","h_26661848_340.jpg":"340x227","h_26661848_220.jpg":"220x147","pp_26661848_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661848_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661848_640.jpg":"640x814","pp_26661848_480.jpg":"480x611","pp_26661848_340.jpg":"340x432","pp_26661848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26661840_1920.jpg":"1920x1080","k_26661840_1280.jpg":"1280x1280","k_26661840_1024.jpg":"1024x1024","k_26661840_640.jpg":"640x640","k_26661840_480.jpg":"480x480","k_26661840_340.jpg":"340x340","k_26661840_220.jpg":"220x220","o_26661840_1280.jpg":"1280x1920","o_26661840_1024.jpg":"1024x1536","o_26661840_640.jpg":"640x960","o_26661840_480.jpg":"480x720","o_26661840_340.jpg":"340x510","o_26661840_220.jpg":"220x330","h_26661840_1280.jpg":"1280x854","h_26661840_1024.jpg":"1024x683","h_26661840_640.jpg":"640x427","h_26661840_480.jpg":"480x320","h_26661840_340.jpg":"340x227","h_26661840_220.jpg":"220x147","pp_26661840_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661840_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661840_640.jpg":"640x814","pp_26661840_480.jpg":"480x611","pp_26661840_340.jpg":"340x432","pp_26661840_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661841_1920.jpg":"1920x1080","k_26661841_1280.jpg":"1280x1280","k_26661841_1024.jpg":"1024x1024","k_26661841_640.jpg":"640x640","k_26661841_480.jpg":"480x480","k_26661841_340.jpg":"340x340","k_26661841_220.jpg":"220x220","o_26661841_1280.jpg":"1280x853","o_26661841_1024.jpg":"1024x682","o_26661841_640.jpg":"640x426","o_26661841_480.jpg":"480x320","o_26661841_340.jpg":"340x226","o_26661841_220.jpg":"220x146","h_26661841_1280.jpg":"1280x854","h_26661841_1024.jpg":"1024x683","h_26661841_640.jpg":"640x427","h_26661841_480.jpg":"480x320","h_26661841_340.jpg":"340x227","h_26661841_220.jpg":"220x147","pp_26661841_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661841_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661841_640.jpg":"640x814","pp_26661841_480.jpg":"480x611","pp_26661841_340.jpg":"340x432","pp_26661841_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661842_1920.jpg":"1920x1080","k_26661842_1280.jpg":"1280x1280","k_26661842_1024.jpg":"1024x1024","k_26661842_640.jpg":"640x640","k_26661842_480.jpg":"480x480","k_26661842_340.jpg":"340x340","k_26661842_220.jpg":"220x220","o_26661842_1280.jpg":"1280x853","o_26661842_1024.jpg":"1024x682","o_26661842_640.jpg":"640x426","o_26661842_480.jpg":"480x320","o_26661842_340.jpg":"340x226","o_26661842_220.jpg":"220x146","h_26661842_1280.jpg":"1280x854","h_26661842_1024.jpg":"1024x683","h_26661842_640.jpg":"640x427","h_26661842_480.jpg":"480x320","h_26661842_340.jpg":"340x227","h_26661842_220.jpg":"220x147","pp_26661842_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661842_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661842_640.jpg":"640x814","pp_26661842_480.jpg":"480x611","pp_26661842_340.jpg":"340x432","pp_26661842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661830_1920.jpg":"1920x1080","k_26661830_1280.jpg":"1280x1280","k_26661830_1024.jpg":"1024x1024","k_26661830_640.jpg":"640x640","k_26661830_480.jpg":"480x480","k_26661830_340.jpg":"340x340","k_26661830_220.jpg":"220x220","o_26661830_1280.jpg":"1280x853","o_26661830_1024.jpg":"1024x682","o_26661830_640.jpg":"640x426","o_26661830_480.jpg":"480x320","o_26661830_340.jpg":"340x226","o_26661830_220.jpg":"220x146","h_26661830_1280.jpg":"1280x854","h_26661830_1024.jpg":"1024x683","h_26661830_640.jpg":"640x427","h_26661830_480.jpg":"480x320","h_26661830_340.jpg":"340x227","h_26661830_220.jpg":"220x147","pp_26661830_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661830_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661830_640.jpg":"640x814","pp_26661830_480.jpg":"480x611","pp_26661830_340.jpg":"340x432","pp_26661830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661832_1920.jpg":"1920x1080","k_26661832_1280.jpg":"1280x1280","k_26661832_1024.jpg":"1024x1024","k_26661832_640.jpg":"640x640","k_26661832_480.jpg":"480x480","k_26661832_340.jpg":"340x340","k_26661832_220.jpg":"220x220","o_26661832_1280.jpg":"1280x853","o_26661832_1024.jpg":"1024x682","o_26661832_640.jpg":"640x426","o_26661832_480.jpg":"480x320","o_26661832_340.jpg":"340x226","o_26661832_220.jpg":"220x146","h_26661832_1280.jpg":"1280x854","h_26661832_1024.jpg":"1024x683","h_26661832_640.jpg":"640x427","h_26661832_480.jpg":"480x320","h_26661832_340.jpg":"340x227","h_26661832_220.jpg":"220x147","pp_26661832_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661832_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661832_640.jpg":"640x814","pp_26661832_480.jpg":"480x611","pp_26661832_340.jpg":"340x432","pp_26661832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661843_1920.jpg":"1920x1080","k_26661843_1280.jpg":"1280x1280","k_26661843_1024.jpg":"1024x1024","k_26661843_640.jpg":"640x640","k_26661843_480.jpg":"480x480","k_26661843_340.jpg":"340x340","k_26661843_220.jpg":"220x220","o_26661843_1280.jpg":"1280x853","o_26661843_1024.jpg":"1024x682","o_26661843_640.jpg":"640x426","o_26661843_480.jpg":"480x320","o_26661843_340.jpg":"340x226","o_26661843_220.jpg":"220x146","h_26661843_1280.jpg":"1280x854","h_26661843_1024.jpg":"1024x683","h_26661843_640.jpg":"640x427","h_26661843_480.jpg":"480x320","h_26661843_340.jpg":"340x227","h_26661843_220.jpg":"220x147","pp_26661843_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661843_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661843_640.jpg":"640x814","pp_26661843_480.jpg":"480x611","pp_26661843_340.jpg":"340x432","pp_26661843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661834_1920.jpg":"1920x1080","k_26661834_1280.jpg":"1280x1280","k_26661834_1024.jpg":"1024x1024","k_26661834_640.jpg":"640x640","k_26661834_480.jpg":"480x480","k_26661834_340.jpg":"340x340","k_26661834_220.jpg":"220x220","o_26661834_1280.jpg":"1280x853","o_26661834_1024.jpg":"1024x682","o_26661834_640.jpg":"640x426","o_26661834_480.jpg":"480x320","o_26661834_340.jpg":"340x226","o_26661834_220.jpg":"220x146","h_26661834_1280.jpg":"1280x854","h_26661834_1024.jpg":"1024x683","h_26661834_640.jpg":"640x427","h_26661834_480.jpg":"480x320","h_26661834_340.jpg":"340x227","h_26661834_220.jpg":"220x147","pp_26661834_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661834_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661834_640.jpg":"640x814","pp_26661834_480.jpg":"480x611","pp_26661834_340.jpg":"340x432","pp_26661834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661837_1920.jpg":"1920x1080","k_26661837_1280.jpg":"1280x1280","k_26661837_1024.jpg":"1024x1024","k_26661837_640.jpg":"640x640","k_26661837_480.jpg":"480x480","k_26661837_340.jpg":"340x340","k_26661837_220.jpg":"220x220","o_26661837_1280.jpg":"1280x853","o_26661837_1024.jpg":"1024x682","o_26661837_640.jpg":"640x426","o_26661837_480.jpg":"480x320","o_26661837_340.jpg":"340x226","o_26661837_220.jpg":"220x146","h_26661837_1280.jpg":"1280x854","h_26661837_1024.jpg":"1024x683","h_26661837_640.jpg":"640x427","h_26661837_480.jpg":"480x320","h_26661837_340.jpg":"340x227","h_26661837_220.jpg":"220x147","pp_26661837_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661837_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661837_640.jpg":"640x814","pp_26661837_480.jpg":"480x611","pp_26661837_340.jpg":"340x432","pp_26661837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661846_1920.jpg":"1920x1080","k_26661846_1280.jpg":"1280x1280","k_26661846_1024.jpg":"1024x1024","k_26661846_640.jpg":"640x640","k_26661846_480.jpg":"480x480","k_26661846_340.jpg":"340x340","k_26661846_220.jpg":"220x220","o_26661846_1280.jpg":"1280x853","o_26661846_1024.jpg":"1024x682","o_26661846_640.jpg":"640x426","o_26661846_480.jpg":"480x320","o_26661846_340.jpg":"340x226","o_26661846_220.jpg":"220x146","h_26661846_1280.jpg":"1280x854","h_26661846_1024.jpg":"1024x683","h_26661846_640.jpg":"640x427","h_26661846_480.jpg":"480x320","h_26661846_340.jpg":"340x227","h_26661846_220.jpg":"220x147","pp_26661846_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661846_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661846_640.jpg":"640x814","pp_26661846_480.jpg":"480x611","pp_26661846_340.jpg":"340x432","pp_26661846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661839_1920.jpg":"1920x1080","k_26661839_1280.jpg":"1280x1280","k_26661839_1024.jpg":"1024x1024","k_26661839_640.jpg":"640x640","k_26661839_480.jpg":"480x480","k_26661839_340.jpg":"340x340","k_26661839_220.jpg":"220x220","o_26661839_1280.jpg":"1280x853","o_26661839_1024.jpg":"1024x682","o_26661839_640.jpg":"640x426","o_26661839_480.jpg":"480x320","o_26661839_340.jpg":"340x226","o_26661839_220.jpg":"220x146","h_26661839_1280.jpg":"1280x854","h_26661839_1024.jpg":"1024x683","h_26661839_640.jpg":"640x427","h_26661839_480.jpg":"480x320","h_26661839_340.jpg":"340x227","h_26661839_220.jpg":"220x147","pp_26661839_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661839_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661839_640.jpg":"640x814","pp_26661839_480.jpg":"480x611","pp_26661839_340.jpg":"340x432","pp_26661839_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661826_1920.jpg":"1920x1080","k_26661826_1280.jpg":"1280x1280","k_26661826_1024.jpg":"1024x1024","k_26661826_640.jpg":"640x640","k_26661826_480.jpg":"480x480","k_26661826_340.jpg":"340x340","k_26661826_220.jpg":"220x220","o_26661826_1280.jpg":"1280x853","o_26661826_1024.jpg":"1024x682","o_26661826_640.jpg":"640x426","o_26661826_480.jpg":"480x320","o_26661826_340.jpg":"340x226","o_26661826_220.jpg":"220x146","h_26661826_1280.jpg":"1280x854","h_26661826_1024.jpg":"1024x683","h_26661826_640.jpg":"640x427","h_26661826_480.jpg":"480x320","h_26661826_340.jpg":"340x227","h_26661826_220.jpg":"220x147","pp_26661826_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661826_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661826_640.jpg":"640x814","pp_26661826_480.jpg":"480x611","pp_26661826_340.jpg":"340x432","pp_26661826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661898_1920.jpg":"1920x1080","k_26661898_1280.jpg":"1280x1280","k_26661898_1024.jpg":"1024x1024","k_26661898_640.jpg":"640x640","k_26661898_480.jpg":"480x480","k_26661898_340.jpg":"340x340","k_26661898_220.jpg":"220x220","o_26661898_1280.jpg":"1280x853","o_26661898_1024.jpg":"1024x682","o_26661898_640.jpg":"640x426","o_26661898_480.jpg":"480x320","o_26661898_340.jpg":"340x226","o_26661898_220.jpg":"220x146","h_26661898_1280.jpg":"1280x854","h_26661898_1024.jpg":"1024x683","h_26661898_640.jpg":"640x427","h_26661898_480.jpg":"480x320","h_26661898_340.jpg":"340x227","h_26661898_220.jpg":"220x147","pp_26661898_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661898_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661898_640.jpg":"640x814","pp_26661898_480.jpg":"480x611","pp_26661898_340.jpg":"340x432","pp_26661898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26661901_1920.jpg":"1920x1080","k_26661901_1280.jpg":"1280x1280","k_26661901_1024.jpg":"1024x1024","k_26661901_640.jpg":"640x640","k_26661901_480.jpg":"480x480","k_26661901_340.jpg":"340x340","k_26661901_220.jpg":"220x220","o_26661901_1280.jpg":"1280x1920","o_26661901_1024.jpg":"1024x1536","o_26661901_640.jpg":"640x960","o_26661901_480.jpg":"480x720","o_26661901_340.jpg":"340x510","o_26661901_220.jpg":"220x330","h_26661901_1280.jpg":"1280x854","h_26661901_1024.jpg":"1024x683","h_26661901_640.jpg":"640x427","h_26661901_480.jpg":"480x320","h_26661901_340.jpg":"340x227","h_26661901_220.jpg":"220x147","pp_26661901_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661901_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661901_640.jpg":"640x814","pp_26661901_480.jpg":"480x611","pp_26661901_340.jpg":"340x432","pp_26661901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661902_1920.jpg":"1920x1080","k_26661902_1280.jpg":"1280x1280","k_26661902_1024.jpg":"1024x1024","k_26661902_640.jpg":"640x640","k_26661902_480.jpg":"480x480","k_26661902_340.jpg":"340x340","k_26661902_220.jpg":"220x220","o_26661902_1280.jpg":"1280x853","o_26661902_1024.jpg":"1024x682","o_26661902_640.jpg":"640x426","o_26661902_480.jpg":"480x320","o_26661902_340.jpg":"340x226","o_26661902_220.jpg":"220x146","h_26661902_1280.jpg":"1280x854","h_26661902_1024.jpg":"1024x683","h_26661902_640.jpg":"640x427","h_26661902_480.jpg":"480x320","h_26661902_340.jpg":"340x227","h_26661902_220.jpg":"220x147","pp_26661902_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661902_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661902_640.jpg":"640x814","pp_26661902_480.jpg":"480x611","pp_26661902_340.jpg":"340x432","pp_26661902_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7637827 Threads: 3 Questions: 1619938814 Slow queries: 4811043 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111003233 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/sinisa-je-ribar-roker-i-donacelnik-volonter-ujutro-je-u-opcini-pjeva-i-svira-po-terasama-a-nocu-u-trlisu-lovi-bokune-1367604 [printLink] => /mozaik/zivot/sinisa-je-ribar-roker-i-donacelnik-volonter-ujutro-je-u-opcini-pjeva-i-svira-po-terasama-a-nocu-u-trlisu-lovi-bokune-1367604?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 749647 [name] => SINIŠA VELA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-27 15:48:54 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-vela [link] => /tag/sinisa-vela ) [1] => stdClass Object ( [id] => 749648 [name] => ZAMJENIK NAČELNICE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-27 15:48:55 [main_article_id] => 0 [alias] => zamjenik-nacelnice [link] => /tag/zamjenik-nacelnice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 220761 [name] => podgora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podgora [link] => /tag/podgora ) [3] => stdClass Object ( [id] => 749649 [name] => OTAC NIKO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-27 15:48:55 [main_article_id] => 0 [alias] => otac-niko [link] => /tag/otac-niko ) [4] => stdClass Object ( [id] => 749650 [name] => RIBAR I ROKER [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-27 15:48:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ribar-i-roker [link] => /tag/ribar-i-roker ) [5] => stdClass Object ( [id] => 749651 [name] => POLITIČAR SINIŠA VELA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-27 15:48:55 [main_article_id] => 0 [alias] => politicar-sinisa-vela [link] => /tag/politicar-sinisa-vela ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO MU JE U KRVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Siniša je ribar, roker i donačelnik volonter! Ujutro je u Općini, pjeva i svira po terasama, a noću u trlišu lovi bokune [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665818.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665818.jpg [title] => Ivo Ravlić/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661844.jpg [title] =>


Zamjenik načelnice općine Podgora Siniša Vela, ribar i gitarist u rock- sastavu
 

Ivo Ravlic/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661845.jpg [title] =>

Dida Niko 1966. kupio brod u Novalji, zvao se ”Špar”, a sin i unuci su nastavili obiteljsku tradiciju

Ivo Ravlic/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661850.jpg [title] => Ivo Ravlic/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661849.jpg [title] =>

‘Završio sam za elektrotehničara, čim sam maturira, u vojsku, pa onda - na brod‘

Ivo Ravlic/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661848.jpg [title] =>

Siniša Vela

Ivo Ravlic/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661840.jpg [title] => Ivo Ravlic/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661841.jpg [title] =>

Potaknuo je Siniša prvu radnu akciju. Okupila se mladost, uhvatila se posla, pa se očistio put kroz dio mlinica...

Ivo Ravlic/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661842.jpg [title] => Ivo Ravlic/ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661830.jpg [title] =>

Otac Ivica je veliki audiofil, čak je i sam svoje zvučnike nekada izrađivao, kaže nam Siniša.

Ivo Ravlic/ ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661832.jpg [title] => Ivo Ravlic/ ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661843.jpg [title] =>

Otac Niko, ribarica obitelji Vela uplovljava u makarski porat
 

Ivo Ravlic/ ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661834.jpg [title] =>

- Pokrenulo se. Zadovoljan san. Ali vrime je problem, ja bi sve tija u dan, dva, a ne ide - žali nam se.

Ivo Ravlic/ ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661837.jpg [title] => Ivo Ravlic/ ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661846.jpg [title] => Ivo Ravlic/ ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661839.jpg [title] => Ivo Ravlic/ ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661826.jpg [title] =>

Otac Niko, ribarica obitelji Vela

Ivo Ravlic/ ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661898.jpg [title] =>

Makarska umjetnica Marijeta Lozina otkupljuje preživjele glavonošce i neke vrste riba iz ulova kočarica i pušta ih nazad u more

Ivo Ravlic/ ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661901.jpg [title] =>

Marijeta Lozina sa spašenim muzgavcem
 

Ivo Ravlic/ ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661902.jpg [title] => Ivo Ravlic/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zima ide kraju, proljeće ćiri, a iza poluotoka Svetoga Petra izvirila prova "Oca Nike".

Drveni se brod, godinama usprkos, poput mladića okrenuo bokom rtu Osejava i ponosno uplovio u makarsku luku.

Konope prema bitvama dobacili mornari, pa se vezuju uz rivu. Svjedočimo ritualu, otkopčavaju se drvene grede, montiraju uz ogradu, slažu se kašete do vrha pune ribe, izbacuju se cjenici, donosi se kasa i prodaja kreće prije negoli se makinja ugasila.

---

---

---

image

Otac Niko, ribarica obitelji Vela uplovljava u makarski porat
 

Ivo Ravlic/
---

Mrdaju se u kašetama moli, veliki i mali, mašu repom kanoče, jedan se pic izvalio u svoj svojoj ljepoti pa mami i pogled i uzdahe, lignje i kozice već ćutimo s kap maslinova ulja, a muzgavci gledaju kako će se izmigoljiti iz zarobljeništva, pa umjesto u kesu - uskočiti u more. Mudrice.

Upravo njih kupuje Marijeta Lozina, bira one življe i jedrije, oni će izdržati put do kraja rive, gdje će ih ljubiteljica mora i podmorja - pustiti na slobodu. Mi ih, priznajemo, zamišljamo s dva krumpira i sitno narezanim lukom, a ona ih želi vidjeti žive i živahne pod morem.

---

image

Makarska umjetnica Marijeta Lozina otkupljuje preživjele glavonošce i neke vrste riba iz ulova kočarica i pušta ih nazad u more

Ivo Ravlic/
---

No, nismo došli dočekati 78 godina star brod zbog nje, čekali smo zbog Siniše. Pa onda čekamo još malo da posloži kašete, da se presvuče iz vodootpornoga odijela u "rebe", da ispere lustru s ruku i preskoči s obiteljskoga broda na obalu.

Siniša je Vela, Podgoranin od kolina, rukujemo se dok mu se otac Ivica i braća Paško i Nikola smješkaju. Završit će u foje, a oni će potegnut umjesto njega. Izvukao se.

Ribar, roker i političar

Gledajući onako sa strane - jasno je kako su Vele čvrsta obitelj, naviknuta na čvrst rad. Na brodu kojem se divimo radi već treća generacija, a sve one koje su ribu lovile i prigovarale na nekim drugim plovilima i ne brojimo.

- Dida Niko 1966. kupio brod u Novalji, zvao se "Špar", a on ga nazvao "Jaglun". Brod je bio izgrađen dvadeset godina prije na Velome Ižu, ime mu je prvo bilo "Nada". Kada je 1991. osnovan Hrvatski registar brodova, ustanovili su kako već postoji stariji "Jaglun", pa je posta "Otac Niko" - reda nam riječ na riječ štoriju o obiteljskom hranitelju.

Sad kad smo vas ovako poetično uveli u našu priču, red je i kazati zašto nam je Siniša Vela njezin junak. Čovjek je, pazite sad, i ribar, i roker, i političar. Ne nužno tim redom.

---

image

‘Završio sam za elektrotehničara, čim sam maturira, u vojsku, pa onda - na brod‘

Ivo Ravlic/
---

- Jasno nam je kako si postao ribar, to ti je u krvi, ali... - nismo ni dovršili, a Siniša nas uvjerava kako mu ni to zanimanje nije "osnovno".

- Završio sam za elektrotehničara, čim sam maturira u vojsku, pa onda - na brod - smije se.

---

---

- ... ali kako zaboga političar?! - čudom se čudimo.

Duboki uzdah i gutljaj kave poslije dobivamo podatak kako je i, sada nažalost pokojni, dida Niko devedesetih bio donačelnikom Podgore. Znači ima Velama i politike u venama, zaključujemo.

---

image

Dida Niko 1966. kupio brod u Novalji, zvao se "Špar", a sin i unuci su nastavili obiteljsku tradiciju

Ivo Ravlic/
---

- Nisan moga gledat sa strane što nekadašnje vodstvo Podgore radi. Presudilo je abnormalno nasipanje plaža. Shvatili smo kako aktivizmom ne možemo postići baš sve promjene koje smo htjeli niti zaustaviti zlo koje smo željeli zaustaviti, pa smo odlučili aktivno se pozabaviti politikom. Petra (Radić, načelnica Podgore, op.a.) je hrabro preuzela vodstvo i šta da van kažen, pomeli smo na izborima - lakonski će, kao da je sve to bio lagan posao, a nije. Dočekala ih je, narodski rečeno, "kašeta brokava", nesređeni papiri, ogromni dugovi...

---

image

- Pokrenulo se. Zadovoljan san. Ali vrime je problem, ja bi sve tija u dan, dva, a ne ide - žali nam se.

Ivo Ravlic/
---

- Nismo obećavali puno, samo kako ćemo biti jasni i transparentni, to smo održali, to smo ispunili - tako će, dok doznajemo kako su upravo uspjeli, među ostalim, osigurati za malu Podgoru velikih 250 tisuća eura kojima će urediti Dom kulture.

- Pokrenulo se. Zadovoljan san. Ali vrime je problem, ja bi sve tija u dan, dva, a ne ide - žali nam se.

Morate znati da sve vezano uz politiku što Siniša odradi - odradi bez eura i centa. Naime, na prijedlog Nezavisne liste mladih, kojima pripada, svi su se podgorski vijećnici odrekli čak i one minimalne naknade koja im za rad pripada. Atipični političar, kažemo vam.

Onaj koji "maltretira" komunalce

Već smo vam kazali kako smo na prvi pogled ocijenili Vele kao vrijednu obitelj, gdje su se djeca naučila raditi, a ne gluvariti, pa je tako Siniša ne spreman iti jedan slobodan trenutak provesti lješkareći se.

Od gornje Podgore, od brda Poganovac izvorska voda k moru juri. Nekada, i ne baš tako davno, uz korito su se poredale mlinice, preciznije njih 23. No, prošlo vrijeme mljevenja žita, zaustavili se kameni mlinovi, priroda došla na svoje, pa šipražjem obgrlila zaboravljene starine. Kad kuća nije ispunjena ljudskim glasom i toplinom - ona umire, urušava se, sama u sebe, kamen po kamen...

---

image

Potaknuo je Siniša prvu radnu akciju. Okupila se mladost, uhvatila se posla, pa se očistio put kroz dio mlinica...

Ivo Ravlic/
---

Potakao je Siniša prvu radnu akciju. Okupila se mladost, uhvatila se posla, pa se očistio put kroz dio mlinica, a onda sam nastavio motornom pilom detaljnije čistiti okoliš i mlinice, otvarati vidike na male slapove...

- Pomalo - tako će, a činjenica je kako je do sada šest mlinica bližih moru pristupačno, jasno, vidljivo, prekrasno. Dobila je Podgora vrijednu šetnicu, za početak tek pola kilometra dugu, ali nema stajanja, plan je očistiti cijelo korito. Oku se otkrili slapovi, bistra voda koja kao da traži da se sagnete i napijete. A piti tekuću vodu iz dlana, to svako zna, najbolje je piće na svijetu.

- Galebova krila, plaže Garma i Plišivac, uvala Klokun, statua Uzorite, crkva Svih svetih u Gornjoj Podgori i, eto, sad i mlinice - tako bi dobrohotnom posjetitelju Siniša preporučio što vidjeti i obići u njegovu rodnom kraju.

Dakle, pazimo da ne pogriješimo, on je vijećnik, pomoćnik načelnici, predsjednik komisije za pomorsko dobro i onaj koji "maltretira" komunalce?

- Tako je!

Sad kad smo i politiku apsolvirali, vraćamo se na "rock and roll" moment, kako to pomoćnik načelnice Podgore (dodatno) zarađuje prašeći žestok ritam na gitari?

I nećete vjerovati - opet su u igri geni!

Od gitare ne može pobjeći

- Glazba mi je ljubav oduvijek! Otac Ivica je veliki audiofil, čak je i sam svoje zvučnike nekada izrađivao, a stric Denis je vrhunski gitarist. Kad bi svira, zvonila je cila ulica! Sluša san ga bez daha! Pa mi je za jedan rođendan darovao gitaru. Zaljubio sam se odmah.

Radio sam cijelo ljeto i onda sam sebi kupio još jednu - smijemo se kao da akorde udaramo, jer, čudesni su životni putovi, jedna je Poljakinja radeći u Podgori kao vodičica shvatila kako mali Siniša voli glazbu, a njezin je suprug bio profesor klasične glazbe, pa je ona bila prva koja mu je stručno objasnila kako se koja žica zove i koji zvuk proizvodi.

---

image

Otac Ivica je veliki audiofil, čak je i sam svoje zvučnike nekada izrađivao, kaže nam Siniša.

Ivo Ravlic/
---

- I knjige! Sve sam proučio, pročitao, ali se može kazati kako sam u biti samouk - tako će, pokazuje nam vrh prsta kojeg je kao (živahno) dijete u igri izgubio, pa mu je to oduzelo malo, ali samo malo - u umješnosti prebiranja po gitari. Nedostatak je ionako tu da bi ga nadvladali, zar ne?

I nije tu bio kraj Sinišinim gitarama. Taman se mislio ostaviti glazbe, prodao onu svoju teško zarađenu gitaru, kad se pojavio na vjenčanju mu prijatelj Viktor Jakić. Darovao mu ni više ni manje nego li - gitaru. I obavezu!

- Ozbiljno se uhvati sviranja - kazao je Viktor.

- U biti me je vrbova - tako će Siniša, koji je bolja polovica dua, ili je Viktor bolja polovica, ne mogu se dogovoriti, ali oko imena dvojili nisu! Oni su "String breakers".

- Ime smo uzeli, jer bi u početku naših svirki Viktoru svako malo pukla bar jedna žica na gitari - pojašnjava nam nastanak.

Lome žice cijeloga ljeta na terasama, zabavljajući goste, praše rok, nerijetko im se pridruži i Davor Mrsić sa svojim bubnjevima.

- Rokija teška, kvalitetan pop, reggae, malo bluesa i Oliver, za dušu - nabraja nam listu koju "String breakersi" sviraju Podgori, ovu se zimu uključio i među one koji žele oživjeti podgorsku mušku klapu. Uči se višeglasju. U svojem bendu svira gitaru, to ste već shvatili, ali je i - pjevač. Multipraktik, smijemo se.

Politika, svirka i ribarenje.

- I turizam - nadopunjuje nas.

---

image
Ivo Ravlic/
---

Vrtimo očima, di je kraj?!

- Ljeti naš brod pretvaramo iz ribarskog u turistički. Braća se bave time, a ja sam otkrio kako ipak ne mogu "sa svirke na fishpiknik pa u vijeće", nego mi je sada lito najlipše - bavim se mojim djevojčicama - raznježeno će tridesetšestogodišnjak, pažljiv suprug svojoj Matei, ljubavi iz srednje škole, i otac obožavanoj osmogodišnjoj Marčelini i tri godine mlađoj Nori.

- Liti mi je sad glavni posal čuvat dicu i kupat se, a svaku noć sam na gaži i sviram i pivam - smijemo se, pa se onda pokušavamo uozbiljiti kako bi čitateljima poslali poruku, ako ne mudru, onda barem - simpatičnu.

- U Podgori je život divan! Imamo mir, okruženi smo prirodom, dica imaju slobodu, a preko ljeta pak imamo živost i turizam nam daje puno prilika za posao - tako će Siniša.

---

image

- Pokrenulo se. Zadovoljan san. Ali vrime je problem, ja bi sve tija u dan, dva, a ne ide - žali nam se.

Ivo Ravlic/
---

Kada smo već kod slobode, član je, čak i tajnik, Planinarskog društva Podgora. To je, veli, likarija. Okrene, eto, ponekad leđa moru, pa poleti biokovskim vrletima u zagrljaj, za dušu.

I među vatrogascima je. Nije dostojan spominjati ih, smatra, jer je tek par požara i par sanacija požarišta odradio...

- Jel to sve - pitamo.

A bolje da nismo, jer smo se odmah našli na Hajduku, a to otvara cijelu paletu razloga za zakačiti se. Pa di je bod, pa di od Varaždina, pa nešto malo Rudeša i sudaca...

- Društvo prijatelja Hajduka Podgora, tu sam u Upravnom odboru. To je ljubav - nema dalje.

---

Ribanje i ribarsko prigovaranje

- Nismo sinoć bili na more.

- Južina?

- A, e.

- Onda si ti "tim jugo", a?

- Jesan - zbog nevere "Otac Niko" ostaje u portu, pa to ribarima olakšava posao.

- A i gledaj, kad se baci "kalada", uvik mo‘š bokun ubit oko. A i kad se vratiš s mora, ka sad, recimo, cili je još dan prid tobon - hvali ribarski posao naš Siniša

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/ Cropix Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/ Ivo Ravlic/
Ivo Ravlic/


Zamjenik načelnice općine Podgora Siniša Vela, ribar i gitarist u rock- sastavu
 

Ivo Ravlic/

Dida Niko 1966. kupio brod u Novalji, zvao se ”Špar”, a sin i unuci su nastavili obiteljsku tradiciju

Ivo Ravlic/

‘Završio sam za elektrotehničara, čim sam maturira, u vojsku, pa onda - na brod‘

Ivo Ravlic/

Siniša Vela

Ivo Ravlic/

Potaknuo je Siniša prvu radnu akciju. Okupila se mladost, uhvatila se posla, pa se očistio put kroz dio mlinica...

Ivo Ravlic/

Otac Ivica je veliki audiofil, čak je i sam svoje zvučnike nekada izrađivao, kaže nam Siniša.

Ivo Ravlic/

Otac Niko, ribarica obitelji Vela uplovljava u makarski porat
 

Ivo Ravlic/

- Pokrenulo se. Zadovoljan san. Ali vrime je problem, ja bi sve tija u dan, dva, a ne ide - žali nam se.

Ivo Ravlic/

Otac Niko, ribarica obitelji Vela

Ivo Ravlic/

Makarska umjetnica Marijeta Lozina otkupljuje preživjele glavonošce i neke vrste riba iz ulova kočarica i pušta ih nazad u more

Ivo Ravlic/

Marijeta Lozina sa spašenim muzgavcem
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/sinisa-je-ribar-roker-i-donacelnik-volonter-ujutro-je-u-opcini-pjeva-i-svira-po-terasama-a-nocu-u-trlisu-lovi-bokune-1367604 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9c94bb2dbef6a2aba29d2ffab856f996d1e415ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sini%C5%A1a+je+ribar%2C+roker+i+dona%C4%8Delnik+volonter%21+Ujutro+je+u+Op%C4%87ini%2C+pjeva+i+svira+po+terasama%2C+a+no%C4%87u+u+trli%C5%A1u+lovi+bokune&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsinisa-je-ribar-roker-i-donacelnik-volonter-ujutro-je-u-opcini-pjeva-i-svira-po-terasama-a-nocu-u-trlisu-lovi-bokune-1367604 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsinisa-je-ribar-roker-i-donacelnik-volonter-ujutro-je-u-opcini-pjeva-i-svira-po-terasama-a-nocu-u-trlisu-lovi-bokune-1367604 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO MU JE U KRVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotTO MU JE U KRVI

Siniša je ribar, roker i donačelnik volonter! Ujutro je u Općini, pjeva i svira po terasama, a noću u trlišu lovi bokune

Piše Milena Budimir
28. veljače 2024. - 10:00

Zima ide kraju, proljeće ćiri, a iza poluotoka Svetoga Petra izvirila prova "Oca Nike".

Drveni se brod, godinama usprkos, poput mladića okrenuo bokom rtu Osejava i ponosno uplovio u makarsku luku.

Konope prema bitvama dobacili mornari, pa se vezuju uz rivu. Svjedočimo ritualu, otkopčavaju se drvene grede, montiraju uz ogradu, slažu se kašete do vrha pune ribe, izbacuju se cjenici, donosi se kasa i prodaja kreće prije negoli se makinja ugasila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:27