stdClass Object ( [id] => 470592 [title] => Radosti i tragedije obitelji Kovač: Anita je sa 17 zbog Miše pobjegla od kuće. Sada je opet na cesti... [alias] => radosti-i-tragedije-obitelji-kovac-anita-je-sa-17-zbog-mise-pobjegla-od-kuce-sada-je-opet-na-cesti [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Priča dostojna filma ili romana, kako god, glas je koji već desetljećima prati život karizmatičnog Dalmatinca Miše Kovača, čija je obitelj, sa svim svojim radosti i tragedijima, oduvijek bila izložena oku javnosti zbog iznimne popularnosti njezina danas 76-godišnjeg patera familias.

A nije da se u tom životnom kovitlacu nije ispreplelo puno sreće i veselja, ali isto toliko i suza i patnje nakon tragičnog odlaska sina i brata Edija, čija je smrt do tada onako baš po dalmatinski ustrojenu obitelj punu zdravlja, ljubavi, a ništa manje bitno i novca, jednostavno razorila...

Silna bol Kovačevih pretočila se u tragedije koje su uslijedile poslije Edijeva preranog odlaska - kći i sestra Ivana u jednom je razdoblju poklekla pred ovisnošću, pjevač je sebi pucnjem u srce pokušao oduzeti život, da bi se na koncu majka i Mišina bivša suprugaAnita ovih dana našla u središtu medijske pozornosti zbog deložacije iz obiteljske kuće u Tribunju.

Nažalost, život joj je na najgori mogući način još jednom naplatio svoje – ostala je i bez doma; jedva pokretna zbog bolesti srca i nedavno preboljene upale pluća, sa životnim partnerom Vinkom Gulinom morala je napustiti adresu u Tribunju, gdje se kao vlasnica nastanila nakon razvoda s Mišom Kovačem. Bankarska kuća "zaplijenila" je svu njezinu nepokretnu imovinu, navodno zbog nevraćanja hipotekarnog kredita u iznosu od 150 tisuća eura, zbog čega se bivša Mišina supruga u 64. godini života našla na ulici.

Prema novinskim izvješćima, kuća je još prije dvije godine prodana na javnoj dražbi obitelji Grbeša iz Zagreba za 1,14 milijuna kuna, procijenjena je na oko 480.000 eura, a mediji su obznanili da je ovršni postupak nad kućom pokrenuo Talijan s kojim je Anita Kovač potpisala dokument o kupnji vanjskog šanka u obliku ružičastog cadillaca. Zbog svega toga Anita je angažirala splitsku odvjetnicu Doris Koštu te privremeno pronašla utočište u majčinu domu u rodnom Splitu iz kojega je davne 1970., u 17. godini života, pobjegla u naručje tada već oženjenog Miše Kovača. Je li ju zbog toga poslije u životu sustigla ona "oteto, prokleto"?

Fatalna ljubav

Fatalna ljubav tinejdžerske Miss Jugoslavije, koja zbog uzavrelih emocija nije stigla završiti ni srednju školu, i najpopularnijeg pjevača bivše države imala je za posljedicu raspad njegova braka s prvom suprugom Ljubicom.

A tri godine poslije Mišo je ozakonio vezu sa splitskom ljepoticom s kojom je počeo živjeti život iz bajke – sreća zbog dolaska Edija i Ivane na svijet, milijuni prodanih albuma i Mišin status jugoslavenske zabavnjačke legende, zahvaljujući čemu je bilo dinara u enormnim količinama. Njihovo obiteljsko gnijezdo u Radićevoj, ponad nekadašnjeg zagrebačkog Trga Republike, a danas Trga bana Jelačića, bilo je stjecište Mišinih brojnih prijatelja i kolega s estrade, u njihov su dom tada zalazili Đorđe Novković i Boris Dvornik i Doris Dragović, Miljenko Smoje, sestre Barudžija i Zdravko Čolić...

Mišo je prvi u bivšoj Jugoslaviji vozio legedarnu Citroenovu "žabu" (u početku su je, prisjeća se jedan njegov prijatelj, imali samo on i Ante Marković, posljednji predsjednik jugoslavenskog Saveznog izvršnog vijeća), Anita se pak u potpunosti saživjela s ulogom majke i kućanice, ali je s Mišom često odlazila na turneje. Mnogi su tu činjenicu pripisivali pjevačevoj ljubomori, no Aniti nije bilo mrsko pratiti 12 godina starijeg supruga na koncertima.

- Ne zamaraju me ta putovanja, dapače, relaksiraju me i psihički i fizički. Jer, kad smo u Zagrebu, nigdje ne izlazimo, nego k nama dolaze prijatelji. Katkada poželim otoći u kino ili kazalište, ali nema nam tko čuvati djecu – zborila je brižna Anita u jednom od intervjua s kraja 70-ih, ne štedeći riječi hvale na suprugov račun.

Krasan otac

- U početku nam je bilo teško. Puno je bilo buke oko naše veze, ali smo sve izdržali. Nikad se nisam pokajala što sam se udala za Mišu. Njemu smo djeca i ja na prvome mjestu, on je krasan otac. Uvijek smo zajedno. Kad Mišo krene na turneju, idem i ja s njim, a djecu ostavimo kod jedne naše tete, tu u Zagrebu – ispričala je tada Anita, a Mišo joj prisnažio riječima: "Mi smo imali dosta porođajnih muka kad smo se sreli, dok smo ljubovali. Ona je bila gimnazijalka, ja oženjen čovjek. Stvarno sam želio da budemo zajedno. I kad sam je toliko želio, nije li normalno da ide sa mnom, na turneje i na koncerte. Volim pjevati, poštujem svoju publiku, ali svoju ženu i djecu ne bih žrtvovao ni zbog čega na svijetu. Obitelj mi je najvažnija, kao, uostalom, svakom normalnom čovjeku."

Mirnu, obiteljsku idilu u kojoj ničega nije nedostajalo, nit' ljubavi nit' para, do temelja je razorila tragična pogibija sina i brata Edija. Kovačevima se u travnju 1992. srušio svijet – slomljeni Anita, Ivana i Mišo, svatko za sebe, pokušavali su iznaći načine za olakšavanje boli.

Dok je Anita, družeći se u to vrijeme s Biserkom Petrović, majkom tragično stradalog košarkaškog Mozarta Dražena, zbog gubitka neprežaljenog sina utjehu pronalazila u vjeri, Mišo je dnevno gutao šake sedativa i istodobno se, ne bacajući cigaretu iz ruku, borio za "istinu" o Edijevoj tragičnoj smrti jer se nikako nije mogo pomiriti s pogibijom koju je policija službeno okarakterizirala kao samoubojstvo.

A senzibilna Ivana je za to vrijeme odrastala prolazeći, unutar turbulentnih obiteljskih okolnosti, iznimno osjetljivu formativnu dob. Bol je između njezinih roditelja, ubrzo će se pokazati, stvorila nepremostiv jaz, a u Mišin se život uplela astrologinja Silvija Conte Calvi-Marković i ponudila mu svoju pomoć. Mišo ju je ubrzo počeo zvati svojom spasiteljicom, koja ga je izvukla iz mraka, a Anita preko toga ipak nije mogla prijeći.

Privržen odnos, koji su godinama njegovali ona i Mišo, pretvorio se u golemu prazninu. Mišo je, proživljavajući osobne psihološke eskapade, jedno vrijeme s astrologinjom Conte Calvi-Marković boravio u njezinoj kući u Postirima na Braču, a iste su godine otišli u Španjolsku, gdje su se nastanili u poznatom ljetovalištu Malaga kod danas pokojnog producenta Mate Došena, Mišina dugogodišnjega glazbenog suradnika.

Mediji su tada pisali o njegovu bijegu iz domovine, no ipak se vratio u Hrvatsku. Anita je pak znala da je njihovu braku kraj, došlo je do točke gdje se više nije moglo natrag pa se povrijeđena ponosa odlučila iseliti iz stana u Radićevoj.

Obiteljska kuća Kovačevih u Tribunju postala joj je nova adresa, koju je Mišo nakon razvoda prepisao na njezino ime, baš kao što je to učinio i u slučaju prvoga razvoda kada je supruzi Ljubici ostavio stan.

Ruševina od čovjeka

Kad je, nakon nekog vremena, Silvija nestala iz njegova života, baš onako kako je u njega i ušla, pjevač je počeo sve dublje tonuti u depresiju. Ostao je potpuno sam... U siječnju 1999. godine hrvatska je javnost ostala zatečena viješću o njegovu pokušaju samoubojstva hicem u srce.

Život ga je, tom prigodom, ipak pomilovao, a ubrzo još jednom kada se uloge njegove njegovateljice prihvatila mlađahna Lidija Pintarić, današnja supruga. U to je vrijeme bio ruševina od čovjeka, potpuno izgubljen i nemoćan, ali su iz njega svejedno iskrile natruhe ega, kojega mu, uz veliko srce, nikad nije manjkalo.

Trebao je to, nakon njegova oporavka, biti novi početak – on, Lidija i Ivana, koja je živjela malo kod majke, malo kod oca. No, prepuštenost samoj sebi u Ivaninu je slučaju rezultirala eksperimentiranjem s narkoticima. Anita je prva primijetila da se s kćeri nešto događa, ali Mišo nije mogao vjerovati u to sve dok mu je nije spasila supruga Lidija od predoziranja velikom količinom tableta za smirenje.

Heroin je, ubrzo se pokazalo, postao neizostavan dio Ivanina života, zbog čega je prvotno hospitalizirana u zagrebačkoj bolnici "Sestara milosrdnica", na odjelu kod doktora Slavka Sakomana, a nakon toga otišla je u komunu Bernardice Juretić na Čiovu.

- Otac mi je jednoga dana samo rekao: "Sutra ideš u komunu i to je moja zadnja". Bila je to jedna od njegovih, vjerujem, najtežih odluka u životu, ali i najispravnija – ispričala je poslije Ivana, kojoj je dvogodišnji boravak u komuni temeljito promijenio život izvukavši sve ono najbolje iz nje – postala je odgovorna, vrijedna, skromna, empatična i iznimno jednostavna djevojku, koja se do danas nije promijenila. Mišina kći, Mišin ponos...

Nakon izlaska iz komune odmah se zaposlila kao prodavačica u butiku, poslije je radila i kao administratorica, a kako ipak nije mogla umaknuti genima, na koncu je i propjevala uz punu očevu podršku. Kad je prvi put ušla u studio, Mišo joj je, a tako ga i sama Ivana oslovljava, rekao: "Pjevaj kako se osjećaš i pjevaj sebi. Budi ti."

Kći slavnoga oca ubrzo je počela graditi vlastitu glazbenu karijeru, a onda je život i nju nagradio – danas je u dugogodišnjoj sretnoj vezi s inženjerom radiologije Elvirom Hasanhodžićem, s kojim živi u Zagrebu, u stanu koji joj je darovao otac nakon prodaje nekadašnjeg obiteljskoga gnijezda u Radićevoj (supruzi Lidiji i sebi Mišo je kupio drugi na Malešnici), i planira povratak u Dalmaciju.

Ivana je sretna

- Danas mi je najvažnije da je Ivana dobro, da ima svoj stan i da je sretna onim čime se bavi – rekao nam je Mišo u jednom od intervjua prije desetak godina govoreći o egzistencijalnim prilikama u kojima živi. Baš kao ni kći, ni on nije od velikih prohtjeva, minula su desetljeća otkako se u ranoj mladosti dokazivao statusnim simbolima...

- Živim u pedeset četvornih metara, istina, imao sam i 110 četvornih metara stambenog prostora, ali sam ga prodao kako bih kćeri mogao kupiti stan. Meni je super, Lidija i ja smo jako vezani, imamo i psa, a meni ne treba puno. Ma da mi netko daruje jahtu, ne bih je uzeo jer bih morao razmišljati o vezu, održavanju... I što?! Došao bih na jahtu, dva dana se vozio po moru i totalno poludio. Čekajte malo, pa ja sam čovjek s mora, moja je kuća ispred mora. Što će meni jahte?! Gledao sam neke Šveđane, dere bura, hladno, oni se kupaju. Zašto?! Jer su platili pansion pa maksimalno žele iskoristiti svaki trenutak. Sad se sve nešto živi u stilu "on je krema, jer on ima". Ja sam imao novac, a mogao bih ga, budite sigurni, imati i sad kad bih pjevao svugdje gdje me zovu. Sa samo jednom turnejom po Srbiji riješio bih svojoj obitelji egzistenciju do kraja života. Ali ja to neću. Što je to lova?! Mene su 1964. hranili studenti, švercali su me u studentskom domu i davali mi jesti jer nisam imao novca. U istoj sam se situaciji našao i s Lidijom u početku veze kada smo nakon mog samoranjavanja u Velikoj Gorici živjeli s 50 kuna na dan. Nikad nisam bio rob novca niti sam imao osjećaj za novac – iskreno je priznao Mišo, hvaleći nam tada životna razmišljanja svoje mezimice Ivane koja mu je, kad je prodao stan u Radićevoj, rekla: "Tata, ja ću kupiti veći stan jer će mi možda trebati ako se udam za nekoga siromašnog tko neće imati mogućnosti za kupnju stana." Naravno da sam joj dao novac i zato Ivana ima veći stan nego Lidija i ja.

Godine su prolazile, činilo se kako su otac, majka i kći uspjeli, svako pojedinačno, unutar vlastitih zidova izgraditi nove živote – sve do mučne Anitine deložacije.

Brižna Ivana danas pruža punu podršku majci, a emotivnom Miši, koliko god da već godinama živi miran život s trećom suprugom, zasigurno nije svejedno gledati financijsku propast majke njegove djece. Kuću u Tribunju "pojela" je banka, tako simptomatičan primjer iz opskurne hrvatske svakodnevice. A njezinim prelaskom u tuđe ruke nije samo nestalo financijske sigurnosti za Anitu, ona je drugi put u životu izgubila dom. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => filmska priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-02-25 18:27:09 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-02-26 11:30:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-02-25 21:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 125 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/02\/26\/si091103tvanitakovac1.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/25\/kovac_ivana_anita-160708.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/25\/miso_anita-ziv-150199.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/25\/delozacija_kovac13-210217.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/02\/26\/si021204novgastro06.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["si091103tvanitakovac1","kovac_ivana_anita-160708","miso_anita-ziv-150199","delozacija_kovac13-210217","si021204novgastro06"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1264x840"},{"size0":"900x580"},{"size0":"584x840"},{"size0":"900x599"},{"size0":"1263x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15472041 Threads: 2 Questions: 3199478880 Slow queries: 7199823 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235962115 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/radosti-i-tragedije-obitelji-kovac-anita-je-sa-17-zbog-mise-pobjegla-od-kuce-sada-je-opet-na-cesti-470592 [printLink] => /mozaik/zivot/radosti-i-tragedije-obitelji-kovac-anita-je-sa-17-zbog-mise-pobjegla-od-kuce-sada-je-opet-na-cesti-470592?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286809 [name] => Ivana Kovač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-kovac [link] => /tag/ivana-kovac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 399592 [name] => Mišo Kovač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miso-kovac [link] => /tag/miso-kovac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 295678 [name] => Anita Baturina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anita-baturina [link] => /tag/anita-baturina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => filmska priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Radosti i tragedije obitelji Kovač: Anita je sa 17 zbog Miše pobjegla od kuće. Sada je opet na cesti... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/26/si091103tvanitakovac1.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => si091103tvanitakovac1 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/26/si091103tvanitakovac1.jpg [title] => si091103tvanitakovac1 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/25/kovac_ivana_anita-160708.jpg [title] => kovac_ivana_anita-160708 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/25/miso_anita-ziv-150199.jpg [title] => miso_anita-ziv-150199 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/25/delozacija_kovac13-210217.jpg [title] => delozacija_kovac13-210217 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/26/si021204novgastro06.jpg [title] => si021204novgastro06 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Priča dostojna filma ili romana, kako god, glas je koji već desetljećima prati život karizmatičnog Dalmatinca Miše Kovača, čija je obitelj, sa svim svojim radosti i tragedijima, oduvijek bila izložena oku javnosti zbog iznimne popularnosti njezina danas 76-godišnjeg patera familias.

A nije da se u tom životnom kovitlacu nije ispreplelo puno sreće i veselja, ali isto toliko i suza i patnje nakon tragičnog odlaska sina i brata Edija, čija je smrt do tada onako baš po dalmatinski ustrojenu obitelj punu zdravlja, ljubavi, a ništa manje bitno i novca, jednostavno razorila...

Silna bol Kovačevih pretočila se u tragedije koje su uslijedile poslije Edijeva preranog odlaska - kći i sestra Ivana u jednom je razdoblju poklekla pred ovisnošću, pjevač je sebi pucnjem u srce pokušao oduzeti život, da bi se na koncu majka i Mišina bivša suprugaAnita ovih dana našla u središtu medijske pozornosti zbog deložacije iz obiteljske kuće u Tribunju.

Nažalost, život joj je na najgori mogući način još jednom naplatio svoje – ostala je i bez doma; jedva pokretna zbog bolesti srca i nedavno preboljene upale pluća, sa životnim partnerom Vinkom Gulinom morala je napustiti adresu u Tribunju, gdje se kao vlasnica nastanila nakon razvoda s Mišom Kovačem. Bankarska kuća "zaplijenila" je svu njezinu nepokretnu imovinu, navodno zbog nevraćanja hipotekarnog kredita u iznosu od 150 tisuća eura, zbog čega se bivša Mišina supruga u 64. godini života našla na ulici.

Prema novinskim izvješćima, kuća je još prije dvije godine prodana na javnoj dražbi obitelji Grbeša iz Zagreba za 1,14 milijuna kuna, procijenjena je na oko 480.000 eura, a mediji su obznanili da je ovršni postupak nad kućom pokrenuo Talijan s kojim je Anita Kovač potpisala dokument o kupnji vanjskog šanka u obliku ružičastog cadillaca. Zbog svega toga Anita je angažirala splitsku odvjetnicu Doris Koštu te privremeno pronašla utočište u majčinu domu u rodnom Splitu iz kojega je davne 1970., u 17. godini života, pobjegla u naručje tada već oženjenog Miše Kovača. Je li ju zbog toga poslije u životu sustigla ona "oteto, prokleto"?

Fatalna ljubav

Fatalna ljubav tinejdžerske Miss Jugoslavije, koja zbog uzavrelih emocija nije stigla završiti ni srednju školu, i najpopularnijeg pjevača bivše države imala je za posljedicu raspad njegova braka s prvom suprugom Ljubicom.

A tri godine poslije Mišo je ozakonio vezu sa splitskom ljepoticom s kojom je počeo živjeti život iz bajke – sreća zbog dolaska Edija i Ivane na svijet, milijuni prodanih albuma i Mišin status jugoslavenske zabavnjačke legende, zahvaljujući čemu je bilo dinara u enormnim količinama. Njihovo obiteljsko gnijezdo u Radićevoj, ponad nekadašnjeg zagrebačkog Trga Republike, a danas Trga bana Jelačića, bilo je stjecište Mišinih brojnih prijatelja i kolega s estrade, u njihov su dom tada zalazili Đorđe Novković i Boris Dvornik i Doris Dragović, Miljenko Smoje, sestre Barudžija i Zdravko Čolić...

Mišo je prvi u bivšoj Jugoslaviji vozio legedarnu Citroenovu "žabu" (u početku su je, prisjeća se jedan njegov prijatelj, imali samo on i Ante Marković, posljednji predsjednik jugoslavenskog Saveznog izvršnog vijeća), Anita se pak u potpunosti saživjela s ulogom majke i kućanice, ali je s Mišom često odlazila na turneje. Mnogi su tu činjenicu pripisivali pjevačevoj ljubomori, no Aniti nije bilo mrsko pratiti 12 godina starijeg supruga na koncertima.

- Ne zamaraju me ta putovanja, dapače, relaksiraju me i psihički i fizički. Jer, kad smo u Zagrebu, nigdje ne izlazimo, nego k nama dolaze prijatelji. Katkada poželim otoći u kino ili kazalište, ali nema nam tko čuvati djecu – zborila je brižna Anita u jednom od intervjua s kraja 70-ih, ne štedeći riječi hvale na suprugov račun.

Krasan otac

- U početku nam je bilo teško. Puno je bilo buke oko naše veze, ali smo sve izdržali. Nikad se nisam pokajala što sam se udala za Mišu. Njemu smo djeca i ja na prvome mjestu, on je krasan otac. Uvijek smo zajedno. Kad Mišo krene na turneju, idem i ja s njim, a djecu ostavimo kod jedne naše tete, tu u Zagrebu – ispričala je tada Anita, a Mišo joj prisnažio riječima: "Mi smo imali dosta porođajnih muka kad smo se sreli, dok smo ljubovali. Ona je bila gimnazijalka, ja oženjen čovjek. Stvarno sam želio da budemo zajedno. I kad sam je toliko želio, nije li normalno da ide sa mnom, na turneje i na koncerte. Volim pjevati, poštujem svoju publiku, ali svoju ženu i djecu ne bih žrtvovao ni zbog čega na svijetu. Obitelj mi je najvažnija, kao, uostalom, svakom normalnom čovjeku."

Mirnu, obiteljsku idilu u kojoj ničega nije nedostajalo, nit' ljubavi nit' para, do temelja je razorila tragična pogibija sina i brata Edija. Kovačevima se u travnju 1992. srušio svijet – slomljeni Anita, Ivana i Mišo, svatko za sebe, pokušavali su iznaći načine za olakšavanje boli.

Dok je Anita, družeći se u to vrijeme s Biserkom Petrović, majkom tragično stradalog košarkaškog Mozarta Dražena, zbog gubitka neprežaljenog sina utjehu pronalazila u vjeri, Mišo je dnevno gutao šake sedativa i istodobno se, ne bacajući cigaretu iz ruku, borio za "istinu" o Edijevoj tragičnoj smrti jer se nikako nije mogo pomiriti s pogibijom koju je policija službeno okarakterizirala kao samoubojstvo.

A senzibilna Ivana je za to vrijeme odrastala prolazeći, unutar turbulentnih obiteljskih okolnosti, iznimno osjetljivu formativnu dob. Bol je između njezinih roditelja, ubrzo će se pokazati, stvorila nepremostiv jaz, a u Mišin se život uplela astrologinja Silvija Conte Calvi-Marković i ponudila mu svoju pomoć. Mišo ju je ubrzo počeo zvati svojom spasiteljicom, koja ga je izvukla iz mraka, a Anita preko toga ipak nije mogla prijeći.

Privržen odnos, koji su godinama njegovali ona i Mišo, pretvorio se u golemu prazninu. Mišo je, proživljavajući osobne psihološke eskapade, jedno vrijeme s astrologinjom Conte Calvi-Marković boravio u njezinoj kući u Postirima na Braču, a iste su godine otišli u Španjolsku, gdje su se nastanili u poznatom ljetovalištu Malaga kod danas pokojnog producenta Mate Došena, Mišina dugogodišnjega glazbenog suradnika.

Mediji su tada pisali o njegovu bijegu iz domovine, no ipak se vratio u Hrvatsku. Anita je pak znala da je njihovu braku kraj, došlo je do točke gdje se više nije moglo natrag pa se povrijeđena ponosa odlučila iseliti iz stana u Radićevoj.

Obiteljska kuća Kovačevih u Tribunju postala joj je nova adresa, koju je Mišo nakon razvoda prepisao na njezino ime, baš kao što je to učinio i u slučaju prvoga razvoda kada je supruzi Ljubici ostavio stan.

Ruševina od čovjeka

Kad je, nakon nekog vremena, Silvija nestala iz njegova života, baš onako kako je u njega i ušla, pjevač je počeo sve dublje tonuti u depresiju. Ostao je potpuno sam... U siječnju 1999. godine hrvatska je javnost ostala zatečena viješću o njegovu pokušaju samoubojstva hicem u srce.

Život ga je, tom prigodom, ipak pomilovao, a ubrzo još jednom kada se uloge njegove njegovateljice prihvatila mlađahna Lidija Pintarić, današnja supruga. U to je vrijeme bio ruševina od čovjeka, potpuno izgubljen i nemoćan, ali su iz njega svejedno iskrile natruhe ega, kojega mu, uz veliko srce, nikad nije manjkalo.

Trebao je to, nakon njegova oporavka, biti novi početak – on, Lidija i Ivana, koja je živjela malo kod majke, malo kod oca. No, prepuštenost samoj sebi u Ivaninu je slučaju rezultirala eksperimentiranjem s narkoticima. Anita je prva primijetila da se s kćeri nešto događa, ali Mišo nije mogao vjerovati u to sve dok mu je nije spasila supruga Lidija od predoziranja velikom količinom tableta za smirenje.

Heroin je, ubrzo se pokazalo, postao neizostavan dio Ivanina života, zbog čega je prvotno hospitalizirana u zagrebačkoj bolnici "Sestara milosrdnica", na odjelu kod doktora Slavka Sakomana, a nakon toga otišla je u komunu Bernardice Juretić na Čiovu.

- Otac mi je jednoga dana samo rekao: "Sutra ideš u komunu i to je moja zadnja". Bila je to jedna od njegovih, vjerujem, najtežih odluka u životu, ali i najispravnija – ispričala je poslije Ivana, kojoj je dvogodišnji boravak u komuni temeljito promijenio život izvukavši sve ono najbolje iz nje – postala je odgovorna, vrijedna, skromna, empatična i iznimno jednostavna djevojku, koja se do danas nije promijenila. Mišina kći, Mišin ponos...

Nakon izlaska iz komune odmah se zaposlila kao prodavačica u butiku, poslije je radila i kao administratorica, a kako ipak nije mogla umaknuti genima, na koncu je i propjevala uz punu očevu podršku. Kad je prvi put ušla u studio, Mišo joj je, a tako ga i sama Ivana oslovljava, rekao: "Pjevaj kako se osjećaš i pjevaj sebi. Budi ti."

Kći slavnoga oca ubrzo je počela graditi vlastitu glazbenu karijeru, a onda je život i nju nagradio – danas je u dugogodišnjoj sretnoj vezi s inženjerom radiologije Elvirom Hasanhodžićem, s kojim živi u Zagrebu, u stanu koji joj je darovao otac nakon prodaje nekadašnjeg obiteljskoga gnijezda u Radićevoj (supruzi Lidiji i sebi Mišo je kupio drugi na Malešnici), i planira povratak u Dalmaciju.

Ivana je sretna

- Danas mi je najvažnije da je Ivana dobro, da ima svoj stan i da je sretna onim čime se bavi – rekao nam je Mišo u jednom od intervjua prije desetak godina govoreći o egzistencijalnim prilikama u kojima živi. Baš kao ni kći, ni on nije od velikih prohtjeva, minula su desetljeća otkako se u ranoj mladosti dokazivao statusnim simbolima...

- Živim u pedeset četvornih metara, istina, imao sam i 110 četvornih metara stambenog prostora, ali sam ga prodao kako bih kćeri mogao kupiti stan. Meni je super, Lidija i ja smo jako vezani, imamo i psa, a meni ne treba puno. Ma da mi netko daruje jahtu, ne bih je uzeo jer bih morao razmišljati o vezu, održavanju... I što?! Došao bih na jahtu, dva dana se vozio po moru i totalno poludio. Čekajte malo, pa ja sam čovjek s mora, moja je kuća ispred mora. Što će meni jahte?! Gledao sam neke Šveđane, dere bura, hladno, oni se kupaju. Zašto?! Jer su platili pansion pa maksimalno žele iskoristiti svaki trenutak. Sad se sve nešto živi u stilu "on je krema, jer on ima". Ja sam imao novac, a mogao bih ga, budite sigurni, imati i sad kad bih pjevao svugdje gdje me zovu. Sa samo jednom turnejom po Srbiji riješio bih svojoj obitelji egzistenciju do kraja života. Ali ja to neću. Što je to lova?! Mene su 1964. hranili studenti, švercali su me u studentskom domu i davali mi jesti jer nisam imao novca. U istoj sam se situaciji našao i s Lidijom u početku veze kada smo nakon mog samoranjavanja u Velikoj Gorici živjeli s 50 kuna na dan. Nikad nisam bio rob novca niti sam imao osjećaj za novac – iskreno je priznao Mišo, hvaleći nam tada životna razmišljanja svoje mezimice Ivane koja mu je, kad je prodao stan u Radićevoj, rekla: "Tata, ja ću kupiti veći stan jer će mi možda trebati ako se udam za nekoga siromašnog tko neće imati mogućnosti za kupnju stana." Naravno da sam joj dao novac i zato Ivana ima veći stan nego Lidija i ja.

Godine su prolazile, činilo se kako su otac, majka i kći uspjeli, svako pojedinačno, unutar vlastitih zidova izgraditi nove živote – sve do mučne Anitine deložacije.

Brižna Ivana danas pruža punu podršku majci, a emotivnom Miši, koliko god da već godinama živi miran život s trećom suprugom, zasigurno nije svejedno gledati financijsku propast majke njegove djece. Kuću u Tribunju "pojela" je banka, tako simptomatičan primjer iz opskurne hrvatske svakodnevice. A njezinim prelaskom u tuđe ruke nije samo nestalo financijske sigurnosti za Anitu, ona je drugi put u životu izgubila dom. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
si091103tvanitakovac1 kovac_ivana_anita-160708 miso_anita-ziv-150199 delozacija_kovac13-210217 si021204novgastro06
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/radosti-i-tragedije-obitelji-kovac-anita-je-sa-17-zbog-mise-pobjegla-od-kuce-sada-je-opet-na-cesti-470592 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6597cb5594e1604045c1ee251f8b90a1e61e98fb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Radosti+i+tragedije+obitelji+Kova%C4%8D%3A+Anita+je+sa+17+zbog+Mi%C5%A1e+pobjegla+od+ku%C4%87e.+Sada+je+opet+na+cesti...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fradosti-i-tragedije-obitelji-kovac-anita-je-sa-17-zbog-mise-pobjegla-od-kuce-sada-je-opet-na-cesti-470592 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fradosti-i-tragedije-obitelji-kovac-anita-je-sa-17-zbog-mise-pobjegla-od-kuce-sada-je-opet-na-cesti-470592 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => filmska priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životfilmska priča

Radosti i tragedije obitelji Kovač: Anita je sa 17 zbog Miše pobjegla od kuće. Sada je opet na cesti...

25. veljače 2017. - 22:40
si091103tvanitakovac1

Priča dostojna filma ili romana, kako god, glas je koji već desetljećima prati život karizmatičnog Dalmatinca Miše Kovača, čija je obitelj, sa svim svojim radosti i tragedijima, oduvijek bila izložena oku javnosti zbog iznimne popularnosti njezina danas 76-godišnjeg patera familias.

A nije da se u tom životnom kovitlacu nije ispreplelo puno sreće i veselja, ali isto toliko i suza i patnje nakon tragičnog odlaska sina i brata Edija, čija je smrt do tada onako baš po dalmatinski ustrojenu obitelj punu zdravlja, ljubavi, a ništa manje bitno i novca, jednostavno razorila...

Silna bol Kovačevih pretočila se u tragedije koje su uslijedile poslije Edijeva preranog odlaska - kći i sestra Ivana u jednom je razdoblju poklekla pred ovisnošću, pjevač je sebi pucnjem u srce pokušao odu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:58