stdClass Object ( [id] => 1307179 [title] => Njegova obitelj prošla je i tugu i diktaturu. On je i Čileanac i Hrvat i Francuz s filmskom životnom pričom... [alias] => njegova-obitelj-prosla-je-i-tugu-i-diktaturu-on-je-i-cileanac-i-hrvat-i-francuz-s-filmskom-zivotnom-pricom [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ono što život može izrežirati, ni jedan scenarist na svijetu ne može izmaštati.

U priči Guillerma Mimice baš se nekako potrudio.

Novinarski nam je zanat, eto, omogućio sjesti mu preko puta, doznati redom što (mu) se zbivalo, biti zadivljen čarolijom i pritom uživati u svakoj riječi. Problem je nastao kada je užitak razgovora trebalo pretočiti u riječi koje će vama pomoći vizualizirati taj roman od života. Taj film.

---

---

Kadar prvi, Biokovo. Strmoglavilo se u more, sunulo k nebu, a negdje po sredini zelenilom obgrlilo kamene kuće Mimica plemena. Dvadeseto stoljeće je još uvijek obećavalo, nesvjesno koliko će tek donijeti zala. Prvo je do Mimica već došlo. Bolest je zgazila vinograde, uništila urod, isušila barile. Usta gladna. Sudbina maglovita. Budućnost?

---

image

Radost mu donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj

Tom Dubravec/Cropix
---

Ivan Mimica ima nepunih dvadeset, zovu ga Tikej, kad u ruci drži špicu i macu – nema mu ravna. Meštar je od kamena. Stoji na rubu rodnoga sela, zagledan u more i svoju budućnost odjednom posve jasno vidi – na drugome kraju tog istoga mora, pa onda još i dalje, na kraj svita. Uzima dlijeto i u vjekovnu vacu svojega doma uklesuje: “I. M. 1903.”.

Pravnik, menadžer, pisac...

Kadar drugi, Santiago, Čile. Stari grad, stare duše, zarobljene mlade duše. Pinochet je onaj uz čije će se ime zauvijek vezivati državni udar. I diktatura. Stoljeće zla ide svojem kraju, 1973. je, a Guillermo Mimica pakira svoj mali kufer. Sve što uz to nosi sa sobom na drugi kraj svijeta jest znanje. Tek su mu 22., student je, snovi su veliki, ali je svjestan kako ih u domovini ne može ostvariti. Treba mu sloboda. Europa mu to nudi.

Kadar treći, Pisak. Dvadeseto je stoljeće za nama, nakon dva desetljeća ni ovo, novo, ne djeluje sjajno. Nikako se zla riješiti... Terasa je skrivena od sunca, more je široko u svojoj veličanstvenosti, Guillermo pjeva dok priča, jer govori engleski španjolskim ritmom.

Valjalo bi na papir staviti 120 godina koje dijele unuka i djeda, ujedinjene u generacijskoj traumi. I jedan i drugi su bježali od tuge... I jedan i drugi su stvorili svoj svijet na drugom kraju zemaljske balote.

– Jeste li prošli dlanom preko uklesanih nonovih inicijala – pitamo ono na što unaprijed odgovor znamo.

---

image

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix
---

Svjetlucanje u oku potvrđuje.

– Tko sam? Ja sam Čileanac hrvatskih korijena kojeg je Francuska prihvatila kao mati – tako će.

A Guillermo je pravnik, stručnjak na području javnog i međunarodnog prava koji je cijeli radni vijek radio kao menadžer, putovao, dogovarao, pregovarao, susretao ljude...

– I onda sam otišao u mirovinu. Moram postojati i dalje, ovoga puta ne kroz rad kakvog znam, već kroz pisanje. Sada su mi čitatelji oni s kojima se susrećem – otkriva nam kako je uspio napisati sad već treću knjigu, “Lutajuće duše” se zove roman.

Kao moto cijele mu obitelji.

–​ Nono Ivan se nije nikada vratio doma. Dalmaciju je stvorio u svojem novom domu – veli nam, pa doznajemo kako je na brodu koji ga je vodio iz Genove prema Punta Arenasu upoznao Mariju, od roda Matulića, iz bračkih Postira. I ona je jedra i mlada i zdrava i tužna napustila ognjište i krenula oslikavati novo platno svojeg života. Ucrtala je Ivana na prvi pogled.

I čekala.

Najmanje desetljeće.

Jer, kada su doplovili do Čilea mladi je Mimica otišao kopati zlato po rudnicima u Vatrenoj zemlji, a ona je uz pomoć rodbine pokušavala zaraditi koji novčić. Jedan sebi, drugi za budućnost, treći za poslati doma, gladnima.

Čekala Marija, čekala i dočekala.

– Vratio se nono u Punta Arenas, oženili se i dobili troje djece. Moje dvije tete Milku i Veselu i moga oca Vladimira. Moja teta Milka bila je prava Hrvatica, Dalmatinka, ko da je ovdje na kršu rođena. Ona je odgovorna za moj identitet – tako će književnik.

O ljubavi tete i nećaka govori i činjenica kako je njezino ime dao svojoj kćeri, ali o tome ćemo poslije.

Diktatura preko noći

---

image

‘Valja očuvati identitet i nasljeđe, biti ponosan na solidarnosti i mudrost i hrabrost naših roditelja i djedova i baka‘

Tom Dubravec/Cropix
---

– U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik – objašnjava nam kako se eto dogodilo da mu otac Vladimir loše kazuje hrvatski, pa onda ni on sam nije naučio puno, doli par fraza i beštimji, naravno, jer – Dalmacija...

I taman se, eto, počelo živjeti kako se sanjalo, kada je umjesto peronospore – politika upetljala svoje prljave prste u sudbinu Mimica. Vraćamo se skokom na period Guillermova studiranja, mladost, divota i jedna lijepa Odette Morales. I potom diktatura. Doslovno preko noći.

– Otišao sam za Nizozemsku, tamo smo se nalazili mi Čileanci, tu sam ponovno sreo Odette, ona je napustila Čile par mjeseci ranije – sa smiješkom gleda svoju suprugu, koja nam donosi kavu, pa se sklanja, jer, “nije njezina priča važna”.

Kao mladi bračni par dolaze u Francusku, tu Odette radi kako bi on mogao nastaviti studij. Život kroz žrtvu, valjda jedino takav i vrijedi... Dok nije uspio dobiti školarinu –​ prao je posuđe u lokalnoj bolnici u Nancyju, tek kada je krenuo raditi na doktoratu dobio je posao na Sveučilištu. U međuvremenu im je život obogatila Valia Milka.

– Jedanaest godina je razlika između nje i sina nam Joana. To su dva različita načina odgoja, jer smo tada bili drugačiji. Naši su kuferi u Francuskoj bili spakirani. Samo smo čekali signal iz Čilea. Čekali smo da nam rodbina kaže “Dođite, vratite se, sigurno je!”. I kada nam je čekanje dosadilo, kada nas je emocionalno iscrpilo – jednog dana smo ih samo raspakirali i nastavili živjeti kao Francuzi – objašnjava nam Mimica, dok se dotičemo nostalgije. Kakav je to osjećaj? Kakva je to vrsta boli? Je li ta tuga opipljiva? Jesi li uvijek stranac? Pitanje za pitanjem, a odgovora nema.

Teška sjećanja

Lov za odgovorom raspisao je Guillermo u svojim romanima. “Troje iz Plemena” prvi je u nizu.

– Nije promjena samo avantura, niti samo izazov! Okolnosti te primoraju da odeš na brod, kao moj nono, ili na avion, kao ja. Odeš. Ne znaš gdje, ne znaš što te čeka. Nije to lako –​ prisjeća se pisac.

A tada odjednom silna radost kroz osmijeh izbije.

– Kada smo se prvi put vratili u Čile, nakon 17 punih godina, dočekala nas je cijela obitelj, prijatelji, četrdeset se ljudi grlilo i plakalo i pjevalo – veli nam.

– A kada sam iz Pariza godinama poslije išao ocu na pogreb, znaš što me dodatno slomilo – pita nas, dok se spomenuta radost lomi i nestaje i zamjenjuje je tuga. Sjećanja znaju biti teška...

– U crkvi smo, a tada u trenutku kada se podiže kapsil sa zemaljskim ostacima mog oca, prije odlaska na groblje, svi se ustaju i kreće pjesma, “Tamo daleko kod mora”.

U tišini nekako prebiremo zrnca, svako sa svojim pričama, pa doznajem kako je član upravnog odbora Društva profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla u Čileu. Jedne od jačih organizacija u toj nama dalekoj, a njemu voljenoj zemlji. Tamo je zadužen za virtualni povijesni arhiv hrvatskog doseljavanja, to je još jedan način na koji pomaže širiti kulturu svojih predaka, na koju je silno ponosan, kao i očuvati baštinu koju su sa sobom na drugi kraj svijeta donijeli i sačuvali.

---

image

Napisao je sad već treću knjigu, ‘Lutajuće duše‘ se zove roman. Kao moto cijele mu obitelji

Tom Dubravec/Cropix
---

– Valja očuvati identitet i nasljeđe, biti ponosan na solidarnosti i mudrost i hrabrost naših roditelja i djedova i baka – kaže nam.

Pa opet malo šutimo. Nekad se i tišinom mnogo toga može kazati.

Radost veliku i njemu i Odette donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj, da zna onaj Ivan s početka naše priče gdje su mu se sve djeca razbježala...

– Nešto je u kamenu, a nešto je i u grožđu – kroz smijeh nam objašnjava čaroliju gena Guillermo, pa nam na kraju cijele ove balade dodaje još jednu pričicu, slatku, taman za kraj.

– Negdje dvijetisućite odlučili smo provesti odmor u Mimicama. Ono, bez presinga, samo odmor. I tako, zovem ja iz Pariza oglašene apartmane i nađem jednog ovdje u Pisku, kontam pet kilometara je dalje od Mimica. Javi se jedna dama na telefon, jedva natuca engleski i ispričava se jer, eto, zna francuski. Kako onda, tako i danas. Svako smo ljeto ovdje, u istom apartmanu – kaže nam.

Nekako nam se učinilo da nismo završili razgovor. Sresti ćemo se sigurno opet. Tako to život učini.

Idući put, predlažem, možemo razgovarati recimo o novom, mladom predsjedniku Čilea, Gabrijelu Boriću. Dobar je i pametan čovjek. Poznaje mu Guillermo oca.

Eto opet priče.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GUILLERMO Mimica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => GUILLERMO Mimica 2 0 8274 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-11 11:55:41 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-17 05:43:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-17 05:43:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Njegova obitelj prošla je i tugu i diktaturu. On je i Čileanac i Hrvat i Francuz s filmskom životnom pričom.., [metakey] => Guillermo Mimica, Pisak, Čile, Francuska, geni, pisac, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245516.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245522.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245520.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245519.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245518.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245517.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245515.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245511.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245510.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245509.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245508.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245507.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245506.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245498.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245500.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245501.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25245503.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ne\u0161to je u kamenu, a ne\u0161to je i u gro\u017e\u0111u - kroz smijeh nam obja\u0161njava \u010daroliju gena Guillermo<\/p>","

Dok nije uspio dobiti \u0161kolarinu \u2013\u200b prao je posu\u0111e u lokalnoj bolnici u Nancyju, tek kada je krenuo raditi na doktoratu dobio je posao na Sveu\u010dili\u0161tu<\/p>","

U ku\u0107i su govorili hrvatski, ali je nono \u017eelio da mu sin dobije najbolje mogu\u0107e obrazovanje, a to bez poznavanja \u0161panjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nau\u010di jezik<\/p>","

Radost mu donose unuci, tri su djevoj\u010dice i jedan dje\u010dak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj<\/p>","

Radost mu donose unuci, tri su djevoj\u010dice i jedan dje\u010dak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj<\/p>","

Radost mu donose unuci, tri su djevoj\u010dice i jedan dje\u010dak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj<\/p>","

Radost mu donose unuci, tri su djevoj\u010dice i jedan dje\u010dak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj<\/p>","

Napisao je sad ve\u0107 tre\u0107u knjigu, \u2018Lutaju\u0107e du\u0161e\u2018 se zove roman. Kao moto cijele mu obitelji<\/p>","

U ku\u0107i su govorili hrvatski, ali je nono \u017eelio da mu sin dobije najbolje mogu\u0107e obrazovanje, a to bez poznavanja \u0161panjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nau\u010di jezik<\/p>","

U ku\u0107i su govorili hrvatski, ali je nono \u017eelio da mu sin dobije najbolje mogu\u0107e obrazovanje, a to bez poznavanja \u0161panjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nau\u010di jezik<\/p>","

U ku\u0107i su govorili hrvatski, ali je nono \u017eelio da mu sin dobije najbolje mogu\u0107e obrazovanje, a to bez poznavanja \u0161panjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nau\u010di jezik<\/p>","

U ku\u0107i su govorili hrvatski, ali je nono \u017eelio da mu sin dobije najbolje mogu\u0107e obrazovanje, a to bez poznavanja \u0161panjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nau\u010di jezik<\/p>","

U ku\u0107i su govorili hrvatski, ali je nono \u017eelio da mu sin dobije najbolje mogu\u0107e obrazovanje, a to bez poznavanja \u0161panjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nau\u010di jezik<\/p>","

\u2018Nije promjena samo avantura, niti samo izazov! Okolnosti te primoraju da ode\u0161 na brod, kao moj nono, ili na avion, kao ja. Ode\u0161. Ne zna\u0161 gdje, ne zna\u0161 \u0161to te \u010deka. Nije to lako\u2018<\/p>","

U ku\u0107i su govorili hrvatski, ali je nono \u017eelio da mu sin dobije najbolje mogu\u0107e obrazovanje, a to bez poznavanja \u0161panjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nau\u010di jezik<\/p>","

\u2018Valja o\u010duvati identitet i naslje\u0111e, biti ponosan na solidarnosti i mudrost i hrabrost na\u0161ih roditelja i djedova i baka\u2018<\/p>","

U ku\u0107i su govorili hrvatski, ali je nono \u017eelio da mu sin dobije najbolje mogu\u0107e obrazovanje, a to bez poznavanja \u0161panjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nau\u010di jezik<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25245516_1920.jpg":"1920x1080","k_25245516_1280.jpg":"1280x1280","k_25245516_1024.jpg":"1024x1024","k_25245516_640.jpg":"640x640","k_25245516_480.jpg":"480x480","k_25245516_340.jpg":"340x340","k_25245516_220.jpg":"220x220","o_25245516_1280.jpg":"1280x853","o_25245516_1024.jpg":"1024x682","o_25245516_640.jpg":"640x426","o_25245516_480.jpg":"480x320","o_25245516_340.jpg":"340x226","o_25245516_220.jpg":"220x146","h_25245516_1280.jpg":"1280x854","h_25245516_1024.jpg":"1024x683","h_25245516_640.jpg":"640x427","h_25245516_480.jpg":"480x320","h_25245516_340.jpg":"340x227","h_25245516_220.jpg":"220x147","pp_25245516_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245516_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245516_640.jpg":"640x814","pp_25245516_480.jpg":"480x611","pp_25245516_340.jpg":"340x432","pp_25245516_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_25245522_1920.jpg":"1920x1080","k_25245522_1280.jpg":"1280x1280","k_25245522_1024.jpg":"1024x1024","k_25245522_640.jpg":"640x640","k_25245522_480.jpg":"480x480","k_25245522_340.jpg":"340x340","k_25245522_220.jpg":"220x220","o_25245522_1280.jpg":"1280x870","o_25245522_1024.jpg":"1024x696","o_25245522_640.jpg":"640x435","o_25245522_480.jpg":"480x326","o_25245522_340.jpg":"340x231","o_25245522_220.jpg":"220x149","h_25245522_1280.jpg":"1280x854","h_25245522_1024.jpg":"1024x683","h_25245522_640.jpg":"640x427","h_25245522_480.jpg":"480x320","h_25245522_340.jpg":"340x227","h_25245522_220.jpg":"220x147","pp_25245522_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245522_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245522_640.jpg":"640x814","pp_25245522_480.jpg":"480x611","pp_25245522_340.jpg":"340x432","pp_25245522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1323","hd_25245520_1920.jpg":"1920x1080","k_25245520_1280.jpg":"1280x1280","k_25245520_1024.jpg":"1024x1024","k_25245520_640.jpg":"640x640","k_25245520_480.jpg":"480x480","k_25245520_340.jpg":"340x340","k_25245520_220.jpg":"220x220","o_25245520_1280.jpg":"1280x882","o_25245520_1024.jpg":"1024x705","o_25245520_640.jpg":"640x441","o_25245520_480.jpg":"480x330","o_25245520_340.jpg":"340x234","o_25245520_220.jpg":"220x151","h_25245520_1280.jpg":"1280x854","h_25245520_1024.jpg":"1024x683","h_25245520_640.jpg":"640x427","h_25245520_480.jpg":"480x320","h_25245520_340.jpg":"340x227","h_25245520_220.jpg":"220x147","pp_25245520_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245520_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245520_640.jpg":"640x814","pp_25245520_480.jpg":"480x611","pp_25245520_340.jpg":"340x432","pp_25245520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1346","hd_25245519_1920.jpg":"1920x1080","k_25245519_1280.jpg":"1280x1280","k_25245519_1024.jpg":"1024x1024","k_25245519_640.jpg":"640x640","k_25245519_480.jpg":"480x480","k_25245519_340.jpg":"340x340","k_25245519_220.jpg":"220x220","o_25245519_1280.jpg":"1280x897","o_25245519_1024.jpg":"1024x717","o_25245519_640.jpg":"640x448","o_25245519_480.jpg":"480x336","o_25245519_340.jpg":"340x238","o_25245519_220.jpg":"220x154","h_25245519_1280.jpg":"1280x854","h_25245519_1024.jpg":"1024x683","h_25245519_640.jpg":"640x427","h_25245519_480.jpg":"480x320","h_25245519_340.jpg":"340x227","h_25245519_220.jpg":"220x147","pp_25245519_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245519_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245519_640.jpg":"640x814","pp_25245519_480.jpg":"480x611","pp_25245519_340.jpg":"340x432","pp_25245519_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1119","hd_25245518_1920.jpg":"1920x1080","k_25245518_1280.jpg":"1280x1280","k_25245518_1024.jpg":"1024x1024","k_25245518_640.jpg":"640x640","k_25245518_480.jpg":"480x480","k_25245518_340.jpg":"340x340","k_25245518_220.jpg":"220x220","o_25245518_1280.jpg":"1280x746","o_25245518_1024.jpg":"1024x596","o_25245518_640.jpg":"640x373","o_25245518_480.jpg":"480x279","o_25245518_340.jpg":"340x198","o_25245518_220.jpg":"220x128","h_25245518_1280.jpg":"1280x854","h_25245518_1024.jpg":"1024x683","h_25245518_640.jpg":"640x427","h_25245518_480.jpg":"480x320","h_25245518_340.jpg":"340x227","h_25245518_220.jpg":"220x147","pp_25245518_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245518_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245518_640.jpg":"640x814","pp_25245518_480.jpg":"480x611","pp_25245518_340.jpg":"340x432","pp_25245518_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1365","hd_25245517_1920.jpg":"1920x1080","k_25245517_1280.jpg":"1280x1280","k_25245517_1024.jpg":"1024x1024","k_25245517_640.jpg":"640x640","k_25245517_480.jpg":"480x480","k_25245517_340.jpg":"340x340","k_25245517_220.jpg":"220x220","o_25245517_1280.jpg":"1280x910","o_25245517_1024.jpg":"1024x728","o_25245517_640.jpg":"640x455","o_25245517_480.jpg":"480x341","o_25245517_340.jpg":"340x241","o_25245517_220.jpg":"220x156","h_25245517_1280.jpg":"1280x854","h_25245517_1024.jpg":"1024x683","h_25245517_640.jpg":"640x427","h_25245517_480.jpg":"480x320","h_25245517_340.jpg":"340x227","h_25245517_220.jpg":"220x147","pp_25245517_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245517_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245517_640.jpg":"640x814","pp_25245517_480.jpg":"480x611","pp_25245517_340.jpg":"340x432","pp_25245517_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_25245515_1920.jpg":"1920x1080","k_25245515_1280.jpg":"1280x1280","k_25245515_1024.jpg":"1024x1024","k_25245515_640.jpg":"640x640","k_25245515_480.jpg":"480x480","k_25245515_340.jpg":"340x340","k_25245515_220.jpg":"220x220","o_25245515_1280.jpg":"1280x860","o_25245515_1024.jpg":"1024x688","o_25245515_640.jpg":"640x430","o_25245515_480.jpg":"480x322","o_25245515_340.jpg":"340x228","o_25245515_220.jpg":"220x147","h_25245515_1280.jpg":"1280x854","h_25245515_1024.jpg":"1024x683","h_25245515_640.jpg":"640x427","h_25245515_480.jpg":"480x320","h_25245515_340.jpg":"340x227","h_25245515_220.jpg":"220x147","pp_25245515_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245515_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245515_640.jpg":"640x814","pp_25245515_480.jpg":"480x611","pp_25245515_340.jpg":"340x432","pp_25245515_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_25245511_1920.jpg":"1920x1080","k_25245511_1280.jpg":"1280x1280","k_25245511_1024.jpg":"1024x1024","k_25245511_640.jpg":"640x640","k_25245511_480.jpg":"480x480","k_25245511_340.jpg":"340x340","k_25245511_220.jpg":"220x220","o_25245511_1280.jpg":"1280x808","o_25245511_1024.jpg":"1024x646","o_25245511_640.jpg":"640x404","o_25245511_480.jpg":"480x303","o_25245511_340.jpg":"340x214","o_25245511_220.jpg":"220x138","h_25245511_1280.jpg":"1280x854","h_25245511_1024.jpg":"1024x683","h_25245511_640.jpg":"640x427","h_25245511_480.jpg":"480x320","h_25245511_340.jpg":"340x227","h_25245511_220.jpg":"220x147","pp_25245511_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245511_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245511_640.jpg":"640x814","pp_25245511_480.jpg":"480x611","pp_25245511_340.jpg":"340x432","pp_25245511_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_25245510_1920.jpg":"1920x1080","k_25245510_1280.jpg":"1280x1280","k_25245510_1024.jpg":"1024x1024","k_25245510_640.jpg":"640x640","k_25245510_480.jpg":"480x480","k_25245510_340.jpg":"340x340","k_25245510_220.jpg":"220x220","o_25245510_1280.jpg":"1280x844","o_25245510_1024.jpg":"1024x675","o_25245510_640.jpg":"640x422","o_25245510_480.jpg":"480x316","o_25245510_340.jpg":"340x224","o_25245510_220.jpg":"220x145","h_25245510_1280.jpg":"1280x854","h_25245510_1024.jpg":"1024x683","h_25245510_640.jpg":"640x427","h_25245510_480.jpg":"480x320","h_25245510_340.jpg":"340x227","h_25245510_220.jpg":"220x147","pp_25245510_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245510_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245510_640.jpg":"640x814","pp_25245510_480.jpg":"480x611","pp_25245510_340.jpg":"340x432","pp_25245510_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25245509_1920.jpg":"1920x1080","k_25245509_1280.jpg":"1280x1280","k_25245509_1024.jpg":"1024x1024","k_25245509_640.jpg":"640x640","k_25245509_480.jpg":"480x480","k_25245509_340.jpg":"340x340","k_25245509_220.jpg":"220x220","o_25245509_1280.jpg":"1280x853","o_25245509_1024.jpg":"1024x682","o_25245509_640.jpg":"640x426","o_25245509_480.jpg":"480x320","o_25245509_340.jpg":"340x226","o_25245509_220.jpg":"220x146","h_25245509_1280.jpg":"1280x854","h_25245509_1024.jpg":"1024x683","h_25245509_640.jpg":"640x427","h_25245509_480.jpg":"480x320","h_25245509_340.jpg":"340x227","h_25245509_220.jpg":"220x147","pp_25245509_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245509_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245509_640.jpg":"640x814","pp_25245509_480.jpg":"480x611","pp_25245509_340.jpg":"340x432","pp_25245509_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_25245508_1920.jpg":"1920x1080","k_25245508_1280.jpg":"1280x1280","k_25245508_1024.jpg":"1024x1024","k_25245508_640.jpg":"640x640","k_25245508_480.jpg":"480x480","k_25245508_340.jpg":"340x340","k_25245508_220.jpg":"220x220","o_25245508_1280.jpg":"1280x838","o_25245508_1024.jpg":"1024x670","o_25245508_640.jpg":"640x419","o_25245508_480.jpg":"480x314","o_25245508_340.jpg":"340x222","o_25245508_220.jpg":"220x144","h_25245508_1280.jpg":"1280x854","h_25245508_1024.jpg":"1024x683","h_25245508_640.jpg":"640x427","h_25245508_480.jpg":"480x320","h_25245508_340.jpg":"340x227","h_25245508_220.jpg":"220x147","pp_25245508_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245508_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245508_640.jpg":"640x814","pp_25245508_480.jpg":"480x611","pp_25245508_340.jpg":"340x432","pp_25245508_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_25245507_1920.jpg":"1920x1080","k_25245507_1280.jpg":"1280x1280","k_25245507_1024.jpg":"1024x1024","k_25245507_640.jpg":"640x640","k_25245507_480.jpg":"480x480","k_25245507_340.jpg":"340x340","k_25245507_220.jpg":"220x220","o_25245507_1280.jpg":"1280x876","o_25245507_1024.jpg":"1024x700","o_25245507_640.jpg":"640x438","o_25245507_480.jpg":"480x328","o_25245507_340.jpg":"340x232","o_25245507_220.jpg":"220x150","h_25245507_1280.jpg":"1280x854","h_25245507_1024.jpg":"1024x683","h_25245507_640.jpg":"640x427","h_25245507_480.jpg":"480x320","h_25245507_340.jpg":"340x227","h_25245507_220.jpg":"220x147","pp_25245507_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245507_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245507_640.jpg":"640x814","pp_25245507_480.jpg":"480x611","pp_25245507_340.jpg":"340x432","pp_25245507_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1322","hd_25245506_1920.jpg":"1920x1080","k_25245506_1280.jpg":"1280x1280","k_25245506_1024.jpg":"1024x1024","k_25245506_640.jpg":"640x640","k_25245506_480.jpg":"480x480","k_25245506_340.jpg":"340x340","k_25245506_220.jpg":"220x220","o_25245506_1280.jpg":"1280x881","o_25245506_1024.jpg":"1024x705","o_25245506_640.jpg":"640x440","o_25245506_480.jpg":"480x330","o_25245506_340.jpg":"340x234","o_25245506_220.jpg":"220x151","h_25245506_1280.jpg":"1280x854","h_25245506_1024.jpg":"1024x683","h_25245506_640.jpg":"640x427","h_25245506_480.jpg":"480x320","h_25245506_340.jpg":"340x227","h_25245506_220.jpg":"220x147","pp_25245506_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245506_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245506_640.jpg":"640x814","pp_25245506_480.jpg":"480x611","pp_25245506_340.jpg":"340x432","pp_25245506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1207","hd_25245498_1920.jpg":"1920x1080","k_25245498_1280.jpg":"1280x1280","k_25245498_1024.jpg":"1024x1024","k_25245498_640.jpg":"640x640","k_25245498_480.jpg":"480x480","k_25245498_340.jpg":"340x340","k_25245498_220.jpg":"220x220","o_25245498_1280.jpg":"1280x804","o_25245498_1024.jpg":"1024x643","o_25245498_640.jpg":"640x402","o_25245498_480.jpg":"480x301","o_25245498_340.jpg":"340x213","o_25245498_220.jpg":"220x138","h_25245498_1280.jpg":"1280x854","h_25245498_1024.jpg":"1024x683","h_25245498_640.jpg":"640x427","h_25245498_480.jpg":"480x320","h_25245498_340.jpg":"340x227","h_25245498_220.jpg":"220x147","pp_25245498_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245498_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245498_640.jpg":"640x814","pp_25245498_480.jpg":"480x611","pp_25245498_340.jpg":"340x432","pp_25245498_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_25245500_1920.jpg":"1920x1080","k_25245500_1280.jpg":"1280x1280","k_25245500_1024.jpg":"1024x1024","k_25245500_640.jpg":"640x640","k_25245500_480.jpg":"480x480","k_25245500_340.jpg":"340x340","k_25245500_220.jpg":"220x220","o_25245500_1280.jpg":"1280x864","o_25245500_1024.jpg":"1024x691","o_25245500_640.jpg":"640x432","o_25245500_480.jpg":"480x324","o_25245500_340.jpg":"340x229","o_25245500_220.jpg":"220x148","h_25245500_1280.jpg":"1280x854","h_25245500_1024.jpg":"1024x683","h_25245500_640.jpg":"640x427","h_25245500_480.jpg":"480x320","h_25245500_340.jpg":"340x227","h_25245500_220.jpg":"220x147","pp_25245500_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245500_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245500_640.jpg":"640x814","pp_25245500_480.jpg":"480x611","pp_25245500_340.jpg":"340x432","pp_25245500_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_25245501_1920.jpg":"1920x1080","k_25245501_1280.jpg":"1280x1280","k_25245501_1024.jpg":"1024x1024","k_25245501_640.jpg":"640x640","k_25245501_480.jpg":"480x480","k_25245501_340.jpg":"340x340","k_25245501_220.jpg":"220x220","o_25245501_1280.jpg":"1280x859","o_25245501_1024.jpg":"1024x687","o_25245501_640.jpg":"640x429","o_25245501_480.jpg":"480x322","o_25245501_340.jpg":"340x228","o_25245501_220.jpg":"220x147","h_25245501_1280.jpg":"1280x854","h_25245501_1024.jpg":"1024x683","h_25245501_640.jpg":"640x427","h_25245501_480.jpg":"480x320","h_25245501_340.jpg":"340x227","h_25245501_220.jpg":"220x147","pp_25245501_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245501_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245501_640.jpg":"640x814","pp_25245501_480.jpg":"480x611","pp_25245501_340.jpg":"340x432","pp_25245501_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_25245503_1920.jpg":"1920x1080","k_25245503_1280.jpg":"1280x1280","k_25245503_1024.jpg":"1024x1024","k_25245503_640.jpg":"640x640","k_25245503_480.jpg":"480x480","k_25245503_340.jpg":"340x340","k_25245503_220.jpg":"220x220","o_25245503_1280.jpg":"1280x796","o_25245503_1024.jpg":"1024x636","o_25245503_640.jpg":"640x398","o_25245503_480.jpg":"480x298","o_25245503_340.jpg":"340x211","o_25245503_220.jpg":"220x136","h_25245503_1280.jpg":"1280x854","h_25245503_1024.jpg":"1024x683","h_25245503_640.jpg":"640x427","h_25245503_480.jpg":"480x320","h_25245503_340.jpg":"340x227","h_25245503_220.jpg":"220x147","pp_25245503_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245503_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245503_640.jpg":"640x814","pp_25245503_480.jpg":"480x611","pp_25245503_340.jpg":"340x432","pp_25245503_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4130673 Threads: 2 Questions: 124632302 Slow queries: 54272 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3783745 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/njegova-obitelj-prosla-je-i-tugu-i-diktaturu-on-je-i-cileanac-i-hrvat-i-francuz-s-filmskom-zivotnom-pricom-1307179 [printLink] => /mozaik/zivot/njegova-obitelj-prosla-je-i-tugu-i-diktaturu-on-je-i-cileanac-i-hrvat-i-francuz-s-filmskom-zivotnom-pricom-1307179?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 723356 [name] => Guillermo Mimica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-14 15:24:32 [main_article_id] => 0 [alias] => guillermo-mimica [link] => /tag/guillermo-mimica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 405576 [name] => Pisak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pisak [link] => /tag/pisak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 329856 [name] => čile [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cile [link] => /tag/cile ) [3] => stdClass Object ( [id] => 505231 [name] => Francuska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => francuska [link] => /tag/francuska ) [4] => stdClass Object ( [id] => 35043 [name] => geni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => geni [link] => /tag/geni ) [5] => stdClass Object ( [id] => 452511 [name] => PISAC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pisac [link] => /tag/pisac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GUILLERMO Mimica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Njegova obitelj prošla je i tugu i diktaturu. On je i Čileanac i Hrvat i Francuz s filmskom životnom pričom... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245516.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Nešto je u kamenu, a nešto je i u grožđu - kroz smijeh nam objašnjava čaroliju gena Guillermo

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245516.jpg [title] =>

Nešto je u kamenu, a nešto je i u grožđu - kroz smijeh nam objašnjava čaroliju gena Guillermo

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245522.jpg [title] =>

Dok nije uspio dobiti školarinu –​ prao je posuđe u lokalnoj bolnici u Nancyju, tek kada je krenuo raditi na doktoratu dobio je posao na Sveučilištu

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245520.jpg [title] =>

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245519.jpg [title] =>

Radost mu donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245518.jpg [title] =>

Radost mu donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245517.jpg [title] =>

Radost mu donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245515.jpg [title] =>

Radost mu donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245511.jpg [title] =>

Napisao je sad već treću knjigu, ‘Lutajuće duše‘ se zove roman. Kao moto cijele mu obitelji

Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245510.jpg [title] =>

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245509.jpg [title] =>

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245508.jpg [title] =>

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245507.jpg [title] =>

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245506.jpg [title] =>

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245498.jpg [title] =>

‘Nije promjena samo avantura, niti samo izazov! Okolnosti te primoraju da odeš na brod, kao moj nono, ili na avion, kao ja. Odeš. Ne znaš gdje, ne znaš što te čeka. Nije to lako‘

Tom Dubravec/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245500.jpg [title] =>

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245501.jpg [title] =>

‘Valja očuvati identitet i nasljeđe, biti ponosan na solidarnosti i mudrost i hrabrost naših roditelja i djedova i baka‘

Tom Dubravec/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25245503.jpg [title] =>

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ono što život može izrežirati, ni jedan scenarist na svijetu ne može izmaštati.

U priči Guillerma Mimice baš se nekako potrudio.

Novinarski nam je zanat, eto, omogućio sjesti mu preko puta, doznati redom što (mu) se zbivalo, biti zadivljen čarolijom i pritom uživati u svakoj riječi. Problem je nastao kada je užitak razgovora trebalo pretočiti u riječi koje će vama pomoći vizualizirati taj roman od života. Taj film.

---

---

Kadar prvi, Biokovo. Strmoglavilo se u more, sunulo k nebu, a negdje po sredini zelenilom obgrlilo kamene kuće Mimica plemena. Dvadeseto stoljeće je još uvijek obećavalo, nesvjesno koliko će tek donijeti zala. Prvo je do Mimica već došlo. Bolest je zgazila vinograde, uništila urod, isušila barile. Usta gladna. Sudbina maglovita. Budućnost?

---

image

Radost mu donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj

Tom Dubravec/Cropix
---

Ivan Mimica ima nepunih dvadeset, zovu ga Tikej, kad u ruci drži špicu i macu – nema mu ravna. Meštar je od kamena. Stoji na rubu rodnoga sela, zagledan u more i svoju budućnost odjednom posve jasno vidi – na drugome kraju tog istoga mora, pa onda još i dalje, na kraj svita. Uzima dlijeto i u vjekovnu vacu svojega doma uklesuje: “I. M. 1903.”.

Pravnik, menadžer, pisac...

Kadar drugi, Santiago, Čile. Stari grad, stare duše, zarobljene mlade duše. Pinochet je onaj uz čije će se ime zauvijek vezivati državni udar. I diktatura. Stoljeće zla ide svojem kraju, 1973. je, a Guillermo Mimica pakira svoj mali kufer. Sve što uz to nosi sa sobom na drugi kraj svijeta jest znanje. Tek su mu 22., student je, snovi su veliki, ali je svjestan kako ih u domovini ne može ostvariti. Treba mu sloboda. Europa mu to nudi.

Kadar treći, Pisak. Dvadeseto je stoljeće za nama, nakon dva desetljeća ni ovo, novo, ne djeluje sjajno. Nikako se zla riješiti... Terasa je skrivena od sunca, more je široko u svojoj veličanstvenosti, Guillermo pjeva dok priča, jer govori engleski španjolskim ritmom.

Valjalo bi na papir staviti 120 godina koje dijele unuka i djeda, ujedinjene u generacijskoj traumi. I jedan i drugi su bježali od tuge... I jedan i drugi su stvorili svoj svijet na drugom kraju zemaljske balote.

– Jeste li prošli dlanom preko uklesanih nonovih inicijala – pitamo ono na što unaprijed odgovor znamo.

---

image

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix
---

Svjetlucanje u oku potvrđuje.

– Tko sam? Ja sam Čileanac hrvatskih korijena kojeg je Francuska prihvatila kao mati – tako će.

A Guillermo je pravnik, stručnjak na području javnog i međunarodnog prava koji je cijeli radni vijek radio kao menadžer, putovao, dogovarao, pregovarao, susretao ljude...

– I onda sam otišao u mirovinu. Moram postojati i dalje, ovoga puta ne kroz rad kakvog znam, već kroz pisanje. Sada su mi čitatelji oni s kojima se susrećem – otkriva nam kako je uspio napisati sad već treću knjigu, “Lutajuće duše” se zove roman.

Kao moto cijele mu obitelji.

–​ Nono Ivan se nije nikada vratio doma. Dalmaciju je stvorio u svojem novom domu – veli nam, pa doznajemo kako je na brodu koji ga je vodio iz Genove prema Punta Arenasu upoznao Mariju, od roda Matulića, iz bračkih Postira. I ona je jedra i mlada i zdrava i tužna napustila ognjište i krenula oslikavati novo platno svojeg života. Ucrtala je Ivana na prvi pogled.

I čekala.

Najmanje desetljeće.

Jer, kada su doplovili do Čilea mladi je Mimica otišao kopati zlato po rudnicima u Vatrenoj zemlji, a ona je uz pomoć rodbine pokušavala zaraditi koji novčić. Jedan sebi, drugi za budućnost, treći za poslati doma, gladnima.

Čekala Marija, čekala i dočekala.

– Vratio se nono u Punta Arenas, oženili se i dobili troje djece. Moje dvije tete Milku i Veselu i moga oca Vladimira. Moja teta Milka bila je prava Hrvatica, Dalmatinka, ko da je ovdje na kršu rođena. Ona je odgovorna za moj identitet – tako će književnik.

O ljubavi tete i nećaka govori i činjenica kako je njezino ime dao svojoj kćeri, ali o tome ćemo poslije.

Diktatura preko noći

---

image

‘Valja očuvati identitet i nasljeđe, biti ponosan na solidarnosti i mudrost i hrabrost naših roditelja i djedova i baka‘

Tom Dubravec/Cropix
---

– U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik – objašnjava nam kako se eto dogodilo da mu otac Vladimir loše kazuje hrvatski, pa onda ni on sam nije naučio puno, doli par fraza i beštimji, naravno, jer – Dalmacija...

I taman se, eto, počelo živjeti kako se sanjalo, kada je umjesto peronospore – politika upetljala svoje prljave prste u sudbinu Mimica. Vraćamo se skokom na period Guillermova studiranja, mladost, divota i jedna lijepa Odette Morales. I potom diktatura. Doslovno preko noći.

– Otišao sam za Nizozemsku, tamo smo se nalazili mi Čileanci, tu sam ponovno sreo Odette, ona je napustila Čile par mjeseci ranije – sa smiješkom gleda svoju suprugu, koja nam donosi kavu, pa se sklanja, jer, “nije njezina priča važna”.

Kao mladi bračni par dolaze u Francusku, tu Odette radi kako bi on mogao nastaviti studij. Život kroz žrtvu, valjda jedino takav i vrijedi... Dok nije uspio dobiti školarinu –​ prao je posuđe u lokalnoj bolnici u Nancyju, tek kada je krenuo raditi na doktoratu dobio je posao na Sveučilištu. U međuvremenu im je život obogatila Valia Milka.

– Jedanaest godina je razlika između nje i sina nam Joana. To su dva različita načina odgoja, jer smo tada bili drugačiji. Naši su kuferi u Francuskoj bili spakirani. Samo smo čekali signal iz Čilea. Čekali smo da nam rodbina kaže “Dođite, vratite se, sigurno je!”. I kada nam je čekanje dosadilo, kada nas je emocionalno iscrpilo – jednog dana smo ih samo raspakirali i nastavili živjeti kao Francuzi – objašnjava nam Mimica, dok se dotičemo nostalgije. Kakav je to osjećaj? Kakva je to vrsta boli? Je li ta tuga opipljiva? Jesi li uvijek stranac? Pitanje za pitanjem, a odgovora nema.

Teška sjećanja

Lov za odgovorom raspisao je Guillermo u svojim romanima. “Troje iz Plemena” prvi je u nizu.

– Nije promjena samo avantura, niti samo izazov! Okolnosti te primoraju da odeš na brod, kao moj nono, ili na avion, kao ja. Odeš. Ne znaš gdje, ne znaš što te čeka. Nije to lako –​ prisjeća se pisac.

A tada odjednom silna radost kroz osmijeh izbije.

– Kada smo se prvi put vratili u Čile, nakon 17 punih godina, dočekala nas je cijela obitelj, prijatelji, četrdeset se ljudi grlilo i plakalo i pjevalo – veli nam.

– A kada sam iz Pariza godinama poslije išao ocu na pogreb, znaš što me dodatno slomilo – pita nas, dok se spomenuta radost lomi i nestaje i zamjenjuje je tuga. Sjećanja znaju biti teška...

– U crkvi smo, a tada u trenutku kada se podiže kapsil sa zemaljskim ostacima mog oca, prije odlaska na groblje, svi se ustaju i kreće pjesma, “Tamo daleko kod mora”.

U tišini nekako prebiremo zrnca, svako sa svojim pričama, pa doznajem kako je član upravnog odbora Društva profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla u Čileu. Jedne od jačih organizacija u toj nama dalekoj, a njemu voljenoj zemlji. Tamo je zadužen za virtualni povijesni arhiv hrvatskog doseljavanja, to je još jedan način na koji pomaže širiti kulturu svojih predaka, na koju je silno ponosan, kao i očuvati baštinu koju su sa sobom na drugi kraj svijeta donijeli i sačuvali.

---

image

Napisao je sad već treću knjigu, ‘Lutajuće duše‘ se zove roman. Kao moto cijele mu obitelji

Tom Dubravec/Cropix
---

– Valja očuvati identitet i nasljeđe, biti ponosan na solidarnosti i mudrost i hrabrost naših roditelja i djedova i baka – kaže nam.

Pa opet malo šutimo. Nekad se i tišinom mnogo toga može kazati.

Radost veliku i njemu i Odette donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj, da zna onaj Ivan s početka naše priče gdje su mu se sve djeca razbježala...

– Nešto je u kamenu, a nešto je i u grožđu – kroz smijeh nam objašnjava čaroliju gena Guillermo, pa nam na kraju cijele ove balade dodaje još jednu pričicu, slatku, taman za kraj.

– Negdje dvijetisućite odlučili smo provesti odmor u Mimicama. Ono, bez presinga, samo odmor. I tako, zovem ja iz Pariza oglašene apartmane i nađem jednog ovdje u Pisku, kontam pet kilometara je dalje od Mimica. Javi se jedna dama na telefon, jedva natuca engleski i ispričava se jer, eto, zna francuski. Kako onda, tako i danas. Svako smo ljeto ovdje, u istom apartmanu – kaže nam.

Nekako nam se učinilo da nismo završili razgovor. Sresti ćemo se sigurno opet. Tako to život učini.

Idući put, predlažem, možemo razgovarati recimo o novom, mladom predsjedniku Čilea, Gabrijelu Boriću. Dobar je i pametan čovjek. Poznaje mu Guillermo oca.

Eto opet priče.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Nešto je u kamenu, a nešto je i u grožđu - kroz smijeh nam objašnjava čaroliju gena Guillermo

Tom Dubravec/Cropix

Dok nije uspio dobiti školarinu –​ prao je posuđe u lokalnoj bolnici u Nancyju, tek kada je krenuo raditi na doktoratu dobio je posao na Sveučilištu

Tom Dubravec/Cropix

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix

Radost mu donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj

Tom Dubravec/Cropix

Radost mu donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj

Tom Dubravec/Cropix

Radost mu donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj

Tom Dubravec/Cropix

Radost mu donose unuci, tri su djevojčice i jedan dječak, pola ih je u Meksiku, pola u Francuskoj

Tom Dubravec/Cropix

Napisao je sad već treću knjigu, ‘Lutajuće duše‘ se zove roman. Kao moto cijele mu obitelji

Tom Dubravec/Cropix

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix

‘Nije promjena samo avantura, niti samo izazov! Okolnosti te primoraju da odeš na brod, kao moj nono, ili na avion, kao ja. Odeš. Ne znaš gdje, ne znaš što te čeka. Nije to lako‘

Tom Dubravec/Cropix

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

Tom Dubravec/Cropix

‘Valja očuvati identitet i nasljeđe, biti ponosan na solidarnosti i mudrost i hrabrost naših roditelja i djedova i baka‘

Tom Dubravec/Cropix

U kući su govorili hrvatski, ali je nono želio da mu sin dobije najbolje moguće obrazovanje, a to bez poznavanja španjolskog nije mogao, zato ga je forsirao da nauči jezik

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/njegova-obitelj-prosla-je-i-tugu-i-diktaturu-on-je-i-cileanac-i-hrvat-i-francuz-s-filmskom-zivotnom-pricom-1307179 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b3f7c6e30b17f2ad63a1abd5ba785d427495ff92 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Njegova+obitelj+pro%C5%A1la+je+i+tugu+i+diktaturu.+On+je+i+%C4%8Cileanac+i+Hrvat+i+Francuz+s+filmskom+%C5%BEivotnom+pri%C4%8Dom...+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnjegova-obitelj-prosla-je-i-tugu-i-diktaturu-on-je-i-cileanac-i-hrvat-i-francuz-s-filmskom-zivotnom-pricom-1307179 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnjegova-obitelj-prosla-je-i-tugu-i-diktaturu-on-je-i-cileanac-i-hrvat-i-francuz-s-filmskom-zivotnom-pricom-1307179 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GUILLERMO Mimica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotGUILLERMO Mimica

Njegova obitelj prošla je i tugu i diktaturu. On je i Čileanac i Hrvat i Francuz s filmskom životnom pričom...

17. srpnja 2023. - 07:43

Ono što život može izrežirati, ni jedan scenarist na svijetu ne može izmaštati.

U priči Guillerma Mimice baš se nekako potrudio.

Novinarski nam je zanat, eto, omogućio sjesti mu preko puta, doznati redom što (mu) se zbivalo, biti zadivljen čarolijom i pritom uživati u svakoj riječi. Problem je nastao kada je užitak razgovora trebalo pretočiti u riječi koje će vama pomoći vizualizirati taj roman od života. Taj film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:52