stdClass Object ( [id] => 555556 [title] => Ne znate što čitati na plaži kako biste uživali, a uz to ispali 'cool' i upućeni? 'Slobodna' vam donosi top ljetna štiva za more [alias] => ne-znate-sto-citati-na-plazi-kako-biste-uzivali-a-uz-to-ispali-39-cool-39-i-upuceni-39-slobodna-39-vam-donosi-top-ljetna-stiva-za-more [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što čitati između dva plažna selfieja? Ako vas mori slična dilema, imamo prijedloge. U njima smo se potrudili zastupati različite žanrove, pa i one kojima nismo osobno skloni, uvažavajući notornu činjenicu da je najvažnije, jednostavno, čitati. Dnevni tisak, prilog u dnevnom tisku ili pak knjigu s knjižnice ili trafike; bitno je da njegujete naviku, ili pak tek sebi pružite priliku da se zaljubite u čitanje i, s vremenom, u uistinu dobre knjige.

Nosite ih na plažu ili drugu destinaciju gdje se odmarate, ali ne zaboravite da vam knjiga može biti spas i u dugim vožnjama autobusom, dosadnim seansama uljepšavanja kod frizera, i slično. Dakle, mobitele u torbu nakon odrađenog samoslikanja, a knjigu na sunce!

1. Elena Ferrante: "Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju"

Ako kojom srećom još niste pročitali ni jedan od dosad kod nas objavljena tri nastavka Ferranteine tetralogije, ne morate dalje tražiti. S "Genijalnom prijateljicom", "Pričom o dva prezimena" i "Pričom o onima koji bježe i onima koji ostaju" (zadnji nastavak u naše je knjižare stigao u travnju, nap.a.) zapravo ste riješili čitalački dio cijelog godišnjeg odmora! To je, kronološki poredan, trolist priča o odrastanju i životima dviju prijateljica na jugu Italije, tako zanimljivo ispisan da ni jedan od nastavaka nećete moći ispustiti iz ruke. Naizgled, to su samo životi slični mnogim drugima šezdesetih godina prošlog stoljeća, no Ferranteina djela čini posebnim upravo to fino tkanje kroz vrijeme i životne faze Elene i Lile.

2. Kristian Novak: "Ciganin, ali najljepši"

Novakov roman bio je hit već ove zime jer je izišao u studenome, no ovakvo remek-djelo nepravedno je okarakterizirati samo kao "hit", budući da ima potencijal klasika. Govori o teškim životnim prilikama u međimurskom ciganskom naselju, teškoj krizi srednje dobi jedne "nerotkinje", teškom putu ilegalnih imigranata, teškim etapama policijskog veterana, teško zarađenom novcu tri maloljetne moldavske prostitutke... Dobro ste razabrali, ovo je težak roman. No, neka vas to ne odbije od njega jer je beskrajno uzbudljiv za čitanje, što neće bitno poremetiti čak ni činjenica da je dobar dio upravnog govora napisan na, mnogima teško razumljivom (i opet "teško"), međimurskom narječju. Samo naprijed uz Sandokana i društvo!

3. Michelle Frances: "Zaručnica"

Želite na plažu? Želite lagani, ali ne i banalni triler? Evo ga! Idealan je, poput korica koje pozivaju na zaron, u ovom slučaju knjižni... Dakle, pred vama je lako čitljiv autoričin prvijenac, čija se radnja zapliće oko (pomalo posesivne) majke, konfliktne zaručnice i u nju zaljubljenog sina. Cherry je inteligentna i zgodna djevojka iz sirotinjske londonske četvrti, koja nije dobila u životu priliku čak ni za ambicioznije školovanje, pa svoju šansu za promoviranje na društvenoj ljestvici vidi kroz imućnog momka, mladog liječnika Daniela. U nakani da ga pridobije nema skrupula, ali ni majka u očaju ne bira sredstva kako bi zaštitila svoje interese (čitaj: sina). Iako povremeno nalikuje sapunici, zaplet je dovoljno uzbudljiv da vam se lako može dogoditi da na plaži - izgorite...

4. Cynthia D'Aprix Sweeney: "Gnijezdo"

Pred sobom imamo dobar romansirani (i opet) prvijenac žanra obiteljske drame, koji započinje bijegom pijanog Lea Plumba s vjenčanja rođakinje u društvu zgodne devetnaestogodišnje konobarice, pri čemu doživljavaju prometnu nesreću. Taj će događaj i njegove posljedice odrediti buduća zbivanja cijele obitelji, ujedinjene, ali i razjedinjene u zakladi "Gnijezdo", koja je svakome od njih zaslugom oca i sposobnog odvjetnika trebala riješiti ključne životne probleme financijske prirode. No, dolazi do zapleta, trvljenja među bližnjima, ali i pronalaska izgubljene topline zbog novonastalih okolnosti.

5. Ana Dumančić: "Pravi se da si normalna"

Prvi roman zadarske autorice sa (pretežno) zagrebačkom adresom još se minule zime nametnuo kao hit-naslov, štoviše, lučonoša novog žanra: doktorske krim-komedije. Lako se čita i po najvrućim vrućinama, iako ima i razmjerno neugodnih epizoda vezanih uz zdravlje, traume, proljeve i zdravstveni sustav. No, žalac ironije usmjeren prema new-age tečajevima za duhovni razvoj, koji nekako idu pod ruku sa pseudoobrazovanjem i brendiranom odjećom, vrijedni su tih manjih duševnih boli. Go, Ana!

6. A. J. Finn: "Žena na prozoru"

Previše vam je sunca, trebate malo mraka? Nema problema! Noir-triler "Žena na prozoru" u izdanju "Profila" uzdrmao je čitatelje ovoga proljeća, ali i prizvao u sjećanje zlatno doba Hitchcocka; taj "mračnjak" s napetim i anksioznim ozračjem doista bi bio idealan predložak za scenarij koji bi filmski mogao ovjekovječiti genijalni redatelj "Ptica" i drugih uspješnica. O Anni Fox i njezinoj borbi s agorafobijom, ali i "vanjskim neprijateljem", odnosno uljezom, čitat ćete ježeći se, čak i po najvećoj žezi. Zajamčeno!

7. Vedran Limić: "Koji san ja čovik"

A sad opet nešto sasvim drukčije! Zbirka duhovitih, kratkih priča legendarnog radijskog voditelja, koji se uspješno okušao i kao pisac, prava je uživancija za čitanje bilo gdje, pogotovo ako ste stariji od četrdeset. Jer, poznajete li iole lik & djelo toga genijalnog luđaka, moći ćete još i bolje doživjeti njegove provale. Osobno nam se najviše svidio prvi dio knjige, gdje smo se prisjetili i Domovinskog rata, to jest sagledali ga iz Limićeve satirične optike, bez patetike i forsiranja herojstva. Izbalansirati tako nešto bez da se i u natruhama unizi našu obrambenu borbu, uistinu može samo netko iskonski pismen, socijalno inteligentan i profinjeno duhovit kao Vedran Limić.

8. Carmen Domingo: "Gala-Dali"

Još jedan zanimljiv naslov iz Iris Ilyrice ovoga puta znači vremeplov, sa prvom "zaustavnom stanicom" na sam početak dvadesetog stoljeća. Tada, naime, u utjecajnu ženu na umjetničkoj sceni Europe i SAD-a stasava Ruskinja Eleonora Diakonova zvana Gala, najprije udana za francuskog slikara Paula Eluarda a potom i za španjolskog genija Salvadora Dalija. Iako je, dakako, djelovala u njihovoj sjeni, njezina je snažna osobnost izvukla ono najbolje iz obojice, pa i njemačkog slikara Maxa Ernsta, koji je jedno vrijeme bio dijelom ljubavnog trokuta.

Hladna, inteligentna, proračunata i ambiciozna Gala, žena lišena empatije čak i prema vlastitom djetetu, zaslužna je za Dalijev uspjeh na umjetničkoj sceni do te mjere da ih je on jedno vrijeme čak zajedno potpisivao na slikama. Kroz Galinu biografiju (ona je, naime, glavna protagonistica), spisateljica Domingo oživljava cijelu epohu svjetske povijesti i vodi nas na uzbudljivo, ugodno čitljivo putovanje kroz vrijeme i umjetničko-društvene mijene...

9. Katheleen Glasgow: "Sve moje rane"

Nije štivo za samopomoć, ali je ljekovito; njezin roman uzbudio je svjetsku javnost zbog činjenice da je temeljen na osobnom iskustvu, naime, samoozljeđivanju kao pokušaju traženja izlaza iz problema, bijega od tjeskobe, same sebe...
Potresna priča započinje na psihijatrijskom odjelu, pisana je dinamično, u kratkim poglavljima, kao nekakvi osobni zapisi u bilježnici, s ruba razuma. Razvija se lako i neočekivano, duboko je ljudska i vrlo egzistencijalna, te ostavlja trajni memorijski zapis i zauvijek mijenja čitatelja.

10. Kate Mitchell: "Izdana od svih"

Nikad ne podcijeni moć ljubića! "Sretna ljubav može lošega spasit, a nesretna dobroga upropastit", govorili su stari ljudi. Istina je da ljubav pokreće svijet, da je ona prava rijetka kao crni biser, te da raste uvijek iznova poput trave. O njoj, svakako, barem možemo čitati ako ju već ne možemo toga trena proživljavati. Trinaesti roman "kraljice ljubavnih romana" Kate Mijić iz Splita suočava čitatelja(icu) i s teškom temom kao što je pobačaj, ali hepiend koji se nazire na zalazu svakog romana ovoga žanra sve svodi na lako probavljivu mjeru. Ljubite li ljubavne romane, eto jednog najnovijeg iz ponajboljeg hrvatskog pera!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Red selfieja, red slova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-07-10 20:16:43 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-07-11 12:17:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-07-11 12:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3658 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/9069175.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/9926287.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/9926274.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/9069173.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/9069174.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/9069177.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/9069176.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/9069179.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/9069174.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/10078443.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/10078444.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/10078445.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/10078446.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/10078447.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/10078448.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/10078449.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/10078451.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/10078761.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/31\/Mozaik\/10078762.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1274"},{"size0":"1920x2877"},{"size0":"1920x2877"},{"size0":"1920x1308"},{"size0":"1920x1050"},{"size0":"1920x2714"},{"size0":"1920x2753"},{"size0":"1920x1213"},{"size0":"1920x1050"},{"size0":"300x435"},{"size0":"411x553"},{"size0":"657x1000"},{"size0":"300x418"},{"size0":"358x500"},{"size0":"625x600"},{"size0":"720x960"},{"size0":"653x1000"},{"size0":"649x1000"},{"size0":"346x500"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4138305 Threads: 2 Questions: 124964977 Slow queries: 54413 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3792312 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/ne-znate-sto-citati-na-plazi-kako-biste-uzivali-a-uz-to-ispali-39-cool-39-i-upuceni-39-slobodna-39-vam-donosi-top-ljetna-stiva-za-more-555556 [printLink] => /mozaik/zivot/ne-znate-sto-citati-na-plazi-kako-biste-uzivali-a-uz-to-ispali-39-cool-39-i-upuceni-39-slobodna-39-vam-donosi-top-ljetna-stiva-za-more-555556?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 402182 [name] => čitanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => citanje [link] => /tag/citanje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 385158 [name] => svitlo s kantunala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svitlo-s-kantunala [link] => /tag/svitlo-s-kantunala ) [2] => stdClass Object ( [id] => 396184 [name] => izbor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbor [link] => /tag/izbor ) [3] => stdClass Object ( [id] => 400089 [name] => top 10 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => top-10 [link] => /tag/top-10 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 400090 [name] => slobodna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodna [link] => /tag/slobodna ) [5] => stdClass Object ( [id] => 400091 [name] => knjige [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjige [link] => /tag/knjige ) [6] => stdClass Object ( [id] => 400092 [name] => naslovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => naslovi [link] => /tag/naslovi ) [7] => stdClass Object ( [id] => 400093 [name] => more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => more [link] => /tag/more ) [8] => stdClass Object ( [id] => 400094 [name] => uživanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uzivanje [link] => /tag/uzivanje ) [9] => stdClass Object ( [id] => 400095 [name] => lenka gospodnetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lenka-gospodnetic [link] => /tag/lenka-gospodnetic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Red selfieja, red slova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ne znate što čitati na plaži kako biste uživali, a uz to ispali 'cool' i upućeni? 'Slobodna' vam donosi top ljetna štiva za more [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/9069175.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/9069175.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/9926287.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/9926274.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/9069173.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/9069174.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/9069177.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/9069176.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/9069179.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/9069174.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/10078443.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/10078444.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/10078445.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/10078446.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/10078447.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/10078448.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/10078449.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/10078451.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/10078761.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/31/Mozaik/10078762.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što čitati između dva plažna selfieja? Ako vas mori slična dilema, imamo prijedloge. U njima smo se potrudili zastupati različite žanrove, pa i one kojima nismo osobno skloni, uvažavajući notornu činjenicu da je najvažnije, jednostavno, čitati. Dnevni tisak, prilog u dnevnom tisku ili pak knjigu s knjižnice ili trafike; bitno je da njegujete naviku, ili pak tek sebi pružite priliku da se zaljubite u čitanje i, s vremenom, u uistinu dobre knjige.

Nosite ih na plažu ili drugu destinaciju gdje se odmarate, ali ne zaboravite da vam knjiga može biti spas i u dugim vožnjama autobusom, dosadnim seansama uljepšavanja kod frizera, i slično. Dakle, mobitele u torbu nakon odrađenog samoslikanja, a knjigu na sunce!

1. Elena Ferrante: "Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju"

Ako kojom srećom još niste pročitali ni jedan od dosad kod nas objavljena tri nastavka Ferranteine tetralogije, ne morate dalje tražiti. S "Genijalnom prijateljicom", "Pričom o dva prezimena" i "Pričom o onima koji bježe i onima koji ostaju" (zadnji nastavak u naše je knjižare stigao u travnju, nap.a.) zapravo ste riješili čitalački dio cijelog godišnjeg odmora! To je, kronološki poredan, trolist priča o odrastanju i životima dviju prijateljica na jugu Italije, tako zanimljivo ispisan da ni jedan od nastavaka nećete moći ispustiti iz ruke. Naizgled, to su samo životi slični mnogim drugima šezdesetih godina prošlog stoljeća, no Ferranteina djela čini posebnim upravo to fino tkanje kroz vrijeme i životne faze Elene i Lile.

2. Kristian Novak: "Ciganin, ali najljepši"

Novakov roman bio je hit već ove zime jer je izišao u studenome, no ovakvo remek-djelo nepravedno je okarakterizirati samo kao "hit", budući da ima potencijal klasika. Govori o teškim životnim prilikama u međimurskom ciganskom naselju, teškoj krizi srednje dobi jedne "nerotkinje", teškom putu ilegalnih imigranata, teškim etapama policijskog veterana, teško zarađenom novcu tri maloljetne moldavske prostitutke... Dobro ste razabrali, ovo je težak roman. No, neka vas to ne odbije od njega jer je beskrajno uzbudljiv za čitanje, što neće bitno poremetiti čak ni činjenica da je dobar dio upravnog govora napisan na, mnogima teško razumljivom (i opet "teško"), međimurskom narječju. Samo naprijed uz Sandokana i društvo!

3. Michelle Frances: "Zaručnica"

Želite na plažu? Želite lagani, ali ne i banalni triler? Evo ga! Idealan je, poput korica koje pozivaju na zaron, u ovom slučaju knjižni... Dakle, pred vama je lako čitljiv autoričin prvijenac, čija se radnja zapliće oko (pomalo posesivne) majke, konfliktne zaručnice i u nju zaljubljenog sina. Cherry je inteligentna i zgodna djevojka iz sirotinjske londonske četvrti, koja nije dobila u životu priliku čak ni za ambicioznije školovanje, pa svoju šansu za promoviranje na društvenoj ljestvici vidi kroz imućnog momka, mladog liječnika Daniela. U nakani da ga pridobije nema skrupula, ali ni majka u očaju ne bira sredstva kako bi zaštitila svoje interese (čitaj: sina). Iako povremeno nalikuje sapunici, zaplet je dovoljno uzbudljiv da vam se lako može dogoditi da na plaži - izgorite...

4. Cynthia D'Aprix Sweeney: "Gnijezdo"

Pred sobom imamo dobar romansirani (i opet) prvijenac žanra obiteljske drame, koji započinje bijegom pijanog Lea Plumba s vjenčanja rođakinje u društvu zgodne devetnaestogodišnje konobarice, pri čemu doživljavaju prometnu nesreću. Taj će događaj i njegove posljedice odrediti buduća zbivanja cijele obitelji, ujedinjene, ali i razjedinjene u zakladi "Gnijezdo", koja je svakome od njih zaslugom oca i sposobnog odvjetnika trebala riješiti ključne životne probleme financijske prirode. No, dolazi do zapleta, trvljenja među bližnjima, ali i pronalaska izgubljene topline zbog novonastalih okolnosti.

5. Ana Dumančić: "Pravi se da si normalna"

Prvi roman zadarske autorice sa (pretežno) zagrebačkom adresom još se minule zime nametnuo kao hit-naslov, štoviše, lučonoša novog žanra: doktorske krim-komedije. Lako se čita i po najvrućim vrućinama, iako ima i razmjerno neugodnih epizoda vezanih uz zdravlje, traume, proljeve i zdravstveni sustav. No, žalac ironije usmjeren prema new-age tečajevima za duhovni razvoj, koji nekako idu pod ruku sa pseudoobrazovanjem i brendiranom odjećom, vrijedni su tih manjih duševnih boli. Go, Ana!

6. A. J. Finn: "Žena na prozoru"

Previše vam je sunca, trebate malo mraka? Nema problema! Noir-triler "Žena na prozoru" u izdanju "Profila" uzdrmao je čitatelje ovoga proljeća, ali i prizvao u sjećanje zlatno doba Hitchcocka; taj "mračnjak" s napetim i anksioznim ozračjem doista bi bio idealan predložak za scenarij koji bi filmski mogao ovjekovječiti genijalni redatelj "Ptica" i drugih uspješnica. O Anni Fox i njezinoj borbi s agorafobijom, ali i "vanjskim neprijateljem", odnosno uljezom, čitat ćete ježeći se, čak i po najvećoj žezi. Zajamčeno!

7. Vedran Limić: "Koji san ja čovik"

A sad opet nešto sasvim drukčije! Zbirka duhovitih, kratkih priča legendarnog radijskog voditelja, koji se uspješno okušao i kao pisac, prava je uživancija za čitanje bilo gdje, pogotovo ako ste stariji od četrdeset. Jer, poznajete li iole lik & djelo toga genijalnog luđaka, moći ćete još i bolje doživjeti njegove provale. Osobno nam se najviše svidio prvi dio knjige, gdje smo se prisjetili i Domovinskog rata, to jest sagledali ga iz Limićeve satirične optike, bez patetike i forsiranja herojstva. Izbalansirati tako nešto bez da se i u natruhama unizi našu obrambenu borbu, uistinu može samo netko iskonski pismen, socijalno inteligentan i profinjeno duhovit kao Vedran Limić.

8. Carmen Domingo: "Gala-Dali"

Još jedan zanimljiv naslov iz Iris Ilyrice ovoga puta znači vremeplov, sa prvom "zaustavnom stanicom" na sam početak dvadesetog stoljeća. Tada, naime, u utjecajnu ženu na umjetničkoj sceni Europe i SAD-a stasava Ruskinja Eleonora Diakonova zvana Gala, najprije udana za francuskog slikara Paula Eluarda a potom i za španjolskog genija Salvadora Dalija. Iako je, dakako, djelovala u njihovoj sjeni, njezina je snažna osobnost izvukla ono najbolje iz obojice, pa i njemačkog slikara Maxa Ernsta, koji je jedno vrijeme bio dijelom ljubavnog trokuta.

Hladna, inteligentna, proračunata i ambiciozna Gala, žena lišena empatije čak i prema vlastitom djetetu, zaslužna je za Dalijev uspjeh na umjetničkoj sceni do te mjere da ih je on jedno vrijeme čak zajedno potpisivao na slikama. Kroz Galinu biografiju (ona je, naime, glavna protagonistica), spisateljica Domingo oživljava cijelu epohu svjetske povijesti i vodi nas na uzbudljivo, ugodno čitljivo putovanje kroz vrijeme i umjetničko-društvene mijene...

9. Katheleen Glasgow: "Sve moje rane"

Nije štivo za samopomoć, ali je ljekovito; njezin roman uzbudio je svjetsku javnost zbog činjenice da je temeljen na osobnom iskustvu, naime, samoozljeđivanju kao pokušaju traženja izlaza iz problema, bijega od tjeskobe, same sebe...
Potresna priča započinje na psihijatrijskom odjelu, pisana je dinamično, u kratkim poglavljima, kao nekakvi osobni zapisi u bilježnici, s ruba razuma. Razvija se lako i neočekivano, duboko je ljudska i vrlo egzistencijalna, te ostavlja trajni memorijski zapis i zauvijek mijenja čitatelja.

10. Kate Mitchell: "Izdana od svih"

Nikad ne podcijeni moć ljubića! "Sretna ljubav može lošega spasit, a nesretna dobroga upropastit", govorili su stari ljudi. Istina je da ljubav pokreće svijet, da je ona prava rijetka kao crni biser, te da raste uvijek iznova poput trave. O njoj, svakako, barem možemo čitati ako ju već ne možemo toga trena proživljavati. Trinaesti roman "kraljice ljubavnih romana" Kate Mijić iz Splita suočava čitatelja(icu) i s teškom temom kao što je pobačaj, ali hepiend koji se nazire na zalazu svakog romana ovoga žanra sve svodi na lako probavljivu mjeru. Ljubite li ljubavne romane, eto jednog najnovijeg iz ponajboljeg hrvatskog pera!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>



















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ne-znate-sto-citati-na-plazi-kako-biste-uzivali-a-uz-to-ispali-39-cool-39-i-upuceni-39-slobodna-39-vam-donosi-top-ljetna-stiva-za-more-555556 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1d4d7ddbb8ed9a2b210d81e81edf502c0a41bc67 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ne+znate+%C5%A1to+%C4%8Ditati+na+pla%C5%BEi+kako+biste+u%C5%BEivali%2C+a+uz+to+ispali+%26%23039%3Bcool%26%23039%3B+i+upu%C4%87eni%3F+%26%23039%3BSlobodna%26%23039%3B+vam+donosi+top+ljetna+%C5%A1tiva+za+more&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fne-znate-sto-citati-na-plazi-kako-biste-uzivali-a-uz-to-ispali-39-cool-39-i-upuceni-39-slobodna-39-vam-donosi-top-ljetna-stiva-za-more-555556 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fne-znate-sto-citati-na-plazi-kako-biste-uzivali-a-uz-to-ispali-39-cool-39-i-upuceni-39-slobodna-39-vam-donosi-top-ljetna-stiva-za-more-555556 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Red selfieja, red slova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotRed selfieja, red slova

Ne znate što čitati na plaži kako biste uživali, a uz to ispali 'cool' i upućeni? 'Slobodna' vam donosi top ljetna štiva za more

11. srpnja 2018. - 14:02

Što čitati između dva plažna selfieja? Ako vas mori slična dilema, imamo prijedloge. U njima smo se potrudili zastupati različite žanrove, pa i one kojima nismo osobno skloni, uvažavajući notornu činjenicu da je najvažnije, jednostavno, čitati. Dnevni tisak, prilog u dnevnom tisku ili pak knjigu s knjižnice ili trafike; bitno je da njegujete naviku, ili pak tek sebi pružite priliku da se zaljubite u čitanje i, s vremenom, u uistinu dobre knjige.

Nosite ih na plažu ili drugu destinaciju gdje se odmarate, ali ne zaboravite da vam knjiga može biti spas i u dugim vožnjama autobusom, dosadnim seansama uljepšavanja kod frizera, i slično. Dakle, mobitele u torbu nakon odrađenog samoslikanja, a knjigu na sunce!

1. Elena Ferrante: "Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju&q...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:59