stdClass Object ( [id] => 1342226 [title] => Nakon dva fakulteta i 37 poslova okrenula se prirodi: ‘Uz pomoć biljaka pomogla sam 30 parova da dobiju dijete!‘ [alias] => nakon-dva-fakulteta-i-37-poslova-okrenula-se-prirodi-uz-pomoc-biljaka-pomogla-sam-30-parova-da-dobiju-dijete [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Imam 38 godina i do sada sam radila 37 poslova, tako je krenuo naš razgovor s iznimnom ženom Martinom Tutom. Martina je danas - "Biljkoljupka", ali prije nego što se upitate kog sad vraga to uopće znači, uvest ćemo vas u njezinu priču od početka. Jer sve je, kako se to već kaže, vodilo k tome da ona postane ono što sada jest.

Potraga za tim bila je duga, ponekad i mukotrpna, ali da je vrijedilo - vrijedilo je. A ona je danas klinički fitoterapeut, žena koja uz pomoć bilja otkriva neke nove svjetove i pritom pomaže drugima. Krenula je polako, prvo sa sa kremama i tinkturama, no osvjestila je da moć biljaka seže još i dalje.

---

image

Tijekom korone, Martina se u potpunosti otvorila prema prirodi. Bio je to pun pogodak

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

- Bitno je napomenuti da ja nisam travar. Ne, nemam ništa protiv njih, dapače, ima tu dosta narodnih mudrosti, ali ja sam u svoj rad, educirajući se, uklopila i farmaciju, botaniku, psihologiju...to je znatno kompleksnije, a i to je ono što me izdvaja iz konkurencije. Moj fokus je baziran na imunitetu, psihosomatici, te ženskom zdravlju, posebno reproduktivnom, tako da sam u posljednje tri godine pomogla tridesetak parova da dobiju svoje dijete, što me čini iznimno sretnom. Pritom naglašavam, odmah u startu klijentima rečem mogu li im pomoći ili ne. Primjerice što se tiče začeća, ukoliko je, uvjetno rečeno, problem u muškarcu, ja tu ne mogu ništa. Ovo područje zna biti vrlo sklisko, a ja nisam čovjek koji želi davati lažnu nadu, a etičnost mi je visoko na listi prioriteta. Stoga je važan individualan pristup, jer univerzalno rješenje gotovo kod niti jednog problema ne postoji, govori nam sugovornica, nadovezujući se također kako joj se javljaju i ljudi s karcinomima, no, nažalost ona se u takvim situacijama maksimalno ograđuje.

Konobarica, menadžerica, novinarka...

No zato je vrlo uspješna kada je u pitanju pomoć kod endometrioza, vaginalnih infekcija, policističnih jajnika i sličnih tegoba koje su mnoge žene iskusile na svojoj koži.

- U svom poslu surađujem s nutricionistima, psihoterapeutima, doulama,farmaceutima, liječnicima.... Sve je to potrebno kako bi ženama omogućila holistički pristup zdravlju uz integrativnu medicinu, govori nam.

Martina je bila fanatik za bilje još kao dijete, no proći će od tada i tri desetljeća dok se nije u potpunosti posvetila svojoj velikoj životnoj strasti. Do tada se tražila, no kaže kako joj je svako od životnih iskustva pomoglo da dođe do onoga što danas jest. Zavrtio se krug i Martina je u doba korone nanovo otkrila fascinantni svijet prirode koji nam toliko toga daje, a od kojeg smo se, reći će ona, nažalost odvojili. Evo čime se sve bavila dok je priroda nije opet povukla k sebi.

---

image

Kuća ljekovitog bilja osmišljena je kao multifunkcionalno mjesto i to za druženja, grupne radionice, stručna predavanja i konzultacije na temu ženskog zdravlja

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

- Sva stečena znanja i iskustvo pretočila sam u brend "Biljkoljupka" i konačno imam osjećaj kako su sve kockice došle na svoje mjesto. Baš me nedavno pozvala moja profesorica iz gimnazije da održim predavanje na temu uspješna socijalna poduzetnica i onda sam pobrojala sve čime sam se bavila i došla sam do brojke 37. Nikad nisam bila od one djece koja su odmah znala da će kad odrastu biti doktor, odvjetnik, frizer ili slično. Onda sam sebi rekla: Ok, za početak ću vidjeti što neću postati, priča nam Martina koja u svom životopisu može staviti brdo toga. S radnom praksom krenula je zarana, još u srednjoj školi, kad god bi joj se ukazala prilika, pa je tako pakirala kutije, radila kao konobarica, promotorica, iskustvo je stekla i kao barmen, pa u izdavaštvu, ona vam je i turistički vodič, a iskustva ima i kao babysitterica...

Analitičarka u Amazonu

- Po struci sam diplomirani novinar, a potom sam završila i marketing menadžment na Ekonomskom fakultetu. Radila sam i na televiziji, pa kao PR, u video distribuciji, a onda sam 2008. otišla u New York u jeku najveće recesije. Bilo je užasno teško kao žena se izboriti za radno iskustvo, a radila sam tamo kao konobarica, a potom sam se usavršila i kao barmen, izučivši tamošnji međunarodni tečaj. Prihvaćala sam i dalje svaku priliku koja mi se pružala, a onda sam se, radeći u jednoj izdavačkoj kući "opekla". Firma je propala, a meni su ostali dužni novac u protuvrijednosti današnjih 5 tisuća eura. I tada sam prelomila, ne mogu više ovako, idem radiiti vani, priča nam "Biljkoljupka" koja je tada spakirala kufera i sjela u prvi avion za Irsku.

Tamo je ostala četiri i pol godine; vrlo brzo dobila je posao na neodređeno u Amazonu, gdje je radila kao analitičar za online prevare.

---

image

Kuća ljekovitog bilja osmišljena je kao multifunkcionalno mjesto i to za druženja, grupne radionice, stručna predavanja i konzultacije na temu ženskog zdravlja

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

- Tamo sam bila cijenjena kao radnik i nakon prethodnog gorkog iskustva spoznala da kad promjeniš okolinu i "mindset" vidiš kako nije problem u tebi. 2018. godine sam ostala u drugom stanju i to je bilo vrijeme kada sam se željela opet vratiti u Hrvatsku i provesti porodiljni, no na žalost, doživjela sam spontani pobačaj u visokom stupnju trudnoće. Tada sam usporila i osvjestila kako želim raditi nešto za sebe. Radila sam kao turistički vodič, onda je došla nesretna korona i cijeli svijet je stao. Stala sam i ja; preko noći sam te 2020. ostala bez posla. Odlučila sam to prihvatiti mirno i baš tih dana vidjela jednu od edukacija za ljekovito bolje i mogu reći da je zapravo to bio začetak mog brenda "Biljkoljupka".

Svjesna da je došlo vrijeme da pronađe svoj put, svoju je nezavidnu situaciju usmjerila u stvaranje nečeg novog. Upisala je školu ljekovitog bilja, dane provodila u prirodi i učila. Nakon nekoliko mjeseci, iz hobija, strasti i ljubavi nastala je Biljkoljupka., priča nam fitoterapeutkinja, koja u procesu rada sudjeluje od početka do kraja, a transparentnost svega onoga što radi od branja pa do finalnog proizvoda bila je ključ da pridobije brojne istomišljenike.

---

image

Martina ima 38 godina, dva završena fakulteta i do sada je radila 37 poslova

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

Holistički centar

- Rodila se tako ideja da napravi "Kuću ljekovitog bilja" za integrativno žensko zdravlje. A kako sam taj projekt prijavila za naj inovaciju, osvojila sam treću nagradu jer je moja ideja prepoznata kao najhumanija, a dobila sam i nagradu od pet tisuća eura koje su mi bile zamašnjak za daljnje educiranje. U međuvremenu se dosta toga dogodilo; ostala sam u drugom stanju, rodila sina, "Biljkoljupka" je uspješno zaživjela, ja sam postala fitoterapeut, a prije nekih mjesec dana u dvorištu naše kuće iznad Matulja otvena je i ta famozna kućica, ispričat će nam Martina kojoj je u poslu velika podrška i suprug Marko.

Važno je istaknuti i to da u njenom poslu postoje poprilična ograničenja. Priroda daje, to je istina. Međutim daje u ograničenim količinama. Stoga, kaže nam, nema šanse da njezini proizvodi ikada stignu na police trgovina. Ako pogledate i njezin web shop vidjet ćete da je on vrlo sezonski i da su količine ograničene.

---

image

Sa suprugom Markom nedavno je otvorila ‘Kuću ljekovitog bilja‘

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

- Bilje beremo sami po pricipu što imamo, to i uberemo i to poštujući sve zakonitosti branja. Kada tako radite, onda ne možete imati ne znam koje količine, tako da ja svoj posao ne mogu širiti, jer radimo limitirane serije, onoliko koliko nam vrijeme i priroda dozvole. Ovo nije lakši put, ali je svakako bolji, a uostalom novac mi nikada nije bio osnovni pokretač. Ono što mogu je jedino raditi na restrukturiranju posla, kazuje Martina kojoj je cilj otvoriti i holistički centar za žensko zdravlje i tako dodatno širiti svoju inspirativnu priču o socijalnom ženskom poduzetništvu.

---

image
Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
------
image

Cilj joj je otvoriti i holistički centar za žensko zdravlje i tako dodatno širiti svoju inspirativnu priču o socijalnom ženskom poduzetništvu

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

---

UVIJEK NEŠTO NOVO

Radi na potpuno prirodnoj kremi

protiv pelenskog osipa

Kuća ljekovitog bilja osmišljena je kao multifunkcionalno mjesto i to za druženja, grupne radionice, stručna predavanja i konzultacije na temu ženskog zdravlja, a jasno, okružena je desetcima vrsti različitih biljaka.

- Plan mi je bio da žena današnjice dobije sigurno mjesto gdje će se moći povezati sa sobom, sa prirodom, odvojiti vrijeme za sebe i pritom se osjećati sigurno i shvaćeno i naravno, naučiti nešto novo, opisuje Martina, koja održava i razne masterclassove, uključujući i onaj vezano uz prirodne blagodati koji spašavaju najmlađe od raznih virusa. Radi i na prvoj, potpuno prirodnoj kremi protiv pelenskog osipa.

---

---

ODISEJA ZA ŽENA

Sedmodnevna morska

ekspedicija u nepoznato

Ova zaljubljenica u prirodu uživa u prenošenju vlastih znanja i iskustava, ali i stvaranju i dizajniranju tura, radionica i doživljaja u prirodi, koji imaju uporišne točke u održivom turizmu.

- Kroz "Biljkoljupku" sam uspjela spojiti i realizirati obje želje. I još mnogo, mnogo njih…, ističe Martina koja je osmislila i novi projekt.

- Osmišljavala sam ga kroz dvije godine. Nakon uspješne priče koju sam napravila na svom OPG-u u Lici "Put Junakinje kroz Gacku dolinu", velika mi je želja bila realizirati jednu pravu Odiseju za žene, da se otisnemo od kopna i zaplovimo našim Jadranom. I tu dolazimo do "Puta u središte Žene", morske ekspedicije na koju pozivamo 18 neustrašivih žena - da se otisnu iz sigurne luke, iz svoje svakodnevice u nešto novo, obojano avanturom i istraživačkim duhom", poručuje.
Ovo će se sedmodnevno krstarenje dogoditi sljedeče godine, kada će ženska ekipa posjetititi 6 otoka, no žene neće znati gdje idu, niti gdje će se probuditi, sve dok tamo ne pristanu, a sve skupa bit će obojeno raznolikim programom, otkriva nam.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INSPIRATIVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => INSPIRATIVNA PRIČA 2 0 7369 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-21 09:38:58 [created_by] => 3095 [created_by_alias] => Anita Matić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-26 10:29:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-26 10:29:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nakon dva fakulteta i 37 poslova okrenula se prirodi: 'Uz pomoć biljaka pomogla sam 30 parova da dobiju dijete!' page_title=Nakon dva fakulteta i 37 poslova okrenula se prirodi: 'Uz pomoć biljaka pomogla sam 30 parova da dobiju dijete!' [metakey] => martina tuta, biljkoljupka, priroda, fitoterapeut, žensko zdravlje, kuća ljekovitog bilja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26109126.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26093784.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26093785.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26093786.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26093787.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26093788.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26093790.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Aleksandra \u0110. Rudan, Indigo Blu","Aleksandra \u0110. Rudan, Indigo Blu","Aleksandra \u0110. Rudan, Indigo Blu","Aleksandra \u0110. Rudan, Indigo Blu","Aleksandra \u0110. Rudan, Indigo Blu","Aleksandra \u0110. Rudan, Indigo Blu","Aleksandra \u0110. Rudan, Indigo Blu"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Martina ne krije kako je fanatik za biljke<\/p>","

Ku\u0107a ljekovitog bilja osmi\u0161ljena je kao multifunkcionalno mjesto i to za dru\u017eenja, grupne radionice, stru\u010dna predavanja i konzultacije na temu \u017eenskog zdravlja<\/p>","

Martina ima 38 godina, dva zavr\u0161ena fakulteta i do sada je radila 37 poslova<\/p>","

Sa suprugom Markom nedavno je otvorila \u2018Ku\u0107u ljekovitog bilja\u2018<\/p>","","

Cilj joj je otvoriti i holisti\u010dki centar za \u017eensko zdravlje i tako dodatno \u0161iriti svoju inspirativnu pri\u010du o socijalnom \u017eenskom poduzetni\u0161tvu<\/p>","

Tijekom korone, Martina se u potpunosti otvorila prema prirodi. Bio je to pun pogodak<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","51:27"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26109126_1920.jpg":"1920x1080","k_26109126_1280.jpg":"1280x1280","k_26109126_1024.jpg":"1024x1024","k_26109126_640.jpg":"640x640","k_26109126_480.jpg":"480x480","k_26109126_340.jpg":"340x340","k_26109126_220.jpg":"220x220","o_26109126_1280.jpg":"1280x853","o_26109126_1024.jpg":"1024x682","o_26109126_640.jpg":"640x426","o_26109126_480.jpg":"480x320","o_26109126_340.jpg":"340x226","o_26109126_220.jpg":"220x146","h_26109126_1280.jpg":"1280x854","h_26109126_1024.jpg":"1024x683","h_26109126_640.jpg":"640x427","h_26109126_480.jpg":"480x320","h_26109126_340.jpg":"340x227","h_26109126_220.jpg":"220x147","pp_26109126_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109126_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109126_640.jpg":"640x814","pp_26109126_480.jpg":"480x611","pp_26109126_340.jpg":"340x432","pp_26109126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_26093784_1920.jpg":"1920x1080","k_26093784_1280.jpg":"1280x1280","k_26093784_1024.jpg":"1024x1024","k_26093784_640.jpg":"640x640","k_26093784_480.jpg":"480x480","k_26093784_340.jpg":"340x340","k_26093784_220.jpg":"220x220","o_26093784_1280.jpg":"1280x1917","o_26093784_1024.jpg":"1024x1533","o_26093784_640.jpg":"640x958","o_26093784_480.jpg":"480x719","o_26093784_340.jpg":"340x509","o_26093784_220.jpg":"220x329","h_26093784_1280.jpg":"1280x854","h_26093784_1024.jpg":"1024x683","h_26093784_640.jpg":"640x427","h_26093784_480.jpg":"480x320","h_26093784_340.jpg":"340x227","h_26093784_220.jpg":"220x147","pp_26093784_1280.jpg":"1280x1628","pp_26093784_1024.jpg":"1024x1303","pp_26093784_640.jpg":"640x814","pp_26093784_480.jpg":"480x611","pp_26093784_340.jpg":"340x432","pp_26093784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_26093785_1920.jpg":"1920x1080","k_26093785_1280.jpg":"1280x1280","k_26093785_1024.jpg":"1024x1024","k_26093785_640.jpg":"640x640","k_26093785_480.jpg":"480x480","k_26093785_340.jpg":"340x340","k_26093785_220.jpg":"220x220","o_26093785_1280.jpg":"1280x1917","o_26093785_1024.jpg":"1024x1533","o_26093785_640.jpg":"640x958","o_26093785_480.jpg":"480x719","o_26093785_340.jpg":"340x509","o_26093785_220.jpg":"220x329","h_26093785_1280.jpg":"1280x854","h_26093785_1024.jpg":"1024x683","h_26093785_640.jpg":"640x427","h_26093785_480.jpg":"480x320","h_26093785_340.jpg":"340x227","h_26093785_220.jpg":"220x147","pp_26093785_1280.jpg":"1280x1628","pp_26093785_1024.jpg":"1024x1303","pp_26093785_640.jpg":"640x814","pp_26093785_480.jpg":"480x611","pp_26093785_340.jpg":"340x432","pp_26093785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26093786_1920.jpg":"1920x1080","k_26093786_1280.jpg":"1280x1280","k_26093786_1024.jpg":"1024x1024","k_26093786_640.jpg":"640x640","k_26093786_480.jpg":"480x480","k_26093786_340.jpg":"340x340","k_26093786_220.jpg":"220x220","o_26093786_1280.jpg":"1280x854","o_26093786_1024.jpg":"1024x683","o_26093786_640.jpg":"640x427","o_26093786_480.jpg":"480x320","o_26093786_340.jpg":"340x226","o_26093786_220.jpg":"220x146","h_26093786_1280.jpg":"1280x854","h_26093786_1024.jpg":"1024x683","h_26093786_640.jpg":"640x427","h_26093786_480.jpg":"480x320","h_26093786_340.jpg":"340x227","h_26093786_220.jpg":"220x147","pp_26093786_1280.jpg":"1280x1628","pp_26093786_1024.jpg":"1024x1303","pp_26093786_640.jpg":"640x814","pp_26093786_480.jpg":"480x611","pp_26093786_340.jpg":"340x432","pp_26093786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_26093787_1920.jpg":"1920x1080","k_26093787_1280.jpg":"1280x1280","k_26093787_1024.jpg":"1024x1024","k_26093787_640.jpg":"640x640","k_26093787_480.jpg":"480x480","k_26093787_340.jpg":"340x340","k_26093787_220.jpg":"220x220","o_26093787_1280.jpg":"1280x1917","o_26093787_1024.jpg":"1024x1533","o_26093787_640.jpg":"640x958","o_26093787_480.jpg":"480x719","o_26093787_340.jpg":"340x509","o_26093787_220.jpg":"220x329","h_26093787_1280.jpg":"1280x854","h_26093787_1024.jpg":"1024x683","h_26093787_640.jpg":"640x427","h_26093787_480.jpg":"480x320","h_26093787_340.jpg":"340x227","h_26093787_220.jpg":"220x147","pp_26093787_1280.jpg":"1280x1628","pp_26093787_1024.jpg":"1024x1303","pp_26093787_640.jpg":"640x814","pp_26093787_480.jpg":"480x611","pp_26093787_340.jpg":"340x432","pp_26093787_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_26093788_1920.jpg":"1920x1080","k_26093788_1280.jpg":"1280x1280","k_26093788_1024.jpg":"1024x1024","k_26093788_640.jpg":"640x640","k_26093788_480.jpg":"480x480","k_26093788_340.jpg":"340x340","k_26093788_220.jpg":"220x220","o_26093788_1280.jpg":"1280x1917","o_26093788_1024.jpg":"1024x1533","o_26093788_640.jpg":"640x958","o_26093788_480.jpg":"480x719","o_26093788_340.jpg":"340x509","o_26093788_220.jpg":"220x329","h_26093788_1280.jpg":"1280x854","h_26093788_1024.jpg":"1024x683","h_26093788_640.jpg":"640x427","h_26093788_480.jpg":"480x320","h_26093788_340.jpg":"340x227","h_26093788_220.jpg":"220x147","pp_26093788_1280.jpg":"1280x1628","pp_26093788_1024.jpg":"1024x1303","pp_26093788_640.jpg":"640x814","pp_26093788_480.jpg":"480x611","pp_26093788_340.jpg":"340x432","pp_26093788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_26093790_1920.jpg":"1920x1080","k_26093790_1280.jpg":"1280x1280","k_26093790_1024.jpg":"1024x1024","k_26093790_640.jpg":"640x640","k_26093790_480.jpg":"480x480","k_26093790_340.jpg":"340x340","k_26093790_220.jpg":"220x220","o_26093790_1280.jpg":"1280x1917","o_26093790_1024.jpg":"1024x1533","o_26093790_640.jpg":"640x958","o_26093790_480.jpg":"480x719","o_26093790_340.jpg":"340x509","o_26093790_220.jpg":"220x329","h_26093790_1280.jpg":"1280x854","h_26093790_1024.jpg":"1024x683","h_26093790_640.jpg":"640x427","h_26093790_480.jpg":"480x320","h_26093790_340.jpg":"340x227","h_26093790_220.jpg":"220x147","pp_26093790_1280.jpg":"1280x1628","pp_26093790_1024.jpg":"1024x1303","pp_26093790_640.jpg":"640x814","pp_26093790_480.jpg":"480x611","pp_26093790_340.jpg":"340x432","pp_26093790_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8092214 Threads: 4 Questions: 1674840509 Slow queries: 4986608 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112342394 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/nakon-dva-fakulteta-i-37-poslova-okrenula-se-prirodi-uz-pomoc-biljaka-pomogla-sam-30-parova-da-dobiju-dijete-1342226 [printLink] => /mozaik/zivot/nakon-dva-fakulteta-i-37-poslova-okrenula-se-prirodi-uz-pomoc-biljaka-pomogla-sam-30-parova-da-dobiju-dijete-1342226?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 737989 [name] => martina tuta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-24 15:18:37 [main_article_id] => 0 [alias] => martina-tuta [link] => /tag/martina-tuta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 737990 [name] => biljkoljupka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-24 15:18:37 [main_article_id] => 0 [alias] => biljkoljupka [link] => /tag/biljkoljupka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 364105 [name] => priroda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => priroda [link] => /tag/priroda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 737991 [name] => fitoterapeut [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-24 15:18:37 [main_article_id] => 0 [alias] => fitoterapeut [link] => /tag/fitoterapeut ) [4] => stdClass Object ( [id] => 316738 [name] => žensko zdravlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zensko-zdravlje [link] => /tag/zensko-zdravlje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 737992 [name] => kuća ljekovitog bilja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-24 15:18:38 [main_article_id] => 0 [alias] => kuca-ljekovitog-bilja [link] => /tag/kuca-ljekovitog-bilja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INSPIRATIVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon dva fakulteta i 37 poslova okrenula se prirodi: ‘Uz pomoć biljaka pomogla sam 30 parova da dobiju dijete!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3095 [name] => Anita Matić [username] => anita-mati [email] => anita-mati@sd.hr [password] => $2y$10$GjpBtNa.YRMDPnrRjunSLO2dRI1pWs.zFfgFXxSc2DO6OWvNbQp1K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-matic-3095 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1613 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ceaf3f62415cf4b539552b7ff1377124?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26109126.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu [mainImageDesc] =>

Martina ne krije kako je fanatik za biljke

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26109126.jpg [title] =>

Martina ne krije kako je fanatik za biljke

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26093784.jpg [title] =>

Kuća ljekovitog bilja osmišljena je kao multifunkcionalno mjesto i to za druženja, grupne radionice, stručna predavanja i konzultacije na temu ženskog zdravlja

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26093785.jpg [title] =>

Martina ima 38 godina, dva završena fakulteta i do sada je radila 37 poslova

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26093786.jpg [title] =>

Sa suprugom Markom nedavno je otvorila ‘Kuću ljekovitog bilja‘

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26093787.jpg [title] => Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26093788.jpg [title] =>

Cilj joj je otvoriti i holistički centar za žensko zdravlje i tako dodatno širiti svoju inspirativnu priču o socijalnom ženskom poduzetništvu

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26093790.jpg [title] =>

Tijekom korone, Martina se u potpunosti otvorila prema prirodi. Bio je to pun pogodak

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Imam 38 godina i do sada sam radila 37 poslova, tako je krenuo naš razgovor s iznimnom ženom Martinom Tutom. Martina je danas - "Biljkoljupka", ali prije nego što se upitate kog sad vraga to uopće znači, uvest ćemo vas u njezinu priču od početka. Jer sve je, kako se to već kaže, vodilo k tome da ona postane ono što sada jest.

Potraga za tim bila je duga, ponekad i mukotrpna, ali da je vrijedilo - vrijedilo je. A ona je danas klinički fitoterapeut, žena koja uz pomoć bilja otkriva neke nove svjetove i pritom pomaže drugima. Krenula je polako, prvo sa sa kremama i tinkturama, no osvjestila je da moć biljaka seže još i dalje.

---

image

Tijekom korone, Martina se u potpunosti otvorila prema prirodi. Bio je to pun pogodak

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

- Bitno je napomenuti da ja nisam travar. Ne, nemam ništa protiv njih, dapače, ima tu dosta narodnih mudrosti, ali ja sam u svoj rad, educirajući se, uklopila i farmaciju, botaniku, psihologiju...to je znatno kompleksnije, a i to je ono što me izdvaja iz konkurencije. Moj fokus je baziran na imunitetu, psihosomatici, te ženskom zdravlju, posebno reproduktivnom, tako da sam u posljednje tri godine pomogla tridesetak parova da dobiju svoje dijete, što me čini iznimno sretnom. Pritom naglašavam, odmah u startu klijentima rečem mogu li im pomoći ili ne. Primjerice što se tiče začeća, ukoliko je, uvjetno rečeno, problem u muškarcu, ja tu ne mogu ništa. Ovo područje zna biti vrlo sklisko, a ja nisam čovjek koji želi davati lažnu nadu, a etičnost mi je visoko na listi prioriteta. Stoga je važan individualan pristup, jer univerzalno rješenje gotovo kod niti jednog problema ne postoji, govori nam sugovornica, nadovezujući se također kako joj se javljaju i ljudi s karcinomima, no, nažalost ona se u takvim situacijama maksimalno ograđuje.

Konobarica, menadžerica, novinarka...

No zato je vrlo uspješna kada je u pitanju pomoć kod endometrioza, vaginalnih infekcija, policističnih jajnika i sličnih tegoba koje su mnoge žene iskusile na svojoj koži.

- U svom poslu surađujem s nutricionistima, psihoterapeutima, doulama,farmaceutima, liječnicima.... Sve je to potrebno kako bi ženama omogućila holistički pristup zdravlju uz integrativnu medicinu, govori nam.

Martina je bila fanatik za bilje još kao dijete, no proći će od tada i tri desetljeća dok se nije u potpunosti posvetila svojoj velikoj životnoj strasti. Do tada se tražila, no kaže kako joj je svako od životnih iskustva pomoglo da dođe do onoga što danas jest. Zavrtio se krug i Martina je u doba korone nanovo otkrila fascinantni svijet prirode koji nam toliko toga daje, a od kojeg smo se, reći će ona, nažalost odvojili. Evo čime se sve bavila dok je priroda nije opet povukla k sebi.

---

image

Kuća ljekovitog bilja osmišljena je kao multifunkcionalno mjesto i to za druženja, grupne radionice, stručna predavanja i konzultacije na temu ženskog zdravlja

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

- Sva stečena znanja i iskustvo pretočila sam u brend "Biljkoljupka" i konačno imam osjećaj kako su sve kockice došle na svoje mjesto. Baš me nedavno pozvala moja profesorica iz gimnazije da održim predavanje na temu uspješna socijalna poduzetnica i onda sam pobrojala sve čime sam se bavila i došla sam do brojke 37. Nikad nisam bila od one djece koja su odmah znala da će kad odrastu biti doktor, odvjetnik, frizer ili slično. Onda sam sebi rekla: Ok, za početak ću vidjeti što neću postati, priča nam Martina koja u svom životopisu može staviti brdo toga. S radnom praksom krenula je zarana, još u srednjoj školi, kad god bi joj se ukazala prilika, pa je tako pakirala kutije, radila kao konobarica, promotorica, iskustvo je stekla i kao barmen, pa u izdavaštvu, ona vam je i turistički vodič, a iskustva ima i kao babysitterica...

Analitičarka u Amazonu

- Po struci sam diplomirani novinar, a potom sam završila i marketing menadžment na Ekonomskom fakultetu. Radila sam i na televiziji, pa kao PR, u video distribuciji, a onda sam 2008. otišla u New York u jeku najveće recesije. Bilo je užasno teško kao žena se izboriti za radno iskustvo, a radila sam tamo kao konobarica, a potom sam se usavršila i kao barmen, izučivši tamošnji međunarodni tečaj. Prihvaćala sam i dalje svaku priliku koja mi se pružala, a onda sam se, radeći u jednoj izdavačkoj kući "opekla". Firma je propala, a meni su ostali dužni novac u protuvrijednosti današnjih 5 tisuća eura. I tada sam prelomila, ne mogu više ovako, idem radiiti vani, priča nam "Biljkoljupka" koja je tada spakirala kufera i sjela u prvi avion za Irsku.

Tamo je ostala četiri i pol godine; vrlo brzo dobila je posao na neodređeno u Amazonu, gdje je radila kao analitičar za online prevare.

---

image

Kuća ljekovitog bilja osmišljena je kao multifunkcionalno mjesto i to za druženja, grupne radionice, stručna predavanja i konzultacije na temu ženskog zdravlja

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

- Tamo sam bila cijenjena kao radnik i nakon prethodnog gorkog iskustva spoznala da kad promjeniš okolinu i "mindset" vidiš kako nije problem u tebi. 2018. godine sam ostala u drugom stanju i to je bilo vrijeme kada sam se željela opet vratiti u Hrvatsku i provesti porodiljni, no na žalost, doživjela sam spontani pobačaj u visokom stupnju trudnoće. Tada sam usporila i osvjestila kako želim raditi nešto za sebe. Radila sam kao turistički vodič, onda je došla nesretna korona i cijeli svijet je stao. Stala sam i ja; preko noći sam te 2020. ostala bez posla. Odlučila sam to prihvatiti mirno i baš tih dana vidjela jednu od edukacija za ljekovito bolje i mogu reći da je zapravo to bio začetak mog brenda "Biljkoljupka".

Svjesna da je došlo vrijeme da pronađe svoj put, svoju je nezavidnu situaciju usmjerila u stvaranje nečeg novog. Upisala je školu ljekovitog bilja, dane provodila u prirodi i učila. Nakon nekoliko mjeseci, iz hobija, strasti i ljubavi nastala je Biljkoljupka., priča nam fitoterapeutkinja, koja u procesu rada sudjeluje od početka do kraja, a transparentnost svega onoga što radi od branja pa do finalnog proizvoda bila je ključ da pridobije brojne istomišljenike.

---

image

Martina ima 38 godina, dva završena fakulteta i do sada je radila 37 poslova

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

Holistički centar

- Rodila se tako ideja da napravi "Kuću ljekovitog bilja" za integrativno žensko zdravlje. A kako sam taj projekt prijavila za naj inovaciju, osvojila sam treću nagradu jer je moja ideja prepoznata kao najhumanija, a dobila sam i nagradu od pet tisuća eura koje su mi bile zamašnjak za daljnje educiranje. U međuvremenu se dosta toga dogodilo; ostala sam u drugom stanju, rodila sina, "Biljkoljupka" je uspješno zaživjela, ja sam postala fitoterapeut, a prije nekih mjesec dana u dvorištu naše kuće iznad Matulja otvena je i ta famozna kućica, ispričat će nam Martina kojoj je u poslu velika podrška i suprug Marko.

Važno je istaknuti i to da u njenom poslu postoje poprilična ograničenja. Priroda daje, to je istina. Međutim daje u ograničenim količinama. Stoga, kaže nam, nema šanse da njezini proizvodi ikada stignu na police trgovina. Ako pogledate i njezin web shop vidjet ćete da je on vrlo sezonski i da su količine ograničene.

---

image

Sa suprugom Markom nedavno je otvorila ‘Kuću ljekovitog bilja‘

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

- Bilje beremo sami po pricipu što imamo, to i uberemo i to poštujući sve zakonitosti branja. Kada tako radite, onda ne možete imati ne znam koje količine, tako da ja svoj posao ne mogu širiti, jer radimo limitirane serije, onoliko koliko nam vrijeme i priroda dozvole. Ovo nije lakši put, ali je svakako bolji, a uostalom novac mi nikada nije bio osnovni pokretač. Ono što mogu je jedino raditi na restrukturiranju posla, kazuje Martina kojoj je cilj otvoriti i holistički centar za žensko zdravlje i tako dodatno širiti svoju inspirativnu priču o socijalnom ženskom poduzetništvu.

---

image
Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
------
image

Cilj joj je otvoriti i holistički centar za žensko zdravlje i tako dodatno širiti svoju inspirativnu priču o socijalnom ženskom poduzetništvu

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
---

---

UVIJEK NEŠTO NOVO

Radi na potpuno prirodnoj kremi

protiv pelenskog osipa

Kuća ljekovitog bilja osmišljena je kao multifunkcionalno mjesto i to za druženja, grupne radionice, stručna predavanja i konzultacije na temu ženskog zdravlja, a jasno, okružena je desetcima vrsti različitih biljaka.

- Plan mi je bio da žena današnjice dobije sigurno mjesto gdje će se moći povezati sa sobom, sa prirodom, odvojiti vrijeme za sebe i pritom se osjećati sigurno i shvaćeno i naravno, naučiti nešto novo, opisuje Martina, koja održava i razne masterclassove, uključujući i onaj vezano uz prirodne blagodati koji spašavaju najmlađe od raznih virusa. Radi i na prvoj, potpuno prirodnoj kremi protiv pelenskog osipa.

---

---

ODISEJA ZA ŽENA

Sedmodnevna morska

ekspedicija u nepoznato

Ova zaljubljenica u prirodu uživa u prenošenju vlastih znanja i iskustava, ali i stvaranju i dizajniranju tura, radionica i doživljaja u prirodi, koji imaju uporišne točke u održivom turizmu.

- Kroz "Biljkoljupku" sam uspjela spojiti i realizirati obje želje. I još mnogo, mnogo njih…, ističe Martina koja je osmislila i novi projekt.

- Osmišljavala sam ga kroz dvije godine. Nakon uspješne priče koju sam napravila na svom OPG-u u Lici "Put Junakinje kroz Gacku dolinu", velika mi je želja bila realizirati jednu pravu Odiseju za žene, da se otisnemo od kopna i zaplovimo našim Jadranom. I tu dolazimo do "Puta u središte Žene", morske ekspedicije na koju pozivamo 18 neustrašivih žena - da se otisnu iz sigurne luke, iz svoje svakodnevice u nešto novo, obojano avanturom i istraživačkim duhom", poručuje.
Ovo će se sedmodnevno krstarenje dogoditi sljedeče godine, kada će ženska ekipa posjetititi 6 otoka, no žene neće znati gdje idu, niti gdje će se probuditi, sve dok tamo ne pristanu, a sve skupa bit će obojeno raznolikim programom, otkriva nam.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu
Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu

Martina ne krije kako je fanatik za biljke

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu

Kuća ljekovitog bilja osmišljena je kao multifunkcionalno mjesto i to za druženja, grupne radionice, stručna predavanja i konzultacije na temu ženskog zdravlja

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu

Martina ima 38 godina, dva završena fakulteta i do sada je radila 37 poslova

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu

Sa suprugom Markom nedavno je otvorila ‘Kuću ljekovitog bilja‘

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu

Cilj joj je otvoriti i holistički centar za žensko zdravlje i tako dodatno širiti svoju inspirativnu priču o socijalnom ženskom poduzetništvu

Aleksandra Đ. Rudan, Indigo Blu

Tijekom korone, Martina se u potpunosti otvorila prema prirodi. Bio je to pun pogodak

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/nakon-dva-fakulteta-i-37-poslova-okrenula-se-prirodi-uz-pomoc-biljaka-pomogla-sam-30-parova-da-dobiju-dijete-1342226 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=50fb1cb16750abfccb7bea97044f175d16c1c88c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+dva+fakulteta+i+37+poslova+okrenula+se+prirodi%3A+%E2%80%98Uz+pomo%C4%87+biljaka+pomogla+sam+30+parova+da+dobiju+dijete%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnakon-dva-fakulteta-i-37-poslova-okrenula-se-prirodi-uz-pomoc-biljaka-pomogla-sam-30-parova-da-dobiju-dijete-1342226 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnakon-dva-fakulteta-i-37-poslova-okrenula-se-prirodi-uz-pomoc-biljaka-pomogla-sam-30-parova-da-dobiju-dijete-1342226 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INSPIRATIVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotINSPIRATIVNA PRIČA

Nakon dva fakulteta i 37 poslova okrenula se prirodi: ‘Uz pomoć biljaka pomogla sam 30 parova da dobiju dijete!‘

Piše Anita Matić
26. studenog 2023. - 11:29

- Imam 38 godina i do sada sam radila 37 poslova, tako je krenuo naš razgovor s iznimnom ženom Martinom Tutom. Martina je danas - "Biljkoljupka", ali prije nego što se upitate kog sad vraga to uopće znači, uvest ćemo vas u njezinu priču od početka. Jer sve je, kako se to već kaže, vodilo k tome da ona postane ono što sada jest.

Potraga za tim bila je duga, ponekad i mukotrpna, ali da je vrijedilo - vrijedilo je. A ona je danas klinički fitoterapeut, žena koja uz pomoć bilja otkriva neke nove svjetove i pritom pomaže drugima. Krenula je polako, prvo sa sa kremama i tinkturama, no osvjestila je da moć biljaka seže još i dalje.

- Bitno je napomenuti da ja nisam travar. Ne, nemam ništa protiv njih, dapače, ima tu dosta narodnih mudrosti, ali ja s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 01:40