stdClass Object ( [id] => 135490 [title] => NAGRADE "SLOBODNE" Jurišić, Maroević i Milat - kampaneli Dalmacije [alias] => nagrade-slobodne-jurisic-maroevic-i-milat-kampaneli-dalmacije [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da je “Slobodna Dalmacija” fizička a ne pravna osoba, večeras bi se u Galeriji umjetnina postrojila njezina unučad i pomogla baki otpuhati 68 svjećica na torti.

Kako je riječ o tvrtki a ne dami u godinama, ceremonijal postrojavanja nasmijane dječice će ovom prilikom izostati. No ta okolnost ne dovodi u pitanje činjenicu kako su uz novinsku baku odgojeni cijeli naraštaji. “Slobodna Dalmacija” de jure možda nema unučadi, ali ih de facto broji u desecima tisuća.

Od prvih dana ponosa i slave u mosorskoj pojati pa sve do danas, u svome se gradu i matičnoj regiji doživljava kao nezaobilazno štivo, skoro pa istoznačnica za svekolike foje. Utoliko i nije čudo što lijep broj naših odanih čitatelja Slobodnu ne kupuje slovkajući brand, nego tražeći - novinu.

Who is who?

I u godinama kada smo bili dobri, i u razdobljima kada smo znali posrnuti i pasti, svejedno su nas doživljavali kao kampanel, jednu od važnih vertikala Splita i Dalmacije, bez koje je nemoguće povesti priču o identitetu ljudi iz ovoga kraja.

Takav status, naravno, raduje i ispunjava ponosom, ali i obvezuje. Ako se do vas i vaše riječi drži, najmanje što možete učiniti jest upozoravati na iznimne ljude i njihova djela. Osim kubicima do danas otisnutih članaka, “Slobodna” to redovito čini i svojim nagradama. Od 1969. godine, kada smo prvi put odlučili rođendan proslaviti u društvu najvećih umova Dalmacije, naša su priznanja dobili deseci znanstvenika, umjetnika i kolega novinara. Čitati taj zamašni popis isto je što i čitati priručnik pod naslovom “Who is who in Dalmatia”.

I ove godine naši su žiriji probrali najbolje, ljude koji na vrtoglave visine podižu letvicu gradu, regiji, državi i šire. Laureati koji će večeras zajedno s nama primati čestitke, svjedočanstvo su bogate i blistave prošlosti Dalmacije, ali i zalog njezine još uspješnije budućnosti.

ivica ivanišević

NAGRADA ‘MILJENKO SMOJE‘
Divna Zenić, novinarka do posljednjeg slova

Divna Zenić jedna je od novinarki koja brani ovaj časni zanat do posljednjeg slova.

Kad ispod teksta koji se bavi temama iz zdravstva stoji njezino ime, čitatelj je siguran da nije riječ o senzaciji, podmetanju ili prenapuhavanju problema, što je, u doba portala i kojekakvih drugih elektroničkih “zvizdarija” kojima kolaju i neprovjerene informacije, prava rijetkost.

To ozbiljna publika, zasićena žutilom i poluistinama, cijeni, a struka, kako vidimo, nagrađuje. Ona je istodobno kritična i korektna prema onome koga u novinskom članku proziva: uvijek, bez iznimke, nekoliko puta provjerava informacije, kontaktira s drugom stranom i konzultira više izvora prije nego što napiše ijedan redak, pa su njezine teme redovito zaokružena medijska priča.

Nakon njezinih tekstova nema ni tužbi, ni odšteta, ni grintanja u stilu “ja sam nevin, ali podmeće mi se zbog političkih razloga”. Dakle, riječ je o novinarki koja je i talentirana, i vrijedna i predana svakom novinarskom zadatku kao da joj je prvi u životu, što ne znači da je spora u stvaranju tema koje nalaze mjesto na naslovnici “Slobodne”.

NAGRADA ‘KRUNO PRIJATELJ‘
Ivica Puljak, Splićanin na znanstvenom krovu Europe

Dr. sc. Ivica Puljak (42), izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, dobitnik je godišnje nagrade Slobodne Dalmacije za znanost zbog svog uspješnog znanstvenoistraživačkog rada na području fizike.

Prof. Puljak, aktivni istraživač na CERN-u, možda i najvećemu svjetskom istraživačkom centru, već gotovo dva desetljeća surađuje sa svjetskom znanstvenom elitom.

Dr. Puljak iznimno je aktivan i u popularizaciji znanosti. Posebno zapaženu ulogu ima na Festivalu znanosti.

NAGRADA ‘FRANE BULIĆ‘
Josip Milat, pedagogija kakva bi ona morala biti

Stručni i znanstveni interes profesor Josip Milat iskazao je i dokazao u nekoliko područja te mu, i zbog toga, dodjeljujemo nagradu ‘Frane Bulić’ za životno djelo na području znanosti.

To su: epistemološki problemi pedagogijske znanosti, što je objedinio u znanstvenoj monografiji Pedagogija– teorija osposobljavanja u kojoj je izložio potpuno novu, do tada nepoznatu pedagogijsku teoriju, problemi znanstvene spoznaje kao osnove znanstvenih istraživanja, što je dijelom objedinio u znanstvenoj monografiji Osnove metodologije istraživanja, što je također originalan pristup metodologiji, a prihvaćena je kao sveučilišni udžbenik i na drugim sveučilištima, konstituiranje i izgradnja znanstvenog sustava metodike tehničko-tehnologijskog osposobljavanja, što je utemeljio u znanstvenoj monografiji Teorijske osnove metodike politehničkog osposobljavanja, što je prvi cjeloviti prikaz teorijskog sustava ove metodike u Hrvatskoj, te problemi ustroja školskih sustava i metodologije izrade kurikuluma, što je izrazio prikazom rezultata niza stručnih i znanstvenih projekata koji su zaživjeli u praksi

Posljednjih godina svoj je znanstveni interes usmjerio na probleme pedagoškog osposobljavanja za održivi razvoj, što je izložio u nekoliko znanstvenih članaka među kojima posebno navodimo Teze za razvoj ekološke pedagogije te Višestruke inteligencije i ekološka inteligencija.

Profesor Milat aktivno je bio uključen u razvoj Sveučilišta i prije samog osnivanja Sveučilišta i prije njegova formalnog prijelaza na Sveučilište. Profesor Milat objavio je samostalno ili kao koautor i urednik brojne radove. Prof. Milat je objavio i više od 20 stručnih rasprava, prikaza i polemika, a bio je stručni i znanstveni recenzent 13 udžbenika i priručnika i zbirki zadataka te stručnih i znanstvenih radova.

NAGRADA ‘EMANUEL VIDOVIĆ‘
Tonko Maroević, kritičar pjesnički nježne ruke

Starograđanin rođen u Splitu, sveprisutni Tonko Maroević očito se nikad nije mirio s gotovim premda bi njegova opijenost klasikom, osobito mediteranizmom, napose starim našim piscima, ali i onim romanskim, mogla slutiti na “mirnije” kolosijeke njegova lirskog iskaza kad su u pitanju forma i predmet pjeva.

Kao pjesnik se pojavio 1965. sa zbirkom “Primjeri” unutar razlogaškog razdoblja, blizak iskustvima Danijela Dragojevića s kojim je dijelio “zainteresiranost za međuovisnost svih pojava svijeta” - (S. Prosperov Novak)

U početku dosljedno inzistirajući na gustim metaforičkim sustavima i istraživanju mogućnosti jezika (“polje mogućeg” kao sintagma za njega ne vrijedi samo za fenomen likovnosti), na fragmentarnosti i višeznačju iskaza, njegov je rukopis, zadržavajući ta svojstva, s vremenom evoluirao i do ironije (a ironizirati kod njega kao da ne znači reinterpretaciju već pogled iz naročitog rakursa), poigravanja formama i značenjima, ispitivanja starih formi (npr. soneta, osobito u zbirci “Sonetna struka”) u “novim” okolnostima, štoviše pisanja (“četveroručno”) svojevrsnih poslanica i posvetnica, osobito izabranim pjevidruzima. - (J. Fiamengo)

Više nego mnogi drugi iz njegove generacije, a i onih poslije, Maroević je duboko u postmodernističkim vodama, nepomiren s čvrstim sustavima, kao jedan od najaktivnijih kritičara recentne poezije (dugi niz godina upravo na stranicama Slobodne Dalmacije redovito i brzo prati aktualnu domaću pjesničku produkciju).

Taj “kritik kratkog daha” - (Cvjetko Milanja), oštar, a ne preoštar, ocjenjivao je poeziju zadivljujućom ažurnošću. Neumorni književni kritičar i pjesnik, prevoditelj Dantea, Petrarke i Borgesa, interes za katalonsku književnost 1987. godine ukoričio je u “Bikovoj koži”, antologiji katalonskog pjesništva.

NAGRADA ‘JURE KAŠTELAN‘
Olja Savičević Ivančević, poetski iskorak iz provincije

Ovogodišnja nagrada za umjetnost “Jure Kaštelan” dodjeljuje se Olji Savičević Ivančević za njezin roman “Adio kauboju”. Riječ je o književnom tekstu koji je na više razina čitanja današnje hrvatske književnosti i kulture izazvao javnost na dijalog i u tome je njegova posebna vrijednost.

Kao prvo, govorimo o tekstu koji se nameće vlastitim iskazom kao roman s “periferije”, s “magistrale”, odnosno iz “druge Hrvatske”, one koja se odnosi prema centru kao uslojeno fikcijsko štivo (realne i pulp-fiction “izmišljene” sredine), ali i kao doista drugi prostor koji je osmišljen i zaokruženim umjetničkim tekstom, takvim koji pomiče granice iskaza i mogućnosti iskazivanja svijeta i njegova čitanja (razumijevanja, tumačenja).

Uz to, riječ je o umjetničkom djelu koje s dominantnim kulturalnim obrascem dijalogizira formalnim oblikom koji se danas već redundantno zove ženskom prozom, premda je i to u ovom iskaznom sukusu upitno kao “čvrsta činjenica”.

Osim toga, držimo da je ipak za procjenu vrijednosti ovog djela važnije to što ovaj roman progovara kao subalterni periferni glas i kao glas racionalizacije nekih političkih i poetičkih praksi koje su kao izvana nametnuti monološki glasovi dominirali našim prostorom (i vremenom) tijekom posljednja dva desetljeća.

“Adio kauboju” roman je lirske i surove impostacije povijesti i mješavina žanrova koja nam o jednom (našem!) prostoru i vremenu kazuje više negoli takozvani “čisti žanrovi” koji stvarnost promatraju kroz vizuru svoga žanrovskog, političkog i poetičkog jednoglasja. Riječ je o djelu koje korespondira sa stvarnošću Dalmacije i Hrvatske na dvije razine.

Posebnu vrijednost ovom tekstu daje odnos između jezika prostora i poetskog jezika njegova oblikovanja, što upućuje na to da Olja Savičević Ivančević nije samo autorica koja reprezentira stvarnost, nego je proizvodi svojim stilom koji je po mnogo čemu originalan u okviru ne samo hrvatske književnosti nego i njezina čitanja.

NAGRADA ‘JOŠKO KULUŠIĆ’
Ivo Jurišić, svestranost starinskog, pravog kova

Slobodna Dalmacija u svom je razvoju dala mnoge dobre novinare, mnoge fotoreportere i druge koji su sudjelovali u izgradnji splitskog dnevnika. I time se može ponositi. Danas govorimo o jednome, o Ivi Jurišiću kojega već gotovo 10 godina nema u listu, otišao je u zasluženu mirovinu, a svojim je radom zadužio generacije koje dolaze.

U čemu je šjor Jure bio poseban? Oni koji su ga poznavali, koji su zajednički s njim gradili “Slobodnu”, znaju odgovor na ovo pitanje. Naše je da to kažemo i onima koji dolaze, da ostane zapisano kako je jedan mali lokalni dnevnik sa šest tisuća primjeraka izrastao do naklade i veće od 100 tisuća. Ivo je, najkraće, bio jedna karika u tom lancu uspjeha.

Za svoju “Slobodnu” je radio sve, za nju je živio. Bio je među prvima koji je svakog dana dolazio u redakciju baš kao što je i među zadnjima odlazio kući. A to je bilo gotovo svakoga dana, jer trebalo je pričekati rezultate zadnjih utakmica, od običnog malog sportskog događaja do najaktulanijih vijesti s europskih i svjetskih natjecanja. Njemu nikada ništa nije bilo teško. Od onog rudarskog posla u ovoj profesiji, redigiranja svakojakih tekstova, do odlaska na olimpijske igre. Širina djelovanja Ive Jurišića bila je zaista velika.

Danas bi uređivao stranicu, sutra se javljao s Plivačkog maratona u Starom Gradu. Bio je pisac i redakcijska krtica bez koje se ne može. Postao je sinonimom za marljivost i ljubav prema pisanju. Jer, nikada, pa ni onda kad je trebalo ponedjeljkom urediti poseban sportski prilog, on nije propuštao priliku pisati. Bio je zaljubljenik u neke sportova, znao je što sport znači mladima. Znao je da se kroz sport zaista razvijaju i duh i tijelo. I da to nije fraza, poseban je i jedinstven.

POSEBNA NAGRADA
Tanja Mravak, književnica

Tek je objavljivanje knjige trenutak kad se autori u procesu zrenja susreću sa svojim najozbiljnijim izazovom.

Tanji Mravak taj je izazov očito bio jako važan. Naime, dobili smo njezinu (prvu) knjigu, ‘Moramo razgovarati’ koja je neuobičajeno cjelovita, potpuna, zaokružena i promišljena, knjigu kojoj je teško bilo što oduzeti ili dodati.

Jedna je književna kritičarka napisala: “U toj knjizi nema praznog hoda, gotovo da nema ni jedne nepotrebne ili manjkave rečenice.”

Sve što je rečeno (i prešućeno) u ovim pričama jednostavno se moralo reći (ili prešutjeti).

POSEBNA NAGRADA
Željka Fuchs, znanstvenica

Docentici splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta dr. sc. Željki Fuchs dodjeljuje se posebno priznanje za veliki doprinos popularizaciji znanosti u Splitu i okolici.

U dvije godine, koliko je na čelu Organizacijskog odbora Festivala znanosti u Splitu, taj je festival, od formalne manifestacije koja se uglavnom održavala po fakultetima, postao u pravom smislu riječi gradski festival – doslovno je izišao u grad.

U tom tjednu Split je postajao grad znanosti, s mnoštvom prezentacija, seminara, radionica, izložbi, natjecanja, demonstracija, igrokaza itd. po cijelom gradu, od šatora na Rivi pa do kultnih gradskih kafića, a na kojima je sudjelovalo nekoliko tisuća građana svih uzrasta.

Željka Fuchs bila je ne samo predsjednica Organizacijskog odbora, nego i glavna pokretačica, motivatorica, pa i sudionica.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DANAS NAŠ LIST SLAVI 68 godina od postanka te nagrađuje zaslužnike u novinarstvu, umjetnosti i znanosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-06-17 13:29:28 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-06-17 15:34:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-06-17 17:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6516 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/06/17/Novosti/dan00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7444010 Threads: 4 Questions: 1599567777 Slow queries: 4747825 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110508729 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/nagrade-slobodne-jurisic-maroevic-i-milat-kampaneli-dalmacije-135490 [printLink] => /mozaik/zivot/nagrade-slobodne-jurisic-maroevic-i-milat-kampaneli-dalmacije-135490?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 219744 [name] => slobodnadalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodnadalmacija [link] => /tag/slobodnadalmacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 219745 [name] => nagradeslobodnedalmacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nagradeslobodnedalmacije [link] => /tag/nagradeslobodnedalmacije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DANAS NAŠ LIST SLAVI 68 godina od postanka te nagrađuje zaslužnike u novinarstvu, umjetnosti i znanosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => NAGRADE "SLOBODNE" Jurišić, Maroević i Milat - kampaneli Dalmacije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-11-37-27-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/17/Novosti/dan00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/17/Novosti/dan00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Da je “Slobodna Dalmacija” fizička a ne pravna osoba, večeras bi se u Galeriji umjetnina postrojila njezina unučad i pomogla baki otpuhati 68 svjećica na torti.

Kako je riječ o tvrtki a ne dami u godinama, ceremonijal postrojavanja nasmijane dječice će ovom prilikom izostati. No ta okolnost ne dovodi u pitanje činjenicu kako su uz novinsku baku odgojeni cijeli naraštaji. “Slobodna Dalmacija” de jure možda nema unučadi, ali ih de facto broji u desecima tisuća.

Od prvih dana ponosa i slave u mosorskoj pojati pa sve do danas, u svome se gradu i matičnoj regiji doživljava kao nezaobilazno štivo, skoro pa istoznačnica za svekolike foje. Utoliko i nije čudo što lijep broj naših odanih čitatelja Slobodnu ne kupuje slovkajući brand, nego tražeći - novinu.

Who is who?

I u godinama kada smo bili dobri, i u razdobljima kada smo znali posrnuti i pasti, svejedno su nas doživljavali kao kampanel, jednu od važnih vertikala Splita i Dalmacije, bez koje je nemoguće povesti priču o identitetu ljudi iz ovoga kraja.

Takav status, naravno, raduje i ispunjava ponosom, ali i obvezuje. Ako se do vas i vaše riječi drži, najmanje što možete učiniti jest upozoravati na iznimne ljude i njihova djela. Osim kubicima do danas otisnutih članaka, “Slobodna” to redovito čini i svojim nagradama. Od 1969. godine, kada smo prvi put odlučili rođendan proslaviti u društvu najvećih umova Dalmacije, naša su priznanja dobili deseci znanstvenika, umjetnika i kolega novinara. Čitati taj zamašni popis isto je što i čitati priručnik pod naslovom “Who is who in Dalmatia”.

I ove godine naši su žiriji probrali najbolje, ljude koji na vrtoglave visine podižu letvicu gradu, regiji, državi i šire. Laureati koji će večeras zajedno s nama primati čestitke, svjedočanstvo su bogate i blistave prošlosti Dalmacije, ali i zalog njezine još uspješnije budućnosti.

ivica ivanišević

NAGRADA ‘MILJENKO SMOJE‘
Divna Zenić, novinarka do posljednjeg slova

Divna Zenić jedna je od novinarki koja brani ovaj časni zanat do posljednjeg slova.

Kad ispod teksta koji se bavi temama iz zdravstva stoji njezino ime, čitatelj je siguran da nije riječ o senzaciji, podmetanju ili prenapuhavanju problema, što je, u doba portala i kojekakvih drugih elektroničkih “zvizdarija” kojima kolaju i neprovjerene informacije, prava rijetkost.

To ozbiljna publika, zasićena žutilom i poluistinama, cijeni, a struka, kako vidimo, nagrađuje. Ona je istodobno kritična i korektna prema onome koga u novinskom članku proziva: uvijek, bez iznimke, nekoliko puta provjerava informacije, kontaktira s drugom stranom i konzultira više izvora prije nego što napiše ijedan redak, pa su njezine teme redovito zaokružena medijska priča.

Nakon njezinih tekstova nema ni tužbi, ni odšteta, ni grintanja u stilu “ja sam nevin, ali podmeće mi se zbog političkih razloga”. Dakle, riječ je o novinarki koja je i talentirana, i vrijedna i predana svakom novinarskom zadatku kao da joj je prvi u životu, što ne znači da je spora u stvaranju tema koje nalaze mjesto na naslovnici “Slobodne”.

NAGRADA ‘KRUNO PRIJATELJ‘
Ivica Puljak, Splićanin na znanstvenom krovu Europe

Dr. sc. Ivica Puljak (42), izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, dobitnik je godišnje nagrade Slobodne Dalmacije za znanost zbog svog uspješnog znanstvenoistraživačkog rada na području fizike.

Prof. Puljak, aktivni istraživač na CERN-u, možda i najvećemu svjetskom istraživačkom centru, već gotovo dva desetljeća surađuje sa svjetskom znanstvenom elitom.

Dr. Puljak iznimno je aktivan i u popularizaciji znanosti. Posebno zapaženu ulogu ima na Festivalu znanosti.

NAGRADA ‘FRANE BULIĆ‘
Josip Milat, pedagogija kakva bi ona morala biti

Stručni i znanstveni interes profesor Josip Milat iskazao je i dokazao u nekoliko područja te mu, i zbog toga, dodjeljujemo nagradu ‘Frane Bulić’ za životno djelo na području znanosti.

To su: epistemološki problemi pedagogijske znanosti, što je objedinio u znanstvenoj monografiji Pedagogija– teorija osposobljavanja u kojoj je izložio potpuno novu, do tada nepoznatu pedagogijsku teoriju, problemi znanstvene spoznaje kao osnove znanstvenih istraživanja, što je dijelom objedinio u znanstvenoj monografiji Osnove metodologije istraživanja, što je također originalan pristup metodologiji, a prihvaćena je kao sveučilišni udžbenik i na drugim sveučilištima, konstituiranje i izgradnja znanstvenog sustava metodike tehničko-tehnologijskog osposobljavanja, što je utemeljio u znanstvenoj monografiji Teorijske osnove metodike politehničkog osposobljavanja, što je prvi cjeloviti prikaz teorijskog sustava ove metodike u Hrvatskoj, te problemi ustroja školskih sustava i metodologije izrade kurikuluma, što je izrazio prikazom rezultata niza stručnih i znanstvenih projekata koji su zaživjeli u praksi

Posljednjih godina svoj je znanstveni interes usmjerio na probleme pedagoškog osposobljavanja za održivi razvoj, što je izložio u nekoliko znanstvenih članaka među kojima posebno navodimo Teze za razvoj ekološke pedagogije te Višestruke inteligencije i ekološka inteligencija.

Profesor Milat aktivno je bio uključen u razvoj Sveučilišta i prije samog osnivanja Sveučilišta i prije njegova formalnog prijelaza na Sveučilište. Profesor Milat objavio je samostalno ili kao koautor i urednik brojne radove. Prof. Milat je objavio i više od 20 stručnih rasprava, prikaza i polemika, a bio je stručni i znanstveni recenzent 13 udžbenika i priručnika i zbirki zadataka te stručnih i znanstvenih radova.

NAGRADA ‘EMANUEL VIDOVIĆ‘
Tonko Maroević, kritičar pjesnički nježne ruke

Starograđanin rođen u Splitu, sveprisutni Tonko Maroević očito se nikad nije mirio s gotovim premda bi njegova opijenost klasikom, osobito mediteranizmom, napose starim našim piscima, ali i onim romanskim, mogla slutiti na “mirnije” kolosijeke njegova lirskog iskaza kad su u pitanju forma i predmet pjeva.

Kao pjesnik se pojavio 1965. sa zbirkom “Primjeri” unutar razlogaškog razdoblja, blizak iskustvima Danijela Dragojevića s kojim je dijelio “zainteresiranost za međuovisnost svih pojava svijeta” - (S. Prosperov Novak)

U početku dosljedno inzistirajući na gustim metaforičkim sustavima i istraživanju mogućnosti jezika (“polje mogućeg” kao sintagma za njega ne vrijedi samo za fenomen likovnosti), na fragmentarnosti i višeznačju iskaza, njegov je rukopis, zadržavajući ta svojstva, s vremenom evoluirao i do ironije (a ironizirati kod njega kao da ne znači reinterpretaciju već pogled iz naročitog rakursa), poigravanja formama i značenjima, ispitivanja starih formi (npr. soneta, osobito u zbirci “Sonetna struka”) u “novim” okolnostima, štoviše pisanja (“četveroručno”) svojevrsnih poslanica i posvetnica, osobito izabranim pjevidruzima. - (J. Fiamengo)

Više nego mnogi drugi iz njegove generacije, a i onih poslije, Maroević je duboko u postmodernističkim vodama, nepomiren s čvrstim sustavima, kao jedan od najaktivnijih kritičara recentne poezije (dugi niz godina upravo na stranicama Slobodne Dalmacije redovito i brzo prati aktualnu domaću pjesničku produkciju).

Taj “kritik kratkog daha” - (Cvjetko Milanja), oštar, a ne preoštar, ocjenjivao je poeziju zadivljujućom ažurnošću. Neumorni književni kritičar i pjesnik, prevoditelj Dantea, Petrarke i Borgesa, interes za katalonsku književnost 1987. godine ukoričio je u “Bikovoj koži”, antologiji katalonskog pjesništva.

NAGRADA ‘JURE KAŠTELAN‘
Olja Savičević Ivančević, poetski iskorak iz provincije

Ovogodišnja nagrada za umjetnost “Jure Kaštelan” dodjeljuje se Olji Savičević Ivančević za njezin roman “Adio kauboju”. Riječ je o književnom tekstu koji je na više razina čitanja današnje hrvatske književnosti i kulture izazvao javnost na dijalog i u tome je njegova posebna vrijednost.

Kao prvo, govorimo o tekstu koji se nameće vlastitim iskazom kao roman s “periferije”, s “magistrale”, odnosno iz “druge Hrvatske”, one koja se odnosi prema centru kao uslojeno fikcijsko štivo (realne i pulp-fiction “izmišljene” sredine), ali i kao doista drugi prostor koji je osmišljen i zaokruženim umjetničkim tekstom, takvim koji pomiče granice iskaza i mogućnosti iskazivanja svijeta i njegova čitanja (razumijevanja, tumačenja).

Uz to, riječ je o umjetničkom djelu koje s dominantnim kulturalnim obrascem dijalogizira formalnim oblikom koji se danas već redundantno zove ženskom prozom, premda je i to u ovom iskaznom sukusu upitno kao “čvrsta činjenica”.

Osim toga, držimo da je ipak za procjenu vrijednosti ovog djela važnije to što ovaj roman progovara kao subalterni periferni glas i kao glas racionalizacije nekih političkih i poetičkih praksi koje su kao izvana nametnuti monološki glasovi dominirali našim prostorom (i vremenom) tijekom posljednja dva desetljeća.

“Adio kauboju” roman je lirske i surove impostacije povijesti i mješavina žanrova koja nam o jednom (našem!) prostoru i vremenu kazuje više negoli takozvani “čisti žanrovi” koji stvarnost promatraju kroz vizuru svoga žanrovskog, političkog i poetičkog jednoglasja. Riječ je o djelu koje korespondira sa stvarnošću Dalmacije i Hrvatske na dvije razine.

Posebnu vrijednost ovom tekstu daje odnos između jezika prostora i poetskog jezika njegova oblikovanja, što upućuje na to da Olja Savičević Ivančević nije samo autorica koja reprezentira stvarnost, nego je proizvodi svojim stilom koji je po mnogo čemu originalan u okviru ne samo hrvatske književnosti nego i njezina čitanja.

NAGRADA ‘JOŠKO KULUŠIĆ’
Ivo Jurišić, svestranost starinskog, pravog kova

Slobodna Dalmacija u svom je razvoju dala mnoge dobre novinare, mnoge fotoreportere i druge koji su sudjelovali u izgradnji splitskog dnevnika. I time se može ponositi. Danas govorimo o jednome, o Ivi Jurišiću kojega već gotovo 10 godina nema u listu, otišao je u zasluženu mirovinu, a svojim je radom zadužio generacije koje dolaze.

U čemu je šjor Jure bio poseban? Oni koji su ga poznavali, koji su zajednički s njim gradili “Slobodnu”, znaju odgovor na ovo pitanje. Naše je da to kažemo i onima koji dolaze, da ostane zapisano kako je jedan mali lokalni dnevnik sa šest tisuća primjeraka izrastao do naklade i veće od 100 tisuća. Ivo je, najkraće, bio jedna karika u tom lancu uspjeha.

Za svoju “Slobodnu” je radio sve, za nju je živio. Bio je među prvima koji je svakog dana dolazio u redakciju baš kao što je i među zadnjima odlazio kući. A to je bilo gotovo svakoga dana, jer trebalo je pričekati rezultate zadnjih utakmica, od običnog malog sportskog događaja do najaktulanijih vijesti s europskih i svjetskih natjecanja. Njemu nikada ništa nije bilo teško. Od onog rudarskog posla u ovoj profesiji, redigiranja svakojakih tekstova, do odlaska na olimpijske igre. Širina djelovanja Ive Jurišića bila je zaista velika.

Danas bi uređivao stranicu, sutra se javljao s Plivačkog maratona u Starom Gradu. Bio je pisac i redakcijska krtica bez koje se ne može. Postao je sinonimom za marljivost i ljubav prema pisanju. Jer, nikada, pa ni onda kad je trebalo ponedjeljkom urediti poseban sportski prilog, on nije propuštao priliku pisati. Bio je zaljubljenik u neke sportova, znao je što sport znači mladima. Znao je da se kroz sport zaista razvijaju i duh i tijelo. I da to nije fraza, poseban je i jedinstven.

POSEBNA NAGRADA
Tanja Mravak, književnica

Tek je objavljivanje knjige trenutak kad se autori u procesu zrenja susreću sa svojim najozbiljnijim izazovom.

Tanji Mravak taj je izazov očito bio jako važan. Naime, dobili smo njezinu (prvu) knjigu, ‘Moramo razgovarati’ koja je neuobičajeno cjelovita, potpuna, zaokružena i promišljena, knjigu kojoj je teško bilo što oduzeti ili dodati.

Jedna je književna kritičarka napisala: “U toj knjizi nema praznog hoda, gotovo da nema ni jedne nepotrebne ili manjkave rečenice.”

Sve što je rečeno (i prešućeno) u ovim pričama jednostavno se moralo reći (ili prešutjeti).

POSEBNA NAGRADA
Željka Fuchs, znanstvenica

Docentici splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta dr. sc. Željki Fuchs dodjeljuje se posebno priznanje za veliki doprinos popularizaciji znanosti u Splitu i okolici.

U dvije godine, koliko je na čelu Organizacijskog odbora Festivala znanosti u Splitu, taj je festival, od formalne manifestacije koja se uglavnom održavala po fakultetima, postao u pravom smislu riječi gradski festival – doslovno je izišao u grad.

U tom tjednu Split je postajao grad znanosti, s mnoštvom prezentacija, seminara, radionica, izložbi, natjecanja, demonstracija, igrokaza itd. po cijelom gradu, od šatora na Rivi pa do kultnih gradskih kafića, a na kojima je sudjelovalo nekoliko tisuća građana svih uzrasta.

Željka Fuchs bila je ne samo predsjednica Organizacijskog odbora, nego i glavna pokretačica, motivatorica, pa i sudionica.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/nagrade-slobodne-jurisic-maroevic-i-milat-kampaneli-dalmacije-135490 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=21ab3d7f3a773f768d3f5e4290522bed647be34b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=NAGRADE+%26quot%3BSLOBODNE%26quot%3B+Juri%C5%A1i%C4%87%2C+Maroevi%C4%87+i+Milat+-+kampaneli+Dalmacije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnagrade-slobodne-jurisic-maroevic-i-milat-kampaneli-dalmacije-135490 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnagrade-slobodne-jurisic-maroevic-i-milat-kampaneli-dalmacije-135490 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DANAS NAŠ LIST SLAVI 68 godina od postanka te nagrađuje zaslužnike u novinarstvu, umjetnosti i znanosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotDANAS NAŠ LIST SLAVI 68 godina od postanka te nagrađuje zaslužnike u novinarstvu, umjetnosti i znanosti

NAGRADE "SLOBODNE" Jurišić, Maroević i Milat - kampaneli Dalmacije

Piše PSD.
17. lipnja 2011. - 19:31

Da je “Slobodna Dalmacija” fizička a ne pravna osoba, večeras bi se u Galeriji umjetnina postrojila njezina unučad i pomogla baki otpuhati 68 svjećica na torti.

Kako je riječ o tvrtki a ne dami u godinama, ceremonijal postrojavanja nasmijane dječice će ovom prilikom izostati. No ta okolnost ne dovodi u pitanje činjenicu kako su uz novinsku baku odgojeni cijeli naraštaji. “Slobodna Dalmacija” de jure možda nema unučadi, ali ih de facto broji u desecima tisuća.

Od prvih dana ponosa i slave u mosorskoj pojati pa sve do danas, u svome se gradu i matičnoj regiji doživljava kao nezaobilazno štivo, skoro pa istoznačnica za svekolike foje. Utoliko i nije čudo što lijep broj naših odanih čitatelja Slobodnu ne kupuje slovkajući brand, nego tražeći - novinu.

Who is wh...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:37