StoryEditorOCM
ŽivotIntimno

Kako otići tamo ‘gdje i carevi idu sami‘ bez lijekova, doznajte koji prirodni laksativi poboljšavaju probavu

Piše Mozaik SD
11. srpnja 2023. - 07:50

U strahu kako će im organizam razviti ovisnost o o lijekovima koji potiću probavu, mnogi se okreću korištenju prirodnih laksativa, piše N1.

Istraživanje, objavljeno u časopisu The Lancet, otkrilo je tragove prirodnih laksativa kod mumije stare 5300 godina. Prije par tisuća godina ljudi su mogli znati za svega jednu ili dvije opcije koje bi im smirile debelo crijevo i potaklo rada crijeva, danas je izbora hrane i pića koje možete koristiti za "te probleme" šarolik i širok.

image
Shutterstock/Shutterstock

Suhe šljive

- Suhe šljive su možda najpoznatiji prirodni laksativ - kazala je nutricionistica Antonella Dewell. Toliko su učinkovite jer su "bogate vlaknima i sorbitolom, šećernim alkoholom koji ima ‘osmotski učinak‘ kada se konzumira u velikim količinama". Dewell dodaje da "sorbitol može povući više vode u crijeva, pomažući omekšavanju stolice i pospješujući rad crijeva".

- Iako je više istraživanja potvrdilo da su suhe šljive učinkovite kod simptoma zatvora trebali biste pojesti oko 8 do 10 suhih šljiva kako biste postigli laksativni učinak, što bi nekim ljudima možda teško palo - kaže Dewell.

image
/Shutterstock

Kivi

- Kivi se u nekoliko kliničkih ispitivanja pokazao učinkovitim u ublažavanju zatvora, bez ikakvih nuspojava - dodaje Dewell.

- Kivi nije samo bogat vlaknima, nego su mu vlakna viskozna i sposobna zadržati vodu, povećavajući mekoću stolice - objašnjava.

Kivi također sadrži enzim koji se zove aktinidin za koji se smatra da poboljšava laksaciju stimulirajući receptore u debelom crijevu. Inače, ovaj enzim se prvenstveno nalazi u zelenom kiviju, s nižim razinama u zlatnoj varijanti. Studije su pokazale da je sve što trebate jesti dva oguljena zelena kivija dnevno kako biste vidjeli značajan napredak.

Rabarbara

- Osim vlakana, rabarbara sadrži spojeve (sennozide i druge) koji imaju laksativne učinke potičući kontrakciju i kretanje crijeva. Nije samo za pite i kolače, već se može pirjati, peći i pasirati te dodati zobenim pahuljicama ili salatama ili koristiti za pripremu raznih umaka - podučila je nutricionistica.

Zobene pahuljice

- Zob je bogata vlaknima, posebno topivim vlaknima, koja imaju sposobnost upijanja vode i stvaranja gela – što čini stolicu mekšom i lakšom za izlazak - dodala je.

- One su jednostavan način za započeti dan s više vlakana, ali zob se također može dodati u smoothieje ili koristiti za pripremu energetskih zalogaja. Zobene mekinje (vanjski sloj zrna zobi) također su bogate vlaknima i od njih se mogu napraviti jutarnje žitarice ili posuti po jogurtu - preporuča nutricionisticva, a prenosi N1.

Chia sjemenke

- Chia sjemenke su bogate vlaknima, posebno topivim vlaknima, i pomažu da stolica bude mekša i lakše prolazi - kaže Dewell.

Osim što su bogate vlaknima, chia sjemenke mogu apsorbirati vodu do 10 puta veću od svoje težine, što pomaže pospješiti rad crijeva. Odličan način korištenja chia sjemenki je da ih potopite u tekućinu, na primjer, možete dodati jednu jušnu ​​žlicu zobi preko noći ili napraviti chia puding. Chia sjemenke upijaju vodu i pune se stvarajući gel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:20