stdClass Object ( [id] => 316440 [title] => 'Hajdukovi' vitraji iz kultnog 'Bilog asa' ponovno ugledali svjetlo dana [alias] => hajdukovi-vitraji-iz-kultnog-bilog-asa-ponovno-ugledali-svjetlo-dana [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još jedan lipi mirakul vezan je uz splitske "bile": iz bespuća povijesne nemilosti – jednako okrutne prema umjetnosti kao i prema hrvatskome nogometu – uskrsnuli su Holcerovi vitraji! Mlađi na prvu možda i neće znati o čemu je riječ, ali generacijama Splićana koji su navraćali u čuveni kafić "Bili as" na Pjaci, koji je vodio "Hajdukov" legendarni kapetan Dragan Holcer, odmah će biti jasno o čemu se radi.

Riječ je o šest velikih vitraja koje je 1974. godine izradio vrhunski talijanski umjetnik Anzolo Fuga u muranskom staklu, s prikazom utakmice Hajduk – Benfica održane 23. travnja 1970. i koja je ostala zapamćena kao prva noćna utakmica odigrana pod reflektorima. Za lisabonski klub igrao je jedan od najpoznatijih balunjera svijeta – Eusebio, a ujedno je to i prvi put da je u Splitu gostovao jedan europski prvak.

Kad je 1998. zatvoren "Bili as", Splićanima su iz svakodnevice iščeznuli vrijedni i rijetki vitraji sa sportskim motivima, a nakon petnaestak godina pronašao ih je i otkupio Marin Burić (33), splitski magistar ekonomije, žestoki navijač i kolekcionar Hajdukovih relikvija.

'Previše zvizda'

– Moram priznati da još do kraja nisam rekonstruirao put kojim su prošli vitraji od vremena kad su skinuti, ali to mi više nije ni važno. Ovako je to bilo: prije otprilike dvije godine čuo sam od prijatelja kako su vitraji na zidovima jednog kafića na Gripama, otišli smo vidjeti, kafić se u međuvremenu zatvorio, a meni je trebalo neko vrijeme da prikupim sredstva i otkupim ih. Odmah sam počeo tražiti podatke o umjetniku koji ih je izradio i shvatio da je Anzolo Fuga jedan od najpoznatijih svjetskih umjetnika koji su radili u staklu, a atelje mu je bio upravo u srcu europskog staklarstva, u Muranu kraj Venecije.

Došao sam i do njegova sina Flavija Fuge, akademskog slikara i predavača na Školi za oblikovanje stakla "Abate Zanetti", koji je uz oca godinama učio o umjetničkom radu sa staklom i bio je iskreno oduševljen pronalaskom očevih vitraja, a poslao mi je crtež jedinog dijela koji nedostaje, natpisa "Bili as" – kazao nam je Marin Burić, kojeg smo pitali zbog čega su vitraji skinuti prije dvadesetak godina.

– Sudeći po naljepnicama preko "bivšeg" Hajdukova grba, čini mi se da je bilo previše zvizda – smije se.
Rad majstora Fuge pod nazivom "La partita di calcio – Nogometna utakmica" čini šest panela dimenzija 163 x 60 cm, ukupne dimenzije su 3,60 m x 1,60 m. Prikazani su igrači protivničkih momčadi, domaći u bijelim majicama i plavim hlačicama, te gostujući u crvenim majicama i bijelim hlačicama; u borbi za loptu centralni lik je igrač Hajduka s brojem 5, kapetan Dragan Holcer.

Na Starome placu te proljetne večeri okupilo se više od 30 tisuća gledatelja, a kao pojačanja za Hajduk su nastupila tri reprezentativca Jugoslavije: Rudi Belin iz Dinama, Ilija Petković iz OFK Beograda i Dušan Bajević iz Veleža. Utakmica je završena rezultatom 1:1 (0:1). Gosti su poveli pogotkom Torresa u 36. minuti, a za Hajduk je izjednačio udarcem s jedanaest metara Rudolf Belin. Protiv Benfice Hajduk je igrao u sastavu: Vukčević, Đoni, Ristić, Belin, Holcer, Buljan, Petković, Hlevnjak, Bajević, Jerković i Pavlica.

Vatromet i svečana odjeća

Utakmica je započela – vatrometom, a kad su se užgali reflektori u režiji meštra jake struje prof. dr. Tonća Maletića, publika se raspametila od sreće. Kroničari su pisali kako su na prijateljsku feštu uzvanici došli u veštitima, sa suprugama koje su "nastupile" u večernjim haljinama.

Bila su to zlatna Hajdukova vremena: osvojena su četiri naslova prvaka Jugoslavije (1970./71., 1973./74., 1974./75. i 1978./79.) i pet uzastopnih nacionalnih kupova, što je svojevrsni svjetski rekord (1971./72., 1972./73., 1973./74., 1975./76. i 1976./77.). Uspjeh je to nadarene generacije od kojih je većina igrača ponikla u Hajdukovoj omladinskoj školi, koju je najprije ustrojio i vodio Ante Biće Mladinić, nadogradivši skulu barba Luke Kaliterne, a onda je dječake iz te škole preuzeo veliki trener Tomislav Ivić. Stoga i ne čudi što je baš utakmica s Benficom pretočena u – umjetnost!

– Sad predstoji restauracija vitraja na kojima se nakupilo poprilično šporkice, ponajprije od cigaretnog dima, a nedostaje sedam-osam staklenih komadića. Stručnjaci su mi objasnili kako treba sva stakla izvaditi iz olovnih okvira, očistiti ih u posebnoj tekućini, izmijeniti dijelove koji nedostaju. Čišćenje bi se moglo izvesti i u hrvatskim radionicama stakla, a komade koji nedostaju izradili bi u Muranu, o čemu sam već razgovarao s Fuginim sinom – objašnjava Marin, koji je uvjeren da će uspjeti i za obnovu procesa uštedjeti novce.

Zanimalo nas je gdje će prezentirati Fugine i Holcerove vitraje.

– Volio bih da svi obožavatelji kluba mogu u njima uživati jer je prava rijetkost da se nogomet našao na umjetničkom djelu, a pogotovo vitrajima. Hajduk je i to doživio! A najveća bi mi bila želja ustupiti ih budućem muzeju Hajduka, za koji bi bilo logično da se osnuje na Poljudu – velikodušan je Burić.

Šank s imenima igrača

Put vitraja od Pjace do Gripa, pomogao nam je opisati šjor Veseljko Vasić koji je krajem devedesetih pomagao Holcerovoj supruzi očistiti garažu.

– Vidio sam vitraje, bili su mi otprije poznati i pomislio sam da bi bilo šteta pustiti ih da propadnu ili se unište, pa sam predložio da ih postavim u svoj kafić na Gripama. Tamo su stajali dok nisam zatvorio ugostiteljstvo, a onda mi se javio Marin i ostatak priče je poznat. Kod mene je i kameni šank iz "Bilog asa" s uklesanim imenima igrača, možda bi i njega bilo vrijedno obnoviti i negdje izložiti – predlaže Veseljko.

– Jo, koja je to utakmica bila! Kad su se upalila svitla, mogli smo vidit iglu na travi. Nije ni čudo šta je Holcer baš tu atmosferu poželija naručit za vitraje na "Bilome asu" koji je bija kultni splitski kafić: nije bilo nogometaša i navijača s područja bivše Juge koji tamo ne bi navratija. Puno uspomena se tamo čuvalo, čak i Peleov dres koji je Holcer baš od njega dobio na dar. Čujte, Holcera su svi volili, koliko je bija veliki igrač, toliko je bija i veliki čovik – radosno se sjeća barba Ante Ivković Zonzi, hajdukovac i kasniji nogometni djelatnik, član šampionske momčadi iz 1971. godine.

– Spomenuli ste muzej Hajduka. Apsolutno san za takvu ideju! Znan da obitelji igrača i poštovatelji Hajduka čuvaju na stotine relikvija koje bi se tamo mogle izložit. Evo ja imam sablju iz Gvatemale, s gostovanja, a i najveće priznanje za rad s mladima "Trofej podmlatka" i druge stvari koje bi bija spreman ustupit kad bi se osnova muzej Hajduka – kaže barba Zonzi.

Rođen u konclogoru

DRAGAN HOLCER (1945. – 2015.) nezaboravni je obrambeni igrač, stoper, libero i kapetan Hajduka, rođen 16. siječnja 1945. u Zwieselu, nacističkom koncentracijskom logoru, gdje je dočekao oslobođenje kao tromjesečna beba. Prvotimac je Radničkog iz Niša od 1961. do 1967. (96 prvenstvenih utakmica), Hajduka od 1967. do 1975. (214 prvenstvenih, 20 kup i 15 europskih utakmica), Stuttgarta od 1975. do 1981. (179 prvenstvenih utakmica), te Schalkea 1982. (12 utakmica). Reprezentativac Jugoslavije 52 puta (sedam kao igrač Radničkog, 45 u Hajduku), osvajač srebrne medalje na prvenstvu Europe 1968. godine. Dobitnik je Hajdukova priznanja – Zlatne kapetanske trake, u povodu stogodišnjice "Stuttgarta" izabran u najbolju momčad svih vremena, a isto priznanje zaslužio je i u "Hajduku" kad su 2011. birana najbolja jedanaestorica.

Slavni staklari iz Murana

ANZOLO FUGA (1914. – 1998.) pripadnik je jedne od najstarijih i najuglednijih obitelji koja se još od srednjeg vijeka bavila staklarstvom u Muranu. Njegov otac Emilio Fuga bio je direktor "Cristallerije di Venezia e Murano", a majka Adelaide Barovier također je iz značajne staklopuhačke obitelji. Anzolo je diplomirao grafiku, dizajn i umjetnost obojenog stakla, a bio je predavač i ravnatelj "Scuole del Vetro Abate Zanetti". Njegovi radovi su u galerijama, crkvama, sinagogama i umjetničkim kolekcijama stakla po cijelom svijetu.

– Sedamdesetih godina bio sam u ateljeu Anzola Fuge u Muranu, kad sam se počeo baviti vitrajima, kako bih dodatno učio postupak i materijale od čuvenog majstora. Razgovarali smo i o splitskim vitrajima nogometne utakmice i bio je vrlo ponosan na taj rad – otkrio nam je akademski slikar Josip Botteri Dini, jedan od najpoznatijih hrvatskih vitrajista.

– Prema sjećanju i fotografijama riječ je o vrlo kvalitetnim vitrajima, jasne kompozicije i izražene figuracije, bilo bi vrlo lijepo kad bi se restaurirali i pokazali javnosti. K tome, spoj sporta i umjetnosti, premda seže još od grčkog i rimskog doba, kasnije je bio vrlo rijedak. Umjetničkim prikazima sporta kod nas se bavila tek nekolicina umjetnika, poput Kaštelančića, Babića, Lipovca, a postoji i još jedna vrlo zanimljiva poveznica Splita i Murana: ondje je u 15. stoljeću djelovao Juraj Ballarin, znameniti staklar i slikar. U kapeli dominikanske crkve dao je urediti obiteljsku grobnicu koja se po njemu do danas zove kapela Ballarin, a koliko je bio značajan, svjedoči i naziv jednog od muranskih mostova, Ponte Ballarin u staklarskoj četvrti Fondamenta dei Vereri – kazao nam je Botteri Dini.

Kafić na korištenje za transfer

Holcer je za dolazak u Hajduk 1967. godine, pored ugovora i stana, od predsjednika kluba Tita Kirigina, ujedno i direktora "Bobisa", dobio na korištenje kafić na Pjaci, uz obrazloženje kako taj kafić "Bobisu" – nije rentabilan. Interijer "Bilog asa" osmislio je arhitekt Vili Pleić, a Holcer ga je ustrajno nadograđivao. U knjizi "Dnevnik jednog kamajera" autor Ivo Anić sjeća se osamdesetih godina u Splitu, a donosimo odlomak teksta u kojem piše o Holcerovu "Bilome asu".

– Koji je to teatar bija svako jutro na ovon, za moj grad povijesnon mistu. Sve bi počelo već oko sedan uri kad bi "Holcera" zauzeli fakini i batelanti, škovacini i maranguni, Jozo, Partizan prija posla došli bi na "mali", a moga si u te ure trefit i doture i peškaruše, sve izmišano u jednoj mediteranskoj kakofoniji života grada koji diše, budi se i sprema za novi dan okupan suncen (...) Poza podne tu bi već bile ozbiljne tirade tako da si moga vidit sve glumce, nogometaše Hajduka oli profešure na šanku, a Pop (Momčilo Popadić – op.a.) je ima uvik jedan kantun šta ga je drža lakton da ne pane.

Večer je bila rezervirana za Pajdu i njegovo društvo. U ton teatru uvik bi niko ima glavnu rič i uvik bi se komentirala aktualna igra Hajduka pa bi Đoniju oli Luketinu punili glavu kako imaju puno praznog hoda, a pantin kad bi Hajduk izgubija koju važnu utakmicu od velike četvorke da ni jednog igrača danima ne bi vidija u "Holcera". A ko je moga od srama, cili grad je beštima i peta in roge, na pazaru banci bi se tresli od jida, a na peškariji sve je zvonilo kontra kluba, kontra vodstva i kontra igrači šta su frajali po Zagrebu misto da igraju balun.

Svi su sve znali, di je koji loka, di su išli u disko i da ih je Ivić tražija cilu noć po hotelu (...) Ma kad bi dobili, sve se iz kolpa minjalo, na Pjaci bi mi dica trkali za braćon Vujović i za Budinčevićen, a cili grad bi in mava i tapša po ramenima, iz buffeti, iz konoba kamajeri bi izlazili i mavali tavajama, a u "Holcera" bi bilo ka da su osvojili kup šampiona, a ne tukli Olimpiju na Bežigradu (...) Puno se svita znalo natiskat unutra po kiši i to kojega svita, pola moga Splita, moga grada koji je nesta zauvik stislo bi se oko Smoje i oko Popa...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIJELA BAŠTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-06-17 21:30:32 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-06-18 14:23:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-06-17 22:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4975 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/06\/17\/hajduk_vitraj3-080616-horz.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/06\/17\/Mozaik\/marin_buric4-090616.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/06\/17\/Mozaik\/holcer2.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/06\/17\/Mozaik\/holcer.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/06\/17\/Mozaik\/holcer3.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/06\/17\/Mozaik\/holcer1.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["hajduk_vitraj3-080616-horz","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x570"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x680"},{"size0":"960x1465"},{"size0":"653x960"},{"size0":"723x960"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7999883 Threads: 1 Questions: 1661110677 Slow queries: 4940045 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112036572 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/hajdukovi-vitraji-iz-kultnog-bilog-asa-ponovno-ugledali-svjetlo-dana-316440 [printLink] => /mozaik/zivot/hajdukovi-vitraji-iz-kultnog-bilog-asa-ponovno-ugledali-svjetlo-dana-316440?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232289 [name] => hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 247091 [name] => bili as [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bili-as [link] => /tag/bili-as ) [2] => stdClass Object ( [id] => 247092 [name] => vitraji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vitraji [link] => /tag/vitraji ) [3] => stdClass Object ( [id] => 247093 [name] => Dragan Holcer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-holcer [link] => /tag/dragan-holcer ) [4] => stdClass Object ( [id] => 247094 [name] => Marin Burić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-buric [link] => /tag/marin-buric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIJELA BAŠTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Hajdukovi' vitraji iz kultnog 'Bilog asa' ponovno ugledali svjetlo dana [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/17/hajduk_vitraj3-080616-horz.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => hajduk_vitraj3-080616-horz [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/17/hajduk_vitraj3-080616-horz.jpg [title] => hajduk_vitraj3-080616-horz ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/17/Mozaik/marin_buric4-090616.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/17/Mozaik/holcer2.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/17/Mozaik/holcer.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/17/Mozaik/holcer3.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/17/Mozaik/holcer1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Još jedan lipi mirakul vezan je uz splitske "bile": iz bespuća povijesne nemilosti – jednako okrutne prema umjetnosti kao i prema hrvatskome nogometu – uskrsnuli su Holcerovi vitraji! Mlađi na prvu možda i neće znati o čemu je riječ, ali generacijama Splićana koji su navraćali u čuveni kafić "Bili as" na Pjaci, koji je vodio "Hajdukov" legendarni kapetan Dragan Holcer, odmah će biti jasno o čemu se radi.

Riječ je o šest velikih vitraja koje je 1974. godine izradio vrhunski talijanski umjetnik Anzolo Fuga u muranskom staklu, s prikazom utakmice Hajduk – Benfica održane 23. travnja 1970. i koja je ostala zapamćena kao prva noćna utakmica odigrana pod reflektorima. Za lisabonski klub igrao je jedan od najpoznatijih balunjera svijeta – Eusebio, a ujedno je to i prvi put da je u Splitu gostovao jedan europski prvak.

Kad je 1998. zatvoren "Bili as", Splićanima su iz svakodnevice iščeznuli vrijedni i rijetki vitraji sa sportskim motivima, a nakon petnaestak godina pronašao ih je i otkupio Marin Burić (33), splitski magistar ekonomije, žestoki navijač i kolekcionar Hajdukovih relikvija.

'Previše zvizda'

– Moram priznati da još do kraja nisam rekonstruirao put kojim su prošli vitraji od vremena kad su skinuti, ali to mi više nije ni važno. Ovako je to bilo: prije otprilike dvije godine čuo sam od prijatelja kako su vitraji na zidovima jednog kafića na Gripama, otišli smo vidjeti, kafić se u međuvremenu zatvorio, a meni je trebalo neko vrijeme da prikupim sredstva i otkupim ih. Odmah sam počeo tražiti podatke o umjetniku koji ih je izradio i shvatio da je Anzolo Fuga jedan od najpoznatijih svjetskih umjetnika koji su radili u staklu, a atelje mu je bio upravo u srcu europskog staklarstva, u Muranu kraj Venecije.

Došao sam i do njegova sina Flavija Fuge, akademskog slikara i predavača na Školi za oblikovanje stakla "Abate Zanetti", koji je uz oca godinama učio o umjetničkom radu sa staklom i bio je iskreno oduševljen pronalaskom očevih vitraja, a poslao mi je crtež jedinog dijela koji nedostaje, natpisa "Bili as" – kazao nam je Marin Burić, kojeg smo pitali zbog čega su vitraji skinuti prije dvadesetak godina.

– Sudeći po naljepnicama preko "bivšeg" Hajdukova grba, čini mi se da je bilo previše zvizda – smije se.
Rad majstora Fuge pod nazivom "La partita di calcio – Nogometna utakmica" čini šest panela dimenzija 163 x 60 cm, ukupne dimenzije su 3,60 m x 1,60 m. Prikazani su igrači protivničkih momčadi, domaći u bijelim majicama i plavim hlačicama, te gostujući u crvenim majicama i bijelim hlačicama; u borbi za loptu centralni lik je igrač Hajduka s brojem 5, kapetan Dragan Holcer.

Na Starome placu te proljetne večeri okupilo se više od 30 tisuća gledatelja, a kao pojačanja za Hajduk su nastupila tri reprezentativca Jugoslavije: Rudi Belin iz Dinama, Ilija Petković iz OFK Beograda i Dušan Bajević iz Veleža. Utakmica je završena rezultatom 1:1 (0:1). Gosti su poveli pogotkom Torresa u 36. minuti, a za Hajduk je izjednačio udarcem s jedanaest metara Rudolf Belin. Protiv Benfice Hajduk je igrao u sastavu: Vukčević, Đoni, Ristić, Belin, Holcer, Buljan, Petković, Hlevnjak, Bajević, Jerković i Pavlica.

Vatromet i svečana odjeća

Utakmica je započela – vatrometom, a kad su se užgali reflektori u režiji meštra jake struje prof. dr. Tonća Maletića, publika se raspametila od sreće. Kroničari su pisali kako su na prijateljsku feštu uzvanici došli u veštitima, sa suprugama koje su "nastupile" u večernjim haljinama.

Bila su to zlatna Hajdukova vremena: osvojena su četiri naslova prvaka Jugoslavije (1970./71., 1973./74., 1974./75. i 1978./79.) i pet uzastopnih nacionalnih kupova, što je svojevrsni svjetski rekord (1971./72., 1972./73., 1973./74., 1975./76. i 1976./77.). Uspjeh je to nadarene generacije od kojih je većina igrača ponikla u Hajdukovoj omladinskoj školi, koju je najprije ustrojio i vodio Ante Biće Mladinić, nadogradivši skulu barba Luke Kaliterne, a onda je dječake iz te škole preuzeo veliki trener Tomislav Ivić. Stoga i ne čudi što je baš utakmica s Benficom pretočena u – umjetnost!

– Sad predstoji restauracija vitraja na kojima se nakupilo poprilično šporkice, ponajprije od cigaretnog dima, a nedostaje sedam-osam staklenih komadića. Stručnjaci su mi objasnili kako treba sva stakla izvaditi iz olovnih okvira, očistiti ih u posebnoj tekućini, izmijeniti dijelove koji nedostaju. Čišćenje bi se moglo izvesti i u hrvatskim radionicama stakla, a komade koji nedostaju izradili bi u Muranu, o čemu sam već razgovarao s Fuginim sinom – objašnjava Marin, koji je uvjeren da će uspjeti i za obnovu procesa uštedjeti novce.

Zanimalo nas je gdje će prezentirati Fugine i Holcerove vitraje.

– Volio bih da svi obožavatelji kluba mogu u njima uživati jer je prava rijetkost da se nogomet našao na umjetničkom djelu, a pogotovo vitrajima. Hajduk je i to doživio! A najveća bi mi bila želja ustupiti ih budućem muzeju Hajduka, za koji bi bilo logično da se osnuje na Poljudu – velikodušan je Burić.

Šank s imenima igrača

Put vitraja od Pjace do Gripa, pomogao nam je opisati šjor Veseljko Vasić koji je krajem devedesetih pomagao Holcerovoj supruzi očistiti garažu.

– Vidio sam vitraje, bili su mi otprije poznati i pomislio sam da bi bilo šteta pustiti ih da propadnu ili se unište, pa sam predložio da ih postavim u svoj kafić na Gripama. Tamo su stajali dok nisam zatvorio ugostiteljstvo, a onda mi se javio Marin i ostatak priče je poznat. Kod mene je i kameni šank iz "Bilog asa" s uklesanim imenima igrača, možda bi i njega bilo vrijedno obnoviti i negdje izložiti – predlaže Veseljko.

– Jo, koja je to utakmica bila! Kad su se upalila svitla, mogli smo vidit iglu na travi. Nije ni čudo šta je Holcer baš tu atmosferu poželija naručit za vitraje na "Bilome asu" koji je bija kultni splitski kafić: nije bilo nogometaša i navijača s područja bivše Juge koji tamo ne bi navratija. Puno uspomena se tamo čuvalo, čak i Peleov dres koji je Holcer baš od njega dobio na dar. Čujte, Holcera su svi volili, koliko je bija veliki igrač, toliko je bija i veliki čovik – radosno se sjeća barba Ante Ivković Zonzi, hajdukovac i kasniji nogometni djelatnik, član šampionske momčadi iz 1971. godine.

– Spomenuli ste muzej Hajduka. Apsolutno san za takvu ideju! Znan da obitelji igrača i poštovatelji Hajduka čuvaju na stotine relikvija koje bi se tamo mogle izložit. Evo ja imam sablju iz Gvatemale, s gostovanja, a i najveće priznanje za rad s mladima "Trofej podmlatka" i druge stvari koje bi bija spreman ustupit kad bi se osnova muzej Hajduka – kaže barba Zonzi.

Rođen u konclogoru

DRAGAN HOLCER (1945. – 2015.) nezaboravni je obrambeni igrač, stoper, libero i kapetan Hajduka, rođen 16. siječnja 1945. u Zwieselu, nacističkom koncentracijskom logoru, gdje je dočekao oslobođenje kao tromjesečna beba. Prvotimac je Radničkog iz Niša od 1961. do 1967. (96 prvenstvenih utakmica), Hajduka od 1967. do 1975. (214 prvenstvenih, 20 kup i 15 europskih utakmica), Stuttgarta od 1975. do 1981. (179 prvenstvenih utakmica), te Schalkea 1982. (12 utakmica). Reprezentativac Jugoslavije 52 puta (sedam kao igrač Radničkog, 45 u Hajduku), osvajač srebrne medalje na prvenstvu Europe 1968. godine. Dobitnik je Hajdukova priznanja – Zlatne kapetanske trake, u povodu stogodišnjice "Stuttgarta" izabran u najbolju momčad svih vremena, a isto priznanje zaslužio je i u "Hajduku" kad su 2011. birana najbolja jedanaestorica.

Slavni staklari iz Murana

ANZOLO FUGA (1914. – 1998.) pripadnik je jedne od najstarijih i najuglednijih obitelji koja se još od srednjeg vijeka bavila staklarstvom u Muranu. Njegov otac Emilio Fuga bio je direktor "Cristallerije di Venezia e Murano", a majka Adelaide Barovier također je iz značajne staklopuhačke obitelji. Anzolo je diplomirao grafiku, dizajn i umjetnost obojenog stakla, a bio je predavač i ravnatelj "Scuole del Vetro Abate Zanetti". Njegovi radovi su u galerijama, crkvama, sinagogama i umjetničkim kolekcijama stakla po cijelom svijetu.

– Sedamdesetih godina bio sam u ateljeu Anzola Fuge u Muranu, kad sam se počeo baviti vitrajima, kako bih dodatno učio postupak i materijale od čuvenog majstora. Razgovarali smo i o splitskim vitrajima nogometne utakmice i bio je vrlo ponosan na taj rad – otkrio nam je akademski slikar Josip Botteri Dini, jedan od najpoznatijih hrvatskih vitrajista.

– Prema sjećanju i fotografijama riječ je o vrlo kvalitetnim vitrajima, jasne kompozicije i izražene figuracije, bilo bi vrlo lijepo kad bi se restaurirali i pokazali javnosti. K tome, spoj sporta i umjetnosti, premda seže još od grčkog i rimskog doba, kasnije je bio vrlo rijedak. Umjetničkim prikazima sporta kod nas se bavila tek nekolicina umjetnika, poput Kaštelančića, Babića, Lipovca, a postoji i još jedna vrlo zanimljiva poveznica Splita i Murana: ondje je u 15. stoljeću djelovao Juraj Ballarin, znameniti staklar i slikar. U kapeli dominikanske crkve dao je urediti obiteljsku grobnicu koja se po njemu do danas zove kapela Ballarin, a koliko je bio značajan, svjedoči i naziv jednog od muranskih mostova, Ponte Ballarin u staklarskoj četvrti Fondamenta dei Vereri – kazao nam je Botteri Dini.

Kafić na korištenje za transfer

Holcer je za dolazak u Hajduk 1967. godine, pored ugovora i stana, od predsjednika kluba Tita Kirigina, ujedno i direktora "Bobisa", dobio na korištenje kafić na Pjaci, uz obrazloženje kako taj kafić "Bobisu" – nije rentabilan. Interijer "Bilog asa" osmislio je arhitekt Vili Pleić, a Holcer ga je ustrajno nadograđivao. U knjizi "Dnevnik jednog kamajera" autor Ivo Anić sjeća se osamdesetih godina u Splitu, a donosimo odlomak teksta u kojem piše o Holcerovu "Bilome asu".

– Koji je to teatar bija svako jutro na ovon, za moj grad povijesnon mistu. Sve bi počelo već oko sedan uri kad bi "Holcera" zauzeli fakini i batelanti, škovacini i maranguni, Jozo, Partizan prija posla došli bi na "mali", a moga si u te ure trefit i doture i peškaruše, sve izmišano u jednoj mediteranskoj kakofoniji života grada koji diše, budi se i sprema za novi dan okupan suncen (...) Poza podne tu bi već bile ozbiljne tirade tako da si moga vidit sve glumce, nogometaše Hajduka oli profešure na šanku, a Pop (Momčilo Popadić – op.a.) je ima uvik jedan kantun šta ga je drža lakton da ne pane.

Večer je bila rezervirana za Pajdu i njegovo društvo. U ton teatru uvik bi niko ima glavnu rič i uvik bi se komentirala aktualna igra Hajduka pa bi Đoniju oli Luketinu punili glavu kako imaju puno praznog hoda, a pantin kad bi Hajduk izgubija koju važnu utakmicu od velike četvorke da ni jednog igrača danima ne bi vidija u "Holcera". A ko je moga od srama, cili grad je beštima i peta in roge, na pazaru banci bi se tresli od jida, a na peškariji sve je zvonilo kontra kluba, kontra vodstva i kontra igrači šta su frajali po Zagrebu misto da igraju balun.

Svi su sve znali, di je koji loka, di su išli u disko i da ih je Ivić tražija cilu noć po hotelu (...) Ma kad bi dobili, sve se iz kolpa minjalo, na Pjaci bi mi dica trkali za braćon Vujović i za Budinčevićen, a cili grad bi in mava i tapša po ramenima, iz buffeti, iz konoba kamajeri bi izlazili i mavali tavajama, a u "Holcera" bi bilo ka da su osvojili kup šampiona, a ne tukli Olimpiju na Bežigradu (...) Puno se svita znalo natiskat unutra po kiši i to kojega svita, pola moga Splita, moga grada koji je nesta zauvik stislo bi se oko Smoje i oko Popa...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
hajduk_vitraj3-080616-horz





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/hajdukovi-vitraji-iz-kultnog-bilog-asa-ponovno-ugledali-svjetlo-dana-316440 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=393c0df8d451f05a9fa622445b1457844a6bee06 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BHajdukovi%26%23039%3B+vitraji+iz+kultnog+%26%23039%3BBilog+asa%26%23039%3B+ponovno+ugledali+svjetlo+dana&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fhajdukovi-vitraji-iz-kultnog-bilog-asa-ponovno-ugledali-svjetlo-dana-316440 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fhajdukovi-vitraji-iz-kultnog-bilog-asa-ponovno-ugledali-svjetlo-dana-316440 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIJELA BAŠTINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotBIJELA BAŠTINA

'Hajdukovi' vitraji iz kultnog 'Bilog asa' ponovno ugledali svjetlo dana

18. lipnja 2016. - 00:05
hajduk_vitraj3-080616-horz

Još jedan lipi mirakul vezan je uz splitske "bile": iz bespuća povijesne nemilosti – jednako okrutne prema umjetnosti kao i prema hrvatskome nogometu – uskrsnuli su Holcerovi vitraji! Mlađi na prvu možda i neće znati o čemu je riječ, ali generacijama Splićana koji su navraćali u čuveni kafić "Bili as" na Pjaci, koji je vodio "Hajdukov" legendarni kapetan Dragan Holcer, odmah će biti jasno o čemu se radi.

Riječ je o šest velikih vitraja koje je 1974. godine izradio vrhunski talijanski umjetnik Anzolo Fuga u muranskom staklu, s prikazom utakmice Hajduk – Benfica održane 23. travnja 1970. i koja je ostala zapamćena kao prva noćna utakmica odigrana pod reflektorima. Za lisabonski klub igrao je jedan od najpoznatijih balunjera svijeta – Eusebio, a ujedno je to i prvi put da ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 00:02