stdClass Object ( [id] => 315732 [title] => Gusari ih doveli kao roblje, pa postali ugledni građani Ulcinja [alias] => gusari-ih-doveli-kao-roblje-pa-postali-ugledni-gradani-ulcinja [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ime Rizo Šurla znači ovdje nešto možda tek zagriženim torcidašima i kroničarima Hajduka, ali ga se zato južnije od Hrvatske, u Crnoj Gori, svako malo prisjeti tamošnja "štampa". A, ja sam za ovdašnji tisak, po nagovoru mentora Feđe Klarića, još 2001. kanio intervjuirati simpatičnog Rizu - zagriženog ribolovca i fotografa.

Priču o Crnogorcu crncu, strastvenom povjereniku navijača Hajduka u Ulcinju, servirao nam je Marko Borović, poznati sportski menadžer i proizvođač ribarskih mreža, koji je mene i Feđu ulovio na foru o Rizi i pozvao nas u ta poratna vremena da mu u Ulcinj, gdje se odselio devedesetih, donesemo vonj njegova Splita - Rive, Peristila, Matejuške...

I taman što smo došli na onu poznatu ulcinjsku pješčanu plažu, otvorili notes i skinuli poklopac s objektiva, javljeno nam je da je Rizi pozlilo, pa je hitno završio u bolnici, a meni je od priče ostao tek naslov "I crnci navijaju za Bile". A, taj plural nije tek tako u nazivu, i on me svih ovih godina čačkao da ispišem štoriju o ulcinjskim crncima, po nacionalnosti Crnogorcima, potomcima afričkih robova koje su u sluganstvo prodali na tržnicama roblja u Ulcinju i Kotoru.

Tamo gdje su se velikaške obitelji nadmetale tko će imati brojniju poslugu, pa sloviti za bogatiju i moćniju kuću, a ta prljava rabota - trgovanje ljudima; u ovom dijelu svijeta potrajala je sve do balkanskih ratova. Do tada su ulcinjski gusari i pomorci, s putešestvija po Alžiru, Tunisu, Maroku, Kongu, Sudanu... dovlačili robove na Jadran, pa ih pretvarali u jeftinu radnu snagu. Za njih su često tražili otkup, pa bi im dozvolili da se jave obiteljima, kako bi se one zainteresirale za njihovu sudbinu i gusarima ponudili novac.

Osmanski imperij

No, krenimo od Hajduka, od Bilih koje su voljeli i crni Crnogorci. Baš zbog popularnog Rize, u Ulcinju je bilo više hajdukovaca nego zvezdaša i partizanovaca. Rizi Šurli je klupski prsten darovao Tito Kirigin, a njegovi Ulcinjani su do rata bili jako vezani za naš Pazar. Prodavali su, stariji će se sjetiti, najčešće šipke, pa i danas, kad dođete dolje, svi se sa suzom u oku prisjećaju Splita i lijepih vremena, kad se putovalo duž obale da bi se i domaćima i fureštima - prodala prava roba.

A priča o Rizi i njegovim rođacima već je desetljećima tražena medijska roba. Snimani su o Crnogorcima crne puti i dokumentarci, plele su se legende, ali jedno je sigurno - njihovi su ih susjedi uvijek voljeli, pa i onda kada nisu bili slobodni nisu ih tretirali kao sluge, već sebi ravne. Zato su Rizini preci izabrali crnogorska imena i prezimena, i nikako se drugo nisu osjećali do - Crnogorcima. Riza je preminuo 2003., i bio je zadnji crnac izrazito tamne puti, jer su se Šurle - prezime stekli po predjelu Ulcinja u kojem su bili nastanjeni - "miješale" s bjelačkim stanovništvom, dijeleći stotinama godina s njima dobro i zlo.

A Šurline je u Ulcinj, u šesnaestom stoljeću - donijelo ovo drugo - nesreća. Gusari su ih su doveli kao robove na svojim brodovima. U ulcinjskoj povjesnici stoji zapisano da se 1571., nakon što su Turci zagospodarili ovim gradićem nedaleko od ušća Bojane, tu naselilo 400 berberskih obitelji sa sjevera Afrike. Odlazili su često do Sudana i Konga, i otamo silom dovlačili muškarce i žene, pa ih prodavali na Trgu robova u Ulcinju, koji je bio najčuveniji na Jadranu. Bili su prisiljeni služiti po bogatim kućama, ali su s vremenom dobivali slobodu, uzimali crnogorska imena i prezimena, narodnost, ali ostajali vjerni islamu.

U knjizi "Ulcinj u Osmanskoj imperiji", publicist Mustafa Canka piše da su se neki jednostavno prezivali Arap (crnac) ili su preuzimali prezimena brodovlasnika i kapetana koji su ih doveli iz Afrike u Europu. Odijevanjem se nisu razlikovali od ostalih, oblačeći se "po tursku" kako je bilo uobičajeno u ta doba.

Najpoznatiji crnac

Priča o najpoznatijem crncu iz Ulcinja, s ovu stranu granice tim je više zanimljiva jer je njegova sudbina vezana uz Dubrovnik. Le­gen­dar­ni Ri­za Šur­la se sa sve­ga se­dam go­di­na našao u Gradu, gdje je u jednu od kavana doveden ne toliko da bi radio, pomagao gostima i osoblju, nego bio neka vrsta atrakcije.

Kad je sta­sao u mla­di­ća, sti­gao je u Za­greb, gdje se po­čeo ba­viti bok­som. Za ži­vot je za­ra­đi­vao ra­de­ći kao ko­no­bar u "Espla­na­di”. Kasnije je Be­o­gradu iz­u­čio fo­to­graf­ski za­nat. Tu ga je za­te­kao rat u kojem je ranjen. U Ul­cinj se vra­ća 1945. go­di­ne i otva­ra fo­to­graf­sku rad­nju "Pi­nješ”, naj­sta­ri­ju u gra­du, ko­ja je bi­la je­dan od za­štit­nih zna­ko­va kraj­njeg ju­ga.

Ri­zo se po­čet­kom še­zde­se­tih ože­nio Ul­ci­njan­kom Na­dom Ra­čić i ta­ko pre­ki­nuo obi­čaj ve­li­ke cr­nač­ke po­ro­di­ce ko­ja je ov­dje sve do Ri­zo­vih mo­mač­kih da­na ima­la obi­čaj da se crn­ci oba­ve­zno že­ne crn­ki­nja­ma, ko­je su u Ul­cinj sti­za­le iz dru­gih kra­je­va. Dobio je sina Ma­rija i kći Ani­tu ko­ji ipak ni­su pra­vi crn­ci jer su „po­vu­kli” na maj­ku. Iako je bio infišani hajdukovac, Riza je volio i boks. Bio je drugi velteraš u Savskoj banovini, a za vrijeme rata, Titov partizan.

Otud i par legendi na istu foru, u kojima sugovornici pitaju Rizu odakle je, a kad on kaže da je Crnogorac, odgovaraju: "Znao sam da su Crnogorci crni, ali baš tako?!" Jedna se pripisuje i Jovanki Broz koja ga je, navodno, obilazila u bolnici, ali dojam je da su se sve te priče ispredale tek da bi se zagolicalo maštu gostiju, jer je Rizo bio nešto poput turističke legende Ulcinja. Uvijek otmjen, s aparatom u ruci, zabavljao je i staro i mlado, nema tko ga nije poznavao, pa se, ponavljamo, zato i crnogorski novinari na svaku obljetnicu smrti sjete Rize Šurle, a nema ga već trinaest godina.

Ulcinjski turistički vodiči više ne mogu upoznati turiste sa svojim susjedima crne puti, jer su se Rizini potomci i rođaci odselili i tek rijetko navraćaju, ali im zato pričaju o običajima i kulturi Arapa koja se miješala s crnogorskom, dajući joj jednu posebnu egzotičnost. Na brdu Pinješ iznad Ulcinja postoji Arapsko polje, na kojem su potomci afričkih robova izvodili svoje igre. Jedna se od njih naziva Šaraveli, i kako objašnjavaju ulcinjski kroničari, odiše afromelosom i ritmom, pa ju se rado sluša i gleda.

I Cervantes je bio ulcinjski rob

U bo­ga­toj povijesti Ul­ci­nja ne mo­že se za­o­bi­ći pri­ča o cr­nim afrič­kim ro­bo­vi­ma, či­ji se po­to­mo­ci i da­nas mo­gu sre­sti u naj­ju­žni­jem cr­no­gor­skom gra­du. Do­du­še ri­jet­ko, jer ka­ko su go­di­ne pro­la­zi­le i vre­me­na se mi­je­nja­la, ne­sta­ja­li su po­la­ko i crn­ci i nji­ho­ve po­ro­di­ce. Ka­da je Ber­lin­skim ko­n­gre­som 1878. Cr­na Go­ra pri­zna­ta kao dva­de­set i sed­ma europ­ska dr­ža­va, u Ul­ci­nju je, ka­žu, po­sto­ja­lo sto­ti­nu cr­nač­kih ku­ća. Godine 1880. Ulcinj postaje dio Crne Gore, a desetak obitelji pomoraca sa svojom crnom poslugom, seli u Albaniju. Već 1928. bi­lo ih je sa­mo pet, piše dnevni list 'Dan'. Godine 1696. pa­pin mi­si­o­nar Ma­rin Guino oba­vje­šta­va Kon­gre­ga­ci­ju da se na ul­cinj­skom tr­gu na­la­zi oko 125 ro­bo­va. Legenda kaže da su tu pro­da­li i čuvenog Miguela de Cer­van­te­sa i nje­go­va brata Ro­dri­ga. Cervantes je kasnije postao slobodan čovjek i čuveni pisac kojeg će svijet upamtiti kao autora Don Qujiota.

Grijeh

U početku su se ulcinjski crnci ženili isključivo crnim djevojkama koje su dovodili trgovci robljem, a bračna veza sa ženama drugačije puti smatrala se grijehom. No, onda se Rizin brat Dželjo oženio Senkom iz Mostara, pa Rizo Nadom Račić.

Zamijenili ga za Amerikanca

I Rizin sin Mario Šurla (54) imao je dogodovština zbog svoje tamne puti. Mario je vojsku služio u Beloj crkvi, a zatim su ga poslali u Beograd. Dok je čekao da ga pozovu na prijavak, vodnik koji je bio u hodniku brzo je otrčao do pukovnika. “Druže pukovniče, ovi sa prekomandom su nešto pobrkali.
Izgleda da su nam poslali akademca iz Amerike”.
Pukovnik je tražio da ga odmah dovedu.
- Kada sam ušao i predstavio se, počeo se smijati. Ispričao mi je što mu je vodnik rekao. Ne mogu sjetiti je li mi rekao da zna Rizu ili je čuo za njega. Svejedno, nesporazum je odmah bio riješen - ispričao je Mario zgodu iz vojske crnogorskom novinaru Samiru Adroviću.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AFRIČKI KORIJENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-06-12 19:42:13 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-06-12 22:34:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-06-12 23:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 885 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/06\/12\/Magazin\/shutterstock_237234991.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/06\/12\/Magazin\/shutterstock_237228835.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/06\/12\/Magazin\/Riza-Shurdha-Ulcinj.6.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/06\/12\/Magazin\/Riza-Shurdha-Ulcinj.7.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x918"},{"size0":"960x1127"},{"size0":"436x720"},{"size0":"487x720"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15374827 Threads: 2 Questions: 3187950600 Slow queries: 7158103 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235737258 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/gusari-ih-doveli-kao-roblje-pa-postali-ugledni-gradani-ulcinja-315732 [printLink] => /mozaik/zivot/gusari-ih-doveli-kao-roblje-pa-postali-ugledni-gradani-ulcinja-315732?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 456855 [name] => gusari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gusari [link] => /tag/gusari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 246626 [name] => Rizo Šurla [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rizo-surla [link] => /tag/rizo-surla ) [2] => stdClass Object ( [id] => 246627 [name] => Marko Borović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-borovic [link] => /tag/marko-borovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 246628 [name] => Ulcinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ulcinj [link] => /tag/ulcinj ) [4] => stdClass Object ( [id] => 246629 [name] => robovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => robovi [link] => /tag/robovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AFRIČKI KORIJENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gusari ih doveli kao roblje, pa postali ugledni građani Ulcinja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/12/Magazin/shutterstock_237234991.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/12/Magazin/shutterstock_237234991.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/12/Magazin/shutterstock_237228835.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/12/Magazin/Riza-Shurdha-Ulcinj.6.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/12/Magazin/Riza-Shurdha-Ulcinj.7.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ime Rizo Šurla znači ovdje nešto možda tek zagriženim torcidašima i kroničarima Hajduka, ali ga se zato južnije od Hrvatske, u Crnoj Gori, svako malo prisjeti tamošnja "štampa". A, ja sam za ovdašnji tisak, po nagovoru mentora Feđe Klarića, još 2001. kanio intervjuirati simpatičnog Rizu - zagriženog ribolovca i fotografa.

Priču o Crnogorcu crncu, strastvenom povjereniku navijača Hajduka u Ulcinju, servirao nam je Marko Borović, poznati sportski menadžer i proizvođač ribarskih mreža, koji je mene i Feđu ulovio na foru o Rizi i pozvao nas u ta poratna vremena da mu u Ulcinj, gdje se odselio devedesetih, donesemo vonj njegova Splita - Rive, Peristila, Matejuške...

I taman što smo došli na onu poznatu ulcinjsku pješčanu plažu, otvorili notes i skinuli poklopac s objektiva, javljeno nam je da je Rizi pozlilo, pa je hitno završio u bolnici, a meni je od priče ostao tek naslov "I crnci navijaju za Bile". A, taj plural nije tek tako u nazivu, i on me svih ovih godina čačkao da ispišem štoriju o ulcinjskim crncima, po nacionalnosti Crnogorcima, potomcima afričkih robova koje su u sluganstvo prodali na tržnicama roblja u Ulcinju i Kotoru.

Tamo gdje su se velikaške obitelji nadmetale tko će imati brojniju poslugu, pa sloviti za bogatiju i moćniju kuću, a ta prljava rabota - trgovanje ljudima; u ovom dijelu svijeta potrajala je sve do balkanskih ratova. Do tada su ulcinjski gusari i pomorci, s putešestvija po Alžiru, Tunisu, Maroku, Kongu, Sudanu... dovlačili robove na Jadran, pa ih pretvarali u jeftinu radnu snagu. Za njih su često tražili otkup, pa bi im dozvolili da se jave obiteljima, kako bi se one zainteresirale za njihovu sudbinu i gusarima ponudili novac.

Osmanski imperij

No, krenimo od Hajduka, od Bilih koje su voljeli i crni Crnogorci. Baš zbog popularnog Rize, u Ulcinju je bilo više hajdukovaca nego zvezdaša i partizanovaca. Rizi Šurli je klupski prsten darovao Tito Kirigin, a njegovi Ulcinjani su do rata bili jako vezani za naš Pazar. Prodavali su, stariji će se sjetiti, najčešće šipke, pa i danas, kad dođete dolje, svi se sa suzom u oku prisjećaju Splita i lijepih vremena, kad se putovalo duž obale da bi se i domaćima i fureštima - prodala prava roba.

A priča o Rizi i njegovim rođacima već je desetljećima tražena medijska roba. Snimani su o Crnogorcima crne puti i dokumentarci, plele su se legende, ali jedno je sigurno - njihovi su ih susjedi uvijek voljeli, pa i onda kada nisu bili slobodni nisu ih tretirali kao sluge, već sebi ravne. Zato su Rizini preci izabrali crnogorska imena i prezimena, i nikako se drugo nisu osjećali do - Crnogorcima. Riza je preminuo 2003., i bio je zadnji crnac izrazito tamne puti, jer su se Šurle - prezime stekli po predjelu Ulcinja u kojem su bili nastanjeni - "miješale" s bjelačkim stanovništvom, dijeleći stotinama godina s njima dobro i zlo.

A Šurline je u Ulcinj, u šesnaestom stoljeću - donijelo ovo drugo - nesreća. Gusari su ih su doveli kao robove na svojim brodovima. U ulcinjskoj povjesnici stoji zapisano da se 1571., nakon što su Turci zagospodarili ovim gradićem nedaleko od ušća Bojane, tu naselilo 400 berberskih obitelji sa sjevera Afrike. Odlazili su često do Sudana i Konga, i otamo silom dovlačili muškarce i žene, pa ih prodavali na Trgu robova u Ulcinju, koji je bio najčuveniji na Jadranu. Bili su prisiljeni služiti po bogatim kućama, ali su s vremenom dobivali slobodu, uzimali crnogorska imena i prezimena, narodnost, ali ostajali vjerni islamu.

U knjizi "Ulcinj u Osmanskoj imperiji", publicist Mustafa Canka piše da su se neki jednostavno prezivali Arap (crnac) ili su preuzimali prezimena brodovlasnika i kapetana koji su ih doveli iz Afrike u Europu. Odijevanjem se nisu razlikovali od ostalih, oblačeći se "po tursku" kako je bilo uobičajeno u ta doba.

Najpoznatiji crnac

Priča o najpoznatijem crncu iz Ulcinja, s ovu stranu granice tim je više zanimljiva jer je njegova sudbina vezana uz Dubrovnik. Le­gen­dar­ni Ri­za Šur­la se sa sve­ga se­dam go­di­na našao u Gradu, gdje je u jednu od kavana doveden ne toliko da bi radio, pomagao gostima i osoblju, nego bio neka vrsta atrakcije.

Kad je sta­sao u mla­di­ća, sti­gao je u Za­greb, gdje se po­čeo ba­viti bok­som. Za ži­vot je za­ra­đi­vao ra­de­ći kao ko­no­bar u "Espla­na­di”. Kasnije je Be­o­gradu iz­u­čio fo­to­graf­ski za­nat. Tu ga je za­te­kao rat u kojem je ranjen. U Ul­cinj se vra­ća 1945. go­di­ne i otva­ra fo­to­graf­sku rad­nju "Pi­nješ”, naj­sta­ri­ju u gra­du, ko­ja je bi­la je­dan od za­štit­nih zna­ko­va kraj­njeg ju­ga.

Ri­zo se po­čet­kom še­zde­se­tih ože­nio Ul­ci­njan­kom Na­dom Ra­čić i ta­ko pre­ki­nuo obi­čaj ve­li­ke cr­nač­ke po­ro­di­ce ko­ja je ov­dje sve do Ri­zo­vih mo­mač­kih da­na ima­la obi­čaj da se crn­ci oba­ve­zno že­ne crn­ki­nja­ma, ko­je su u Ul­cinj sti­za­le iz dru­gih kra­je­va. Dobio je sina Ma­rija i kći Ani­tu ko­ji ipak ni­su pra­vi crn­ci jer su „po­vu­kli” na maj­ku. Iako je bio infišani hajdukovac, Riza je volio i boks. Bio je drugi velteraš u Savskoj banovini, a za vrijeme rata, Titov partizan.

Otud i par legendi na istu foru, u kojima sugovornici pitaju Rizu odakle je, a kad on kaže da je Crnogorac, odgovaraju: "Znao sam da su Crnogorci crni, ali baš tako?!" Jedna se pripisuje i Jovanki Broz koja ga je, navodno, obilazila u bolnici, ali dojam je da su se sve te priče ispredale tek da bi se zagolicalo maštu gostiju, jer je Rizo bio nešto poput turističke legende Ulcinja. Uvijek otmjen, s aparatom u ruci, zabavljao je i staro i mlado, nema tko ga nije poznavao, pa se, ponavljamo, zato i crnogorski novinari na svaku obljetnicu smrti sjete Rize Šurle, a nema ga već trinaest godina.

Ulcinjski turistički vodiči više ne mogu upoznati turiste sa svojim susjedima crne puti, jer su se Rizini potomci i rođaci odselili i tek rijetko navraćaju, ali im zato pričaju o običajima i kulturi Arapa koja se miješala s crnogorskom, dajući joj jednu posebnu egzotičnost. Na brdu Pinješ iznad Ulcinja postoji Arapsko polje, na kojem su potomci afričkih robova izvodili svoje igre. Jedna se od njih naziva Šaraveli, i kako objašnjavaju ulcinjski kroničari, odiše afromelosom i ritmom, pa ju se rado sluša i gleda.

I Cervantes je bio ulcinjski rob

U bo­ga­toj povijesti Ul­ci­nja ne mo­že se za­o­bi­ći pri­ča o cr­nim afrič­kim ro­bo­vi­ma, či­ji se po­to­mo­ci i da­nas mo­gu sre­sti u naj­ju­žni­jem cr­no­gor­skom gra­du. Do­du­še ri­jet­ko, jer ka­ko su go­di­ne pro­la­zi­le i vre­me­na se mi­je­nja­la, ne­sta­ja­li su po­la­ko i crn­ci i nji­ho­ve po­ro­di­ce. Ka­da je Ber­lin­skim ko­n­gre­som 1878. Cr­na Go­ra pri­zna­ta kao dva­de­set i sed­ma europ­ska dr­ža­va, u Ul­ci­nju je, ka­žu, po­sto­ja­lo sto­ti­nu cr­nač­kih ku­ća. Godine 1880. Ulcinj postaje dio Crne Gore, a desetak obitelji pomoraca sa svojom crnom poslugom, seli u Albaniju. Već 1928. bi­lo ih je sa­mo pet, piše dnevni list 'Dan'. Godine 1696. pa­pin mi­si­o­nar Ma­rin Guino oba­vje­šta­va Kon­gre­ga­ci­ju da se na ul­cinj­skom tr­gu na­la­zi oko 125 ro­bo­va. Legenda kaže da su tu pro­da­li i čuvenog Miguela de Cer­van­te­sa i nje­go­va brata Ro­dri­ga. Cervantes je kasnije postao slobodan čovjek i čuveni pisac kojeg će svijet upamtiti kao autora Don Qujiota.

Grijeh

U početku su se ulcinjski crnci ženili isključivo crnim djevojkama koje su dovodili trgovci robljem, a bračna veza sa ženama drugačije puti smatrala se grijehom. No, onda se Rizin brat Dželjo oženio Senkom iz Mostara, pa Rizo Nadom Račić.

Zamijenili ga za Amerikanca

I Rizin sin Mario Šurla (54) imao je dogodovština zbog svoje tamne puti. Mario je vojsku služio u Beloj crkvi, a zatim su ga poslali u Beograd. Dok je čekao da ga pozovu na prijavak, vodnik koji je bio u hodniku brzo je otrčao do pukovnika. “Druže pukovniče, ovi sa prekomandom su nešto pobrkali.
Izgleda da su nam poslali akademca iz Amerike”.
Pukovnik je tražio da ga odmah dovedu.
- Kada sam ušao i predstavio se, počeo se smijati. Ispričao mi je što mu je vodnik rekao. Ne mogu sjetiti je li mi rekao da zna Rizu ili je čuo za njega. Svejedno, nesporazum je odmah bio riješen - ispričao je Mario zgodu iz vojske crnogorskom novinaru Samiru Adroviću.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/gusari-ih-doveli-kao-roblje-pa-postali-ugledni-gradani-ulcinja-315732 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8b584a224b34c61fda5d956e4122d9bf1d4d08d2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gusari+ih+doveli+kao+roblje%2C+pa+postali+ugledni+gra%C4%91ani+Ulcinja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fgusari-ih-doveli-kao-roblje-pa-postali-ugledni-gradani-ulcinja-315732 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fgusari-ih-doveli-kao-roblje-pa-postali-ugledni-gradani-ulcinja-315732 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AFRIČKI KORIJENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotAFRIČKI KORIJENI

Gusari ih doveli kao roblje, pa postali ugledni građani Ulcinja

13. lipnja 2016. - 01:44

Ime Rizo Šurla znači ovdje nešto možda tek zagriženim torcidašima i kroničarima Hajduka, ali ga se zato južnije od Hrvatske, u Crnoj Gori, svako malo prisjeti tamošnja "štampa". A, ja sam za ovdašnji tisak, po nagovoru mentora Feđe Klarića, još 2001. kanio intervjuirati simpatičnog Rizu - zagriženog ribolovca i fotografa.

Priču o Crnogorcu crncu, strastvenom povjereniku navijača Hajduka u Ulcinju, servirao nam je Marko Borović, poznati sportski menadžer i proizvođač ribarskih mreža, koji je mene i Feđu ulovio na foru o Rizi i pozvao nas u ta poratna vremena da mu u Ulcinj, gdje se odselio devedesetih, donesemo vonj njegova Splita - Rive, Peristila, Matejuške...

I taman što smo došli na onu poznatu ulcinjsku pješčanu plažu, otvorili notes i skinuli poklopac s objek...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:58