stdClass Object ( [id] => 517766 [title] => Europski sud bridžu uskratio status sporta, no splitski majstori nam svjedoče koliko je ova igra promijenila njihove živote: Udala sam se, rodila, s ratom izbjegla i onda sam se sjetila... [alias] => europski-sud-bridzu-uskratio-status-sporta-no-splitski-majstori-nam-svjedoce-koliko-je-ova-igra-promijenila-njihove-zivote-nbsp-udala-sam-se-rodila-s-ratom-izbjegla-i-onda-sam-se-sjetila [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada bi cijeli dan proveli promatrajući bridžiste kako igraju, možda bi uspjeli shvatiti da se nakon četiri odigrane igre premještaju za drugi stol, i tako sve dok ne odigraju po četiri kombinacije karata na svakom stolu. Vjerojatno je to i jedina stvar koju biste uspjeli shvatiti, ako se prvi put susrećete s bridžem. Vjerujte, nije problem u vama.

Naime, koliko je ta kartaška igra teška, govori i činjenica da osoba zainteresirana za igranje bridža mora pohađati dvomjesečni tečaj, igrati s bridžistima dva puta tjedno po dva sata kako bi stekla osnovno znanje za početi igrati bridž.

Dvije godine za osnove

- Mnogi odustaju kada shvate da je jako komplicirano te kako nakon samog tečaja treba puno raditi i učiti zajedno sa starijim kolegom, mentorom, igrati s partnerom, proučavati, čitati, sve to kako bi mogao prosječno igrati bridž. Tako je potrebno barem godinu do dvije dana kako bi mogao reći da poznaješ igru – kaže Ivica Pivačić, tajnik "Bridž kluba Split", koji je 45 godina član kluba, a igra još duže.

- Mogu reći za sebe da sam dobar igrač, ali nisam izvanredan. Ne bih bio tajnik kluba da sam samo rekreativac, ali nisam toliko jak da bih mogao biti član hrvatske reprezentacije - pojašnjava Pivačić.

Radi se o misaonoj igri za pametne, a po mnogim parametrima, može se nazvati i najtežom. Jača i razvija logiku, inteligenciju, pospješuje koncentraciju, brzo donošenje odluka i kolektivni duh, a igrači te kartaške igre svakom "partijom" proučavaju nove poteze i stječu nova znanja o bridžu, koji nikada ne možete dovoljno dobro naučiti.

- Kombinatorika, statistika, pamćenje, logika, suradnja i tolerancija, sve se to razvija igranjem bridža. Kroz igru u kratko vrijeme morate donositi odluke na osnovi informacija koje dobivate za stolom. Morate biti brzi i što bolji, a po rezultatu vidite jeste li donijeli lošu odluku - ukratko nam pojašnjava Branko Krolo, predsjednik "Bridž kluba Split", koji igra tu kartašku igru duže od 35 godina, a uz njega registriranih igrača u Hrvatsko je 594, dok je u svijetu igra više od 200 milijuna ljudi.

Zato se bridž, na preporuku UNESCO-a, kao izborni kolegij predaje u više zemalja u osnovnim i srednjim školama, a u Hrvatskoj ga možete pronaći na pojedinim fakultetima. Naime, bridž toliko utječe na mozak da osoba, nakon nekoliko godina igranja bridža na standardiziranom testu inteligencije može postići 10 do 15 posto bolji rezultat nego ranije.

Kaže se: tko je prepametan za belu, a preiskusan za preferans, neka se dokaže u bridžu. Međutim, upravo zbog težine same igre, od 15-ak sudionika tečaja, tek dvoje ili troje nastave igrati bridž. Zato oni koji ostaju, strastveni su zaljubljenici i barem jednom tjednom se okupljaju u klubu kako bi zaigrali mozak.

Ono što je većini bridžista najdraža stvar kod ove kartaške igre je činjenica da ne postoji faktor sreće. Tako da na bridž turniru ne možete čuti "išle su me karte". Upravo zato je bridž sport, a briškula, trešeta, mauš, remi, trijumf i poker – nisu.

Sreća nije faktor

- Bridž nije igra na sreću kao poker, ne možete pobijediti jer ste dobili dobre karte, upravo zato što će s tim istim kartama svi sudionici turnira igrati. Najbolji igrač će imati najbolji rezultat, tako da je apsolutno izbačen faktor sreće - pojašnjava tajnik "Bridž kluba Split".

Međutim, Europski sud pravde (ECJ) prije gotovo mjesec dana je odlučio da usprkos tvrdnjama da kompetitivni bridž promiče fizičko i mentalno zdravlje, definicija "sporta" u ovoj poreznoj direktivi mora uključivati "znatan fizički element". Što znači da bridžisti neće biti izuzeti od plaćanja poreza na turnirima. Splitski igrači ističu kako je takva odluka loša, jer poručuje da bridž nije sport, pa se pitaju po kojoj logici je onda šah sport, ako su oboje igre sudionice Olimpijade misaonih igara.

- Ne borimo se da ga se prizna kao sport, jer tu titulu odavno ima. Naime, cijela priča je borba između pokera i bridža. Europska komisija ubire velike novce od poker turnira, zato je donijela odluku da se oporezuju i bridž turniri. No, važno je istaknuti da se poker igra za novac, a bridž ne - ističe predsjednik "Bridž kluba Split".

Zato je Engleska bridž unija zatražila da za svoj turnir bude izuzeta od poreza na dodatnu vrijednost kao što su to sportske organizacije. EU direktiva dopušta da neke usluge “blisko povezane sa sportom ili fizičkom edukacijom” budu oslobođene PDV-a, međutim, za bridž takva odluka nije prošla i za sada će se oporezivati nagrade na turnirima.

- Bridž je natjecateljska igra u kojoj su nagrade usputni dio, a plaćaju se od uplate za sudjelovanje. Tako da tu nema profita i logično bi bilo da se ne plaća porez na to. Mislim da su Englezi pogriješili s načinom na koji su pristupili toj problematici. Trebali su se boriti preko Svjetske bridž konferencije za to pravo, a ne samostalno ići, zato, mislim da se tu napravilo više štete nego koristi - napominju splitski bridžisti.

Premda im je ova odluka važna zbog valorizacije bridža kao sporta, davno je ta kartaška igra u javnosti poznata kao sportska. Naime, u bridžu su karte samo sredstvo pomoću kojeg se borite svojim intelektom i znanjem. Zato se za tu igru kaže da je "šah na karte".
- S takvim izrazom se slažu i šahisti i bridžisti, jer mnogi šahisti igraju bridž, ali i suprotno. No, u šahu imate određena pravila pa kada nekome date osnovna pravila i pojasnite kretanje figurica, odmah možete početi igrati s tom osobom i pomalo je učiti, dok je bridž puno složeniji - ističu članovi "Bridž kluba Split".


Igra za dugovječnost


O toj kartaškoj igri je napisano desetke puta više knjiga nego o šahu, puno je dinamičniji, ima puno više aspekata igre i nikada ga ne možete potpuno naučiti, ali uvijek možete biti bolji nego što jeste.
Poslije Drugog svjetskog rata u svijetu su organizirane posebne Akademije za bridž, prvo u Francuskoj a zatim u Švedskoj, Izraelu, Kini, Poljskoj...

Sami počeci bridža u Splitu također sežu u Drugi svjetski rat, kada se igrao u krugu sklonjenih i prognanih Židova, a prvi registrirani "Bridž klub Split" osnovan je 1972. godine. Danas klub broji 35 aktivnih igrača koji se okupljaju na turnirima ponedjeljkom i četvrtkom te čine šaroliko društvo svih dobnih skupina i zanimanja. Najmlađi članovi su Ivan Lekić (33) i Stanko Kružić (32), a igraju bridž duže od deset godina.

- Kolega s faksa me pozvao na tečaj, tako sam i ostao. Ta dva mjeseca su dobra ulaznica za početak igranja i od tada dolazim ovdje barem jedan put tjedno. Ova igra mi je postala hobi, tako da se uvijek pronađe vremena - ističe Lekić, a njegov je kolega bridžist, također preko fakulteta doznao za tu kartašku igru.

- Na faksu sam vidio oglas, malo proguglao, došao i zakačio se. Uvijek sam volio igrati karte, ovo je nešto drugačije i izazovnije, nije samo bacanje karata, treba stati, promisliti i primijeniti malo vjerojatnosti - priča nam Stanko Kružić. Pohvalna činjenica kod bridža je i što su žene u nekim zemljama više zastupljenije u ovom sportu, ali u većini, jednako kao i muškarci. Tako su i u ovom splitskom klubu gotovo polovica igrača - žene.

- Sudjelovala sam na tečaju u Sarajevu 1981., međutim, nisam odmah krenula igrati. Udala se, rodila djecu, počeo je onda rat, došla sam u Split kao izbjeglica, i tek kada sam stala na noge, sjetila sam se bridža. Našla sam na internetu bridž klub i ostala ovdje posljednjih pet godina - kaže nam Tanja Mirković, 36-godišnja bridžistica koja je istaknula da joj je najdraže kod te igre što sreća ne igra nikakvu ulogu u pobjedi.

- Tako ako dobijete loše karte, ne znači da ćete biti loši. Jako je bitna suradnja s partnerom. U početku sam mijenjala partnericu, ali kada sam je našla, više i češće igram - ističe Tanja, a dok smo s njom razgovarali, gospođa Izabela Marčić nam je dobacila kako je iznimno važno naglasiti koliko je ta igra zdrava. Kada vam to kaže gospođa koja je sa 76 godina aktivna bridžistica, što znači da ima bolje pamćenje, koncentraciju i logiku od pojedinih mladih ljudi, onda joj vjerujete na riječ.

Uostalom, nedavno preminuli Jerko Kovač, upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji igrač bridža. Naime, kada je imao 99 godina za stolom je igrao protiv devetogodišnjeg dječaka iz Sarajeva.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'NIJE STVAR NI NOVCA, NI SREĆE' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-11-19 20:04:32 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-11-19 22:50:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-11-19 22:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3931 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Novosti\/9282269.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Novosti\/9282274.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Novosti\/9282280.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Novosti\/9282278.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Novosti\/9282276.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Novosti\/9282268.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Novosti\/9282270.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Novosti\/9282271.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Novosti\/9282272.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/Novosti\/9282273.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1278"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7291371 Threads: 5 Questions: 1519325133 Slow queries: 4618435 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110347076 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/europski-sud-bridzu-uskratio-status-sporta-no-splitski-majstori-nam-svjedoce-koliko-je-ova-igra-promijenila-njihove-zivote-nbsp-udala-sam-se-rodila-s-ratom-izbjegla-i-onda-sam-se-sjetila-517766 [printLink] => /mozaik/zivot/europski-sud-bridzu-uskratio-status-sporta-no-splitski-majstori-nam-svjedoce-koliko-je-ova-igra-promijenila-njihove-zivote-nbsp-udala-sam-se-rodila-s-ratom-izbjegla-i-onda-sam-se-sjetila-517766?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 172834 [name] => bridž [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bridz [link] => /tag/bridz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'NIJE STVAR NI NOVCA, NI SREĆE' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Europski sud bridžu uskratio status sporta, no splitski majstori nam svjedoče koliko je ova igra promijenila njihove živote: Udala sam se, rodila, s ratom izbjegla i onda sam se sjetila... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Novosti/9282269.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Novosti/9282269.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Novosti/9282274.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Novosti/9282280.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Novosti/9282278.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Novosti/9282276.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Novosti/9282268.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Novosti/9282270.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Novosti/9282271.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Novosti/9282272.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/Novosti/9282273.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada bi cijeli dan proveli promatrajući bridžiste kako igraju, možda bi uspjeli shvatiti da se nakon četiri odigrane igre premještaju za drugi stol, i tako sve dok ne odigraju po četiri kombinacije karata na svakom stolu. Vjerojatno je to i jedina stvar koju biste uspjeli shvatiti, ako se prvi put susrećete s bridžem. Vjerujte, nije problem u vama.

Naime, koliko je ta kartaška igra teška, govori i činjenica da osoba zainteresirana za igranje bridža mora pohađati dvomjesečni tečaj, igrati s bridžistima dva puta tjedno po dva sata kako bi stekla osnovno znanje za početi igrati bridž.

Dvije godine za osnove

- Mnogi odustaju kada shvate da je jako komplicirano te kako nakon samog tečaja treba puno raditi i učiti zajedno sa starijim kolegom, mentorom, igrati s partnerom, proučavati, čitati, sve to kako bi mogao prosječno igrati bridž. Tako je potrebno barem godinu do dvije dana kako bi mogao reći da poznaješ igru – kaže Ivica Pivačić, tajnik "Bridž kluba Split", koji je 45 godina član kluba, a igra još duže.

- Mogu reći za sebe da sam dobar igrač, ali nisam izvanredan. Ne bih bio tajnik kluba da sam samo rekreativac, ali nisam toliko jak da bih mogao biti član hrvatske reprezentacije - pojašnjava Pivačić.

Radi se o misaonoj igri za pametne, a po mnogim parametrima, može se nazvati i najtežom. Jača i razvija logiku, inteligenciju, pospješuje koncentraciju, brzo donošenje odluka i kolektivni duh, a igrači te kartaške igre svakom "partijom" proučavaju nove poteze i stječu nova znanja o bridžu, koji nikada ne možete dovoljno dobro naučiti.

- Kombinatorika, statistika, pamćenje, logika, suradnja i tolerancija, sve se to razvija igranjem bridža. Kroz igru u kratko vrijeme morate donositi odluke na osnovi informacija koje dobivate za stolom. Morate biti brzi i što bolji, a po rezultatu vidite jeste li donijeli lošu odluku - ukratko nam pojašnjava Branko Krolo, predsjednik "Bridž kluba Split", koji igra tu kartašku igru duže od 35 godina, a uz njega registriranih igrača u Hrvatsko je 594, dok je u svijetu igra više od 200 milijuna ljudi.

Zato se bridž, na preporuku UNESCO-a, kao izborni kolegij predaje u više zemalja u osnovnim i srednjim školama, a u Hrvatskoj ga možete pronaći na pojedinim fakultetima. Naime, bridž toliko utječe na mozak da osoba, nakon nekoliko godina igranja bridža na standardiziranom testu inteligencije može postići 10 do 15 posto bolji rezultat nego ranije.

Kaže se: tko je prepametan za belu, a preiskusan za preferans, neka se dokaže u bridžu. Međutim, upravo zbog težine same igre, od 15-ak sudionika tečaja, tek dvoje ili troje nastave igrati bridž. Zato oni koji ostaju, strastveni su zaljubljenici i barem jednom tjednom se okupljaju u klubu kako bi zaigrali mozak.

Ono što je većini bridžista najdraža stvar kod ove kartaške igre je činjenica da ne postoji faktor sreće. Tako da na bridž turniru ne možete čuti "išle su me karte". Upravo zato je bridž sport, a briškula, trešeta, mauš, remi, trijumf i poker – nisu.

Sreća nije faktor

- Bridž nije igra na sreću kao poker, ne možete pobijediti jer ste dobili dobre karte, upravo zato što će s tim istim kartama svi sudionici turnira igrati. Najbolji igrač će imati najbolji rezultat, tako da je apsolutno izbačen faktor sreće - pojašnjava tajnik "Bridž kluba Split".

Međutim, Europski sud pravde (ECJ) prije gotovo mjesec dana je odlučio da usprkos tvrdnjama da kompetitivni bridž promiče fizičko i mentalno zdravlje, definicija "sporta" u ovoj poreznoj direktivi mora uključivati "znatan fizički element". Što znači da bridžisti neće biti izuzeti od plaćanja poreza na turnirima. Splitski igrači ističu kako je takva odluka loša, jer poručuje da bridž nije sport, pa se pitaju po kojoj logici je onda šah sport, ako su oboje igre sudionice Olimpijade misaonih igara.

- Ne borimo se da ga se prizna kao sport, jer tu titulu odavno ima. Naime, cijela priča je borba između pokera i bridža. Europska komisija ubire velike novce od poker turnira, zato je donijela odluku da se oporezuju i bridž turniri. No, važno je istaknuti da se poker igra za novac, a bridž ne - ističe predsjednik "Bridž kluba Split".

Zato je Engleska bridž unija zatražila da za svoj turnir bude izuzeta od poreza na dodatnu vrijednost kao što su to sportske organizacije. EU direktiva dopušta da neke usluge “blisko povezane sa sportom ili fizičkom edukacijom” budu oslobođene PDV-a, međutim, za bridž takva odluka nije prošla i za sada će se oporezivati nagrade na turnirima.

- Bridž je natjecateljska igra u kojoj su nagrade usputni dio, a plaćaju se od uplate za sudjelovanje. Tako da tu nema profita i logično bi bilo da se ne plaća porez na to. Mislim da su Englezi pogriješili s načinom na koji su pristupili toj problematici. Trebali su se boriti preko Svjetske bridž konferencije za to pravo, a ne samostalno ići, zato, mislim da se tu napravilo više štete nego koristi - napominju splitski bridžisti.

Premda im je ova odluka važna zbog valorizacije bridža kao sporta, davno je ta kartaška igra u javnosti poznata kao sportska. Naime, u bridžu su karte samo sredstvo pomoću kojeg se borite svojim intelektom i znanjem. Zato se za tu igru kaže da je "šah na karte".
- S takvim izrazom se slažu i šahisti i bridžisti, jer mnogi šahisti igraju bridž, ali i suprotno. No, u šahu imate određena pravila pa kada nekome date osnovna pravila i pojasnite kretanje figurica, odmah možete početi igrati s tom osobom i pomalo je učiti, dok je bridž puno složeniji - ističu članovi "Bridž kluba Split".


Igra za dugovječnost


O toj kartaškoj igri je napisano desetke puta više knjiga nego o šahu, puno je dinamičniji, ima puno više aspekata igre i nikada ga ne možete potpuno naučiti, ali uvijek možete biti bolji nego što jeste.
Poslije Drugog svjetskog rata u svijetu su organizirane posebne Akademije za bridž, prvo u Francuskoj a zatim u Švedskoj, Izraelu, Kini, Poljskoj...

Sami počeci bridža u Splitu također sežu u Drugi svjetski rat, kada se igrao u krugu sklonjenih i prognanih Židova, a prvi registrirani "Bridž klub Split" osnovan je 1972. godine. Danas klub broji 35 aktivnih igrača koji se okupljaju na turnirima ponedjeljkom i četvrtkom te čine šaroliko društvo svih dobnih skupina i zanimanja. Najmlađi članovi su Ivan Lekić (33) i Stanko Kružić (32), a igraju bridž duže od deset godina.

- Kolega s faksa me pozvao na tečaj, tako sam i ostao. Ta dva mjeseca su dobra ulaznica za početak igranja i od tada dolazim ovdje barem jedan put tjedno. Ova igra mi je postala hobi, tako da se uvijek pronađe vremena - ističe Lekić, a njegov je kolega bridžist, također preko fakulteta doznao za tu kartašku igru.

- Na faksu sam vidio oglas, malo proguglao, došao i zakačio se. Uvijek sam volio igrati karte, ovo je nešto drugačije i izazovnije, nije samo bacanje karata, treba stati, promisliti i primijeniti malo vjerojatnosti - priča nam Stanko Kružić. Pohvalna činjenica kod bridža je i što su žene u nekim zemljama više zastupljenije u ovom sportu, ali u većini, jednako kao i muškarci. Tako su i u ovom splitskom klubu gotovo polovica igrača - žene.

- Sudjelovala sam na tečaju u Sarajevu 1981., međutim, nisam odmah krenula igrati. Udala se, rodila djecu, počeo je onda rat, došla sam u Split kao izbjeglica, i tek kada sam stala na noge, sjetila sam se bridža. Našla sam na internetu bridž klub i ostala ovdje posljednjih pet godina - kaže nam Tanja Mirković, 36-godišnja bridžistica koja je istaknula da joj je najdraže kod te igre što sreća ne igra nikakvu ulogu u pobjedi.

- Tako ako dobijete loše karte, ne znači da ćete biti loši. Jako je bitna suradnja s partnerom. U početku sam mijenjala partnericu, ali kada sam je našla, više i češće igram - ističe Tanja, a dok smo s njom razgovarali, gospođa Izabela Marčić nam je dobacila kako je iznimno važno naglasiti koliko je ta igra zdrava. Kada vam to kaže gospođa koja je sa 76 godina aktivna bridžistica, što znači da ima bolje pamćenje, koncentraciju i logiku od pojedinih mladih ljudi, onda joj vjerujete na riječ.

Uostalom, nedavno preminuli Jerko Kovač, upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji igrač bridža. Naime, kada je imao 99 godina za stolom je igrao protiv devetogodišnjeg dječaka iz Sarajeva.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>










[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/europski-sud-bridzu-uskratio-status-sporta-no-splitski-majstori-nam-svjedoce-koliko-je-ova-igra-promijenila-njihove-zivote-nbsp-udala-sam-se-rodila-s-ratom-izbjegla-i-onda-sam-se-sjetila-517766 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ed519ab46df0894a660289940aae5f59649d6425 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Europski+sud+brid%C5%BEu+uskratio+status+sporta%2C+no+splitski+majstori+nam+svjedo%C4%8De+koliko+je+ova+igra+promijenila+njihove+%C5%BEivote%3A%C2%A0Udala+sam+se%2C+rodila%2C+s+ratom+izbjegla+i+onda+sam+se+sjetila...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Feuropski-sud-bridzu-uskratio-status-sporta-no-splitski-majstori-nam-svjedoce-koliko-je-ova-igra-promijenila-njihove-zivote-nbsp-udala-sam-se-rodila-s-ratom-izbjegla-i-onda-sam-se-sjetila-517766 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Feuropski-sud-bridzu-uskratio-status-sporta-no-splitski-majstori-nam-svjedoce-koliko-je-ova-igra-promijenila-njihove-zivote-nbsp-udala-sam-se-rodila-s-ratom-izbjegla-i-onda-sam-se-sjetila-517766 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'NIJE STVAR NI NOVCA, NI SREĆE' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Život'NIJE STVAR NI NOVCA, NI SREĆE'

Europski sud bridžu uskratio status sporta, no splitski majstori nam svjedoče koliko je ova igra promijenila njihove živote: Udala sam se, rodila, s ratom izbjegla i onda sam se sjetila...

19. studenog 2017. - 23:40

Kada bi cijeli dan proveli promatrajući bridžiste kako igraju, možda bi uspjeli shvatiti da se nakon četiri odigrane igre premještaju za drugi stol, i tako sve dok ne odigraju po četiri kombinacije karata na svakom stolu. Vjerojatno je to i jedina stvar koju biste uspjeli shvatiti, ako se prvi put susrećete s bridžem. Vjerujte, nije problem u vama.

Naime, koliko je ta kartaška igra teška, govori i činjenica da osoba zainteresirana za igranje bridža mora pohađati dvomjesečni tečaj, igrati s bridžistima dva puta tjedno po dva sata kako bi stekla osnovno znanje za početi igrati bridž.

Dvije godine za osnove

- Mnogi odustaju kada shvate da je jako komplicirano te kako nakon samog tečaja treba puno raditi i učiti zajedno sa starijim kolegom, mentorom, igrati s partnerom, prouč...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:38