stdClass Object ( [id] => 1183773 [title] => Bruno Šimleša je djetinjstvo proveo po bolnicama, ispričao što ga je tada spasilo. Dao nam je savjete za život bez toksičnih ljudi: evo koje riječi otkrivaju one od kojih se trebamo maknuti [alias] => bruno-simlesa-je-djetinjstvo-proveo-po-bolnicama-ispricao-sto-ga-je-tada-spasilo-dao-nam-je-savjete-za-zivot-bez-toksicnih-ljudi-evo-koje-rijeci-otkrivaju-one-od-kojih-se-trebamo-maknuti [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako (p)ostati zdrav? Recept ima sociolog, pisac i novinar te popularni psiholog Bruno Šimleša.

Doduše, ne sa službenog medicinskog aspekta, no svakako ima recept za još jednu književnu uspješnicu; ovaj put to je deseta po redu, rečena "Kako (p)ostati zdrav" knjiga, već tiskana u ponovljenoj nakladi te predstavljena splitskim čitatelji(ca)ma u prostoru multipleks kina, u blizini knjižare "Hoću knjigu" u sklopu Joker centra u Splitu.

Osjećaj objavljivanja knjige, svoje desete po redu – ovaj put u suradnji s nakladnikom Fraktura –​ Šimleša je opisao kao "krunu karijere".

Čini se da je doista sebi zadao truda, proučio je – kazao je – na stotine znanstvenih istraživanja vezanih uz tjelesno i mentalno zdravlje, pa ih utkao u svoj obiman rad na knjizi koji je trajao čak dvije godine.

Pošteno je priznao da je napravio i "brejk" zbog potresa u Moslavini, "jer je tamo bio potrebniji", a pomalo nevoljko povjerio je i da mu je dio vremena oduzelo pomaganje osobama oboljelim od karcinoma.

Često zaplačem...

– To je kao neki "sveti" dio mene o kojemu sam šutio i ne želim na osnovi toga stjecati bodove u očima javnosti, ali dobio sam nagradu udruge "Sve za nju" i priča je jednostavno – postala javna.

Nadao sam se efektu "memorije zlatne ribice" u javnosti, no moj donedavno tajni, a sad obznanjeni angažman nije se brzo zaboravio – malčice sramežljivo je kazao Šimleša na "pozornici" multipleks kina, a pred mikrofonom umješne moderatorice Katarine Sovulj iz knjižarskog lanca.

Na predstavljanju je inače kao poseban gost "uletio" naš poznati onkolog, ugledni liječnik dr. Eduard Vrdoljak, kojega je svakako ugodnije trefiti na promociji knjige negoli u bolnici; tako nekako o dr. Vrdoljaku se izrazio i Šimleša, koji ga je, nažalost, upoznao u tužnijim okolnostima, to jest prilikom dovođenja prijateljice Ljiljane na kemoterapiju. No...

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---


– Kad vam se već dogodi nevolja, najbolja adresa na kojoj se možete naći je Odjel pod vodstvom dr. Vrdoljaka. On je fantastična kombinacija stručnosti i ljudskosti – lijepim riječima Bruno je opisao liječnika, te su obojica zaradili spontani pljesak publike.

Nažalost, i djetinjstvo pisca Šimleše bilo je obilježeno čestim boravkom u bolnici; zbog kroničnog manjka trombocita, ispričao je, čest je "gost" bio na Šalati, njegovo dječje tijelo, laički, "nije moglo stvarati masnice" (danas je, nasreću, potpuno zdrav, mada možda ne sasvim normalan, našalio se na svoj račun).

Tijekom tih boravaka u bolnici imao je, veli, sreću biti u rukama dobrog dr. Tiefenbacha koji se s velikom pažnjom skrbio za njega kao malenog pacijenta.

Čini mi se da me to spasilo

– Pazio je na mene, pričao sa mnom... Kad bi me držao na rukama, osjećao sam se kao najzaštićenije biće na svijetu! Danas mi se čini da me to spasilo – vidljivo dirnut je kazao Šimleša, te se prisjetio situacije kad je nakon puno godina nazvao broj dobrog liječnika, a javio se – njegov sin.

– Kad sam čuo taj topli glas, identičan kao glas njegova oca koji me liječio, tješio i hrabrio, rasplakao sam se kao kiša – prisjetio se emotivnog "flashbacka" Bruno, priznavši da inače često "cmulji", plače; bilo od tuge ili pak radosti. Odaslao je i poruku, koja se može iščitati i u njegovoj slojevitoj, no lako čitljivoj knjizi.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---


– Ja sam imao najboljeg doktora na svijetu kad mi je bilo potrebno, osjećao sam se dragocjen, zaštićen. Neka ova knjiga pomogne i vama da sebe tretirate kao najzaštićenije biće na svijetu – otprilike je kazao njezin autor.

Pola sata s djetetom je zlata vrijedno

Prisjetio se i situacije kad je žena na kemoterapiji iz Crikvenice došla k njemu, sjela mu u krilo i isplakala se.

– Dirnulo ju je što netko misli na oboljele. Na nju –​ sažeo je autor, koji je "gazio" karitativne footing-ture, šišao se na ćelavo, organizirao ljetovanja za žene oboljele od karcinoma...

Osobito je dirljivo što je za neke od njih to bio prvi boravak na moru u životu!

Tijekom jednoipolsatnog predstavljanja knjige (proletjelo je kao dah) višekratno je pošteno naglasio da on nije nikakav iscjelitelj, ali može ponuditi publici ono što "prirodno izlazi iz njega", mahom utješne i praktične savjete koji mogu osvijestiti i ojačati vlastite alate onih koji boluju, ili pak onih iz njihove bliže okoline.

Naravno, i onima neokrznutim bilo kakvom bolesti nije zgorega poraditi na "emocionalnoj pismenosti".

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---


Dotaknuo se i (u moderno vrijeme često spominjanog) "burn out" sindroma ili izgaranja, a govorio je i o "personicama" iliti "našoj unutarnjoj djeci", slojevitim dijelovima ličnosti svakoga od nas, onim nedozrelima i nedovoljno integriranima koji sebi (nama) šapću ili viču: "ja nisam vrijedna" i slične, demotivirajuće zaključke koji u nekom "hardcore konceptu" mogu dovesti i do gubitka unutrašnje kontrole.

Liječenje "kontrom" jedan je od načina za konsolidaciju tih "personica", njihovo –​ ajmo reći – sazrijevanje, osvještavanje vlastite vrijednosti.

Pustiti ljutnju da teče

Šimleša je govorio i o (ne)izražavanju tuge te potiskivanju ljutnje kao nepovoljnim čimbenicima te možebitno zdravstveno štetnim elementima. Povezao je to sa svojevrsnim lajtmotivom svoje knjige, naime "U zdravom duhu zdravo tijelo", a kao ilustraciju uzeo je – šumski potok.

Ljutnju/tugu treba pustiti da teče, može se preusmjeriti njezin tok, ali ne valja staviti branu, jer to onda više nije potok nego močvara, zgodno je primijetio, uz napomenu, da je u bilo kojem scenariju "kanaliziranja" emocija najvažnije da "odnos profitira", raste i kvalitetno se nadograđuje.

Kazao je i da mu je, na primjer, pola sata provedenih u igri (komunikaciji) sa kćeri za zdravlje blagotvornije od dobro izbalansiranog obroka, naime takva porcija oksitocina, dopamina, endorfina (hormona ljubavi, ugodnih emocija).

Osvrnuo se i na zanimljivo istraživanje Elen Langer, psihologinje koja je egzaktnim parametrima istražila utjecaj naših misli/djela na vitalnost organizma.

Uzorak ispitanica bile su 84 čistačice podijeljene u dvije grupe; jednoj grupi (sve su zaposlenice hotela) rečeno je da čišćenje predstavlja vježbanje (kao nekakav fitness), dok drugima – nije rečeno ništa.

Kod prve grupe, koja je gledala na svoj posao kao nešto blagotvorno za organizam, doista su nakon zadanog vremena poboljšani parametri, poput krvog tlaka i drugih "stavki", što je i znanstveno prisnažilo tezu o blagotvornosti "motivirajućih uvjerenja"!

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

– To je kao kad ja idem na Mosor; ne zbog "mučenja" i "pentranja", nego zdravlja i užitka – ilustrirao je vlastitu "porciju radosti" komunikacijski vješt autor motivirajućih knjiga.

'Žene mogu sve.' Do kada?

Iako je naglasak bio na "pozitivnoj psihologiji", ukazao je na toksični potencijal rečenice "žene mogu sve", koju je izgovorila – žena, a muškarci je često zloupotrebljavaju kako bi "oprali ruke" od tzv. ženskih poslova.

Podsjetio je da nerijetko čak i žene na kemoterapiji drže "sva četiri kantuna kuće" (bespoštedno prema samima sebi) zahvaljujući toj floskuli, to jest krivnjom iste.

Poručio je i da se klonimo "floskulaša", onih koji govore rečenice poput "bit će sve u redu", "možeš ti to" i slično, pokušavajući zapravo što bezbolnije skinuti sa sebe teret suosjećanja, premda bez zle namjere, u osnovi.

Ukazao je i na nešto još štetnije, kad govorimo o ophođenju prema oboljelima u našoj blizini.

– Budimo njihova emocionalna sjenka, ne emocionalni teroristi! Ne negirajmo njihova uvjerenja, ako se ljudi žele pojadati i isplakati nemojmo ih u tome sprječavati; ponekad je dovoljno osobu šutke primiti za ruku, slušati.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---


Ni u kojem slučaju nemojmo im reći nešto u stilu: "sam si kriv" ili "loše ti je zbog tebe". Validirajmo tuđe emocije – poručio je Šimleša, dometnuvši i da – ako već ne umijemo pomoći verbalno – priskočimo "tehnički" u smislu obavljanja nekih poslova, rasterećivanja oboljele osobe obveza koje možemo preuzeti na sebe.

– Pitajmo: "kako ti mogu pomoći?". Dozvolimo osobi, kao što dozvolimo i djetetu, da bude ljuto, tužno, šutljivo...

Dinamiku zanimljivom predstavljanju dala su, rekosmo, i brojna pitanja iz publike (mahom ženske), a čitateljice nisu propustile priliku i nabaviti primjerak knjige po promotivnoj cijeni uz neizostavnu ćakulicu "jedan na jedan" s Brunom, te potpis s posvetom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJUTITE SE I TUGUJTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => LJUTITE SE I TUGUJTE 2 0 8259 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-07 15:18:43 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-12 19:27:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-04-12 18:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 295 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/07\/21575052.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/21575034.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/21575030.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/21575026.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/21575022.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/21575020.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/21574996.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/21575002.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Spli\u0107ani su s velikim zanimanjem slu\u0161ali \u0161to im Bruno \u0160imle\u0161a \u017eeli re\u0107i na temu \u201dKako (p)ostati zdrav\u201d, \u0161to je i naslov njegove nove knjige<\/p>","","

Na predstavljanju je kao poseban gost \u201duletio\u201d na\u0161 poznati onkolog, ugledni lije\u010dnik dr. Eduard Vrdoljak, kojega je\u00a0\u0160imle\u0161a upoznao u tu\u017enijim okolnostima, to jest prilikom dovo\u0111enja prijateljice Ljiljane na kemoterapiju<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1202","hd_21575052_1920.jpg":"1920x1080","k_21575052_1280.jpg":"1280x1280","k_21575052_1024.jpg":"1024x1024","k_21575052_640.jpg":"640x640","k_21575052_480.jpg":"480x480","k_21575052_340.jpg":"340x340","k_21575052_220.jpg":"220x220","o_21575052_1280.jpg":"1280x801","o_21575052_1024.jpg":"1024x641","o_21575052_640.jpg":"640x400","o_21575052_480.jpg":"480x300","o_21575052_340.jpg":"340x212","o_21575052_220.jpg":"220x137","h_21575052_1280.jpg":"1280x854","h_21575052_1024.jpg":"1024x683","h_21575052_640.jpg":"640x427","h_21575052_480.jpg":"480x320","h_21575052_340.jpg":"340x227","h_21575052_220.jpg":"220x147","pp_21575052_1280.jpg":"1006x1280","pp_21575052_1024.jpg":"805x1024","pp_21575052_640.jpg":"503x640","pp_21575052_480.jpg":"377x480","pp_21575052_340.jpg":"267x340","pp_21575052_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2909","hd_21575034_1920.jpg":"1920x1080","k_21575034_1280.jpg":"1280x1280","k_21575034_1024.jpg":"1024x1024","k_21575034_640.jpg":"640x640","k_21575034_480.jpg":"480x480","k_21575034_340.jpg":"340x340","k_21575034_220.jpg":"220x220","o_21575034_1280.jpg":"1280x1939","o_21575034_1024.jpg":"1024x1551","o_21575034_640.jpg":"640x969","o_21575034_480.jpg":"480x727","o_21575034_340.jpg":"340x515","o_21575034_220.jpg":"220x333","h_21575034_1280.jpg":"1280x854","h_21575034_1024.jpg":"1024x683","h_21575034_640.jpg":"640x427","h_21575034_480.jpg":"480x320","h_21575034_340.jpg":"340x227","h_21575034_220.jpg":"220x147","pp_21575034_1280.jpg":"1006x1280","pp_21575034_1024.jpg":"805x1024","pp_21575034_640.jpg":"503x640","pp_21575034_480.jpg":"377x480","pp_21575034_340.jpg":"267x340","pp_21575034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1329","hd_21575030_1920.jpg":"1920x1080","k_21575030_1280.jpg":"1280x1280","k_21575030_1024.jpg":"1024x1024","k_21575030_640.jpg":"640x640","k_21575030_480.jpg":"480x480","k_21575030_340.jpg":"340x340","k_21575030_220.jpg":"220x220","o_21575030_1280.jpg":"1280x886","o_21575030_1024.jpg":"1024x708","o_21575030_640.jpg":"640x443","o_21575030_480.jpg":"480x332","o_21575030_340.jpg":"340x235","o_21575030_220.jpg":"220x152","h_21575030_1280.jpg":"1280x854","h_21575030_1024.jpg":"1024x683","h_21575030_640.jpg":"640x427","h_21575030_480.jpg":"480x320","h_21575030_340.jpg":"340x227","h_21575030_220.jpg":"220x147","pp_21575030_1280.jpg":"1006x1280","pp_21575030_1024.jpg":"805x1024","pp_21575030_640.jpg":"503x640","pp_21575030_480.jpg":"377x480","pp_21575030_340.jpg":"267x340","pp_21575030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1138","hd_21575026_1920.jpg":"1920x1080","k_21575026_1280.jpg":"1280x1280","k_21575026_1024.jpg":"1024x1024","k_21575026_640.jpg":"640x640","k_21575026_480.jpg":"480x480","k_21575026_340.jpg":"340x340","k_21575026_220.jpg":"220x220","o_21575026_1280.jpg":"1280x758","o_21575026_1024.jpg":"1024x606","o_21575026_640.jpg":"640x379","o_21575026_480.jpg":"480x284","o_21575026_340.jpg":"340x201","o_21575026_220.jpg":"220x130","h_21575026_1280.jpg":"1280x854","h_21575026_1024.jpg":"1024x683","h_21575026_640.jpg":"640x427","h_21575026_480.jpg":"480x320","h_21575026_340.jpg":"340x227","h_21575026_220.jpg":"220x147","pp_21575026_1280.jpg":"1006x1280","pp_21575026_1024.jpg":"805x1024","pp_21575026_640.jpg":"503x640","pp_21575026_480.jpg":"377x480","pp_21575026_340.jpg":"267x340","pp_21575026_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1299","hd_21575022_1920.jpg":"1920x1080","k_21575022_1280.jpg":"1280x1280","k_21575022_1024.jpg":"1024x1024","k_21575022_640.jpg":"640x640","k_21575022_480.jpg":"480x480","k_21575022_340.jpg":"340x340","k_21575022_220.jpg":"220x220","o_21575022_1280.jpg":"1280x866","o_21575022_1024.jpg":"1024x692","o_21575022_640.jpg":"640x433","o_21575022_480.jpg":"480x324","o_21575022_340.jpg":"340x230","o_21575022_220.jpg":"220x148","h_21575022_1280.jpg":"1280x854","h_21575022_1024.jpg":"1024x683","h_21575022_640.jpg":"640x427","h_21575022_480.jpg":"480x320","h_21575022_340.jpg":"340x227","h_21575022_220.jpg":"220x147","pp_21575022_1280.jpg":"1006x1280","pp_21575022_1024.jpg":"805x1024","pp_21575022_640.jpg":"503x640","pp_21575022_480.jpg":"377x480","pp_21575022_340.jpg":"267x340","pp_21575022_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1191","hd_21575020_1920.jpg":"1920x1080","k_21575020_1280.jpg":"1280x1280","k_21575020_1024.jpg":"1024x1024","k_21575020_640.jpg":"640x640","k_21575020_480.jpg":"480x480","k_21575020_340.jpg":"340x340","k_21575020_220.jpg":"220x220","o_21575020_1280.jpg":"1280x794","o_21575020_1024.jpg":"1024x635","o_21575020_640.jpg":"640x397","o_21575020_480.jpg":"480x297","o_21575020_340.jpg":"340x210","o_21575020_220.jpg":"220x136","h_21575020_1280.jpg":"1280x854","h_21575020_1024.jpg":"1024x683","h_21575020_640.jpg":"640x427","h_21575020_480.jpg":"480x320","h_21575020_340.jpg":"340x227","h_21575020_220.jpg":"220x147","pp_21575020_1280.jpg":"1006x1280","pp_21575020_1024.jpg":"805x1024","pp_21575020_640.jpg":"503x640","pp_21575020_480.jpg":"377x480","pp_21575020_340.jpg":"267x340","pp_21575020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1192","hd_21574996_1920.jpg":"1920x1080","k_21574996_1280.jpg":"1280x1280","k_21574996_1024.jpg":"1024x1024","k_21574996_640.jpg":"640x640","k_21574996_480.jpg":"480x480","k_21574996_340.jpg":"340x340","k_21574996_220.jpg":"220x220","o_21574996_1280.jpg":"1280x794","o_21574996_1024.jpg":"1024x635","o_21574996_640.jpg":"640x397","o_21574996_480.jpg":"480x298","o_21574996_340.jpg":"340x211","o_21574996_220.jpg":"220x136","h_21574996_1280.jpg":"1280x854","h_21574996_1024.jpg":"1024x683","h_21574996_640.jpg":"640x427","h_21574996_480.jpg":"480x320","h_21574996_340.jpg":"340x227","h_21574996_220.jpg":"220x147","pp_21574996_1280.jpg":"1006x1280","pp_21574996_1024.jpg":"805x1024","pp_21574996_640.jpg":"503x640","pp_21574996_480.jpg":"377x480","pp_21574996_340.jpg":"267x340","pp_21574996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1124","hd_21575002_1920.jpg":"1920x1080","k_21575002_1280.jpg":"1280x1280","k_21575002_1024.jpg":"1024x1024","k_21575002_640.jpg":"640x640","k_21575002_480.jpg":"480x480","k_21575002_340.jpg":"340x340","k_21575002_220.jpg":"220x220","o_21575002_1280.jpg":"1280x749","o_21575002_1024.jpg":"1024x599","o_21575002_640.jpg":"640x374","o_21575002_480.jpg":"480x281","o_21575002_340.jpg":"340x199","o_21575002_220.jpg":"220x128","h_21575002_1280.jpg":"1280x854","h_21575002_1024.jpg":"1024x683","h_21575002_640.jpg":"640x427","h_21575002_480.jpg":"480x320","h_21575002_340.jpg":"340x227","h_21575002_220.jpg":"220x147","pp_21575002_1280.jpg":"1006x1280","pp_21575002_1024.jpg":"805x1024","pp_21575002_640.jpg":"503x640","pp_21575002_480.jpg":"377x480","pp_21575002_340.jpg":"267x340","pp_21575002_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14907701 Threads: 2 Questions: 3141373264 Slow queries: 7004017 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234798773 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/bruno-simlesa-je-djetinjstvo-proveo-po-bolnicama-ispricao-sto-ga-je-tada-spasilo-dao-nam-je-savjete-za-zivot-bez-toksicnih-ljudi-evo-koje-rijeci-otkrivaju-one-od-kojih-se-trebamo-maknuti-1183773 [printLink] => /mozaik/zivot/bruno-simlesa-je-djetinjstvo-proveo-po-bolnicama-ispricao-sto-ga-je-tada-spasilo-dao-nam-je-savjete-za-zivot-bez-toksicnih-ljudi-evo-koje-rijeci-otkrivaju-one-od-kojih-se-trebamo-maknuti-1183773?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355635 [name] => Bruno Šimleša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bruno-simlesa [link] => /tag/bruno-simlesa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 673966 [name] => Kako (p)ostati zdrav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-12 21:28:12 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-p-ostati-zdrav [link] => /tag/kako-p-ostati-zdrav ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJUTITE SE I TUGUJTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bruno Šimleša je djetinjstvo proveo po bolnicama, ispričao što ga je tada spasilo. Dao nam je savjete za život bez toksičnih ljudi: evo koje riječi otkrivaju one od kojih se trebamo maknuti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21575052.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Splićani su s velikim zanimanjem slušali što im Bruno Šimleša želi reći na temu ”Kako (p)ostati zdrav”, što je i naslov njegove nove knjige

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21575052.jpg [title] =>

Splićani su s velikim zanimanjem slušali što im Bruno Šimleša želi reći na temu ”Kako (p)ostati zdrav”, što je i naslov njegove nove knjige

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21575034.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21575030.jpg [title] =>

Na predstavljanju je kao poseban gost ”uletio” naš poznati onkolog, ugledni liječnik dr. Eduard Vrdoljak, kojega je Šimleša upoznao u tužnijim okolnostima, to jest prilikom dovođenja prijateljice Ljiljane na kemoterapiju

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21575026.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21575022.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21575020.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21574996.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21575002.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kako (p)ostati zdrav? Recept ima sociolog, pisac i novinar te popularni psiholog Bruno Šimleša.

Doduše, ne sa službenog medicinskog aspekta, no svakako ima recept za još jednu književnu uspješnicu; ovaj put to je deseta po redu, rečena "Kako (p)ostati zdrav" knjiga, već tiskana u ponovljenoj nakladi te predstavljena splitskim čitatelji(ca)ma u prostoru multipleks kina, u blizini knjižare "Hoću knjigu" u sklopu Joker centra u Splitu.

Osjećaj objavljivanja knjige, svoje desete po redu – ovaj put u suradnji s nakladnikom Fraktura –​ Šimleša je opisao kao "krunu karijere".

Čini se da je doista sebi zadao truda, proučio je – kazao je – na stotine znanstvenih istraživanja vezanih uz tjelesno i mentalno zdravlje, pa ih utkao u svoj obiman rad na knjizi koji je trajao čak dvije godine.

Pošteno je priznao da je napravio i "brejk" zbog potresa u Moslavini, "jer je tamo bio potrebniji", a pomalo nevoljko povjerio je i da mu je dio vremena oduzelo pomaganje osobama oboljelim od karcinoma.

Često zaplačem...

– To je kao neki "sveti" dio mene o kojemu sam šutio i ne želim na osnovi toga stjecati bodove u očima javnosti, ali dobio sam nagradu udruge "Sve za nju" i priča je jednostavno – postala javna.

Nadao sam se efektu "memorije zlatne ribice" u javnosti, no moj donedavno tajni, a sad obznanjeni angažman nije se brzo zaboravio – malčice sramežljivo je kazao Šimleša na "pozornici" multipleks kina, a pred mikrofonom umješne moderatorice Katarine Sovulj iz knjižarskog lanca.

Na predstavljanju je inače kao poseban gost "uletio" naš poznati onkolog, ugledni liječnik dr. Eduard Vrdoljak, kojega je svakako ugodnije trefiti na promociji knjige negoli u bolnici; tako nekako o dr. Vrdoljaku se izrazio i Šimleša, koji ga je, nažalost, upoznao u tužnijim okolnostima, to jest prilikom dovođenja prijateljice Ljiljane na kemoterapiju. No...

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---


– Kad vam se već dogodi nevolja, najbolja adresa na kojoj se možete naći je Odjel pod vodstvom dr. Vrdoljaka. On je fantastična kombinacija stručnosti i ljudskosti – lijepim riječima Bruno je opisao liječnika, te su obojica zaradili spontani pljesak publike.

Nažalost, i djetinjstvo pisca Šimleše bilo je obilježeno čestim boravkom u bolnici; zbog kroničnog manjka trombocita, ispričao je, čest je "gost" bio na Šalati, njegovo dječje tijelo, laički, "nije moglo stvarati masnice" (danas je, nasreću, potpuno zdrav, mada možda ne sasvim normalan, našalio se na svoj račun).

Tijekom tih boravaka u bolnici imao je, veli, sreću biti u rukama dobrog dr. Tiefenbacha koji se s velikom pažnjom skrbio za njega kao malenog pacijenta.

Čini mi se da me to spasilo

– Pazio je na mene, pričao sa mnom... Kad bi me držao na rukama, osjećao sam se kao najzaštićenije biće na svijetu! Danas mi se čini da me to spasilo – vidljivo dirnut je kazao Šimleša, te se prisjetio situacije kad je nakon puno godina nazvao broj dobrog liječnika, a javio se – njegov sin.

– Kad sam čuo taj topli glas, identičan kao glas njegova oca koji me liječio, tješio i hrabrio, rasplakao sam se kao kiša – prisjetio se emotivnog "flashbacka" Bruno, priznavši da inače često "cmulji", plače; bilo od tuge ili pak radosti. Odaslao je i poruku, koja se može iščitati i u njegovoj slojevitoj, no lako čitljivoj knjizi.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---


– Ja sam imao najboljeg doktora na svijetu kad mi je bilo potrebno, osjećao sam se dragocjen, zaštićen. Neka ova knjiga pomogne i vama da sebe tretirate kao najzaštićenije biće na svijetu – otprilike je kazao njezin autor.

Pola sata s djetetom je zlata vrijedno

Prisjetio se i situacije kad je žena na kemoterapiji iz Crikvenice došla k njemu, sjela mu u krilo i isplakala se.

– Dirnulo ju je što netko misli na oboljele. Na nju –​ sažeo je autor, koji je "gazio" karitativne footing-ture, šišao se na ćelavo, organizirao ljetovanja za žene oboljele od karcinoma...

Osobito je dirljivo što je za neke od njih to bio prvi boravak na moru u životu!

Tijekom jednoipolsatnog predstavljanja knjige (proletjelo je kao dah) višekratno je pošteno naglasio da on nije nikakav iscjelitelj, ali može ponuditi publici ono što "prirodno izlazi iz njega", mahom utješne i praktične savjete koji mogu osvijestiti i ojačati vlastite alate onih koji boluju, ili pak onih iz njihove bliže okoline.

Naravno, i onima neokrznutim bilo kakvom bolesti nije zgorega poraditi na "emocionalnoj pismenosti".

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---


Dotaknuo se i (u moderno vrijeme često spominjanog) "burn out" sindroma ili izgaranja, a govorio je i o "personicama" iliti "našoj unutarnjoj djeci", slojevitim dijelovima ličnosti svakoga od nas, onim nedozrelima i nedovoljno integriranima koji sebi (nama) šapću ili viču: "ja nisam vrijedna" i slične, demotivirajuće zaključke koji u nekom "hardcore konceptu" mogu dovesti i do gubitka unutrašnje kontrole.

Liječenje "kontrom" jedan je od načina za konsolidaciju tih "personica", njihovo –​ ajmo reći – sazrijevanje, osvještavanje vlastite vrijednosti.

Pustiti ljutnju da teče

Šimleša je govorio i o (ne)izražavanju tuge te potiskivanju ljutnje kao nepovoljnim čimbenicima te možebitno zdravstveno štetnim elementima. Povezao je to sa svojevrsnim lajtmotivom svoje knjige, naime "U zdravom duhu zdravo tijelo", a kao ilustraciju uzeo je – šumski potok.

Ljutnju/tugu treba pustiti da teče, može se preusmjeriti njezin tok, ali ne valja staviti branu, jer to onda više nije potok nego močvara, zgodno je primijetio, uz napomenu, da je u bilo kojem scenariju "kanaliziranja" emocija najvažnije da "odnos profitira", raste i kvalitetno se nadograđuje.

Kazao je i da mu je, na primjer, pola sata provedenih u igri (komunikaciji) sa kćeri za zdravlje blagotvornije od dobro izbalansiranog obroka, naime takva porcija oksitocina, dopamina, endorfina (hormona ljubavi, ugodnih emocija).

Osvrnuo se i na zanimljivo istraživanje Elen Langer, psihologinje koja je egzaktnim parametrima istražila utjecaj naših misli/djela na vitalnost organizma.

Uzorak ispitanica bile su 84 čistačice podijeljene u dvije grupe; jednoj grupi (sve su zaposlenice hotela) rečeno je da čišćenje predstavlja vježbanje (kao nekakav fitness), dok drugima – nije rečeno ništa.

Kod prve grupe, koja je gledala na svoj posao kao nešto blagotvorno za organizam, doista su nakon zadanog vremena poboljšani parametri, poput krvog tlaka i drugih "stavki", što je i znanstveno prisnažilo tezu o blagotvornosti "motivirajućih uvjerenja"!

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

– To je kao kad ja idem na Mosor; ne zbog "mučenja" i "pentranja", nego zdravlja i užitka – ilustrirao je vlastitu "porciju radosti" komunikacijski vješt autor motivirajućih knjiga.

'Žene mogu sve.' Do kada?

Iako je naglasak bio na "pozitivnoj psihologiji", ukazao je na toksični potencijal rečenice "žene mogu sve", koju je izgovorila – žena, a muškarci je često zloupotrebljavaju kako bi "oprali ruke" od tzv. ženskih poslova.

Podsjetio je da nerijetko čak i žene na kemoterapiji drže "sva četiri kantuna kuće" (bespoštedno prema samima sebi) zahvaljujući toj floskuli, to jest krivnjom iste.

Poručio je i da se klonimo "floskulaša", onih koji govore rečenice poput "bit će sve u redu", "možeš ti to" i slično, pokušavajući zapravo što bezbolnije skinuti sa sebe teret suosjećanja, premda bez zle namjere, u osnovi.

Ukazao je i na nešto još štetnije, kad govorimo o ophođenju prema oboljelima u našoj blizini.

– Budimo njihova emocionalna sjenka, ne emocionalni teroristi! Ne negirajmo njihova uvjerenja, ako se ljudi žele pojadati i isplakati nemojmo ih u tome sprječavati; ponekad je dovoljno osobu šutke primiti za ruku, slušati.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---


Ni u kojem slučaju nemojmo im reći nešto u stilu: "sam si kriv" ili "loše ti je zbog tebe". Validirajmo tuđe emocije – poručio je Šimleša, dometnuvši i da – ako već ne umijemo pomoći verbalno – priskočimo "tehnički" u smislu obavljanja nekih poslova, rasterećivanja oboljele osobe obveza koje možemo preuzeti na sebe.

– Pitajmo: "kako ti mogu pomoći?". Dozvolimo osobi, kao što dozvolimo i djetetu, da bude ljuto, tužno, šutljivo...

Dinamiku zanimljivom predstavljanju dala su, rekosmo, i brojna pitanja iz publike (mahom ženske), a čitateljice nisu propustile priliku i nabaviti primjerak knjige po promotivnoj cijeni uz neizostavnu ćakulicu "jedan na jedan" s Brunom, te potpis s posvetom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Splićani su s velikim zanimanjem slušali što im Bruno Šimleša želi reći na temu ”Kako (p)ostati zdrav”, što je i naslov njegove nove knjige

Ante Čizmić/Cropix

Na predstavljanju je kao poseban gost ”uletio” naš poznati onkolog, ugledni liječnik dr. Eduard Vrdoljak, kojega je Šimleša upoznao u tužnijim okolnostima, to jest prilikom dovođenja prijateljice Ljiljane na kemoterapiju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/bruno-simlesa-je-djetinjstvo-proveo-po-bolnicama-ispricao-sto-ga-je-tada-spasilo-dao-nam-je-savjete-za-zivot-bez-toksicnih-ljudi-evo-koje-rijeci-otkrivaju-one-od-kojih-se-trebamo-maknuti-1183773 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=de8fe10c5f64af817694141ce9197c7d5f63b422 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bruno+%C5%A0imle%C5%A1a+je+djetinjstvo+proveo+po+bolnicama%2C+ispri%C4%8Dao+%C5%A1to+ga+je+tada+spasilo.+Dao+nam+je+savjete+za+%C5%BEivot+bez+toksi%C4%8Dnih+ljudi%3A+evo+koje+rije%C4%8Di+otkrivaju+one+od+kojih+se+trebamo+maknuti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbruno-simlesa-je-djetinjstvo-proveo-po-bolnicama-ispricao-sto-ga-je-tada-spasilo-dao-nam-je-savjete-za-zivot-bez-toksicnih-ljudi-evo-koje-rijeci-otkrivaju-one-od-kojih-se-trebamo-maknuti-1183773 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbruno-simlesa-je-djetinjstvo-proveo-po-bolnicama-ispricao-sto-ga-je-tada-spasilo-dao-nam-je-savjete-za-zivot-bez-toksicnih-ljudi-evo-koje-rijeci-otkrivaju-one-od-kojih-se-trebamo-maknuti-1183773 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJUTITE SE I TUGUJTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotLJUTITE SE I TUGUJTE

Bruno Šimleša je djetinjstvo proveo po bolnicama, ispričao što ga je tada spasilo. Dao nam je savjete za život bez toksičnih ljudi: evo koje riječi otkrivaju one od kojih se trebamo maknuti

12. travnja 2022. - 20:06
Splićani su s velikim zanimanjem slušali što im Bruno Šimleša želi reći na temu ”Kako (p)ostati zdrav”, što je i naslov njegove nove knjigeAnte Čizmić/Cropix

Kako (p)ostati zdrav? Recept ima sociolog, pisac i novinar te popularni psiholog Bruno Šimleša.

Doduše, ne sa službenog medicinskog aspekta, no svakako ima recept za još jednu književnu uspješnicu; ovaj put to je deseta po redu, rečena "Kako (p)ostati zdrav" knjiga, već tiskana u ponovljenoj nakladi te predstavljena splitskim čitatelji(ca)ma u prostoru multipleks kina, u blizini knjižare "Hoću knjigu" u sklopu Joker centra u Splitu.

Osjećaj objavljivanja knjige, svoje desete po redu – ovaj put u suradnji s nakladnikom Fraktura –​ Šimleša je opisao kao "krunu karijere".

Čini se da je doista sebi zadao truda, proučio je – kazao je – na stotine znanstvenih istraživanja vezanih uz tjelesno i mentalno zdravlje, pa ih utkao u svoj obiman rad na knjizi koji je trajao čak dvij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:12