stdClass Object ( [id] => 1382607 [title] => Bili su prijatelji, Getani, ragbijaši. Ulica ih odgajala, sport učinija ljudima. Onda su Damir, Edo i Zlatko pošli u rat [alias] => bili-su-prijatelji-getani-ragbijasi-ulica-ih-odgajala-sport-ucinija-ljudima-onda-su-damir-edo-i-zlatko-posli-u-rat [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za naše sutra dali su svoje danas.

Damir Krolo, Edo Vidaković i Zlatko Kavara. Najmlađi u dvadeset i drugoj godini života, najstariji u dvadeset i sedmoj, zaustavljeni u koraku, u trku, u snu. Kako se nikada ne bi zaboravila imena trojice splitskih mladića koji su položili živote na oltar Domovini, njihovi su ih suigrači Ragbi kluba "Nada", zajedno s njihovim suborcima, veteranima Četvrte gardijske brigade, uklesali u kamen.

"Ragbijaši, ragbijaši,

Kano stine svoga grada,

vrime gre, a oni traju,

puni snova, puni nada..."

---

---

Stihovi stoje na južnom zidu "Nadina" igrališta, a kako bi vječnost bila više od usputne riječi, potrudili su se zajedničkim snagama, i ragbijaši i vaterani, proslavu rođendana "jedine udarne" započeti uvijek sjećanjem na Damira, Edu i Zlatka.

---

image
Rugby Klub Nada
------
image
Rugby Klub Nada
------
image
Rugby Klub Nada
---

Umirovljeni pukovnik Mirko Čondić jednostavno nam je objasnio kolika je ovdje ljubav i zajedništvo na djelu:

- Obiteljska povezanost koju su mladići osjećali unutar svojeg kluba prenijela se u njihove postrojbe. Žrtvom naših suboraca, koji su iz dresova uskočili u uniforme, na vrijednostima koje su nosili i za koje su živjeli i umrli, šaljemo poruku mladima i poruku društvu: kada smo zajedno, nema prepreka koje ne možemo savladati!

Uistinu je tako, potvrđuje nam to i predsjednik Ragbi kluba "Nada" Branimir Kovačić.

- Kakvi su bili na terenu, takvi su bili i na bojištu. Časni i hrabri - kazao nam je i elaborirao kako to ragbi gradi čovjeka, posebno mladog čovjeka.

- Ovaj te sport uči životu! Kada si u srazu s protivničkim igračem, koji, primjerice, u punoj brzini juri prema tebi, ti ne možeš pokazati strah. A strah te, ljudski je to. Moraš pokazati snalažljivost, spretnost, moraš zauzeti stav. Ragbi te uči kako pasti, ali i kako se dignuti još jači - veli Kovačić.

---

image

Pjer Kovačević Pepe, Branimir Kovačić, Ivica Bilić, Goran Galić Johan, Željko Janković, Boris Mandac, Mirko Čondić i Davor Kovačević Medo

Nikola Vilić/Cropix
---

Mjestu odakle su na bojište krenuli Edo, Damir i Zlatko prije više od tri desetljeća živim je svjedokom "Hajdukova" murva. Oko nje su se momci okupljali osamdesetih. U hladu staroga stabla susrećemo i još živih svjedoka življenja splitskih heroja. Dočekuje nas ekipa iz Geta, Goran Galić Johan, Davor Kovačević Medo i Pjer Kovačević Pepe.

- Bilo je to neko drugo vrime, ulica nas je odgajala, jer smo svi bili iz radničkih obitelji. Ali sport nas je diza! Sport nas je vodija na pravi put - tako će Johan.

Smijemo se činjenici kako je išao u isti razred (tadašnja škola "Nenad Ravlić", op.a.) s Krolom i s Kavarom, a sva trojica su - različito godište. Krolo je, doznajemo, Splitom zamijenio rodno selo Gizdavce pa je zbog naglaska bio često žrtvom getanskog ruganja.

- Tako je kod nas! Recimo, Kavara je lošije vidio pa smo ga zvali Ćoro ili Đemo, ovisno kakav je bio dan, ruganje je bilo dio našeg života - smije se Medo, no ljubav među prijateljima nikada nije bila upitna, bili su nerazdvojni.

Polako rasplićemo getanske veze, doznajemo kako su bili podijeljeni na dva tabora, premda udaljeni portunom od portuna po samo par metara. Jedna je ekipa smjela do škole samo preko Poljane, druga samo preko Zlatnih vrata. No, nakon škole se znalo gdje će, odmah trkom do Jale, preko puta ondašnje "Maje", pa udri po fliperima, po stolnom nogometu, biljaru...

---

image

‘Bilo je to neko drugo vrime, ulica nas je odgajala, jer smo svi bili iz radničkih obitelji. Ali sport nas je diza!‘

Nikola Vilić/Cropix
---

- Uvalili bi papir u buže, da možemo izvadit balun kad nan upadne, pa bi na jedan žeton igrali satima. Kad bi Jale ubra šta mu radimo, odvalija bi nan kacot po glavi, onda bi doma morali lagat odakle nam čvoka - prisjećaju se.

Gledamo fotografije iz (današnje vizure) idiličnog djetinjstva u Getu, pomalo raznježeni. Ima nešto u tome kada muškarci pokažu osjećaje na način da ih, kao, skrivaju... A iz aviona je vidljivo o kojim emocijama govorimo. I o kojim slikama. Onima, u bojama, gdje na Željezničara skaču u more. Na glavu, na noge, na trbuh, pa smijeh. Pa onaj kadar, skoro pa zamrznut, o operaciji "Sušilo", gdje se pomorcima pod okriljen noći s tiramola skidaju još vlažne levisice 501.

- Bili smo sirotinja, ali smo bili najbolje odjeveni u gradu - od smijeha ostajemo bez daha.

Niti jedna se vrata u Getu nisu zaključavala, baš kao što ni jedna majka nije znala koliko će tanjura morati servirati na stol. Mogla je imati dvoje djece, ali bi na objed svratila bar još troja usta. Na igralištu kod Tehničke škole čekali bi iza branke da nekome pobjegne lopta preko ograde.

- Balun pod ruku i trka doma - tako će Pepe.

---

image

Mali Getani: (slijeva) Medo, Pepe, Johan, Kavara, Roko, Oliver i Branko Pašteta

Privatni album
---

Na rukometnom igralištu na Manušu ili na bazenima Jadrana izvodili su prave partizanske akcije. Upadali naglo, rezali mreže s branki i opet, pogađate - trka doma.

- Za svaki slučaj bi mriže otangali u zeleno ili žuto, da se, kao, ne vidi kako su u biti ukradene - smiju se Getani.

Ako su Getani, i oni su dica. Bili. Pa zato zaogrnuti proteklim godinama mirno možemo ispripovijedati sve o tajnim akcijama odvidavanja žarulja na splitskoj Rivi, s tamošnjih štekata. I onda bi te žarulje zavidali na svojim poljanama, postavili te fantastične branke s turbo genijalnim mrežama i igrali sa svojim kožnim balunima noćne turnire, noćne utakmice...

- To je životna škola, ulični fakultet. I sport! Sport je od nas učinija ljude - vele nam Medo, Pepe i Johan.

- Ljudi su na terenu naučili kako se borit, naučili su što je tim, kolika snaga počiva u zajedništvu, što je timski rad i to su prenijeli na ratište - kazuju.

I važna, možda i najvažnija poveznica među njima - jedan za drugog bi život dali.

Kazuju nam što su igrali Edo i Damir, neupućeni u sportske pozicije zapisujemo "full back", pa nas uče kako je Kavara bio slijepo krilo, što god li to bilo, no svi su na igralištu igrali srcem... A da nije bilo rata, nekako se, uz uzdah, pojavilo i to pitanje...

- Možda bi i sada igrali - sjetno će momci, koji su momcima taman u to vrijeme prestali biti, rat te učini čovjekom, htio, ne htio.

---

image

Goran Galić Johan, Pjer Kovačević Pepe i Davor Kovačević Medo - jedan za drugog bi život dali

Nikola Vilić/Cropix
---

Sve su od "Nade" dobivali, nikada nitko nije platio ni dinara članarine, a u torbi su dobivali kopačke i dresove. Ti su dresovi bili prosti, najobičnije krpe, kažu nam, ali je jednom prilikom jedan mladi Englez nakon utakmice poželio svoj prekrasan džemper ("Takvog nije bilo u Splitu!") zamijeniti za tu "štracu".

- Odma smo se zaminili, ali nakon toga sto problema! Prvo mater! Poludila, da kome san to ukra, još san i batine paga, a onda - u čemu ću na trening - lijepo se smijati uspomenama koliko god, barem dijelom, bile tužne.

I sve se tako dotičemo krhotina osamdesetih, neki živo svjesni očeva dlana na ruci dok šetnjom prolaze Getom, drugi ponosni što su bili dijelom tih duša i duhova. Dodirujemo smiješkom i pričom gospođu koja se brinula o čistoći kluba, zvali su je Lutka, ona je djeci prala odjeću, svjesna kako mnogi to kod kuće ne mogu očekivati, otvorena srca spominjemo ime profesora Miše Bilića, olimpijca, nekadašnjeg trenera braće Celent, čovjeka koji je djeci bio više od nastavnika, bio im je ocem...

A onda, odjednom, među nas padne uspomena od koje se oni skriveni iza blokića suzama pokušavaju ne sjećati devedesetih. Ali je tako živa i tako je splitska da vam je, a teško nam je, vjerujte, moramo napisati. Napisat ćemo je u formi scenarija, da se odmaknemo od tog filma, ne zamjerite.

"Uvala Ovčice.

Džaja.

Ljeto. Ljeto 1991.

Vruće.

Mladost na stinama, mladost u moru, mladost nesvjesna budućnosti.

I Keko. Na leđima mu ruksak. Odjeven je u kratke hlače.

- Di ćeš? - pitaju ga prijatelji.

- Gren u rat - lakonski će, kao da sve to nije život, već, kako rekosmo - film."

Damir i Edo i Zlatko iz rata se vratili nisu. A opet su ostali u svome gradu. Na južnom zidu "Nadina" igrališta. U srcima svojih prijatelja, na grudima svojih suboraca.

Svjetlost vječita svijetlila njima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bili su prijatelji, Getani, ragbijaši. Ulica ih odgajala, sport učinija ljudima. Damir, Edo i Zlatko više nisu s njima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nikad zaboravljeni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Bili su prijatelji, Getani, ragbijaši. Ulica ih odgajala, sport učinija ljudima. Damir, Edo i Zlatko više nisu s njima nikad zaboravljeni 2 0 7621 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-18 10:36:54 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => Milena Budimir [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-21 18:25:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-21 18:25:38 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Bili su prijatelji, Getani, ragbijaši. Ulica ih odgajala, sport učinija ljudima. Damir, Edo i Zlatko više nisu s njima [metadata] => robots= author= title=Bili su prijatelji, Getani, ragbijaši. Ulica ih odgajala, sport učinija ljudima. Onda su Damir, Edo i Zlatko pošli u rat page_title=Bili su prijatelji, Getani, ragbijaši. Ulica ih odgajala, sport učinija ljudima. Onda su Damir, Edo i Zlatko pošli u rat [metakey] => Damir Krolo, edo vidaković , zlatko kavara, mirko čondić, branimir kovačić, goran galić johan, davor kovačević medo, pjer kovačević pepe [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26979402.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976219.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976302.png","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976303.png","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976304.png","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976253.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976250.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976249.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976248.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976246.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Privatni album","Rugby Klub Nada","Rugby Klub Nada","Rugby Klub Nada","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ako su Getani, i oni su dica. Bili.<\/p>","

Mali Getani: (slijeva) Medo, Pepe, Johan, Kavara, Roko, Oliver i Branko Pa\u0161teta<\/p>","","","","

Branimir Kova\u010di\u0107:<\/strong>\u00a0\u2018Kakvi su bili na terenu, takvi su bili i na boji\u0161tu. \u010casni i hrabri\u2018<\/p>","

Goran Gali\u0107 Johan, Pjer Kova\u010devi\u0107 Pepe i Davor Kova\u010devi\u0107 Medo -\u00a0jedan za drugog bi \u017eivot dali<\/p>","","

\u2018Bilo je to neko drugo vrime, ulica nas je odgajala, jer smo svi bili iz radni\u010dkih obitelji. Ali sport nas je diza!\u2018<\/p>","

Pjer Kova\u010devi\u0107 Pepe, Branimir Kova\u010di\u0107, Ivica Bili\u0107, Goran Gali\u0107\u00a0Johan, \u017deljko Jankovi\u0107, Boris Mandac, Mirko \u010condi\u0107 i Davor Kova\u010devi\u0107 Medo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26979402_1920.jpg":"1920x1080","k_26979402_1280.jpg":"1280x1280","k_26979402_1024.jpg":"1024x1024","k_26979402_640.jpg":"640x640","k_26979402_480.jpg":"480x480","k_26979402_340.jpg":"340x340","k_26979402_220.jpg":"220x220","o_26979402_1280.jpg":"1280x853","o_26979402_1024.jpg":"1024x682","o_26979402_640.jpg":"640x426","o_26979402_480.jpg":"480x320","o_26979402_340.jpg":"340x226","o_26979402_220.jpg":"220x146","h_26979402_1280.jpg":"1280x854","h_26979402_1024.jpg":"1024x683","h_26979402_640.jpg":"640x427","h_26979402_480.jpg":"480x320","h_26979402_340.jpg":"340x227","h_26979402_220.jpg":"220x147","pp_26979402_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979402_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979402_640.jpg":"640x814","pp_26979402_480.jpg":"480x611","pp_26979402_340.jpg":"340x432","pp_26979402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_26976219_1920.jpg":"1920x1080","k_26976219_1280.jpg":"1280x1280","k_26976219_1024.jpg":"1024x1024","k_26976219_640.jpg":"640x640","k_26976219_480.jpg":"480x480","k_26976219_340.jpg":"340x340","k_26976219_220.jpg":"220x220","o_26976219_1280.jpg":"1280x960","o_26976219_1024.jpg":"1024x768","o_26976219_640.jpg":"640x480","o_26976219_480.jpg":"480x360","o_26976219_340.jpg":"340x255","o_26976219_220.jpg":"220x165","h_26976219_1280.jpg":"1280x854","h_26976219_1024.jpg":"1024x683","h_26976219_640.jpg":"640x427","h_26976219_480.jpg":"480x320","h_26976219_340.jpg":"340x227","h_26976219_220.jpg":"220x147","pp_26976219_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976219_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976219_640.jpg":"640x814","pp_26976219_480.jpg":"480x611","pp_26976219_340.jpg":"340x432","pp_26976219_220.jpg":"220x280"},{"size0":"265x342","hd_26976302_1920.png":"1920x1080","k_26976302_1280.png":"1280x1280","k_26976302_1024.png":"1024x1024","k_26976302_640.png":"640x640","k_26976302_480.png":"480x480","k_26976302_340.png":"340x340","k_26976302_220.png":"220x220","o_26976302_1280.png":"1280x1651","o_26976302_1024.png":"1024x1321","o_26976302_640.png":"640x825","o_26976302_480.png":"480x619","o_26976302_340.png":"340x438","o_26976302_220.png":"220x283","h_26976302_1280.png":"1280x854","h_26976302_1024.png":"1024x683","h_26976302_640.png":"640x427","h_26976302_480.png":"480x320","h_26976302_340.png":"340x227","h_26976302_220.png":"220x147","pp_26976302_1280.png":"1280x1628","pp_26976302_1024.png":"1024x1303","pp_26976302_640.png":"640x814","pp_26976302_480.png":"480x611","pp_26976302_340.png":"340x432","pp_26976302_220.png":"220x280"},{"size0":"262x336","hd_26976303_1920.png":"1920x1080","k_26976303_1280.png":"1280x1280","k_26976303_1024.png":"1024x1024","k_26976303_640.png":"640x640","k_26976303_480.png":"480x480","k_26976303_340.png":"340x340","k_26976303_220.png":"220x220","o_26976303_1280.png":"1280x1641","o_26976303_1024.png":"1024x1313","o_26976303_640.png":"640x820","o_26976303_480.png":"480x615","o_26976303_340.png":"340x436","o_26976303_220.png":"220x282","h_26976303_1280.png":"1280x854","h_26976303_1024.png":"1024x683","h_26976303_640.png":"640x427","h_26976303_480.png":"480x320","h_26976303_340.png":"340x227","h_26976303_220.png":"220x147","pp_26976303_1280.png":"1280x1628","pp_26976303_1024.png":"1024x1303","pp_26976303_640.png":"640x814","pp_26976303_480.png":"480x611","pp_26976303_340.png":"340x432","pp_26976303_220.png":"220x280"},{"size0":"261x330","hd_26976304_1920.png":"1920x1080","k_26976304_1280.png":"1280x1280","k_26976304_1024.png":"1024x1024","k_26976304_640.png":"640x640","k_26976304_480.png":"480x480","k_26976304_340.png":"340x340","k_26976304_220.png":"220x220","o_26976304_1280.png":"1280x1618","o_26976304_1024.png":"1024x1294","o_26976304_640.png":"640x809","o_26976304_480.png":"480x606","o_26976304_340.png":"340x429","o_26976304_220.png":"220x278","h_26976304_1280.png":"1280x854","h_26976304_1024.png":"1024x683","h_26976304_640.png":"640x427","h_26976304_480.png":"480x320","h_26976304_340.png":"340x227","h_26976304_220.png":"220x147","pp_26976304_1280.png":"1280x1628","pp_26976304_1024.png":"1024x1303","pp_26976304_640.png":"640x814","pp_26976304_480.png":"480x611","pp_26976304_340.png":"340x432","pp_26976304_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26976253_1920.jpg":"1920x1080","k_26976253_1280.jpg":"1280x1280","k_26976253_1024.jpg":"1024x1024","k_26976253_640.jpg":"640x640","k_26976253_480.jpg":"480x480","k_26976253_340.jpg":"340x340","k_26976253_220.jpg":"220x220","o_26976253_1280.jpg":"1280x1920","o_26976253_1024.jpg":"1024x1536","o_26976253_640.jpg":"640x960","o_26976253_480.jpg":"480x720","o_26976253_340.jpg":"340x510","o_26976253_220.jpg":"220x330","h_26976253_1280.jpg":"1280x854","h_26976253_1024.jpg":"1024x683","h_26976253_640.jpg":"640x427","h_26976253_480.jpg":"480x320","h_26976253_340.jpg":"340x227","h_26976253_220.jpg":"220x147","pp_26976253_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976253_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976253_640.jpg":"640x814","pp_26976253_480.jpg":"480x611","pp_26976253_340.jpg":"340x432","pp_26976253_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26976250_1920.jpg":"1920x1080","k_26976250_1280.jpg":"1280x1280","k_26976250_1024.jpg":"1024x1024","k_26976250_640.jpg":"640x640","k_26976250_480.jpg":"480x480","k_26976250_340.jpg":"340x340","k_26976250_220.jpg":"220x220","o_26976250_1280.jpg":"1280x853","o_26976250_1024.jpg":"1024x682","o_26976250_640.jpg":"640x426","o_26976250_480.jpg":"480x320","o_26976250_340.jpg":"340x226","o_26976250_220.jpg":"220x146","h_26976250_1280.jpg":"1280x854","h_26976250_1024.jpg":"1024x683","h_26976250_640.jpg":"640x427","h_26976250_480.jpg":"480x320","h_26976250_340.jpg":"340x227","h_26976250_220.jpg":"220x147","pp_26976250_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976250_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976250_640.jpg":"640x814","pp_26976250_480.jpg":"480x611","pp_26976250_340.jpg":"340x432","pp_26976250_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26976249_1920.jpg":"1920x1080","k_26976249_1280.jpg":"1280x1280","k_26976249_1024.jpg":"1024x1024","k_26976249_640.jpg":"640x640","k_26976249_480.jpg":"480x480","k_26976249_340.jpg":"340x340","k_26976249_220.jpg":"220x220","o_26976249_1280.jpg":"1280x853","o_26976249_1024.jpg":"1024x682","o_26976249_640.jpg":"640x426","o_26976249_480.jpg":"480x320","o_26976249_340.jpg":"340x226","o_26976249_220.jpg":"220x146","h_26976249_1280.jpg":"1280x854","h_26976249_1024.jpg":"1024x683","h_26976249_640.jpg":"640x427","h_26976249_480.jpg":"480x320","h_26976249_340.jpg":"340x227","h_26976249_220.jpg":"220x147","pp_26976249_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976249_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976249_640.jpg":"640x814","pp_26976249_480.jpg":"480x611","pp_26976249_340.jpg":"340x432","pp_26976249_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26976248_1920.jpg":"1920x1080","k_26976248_1280.jpg":"1280x1280","k_26976248_1024.jpg":"1024x1024","k_26976248_640.jpg":"640x640","k_26976248_480.jpg":"480x480","k_26976248_340.jpg":"340x340","k_26976248_220.jpg":"220x220","o_26976248_1280.jpg":"1280x853","o_26976248_1024.jpg":"1024x682","o_26976248_640.jpg":"640x426","o_26976248_480.jpg":"480x320","o_26976248_340.jpg":"340x226","o_26976248_220.jpg":"220x146","h_26976248_1280.jpg":"1280x854","h_26976248_1024.jpg":"1024x683","h_26976248_640.jpg":"640x427","h_26976248_480.jpg":"480x320","h_26976248_340.jpg":"340x227","h_26976248_220.jpg":"220x147","pp_26976248_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976248_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976248_640.jpg":"640x814","pp_26976248_480.jpg":"480x611","pp_26976248_340.jpg":"340x432","pp_26976248_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26976246_1920.jpg":"1920x1080","k_26976246_1280.jpg":"1280x1280","k_26976246_1024.jpg":"1024x1024","k_26976246_640.jpg":"640x640","k_26976246_480.jpg":"480x480","k_26976246_340.jpg":"340x340","k_26976246_220.jpg":"220x220","o_26976246_1280.jpg":"1280x853","o_26976246_1024.jpg":"1024x682","o_26976246_640.jpg":"640x426","o_26976246_480.jpg":"480x320","o_26976246_340.jpg":"340x226","o_26976246_220.jpg":"220x146","h_26976246_1280.jpg":"1280x854","h_26976246_1024.jpg":"1024x683","h_26976246_640.jpg":"640x427","h_26976246_480.jpg":"480x320","h_26976246_340.jpg":"340x227","h_26976246_220.jpg":"220x147","pp_26976246_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976246_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976246_640.jpg":"640x814","pp_26976246_480.jpg":"480x611","pp_26976246_340.jpg":"340x432","pp_26976246_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4493712 Threads: 5 Questions: 145728249 Slow queries: 62015 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4340015 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/bili-su-prijatelji-getani-ragbijasi-ulica-ih-odgajala-sport-ucinija-ljudima-onda-su-damir-edo-i-zlatko-posli-u-rat-1382607 [printLink] => /mozaik/zivot/bili-su-prijatelji-getani-ragbijasi-ulica-ih-odgajala-sport-ucinija-ljudima-onda-su-damir-edo-i-zlatko-posli-u-rat-1382607?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 713939 [name] => Damir Krolo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-25 20:55:10 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-krolo [link] => /tag/damir-krolo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756083 [name] => edo vidaković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 13:37:08 [main_article_id] => 0 [alias] => edo-vidakovic [link] => /tag/edo-vidakovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 756084 [name] => zlatko kavara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 13:37:08 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatko-kavara [link] => /tag/zlatko-kavara ) [3] => stdClass Object ( [id] => 714272 [name] => mirko čondić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-27 22:17:41 [main_article_id] => 0 [alias] => mirko-condic [link] => /tag/mirko-condic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 629152 [name] => branimir kovačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-25 13:35:29 [main_article_id] => 0 [alias] => branimir-kovacic [link] => /tag/branimir-kovacic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 756085 [name] => goran galić johan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 13:37:08 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-galic-johan [link] => /tag/goran-galic-johan ) [6] => stdClass Object ( [id] => 756086 [name] => davor kovačević medo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 13:37:08 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-kovacevic-medo [link] => /tag/davor-kovacevic-medo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 756087 [name] => pjer kovačević pepe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 13:37:08 [main_article_id] => 0 [alias] => pjer-kovacevic-pepe [link] => /tag/pjer-kovacevic-pepe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bili su prijatelji, Getani, ragbijaši. Ulica ih odgajala, sport učinija ljudima. Damir, Edo i Zlatko više nisu s njima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nikad zaboravljeni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bili su prijatelji, Getani, ragbijaši. Ulica ih odgajala, sport učinija ljudima. Onda su Damir, Edo i Zlatko pošli u rat [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26979402.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ako su Getani, i oni su dica. Bili.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26979402.jpg [title] =>

Ako su Getani, i oni su dica. Bili.

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976219.jpg [title] =>

Mali Getani: (slijeva) Medo, Pepe, Johan, Kavara, Roko, Oliver i Branko Pašteta

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976302.png [title] => Rugby Klub Nada ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976303.png [title] => Rugby Klub Nada ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976304.png [title] => Rugby Klub Nada ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976253.jpg [title] =>

Branimir Kovačić: ‘Kakvi su bili na terenu, takvi su bili i na bojištu. Časni i hrabri‘

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976250.jpg [title] =>

Goran Galić Johan, Pjer Kovačević Pepe i Davor Kovačević Medo - jedan za drugog bi život dali

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976249.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976248.jpg [title] =>

‘Bilo je to neko drugo vrime, ulica nas je odgajala, jer smo svi bili iz radničkih obitelji. Ali sport nas je diza!‘

Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976246.jpg [title] =>

Pjer Kovačević Pepe, Branimir Kovačić, Ivica Bilić, Goran Galić Johan, Željko Janković, Boris Mandac, Mirko Čondić i Davor Kovačević Medo

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za naše sutra dali su svoje danas.

Damir Krolo, Edo Vidaković i Zlatko Kavara. Najmlađi u dvadeset i drugoj godini života, najstariji u dvadeset i sedmoj, zaustavljeni u koraku, u trku, u snu. Kako se nikada ne bi zaboravila imena trojice splitskih mladića koji su položili živote na oltar Domovini, njihovi su ih suigrači Ragbi kluba "Nada", zajedno s njihovim suborcima, veteranima Četvrte gardijske brigade, uklesali u kamen.

"Ragbijaši, ragbijaši,

Kano stine svoga grada,

vrime gre, a oni traju,

puni snova, puni nada..."

---

---

Stihovi stoje na južnom zidu "Nadina" igrališta, a kako bi vječnost bila više od usputne riječi, potrudili su se zajedničkim snagama, i ragbijaši i vaterani, proslavu rođendana "jedine udarne" započeti uvijek sjećanjem na Damira, Edu i Zlatka.

---

image
Rugby Klub Nada
------
image
Rugby Klub Nada
------
image
Rugby Klub Nada
---

Umirovljeni pukovnik Mirko Čondić jednostavno nam je objasnio kolika je ovdje ljubav i zajedništvo na djelu:

- Obiteljska povezanost koju su mladići osjećali unutar svojeg kluba prenijela se u njihove postrojbe. Žrtvom naših suboraca, koji su iz dresova uskočili u uniforme, na vrijednostima koje su nosili i za koje su živjeli i umrli, šaljemo poruku mladima i poruku društvu: kada smo zajedno, nema prepreka koje ne možemo savladati!

Uistinu je tako, potvrđuje nam to i predsjednik Ragbi kluba "Nada" Branimir Kovačić.

- Kakvi su bili na terenu, takvi su bili i na bojištu. Časni i hrabri - kazao nam je i elaborirao kako to ragbi gradi čovjeka, posebno mladog čovjeka.

- Ovaj te sport uči životu! Kada si u srazu s protivničkim igračem, koji, primjerice, u punoj brzini juri prema tebi, ti ne možeš pokazati strah. A strah te, ljudski je to. Moraš pokazati snalažljivost, spretnost, moraš zauzeti stav. Ragbi te uči kako pasti, ali i kako se dignuti još jači - veli Kovačić.

---

image

Pjer Kovačević Pepe, Branimir Kovačić, Ivica Bilić, Goran Galić Johan, Željko Janković, Boris Mandac, Mirko Čondić i Davor Kovačević Medo

Nikola Vilić/Cropix
---

Mjestu odakle su na bojište krenuli Edo, Damir i Zlatko prije više od tri desetljeća živim je svjedokom "Hajdukova" murva. Oko nje su se momci okupljali osamdesetih. U hladu staroga stabla susrećemo i još živih svjedoka življenja splitskih heroja. Dočekuje nas ekipa iz Geta, Goran Galić Johan, Davor Kovačević Medo i Pjer Kovačević Pepe.

- Bilo je to neko drugo vrime, ulica nas je odgajala, jer smo svi bili iz radničkih obitelji. Ali sport nas je diza! Sport nas je vodija na pravi put - tako će Johan.

Smijemo se činjenici kako je išao u isti razred (tadašnja škola "Nenad Ravlić", op.a.) s Krolom i s Kavarom, a sva trojica su - različito godište. Krolo je, doznajemo, Splitom zamijenio rodno selo Gizdavce pa je zbog naglaska bio često žrtvom getanskog ruganja.

- Tako je kod nas! Recimo, Kavara je lošije vidio pa smo ga zvali Ćoro ili Đemo, ovisno kakav je bio dan, ruganje je bilo dio našeg života - smije se Medo, no ljubav među prijateljima nikada nije bila upitna, bili su nerazdvojni.

Polako rasplićemo getanske veze, doznajemo kako su bili podijeljeni na dva tabora, premda udaljeni portunom od portuna po samo par metara. Jedna je ekipa smjela do škole samo preko Poljane, druga samo preko Zlatnih vrata. No, nakon škole se znalo gdje će, odmah trkom do Jale, preko puta ondašnje "Maje", pa udri po fliperima, po stolnom nogometu, biljaru...

---

image

‘Bilo je to neko drugo vrime, ulica nas je odgajala, jer smo svi bili iz radničkih obitelji. Ali sport nas je diza!‘

Nikola Vilić/Cropix
---

- Uvalili bi papir u buže, da možemo izvadit balun kad nan upadne, pa bi na jedan žeton igrali satima. Kad bi Jale ubra šta mu radimo, odvalija bi nan kacot po glavi, onda bi doma morali lagat odakle nam čvoka - prisjećaju se.

Gledamo fotografije iz (današnje vizure) idiličnog djetinjstva u Getu, pomalo raznježeni. Ima nešto u tome kada muškarci pokažu osjećaje na način da ih, kao, skrivaju... A iz aviona je vidljivo o kojim emocijama govorimo. I o kojim slikama. Onima, u bojama, gdje na Željezničara skaču u more. Na glavu, na noge, na trbuh, pa smijeh. Pa onaj kadar, skoro pa zamrznut, o operaciji "Sušilo", gdje se pomorcima pod okriljen noći s tiramola skidaju još vlažne levisice 501.

- Bili smo sirotinja, ali smo bili najbolje odjeveni u gradu - od smijeha ostajemo bez daha.

Niti jedna se vrata u Getu nisu zaključavala, baš kao što ni jedna majka nije znala koliko će tanjura morati servirati na stol. Mogla je imati dvoje djece, ali bi na objed svratila bar još troja usta. Na igralištu kod Tehničke škole čekali bi iza branke da nekome pobjegne lopta preko ograde.

- Balun pod ruku i trka doma - tako će Pepe.

---

image

Mali Getani: (slijeva) Medo, Pepe, Johan, Kavara, Roko, Oliver i Branko Pašteta

Privatni album
---

Na rukometnom igralištu na Manušu ili na bazenima Jadrana izvodili su prave partizanske akcije. Upadali naglo, rezali mreže s branki i opet, pogađate - trka doma.

- Za svaki slučaj bi mriže otangali u zeleno ili žuto, da se, kao, ne vidi kako su u biti ukradene - smiju se Getani.

Ako su Getani, i oni su dica. Bili. Pa zato zaogrnuti proteklim godinama mirno možemo ispripovijedati sve o tajnim akcijama odvidavanja žarulja na splitskoj Rivi, s tamošnjih štekata. I onda bi te žarulje zavidali na svojim poljanama, postavili te fantastične branke s turbo genijalnim mrežama i igrali sa svojim kožnim balunima noćne turnire, noćne utakmice...

- To je životna škola, ulični fakultet. I sport! Sport je od nas učinija ljude - vele nam Medo, Pepe i Johan.

- Ljudi su na terenu naučili kako se borit, naučili su što je tim, kolika snaga počiva u zajedništvu, što je timski rad i to su prenijeli na ratište - kazuju.

I važna, možda i najvažnija poveznica među njima - jedan za drugog bi život dali.

Kazuju nam što su igrali Edo i Damir, neupućeni u sportske pozicije zapisujemo "full back", pa nas uče kako je Kavara bio slijepo krilo, što god li to bilo, no svi su na igralištu igrali srcem... A da nije bilo rata, nekako se, uz uzdah, pojavilo i to pitanje...

- Možda bi i sada igrali - sjetno će momci, koji su momcima taman u to vrijeme prestali biti, rat te učini čovjekom, htio, ne htio.

---

image

Goran Galić Johan, Pjer Kovačević Pepe i Davor Kovačević Medo - jedan za drugog bi život dali

Nikola Vilić/Cropix
---

Sve su od "Nade" dobivali, nikada nitko nije platio ni dinara članarine, a u torbi su dobivali kopačke i dresove. Ti su dresovi bili prosti, najobičnije krpe, kažu nam, ali je jednom prilikom jedan mladi Englez nakon utakmice poželio svoj prekrasan džemper ("Takvog nije bilo u Splitu!") zamijeniti za tu "štracu".

- Odma smo se zaminili, ali nakon toga sto problema! Prvo mater! Poludila, da kome san to ukra, još san i batine paga, a onda - u čemu ću na trening - lijepo se smijati uspomenama koliko god, barem dijelom, bile tužne.

I sve se tako dotičemo krhotina osamdesetih, neki živo svjesni očeva dlana na ruci dok šetnjom prolaze Getom, drugi ponosni što su bili dijelom tih duša i duhova. Dodirujemo smiješkom i pričom gospođu koja se brinula o čistoći kluba, zvali su je Lutka, ona je djeci prala odjeću, svjesna kako mnogi to kod kuće ne mogu očekivati, otvorena srca spominjemo ime profesora Miše Bilića, olimpijca, nekadašnjeg trenera braće Celent, čovjeka koji je djeci bio više od nastavnika, bio im je ocem...

A onda, odjednom, među nas padne uspomena od koje se oni skriveni iza blokića suzama pokušavaju ne sjećati devedesetih. Ali je tako živa i tako je splitska da vam je, a teško nam je, vjerujte, moramo napisati. Napisat ćemo je u formi scenarija, da se odmaknemo od tog filma, ne zamjerite.

"Uvala Ovčice.

Džaja.

Ljeto. Ljeto 1991.

Vruće.

Mladost na stinama, mladost u moru, mladost nesvjesna budućnosti.

I Keko. Na leđima mu ruksak. Odjeven je u kratke hlače.

- Di ćeš? - pitaju ga prijatelji.

- Gren u rat - lakonski će, kao da sve to nije život, već, kako rekosmo - film."

Damir i Edo i Zlatko iz rata se vratili nisu. A opet su ostali u svome gradu. Na južnom zidu "Nadina" igrališta. U srcima svojih prijatelja, na grudima svojih suboraca.

Svjetlost vječita svijetlila njima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Privatni album Rugby Klub Nada Rugby Klub Nada Rugby Klub Nada Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Ako su Getani, i oni su dica. Bili.

Privatni album

Mali Getani: (slijeva) Medo, Pepe, Johan, Kavara, Roko, Oliver i Branko Pašteta

Nikola Vilić/Cropix

Branimir Kovačić: ‘Kakvi su bili na terenu, takvi su bili i na bojištu. Časni i hrabri‘

Nikola Vilić/Cropix

Goran Galić Johan, Pjer Kovačević Pepe i Davor Kovačević Medo - jedan za drugog bi život dali

Nikola Vilić/Cropix

‘Bilo je to neko drugo vrime, ulica nas je odgajala, jer smo svi bili iz radničkih obitelji. Ali sport nas je diza!‘

Nikola Vilić/Cropix

Pjer Kovačević Pepe, Branimir Kovačić, Ivica Bilić, Goran Galić Johan, Željko Janković, Boris Mandac, Mirko Čondić i Davor Kovačević Medo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/bili-su-prijatelji-getani-ragbijasi-ulica-ih-odgajala-sport-ucinija-ljudima-onda-su-damir-edo-i-zlatko-posli-u-rat-1382607 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6c441ddde01aeecd17d447f95d743739a1fb05ae [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bili+su+prijatelji%2C+Getani%2C+ragbija%C5%A1i.+Ulica+ih+odgajala%2C+sport+u%C4%8Dinija+ljudima.+Onda+su+Damir%2C+Edo+i+Zlatko+po%C5%A1li+u+rat&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbili-su-prijatelji-getani-ragbijasi-ulica-ih-odgajala-sport-ucinija-ljudima-onda-su-damir-edo-i-zlatko-posli-u-rat-1382607 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbili-su-prijatelji-getani-ragbijasi-ulica-ih-odgajala-sport-ucinija-ljudima-onda-su-damir-edo-i-zlatko-posli-u-rat-1382607 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bili su prijatelji, Getani, ragbijaši. Ulica ih odgajala, sport učinija ljudima. Damir, Edo i Zlatko više nisu s njima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nikad zaboravljeni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Životnikad zaboravljeni

Bili su prijatelji, Getani, ragbijaši. Ulica ih odgajala, sport učinija ljudima. Onda su Damir, Edo i Zlatko pošli u rat

Piše Milena Budimir
21. travnja 2024. - 20:25

Za naše sutra dali su svoje danas.

Damir Krolo, Edo Vidaković i Zlatko Kavara. Najmlađi u dvadeset i drugoj godini života, najstariji u dvadeset i sedmoj, zaustavljeni u koraku, u trku, u snu. Kako se nikada ne bi zaboravila imena trojice splitskih mladića koji su položili živote na oltar Domovini, njihovi su ih suigrači Ragbi kluba "Nada", zajedno s njihovim suborcima, veteranima Četvrte gardijske brigade, uklesali u kamen.

"Ragbijaši, ragbijaši,

Kano stine svoga grada,

vrime gre, a oni traju,

puni snova, puni nada..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:43