StoryEditorOCM
ZdravljeNAKON DOBROG IZLASKA

Sinoć ste pili, a danas vam glava puca? Primijenite ovih deset savjeta koji će učiniti da mamurluk nestane gotovo odmah

Piše MOZAIK SD
14. listopada 2023. - 10:12

Noćni izlazak vikendom za mnoge je jedno od sigurnih utočišta u koje bježe od stresne svakodnevnice, dobra prilika za hvatanje koraka sa prijateljima koje zbog obaveza, što zbog svojih, što zbog njihovih, teško možemo drukčije uhvatiti, i naravno, neizostavan dio mladosti. No nalet adrenalina i hormoni sreće koji preplavljuju tijela koja se u ritmu glazbe gibaju pod neonskim svjetlima, ma koliko noć bila dobra, ujutro ishlapi i ostavi vas da se u "četiri oka" suočavate sa mamurlukom, i svim onim što on sa sobom nosi - osjećaj krivnje, glavobolja, mučnina, smetenost i emocionalna praznina. 

Kažu da je najbolji lijek za mamurluk imati ispod 25 godina. No, postoje i drugi načini kako spriječiti ili barem ublažiti mamurluk. Danas ćemo s vama podijeliti 10 korisnih savjeta za pobjeđivanje mamurluka koji vam mogu pomoći bez obzira na godine.

Što je mamurluk?

image
/Shutterstock

U većini slučajeva mamurluk nastaje kao posljedica prekomjerne konzumacije alkoholnih pića, a pogoršava se ako se miješaju različite vrste alkoholnih pića ili ako se konzumira piće slabije kvalitete. Uzroci mamurluka su dehidracija organizma, širenje krvnih žila, pad šećera u krvi i neke štetne tvari koje se nalaze u alkoholnim pićima.

Koji su simptomi mamurluka?

Najčešći simptomi mamurluka su:

· jača ili slabija glavobolja

· malaksalost

· bol u mišićima

· suha usta

· želučane tegobe ili mučnina

· nervoza

· povećana osjetljivost na buku i svjetlost

· velika žeđ

Lijek za mamurluk?

Najučinkovitiji načini da spriječite mamurluk ili da ga se riješite što je brže moguće su sljedeći:

Pijte puno vode

Prije, tijekom i nakon konzumacije alkoholnih pića preporučuje se unos tekućine. Pijenje vode s alkoholom osigurat će vam da tijekom noći ne dehidrirate i ne probudite se pijući vodu, prenosi  Mobilna sestra.

Jedite prije nego što popijete

Ako znate da je pred vama luda noć pijančevanja, pokušajte imati dobru i obilnu večeru. Konzumacija alkohola na prazan želudac dovodi do bržeg i jačeg djelovanja alkohola, ali i pogoršanja mamurluka.

Ne miješajte različita alkoholna pića

Ako već znate da ćete tijekom proslave ili druge slične prigode popiti puno alkohola, najbolje bi bilo da se odlučite za jednu vrstu pića. Miješanje više pića može uzrokovati mučninu čak i kada konzumirate manje količine.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Pojedite tanjur juhe

Ako vam sljedeći dan bude mučnina i teško vam je jesti krutu hranu, tanjur tople juhe najbolje je rješenje. Juha na tijelo djeluje poput infuzije, unoseći dodatnu tekućinu i energiju.

Pojedite bananu ili neko drugo voće

Banane su najbolji prirodni lijek za mamurluk, iako možete jesti i drugo voće kako biste tijelu vratili hranjive tvari i vitamine. Voće možete izmiksati i u blenderu ako vam je tako lakše. Ako nemate voća u kući, probajte voćni sok ili šumeće multivitaminske tablete, piše Mobilna sestra.

image
/Shutterstock

Odrijemajte

Ako ste u mogućnosti, pokušajte se što duže odmarati i spavati, nakon što ste doručkovali i unijeli više tekućine.

Uzmite lijek protiv bolova

U slučaju jake glavobolje koja ne prolazi, obratite se ljekarniku i uzmite lijek protiv bolova koji vam najviše odgovara.

image
Shutterstock/Shutterstock

Vježbajte

Vježbanje vam možda nije na pameti dok ste mamurni, ali tjelovježba je jedan od najučinkovitijih načina za liječenje mamurluka. Ne mora to biti odlazak u teretanu - duga šetnja na svježem zraku, istezanje ili joga mogu biti ugodniji, ubrzati cirkulaciju i vratiti energiju tijelu.

Pijte čaj od đumbira

Čaj od đumbira prava je prva pomoć kod mučnine i povraćanja uzrokovanih mamurlukom. Đumbir smiruje uznemireni želudac i smanjuje nagon za povraćanjem.

image
/Shutterstock

Nikada nemojte nastaviti piti alkohol

U ovom slučaju, klin se ne izbija. Ne konzumirajte dodatno alkohol kada ste mamurni jer to neće poboljšati vaše stanje niti ublažiti tegobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 05:41