StoryEditorOCM
ZdravljeNIJE COVID

Potrebno je jačati prevenciju i učinkovitost liječenja, znate li koja se infekcija u Europi povećala čak za 48 posto?

Piše MOZAIK SD
7. ožujka 2024. - 17:51

Prema izvješću Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), u 2022. došlo je do povećanja broja spolno prenosivih infekcija, posebno sifilisa, gonoreje i klamidije. S obzirom na povećanje, agencija EU naglasila je potrebu podizanja svijesti i jačanja prevencije i učinkovitosti liječenja.

Prema ECDC-u, broj slučajeva gonoreje povećao se za 48 posto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Na području EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EGP) prebrojano je 70.881.

Broj slučajeva sifilisa povećao se za 24 posto u istom razdoblju, dosegnuvši 35.391, a slučajevi klamidije za 16 posto, na 216.508.

"Ovo povećanje je upečatljivo i alarmantno", izjavila je ravnateljica ECDC-a Andrea Ammon, dodajući kako će ove brojke vjerojatno predstavljati samo vrh ledenog brijega, piše ECDC.

U izvješću ECDC-a ističe se da su klamidija, gonoreja i sifilis izlječive infekcije, ali mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije. "Sve veći broj spolno prenosivih infekcija u Europi zahtijeva našu hitnu pozornost i zajedničko djelovanje", naglasio je Ammon, navodeći testiranje, liječenje i prevenciju kao bit svake dugoročne strategije u ovom području.

 

image
Shutterstock

Prema njezinim riječima, ključno je obrazovanje o seksualnom zdravlju, širenje pristupa testiranju i liječenju te borba protiv stigme o spolno prenosivim infekcijama.

Izvješće ECDC-a također ukazuje na značajno povećanje slučajeva spolnog limfogranuloma (LGV) i kongenitalnog sifilisa koji se prenosi s majke na dijete tijekom trudnoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:21