StoryEditorOCM
ZdravljeDOĐITE KOD NAS!

Počela jurnjava za medicinarima, u jednoj županiji liječnicima nude mjesečni dodatak od 1000 eura na plaću i stan!

Piše Ivica Marković
10. veljače 2024. - 17:13

U Hrvatskoj se sve lokalne samouprave ne bi li privukli što više mladih liječnika koji imaju volju i želju raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Jedan od onih koji je možda otišao najdalje u tim svojim nastojanjima je Dom zdravlja Primorsko-goranske županije (DZ PGŽ) koji bi uskoro, kako neslužbeno doznajemo, trebao raspisati javni natječaj za liječnike i medicinske sestre koji bi htjeli raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u DZ-u i koji će za to biti dobro novčano stimulirani.

Zajednički fond

Liječnicima i medicinskim sestrama bi se trebala davati i novčana stimulacija za rad, pa liječnici osimmjesečnog osobnog dohotka koji im daje DZ PGŽ, trebali svaki mjesec dobivati i bonus od tisuću eura, dok bi medicinske sestre uz svoju redovitu plaću svaki mjesec dobivale još 500 eura.

Tu stimulaciju bi dobivali od Županije ili lokalne samouprave u koju bi išli raditi, no to je pitanje dogovora. I tako bi bili stimulirani dvije godine. To zaista nije mali iznos, jer će liječnik osim svoje plaće u dvije godine još dobiti ukupno 24 tisuće eura, a medicinska sestra 12 tisuća eura.

Prednost bi pri zapošljavanju i dobivanju ovih stimulacija trebali imati liječnici koji žele specijalizaciju iz obiteljske medicine, što bi bilo i logično. I to nije sve, svima je osiguran i smještaj.

image

Zlatko Komadina: Dogovaramo se s jedinicama lokalne samouprave da se riješi stambeno pitanje i mogući dodatak na plaću liječnika obiteljske medicine

Damir škomrlj/Cropix

Na sjednici Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika, koja je nedavno održana u Fužinama, istaknuta je mogućnost formiranja zajedničkog fonda, namijenjenog poticanju liječnika na život i rad u Gorskom kotaru.

- Problem primarne zdravstvene zaštite se usložnjava, odnosno veliki broj liječnika je visoke životne dobi i odlazi u mirovinu, a atraktivnost primarne zdravstvene zaštite nije tolika da se završeni studenti medicine opredjeljuju za obiteljsku medicinu. Odnosno, većina studenata ide na specijalizacije prema bolničkim specijalizacijama - rekao je za Slobodnu Dalmaciju Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Komadina smatra da nedavna odluka ministra Vilija Beroša i Ministarstva zdravstva nikako ne ide u prilog rješavanju problema specijalizacija u Hrvatskoj.

Potreban je dogovor

- Ministarstvo zdravstva i ministar Beroš donijeli su lošu odluku da se ne moraju vezivati specijalizacije s ustanovom koja plaća specijalizaciju. To znači da mnogi mogu napustiti i hitnu i obiteljsku medicinu, a to dodatno povećava problem. Mi smo napravili istraživanje i od 60 završenih studenata Medicinskog fakulteta samo njih dvoje se izjasnilo za obiteljsku medicinu - govori Komadina.

- Da bismo taj problem riješili na otocima i u Gorskom kotaru, dogovaramo se s jedinicama lokalne samouprave da se riješi stambeno pitanje i mogući dodatak na plaću liječnika obiteljske medicine. Međutim, sve treba sustavno riješiti još od Medicinskog fakulteta, hoću reći da se treba razmišljati o stipendijama studentima i treba povećati upisne kvote kako bi se što više "proizvelo" liječnika koji bi bili baza za obiteljsku medicinu - rekao nam je Komadina.

image

Marko Rađa: U ovom trenutku iz Doma zdravlja SD Županije na specijalizaciji iz pedijatrije je 14 liječnica, iz ginekologije je na specijalizaciji 11 liječnika...

Tom Dubravec/ Cropix

Župan je svjestan da neke ambulante rade i gubitke.

- S druge strane, imamo ordinacija koje nemaju dovoljan broj pacijenata tako da se radi o nadstandardu koji plaća proračun Županije, i to u vidu gubitka Doma zdravlja i u tom kontekstu taj nadstandard trebaju preuzeti one sredine u kojima se on događa. Rješavanje ovih problema mora biti sveobuhvatno i svi u njemu moraju sudjelovati - rekao je Zlatko Komadina.

Hoće li ove stimulacije i stimulirati liječnike i medicinske sestre da dođu raditi u PGŽ, odnosno Gorski kotar, možda i najljepši dio Hrvatske, znat ćemo uskoro, no svakako odgovornima u PGŽ-u nitko neće moći prigovoriti da se nisu potrudili da se situacija popravi.

Imoćani daju laborantici tisuću eura dodatka

Kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji privlače liječnike za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, upitali smo dr. Marka Rađu, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ).

- Nama će uskoro u Imotski ići raditi magistra biokemije, koja će uz plaću koju joj daje DZ dobivati svaki mjesec još tisuću eura od Imotskog i osam okolnih općina. Sućuraj na Hvaru odavno liječniku obiteljske medicine koji tamo radi daje stimulaciju od 500 eura svaki mjesec, a on naravno dobiva i plaću od DZ-a.

Bračani su donedavno davali pedijatru i ginekologu stimulaciju po tisuću eura, dok im je redovitu plaću davao DZ. No, krajem prošle godine pedijatar je otišao u zasluženu mirovinu, a ginekolog više ne radi kod nas i otišao je, ja ne znam gdje.

Na Braču je sada umjesto pedijatra specijalistica DZ-a, a umjesto ginekologa svakog četvrtka na Braču radi ginekologinja, koja inače radi u Trogiru. Ginekologinja koja se specijalizirala za Supetar, i koja je trebala u listopadu 2023. polagati svoj specijalistički ispit, tog je listopada prošle godine otišla na porodiljni dopust i njezin povratak očekujemo krajem ove godine. Do tada će je svakog četvrtka mijenjati kolegica iz Trogira.

Besplatno stanovanje liječnicima daju Vis, Starigrad i Makarska, a općina Podbablje (nedaleko od Imotskog) svaki mjesec daje 500 eura stimulacije obiteljskom liječniku koji tamo radi i koji, naravno, ima plaću od DZ-a, rekao nam je dr. Marko Rađa, ravnatelj DZ SDŽ-a.

- U ovom trenutku na specijalizaciji iz pedijatrije je 14 liječnica, od čega je njih 10 na specijalizaciji duže od pet godina, jer su na porodiljnom dopustu. Kada će početi raditi, nitko to ne zna. Iz ginekologije je na specijalizaciji 11 liječnika, iz obiteljske medicine njih 49, a uskoro kreće njih još osam, rekao je dr. Rađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:28