stdClass Object ( [id] => 1364944 [title] => Jesu li svinjska mast i maslac dobre ili loše za zdravlje? Poznata liječnica i nutricionistica konačno je sve objasnila [alias] => jesu-li-svinjska-mast-i-maslac-dobre-ili-lose-za-zdravlje-poznata-lijecnica-i-nutricionistica-konacno-je-sve-objasnila [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Naš stalni strah od masti i viška kilograma natjerao nas je da isprobavamo razne vrste dijetetskih programa i čini se da su među njima apsolutni pobjednici visokoproteinski programi koji jamče brz i učinkovit gubitak kilograma.

Evo što o tom trendu, ali i karakteristikama pojedinih vrsta masnoće, za koje često vrijede podjeljena mišljenja kaže dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistica, koja nam je do u detalj demistificirala pojedine stvari vezane uz dobre i loše masti.

– Takvi dijetalni programi propisuju uzimanje dosta bjelančevina, pa će neki na takvom dijetetskom programu često na svojem tanjuru imati odrezak mesa, dok će maslac zamijeniti margarinom i na njemu ispeći meso, ne razmišljajući da upravo pokušavajući smršavjeti unose u tijelo štetnu trans masnu kiselinu, dok je konzumirano meso često uzgojeno modernom tehnologijom i žitaricama.

Trans masne kiseline, kao i umjetni zaslađivači aspartam, mogu doći do mozga i blokirati pretvaranje esencijalnih masnih kiselina u izrazito važne masnoće za zdravu funkciju mozga. Nakon nekog vremena provedenog na dijetetskim programima, mnogi zamijete da se slabije koncentriraju i pamte.

---

image

Svinjska mast djeluje dobro i protiv depresije

Shutterstock/Shutterstock
---

O masnoćama postoje različite zablude, tako da su mnogi još uvijek u nedoumici koje su zdrave i preporučljive, a koje bi trebalo izbjegavati. Možete li reći što pokazuju najnovija istraživanja?

– Masti koje konzumiramo u prehrani jako su se dugo smatrale ne baš dobrim izborom. Mnogi su izbjegavali njihovo konzumiranje te su ih zamjenjivali nisko masnim proizvodima, jer mast je kalorijski bogat makronutrijent te se njezin unos dugo povezivao s pretilošću, povećanjem tjelesne težine, kardiovaskularnim rizikom...

No u posljednje se vrijeme percepcija unosa masti mijenja te forme masti poput maslinova ulja, avokada, avokado ulja, ghee maslaca, naprotiv, promoviraju zdravstveni profil. Istina, do danas ne postoji generalni znanstveni zaključak o zasićenim mastima, poput primjerice maslaca, neki smatraju da je njegovo konzumiranje i dalje štetno za zdravlje, no imamo sve više istraživanja koja pokazuju da zasićene masti poput maslaca imaju nikakav ili jako mali zdravstveni rizik na bolesti krvožilnog sustava ili dijabetesa.

Moderan uzgoj teret za vitalne organe

Nekoliko desetljeća unatrag tehnologija proizvodnje hrane jako se modernizirala, pa su i uzgajivači prihvatili taj novi brzi i moderni način uzgoja, a danas nismo ni svjesni koliko smo novih zadataka time stavili pred naše vitalne organe. Životinja koja se slobodno kreće vani jede travu te tako unosi klorofil, biljnu krv, osnovni element u fiziologiji biljke.

Klorofil je bogat magnezijem, čija je forma slična našem hemoglobinu, te ostalim fitonutrijentima, zbog čega je meso životinja uzgojenih na otvorenom bogatije omega-3 esencijalnim kiselinama (150 mg/115 g mesa). Životinje u intenzivnom uzgoju pak stoje stisnute jedna uz drugu, bez prostora za kretanje, i jedu ono što se stavi pred njih, raznolike kombinacije, a najčešće je to žitarica uzgojena uz pomoć herbicida i pesticida. Sve to na kraju završi na našim tanjurima.

Koji je poželjan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina?

– Zdrav omjer omega-6 i omega-3 esencijalnih masnih kiselina iznosi 2:1, dok meso životinja hranjenih žitaricama može imati nula omega-3 masnih kiselina, ali zato sadrži hormone rasta i antibiotike. No isto će značiti da, ako unosimo ovako proizvedeno meso, ono će sadržavati samo omega-6 masti, čiji dugotrajan unos može prouzročiti upalne procese u tijelu.

---

image

Ako ga jedete u umjerenim količinama, nema potrebe zazirati od maslaca

/Shutterstock
---

Meso životinja hranjenih travom sadržavat će upola manje zasićenih masnih kiselina, zbog čega sadrži manje kalorija i, što je još važnije, zdravije je za naš krvožilni sustav.

Meso životinja hranjenih travom omogućuje četiri do pet puta veći unos CLA – konjugirane linolenske kiseline te čak tri puta više vitamina A i E. Znate da današnja kokoš može sadržavati 22 g masti, a 70-ih godina prošloga stoljeća kokoši su imale svega devet grama masti, dok jaje kokoši koja na otvorenom jede travu ima do četiri puta više omega-3 esencijalnih masnih kiselina.

Svinjska mast dugo se smatrala štetnom, pa je u mnogim kuhinjama potpuno izbačena iz upotrebe. Opravdano ili ne?

- Svinjska mast sadrži 40 posto zasićenih i 60 posto nezasićenih masnih kiselina, a osobito se ističe bogatstvom oleinske kiseline – mononezasićene omega-9 masne kiseline, kakvu sadrži i maslinovo ulje, poznato po tome da povoljno utječe na kardiovaskularni sustav.

Nova istraživanja ovu kiselinu povezuju s umanjenim rizikom od depresije, bogata je vitaminima B-skupine, mineralima fosforom i željezom. Svinjska mast izrazito je bogata vitaminom D, te jedna jušna žlica ove masti sadrži od 500 do 1000 IU vitamina D. Ova vrsta masti jako dobro podnosi visoke temperature te je pogodna za kuhanje, no, naravno, unos mora biti kontroliran, i ako niste vegetarijanac ili vegan, ova mast itekako može nutritivno obogatiti vaš tanjur.

Što možete reći o ghee maslacu, koji je postao vrlo popularna masnoća?

- Ghee maslac je pročišćeni maslac, koji se dobiva tako da se maslac kuha na vrlo niskim temperaturama, pri čemu dolazi do isparavanja vode i odvajanja krutih mliječnih tvari te tako ostane samo čista, visoko nutritivno bogata likvidna mast, bogata vitaminima A i E. Ova se mast koristi u Indiji i njihove kuhinje obiluju njom. Naime, ova indijska mast pokazala se dobrom kod poremećaja prehrane – anoreksije, osobito kod tinejdžera.

U Indiji i bebe koje imaju loš apetit masiraju gheejem. Mladom tinejdžeru može se objasniti da je to medicinska krema koja će spriječiti lom kosti i hormonalni poremećaj, jer poznato je da oni odbijaju sve što se povezuje s masnoćama, odnosno asocira na nešto što će ih udebljati. Jednu jušnu žlicu ove masti treba umasirati u područje abdomena sve dok se mast ne apsorbira, ako pak mislite da miris može omesti da je aplicirate tinejdžeru, ghee pomiješajte s nekim zdravim eteričnim uljem, primjerice slatkim bademovim uljem. U samo nekoliko sati koža će apsorbirati ghee te će krvne žile preuzeti sve nutritivno vrijedne sastojke ove zdrave masti.

---

image

Niz je masnoća koje kriju višestruke koristi za organizam

Afp
---

Jedno manje poznato biljno ulje je ulje noćurka, koje se smatra eliksirom ljepote baš zbog visokog sadržaja omega-6 masnih kiselina. Navodno ima i niz zdravstvenih prednosti o kojima se malo zna. Koje su to?

- Ulje noćurka proizvodi se od sjemenki noćurka i ima niz zdravstvenih benefita. Izvor je polinezasićenih omega-6 esencijalnih masnih kiselina koje organizmu trebaju za reguliranje raznih aktivnosti, od raspoloženja i pravilnog rada srca do ljepšeg izgleda. Kako ih naše tijelo ne može proizvesti, moramo ih unositi hranom putem biljnih ulja i sjemenki. Budući da hranom često ne možemo zadovoljiti potrebe organizma za tim važnim masnoćama, to je razlog zbog kojega je ulje noćurka vrlo tražen pripravak. Ono sadrži i linolensku i gama-linolensku kiselinu (GLA), za koje se smatra da imaju niz značajnih zdravstvenih osobina. Još od 1930. godine ovo se ulje koristi za tretman ekcema – upale kože, sa svrbežom i ljuštenjem, uzrokovano nekom alergijom ili drugom vrstom nadraženosti.

Ulje noćurka zamjena za skupe kreme

Ulje noćurka pomaže ženama s izraženim simptomima PMS-a i simptomima menopauze, osobito ublažava bol u dojkama, te se preporučuje kod fibrocistične bolesti dojke. Nedavno je ovaj pripravak našao važno mjesto i u tretmanu reumatoidnoga artritisa. Linolenska kiselina poboljšava iskorištavanje inzulina i pridonosi održavanju tjelesne težine, ima antikancerogeno djelovanje i jača srce. Čini se da GLA zaustavlja proizvodnju kemijskih tvari koje uzrokuju upalu i koristi se u liječenju artritisa.

Neka istraživanja sugeriraju da bi ovo ulje moglo pomoći u tretmanu astme, a prema nekim znanstvenim istraživanjima, čini se da osobe oboljele od dijabetesa ne unose dovoljno ovaj izvor esencijalnih masnih kiselina. Kad se ulje noćurka nanese na kožu direktno iz kapsule, kožu čini glatkom i vlažnom, te ne čude nedavna istraživanja koja ovo super ulje vide kao zamjenu za skupe antiaging kreme! Osim toga, omega-6 masnoće potiču rad "uspavane" štitnjače i tako ubrzavaju metabolizam i aktiviraju vrstu masnoće, tzv. smeđe masno tkivo, da izgara masti, a ne da ga deponira.

U zdravoj prehrani sve je popularnije i laneno ulje. S razlogom ili...?

- Lan je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka koja se spominje još u starim zapisima Egipćana, Grka i Rimljana, a i u Starom zavjetu, a u mi u novije doba lanu, odnosno njegovu ulju, pridajemo sve veće značenje kao namirnici važnoj za reguliranje mnogih stanja organizma te za ljepšu kožu. Laneno ulje bogato je alfa-linolenskom kiselinom, ALA, koja pripada skupini omega-3 esencijalnih masnih kiselina, a kombinacija lanenoga ulja s uljem noćurka idealna za zdravlje i ljepotu. Više je razloga da laneno ulje i lan uključimo u prehranu jer smanjuje kolesterol i snižava krvni tlak.

U pet godina istraživanja obavljenog na bostonskom sveučilištu Simmons pokazalo se da laneno ulje može spriječiti drugi srčani infarkt. Ovo je ulje idealno u prevenciji opstipacije. S obzirom na to da čisti i tanko i debelo crijevo, pomaže kod upala probavnoga sustava, iritabilnog kolona, te popravlja štetu nastalu zlouporabom laksativa, što je osobito važno za žene s poremećajem prehrane. Koristan je za tretman kožnih infekcija u obliku smrvljenih sjemenki, stoga je neizostavan kad želimo tijelo osloboditi štetnih tvari, unaprijediti zdravlje i postići ljepši izgled.

---

image

Percepcija unosa masti se mijenja te forme masti poput maslinova ulja, avokada, ghee maslaca, naprotiv, promoviraju zdravstveni profil, kaže liječnica i nutricionistica
 

Goran Šebelić/Cropix
---

Dnevna preporučena doza lanenoga ulja je jušna žlica na svakih 45 kilograma tjelesne težine, a njegovih se sjemenki, koje se mogu jesti čitave ili samljevene, dnevno može uzeti do dvije jušne žlice, tako da ih dodajete doručku, juhama, salatama ili detoksikacijskim napitcima. Mljevene lanene sjemenke zatvorite u staklenu posudu te ostavite u hladnjaku, kako ne bi postale gorke. Pažljivo postupajte i s lanenim uljem, koje brzo oksidira i osjetljivo je na više temperature i svjetlost, stoga bi i njega trebalo držati na tamnome i hladnome mjestu.

Avokado kao supernamirnica i njegovo ulje postali su globalni hit. Zašto?

- Ovo ulje danas je lako dostupno, stavljamo ga u salate, smoothieje, koristimo ga kao namaz, koji je za mnoge neizostavni dio doručka. Ovo ulje, koje ja volim nazvati voćnim uljem, čak 70 posto čini zdrava oleinska kiselina koju sam ranije spomenula, mononezasićena omega-9 masna kiselina, sadrži lutein, antioksidans koji je izvrstan za vid, te kako naše tijelo ne proizvodi karotenoid lutein, unos avokada izvrstan je način unosa vitalnog nutrijenta luteina.

Avokadovo ulje je promotor zdravlja kože i pomaže kod psorijatičnog dermatitisa, i to nakon tri mjeseca aplikacije, no avokadovo ulje ne bi se smjelo sâmo aplicirati na kožu, nego samo kao dio kreme koja ga sadrži oko 20 posto. Avokadovo ulje izvrsno podnosi visoke temperature te je stabilno do 270 °C te je stoga izvrsno za kuhanje.

‘Muško‘ ulje

Malo se zna o pepita ulju i njegovim protuupalnim svojstvima. U nekim kuhinjama ono je potpuna nepoznanica?

- Riječ je o bučinu ulju, a jedna jušna žlica sadrži 14 grama masti i većinom su to polinezasićene i monozasićene masne kiseline. Ovu vrstu ulja nazvala bih i muškim uljem, jer ima protektivnu ulogu na muški urogenitalni sustav – od zdravlja prostate do problema mokraćnog sustava. Jedna jušna žlica ordinirana dnevno tijekom tri mjeseca mogla bi imati značajan pozitivan utjecaj kod problema nokturije, odnosno noćnog mokrenja, prema istraživačima s Department of Medical Managment and Informatics, Hokkaido, Japan.

Oko upotrebe kokosova ulja postoje različita mišljenja. Koji je vaš stav?

- Sadrži zasićene masne kiseline, koje se generalno smatraju lošima za krvožilni sustav, no od 50 do 85 posto ovoga ulja čini posebna vrsta zasićenih masnih kiselina poznata kao MCFAs – medium chain masne kiseline, koje uključuju kaprilnu, kaprinsku i laurinsku kiselinu, zaslužne da tijelu daju ekstra energiju, vrlo su lako probavljive, imaju antifungalno (protugljivično) djelovanje i odmah se u jetri razgrade u energiju.

Osim antifungalnog djelovanja, ova vrsta ulja ima i antimikrobno i antiupalno djelovanje, pomaže u tretmanu kožnih stanja poput ekcema, te kod djece aplikacija ovoga ulja na lice ima bolji efekt od mineralnih ulja. Osim toga, ima zaštitnu ulogu kod karijesa te se može oralno uzeti do 10 grama dnevno do dva puta tijekom tri mjeseca, što se pokazalo kao zdravstveno sigurno, no oni koji imaju više razine lošega LDL kolesterola trebali bi biti pažljiviji u konzumiranju ove vrste ulja.

---

image

Maslinovo ulje je zaluženo je na dobrom glasu, a pokazalo se i dobrim saveznikom u borbi protiv karcinoma

/Shutterstock
---

Ono je i beauty proizvod te, kad se doda mješavini kave i kolagena u prahu, poboljšava apsorpciju kolagena za što bolji učinak za kožu, kosu i nokte. Vrlo dobro podnosi visoke temperature te je pogodno za kuhanje.

Na koncu, podsjetimo na maslinovo ulje, trenutno najpopularnije ulje u našoj prehrani...

– Ono zauzima središnje mjesto u piramidi mediteranske prehrane te stoga i ne čudi da danas imamo sve više epidemioloških i eksperimentalnih dokaza da mediteranska dijeta, a posebice ekstra djevičansko maslinovo ulje usporavaju napredovanja nekih karcinoma, osobito karcinoma dojke.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTINE I ZABLUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ISTINE I ZABLUDE 2 0 13128 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-14 09:32:43 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-18 07:39:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-18 07:39:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jesu li svinjska mast i maslac dobre ili loše za zdravlje? Poznata liječnica i nutricionistica konačno je sve objasnila page_title=Jesu li svinjska mast i maslac dobre ili loše za zdravlje? Poznata liječnica i nutricionistica konačno je sve objasnila [metakey] => dr. lejla kažinić kreho, masnoće, dobre i loše masnoće, svinjsa mast, maslac, Maslinovo ulje, avokadovo ulje, ulje noćurka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/14\/22231778.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/15780590.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26555234.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26333246.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/24810813.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/24240422.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/21391548.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/24785757.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","Shutterstock\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Niz je masno\u0107a koje kriju vi\u0161estruke koristi za organizam<\/p>","

Percepcija unosa masti se mijenja te forme masti poput maslinova ulja, avokada, ghee maslaca, naprotiv, promoviraju zdravstveni profil, ka\u017ee lije\u010dnica i nutricionistica
\n\u00a0<\/p>","","

Kokosovo ulje \u0161titi od karijesa, dobro je za ko\u017eu, a i pogodno za kuhanje<\/p>","

Ako ga jedete u umjerenim koli\u010dinama, nema potrebe zazirati od maslaca<\/p>","

Kokosovo ulje \u0161titi od karijesa, dobro je za ko\u017eu, a i pogodno za kuhanje<\/p>","

Svinjska mast djeluje dobro i protiv depresije<\/p>","

Maslinovo ulje je zalu\u017eeno je na dobrom glasu, a pokazalo se i dobrim saveznikom u borbi protiv karcinoma<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22231778_1920.jpg":"1920x1080","k_22231778_1280.jpg":"1280x1280","k_22231778_1024.jpg":"1024x1024","k_22231778_640.jpg":"640x640","k_22231778_480.jpg":"480x480","k_22231778_340.jpg":"340x340","k_22231778_220.jpg":"220x220","o_22231778_1280.jpg":"1280x853","o_22231778_1024.jpg":"1024x682","o_22231778_640.jpg":"640x426","o_22231778_480.jpg":"480x320","o_22231778_340.jpg":"340x226","o_22231778_220.jpg":"220x146","h_22231778_1280.jpg":"1280x854","h_22231778_1024.jpg":"1024x683","h_22231778_640.jpg":"640x427","h_22231778_480.jpg":"480x320","h_22231778_340.jpg":"340x227","h_22231778_220.jpg":"220x147","pp_22231778_1280.jpg":"1280x1628","pp_22231778_1024.jpg":"1024x1303","pp_22231778_640.jpg":"640x814","pp_22231778_480.jpg":"480x611","pp_22231778_340.jpg":"340x432","pp_22231778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15780590_1920.jpg":"1920x1080","k_15780590_1280.jpg":"1280x1280","k_15780590_1024.jpg":"1024x1024","k_15780590_640.jpg":"640x640","k_15780590_480.jpg":"480x480","k_15780590_340.jpg":"340x340","k_15780590_220.jpg":"220x220","o_15780590_1280.jpg":"1280x853","o_15780590_1024.jpg":"1024x682","o_15780590_640.jpg":"640x426","o_15780590_480.jpg":"480x320","o_15780590_340.jpg":"340x226","o_15780590_220.jpg":"220x146","h_15780590_1280.jpg":"1280x854","h_15780590_1024.jpg":"1024x683","h_15780590_640.jpg":"640x427","h_15780590_480.jpg":"480x320","h_15780590_340.jpg":"340x227","h_15780590_220.jpg":"220x147","pp_15780590_1280.jpg":"1280x1628","pp_15780590_1024.jpg":"1024x1303","pp_15780590_640.jpg":"640x814","pp_15780590_480.jpg":"480x611","pp_15780590_340.jpg":"340x432","pp_15780590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_26555234_1920.jpg":"1920x1080","k_26555234_1280.jpg":"1280x1280","k_26555234_1024.jpg":"1024x1024","k_26555234_640.jpg":"640x640","k_26555234_480.jpg":"480x480","k_26555234_340.jpg":"340x340","k_26555234_220.jpg":"220x220","o_26555234_1280.jpg":"1280x836","o_26555234_1024.jpg":"1024x668","o_26555234_640.jpg":"640x418","o_26555234_480.jpg":"480x313","o_26555234_340.jpg":"340x222","o_26555234_220.jpg":"220x143","h_26555234_1280.jpg":"1280x854","h_26555234_1024.jpg":"1024x683","h_26555234_640.jpg":"640x427","h_26555234_480.jpg":"480x320","h_26555234_340.jpg":"340x227","h_26555234_220.jpg":"220x147","pp_26555234_1280.jpg":"1280x1628","pp_26555234_1024.jpg":"1024x1303","pp_26555234_640.jpg":"640x814","pp_26555234_480.jpg":"480x611","pp_26555234_340.jpg":"340x432","pp_26555234_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26333246_1920.jpg":"1920x1080","k_26333246_1280.jpg":"1280x1280","k_26333246_1024.jpg":"1024x1024","k_26333246_640.jpg":"640x640","k_26333246_480.jpg":"480x480","k_26333246_340.jpg":"340x340","k_26333246_220.jpg":"220x220","o_26333246_1280.jpg":"1280x853","o_26333246_1024.jpg":"1024x682","o_26333246_640.jpg":"640x426","o_26333246_480.jpg":"480x320","o_26333246_340.jpg":"340x226","o_26333246_220.jpg":"220x146","h_26333246_1280.jpg":"1280x854","h_26333246_1024.jpg":"1024x683","h_26333246_640.jpg":"640x427","h_26333246_480.jpg":"480x320","h_26333246_340.jpg":"340x227","h_26333246_220.jpg":"220x147","pp_26333246_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333246_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333246_640.jpg":"640x814","pp_26333246_480.jpg":"480x611","pp_26333246_340.jpg":"340x432","pp_26333246_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24810813_1920.jpg":"1920x1080","k_24810813_1280.jpg":"1280x1280","k_24810813_1024.jpg":"1024x1024","k_24810813_640.jpg":"640x640","k_24810813_480.jpg":"480x480","k_24810813_340.jpg":"340x340","k_24810813_220.jpg":"220x220","o_24810813_1280.jpg":"1280x853","o_24810813_1024.jpg":"1024x682","o_24810813_640.jpg":"640x426","o_24810813_480.jpg":"480x320","o_24810813_340.jpg":"340x226","o_24810813_220.jpg":"220x146","h_24810813_1280.jpg":"1280x854","h_24810813_1024.jpg":"1024x683","h_24810813_640.jpg":"640x427","h_24810813_480.jpg":"480x320","h_24810813_340.jpg":"340x227","h_24810813_220.jpg":"220x147","pp_24810813_1280.jpg":"1280x1628","pp_24810813_1024.jpg":"1024x1303","pp_24810813_640.jpg":"640x814","pp_24810813_480.jpg":"480x611","pp_24810813_340.jpg":"340x432","pp_24810813_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24240422_1920.jpg":"1920x1080","k_24240422_1280.jpg":"1280x1280","k_24240422_1024.jpg":"1024x1024","k_24240422_640.jpg":"640x640","k_24240422_480.jpg":"480x480","k_24240422_340.jpg":"340x340","k_24240422_220.jpg":"220x220","o_24240422_1280.jpg":"1280x853","o_24240422_1024.jpg":"1024x682","o_24240422_640.jpg":"640x426","o_24240422_480.jpg":"480x320","o_24240422_340.jpg":"340x226","o_24240422_220.jpg":"220x146","h_24240422_1280.jpg":"1280x854","h_24240422_1024.jpg":"1024x683","h_24240422_640.jpg":"640x427","h_24240422_480.jpg":"480x320","h_24240422_340.jpg":"340x227","h_24240422_220.jpg":"220x147","pp_24240422_1280.jpg":"1280x1628","pp_24240422_1024.jpg":"1024x1303","pp_24240422_640.jpg":"640x814","pp_24240422_480.jpg":"480x611","pp_24240422_340.jpg":"340x432","pp_24240422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x664","hd_21391548_1920.jpg":"1920x1080","k_21391548_1280.jpg":"1280x1280","k_21391548_1024.jpg":"1024x1024","k_21391548_640.jpg":"640x640","k_21391548_480.jpg":"480x480","k_21391548_340.jpg":"340x340","k_21391548_220.jpg":"220x220","o_21391548_1280.jpg":"1280x849","o_21391548_1024.jpg":"1024x679","o_21391548_640.jpg":"640x424","o_21391548_480.jpg":"480x318","o_21391548_340.jpg":"340x225","o_21391548_220.jpg":"220x146","h_21391548_1280.jpg":"1280x854","h_21391548_1024.jpg":"1024x683","h_21391548_640.jpg":"640x427","h_21391548_480.jpg":"480x320","h_21391548_340.jpg":"340x227","h_21391548_220.jpg":"220x147","pp_21391548_1280.jpg":"1280x1628","pp_21391548_1024.jpg":"1024x1303","pp_21391548_640.jpg":"640x814","pp_21391548_480.jpg":"480x611","pp_21391548_340.jpg":"340x432","pp_21391548_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24785757_1920.jpg":"1920x1080","k_24785757_1280.jpg":"1280x1280","k_24785757_1024.jpg":"1024x1024","k_24785757_640.jpg":"640x640","k_24785757_480.jpg":"480x480","k_24785757_340.jpg":"340x340","k_24785757_220.jpg":"220x220","o_24785757_1280.jpg":"1280x1920","o_24785757_1024.jpg":"1024x1536","o_24785757_640.jpg":"640x960","o_24785757_480.jpg":"480x720","o_24785757_340.jpg":"340x510","o_24785757_220.jpg":"220x330","h_24785757_1280.jpg":"1280x854","h_24785757_1024.jpg":"1024x683","h_24785757_640.jpg":"640x427","h_24785757_480.jpg":"480x320","h_24785757_340.jpg":"340x227","h_24785757_220.jpg":"220x147","pp_24785757_1280.jpg":"1280x1628","pp_24785757_1024.jpg":"1024x1303","pp_24785757_640.jpg":"640x814","pp_24785757_480.jpg":"480x611","pp_24785757_340.jpg":"340x432","pp_24785757_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4280730 Threads: 3 Questions: 132535703 Slow queries: 57048 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3989493 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/jesu-li-svinjska-mast-i-maslac-dobre-ili-lose-za-zdravlje-poznata-lijecnica-i-nutricionistica-konacno-je-sve-objasnila-1364944 [printLink] => /mozaik/zdravlje/jesu-li-svinjska-mast-i-maslac-dobre-ili-lose-za-zdravlje-poznata-lijecnica-i-nutricionistica-konacno-je-sve-objasnila-1364944?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 431443 [name] => dr. lejla kažinić kreho [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-lejla-kazinic-kreho [link] => /tag/dr-lejla-kazinic-kreho ) [1] => stdClass Object ( [id] => 298476 [name] => masnoće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => masnoce [link] => /tag/masnoce ) [2] => stdClass Object ( [id] => 748368 [name] => dobre i loše masnoće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 16:32:27 [main_article_id] => 0 [alias] => dobre-i-lose-masnoce [link] => /tag/dobre-i-lose-masnoce ) [3] => stdClass Object ( [id] => 748369 [name] => svinjsa mast [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 16:32:28 [main_article_id] => 0 [alias] => svinjsa-mast [link] => /tag/svinjsa-mast ) [4] => stdClass Object ( [id] => 345798 [name] => MASLAC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maslac [link] => /tag/maslac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 339215 [name] => maslinovo ulje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maslinovo-ulje [link] => /tag/maslinovo-ulje ) [6] => stdClass Object ( [id] => 748370 [name] => avokadovo ulje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 16:32:28 [main_article_id] => 0 [alias] => avokadovo-ulje [link] => /tag/avokadovo-ulje ) [7] => stdClass Object ( [id] => 697449 [name] => ulje noćurka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-18 07:12:09 [main_article_id] => 0 [alias] => ulje-nocurka [link] => /tag/ulje-nocurka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTINE I ZABLUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jesu li svinjska mast i maslac dobre ili loše za zdravlje? Poznata liječnica i nutricionistica konačno je sve objasnila [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/22231778.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Niz je masnoća koje kriju višestruke koristi za organizam

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/22231778.jpg [title] =>

Niz je masnoća koje kriju višestruke koristi za organizam

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/15780590.jpg [title] =>

Percepcija unosa masti se mijenja te forme masti poput maslinova ulja, avokada, ghee maslaca, naprotiv, promoviraju zdravstveni profil, kaže liječnica i nutricionistica
 

Goran Šebelić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26555234.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26333246.jpg [title] =>

Kokosovo ulje štiti od karijesa, dobro je za kožu, a i pogodno za kuhanje

/Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/24810813.jpg [title] =>

Ako ga jedete u umjerenim količinama, nema potrebe zazirati od maslaca

/Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/24240422.jpg [title] =>

Kokosovo ulje štiti od karijesa, dobro je za kožu, a i pogodno za kuhanje

/Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/21391548.jpg [title] =>

Svinjska mast djeluje dobro i protiv depresije

Shutterstock/Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/24785757.jpg [title] =>

Maslinovo ulje je zaluženo je na dobrom glasu, a pokazalo se i dobrim saveznikom u borbi protiv karcinoma

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Naš stalni strah od masti i viška kilograma natjerao nas je da isprobavamo razne vrste dijetetskih programa i čini se da su među njima apsolutni pobjednici visokoproteinski programi koji jamče brz i učinkovit gubitak kilograma.

Evo što o tom trendu, ali i karakteristikama pojedinih vrsta masnoće, za koje često vrijede podjeljena mišljenja kaže dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistica, koja nam je do u detalj demistificirala pojedine stvari vezane uz dobre i loše masti.

– Takvi dijetalni programi propisuju uzimanje dosta bjelančevina, pa će neki na takvom dijetetskom programu često na svojem tanjuru imati odrezak mesa, dok će maslac zamijeniti margarinom i na njemu ispeći meso, ne razmišljajući da upravo pokušavajući smršavjeti unose u tijelo štetnu trans masnu kiselinu, dok je konzumirano meso često uzgojeno modernom tehnologijom i žitaricama.

Trans masne kiseline, kao i umjetni zaslađivači aspartam, mogu doći do mozga i blokirati pretvaranje esencijalnih masnih kiselina u izrazito važne masnoće za zdravu funkciju mozga. Nakon nekog vremena provedenog na dijetetskim programima, mnogi zamijete da se slabije koncentriraju i pamte.

---

image

Svinjska mast djeluje dobro i protiv depresije

Shutterstock/Shutterstock
---

O masnoćama postoje različite zablude, tako da su mnogi još uvijek u nedoumici koje su zdrave i preporučljive, a koje bi trebalo izbjegavati. Možete li reći što pokazuju najnovija istraživanja?

– Masti koje konzumiramo u prehrani jako su se dugo smatrale ne baš dobrim izborom. Mnogi su izbjegavali njihovo konzumiranje te su ih zamjenjivali nisko masnim proizvodima, jer mast je kalorijski bogat makronutrijent te se njezin unos dugo povezivao s pretilošću, povećanjem tjelesne težine, kardiovaskularnim rizikom...

No u posljednje se vrijeme percepcija unosa masti mijenja te forme masti poput maslinova ulja, avokada, avokado ulja, ghee maslaca, naprotiv, promoviraju zdravstveni profil. Istina, do danas ne postoji generalni znanstveni zaključak o zasićenim mastima, poput primjerice maslaca, neki smatraju da je njegovo konzumiranje i dalje štetno za zdravlje, no imamo sve više istraživanja koja pokazuju da zasićene masti poput maslaca imaju nikakav ili jako mali zdravstveni rizik na bolesti krvožilnog sustava ili dijabetesa.

Moderan uzgoj teret za vitalne organe

Nekoliko desetljeća unatrag tehnologija proizvodnje hrane jako se modernizirala, pa su i uzgajivači prihvatili taj novi brzi i moderni način uzgoja, a danas nismo ni svjesni koliko smo novih zadataka time stavili pred naše vitalne organe. Životinja koja se slobodno kreće vani jede travu te tako unosi klorofil, biljnu krv, osnovni element u fiziologiji biljke.

Klorofil je bogat magnezijem, čija je forma slična našem hemoglobinu, te ostalim fitonutrijentima, zbog čega je meso životinja uzgojenih na otvorenom bogatije omega-3 esencijalnim kiselinama (150 mg/115 g mesa). Životinje u intenzivnom uzgoju pak stoje stisnute jedna uz drugu, bez prostora za kretanje, i jedu ono što se stavi pred njih, raznolike kombinacije, a najčešće je to žitarica uzgojena uz pomoć herbicida i pesticida. Sve to na kraju završi na našim tanjurima.

Koji je poželjan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina?

– Zdrav omjer omega-6 i omega-3 esencijalnih masnih kiselina iznosi 2:1, dok meso životinja hranjenih žitaricama može imati nula omega-3 masnih kiselina, ali zato sadrži hormone rasta i antibiotike. No isto će značiti da, ako unosimo ovako proizvedeno meso, ono će sadržavati samo omega-6 masti, čiji dugotrajan unos može prouzročiti upalne procese u tijelu.

---

image

Ako ga jedete u umjerenim količinama, nema potrebe zazirati od maslaca

/Shutterstock
---

Meso životinja hranjenih travom sadržavat će upola manje zasićenih masnih kiselina, zbog čega sadrži manje kalorija i, što je još važnije, zdravije je za naš krvožilni sustav.

Meso životinja hranjenih travom omogućuje četiri do pet puta veći unos CLA – konjugirane linolenske kiseline te čak tri puta više vitamina A i E. Znate da današnja kokoš može sadržavati 22 g masti, a 70-ih godina prošloga stoljeća kokoši su imale svega devet grama masti, dok jaje kokoši koja na otvorenom jede travu ima do četiri puta više omega-3 esencijalnih masnih kiselina.

Svinjska mast dugo se smatrala štetnom, pa je u mnogim kuhinjama potpuno izbačena iz upotrebe. Opravdano ili ne?

- Svinjska mast sadrži 40 posto zasićenih i 60 posto nezasićenih masnih kiselina, a osobito se ističe bogatstvom oleinske kiseline – mononezasićene omega-9 masne kiseline, kakvu sadrži i maslinovo ulje, poznato po tome da povoljno utječe na kardiovaskularni sustav.

Nova istraživanja ovu kiselinu povezuju s umanjenim rizikom od depresije, bogata je vitaminima B-skupine, mineralima fosforom i željezom. Svinjska mast izrazito je bogata vitaminom D, te jedna jušna žlica ove masti sadrži od 500 do 1000 IU vitamina D. Ova vrsta masti jako dobro podnosi visoke temperature te je pogodna za kuhanje, no, naravno, unos mora biti kontroliran, i ako niste vegetarijanac ili vegan, ova mast itekako može nutritivno obogatiti vaš tanjur.

Što možete reći o ghee maslacu, koji je postao vrlo popularna masnoća?

- Ghee maslac je pročišćeni maslac, koji se dobiva tako da se maslac kuha na vrlo niskim temperaturama, pri čemu dolazi do isparavanja vode i odvajanja krutih mliječnih tvari te tako ostane samo čista, visoko nutritivno bogata likvidna mast, bogata vitaminima A i E. Ova se mast koristi u Indiji i njihove kuhinje obiluju njom. Naime, ova indijska mast pokazala se dobrom kod poremećaja prehrane – anoreksije, osobito kod tinejdžera.

U Indiji i bebe koje imaju loš apetit masiraju gheejem. Mladom tinejdžeru može se objasniti da je to medicinska krema koja će spriječiti lom kosti i hormonalni poremećaj, jer poznato je da oni odbijaju sve što se povezuje s masnoćama, odnosno asocira na nešto što će ih udebljati. Jednu jušnu žlicu ove masti treba umasirati u područje abdomena sve dok se mast ne apsorbira, ako pak mislite da miris može omesti da je aplicirate tinejdžeru, ghee pomiješajte s nekim zdravim eteričnim uljem, primjerice slatkim bademovim uljem. U samo nekoliko sati koža će apsorbirati ghee te će krvne žile preuzeti sve nutritivno vrijedne sastojke ove zdrave masti.

---

image

Niz je masnoća koje kriju višestruke koristi za organizam

Afp
---

Jedno manje poznato biljno ulje je ulje noćurka, koje se smatra eliksirom ljepote baš zbog visokog sadržaja omega-6 masnih kiselina. Navodno ima i niz zdravstvenih prednosti o kojima se malo zna. Koje su to?

- Ulje noćurka proizvodi se od sjemenki noćurka i ima niz zdravstvenih benefita. Izvor je polinezasićenih omega-6 esencijalnih masnih kiselina koje organizmu trebaju za reguliranje raznih aktivnosti, od raspoloženja i pravilnog rada srca do ljepšeg izgleda. Kako ih naše tijelo ne može proizvesti, moramo ih unositi hranom putem biljnih ulja i sjemenki. Budući da hranom često ne možemo zadovoljiti potrebe organizma za tim važnim masnoćama, to je razlog zbog kojega je ulje noćurka vrlo tražen pripravak. Ono sadrži i linolensku i gama-linolensku kiselinu (GLA), za koje se smatra da imaju niz značajnih zdravstvenih osobina. Još od 1930. godine ovo se ulje koristi za tretman ekcema – upale kože, sa svrbežom i ljuštenjem, uzrokovano nekom alergijom ili drugom vrstom nadraženosti.

Ulje noćurka zamjena za skupe kreme

Ulje noćurka pomaže ženama s izraženim simptomima PMS-a i simptomima menopauze, osobito ublažava bol u dojkama, te se preporučuje kod fibrocistične bolesti dojke. Nedavno je ovaj pripravak našao važno mjesto i u tretmanu reumatoidnoga artritisa. Linolenska kiselina poboljšava iskorištavanje inzulina i pridonosi održavanju tjelesne težine, ima antikancerogeno djelovanje i jača srce. Čini se da GLA zaustavlja proizvodnju kemijskih tvari koje uzrokuju upalu i koristi se u liječenju artritisa.

Neka istraživanja sugeriraju da bi ovo ulje moglo pomoći u tretmanu astme, a prema nekim znanstvenim istraživanjima, čini se da osobe oboljele od dijabetesa ne unose dovoljno ovaj izvor esencijalnih masnih kiselina. Kad se ulje noćurka nanese na kožu direktno iz kapsule, kožu čini glatkom i vlažnom, te ne čude nedavna istraživanja koja ovo super ulje vide kao zamjenu za skupe antiaging kreme! Osim toga, omega-6 masnoće potiču rad "uspavane" štitnjače i tako ubrzavaju metabolizam i aktiviraju vrstu masnoće, tzv. smeđe masno tkivo, da izgara masti, a ne da ga deponira.

U zdravoj prehrani sve je popularnije i laneno ulje. S razlogom ili...?

- Lan je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka koja se spominje još u starim zapisima Egipćana, Grka i Rimljana, a i u Starom zavjetu, a u mi u novije doba lanu, odnosno njegovu ulju, pridajemo sve veće značenje kao namirnici važnoj za reguliranje mnogih stanja organizma te za ljepšu kožu. Laneno ulje bogato je alfa-linolenskom kiselinom, ALA, koja pripada skupini omega-3 esencijalnih masnih kiselina, a kombinacija lanenoga ulja s uljem noćurka idealna za zdravlje i ljepotu. Više je razloga da laneno ulje i lan uključimo u prehranu jer smanjuje kolesterol i snižava krvni tlak.

U pet godina istraživanja obavljenog na bostonskom sveučilištu Simmons pokazalo se da laneno ulje može spriječiti drugi srčani infarkt. Ovo je ulje idealno u prevenciji opstipacije. S obzirom na to da čisti i tanko i debelo crijevo, pomaže kod upala probavnoga sustava, iritabilnog kolona, te popravlja štetu nastalu zlouporabom laksativa, što je osobito važno za žene s poremećajem prehrane. Koristan je za tretman kožnih infekcija u obliku smrvljenih sjemenki, stoga je neizostavan kad želimo tijelo osloboditi štetnih tvari, unaprijediti zdravlje i postići ljepši izgled.

---

image

Percepcija unosa masti se mijenja te forme masti poput maslinova ulja, avokada, ghee maslaca, naprotiv, promoviraju zdravstveni profil, kaže liječnica i nutricionistica
 

Goran Šebelić/Cropix
---

Dnevna preporučena doza lanenoga ulja je jušna žlica na svakih 45 kilograma tjelesne težine, a njegovih se sjemenki, koje se mogu jesti čitave ili samljevene, dnevno može uzeti do dvije jušne žlice, tako da ih dodajete doručku, juhama, salatama ili detoksikacijskim napitcima. Mljevene lanene sjemenke zatvorite u staklenu posudu te ostavite u hladnjaku, kako ne bi postale gorke. Pažljivo postupajte i s lanenim uljem, koje brzo oksidira i osjetljivo je na više temperature i svjetlost, stoga bi i njega trebalo držati na tamnome i hladnome mjestu.

Avokado kao supernamirnica i njegovo ulje postali su globalni hit. Zašto?

- Ovo ulje danas je lako dostupno, stavljamo ga u salate, smoothieje, koristimo ga kao namaz, koji je za mnoge neizostavni dio doručka. Ovo ulje, koje ja volim nazvati voćnim uljem, čak 70 posto čini zdrava oleinska kiselina koju sam ranije spomenula, mononezasićena omega-9 masna kiselina, sadrži lutein, antioksidans koji je izvrstan za vid, te kako naše tijelo ne proizvodi karotenoid lutein, unos avokada izvrstan je način unosa vitalnog nutrijenta luteina.

Avokadovo ulje je promotor zdravlja kože i pomaže kod psorijatičnog dermatitisa, i to nakon tri mjeseca aplikacije, no avokadovo ulje ne bi se smjelo sâmo aplicirati na kožu, nego samo kao dio kreme koja ga sadrži oko 20 posto. Avokadovo ulje izvrsno podnosi visoke temperature te je stabilno do 270 °C te je stoga izvrsno za kuhanje.

‘Muško‘ ulje

Malo se zna o pepita ulju i njegovim protuupalnim svojstvima. U nekim kuhinjama ono je potpuna nepoznanica?

- Riječ je o bučinu ulju, a jedna jušna žlica sadrži 14 grama masti i većinom su to polinezasićene i monozasićene masne kiseline. Ovu vrstu ulja nazvala bih i muškim uljem, jer ima protektivnu ulogu na muški urogenitalni sustav – od zdravlja prostate do problema mokraćnog sustava. Jedna jušna žlica ordinirana dnevno tijekom tri mjeseca mogla bi imati značajan pozitivan utjecaj kod problema nokturije, odnosno noćnog mokrenja, prema istraživačima s Department of Medical Managment and Informatics, Hokkaido, Japan.

Oko upotrebe kokosova ulja postoje različita mišljenja. Koji je vaš stav?

- Sadrži zasićene masne kiseline, koje se generalno smatraju lošima za krvožilni sustav, no od 50 do 85 posto ovoga ulja čini posebna vrsta zasićenih masnih kiselina poznata kao MCFAs – medium chain masne kiseline, koje uključuju kaprilnu, kaprinsku i laurinsku kiselinu, zaslužne da tijelu daju ekstra energiju, vrlo su lako probavljive, imaju antifungalno (protugljivično) djelovanje i odmah se u jetri razgrade u energiju.

Osim antifungalnog djelovanja, ova vrsta ulja ima i antimikrobno i antiupalno djelovanje, pomaže u tretmanu kožnih stanja poput ekcema, te kod djece aplikacija ovoga ulja na lice ima bolji efekt od mineralnih ulja. Osim toga, ima zaštitnu ulogu kod karijesa te se može oralno uzeti do 10 grama dnevno do dva puta tijekom tri mjeseca, što se pokazalo kao zdravstveno sigurno, no oni koji imaju više razine lošega LDL kolesterola trebali bi biti pažljiviji u konzumiranju ove vrste ulja.

---

image

Maslinovo ulje je zaluženo je na dobrom glasu, a pokazalo se i dobrim saveznikom u borbi protiv karcinoma

/Shutterstock
---

Ono je i beauty proizvod te, kad se doda mješavini kave i kolagena u prahu, poboljšava apsorpciju kolagena za što bolji učinak za kožu, kosu i nokte. Vrlo dobro podnosi visoke temperature te je pogodno za kuhanje.

Na koncu, podsjetimo na maslinovo ulje, trenutno najpopularnije ulje u našoj prehrani...

– Ono zauzima središnje mjesto u piramidi mediteranske prehrane te stoga i ne čudi da danas imamo sve više epidemioloških i eksperimentalnih dokaza da mediteranska dijeta, a posebice ekstra djevičansko maslinovo ulje usporavaju napredovanja nekih karcinoma, osobito karcinoma dojke.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Goran Šebelić/Cropix /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock Shutterstock/Shutterstock /Shutterstock
Afp

Niz je masnoća koje kriju višestruke koristi za organizam

Goran Šebelić/Cropix

Percepcija unosa masti se mijenja te forme masti poput maslinova ulja, avokada, ghee maslaca, naprotiv, promoviraju zdravstveni profil, kaže liječnica i nutricionistica
 

/Shutterstock

Kokosovo ulje štiti od karijesa, dobro je za kožu, a i pogodno za kuhanje

/Shutterstock

Ako ga jedete u umjerenim količinama, nema potrebe zazirati od maslaca

/Shutterstock

Kokosovo ulje štiti od karijesa, dobro je za kožu, a i pogodno za kuhanje

Shutterstock/Shutterstock

Svinjska mast djeluje dobro i protiv depresije

/Shutterstock

Maslinovo ulje je zaluženo je na dobrom glasu, a pokazalo se i dobrim saveznikom u borbi protiv karcinoma

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/jesu-li-svinjska-mast-i-maslac-dobre-ili-lose-za-zdravlje-poznata-lijecnica-i-nutricionistica-konacno-je-sve-objasnila-1364944 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ddd005662a7dea2f4cb6287a9140e808118688c5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jesu+li+svinjska+mast+i+maslac+dobre+ili+lo%C5%A1e+za+zdravlje%3F+Poznata+lije%C4%8Dnica+i+nutricionistica+kona%C4%8Dno+je+sve+objasnila&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fjesu-li-svinjska-mast-i-maslac-dobre-ili-lose-za-zdravlje-poznata-lijecnica-i-nutricionistica-konacno-je-sve-objasnila-1364944 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fjesu-li-svinjska-mast-i-maslac-dobre-ili-lose-za-zdravlje-poznata-lijecnica-i-nutricionistica-konacno-je-sve-objasnila-1364944 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTINE I ZABLUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeISTINE I ZABLUDE

Jesu li svinjska mast i maslac dobre ili loše za zdravlje? Poznata liječnica i nutricionistica konačno je sve objasnila

Piše Javorka Luetić
18. veljače 2024. - 08:39

Naš stalni strah od masti i viška kilograma natjerao nas je da isprobavamo razne vrste dijetetskih programa i čini se da su među njima apsolutni pobjednici visokoproteinski programi koji jamče brz i učinkovit gubitak kilograma.

Evo što o tom trendu, ali i karakteristikama pojedinih vrsta masnoće, za koje često vrijede podjeljena mišljenja kaže dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistica, koja nam je do u detalj demistificirala pojedine stvari vezane uz dobre i loše masti.

– Takvi dijetalni programi propisuju uzimanje dosta bjelančevina, pa će neki na takvom dijetetskom programu često na svojem tanjuru imati odrezak mesa, dok će maslac zamijeniti margarinom i na njemu ispeći meso, ne razmišljajući da upravo pokušavajući smršavjeti unose u tijelo štetnu trans masnu k...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:33