stdClass Object ( [id] => 1351653 [title] => Dr. Šesto: Umjetna inteligencija rasteretila bi zdravstveni sustav - samo uz njezinu pomoć on može biti dugoročno održiv [alias] => dr-sesto-umjetna-inteligencija-rasteretila-bi-zdravstveni-sustav-samo-uz-njezinu-pomoc-on-moze-biti-dugorocno-odrziv [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Umjetna inteligencija, pojam kojim započinjemo ovaj tekst, često se medijski predstavlja tako da ta – ništa doli nova digitalna tehnologija – na sebe privlači nemali i sasvim nekritički odium većine svakodnevnih medijskih konzumenata – naravno, izuzimamo stručnjake i stručne medije. O onima koji medije i ne prate, već do njih tek posredno dođe prepričani sadržaj, da ne govorimo.

Ispada da se na sam spomen umjetne inteligencije većini građana diže kosa na glavi.

Ima, doduše, više industrija u kojima se razvijaju algoritmi UI, no ovdje ćemo se pozabaviti onima koji se odnose na medicinu, odnosno zdravstvo.

Možda se na prvi pogled čini na neki način "nestvarnim" govoriti o umjetnoj inteligenciji u – evo – hrvatskom zdravstvu. Dok je stvarnost takva da na listi čekanja morate biti najmanje godinu dana (možda i više!) za neku pretragu ili zahvat. Ili pak dok čekate red pred vratima doktora među desecima nervoznih pacijenata u kakvu sumornom hodniku, a kad do doktora i dođete, on danas, prema izračunima, u pregledu koji traje 20 minuta ima 12 posto vremena za razgovor s pacijentom, što izađe oko 2,4 minute. Ostalo otpada na mnoge procedure – uključujući tipkanje i ručni unos podataka u računalo. Ili možda ovo čitate dok živite na manjem i (ili) udaljenom otoku gdje je zdravstveni standard ispod svake razine.

‘Banalni‘ primjer

No upravo zato treba govoriti o budućnosti umjetne inteligencije u hrvatskom zdravstvu.

Taj naoko banalni primjer, pregled kod doktora, izgledao bi drukčije kad bi se, evo, liječnika oslobodilo od jednostavne ponavljajuće radnje tipkanja. U tom primjeru UI bi pomogla da se u zanemarivom vremenu i na siguran način odrade jednostavniji dijelovi pregleda kako bi liječniku ostalo više vremena baviti se složenijim zadacima za koje su se školovali.

Prije nego što nastavimo ovu priču, treba reći da se u Hrvatskoj počela koristiti tehnologija automatskog prevođenja govora u pisani tekst, no i o tome ćemo kasnije.

U Europskom digitalnom centru inovacija (EDIH) od ove je godine i hrvatski konzorcij AI4HEALTH.Cro. U njemu je 16 partnera: koordinator je Institut "Ruđer Bošković", odnosno dr. sc. Anja Barešić, tu su zatim Hrvatska udruga umjetne inteligencije (CroAI), Magdalena – Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva RH, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar ZICER, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelGood Capital Partners te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Tehnologies Adria.

---

image

Dr. sc. Nina Šesto je prva Hrvatica koja je ušla u finale Global Impact Competitiona. To je natjecanje koje organizira Singularity Uiversity u NASA-inom istraživačkom centru u Silicijskoj dolini

Ranko Suvar/Cropix
---

Ovdje razgovaramo sa znanstvenicom dr. sc. Ninom Šesto, koordinatoricom za zdravstvo konzorcija AI4Health.Cro, dočim je zaposlena kao pomoćnica ravnatelja Klinike za kardiovaskularne bolesti "Magdalena" i suosnivačica je tvrtke "Megi Health", koja upravo implementira UI u praksu. I o tome ćemo nešto kasnije.

Nina Šesto diplomirala je molekularnu biologiju na zagrebačkom PMF–u, doktorirala na Institutu "Pasteur" u Parizu i Sveučilištu "Rene Descartes" (Paris V), za što je primila nagradu Jacques Monod za medicinska istraživanja. Upravo u želji da ubrza implementaciju inovacija s područja medicine, stekla je MBI na HEC Paris i Wharton Business School, specijalizirajući poduzetništvo. Radila je kao konzultantica za Institut Dana Farber na Harvard Medical School, gdje je i specijalizirala primjene UI-ja u zdravstvu, proučavala implementaciju telemedicine i naprednih digitalnih tehnologija u zdravstvenim sustavima Centralne Afrike (Ghana i Senegal) u području karcinoma. Tamo se, kaže, susrela s punim potencijalom UI tehnologija kao alata za transformaciju zdravstva. Tamo gdje na 17 milijuna stanovnika postoji jedan onkolog, digitalna tehnologija koja ih povezuje s centrima i ustanovama u razvijenom dijelu svijeta jedini je izlaz.

Natjecanje u NASA-i

Dr. sc. Nina Šesto je prva Hrvatica koja je ušla u finale Global Impact Competitiona. To je natjecanje koje organizira Singularity Uiversity u NASA-inom istraživačkom centru u Silicijskoj dolini, osnovanom 2008. godine. Misija Sveučilišta je educirati, potaknuti i osnažiti lidere za primjene eksponencijalne tehnologije za rješavanje velikih izazova čovječanstva.

Kao što rekosmo, Nina Šesto koordinatorica je za zdravstvo konzorcija AI4Health.Cro, a sve u dubokoj vjeri da će digitalne tehnologije i UI omogućiti najznačajniju i jedinu moguću transformaciju zdravstvenog sustava. Jedino tako, uz pomoć UI-ja, moguće je rasteretiti prenapregnuti zdravstveni sustav kako bi bio dugoročno održiv, pružiti najbolju kvalitetu usluge i pacijentu omogućiti da postane partner u procesu liječenja – drži dr. sc. Nina Šesto. Ona se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti, budući da radi u za to specijaliziranoj ustanovi.

Što sve današnje zdravstvo – evo na području kardiovaskularnih bolesti – čini prenapregnutim i time možda manje efikasnim?

– Svjedoci smo, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi, procesa starenja stanovništva. Statistika kroničnih bolesti sve je gora, godišnje u svijetu od kardiovaskularnih oboljenja umire 17 milijuna ljudi. To je 30 posto svjetskog mortaliteta – dvostruko više od bolesti karcinoma i od ukupnog broja bolesti izazvanih glađu i zaraznim bolestima. Samo u Europi bilježi se godišnji porast od 11 milijuna kardiovaskularnih pacijenata godišnje. S druge strane, na milijun stanovnika u Europi prosječno dolazi tek 85 kardiologa. Dakle, kardiovaskularne bolesti ne samo da su glavni uzrok smrti, već generiraju ogromne troškove za zdravstveni sustav. Godišnje, u EU-u se radi o više od 155 milijardi eura direktnih troškova za zdravstveni sustav, a teret se značajno povećava kad se uračunaju i ekonomski učinci bolovanja i prijevremene smrti. Slično je i u drugim segmentima zdravstva.

---

image

Primjena umjetne inteligencije (AI) u Njemačkom centru za istraživanje raka

Andreas Arnold/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Je li umjetna inteligencija "čarobni štapić" za rješavanje cijelog toga kompleksa problema?

– Naravno da nije "čarobni štapić". Ona je "samo" alat, jedan od ključnih, koje naprosto moramo početi koristiti kako bismo povećali učinkovitost i kvalitetu zdravstvene skrbi. Upravo umjetna inteligencija ima potencijal biti prisutna u svim segmentima tijekom cijelog liječenja pacijenata. Otvaraju se sve nove mogućnosti za integraciju zdravstva u našu svakodnevicu, evo, preko pametnih telefona, satova, različitih aplikacija i senzora. Danas sami možemo mjeriti mnoge svoje fiziološke parametre, a time postajemo svjesniji svojega zdravlja i, osobito je to značajno, važnosti prevencije. Fokus mora biti na produženju životnog vijeka i razdoblja kada smo zdravi, a ne samo na spašavanju kad već obolimo. To je definitivno trend koji želimo promovirati svatko na svom planu. Ja sam stjecajem okolnosti vezana uz kardiovaskularnu problematiku, a koliko je ona stvarno bremenita, najbolje kazuju brojčani podaci koje smo spominjali.

Zainteresirani ravnatelj

Kad je proljetos predstavljen projekt AI4Health.Cro, odnosno "umjetna inteligencija za zdravlje u Hrvatskoj", unutar Europskog digitalnog centra inovacija koji vas je primio "pod svoje", imali ste i "malu pokaznu kliniku" koja je upravo na primjerima primjene umjetne inteligencije pokazala neke od mogućnosti implementacije u zdravstvu. Vi ste imali primjere iz kardiologije, Dom zdravlja Zagreb–Centar demonstrirao je sustav sveobuhvatne platforme za prevenciju i dijagnostičku obradu pacijenata, predstavljena je i tehnologija prevođenja govora u pisani tekst. Možete li samo objasniti što znači primjena takve platforme u Domu zdravlja Zagreb–Centar, kako bismo vidjeli da se, evo, to uopće provodi u nekom Domu zdravlja kod nas?

– Dom zdravlja Zagreb Centar, predvođen mladim, progresivnim i za inovacije izuzetno zainteresiranim ravnateljem dr. Inom Protrkom, prvi je implementirao Mesi – integrirani sustav za liječnike obiteljske medicine, koji omogućava spajanje različitih prijenosnih uređaja na jednu centralnu platformu. To im omogućuje obavljanje brojnih pretraga, od EKG-a, spirometrije, AB-indexa, osiguravajući temeljitu procjenu zdravstvenih parametara pacijenata, sve to na jednoj platformi. Tu je izuzetno interesantan AB-indeks kao pretraga, jer ona omogućava dijagnostiku periferne arterijske bolesti na jednostavan i brz način.

Predstavili ste tada i tvrtku kojoj ste suosnivačica, a koja radi pri klinici "Magdalena", "Megi Health", virtualnu asistenticu dostupna preko chat aplikacije, koja s pacijentima komunicira na dnevnoj bazi.

– Da, Megi na dnevnoj bazi prikuplja podatke o zdravstvenom stanju pacijenata. Počnimo od toga da je uglavnom riječ o kroničnim pacijentima za koje ne znamo kako se snalaze kad napuste bolnicu. Upravo zato klinika je još 2000. godine uvela telekardiološki centar koji pacijentima omogućava korištenje 12-kanalnog EKG-a da sam može napraviti, i to visokokvalitetni EKG i poslati ga telefonom bilo u kojem trenutku. Nalaz se automatski prikazuje u našem telemedicinskom centru i u nekoliko trenutaka je omogućena konzultacija na daljinu. Usluga je, evo, dostupna pune 23 godine u realnom vremenu 24 sata u 365 dana uz trenutno očitanje nalaza i preporukom što raditi, pružajući pacijentima "sigurnost srca" jer je liječnik stalno dostupan. U tom je periodu bilo više od 500 tisuća telekardioloških konzultacija. U puno je primjera u takvim slučajevima spašen život jer je i na daljinu prepoznat srčani udar.

A Megi... ona je produkt inspiracije takvim konceptom sveobuhvatne brige, uz primjenu napredne tehnologije, za pacijenta kad napusti ustanovu. Megi preko poruka na WhatsApp platformi dnevno potiče angažman pacijenta u vlastitom liječenju. Podsjeća ga na mjerenja krvnog tlaka i bilježi te podatke, podsjeća na uzimanje terapije, prati njihove kardiovaskularne rizike kao što je spomenuti tlak, kolesterol, indeks tjelesne mase. Prikuplja podatke o načinu života i prehrani, ona je most između pacijenata i njihovih liječnika jer sve se prikupljene informacije dijele s medicinskim timom. Pacijent koji u svojoj kući više nije bespomoćan i sam, polako ovladava situacijom na svoju dobrobit, smanjuje strah i depresiju, anksioznost, osjećaj nemoći. Danas je prati više od 5000 pacijenata.

---

image

Kako bi u budućnosti brže zbrinuli pacijente s moždanim udarom Unfallkrankenhaus Berlin želi proširiti upotrebu umjetne inteligencije (AI)

Monika Skolimowska/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Tko je u Meginoj ekipi, tko stoji iza tih kratkih i naizgled jednostavnih WhatsApp poruka?

– Mi smo sada mali, ali interdisciplinarni tim koji blisko surađuje, a uključuje IT stručnjake (developere), psihologe, liječnike, medicinske sestre i pacijente. Naš se tim proteže od Krapinskih Toplica do Šibenika, Zagreba, Pariza i Londona.

Iskustvo Ines Knežević

Spominjali ste da vaša kolegica Ines Knežević, koja živi i radi u Parizu, ima tu osobnu priču zbog koje se uključila u projekt. Koja je njezina motivacija?

– U dobi od 20 godina Ines Knežević je pratila svog oca u bolnicu gdje se borio s teškim bolovima u prsima – posljedicom njegova kroničnog srčanog stanja. To je označilo početak niza hospitalizacija, brojnih tretmana, depresije nakon bolničkog boravka, tri infarkta i konačnog rutinskog pregleda tijekom kojeg je nažalost preminuo. To iskustvo potaknulo joj je duboka pitanja o tome što čini kvalitetu života za ljudsko biće, pitanja i o značaju dostojanstva u čovjekovu postojanju. "Najveće patnje pacijenta započinju nakon što napuste medicinsku ustanovu. Mnogi se suočavaju s osjećajem usamljenosti, očaja i nerazumijevanja", govorila mi je Ines. I da, to njezino osobno iskustvo je i njezin veliki motiv da radi na ovome.

Tu je još i medicinski tim iz "Magdalene", koji je odigrao ključnu ulogu od samog začetka. Od same definicije problema pa do podrške u razvoju tehnologije, Megi se najvećim dijelom temelji na njihovu znanju i iskustvu.

Imate li daljnje planove i ideju širenja Megi izvan "Magdalene"?

– Imamo. Primijetili smo da je interes velik, imamo iznimnu podršku tvrtke "Infobip", oni su nas prihvatili u svoj "Startup Tribe" program za startup kompanije, a preko njihove platforme imamo mogućnost pristupa pacijentima preko mnogih različitih digitalnih kanala. Već smo imali manje pilot-projekte u Hrvatskoj, te jako dobru podršku Doma Zdravlja Zagreb Centar. Pokazali su interes jer su prepoznali korist koju ovaj alat može donijeti njihovoj organizaciji.

Pokrenuli ste i virtualnu ambulantu, o čemu se tu radi?

– Virtualna ambulanta pokrenuta je 2020. godine kao odgovor na preventivne epidemiološke mjere u pandemiji COVID-a. Preko digitalne platforme pacijenti su mogli zakazati virtualni tretman s našim liječnicima. Proces je jednostavan: odabir liječnika, rezervacija termina i vizualna konzultacija. Usluga je ostala i nakon pandemije. Pacijenti su prepoznali prednost neposrednog kontakta s liječnikom iz udobnosti svoga doma.

Umjetnu inteligenciju koristite i za "prevođenje" govora liječnika u pisani tekst, odnosno tehnologiju "speech to text"?

– To dijelom spada u administrativne zadatke, olakšava prikupljanje podataka od pacijenata. To sigurno smanjuje administrativno opterećenje liječnika i medicinskog osoblja i omogućuje da se više posvete pacijentu. Radi se o uspješnom primjeru startupa koji se već proširio hrvatskim bolnicama. Newton Technologies upravo s takvim iskustvom članovi su našeg konzorcija u AI4Health.Cro.

Sedmodnevni EKG

Spominjali ste i korištenje umjetne inteligencije kod očitanja holtera EKG-a?

– Holter EKG, gdje se srčani nalaz snima tijekom 24 sata, zlatni je standard u kardiološkoj dijagnostici. Ali, ta je pretraga često teško dostupna i jedan je od izazova s kojima se susrećemo. Nije u pitanju snimanje, nego interpretacija nalaza, koja zahtijeva znatan vremenski angažman medicinskog osoblja. Pa, samo čišćenje snimke od suvišnih šumova traje pola sata. Zato smo implementirali UI koja omogućava automatsko i brzo očitavanje EKG nalaza bez obzira na duljinu trajanja snimanja. Štede se resursi i vrijeme, a primjena UI-ja otvara vrata novim kliničkim mogućnostima – recimo sedmodnevno EKG snimanje. To znatno povećava dijagnostičku moć, posebno u identifikaciji srčanih aritmija koje se često u 24 sata "ne uhvate". UI također koristimo i u elektrofiziologiji, kako bismo kreirali takozvani "Digital twin" srca za bolje planiranje elektrofiziološkog zahvata.

---

image

Dr. sc. Nina Šesto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti

Ranko Suvar/Cropix
---

Ovdje smo razgovarali ponajviše o kardiološkom segmentu, to je područje vašeg rada i zanimanja. Kao koordinatorica za zdravstvo unutar projekta AI4Healt.Cro, možete li reći kakav je uopće odnos između napretka novih tehnologija i njihove implementacije u zdravstvu, i kod nas i inače?

– Zdravstveni sustavi Europe, pa tako i Hrvatske, suočeni su s nedostatkom pristupa pametnim digitalnim rješenjima temeljenim na umjetnoj inteligenciji, uz pomoć kojih bismo uspješno mogli adresirati svoje probleme. U Hrvatskoj, naravno i u Europi, postoji velika aktivnost i razvoj umjetne inteligencije primjenjive u medicini i zdravstvu. Sve bolnice vani imaju "innovation officer", to sam i ja zapravo.

No kad uđemo u ordinacije, ne vidimo dovoljno tih tehnologija. Inovatori imaju problem jer u razvoju tehnologije nemaju priliku za testiranje u stvarnom okruženju, a to znatno usporava proces. S druge strane, testiranje ne treba olako odraditi jer postoje važna etička i regulatorna pitanja o sigurnosti i privatnosti jedinstvena svim inovacijama – zato i imamo nacionalna regulatorna tijela. No upravo je testiranje – koliko je neka tehnologija korisna, efikasna i sigurna u stvarnom svijetu ključno da bi inovatori pristupili izvorima financiranja i uvjerili ih da ulažu u razvoj njihova proizvoda. Postoje brojne tehnologije koje se razvijaju i pokazuju velik potencijal, ali, brži je njihov razvoj nego implementacija u zdravstveni sustav.

Inovativni startupovi

Istraživanje iz 2021. godine (Iquvia) pokazalo je da postoji više od 350 tisuća digitalnih aplikacija za medicinu i zdravstvo. Međutim, 51 posto ima manje od 100 preuzimanja, dakle jedva da ih itko koristi. To je ogromna šteta. Po mome mišljenju izuzetno je važno da je tehnologija regulirana, da ima dokazane kliničke benefite te da je integrirana s postojećim kliničkim procesima. Upravo je to trend, i po mom mišljenju jedini pravi put u razvoju digitalnog zdravstva.

Što radite na tom planu?

– S ciljem da omogućimo inovatorima da testiraju svoje ideje u ranoj fazi razvoja u pravom kliničkom okruženju, gdje će surađivati s liječnicima i pacijentima i kreirati tehnologiju prilagođenu njihovim potrebama, u sklopu AI4Health konzorcija uspostavili smo "Test before Invest" paket usluga. U suradnji s mnogim akceleratorima i inkubatorima biramo najinovativnije start-up kompanije iz cijele Europe, dok u Hrvatskoj gradimo mrežu partnera u zdravstvenom sustavu, uključujući kliničke bolničke centre i domove zdravlja kako bismo testirali tehnologije u kliničkom okruženju. Naš je cilj stvoriti most između inovatora i krajnjih korisnika, osiguravajući da se tehnologije razvijaju u skladu s potrebama zdravstvenog sustava. Inovacije i kako ih implementirati – to je moja strast!

---

image

Robotska ruka sa špricom

Wladimir Bulgar/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp
---

---

Obitelj, glazbena škola, jedilica...

Mladoj znanstvenici "učenje je sastavni dio cijeloga života" i uvijek joj se čini da "što više zna – manje zna". Kaže – znanost mora stalno upirati svijet, gurati ga naprijed, i to je ta njezina temeljna strast.

Završila srednju Glazbenu školu "Eli Bašić" u Zagrebu i namjeravala nastaviti s glazbenim obrazovanjem, no onda je krenula u sasvim suprotnom smjeru, u smjeru znanosti. Zasnovala je i obitelj. Dodatne doze adrenalina i strasti nalazi i u svom laseru, jedrilici čije malo plavo jedro ljeti bordižaje oko zlarinske vale poput leptira. Zlarin je njezina ljetna luka.

– Volim Zlarin jer se ne mijenja – kaže dr. sc. Nina Šesto, koja tamo puni baterije da bi se mogla vratiti na posao i nastaviti – učiti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AI U MEDICINI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => AI U MEDICINI 2 0 17048 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-12 16:20:51 [created_by] => 3143 [created_by_alias] => Jordanka Grubač Granik [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-31 11:00:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-31 11:00:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nina Šesto: Umjetna inteligencija rasteretila bi zdravstveni sustav; samo uz njezinu pomoć on može biti dugoročno održiv page_title=Nina Šesto: Umjetna inteligencija rasteretila bi zdravstveni sustav; samo uz njezinu pomoć on može biti dugoročno održiv [metakey] => dr. nina šesto, AI, umjetna inteligencija, medicina, zdravstvo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26275086.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108530.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108500.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26274994.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26274995.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26274996.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26274999.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108532.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108528.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108526.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108525.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108523.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108521.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108516.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108511.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108508.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108506.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108503.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108498.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108495.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108493.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108477.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108476.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26108459.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Wladimir Bulgar\/science Photo Li\/Science Photo Library Via Afp","Monika Skolimowska\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Andreas Arnold\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Victor Habbick Visions\/science P\/Science Photo Library Via Afp","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dr. sc. Nina \u0160esto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti<\/p>","

Dr. sc. Nina \u0160esto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti<\/p>","

Dr. sc. Nina \u0160esto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti<\/p>","

Robotska ruka sa \u0161pricom<\/p>","

Kako bi u budu\u0107nosti br\u017ee zbrinuli pacijente s mo\u017edanim udarom Unfallkrankenhaus Berlin \u017eeli pro\u0161iriti upotrebu umjetne inteligencije (AI)<\/p>","

Primjena umjetne inteligencije (AI) u Njema\u010dkom centru za istra\u017eivanje raka<\/p>","

ILUSTRACIJA robot<\/p>","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Dr. sc. Nina \u0160esto je prva Hrvatica koja je u\u0161la u finale Global Impact Competitiona. To je natjecanje koje organizira Singularity Uiversity u NASA-inom istra\u017eiva\u010dkom centru u Silicijskoj dolini<\/p>","

Dr. sc. Nina \u0160esto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti<\/p>","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
","

Zagreb, 241123.
\nTrg Petra Preradovica.
\nDr. Nina Sesto, znanstvenica.
\nNa fotografiji: Nina Sesto
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1302","hd_26275086_1920.jpg":"1920x1080","k_26275086_1280.jpg":"1280x1280","k_26275086_1024.jpg":"1024x1024","k_26275086_640.jpg":"640x640","k_26275086_480.jpg":"480x480","k_26275086_340.jpg":"340x340","k_26275086_220.jpg":"220x220","o_26275086_1280.jpg":"1280x868","o_26275086_1024.jpg":"1024x694","o_26275086_640.jpg":"640x434","o_26275086_480.jpg":"480x325","o_26275086_340.jpg":"340x230","o_26275086_220.jpg":"220x149","h_26275086_1280.jpg":"1280x854","h_26275086_1024.jpg":"1024x683","h_26275086_640.jpg":"640x427","h_26275086_480.jpg":"480x320","h_26275086_340.jpg":"340x227","h_26275086_220.jpg":"220x147","pp_26275086_1280.jpg":"1280x1628","pp_26275086_1024.jpg":"1024x1303","pp_26275086_640.jpg":"640x814","pp_26275086_480.jpg":"480x611","pp_26275086_340.jpg":"340x432","pp_26275086_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108530_1920.jpg":"1920x1080","k_26108530_1280.jpg":"1280x1280","k_26108530_1024.jpg":"1024x1024","k_26108530_640.jpg":"640x640","k_26108530_480.jpg":"480x480","k_26108530_340.jpg":"340x340","k_26108530_220.jpg":"220x220","o_26108530_1280.jpg":"1280x853","o_26108530_1024.jpg":"1024x682","o_26108530_640.jpg":"640x426","o_26108530_480.jpg":"480x320","o_26108530_340.jpg":"340x226","o_26108530_220.jpg":"220x146","h_26108530_1280.jpg":"1280x854","h_26108530_1024.jpg":"1024x683","h_26108530_640.jpg":"640x427","h_26108530_480.jpg":"480x320","h_26108530_340.jpg":"340x227","h_26108530_220.jpg":"220x147","pp_26108530_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108530_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108530_640.jpg":"640x814","pp_26108530_480.jpg":"480x611","pp_26108530_340.jpg":"340x432","pp_26108530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108500_1920.jpg":"1920x1080","k_26108500_1280.jpg":"1280x1280","k_26108500_1024.jpg":"1024x1024","k_26108500_640.jpg":"640x640","k_26108500_480.jpg":"480x480","k_26108500_340.jpg":"340x340","k_26108500_220.jpg":"220x220","o_26108500_1280.jpg":"1280x853","o_26108500_1024.jpg":"1024x682","o_26108500_640.jpg":"640x426","o_26108500_480.jpg":"480x320","o_26108500_340.jpg":"340x226","o_26108500_220.jpg":"220x146","h_26108500_1280.jpg":"1280x854","h_26108500_1024.jpg":"1024x683","h_26108500_640.jpg":"640x427","h_26108500_480.jpg":"480x320","h_26108500_340.jpg":"340x227","h_26108500_220.jpg":"220x147","pp_26108500_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108500_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108500_640.jpg":"640x814","pp_26108500_480.jpg":"480x611","pp_26108500_340.jpg":"340x432","pp_26108500_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_26274994_1920.jpg":"1920x1080","k_26274994_1280.jpg":"1280x1280","k_26274994_1024.jpg":"1024x1024","k_26274994_640.jpg":"640x640","k_26274994_480.jpg":"480x480","k_26274994_340.jpg":"340x340","k_26274994_220.jpg":"220x220","o_26274994_1280.jpg":"1280x853","o_26274994_1024.jpg":"1024x683","o_26274994_640.jpg":"640x426","o_26274994_480.jpg":"480x320","o_26274994_340.jpg":"340x226","o_26274994_220.jpg":"220x146","h_26274994_1280.jpg":"1280x854","h_26274994_1024.jpg":"1024x683","h_26274994_640.jpg":"640x427","h_26274994_480.jpg":"480x320","h_26274994_340.jpg":"340x227","h_26274994_220.jpg":"220x147","pp_26274994_1280.jpg":"1280x1628","pp_26274994_1024.jpg":"1024x1303","pp_26274994_640.jpg":"640x814","pp_26274994_480.jpg":"480x611","pp_26274994_340.jpg":"340x432","pp_26274994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x713","hd_26274995_1920.jpg":"1920x1080","k_26274995_1280.jpg":"1280x1280","k_26274995_1024.jpg":"1024x1024","k_26274995_640.jpg":"640x640","k_26274995_480.jpg":"480x480","k_26274995_340.jpg":"340x340","k_26274995_220.jpg":"220x220","o_26274995_1280.jpg":"1280x891","o_26274995_1024.jpg":"1024x713","o_26274995_640.jpg":"640x445","o_26274995_480.jpg":"480x334","o_26274995_340.jpg":"340x236","o_26274995_220.jpg":"220x153","h_26274995_1280.jpg":"1280x854","h_26274995_1024.jpg":"1024x683","h_26274995_640.jpg":"640x427","h_26274995_480.jpg":"480x320","h_26274995_340.jpg":"340x227","h_26274995_220.jpg":"220x147","pp_26274995_1280.jpg":"1280x1628","pp_26274995_1024.jpg":"1024x1303","pp_26274995_640.jpg":"640x814","pp_26274995_480.jpg":"480x611","pp_26274995_340.jpg":"340x432","pp_26274995_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_26274996_1920.jpg":"1920x1080","k_26274996_1280.jpg":"1280x1280","k_26274996_1024.jpg":"1024x1024","k_26274996_640.jpg":"640x640","k_26274996_480.jpg":"480x480","k_26274996_340.jpg":"340x340","k_26274996_220.jpg":"220x220","o_26274996_1280.jpg":"1280x960","o_26274996_1024.jpg":"1024x768","o_26274996_640.jpg":"640x480","o_26274996_480.jpg":"480x360","o_26274996_340.jpg":"340x255","o_26274996_220.jpg":"220x165","h_26274996_1280.jpg":"1280x854","h_26274996_1024.jpg":"1024x683","h_26274996_640.jpg":"640x427","h_26274996_480.jpg":"480x320","h_26274996_340.jpg":"340x227","h_26274996_220.jpg":"220x147","pp_26274996_1280.jpg":"1280x1628","pp_26274996_1024.jpg":"1024x1303","pp_26274996_640.jpg":"640x814","pp_26274996_480.jpg":"480x611","pp_26274996_340.jpg":"340x432","pp_26274996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"737x1024","hd_26274999_1920.jpg":"1920x1080","k_26274999_1280.jpg":"1280x1280","k_26274999_1024.jpg":"1024x1024","k_26274999_640.jpg":"640x640","k_26274999_480.jpg":"480x480","k_26274999_340.jpg":"340x340","k_26274999_220.jpg":"220x220","o_26274999_1280.jpg":"1280x1778","o_26274999_1024.jpg":"1024x1422","o_26274999_640.jpg":"640x889","o_26274999_480.jpg":"480x666","o_26274999_340.jpg":"340x472","o_26274999_220.jpg":"220x305","h_26274999_1280.jpg":"1280x854","h_26274999_1024.jpg":"1024x683","h_26274999_640.jpg":"640x427","h_26274999_480.jpg":"480x320","h_26274999_340.jpg":"340x227","h_26274999_220.jpg":"220x147","pp_26274999_1280.jpg":"1280x1628","pp_26274999_1024.jpg":"1024x1303","pp_26274999_640.jpg":"640x814","pp_26274999_480.jpg":"480x611","pp_26274999_340.jpg":"340x432","pp_26274999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108532_1920.jpg":"1920x1080","k_26108532_1280.jpg":"1280x1280","k_26108532_1024.jpg":"1024x1024","k_26108532_640.jpg":"640x640","k_26108532_480.jpg":"480x480","k_26108532_340.jpg":"340x340","k_26108532_220.jpg":"220x220","o_26108532_1280.jpg":"1280x853","o_26108532_1024.jpg":"1024x682","o_26108532_640.jpg":"640x426","o_26108532_480.jpg":"480x320","o_26108532_340.jpg":"340x226","o_26108532_220.jpg":"220x146","h_26108532_1280.jpg":"1280x854","h_26108532_1024.jpg":"1024x683","h_26108532_640.jpg":"640x427","h_26108532_480.jpg":"480x320","h_26108532_340.jpg":"340x227","h_26108532_220.jpg":"220x147","pp_26108532_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108532_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108532_640.jpg":"640x814","pp_26108532_480.jpg":"480x611","pp_26108532_340.jpg":"340x432","pp_26108532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108528_1920.jpg":"1920x1080","k_26108528_1280.jpg":"1280x1280","k_26108528_1024.jpg":"1024x1024","k_26108528_640.jpg":"640x640","k_26108528_480.jpg":"480x480","k_26108528_340.jpg":"340x340","k_26108528_220.jpg":"220x220","o_26108528_1280.jpg":"1280x853","o_26108528_1024.jpg":"1024x682","o_26108528_640.jpg":"640x426","o_26108528_480.jpg":"480x320","o_26108528_340.jpg":"340x226","o_26108528_220.jpg":"220x146","h_26108528_1280.jpg":"1280x854","h_26108528_1024.jpg":"1024x683","h_26108528_640.jpg":"640x427","h_26108528_480.jpg":"480x320","h_26108528_340.jpg":"340x227","h_26108528_220.jpg":"220x147","pp_26108528_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108528_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108528_640.jpg":"640x814","pp_26108528_480.jpg":"480x611","pp_26108528_340.jpg":"340x432","pp_26108528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26108526_1920.jpg":"1920x1080","k_26108526_1280.jpg":"1280x1280","k_26108526_1024.jpg":"1024x1024","k_26108526_640.jpg":"640x640","k_26108526_480.jpg":"480x480","k_26108526_340.jpg":"340x340","k_26108526_220.jpg":"220x220","o_26108526_1280.jpg":"1280x1920","o_26108526_1024.jpg":"1024x1536","o_26108526_640.jpg":"640x960","o_26108526_480.jpg":"480x720","o_26108526_340.jpg":"340x510","o_26108526_220.jpg":"220x330","h_26108526_1280.jpg":"1280x854","h_26108526_1024.jpg":"1024x683","h_26108526_640.jpg":"640x427","h_26108526_480.jpg":"480x320","h_26108526_340.jpg":"340x227","h_26108526_220.jpg":"220x147","pp_26108526_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108526_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108526_640.jpg":"640x814","pp_26108526_480.jpg":"480x611","pp_26108526_340.jpg":"340x432","pp_26108526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26108525_1920.jpg":"1920x1080","k_26108525_1280.jpg":"1280x1280","k_26108525_1024.jpg":"1024x1024","k_26108525_640.jpg":"640x640","k_26108525_480.jpg":"480x480","k_26108525_340.jpg":"340x340","k_26108525_220.jpg":"220x220","o_26108525_1280.jpg":"1280x1920","o_26108525_1024.jpg":"1024x1536","o_26108525_640.jpg":"640x960","o_26108525_480.jpg":"480x720","o_26108525_340.jpg":"340x510","o_26108525_220.jpg":"220x330","h_26108525_1280.jpg":"1280x854","h_26108525_1024.jpg":"1024x683","h_26108525_640.jpg":"640x427","h_26108525_480.jpg":"480x320","h_26108525_340.jpg":"340x227","h_26108525_220.jpg":"220x147","pp_26108525_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108525_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108525_640.jpg":"640x814","pp_26108525_480.jpg":"480x611","pp_26108525_340.jpg":"340x432","pp_26108525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108523_1920.jpg":"1920x1080","k_26108523_1280.jpg":"1280x1280","k_26108523_1024.jpg":"1024x1024","k_26108523_640.jpg":"640x640","k_26108523_480.jpg":"480x480","k_26108523_340.jpg":"340x340","k_26108523_220.jpg":"220x220","o_26108523_1280.jpg":"1280x853","o_26108523_1024.jpg":"1024x682","o_26108523_640.jpg":"640x426","o_26108523_480.jpg":"480x320","o_26108523_340.jpg":"340x226","o_26108523_220.jpg":"220x146","h_26108523_1280.jpg":"1280x854","h_26108523_1024.jpg":"1024x683","h_26108523_640.jpg":"640x427","h_26108523_480.jpg":"480x320","h_26108523_340.jpg":"340x227","h_26108523_220.jpg":"220x147","pp_26108523_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108523_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108523_640.jpg":"640x814","pp_26108523_480.jpg":"480x611","pp_26108523_340.jpg":"340x432","pp_26108523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108521_1920.jpg":"1920x1080","k_26108521_1280.jpg":"1280x1280","k_26108521_1024.jpg":"1024x1024","k_26108521_640.jpg":"640x640","k_26108521_480.jpg":"480x480","k_26108521_340.jpg":"340x340","k_26108521_220.jpg":"220x220","o_26108521_1280.jpg":"1280x853","o_26108521_1024.jpg":"1024x682","o_26108521_640.jpg":"640x426","o_26108521_480.jpg":"480x320","o_26108521_340.jpg":"340x226","o_26108521_220.jpg":"220x146","h_26108521_1280.jpg":"1280x854","h_26108521_1024.jpg":"1024x683","h_26108521_640.jpg":"640x427","h_26108521_480.jpg":"480x320","h_26108521_340.jpg":"340x227","h_26108521_220.jpg":"220x147","pp_26108521_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108521_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108521_640.jpg":"640x814","pp_26108521_480.jpg":"480x611","pp_26108521_340.jpg":"340x432","pp_26108521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26108516_1920.jpg":"1920x1080","k_26108516_1280.jpg":"1280x1280","k_26108516_1024.jpg":"1024x1024","k_26108516_640.jpg":"640x640","k_26108516_480.jpg":"480x480","k_26108516_340.jpg":"340x340","k_26108516_220.jpg":"220x220","o_26108516_1280.jpg":"1280x1920","o_26108516_1024.jpg":"1024x1536","o_26108516_640.jpg":"640x960","o_26108516_480.jpg":"480x720","o_26108516_340.jpg":"340x510","o_26108516_220.jpg":"220x330","h_26108516_1280.jpg":"1280x854","h_26108516_1024.jpg":"1024x683","h_26108516_640.jpg":"640x427","h_26108516_480.jpg":"480x320","h_26108516_340.jpg":"340x227","h_26108516_220.jpg":"220x147","pp_26108516_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108516_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108516_640.jpg":"640x814","pp_26108516_480.jpg":"480x611","pp_26108516_340.jpg":"340x432","pp_26108516_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26108511_1920.jpg":"1920x1080","k_26108511_1280.jpg":"1280x1280","k_26108511_1024.jpg":"1024x1024","k_26108511_640.jpg":"640x640","k_26108511_480.jpg":"480x480","k_26108511_340.jpg":"340x340","k_26108511_220.jpg":"220x220","o_26108511_1280.jpg":"1280x1920","o_26108511_1024.jpg":"1024x1536","o_26108511_640.jpg":"640x960","o_26108511_480.jpg":"480x720","o_26108511_340.jpg":"340x510","o_26108511_220.jpg":"220x330","h_26108511_1280.jpg":"1280x854","h_26108511_1024.jpg":"1024x683","h_26108511_640.jpg":"640x427","h_26108511_480.jpg":"480x320","h_26108511_340.jpg":"340x227","h_26108511_220.jpg":"220x147","pp_26108511_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108511_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108511_640.jpg":"640x814","pp_26108511_480.jpg":"480x611","pp_26108511_340.jpg":"340x432","pp_26108511_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108508_1920.jpg":"1920x1080","k_26108508_1280.jpg":"1280x1280","k_26108508_1024.jpg":"1024x1024","k_26108508_640.jpg":"640x640","k_26108508_480.jpg":"480x480","k_26108508_340.jpg":"340x340","k_26108508_220.jpg":"220x220","o_26108508_1280.jpg":"1280x853","o_26108508_1024.jpg":"1024x682","o_26108508_640.jpg":"640x426","o_26108508_480.jpg":"480x320","o_26108508_340.jpg":"340x226","o_26108508_220.jpg":"220x146","h_26108508_1280.jpg":"1280x854","h_26108508_1024.jpg":"1024x683","h_26108508_640.jpg":"640x427","h_26108508_480.jpg":"480x320","h_26108508_340.jpg":"340x227","h_26108508_220.jpg":"220x147","pp_26108508_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108508_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108508_640.jpg":"640x814","pp_26108508_480.jpg":"480x611","pp_26108508_340.jpg":"340x432","pp_26108508_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108506_1920.jpg":"1920x1080","k_26108506_1280.jpg":"1280x1280","k_26108506_1024.jpg":"1024x1024","k_26108506_640.jpg":"640x640","k_26108506_480.jpg":"480x480","k_26108506_340.jpg":"340x340","k_26108506_220.jpg":"220x220","o_26108506_1280.jpg":"1280x853","o_26108506_1024.jpg":"1024x682","o_26108506_640.jpg":"640x426","o_26108506_480.jpg":"480x320","o_26108506_340.jpg":"340x226","o_26108506_220.jpg":"220x146","h_26108506_1280.jpg":"1280x854","h_26108506_1024.jpg":"1024x683","h_26108506_640.jpg":"640x427","h_26108506_480.jpg":"480x320","h_26108506_340.jpg":"340x227","h_26108506_220.jpg":"220x147","pp_26108506_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108506_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108506_640.jpg":"640x814","pp_26108506_480.jpg":"480x611","pp_26108506_340.jpg":"340x432","pp_26108506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108503_1920.jpg":"1920x1080","k_26108503_1280.jpg":"1280x1280","k_26108503_1024.jpg":"1024x1024","k_26108503_640.jpg":"640x640","k_26108503_480.jpg":"480x480","k_26108503_340.jpg":"340x340","k_26108503_220.jpg":"220x220","o_26108503_1280.jpg":"1280x853","o_26108503_1024.jpg":"1024x682","o_26108503_640.jpg":"640x426","o_26108503_480.jpg":"480x320","o_26108503_340.jpg":"340x226","o_26108503_220.jpg":"220x146","h_26108503_1280.jpg":"1280x854","h_26108503_1024.jpg":"1024x683","h_26108503_640.jpg":"640x427","h_26108503_480.jpg":"480x320","h_26108503_340.jpg":"340x227","h_26108503_220.jpg":"220x147","pp_26108503_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108503_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108503_640.jpg":"640x814","pp_26108503_480.jpg":"480x611","pp_26108503_340.jpg":"340x432","pp_26108503_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108498_1920.jpg":"1920x1080","k_26108498_1280.jpg":"1280x1280","k_26108498_1024.jpg":"1024x1024","k_26108498_640.jpg":"640x640","k_26108498_480.jpg":"480x480","k_26108498_340.jpg":"340x340","k_26108498_220.jpg":"220x220","o_26108498_1280.jpg":"1280x853","o_26108498_1024.jpg":"1024x682","o_26108498_640.jpg":"640x426","o_26108498_480.jpg":"480x320","o_26108498_340.jpg":"340x226","o_26108498_220.jpg":"220x146","h_26108498_1280.jpg":"1280x854","h_26108498_1024.jpg":"1024x683","h_26108498_640.jpg":"640x427","h_26108498_480.jpg":"480x320","h_26108498_340.jpg":"340x227","h_26108498_220.jpg":"220x147","pp_26108498_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108498_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108498_640.jpg":"640x814","pp_26108498_480.jpg":"480x611","pp_26108498_340.jpg":"340x432","pp_26108498_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26108495_1920.jpg":"1920x1080","k_26108495_1280.jpg":"1280x1280","k_26108495_1024.jpg":"1024x1024","k_26108495_640.jpg":"640x640","k_26108495_480.jpg":"480x480","k_26108495_340.jpg":"340x340","k_26108495_220.jpg":"220x220","o_26108495_1280.jpg":"1280x1920","o_26108495_1024.jpg":"1024x1536","o_26108495_640.jpg":"640x960","o_26108495_480.jpg":"480x720","o_26108495_340.jpg":"340x510","o_26108495_220.jpg":"220x330","h_26108495_1280.jpg":"1280x854","h_26108495_1024.jpg":"1024x683","h_26108495_640.jpg":"640x427","h_26108495_480.jpg":"480x320","h_26108495_340.jpg":"340x227","h_26108495_220.jpg":"220x147","pp_26108495_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108495_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108495_640.jpg":"640x814","pp_26108495_480.jpg":"480x611","pp_26108495_340.jpg":"340x432","pp_26108495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108493_1920.jpg":"1920x1080","k_26108493_1280.jpg":"1280x1280","k_26108493_1024.jpg":"1024x1024","k_26108493_640.jpg":"640x640","k_26108493_480.jpg":"480x480","k_26108493_340.jpg":"340x340","k_26108493_220.jpg":"220x220","o_26108493_1280.jpg":"1280x853","o_26108493_1024.jpg":"1024x682","o_26108493_640.jpg":"640x426","o_26108493_480.jpg":"480x320","o_26108493_340.jpg":"340x226","o_26108493_220.jpg":"220x146","h_26108493_1280.jpg":"1280x854","h_26108493_1024.jpg":"1024x683","h_26108493_640.jpg":"640x427","h_26108493_480.jpg":"480x320","h_26108493_340.jpg":"340x227","h_26108493_220.jpg":"220x147","pp_26108493_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108493_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108493_640.jpg":"640x814","pp_26108493_480.jpg":"480x611","pp_26108493_340.jpg":"340x432","pp_26108493_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108477_1920.jpg":"1920x1080","k_26108477_1280.jpg":"1280x1280","k_26108477_1024.jpg":"1024x1024","k_26108477_640.jpg":"640x640","k_26108477_480.jpg":"480x480","k_26108477_340.jpg":"340x340","k_26108477_220.jpg":"220x220","o_26108477_1280.jpg":"1280x853","o_26108477_1024.jpg":"1024x682","o_26108477_640.jpg":"640x426","o_26108477_480.jpg":"480x320","o_26108477_340.jpg":"340x226","o_26108477_220.jpg":"220x146","h_26108477_1280.jpg":"1280x854","h_26108477_1024.jpg":"1024x683","h_26108477_640.jpg":"640x427","h_26108477_480.jpg":"480x320","h_26108477_340.jpg":"340x227","h_26108477_220.jpg":"220x147","pp_26108477_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108477_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108477_640.jpg":"640x814","pp_26108477_480.jpg":"480x611","pp_26108477_340.jpg":"340x432","pp_26108477_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26108476_1920.jpg":"1920x1080","k_26108476_1280.jpg":"1280x1280","k_26108476_1024.jpg":"1024x1024","k_26108476_640.jpg":"640x640","k_26108476_480.jpg":"480x480","k_26108476_340.jpg":"340x340","k_26108476_220.jpg":"220x220","o_26108476_1280.jpg":"1280x853","o_26108476_1024.jpg":"1024x682","o_26108476_640.jpg":"640x426","o_26108476_480.jpg":"480x320","o_26108476_340.jpg":"340x226","o_26108476_220.jpg":"220x146","h_26108476_1280.jpg":"1280x854","h_26108476_1024.jpg":"1024x683","h_26108476_640.jpg":"640x427","h_26108476_480.jpg":"480x320","h_26108476_340.jpg":"340x227","h_26108476_220.jpg":"220x147","pp_26108476_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108476_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108476_640.jpg":"640x814","pp_26108476_480.jpg":"480x611","pp_26108476_340.jpg":"340x432","pp_26108476_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26108459_1920.jpg":"1920x1080","k_26108459_1280.jpg":"1280x1280","k_26108459_1024.jpg":"1024x1024","k_26108459_640.jpg":"640x640","k_26108459_480.jpg":"480x480","k_26108459_340.jpg":"340x340","k_26108459_220.jpg":"220x220","o_26108459_1280.jpg":"1280x1920","o_26108459_1024.jpg":"1024x1536","o_26108459_640.jpg":"640x960","o_26108459_480.jpg":"480x720","o_26108459_340.jpg":"340x510","o_26108459_220.jpg":"220x330","h_26108459_1280.jpg":"1280x854","h_26108459_1024.jpg":"1024x683","h_26108459_640.jpg":"640x427","h_26108459_480.jpg":"480x320","h_26108459_340.jpg":"340x227","h_26108459_220.jpg":"220x147","pp_26108459_1280.jpg":"1280x1628","pp_26108459_1024.jpg":"1024x1303","pp_26108459_640.jpg":"640x814","pp_26108459_480.jpg":"480x611","pp_26108459_340.jpg":"340x432","pp_26108459_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4072012 Threads: 2 Questions: 121201630 Slow queries: 53055 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3695622 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/dr-sesto-umjetna-inteligencija-rasteretila-bi-zdravstveni-sustav-samo-uz-njezinu-pomoc-on-moze-biti-dugorocno-odrziv-1351653 [printLink] => /mozaik/zdravlje/dr-sesto-umjetna-inteligencija-rasteretila-bi-zdravstveni-sustav-samo-uz-njezinu-pomoc-on-moze-biti-dugorocno-odrziv-1351653?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 742227 [name] => dr. nina šesto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-29 15:11:45 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-nina-sesto [link] => /tag/dr-nina-sesto ) [1] => stdClass Object ( [id] => 294079 [name] => AI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ai [link] => /tag/ai ) [2] => stdClass Object ( [id] => 249963 [name] => umjetna inteligencija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetna-inteligencija [link] => /tag/umjetna-inteligencija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 365787 [name] => medicina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medicina [link] => /tag/medicina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 367315 [name] => zdravstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravstvo [link] => /tag/zdravstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AI U MEDICINI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Šesto: Umjetna inteligencija rasteretila bi zdravstveni sustav - samo uz njezinu pomoć on može biti dugoročno održiv [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3143 [name] => Jordanka Grubač [username] => jordanka-gruba [email] => jordanka-gruba@sd.hr [password] => $2y$10$mfgr/rLSzS.YG29Joawh8eMoSixr2ky.oJA2tbFx5IhCFP1KqO0o2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jordanka-grubac-3143 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1661 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e2ca3bd7500ba4a410e63bb33d936aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26275086.jpg [galleryCount] => 24 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Dr. sc. Nina Šesto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26275086.jpg [title] =>

Dr. sc. Nina Šesto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108530.jpg [title] =>

Dr. sc. Nina Šesto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti

Ranko Šuvar/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108500.jpg [title] =>

Dr. sc. Nina Šesto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti

Ranko Šuvar/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26274994.jpg [title] =>

Robotska ruka sa špricom

Wladimir Bulgar/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26274995.jpg [title] =>

Kako bi u budućnosti brže zbrinuli pacijente s moždanim udarom Unfallkrankenhaus Berlin želi proširiti upotrebu umjetne inteligencije (AI)

Monika Skolimowska/Dpa Picture-alliance Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26274996.jpg [title] =>

Primjena umjetne inteligencije (AI) u Njemačkom centru za istraživanje raka

Andreas Arnold/Dpa Picture-alliance Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26274999.jpg [title] =>

ILUSTRACIJA robot

Victor Habbick Visions/science P/Science Photo Library Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108532.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108528.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108526.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108525.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108523.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108521.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108516.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108511.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108508.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108506.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108503.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108498.jpg [title] =>

Dr. sc. Nina Šesto je prva Hrvatica koja je ušla u finale Global Impact Competitiona. To je natjecanje koje organizira Singularity Uiversity u NASA-inom istraživačkom centru u Silicijskoj dolini

Ranko Suvar/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108495.jpg [title] =>

Dr. sc. Nina Šesto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti

Ranko Suvar/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108493.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108477.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108476.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26108459.jpg [title] =>

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto
Ranko Suvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Umjetna inteligencija, pojam kojim započinjemo ovaj tekst, često se medijski predstavlja tako da ta – ništa doli nova digitalna tehnologija – na sebe privlači nemali i sasvim nekritički odium većine svakodnevnih medijskih konzumenata – naravno, izuzimamo stručnjake i stručne medije. O onima koji medije i ne prate, već do njih tek posredno dođe prepričani sadržaj, da ne govorimo.

Ispada da se na sam spomen umjetne inteligencije većini građana diže kosa na glavi.

Ima, doduše, više industrija u kojima se razvijaju algoritmi UI, no ovdje ćemo se pozabaviti onima koji se odnose na medicinu, odnosno zdravstvo.

Možda se na prvi pogled čini na neki način "nestvarnim" govoriti o umjetnoj inteligenciji u – evo – hrvatskom zdravstvu. Dok je stvarnost takva da na listi čekanja morate biti najmanje godinu dana (možda i više!) za neku pretragu ili zahvat. Ili pak dok čekate red pred vratima doktora među desecima nervoznih pacijenata u kakvu sumornom hodniku, a kad do doktora i dođete, on danas, prema izračunima, u pregledu koji traje 20 minuta ima 12 posto vremena za razgovor s pacijentom, što izađe oko 2,4 minute. Ostalo otpada na mnoge procedure – uključujući tipkanje i ručni unos podataka u računalo. Ili možda ovo čitate dok živite na manjem i (ili) udaljenom otoku gdje je zdravstveni standard ispod svake razine.

‘Banalni‘ primjer

No upravo zato treba govoriti o budućnosti umjetne inteligencije u hrvatskom zdravstvu.

Taj naoko banalni primjer, pregled kod doktora, izgledao bi drukčije kad bi se, evo, liječnika oslobodilo od jednostavne ponavljajuće radnje tipkanja. U tom primjeru UI bi pomogla da se u zanemarivom vremenu i na siguran način odrade jednostavniji dijelovi pregleda kako bi liječniku ostalo više vremena baviti se složenijim zadacima za koje su se školovali.

Prije nego što nastavimo ovu priču, treba reći da se u Hrvatskoj počela koristiti tehnologija automatskog prevođenja govora u pisani tekst, no i o tome ćemo kasnije.

U Europskom digitalnom centru inovacija (EDIH) od ove je godine i hrvatski konzorcij AI4HEALTH.Cro. U njemu je 16 partnera: koordinator je Institut "Ruđer Bošković", odnosno dr. sc. Anja Barešić, tu su zatim Hrvatska udruga umjetne inteligencije (CroAI), Magdalena – Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva RH, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar ZICER, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelGood Capital Partners te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Tehnologies Adria.

---

image

Dr. sc. Nina Šesto je prva Hrvatica koja je ušla u finale Global Impact Competitiona. To je natjecanje koje organizira Singularity Uiversity u NASA-inom istraživačkom centru u Silicijskoj dolini

Ranko Suvar/Cropix
---

Ovdje razgovaramo sa znanstvenicom dr. sc. Ninom Šesto, koordinatoricom za zdravstvo konzorcija AI4Health.Cro, dočim je zaposlena kao pomoćnica ravnatelja Klinike za kardiovaskularne bolesti "Magdalena" i suosnivačica je tvrtke "Megi Health", koja upravo implementira UI u praksu. I o tome ćemo nešto kasnije.

Nina Šesto diplomirala je molekularnu biologiju na zagrebačkom PMF–u, doktorirala na Institutu "Pasteur" u Parizu i Sveučilištu "Rene Descartes" (Paris V), za što je primila nagradu Jacques Monod za medicinska istraživanja. Upravo u želji da ubrza implementaciju inovacija s područja medicine, stekla je MBI na HEC Paris i Wharton Business School, specijalizirajući poduzetništvo. Radila je kao konzultantica za Institut Dana Farber na Harvard Medical School, gdje je i specijalizirala primjene UI-ja u zdravstvu, proučavala implementaciju telemedicine i naprednih digitalnih tehnologija u zdravstvenim sustavima Centralne Afrike (Ghana i Senegal) u području karcinoma. Tamo se, kaže, susrela s punim potencijalom UI tehnologija kao alata za transformaciju zdravstva. Tamo gdje na 17 milijuna stanovnika postoji jedan onkolog, digitalna tehnologija koja ih povezuje s centrima i ustanovama u razvijenom dijelu svijeta jedini je izlaz.

Natjecanje u NASA-i

Dr. sc. Nina Šesto je prva Hrvatica koja je ušla u finale Global Impact Competitiona. To je natjecanje koje organizira Singularity Uiversity u NASA-inom istraživačkom centru u Silicijskoj dolini, osnovanom 2008. godine. Misija Sveučilišta je educirati, potaknuti i osnažiti lidere za primjene eksponencijalne tehnologije za rješavanje velikih izazova čovječanstva.

Kao što rekosmo, Nina Šesto koordinatorica je za zdravstvo konzorcija AI4Health.Cro, a sve u dubokoj vjeri da će digitalne tehnologije i UI omogućiti najznačajniju i jedinu moguću transformaciju zdravstvenog sustava. Jedino tako, uz pomoć UI-ja, moguće je rasteretiti prenapregnuti zdravstveni sustav kako bi bio dugoročno održiv, pružiti najbolju kvalitetu usluge i pacijentu omogućiti da postane partner u procesu liječenja – drži dr. sc. Nina Šesto. Ona se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti, budući da radi u za to specijaliziranoj ustanovi.

Što sve današnje zdravstvo – evo na području kardiovaskularnih bolesti – čini prenapregnutim i time možda manje efikasnim?

– Svjedoci smo, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi, procesa starenja stanovništva. Statistika kroničnih bolesti sve je gora, godišnje u svijetu od kardiovaskularnih oboljenja umire 17 milijuna ljudi. To je 30 posto svjetskog mortaliteta – dvostruko više od bolesti karcinoma i od ukupnog broja bolesti izazvanih glađu i zaraznim bolestima. Samo u Europi bilježi se godišnji porast od 11 milijuna kardiovaskularnih pacijenata godišnje. S druge strane, na milijun stanovnika u Europi prosječno dolazi tek 85 kardiologa. Dakle, kardiovaskularne bolesti ne samo da su glavni uzrok smrti, već generiraju ogromne troškove za zdravstveni sustav. Godišnje, u EU-u se radi o više od 155 milijardi eura direktnih troškova za zdravstveni sustav, a teret se značajno povećava kad se uračunaju i ekonomski učinci bolovanja i prijevremene smrti. Slično je i u drugim segmentima zdravstva.

---

image

Primjena umjetne inteligencije (AI) u Njemačkom centru za istraživanje raka

Andreas Arnold/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Je li umjetna inteligencija "čarobni štapić" za rješavanje cijelog toga kompleksa problema?

– Naravno da nije "čarobni štapić". Ona je "samo" alat, jedan od ključnih, koje naprosto moramo početi koristiti kako bismo povećali učinkovitost i kvalitetu zdravstvene skrbi. Upravo umjetna inteligencija ima potencijal biti prisutna u svim segmentima tijekom cijelog liječenja pacijenata. Otvaraju se sve nove mogućnosti za integraciju zdravstva u našu svakodnevicu, evo, preko pametnih telefona, satova, različitih aplikacija i senzora. Danas sami možemo mjeriti mnoge svoje fiziološke parametre, a time postajemo svjesniji svojega zdravlja i, osobito je to značajno, važnosti prevencije. Fokus mora biti na produženju životnog vijeka i razdoblja kada smo zdravi, a ne samo na spašavanju kad već obolimo. To je definitivno trend koji želimo promovirati svatko na svom planu. Ja sam stjecajem okolnosti vezana uz kardiovaskularnu problematiku, a koliko je ona stvarno bremenita, najbolje kazuju brojčani podaci koje smo spominjali.

Zainteresirani ravnatelj

Kad je proljetos predstavljen projekt AI4Health.Cro, odnosno "umjetna inteligencija za zdravlje u Hrvatskoj", unutar Europskog digitalnog centra inovacija koji vas je primio "pod svoje", imali ste i "malu pokaznu kliniku" koja je upravo na primjerima primjene umjetne inteligencije pokazala neke od mogućnosti implementacije u zdravstvu. Vi ste imali primjere iz kardiologije, Dom zdravlja Zagreb–Centar demonstrirao je sustav sveobuhvatne platforme za prevenciju i dijagnostičku obradu pacijenata, predstavljena je i tehnologija prevođenja govora u pisani tekst. Možete li samo objasniti što znači primjena takve platforme u Domu zdravlja Zagreb–Centar, kako bismo vidjeli da se, evo, to uopće provodi u nekom Domu zdravlja kod nas?

– Dom zdravlja Zagreb Centar, predvođen mladim, progresivnim i za inovacije izuzetno zainteresiranim ravnateljem dr. Inom Protrkom, prvi je implementirao Mesi – integrirani sustav za liječnike obiteljske medicine, koji omogućava spajanje različitih prijenosnih uređaja na jednu centralnu platformu. To im omogućuje obavljanje brojnih pretraga, od EKG-a, spirometrije, AB-indexa, osiguravajući temeljitu procjenu zdravstvenih parametara pacijenata, sve to na jednoj platformi. Tu je izuzetno interesantan AB-indeks kao pretraga, jer ona omogućava dijagnostiku periferne arterijske bolesti na jednostavan i brz način.

Predstavili ste tada i tvrtku kojoj ste suosnivačica, a koja radi pri klinici "Magdalena", "Megi Health", virtualnu asistenticu dostupna preko chat aplikacije, koja s pacijentima komunicira na dnevnoj bazi.

– Da, Megi na dnevnoj bazi prikuplja podatke o zdravstvenom stanju pacijenata. Počnimo od toga da je uglavnom riječ o kroničnim pacijentima za koje ne znamo kako se snalaze kad napuste bolnicu. Upravo zato klinika je još 2000. godine uvela telekardiološki centar koji pacijentima omogućava korištenje 12-kanalnog EKG-a da sam može napraviti, i to visokokvalitetni EKG i poslati ga telefonom bilo u kojem trenutku. Nalaz se automatski prikazuje u našem telemedicinskom centru i u nekoliko trenutaka je omogućena konzultacija na daljinu. Usluga je, evo, dostupna pune 23 godine u realnom vremenu 24 sata u 365 dana uz trenutno očitanje nalaza i preporukom što raditi, pružajući pacijentima "sigurnost srca" jer je liječnik stalno dostupan. U tom je periodu bilo više od 500 tisuća telekardioloških konzultacija. U puno je primjera u takvim slučajevima spašen život jer je i na daljinu prepoznat srčani udar.

A Megi... ona je produkt inspiracije takvim konceptom sveobuhvatne brige, uz primjenu napredne tehnologije, za pacijenta kad napusti ustanovu. Megi preko poruka na WhatsApp platformi dnevno potiče angažman pacijenta u vlastitom liječenju. Podsjeća ga na mjerenja krvnog tlaka i bilježi te podatke, podsjeća na uzimanje terapije, prati njihove kardiovaskularne rizike kao što je spomenuti tlak, kolesterol, indeks tjelesne mase. Prikuplja podatke o načinu života i prehrani, ona je most između pacijenata i njihovih liječnika jer sve se prikupljene informacije dijele s medicinskim timom. Pacijent koji u svojoj kući više nije bespomoćan i sam, polako ovladava situacijom na svoju dobrobit, smanjuje strah i depresiju, anksioznost, osjećaj nemoći. Danas je prati više od 5000 pacijenata.

---

image

Kako bi u budućnosti brže zbrinuli pacijente s moždanim udarom Unfallkrankenhaus Berlin želi proširiti upotrebu umjetne inteligencije (AI)

Monika Skolimowska/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Tko je u Meginoj ekipi, tko stoji iza tih kratkih i naizgled jednostavnih WhatsApp poruka?

– Mi smo sada mali, ali interdisciplinarni tim koji blisko surađuje, a uključuje IT stručnjake (developere), psihologe, liječnike, medicinske sestre i pacijente. Naš se tim proteže od Krapinskih Toplica do Šibenika, Zagreba, Pariza i Londona.

Iskustvo Ines Knežević

Spominjali ste da vaša kolegica Ines Knežević, koja živi i radi u Parizu, ima tu osobnu priču zbog koje se uključila u projekt. Koja je njezina motivacija?

– U dobi od 20 godina Ines Knežević je pratila svog oca u bolnicu gdje se borio s teškim bolovima u prsima – posljedicom njegova kroničnog srčanog stanja. To je označilo početak niza hospitalizacija, brojnih tretmana, depresije nakon bolničkog boravka, tri infarkta i konačnog rutinskog pregleda tijekom kojeg je nažalost preminuo. To iskustvo potaknulo joj je duboka pitanja o tome što čini kvalitetu života za ljudsko biće, pitanja i o značaju dostojanstva u čovjekovu postojanju. "Najveće patnje pacijenta započinju nakon što napuste medicinsku ustanovu. Mnogi se suočavaju s osjećajem usamljenosti, očaja i nerazumijevanja", govorila mi je Ines. I da, to njezino osobno iskustvo je i njezin veliki motiv da radi na ovome.

Tu je još i medicinski tim iz "Magdalene", koji je odigrao ključnu ulogu od samog začetka. Od same definicije problema pa do podrške u razvoju tehnologije, Megi se najvećim dijelom temelji na njihovu znanju i iskustvu.

Imate li daljnje planove i ideju širenja Megi izvan "Magdalene"?

– Imamo. Primijetili smo da je interes velik, imamo iznimnu podršku tvrtke "Infobip", oni su nas prihvatili u svoj "Startup Tribe" program za startup kompanije, a preko njihove platforme imamo mogućnost pristupa pacijentima preko mnogih različitih digitalnih kanala. Već smo imali manje pilot-projekte u Hrvatskoj, te jako dobru podršku Doma Zdravlja Zagreb Centar. Pokazali su interes jer su prepoznali korist koju ovaj alat može donijeti njihovoj organizaciji.

Pokrenuli ste i virtualnu ambulantu, o čemu se tu radi?

– Virtualna ambulanta pokrenuta je 2020. godine kao odgovor na preventivne epidemiološke mjere u pandemiji COVID-a. Preko digitalne platforme pacijenti su mogli zakazati virtualni tretman s našim liječnicima. Proces je jednostavan: odabir liječnika, rezervacija termina i vizualna konzultacija. Usluga je ostala i nakon pandemije. Pacijenti su prepoznali prednost neposrednog kontakta s liječnikom iz udobnosti svoga doma.

Umjetnu inteligenciju koristite i za "prevođenje" govora liječnika u pisani tekst, odnosno tehnologiju "speech to text"?

– To dijelom spada u administrativne zadatke, olakšava prikupljanje podataka od pacijenata. To sigurno smanjuje administrativno opterećenje liječnika i medicinskog osoblja i omogućuje da se više posvete pacijentu. Radi se o uspješnom primjeru startupa koji se već proširio hrvatskim bolnicama. Newton Technologies upravo s takvim iskustvom članovi su našeg konzorcija u AI4Health.Cro.

Sedmodnevni EKG

Spominjali ste i korištenje umjetne inteligencije kod očitanja holtera EKG-a?

– Holter EKG, gdje se srčani nalaz snima tijekom 24 sata, zlatni je standard u kardiološkoj dijagnostici. Ali, ta je pretraga često teško dostupna i jedan je od izazova s kojima se susrećemo. Nije u pitanju snimanje, nego interpretacija nalaza, koja zahtijeva znatan vremenski angažman medicinskog osoblja. Pa, samo čišćenje snimke od suvišnih šumova traje pola sata. Zato smo implementirali UI koja omogućava automatsko i brzo očitavanje EKG nalaza bez obzira na duljinu trajanja snimanja. Štede se resursi i vrijeme, a primjena UI-ja otvara vrata novim kliničkim mogućnostima – recimo sedmodnevno EKG snimanje. To znatno povećava dijagnostičku moć, posebno u identifikaciji srčanih aritmija koje se često u 24 sata "ne uhvate". UI također koristimo i u elektrofiziologiji, kako bismo kreirali takozvani "Digital twin" srca za bolje planiranje elektrofiziološkog zahvata.

---

image

Dr. sc. Nina Šesto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti

Ranko Suvar/Cropix
---

Ovdje smo razgovarali ponajviše o kardiološkom segmentu, to je područje vašeg rada i zanimanja. Kao koordinatorica za zdravstvo unutar projekta AI4Healt.Cro, možete li reći kakav je uopće odnos između napretka novih tehnologija i njihove implementacije u zdravstvu, i kod nas i inače?

– Zdravstveni sustavi Europe, pa tako i Hrvatske, suočeni su s nedostatkom pristupa pametnim digitalnim rješenjima temeljenim na umjetnoj inteligenciji, uz pomoć kojih bismo uspješno mogli adresirati svoje probleme. U Hrvatskoj, naravno i u Europi, postoji velika aktivnost i razvoj umjetne inteligencije primjenjive u medicini i zdravstvu. Sve bolnice vani imaju "innovation officer", to sam i ja zapravo.

No kad uđemo u ordinacije, ne vidimo dovoljno tih tehnologija. Inovatori imaju problem jer u razvoju tehnologije nemaju priliku za testiranje u stvarnom okruženju, a to znatno usporava proces. S druge strane, testiranje ne treba olako odraditi jer postoje važna etička i regulatorna pitanja o sigurnosti i privatnosti jedinstvena svim inovacijama – zato i imamo nacionalna regulatorna tijela. No upravo je testiranje – koliko je neka tehnologija korisna, efikasna i sigurna u stvarnom svijetu ključno da bi inovatori pristupili izvorima financiranja i uvjerili ih da ulažu u razvoj njihova proizvoda. Postoje brojne tehnologije koje se razvijaju i pokazuju velik potencijal, ali, brži je njihov razvoj nego implementacija u zdravstveni sustav.

Inovativni startupovi

Istraživanje iz 2021. godine (Iquvia) pokazalo je da postoji više od 350 tisuća digitalnih aplikacija za medicinu i zdravstvo. Međutim, 51 posto ima manje od 100 preuzimanja, dakle jedva da ih itko koristi. To je ogromna šteta. Po mome mišljenju izuzetno je važno da je tehnologija regulirana, da ima dokazane kliničke benefite te da je integrirana s postojećim kliničkim procesima. Upravo je to trend, i po mom mišljenju jedini pravi put u razvoju digitalnog zdravstva.

Što radite na tom planu?

– S ciljem da omogućimo inovatorima da testiraju svoje ideje u ranoj fazi razvoja u pravom kliničkom okruženju, gdje će surađivati s liječnicima i pacijentima i kreirati tehnologiju prilagođenu njihovim potrebama, u sklopu AI4Health konzorcija uspostavili smo "Test before Invest" paket usluga. U suradnji s mnogim akceleratorima i inkubatorima biramo najinovativnije start-up kompanije iz cijele Europe, dok u Hrvatskoj gradimo mrežu partnera u zdravstvenom sustavu, uključujući kliničke bolničke centre i domove zdravlja kako bismo testirali tehnologije u kliničkom okruženju. Naš je cilj stvoriti most između inovatora i krajnjih korisnika, osiguravajući da se tehnologije razvijaju u skladu s potrebama zdravstvenog sustava. Inovacije i kako ih implementirati – to je moja strast!

---

image

Robotska ruka sa špricom

Wladimir Bulgar/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp
---

---

Obitelj, glazbena škola, jedilica...

Mladoj znanstvenici "učenje je sastavni dio cijeloga života" i uvijek joj se čini da "što više zna – manje zna". Kaže – znanost mora stalno upirati svijet, gurati ga naprijed, i to je ta njezina temeljna strast.

Završila srednju Glazbenu školu "Eli Bašić" u Zagrebu i namjeravala nastaviti s glazbenim obrazovanjem, no onda je krenula u sasvim suprotnom smjeru, u smjeru znanosti. Zasnovala je i obitelj. Dodatne doze adrenalina i strasti nalazi i u svom laseru, jedrilici čije malo plavo jedro ljeti bordižaje oko zlarinske vale poput leptira. Zlarin je njezina ljetna luka.

– Volim Zlarin jer se ne mijenja – kaže dr. sc. Nina Šesto, koja tamo puni baterije da bi se mogla vratiti na posao i nastaviti – učiti.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Wladimir Bulgar/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp Monika Skolimowska/Dpa Picture-alliance Via Afp Andreas Arnold/Dpa Picture-alliance Via Afp Victor Habbick Visions/science P/Science Photo Library Via Afp Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix Ranko Suvar/Cropix

Dr. sc. Nina Šesto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti

Ranko Šuvar/Cropix

Dr. sc. Nina Šesto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti

Ranko Šuvar/Cropix

Dr. sc. Nina Šesto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti

Monika Skolimowska/Dpa Picture-alliance Via Afp

Kako bi u budućnosti brže zbrinuli pacijente s moždanim udarom Unfallkrankenhaus Berlin želi proširiti upotrebu umjetne inteligencije (AI)

Andreas Arnold/Dpa Picture-alliance Via Afp

Primjena umjetne inteligencije (AI) u Njemačkom centru za istraživanje raka

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Dr. sc. Nina Šesto je prva Hrvatica koja je ušla u finale Global Impact Competitiona. To je natjecanje koje organizira Singularity Uiversity u NASA-inom istraživačkom centru u Silicijskoj dolini

Ranko Suvar/Cropix

Dr. sc. Nina Šesto se implementacijom UI-ja i digitalnih tehnologija bavi u oblasti kardiovaskularnih bolesti

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 241123.
Trg Petra Preradovica.
Dr. Nina Sesto, znanstvenica.
Na fotografiji: Nina Sesto

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/dr-sesto-umjetna-inteligencija-rasteretila-bi-zdravstveni-sustav-samo-uz-njezinu-pomoc-on-moze-biti-dugorocno-odrziv-1351653 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b3c4a8b8f23b37bd70fa7f6db4e1d0c559a1ec84 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+%C5%A0esto%3A+Umjetna+inteligencija+rasteretila+bi+zdravstveni+sustav+-+samo+uz+njezinu+pomo%C4%87+on+mo%C5%BEe+biti+dugoro%C4%8Dno+odr%C5%BEiv&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdr-sesto-umjetna-inteligencija-rasteretila-bi-zdravstveni-sustav-samo-uz-njezinu-pomoc-on-moze-biti-dugorocno-odrziv-1351653 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdr-sesto-umjetna-inteligencija-rasteretila-bi-zdravstveni-sustav-samo-uz-njezinu-pomoc-on-moze-biti-dugorocno-odrziv-1351653 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AI U MEDICINI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeAI U MEDICINI

Dr. Šesto: Umjetna inteligencija rasteretila bi zdravstveni sustav - samo uz njezinu pomoć on može biti dugoročno održiv

Piše Jordanka Grubač Granik
31. prosinca 2023. - 12:00

Umjetna inteligencija, pojam kojim započinjemo ovaj tekst, često se medijski predstavlja tako da ta – ništa doli nova digitalna tehnologija – na sebe privlači nemali i sasvim nekritički odium većine svakodnevnih medijskih konzumenata – naravno, izuzimamo stručnjake i stručne medije. O onima koji medije i ne prate, već do njih tek posredno dođe prepričani sadržaj, da ne govorimo.

Ispada da se na sam spomen umjetne inteligencije većini građana diže kosa na glavi.

Ima, doduše, više industrija u kojima se razvijaju algoritmi UI, no ovdje ćemo se pozabaviti onima koji se odnose na medicinu, odnosno zdravstvo.

Možda se na prvi pogled čini na neki način "nestvarnim" govoriti o umjetnoj inteligenciji u – evo – hrvatskom zdravstvu. Dok je stvarnost takva da na listi čekanja ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 07:34