stdClass Object ( [id] => 1108471 [title] => Aplikacije koje uključuju ‘trenere anoreksije‘ imaju 300 milijuna korisnika, situacija izmiče kontroli, rijetki traže pomoć. Dr. Darija Vranešić Bender priča o razornim učincima i metodama liječenja [alias] => aplikacije-koje-ukljucuju-trenere-anoreksije-imaju-300-milijuna-korisnika-situacija-izmice-kontroli-rijetki-traze-pomoc-dr-darija-vranesic-bender-tumaci-fatalne-ucinke-na-tijelo-i-metode-lijecenja [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Anoreksija, anksioznost, depresija, samoubilačke misli najčešći su poremećaji u ponašanju i emocijama koje je pogoršala epidemija COVID-a 19.

Istraživanja u EU-u ističu da su najviše pogođeni mladi u dobi od 18 do 29 godina, kojima je hitno potrebna stručna pomoć, ali su uglavnom prepušteni sami sebi, jer takvih stručnjaka nema dovoljno, a postojeći su zauzeti i godinu dana unaprijed.

Tijekom zadnjih 25 godina istraživanja na Zapadu otkrila su rast poremećaja u ponašanju i emocijama među populacijom, pa je među djecom i adolescentima porast već 64 posto, što je dodatno pojačano u pandemiji.

Istodobno još uvijek postoje aplikacije koje privlače mlade ljude koji su skloni poremećajima prehrane, posebno djevojke, koje ih pokušavaju potpuno pokoriti u zamjenu za savjet sa strogim mjerama za mršavljenje i kazne u slučaju kršenja pravila.

Trenutno se procjenjuje da aplikacije u koje su uključeni i nekakvi "treneri anoreksije" imaju čak 300 milijuna korisnika širom svijeta. Prema Guardianu, glavna svrha ovih aplikacija je promicanje poremećaja prehrane ili anoreksije.

Kad se tim skupinama pridruže mladi ljudi koji se uglavnom bore s načinima mršavljenja, "treneri anoreksije" stupe u kontakt s njima za praktički nekoliko minuta.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Anoreksiju ili bulimiju ima 2-3% mladih u Hrvatskoj, oko 40 tisuća njih (i to 90% djevojaka i oko 10% mladića), a samo 30% onih koji imaju takav poremećaj zatraži stručnu pomoć.

Teško ih je prepoznati i dijagnosticirati, stoga je izuzetno važno informirati mlade te što ranije reagirati već na pojavu prvih simptoma poremećaja hranjenja.

Liječenje anoreksije bilo je jedna od tema nedavnog nutricionističkog skupa, a kako se ono provodi pojasnila je klinička nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender:

– Liječenje anoreksije nervoze​ kompleksno je i sveobuhvatno, a zahtijeva uključivanje multidisciplinarnog tima. Nutritivna njega oboljelih od poremećaja hranjenja uključuje procjenu nutritivnog statusa, dijetne savjete i edukaciju o prehrani, kao i medicinsku nutritivnu terapiju.

Tim za nutritivnu potporu čini važan dio multidisciplinarne skupine stručnjaka involviranih u liječenje anoreksije nervoze. Usluge nutritivnog tima kreću se od procjene nutritivnog statusa, propisivanja nutritivnog plana do edukacije o prehrani i usvajanja zdravijeg odnosa prema hrani.

Osim tih dijetetskih usluga, tim za nutritivnu potporu propisuje i provodi artificijelnu prehranu kod bolesnika koji zahtijevaju takav modalitet hranjenja.

Ponovno uvođenje hranjena kod teško pothranjenih bolesnika zahtjevno je i nosi potencijalne komplikacije fiziološke i psihološke prirode.

Unatoč brojnim publikacijama i smjernicama za liječenje, do danas ne postoji konsenzus o najboljoj kliničkoj praksi za liječenje i normalizaciju tjelesne mase u ovoj skupini bolesnika.

Što uključuje procjena nutritivnog statusa i prehrambenog unosa?

– Nutritivna procjena uključuje određivanje prehrambenih navika bolesnika i procjenu biokemijskih, metaboličkih te antropometrijskih parametara.

Određivanje prehrambenih navika provodi se uz pomoć dijetetičkih metoda uključuju procjenu energetskog unosa te unosa makronutrijenata i mikronutrijenata, kao i prehrambene navike i ponašanje u vezi prehrane.

Dijetetičke metode koje se koriste u te svrhe su najčešće dnevnik prehrane, 24-satno prisjećanje i upitnik o učestalosti unosa namirnica te intervju o prehrambenim navikama.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Budući da bolesnici oboljeli od anoreksije nervoze često prijavljuju neistinite podatke o unosu hrane, preporučuje se provesti dvije metode kako bi usporedbom rezultata dobivenih dvjema različitim metodama utvrdili potencijalna odstupanja.

Stoga se, primjerice, preporučuje kombiniranje dnevnika prehrane i upitnika o učestalosti konzumacije namirnica. Mjerenje antropometrijskih parametara obično uključuje tjelesnu masu i visinu, indeks tjelesne mase te debljinu kožnog nabora (područje tricepsa) i obujam nadlaktice nedominantne ruke u sjedećem položaju.

Biokemijski parametri koji se najčešće određuju su kompletna krvna slika, opća biokemija, lipidogram, ukupni proteini i odabrani vitamini i mineralne tvari u serumu.

Također, uputno je napraviti i denzitometriju u svrhu određivanja statusa koštane mase, kao i vrijednosti vitamina D u serumu.

Kako se provodi dijetoterapija i kakvi su rezultati?

– ​Dijetoterapija je neizostavan dio integriranog pristupa liječenju bolesnika s anoreksijom jer je primarni cilj vratiti tjelesnu masu, normalizirati način hranjenja te kod žena ponovno uspostaviti menstrualni ciklus.

Kako to postići ovisi o stupnju poremećaja. Većina medicinskih komplikacija koje su izravna posljedica anoreksije, odnosno malnutricije je reverzibilna, ako postoji postupno uspostavljanje normalne tjelesne mase.

Poznato je da teška i produljena malnutricija uvijek vodi značajnim tjelesnim fiziološkim promjenama, a komplikacije zahvaćaju gotovo svaki organski sustav. Ukoliko takvi bolesnici nisu adekvatno liječeni, mogu kao posljedicu liječenja, odnosno dijetoterapije dodatno razviti kardiovaskularne, metaboličke i neurološke komplikacije, odnosno može doći do tzv. refeeding sindroma – poremećaja koji nastaje kao posljedica prebrzog/ili neuravnoteženog hranjenja.

---

image
Model Isabelle Caro pozirala je u kampanji 'No-Anorexia' 
AFP
---


Zbog svega toga, liječenje treba provoditi postupno i pažljivo. Na početku treba procijeniti ciljnu tjelesnu masu. Opaženo je da rano, u početku liječenja, postizanje ciljne tjelesne mase rezultira i boljim ukupnim ishodom liječenja. Ako se to ne uspije, povećava se rizik od relapsa.

Kad se radi procjena o idealnoj tjelesnoj masi, osim standardnih alata kojima se utvrđuje koliko bi trebala iznositi nečija idealna tjelesna masa, npr. BMI, u obzir treba uzeti i obiteljsku anamnezu, bolesnikov rast i razvoj, njegovu prethodnu tjelesnu masu te njegovo biološko (tjelesna masa koja podržava hormonsku ravnotežu, normalnu reproduktivnu funkciju, uredne laboratorijske nalaze, sprječava gubitak kosti i ostale medicinske komplikacije) i psihološko funkcioniranje, odnosno stabilno raspoloženje i kognitivno funkcioniranje koje je bitno i za uspješnost psihoterapije.

Time dolazimo do zaključka da ciljna težina nije nužno fiksni broj.

Kad je nužno bolničko liječenje ovih pacijenata?

– ​Society for Adolescent Medicine (SAM) američko je društvo koje je objavilo smjernice za hospitalizaciju oboljelih od anoreksije. Prema tim smjernicama, treba hospitalizirati oboljele koji teže manje od 75 posto prosječne idealne tjelesne mase koja odgovara njihovoj dobi, spolu i tjelesnoj visini.

Prvi izbor načina provođenja dijetoterapije treba biti oralni, dok su enteralni i parenteralni sekundarni i tercijarni izbor. U kliničkoj praksi, bolesnici se uglavnom hrane konvencionalnim načinom – oralno. Bolesnici koji mogu normalno jesti, ali ne jedu, moraju se razmatrati kao potencijalni kandidati za enteralno hranjenje.

Kod stabilnih bolesnica, kojima ne prijeti refeeding sindrom, dijetoterapija uobičajeno počinje s energetskim unosom 30-40 kcal/kg/dan (1000-1200 kcal), s inicijalnim ciljem postizanja medicinske stabilizacije. Ta faza može trajati 1-3 mjeseca.

U toj fazi potrebna je ravnoteža energetskog unosa i nadomještanje vitamina i minerala kako bi bolesnik prešao iz kataboličkog stanja u anaboličko, bez poremećaja elektrolita. Neki bolesnici s anoreksijom zahtijevaju i veći unos energije od spomenutog (70-100 kcal/kg/dan), da bi se vratila tjelesna masa na normalne vrijednosti.

---

image
Oboljeli od anoreksije sebe u ogledalu vide debljima nego što jesu
Ilustracija/AFP
---


To je prvenstveno potrebno kod bolesnika koji svjesno ometaju liječenje (neiskrenost, vježbanje, povraćanje). Neki recentni radovi ukazuju na prednosti hiperkalorijskog hranjenja u oboljelih od anoreksije nervoze budući da je opažen brži porast tjelesne mase i kraći boravak u bolnici, međutim, češće zahtijevaju nadoknadu fosfata.

Pritom su razlike u unosu energije, primjerice, 1000 naspram 1700 kcal dnevno. Poželjno je propisivanje individualnog plana prehrane za svakog pojedinog bolesnika.

Kako se sastavlja taj plan i nadzire li se njegovo provođenje?

– Kada se izrađuje plan prehrane, u obzir treba uzeti preferencije pojedinog bolesnika pri izboru hrane kako bi uspjeh u konačnici bio što bolji. Plan nije podložan samoinicijativnim izmjenama bolesnika i potrebno je konzumirati sve propisane namirnice u točnim količinama, a često se preporučuje nadzor prilikom svakog obroka.

Postoji pogrešno vjerovanje da bolesnici s poremećajima prehrane imaju opsežno znanje o prehrani, međutim, istraživanja pokazuju kako su znanja uglavnom ograničena na podatke o energetskoj vrijednosti hrane, bez shvaćanja sveobuhvatnih postulata uravnotežene prehrane.

Najvažniji segmenti edukacije o prehrani u oboljelih od anoreksije nervoze su usvajanje normalnog uzorka prehrane, veličine preporučenih porcija, odabira namirnica i načina pripreme hrane.

Prilikom izrade plana prehrane, valja obratiti pažnju na preporučene omjere makronutrijenata i pritom energetski udio proteina treba biti 15-30 posto, udio masti 25-30 posto, a udio ugljikohidrata 50-55 posto.

Treba dati prednost ugljikohidratnim namirnicama s niskim glikemijskim indeksom, a uključenje proteina u svaki obrok je važno za postizanje sitosti.

Koliko je važan unos omega-3 masnih kiselina?

– Za uravnoteženi plan prehrane bitna je i adekvatna količina i vrsta masti. Također, zbog čestih deficita esencijalnih masnih kiselina u jelovnik treba uvrstiti visokovrijedna biljna ulja, sjemenke i orašaste plodove, kao i ribu i plodove mora, odnosno dodatke omega-3 masnih kiselina.

Dokazano je da su za obnavljanje kognitivnih funkcija te liječenje depresije značajne omega-3 masne kiseline. Također, te nezasićene masne kiseline mogu biti korisne i za liječenje ostalih simptoma koji prate anoreksiju – povišenih serumskih razina triglicerida, osjetljivost na inzulin, itd., pa se rutinski u plan prehrane uvrštava hrana koja je izvor ovih kiselina.

Dodatno, konzumacija prehrane bogate omega-3 masnim kiselinama povezana je sa sniženim koncentracijama leptina u serumu u osoba s normalnom tjelesnom masom. Postoji hipoteza da bi obogaćivanjem hiperkalorijske prehrane omega-3 masnim kiselinama u oboljelih od anoreksije nervoze moglo smanjiti porast leptina u serumu, koji se primjećuje kod porasta tjelesne mase i time potencijalno utjecati na povećanje porasta tjelesne mase u odnosu na količinu unesenih kalorija.

Međutim, ta hipoteza nije do sada u potpunosti potvrđena, ali se dodatni unos omega-3 masnih kiselina ipak preporučuje.

U većini slučajeva kod bolesnika s anoreksijom bilježi se nedostatak vitamina i minerala. Što im najčešće nedostaje?

–​ Dokazano je da nadomjesci niacina, vitamina B12 i folne kiseline poboljšavaju apetit i mentalno stanje, a protokoli liječenja uključuju i nadomjeske ostalih mikronutrijenata, kao što su cink, tiamin, vitamin D i kalcij.

Tijekom liječenja, kod svih bolesnica koje imaju poremećaj menstrualnog ciklusa u trajanju 6 mjeseci i duže, mora se napraviti i mjerenje gustoće kosti.

---

image
Djevojka prati Instagram profil Amalie Lee, koja se borila s poremećajem prehrane i vodila dnevnik bitke za oporavak
AFP
---


Potrebno je rutinski nadomještati vitamin D (1000 IU ili 25 mcg kod onih s normalnim vrijednostima, dok su veće doze potrebne ako se deficijencija već razvila) kako bi se održala idealna serumska razina 35-40 ng/mL. Često se u prehranu, odnosno liječenje uključuje enteralni pripravak kao oralni dodatak prehrani kako bi se povisio ukupni energetski unos, a pripravak se uglavnom dobro prihvaća.

Preporučuje se standardna polimerna formula, koja sadrži 1,5-2 kcal/ml, dodatak prehrambenih vlakana i mikronutrijenata u vrijednostima koje zadovoljavaju preporučene dnevne doze.

Što je s artificijelnom prehranom?

–​ Liječenje teških bolesnika s anoreksijom nervozom često zahtijeva hospitalizaciju i uključivanje artificijelne prehrane poglavito enteralnim putem, a kod osoba s gastrointestinalnim komorbiditetima koji onemogućuju primjenu standardnog protokola hranjenja, a nerijetko i hranjenje parenteralnim putem.

S obzirom na to da nema dovoljno kliničkih istraživanja vezanih uz artificijelno hranjenje bolesnika s anoreksijom nervozom, osobito ozbiljnih slučajeva, a prema kojima bi se mogle sastaviti jasne smjernice vezane uz kompleksnu nutritivnu potporu, odluka je obično na iskusnom kliničaru.

Bolesnicima s anoreksijom nervozom i ozbiljnom pothranjenosti, kod koje nerijetko gube i do polovice ukupne tjelesne težine (BMI <13 kg/m2), potrebna je dodatna nutritivna potpora, u užem smislu enteralna i parenteralna prehrana.

Značajne promjene tjelesne mase utječu na sve organske sustave –​ probavni, respiratorni, kardiovaskularni, ali i reproduktivni, neurološki, imunološki sustav itd., a poremećaji raspodjele tjelesnih tekućina i elektrolita, hemodinamska nestabilnosti i hipoglikemija, često prisutni, velik su rizik za nastanak refeeding sindroma.

Odluka o primjeni enteralne ili parenteralne prehrane nije uvijek jednostavna, iako su dobro poznate prednosti enteralne prehrane, a smjernice temeljene na dokazima za sada nedostaju. Povrat tjelesne mase i multidisciplinarni pristup koji podrazumijeva i uključivanje nutritivnog tima koji osigurava pravovremenu, adekvatnu i sigurnu primjenu nutritivne terapije, ključni su za uspješno liječenje anoreksije nervoze.

---

Refeeding sindrom

Refeeding sindrom definira se kao teško i potencijalno smrtonosno stanje kod kojeg dolazi do značajnih poremećaja elektrolita i tekućine, povezanih s metaboličkim promjenama, kod pothranjenih bolesnika kod kojih se naglo i obilato uvodi prehrana bez obzira radi li se o peroralnom, enteralnom ili parenteralnom putu primjene.

Komplikacije mogu biti ozbiljne, a ako se ne prepozna na vrijeme najčešće dovodi do srčanog, respiratornog ili neuromuskularnog zatajenja. Incidenciju refeeding sindroma teško je procijeniti, ali zato je incidencija hipofosfatemije, najčešće karakteristike refeeding sindroma, oko 50 posto kod ozbiljno pothranjenih bolesnika.

Bolesnici s anoreksijom nervozom, bez obzira na BMI, rizična su skupina za nastanak refeeding sindroma. Prevencija refeeding sindroma podrazumijeva postupno uvođenje bilo kojeg modaliteta nutritivne potpore, ponekad i s početnim minimalnim unosom od 5 kcal/kg/dan, uz redovito praćenje stanja bolesnika koje uključuje opću biokemiju s posebnim naglaskom na magnezij i fosfate koji se u bolnicama rutinski ne određuju, mjerenje tjelesne težine, profilaktičku suplementaciju elektrolita i mikronutrijenata, osobito fosfora, kalija i tiamina, te praćenje vitalnih znakova.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUNO VIŠE OD ‘NEJEDENJA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PUNO VIŠE OD ‘NEJEDENJA‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-23 10:50:54 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-25 20:24:26 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2021-06-25 19:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 123 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/23\/18349400.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/23\/18349390.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/23\/18349392.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/23\/18349394.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/23\/18349396.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/23\/18349398.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/AFP","AFP","AFP","Ilustracija\/AFP","Ilustracija\/AFP","Ilustracija\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Djevojka prati Instagram profil Amalie Lee, koja se borila s poreme\u0107ajem prehrane i vodila dnevnik bitke za oporavak","Model Isabelle Caro pozirala je u kampanji 'No-Anorexia'\u00a0","","Oboljeli od anoreksije sebe u ogledalu vide debljima nego \u0161to jesu",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18349400_1920.jpg":"1920x1080","k_18349400_1280.jpg":"1280x1280","k_18349400_1024.jpg":"1024x1024","k_18349400_640.jpg":"640x640","k_18349400_480.jpg":"480x480","k_18349400_340.jpg":"340x340","k_18349400_220.jpg":"220x220","o_18349400_1280.jpg":"1280x853","o_18349400_1024.jpg":"1024x682","o_18349400_640.jpg":"640x426","o_18349400_480.jpg":"480x320","o_18349400_340.jpg":"340x226","o_18349400_220.jpg":"220x146","h_18349400_1280.jpg":"1280x854","h_18349400_1024.jpg":"1024x683","h_18349400_640.jpg":"640x427","h_18349400_480.jpg":"480x320","h_18349400_340.jpg":"340x227","h_18349400_220.jpg":"220x147","pp_18349400_1280.jpg":"1006x1280","pp_18349400_1024.jpg":"805x1024","pp_18349400_640.jpg":"503x640","pp_18349400_480.jpg":"377x480","pp_18349400_340.jpg":"267x340","pp_18349400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1466","hd_18349390_1920.jpg":"1920x1080","k_18349390_1280.jpg":"1280x1280","k_18349390_1024.jpg":"1024x1024","k_18349390_640.jpg":"640x640","k_18349390_480.jpg":"480x480","k_18349390_340.jpg":"340x340","k_18349390_220.jpg":"220x220","o_18349390_1280.jpg":"1280x977","o_18349390_1024.jpg":"1024x781","o_18349390_640.jpg":"640x488","o_18349390_480.jpg":"480x366","o_18349390_340.jpg":"340x259","o_18349390_220.jpg":"220x167","h_18349390_1280.jpg":"1280x854","h_18349390_1024.jpg":"1024x683","h_18349390_640.jpg":"640x427","h_18349390_480.jpg":"480x320","h_18349390_340.jpg":"340x227","h_18349390_220.jpg":"220x147","pp_18349390_1280.jpg":"1006x1280","pp_18349390_1024.jpg":"805x1024","pp_18349390_640.jpg":"503x640","pp_18349390_480.jpg":"377x480","pp_18349390_340.jpg":"267x340","pp_18349390_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_18349392_1920.jpg":"1920x1080","k_18349392_1280.jpg":"1280x1280","k_18349392_1024.jpg":"1024x1024","k_18349392_640.jpg":"640x640","k_18349392_480.jpg":"480x480","k_18349392_340.jpg":"340x340","k_18349392_220.jpg":"220x220","o_18349392_1280.jpg":"1280x852","o_18349392_1024.jpg":"1024x681","o_18349392_640.jpg":"640x426","o_18349392_480.jpg":"480x319","o_18349392_340.jpg":"340x226","o_18349392_220.jpg":"220x146","h_18349392_1280.jpg":"1280x854","h_18349392_1024.jpg":"1024x683","h_18349392_640.jpg":"640x427","h_18349392_480.jpg":"480x320","h_18349392_340.jpg":"340x227","h_18349392_220.jpg":"220x147","pp_18349392_1280.jpg":"1006x1280","pp_18349392_1024.jpg":"805x1024","pp_18349392_640.jpg":"503x640","pp_18349392_480.jpg":"377x480","pp_18349392_340.jpg":"267x340","pp_18349392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3200","hd_18349394_1920.jpg":"1920x1080","k_18349394_1280.jpg":"1280x1280","k_18349394_1024.jpg":"1024x1024","k_18349394_640.jpg":"640x640","k_18349394_480.jpg":"480x480","k_18349394_340.jpg":"340x340","k_18349394_220.jpg":"220x220","o_18349394_1280.jpg":"1280x2133","o_18349394_1024.jpg":"1024x1706","o_18349394_640.jpg":"640x1066","o_18349394_480.jpg":"480x800","o_18349394_340.jpg":"340x566","o_18349394_220.jpg":"220x366","h_18349394_1280.jpg":"1280x854","h_18349394_1024.jpg":"1024x683","h_18349394_640.jpg":"640x427","h_18349394_480.jpg":"480x320","h_18349394_340.jpg":"340x227","h_18349394_220.jpg":"220x147","pp_18349394_1280.jpg":"1006x1280","pp_18349394_1024.jpg":"805x1024","pp_18349394_640.jpg":"503x640","pp_18349394_480.jpg":"377x480","pp_18349394_340.jpg":"267x340","pp_18349394_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2469","hd_18349396_1920.jpg":"1920x1080","k_18349396_1280.jpg":"1280x1280","k_18349396_1024.jpg":"1024x1024","k_18349396_640.jpg":"640x640","k_18349396_480.jpg":"480x480","k_18349396_340.jpg":"340x340","k_18349396_220.jpg":"220x220","o_18349396_1280.jpg":"1280x1646","o_18349396_1024.jpg":"1024x1316","o_18349396_640.jpg":"640x823","o_18349396_480.jpg":"480x617","o_18349396_340.jpg":"340x437","o_18349396_220.jpg":"220x282","h_18349396_1280.jpg":"1280x854","h_18349396_1024.jpg":"1024x683","h_18349396_640.jpg":"640x427","h_18349396_480.jpg":"480x320","h_18349396_340.jpg":"340x227","h_18349396_220.jpg":"220x147","pp_18349396_1280.jpg":"1006x1280","pp_18349396_1024.jpg":"805x1024","pp_18349396_640.jpg":"503x640","pp_18349396_480.jpg":"377x480","pp_18349396_340.jpg":"267x340","pp_18349396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18349398_1920.jpg":"1920x1080","k_18349398_1280.jpg":"1280x1280","k_18349398_1024.jpg":"1024x1024","k_18349398_640.jpg":"640x640","k_18349398_480.jpg":"480x480","k_18349398_340.jpg":"340x340","k_18349398_220.jpg":"220x220","o_18349398_1280.jpg":"1280x853","o_18349398_1024.jpg":"1024x682","o_18349398_640.jpg":"640x426","o_18349398_480.jpg":"480x320","o_18349398_340.jpg":"340x226","o_18349398_220.jpg":"220x146","h_18349398_1280.jpg":"1280x854","h_18349398_1024.jpg":"1024x683","h_18349398_640.jpg":"640x427","h_18349398_480.jpg":"480x320","h_18349398_340.jpg":"340x227","h_18349398_220.jpg":"220x147","pp_18349398_1280.jpg":"1006x1280","pp_18349398_1024.jpg":"805x1024","pp_18349398_640.jpg":"503x640","pp_18349398_480.jpg":"377x480","pp_18349398_340.jpg":"267x340","pp_18349398_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4068544 Threads: 2 Questions: 121009032 Slow queries: 53030 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3691275 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/aplikacije-koje-ukljucuju-trenere-anoreksije-imaju-300-milijuna-korisnika-situacija-izmice-kontroli-rijetki-traze-pomoc-dr-darija-vranesic-bender-tumaci-fatalne-ucinke-na-tijelo-i-metode-lijecenja-1108471 [printLink] => /mozaik/zdravlje/aplikacije-koje-ukljucuju-trenere-anoreksije-imaju-300-milijuna-korisnika-situacija-izmice-kontroli-rijetki-traze-pomoc-dr-darija-vranesic-bender-tumaci-fatalne-ucinke-na-tijelo-i-metode-lijecenja-1108471?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 368772 [name] => anoreksija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anoreksija [link] => /tag/anoreksija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 642191 [name] => liječenje anoreksije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-25 22:17:45 [main_article_id] => 0 [alias] => lijecenje-anoreksije [link] => /tag/lijecenje-anoreksije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 642192 [name] => dr. Darija Vranešić Bender [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-25 22:17:45 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-darija-vranesic-bender [link] => /tag/dr-darija-vranesic-bender ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUNO VIŠE OD ‘NEJEDENJA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Aplikacije koje uključuju ‘trenere anoreksije‘ imaju 300 milijuna korisnika, situacija izmiče kontroli, rijetki traže pomoć. Dr. Darija Vranešić Bender priča o razornim učincima i metodama liječenja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/23/18349400.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/23/18349400.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/23/18349390.jpg [title] => Djevojka prati Instagram profil Amalie Lee, koja se borila s poremećajem prehrane i vodila dnevnik bitke za oporavak AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/23/18349392.jpg [title] => Model Isabelle Caro pozirala je u kampanji 'No-Anorexia'  AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/23/18349394.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/23/18349396.jpg [title] => Oboljeli od anoreksije sebe u ogledalu vide debljima nego što jesu Ilustracija/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/23/18349398.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Anoreksija, anksioznost, depresija, samoubilačke misli najčešći su poremećaji u ponašanju i emocijama koje je pogoršala epidemija COVID-a 19.

Istraživanja u EU-u ističu da su najviše pogođeni mladi u dobi od 18 do 29 godina, kojima je hitno potrebna stručna pomoć, ali su uglavnom prepušteni sami sebi, jer takvih stručnjaka nema dovoljno, a postojeći su zauzeti i godinu dana unaprijed.

Tijekom zadnjih 25 godina istraživanja na Zapadu otkrila su rast poremećaja u ponašanju i emocijama među populacijom, pa je među djecom i adolescentima porast već 64 posto, što je dodatno pojačano u pandemiji.

Istodobno još uvijek postoje aplikacije koje privlače mlade ljude koji su skloni poremećajima prehrane, posebno djevojke, koje ih pokušavaju potpuno pokoriti u zamjenu za savjet sa strogim mjerama za mršavljenje i kazne u slučaju kršenja pravila.

Trenutno se procjenjuje da aplikacije u koje su uključeni i nekakvi "treneri anoreksije" imaju čak 300 milijuna korisnika širom svijeta. Prema Guardianu, glavna svrha ovih aplikacija je promicanje poremećaja prehrane ili anoreksije.

Kad se tim skupinama pridruže mladi ljudi koji se uglavnom bore s načinima mršavljenja, "treneri anoreksije" stupe u kontakt s njima za praktički nekoliko minuta.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Anoreksiju ili bulimiju ima 2-3% mladih u Hrvatskoj, oko 40 tisuća njih (i to 90% djevojaka i oko 10% mladića), a samo 30% onih koji imaju takav poremećaj zatraži stručnu pomoć.

Teško ih je prepoznati i dijagnosticirati, stoga je izuzetno važno informirati mlade te što ranije reagirati već na pojavu prvih simptoma poremećaja hranjenja.

Liječenje anoreksije bilo je jedna od tema nedavnog nutricionističkog skupa, a kako se ono provodi pojasnila je klinička nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender:

– Liječenje anoreksije nervoze​ kompleksno je i sveobuhvatno, a zahtijeva uključivanje multidisciplinarnog tima. Nutritivna njega oboljelih od poremećaja hranjenja uključuje procjenu nutritivnog statusa, dijetne savjete i edukaciju o prehrani, kao i medicinsku nutritivnu terapiju.

Tim za nutritivnu potporu čini važan dio multidisciplinarne skupine stručnjaka involviranih u liječenje anoreksije nervoze. Usluge nutritivnog tima kreću se od procjene nutritivnog statusa, propisivanja nutritivnog plana do edukacije o prehrani i usvajanja zdravijeg odnosa prema hrani.

Osim tih dijetetskih usluga, tim za nutritivnu potporu propisuje i provodi artificijelnu prehranu kod bolesnika koji zahtijevaju takav modalitet hranjenja.

Ponovno uvođenje hranjena kod teško pothranjenih bolesnika zahtjevno je i nosi potencijalne komplikacije fiziološke i psihološke prirode.

Unatoč brojnim publikacijama i smjernicama za liječenje, do danas ne postoji konsenzus o najboljoj kliničkoj praksi za liječenje i normalizaciju tjelesne mase u ovoj skupini bolesnika.

Što uključuje procjena nutritivnog statusa i prehrambenog unosa?

– Nutritivna procjena uključuje određivanje prehrambenih navika bolesnika i procjenu biokemijskih, metaboličkih te antropometrijskih parametara.

Određivanje prehrambenih navika provodi se uz pomoć dijetetičkih metoda uključuju procjenu energetskog unosa te unosa makronutrijenata i mikronutrijenata, kao i prehrambene navike i ponašanje u vezi prehrane.

Dijetetičke metode koje se koriste u te svrhe su najčešće dnevnik prehrane, 24-satno prisjećanje i upitnik o učestalosti unosa namirnica te intervju o prehrambenim navikama.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Budući da bolesnici oboljeli od anoreksije nervoze često prijavljuju neistinite podatke o unosu hrane, preporučuje se provesti dvije metode kako bi usporedbom rezultata dobivenih dvjema različitim metodama utvrdili potencijalna odstupanja.

Stoga se, primjerice, preporučuje kombiniranje dnevnika prehrane i upitnika o učestalosti konzumacije namirnica. Mjerenje antropometrijskih parametara obično uključuje tjelesnu masu i visinu, indeks tjelesne mase te debljinu kožnog nabora (područje tricepsa) i obujam nadlaktice nedominantne ruke u sjedećem položaju.

Biokemijski parametri koji se najčešće određuju su kompletna krvna slika, opća biokemija, lipidogram, ukupni proteini i odabrani vitamini i mineralne tvari u serumu.

Također, uputno je napraviti i denzitometriju u svrhu određivanja statusa koštane mase, kao i vrijednosti vitamina D u serumu.

Kako se provodi dijetoterapija i kakvi su rezultati?

– ​Dijetoterapija je neizostavan dio integriranog pristupa liječenju bolesnika s anoreksijom jer je primarni cilj vratiti tjelesnu masu, normalizirati način hranjenja te kod žena ponovno uspostaviti menstrualni ciklus.

Kako to postići ovisi o stupnju poremećaja. Većina medicinskih komplikacija koje su izravna posljedica anoreksije, odnosno malnutricije je reverzibilna, ako postoji postupno uspostavljanje normalne tjelesne mase.

Poznato je da teška i produljena malnutricija uvijek vodi značajnim tjelesnim fiziološkim promjenama, a komplikacije zahvaćaju gotovo svaki organski sustav. Ukoliko takvi bolesnici nisu adekvatno liječeni, mogu kao posljedicu liječenja, odnosno dijetoterapije dodatno razviti kardiovaskularne, metaboličke i neurološke komplikacije, odnosno može doći do tzv. refeeding sindroma – poremećaja koji nastaje kao posljedica prebrzog/ili neuravnoteženog hranjenja.

---

image
Model Isabelle Caro pozirala je u kampanji 'No-Anorexia' 
AFP
---


Zbog svega toga, liječenje treba provoditi postupno i pažljivo. Na početku treba procijeniti ciljnu tjelesnu masu. Opaženo je da rano, u početku liječenja, postizanje ciljne tjelesne mase rezultira i boljim ukupnim ishodom liječenja. Ako se to ne uspije, povećava se rizik od relapsa.

Kad se radi procjena o idealnoj tjelesnoj masi, osim standardnih alata kojima se utvrđuje koliko bi trebala iznositi nečija idealna tjelesna masa, npr. BMI, u obzir treba uzeti i obiteljsku anamnezu, bolesnikov rast i razvoj, njegovu prethodnu tjelesnu masu te njegovo biološko (tjelesna masa koja podržava hormonsku ravnotežu, normalnu reproduktivnu funkciju, uredne laboratorijske nalaze, sprječava gubitak kosti i ostale medicinske komplikacije) i psihološko funkcioniranje, odnosno stabilno raspoloženje i kognitivno funkcioniranje koje je bitno i za uspješnost psihoterapije.

Time dolazimo do zaključka da ciljna težina nije nužno fiksni broj.

Kad je nužno bolničko liječenje ovih pacijenata?

– ​Society for Adolescent Medicine (SAM) američko je društvo koje je objavilo smjernice za hospitalizaciju oboljelih od anoreksije. Prema tim smjernicama, treba hospitalizirati oboljele koji teže manje od 75 posto prosječne idealne tjelesne mase koja odgovara njihovoj dobi, spolu i tjelesnoj visini.

Prvi izbor načina provođenja dijetoterapije treba biti oralni, dok su enteralni i parenteralni sekundarni i tercijarni izbor. U kliničkoj praksi, bolesnici se uglavnom hrane konvencionalnim načinom – oralno. Bolesnici koji mogu normalno jesti, ali ne jedu, moraju se razmatrati kao potencijalni kandidati za enteralno hranjenje.

Kod stabilnih bolesnica, kojima ne prijeti refeeding sindrom, dijetoterapija uobičajeno počinje s energetskim unosom 30-40 kcal/kg/dan (1000-1200 kcal), s inicijalnim ciljem postizanja medicinske stabilizacije. Ta faza može trajati 1-3 mjeseca.

U toj fazi potrebna je ravnoteža energetskog unosa i nadomještanje vitamina i minerala kako bi bolesnik prešao iz kataboličkog stanja u anaboličko, bez poremećaja elektrolita. Neki bolesnici s anoreksijom zahtijevaju i veći unos energije od spomenutog (70-100 kcal/kg/dan), da bi se vratila tjelesna masa na normalne vrijednosti.

---

image
Oboljeli od anoreksije sebe u ogledalu vide debljima nego što jesu
Ilustracija/AFP
---


To je prvenstveno potrebno kod bolesnika koji svjesno ometaju liječenje (neiskrenost, vježbanje, povraćanje). Neki recentni radovi ukazuju na prednosti hiperkalorijskog hranjenja u oboljelih od anoreksije nervoze budući da je opažen brži porast tjelesne mase i kraći boravak u bolnici, međutim, češće zahtijevaju nadoknadu fosfata.

Pritom su razlike u unosu energije, primjerice, 1000 naspram 1700 kcal dnevno. Poželjno je propisivanje individualnog plana prehrane za svakog pojedinog bolesnika.

Kako se sastavlja taj plan i nadzire li se njegovo provođenje?

– Kada se izrađuje plan prehrane, u obzir treba uzeti preferencije pojedinog bolesnika pri izboru hrane kako bi uspjeh u konačnici bio što bolji. Plan nije podložan samoinicijativnim izmjenama bolesnika i potrebno je konzumirati sve propisane namirnice u točnim količinama, a često se preporučuje nadzor prilikom svakog obroka.

Postoji pogrešno vjerovanje da bolesnici s poremećajima prehrane imaju opsežno znanje o prehrani, međutim, istraživanja pokazuju kako su znanja uglavnom ograničena na podatke o energetskoj vrijednosti hrane, bez shvaćanja sveobuhvatnih postulata uravnotežene prehrane.

Najvažniji segmenti edukacije o prehrani u oboljelih od anoreksije nervoze su usvajanje normalnog uzorka prehrane, veličine preporučenih porcija, odabira namirnica i načina pripreme hrane.

Prilikom izrade plana prehrane, valja obratiti pažnju na preporučene omjere makronutrijenata i pritom energetski udio proteina treba biti 15-30 posto, udio masti 25-30 posto, a udio ugljikohidrata 50-55 posto.

Treba dati prednost ugljikohidratnim namirnicama s niskim glikemijskim indeksom, a uključenje proteina u svaki obrok je važno za postizanje sitosti.

Koliko je važan unos omega-3 masnih kiselina?

– Za uravnoteženi plan prehrane bitna je i adekvatna količina i vrsta masti. Također, zbog čestih deficita esencijalnih masnih kiselina u jelovnik treba uvrstiti visokovrijedna biljna ulja, sjemenke i orašaste plodove, kao i ribu i plodove mora, odnosno dodatke omega-3 masnih kiselina.

Dokazano je da su za obnavljanje kognitivnih funkcija te liječenje depresije značajne omega-3 masne kiseline. Također, te nezasićene masne kiseline mogu biti korisne i za liječenje ostalih simptoma koji prate anoreksiju – povišenih serumskih razina triglicerida, osjetljivost na inzulin, itd., pa se rutinski u plan prehrane uvrštava hrana koja je izvor ovih kiselina.

Dodatno, konzumacija prehrane bogate omega-3 masnim kiselinama povezana je sa sniženim koncentracijama leptina u serumu u osoba s normalnom tjelesnom masom. Postoji hipoteza da bi obogaćivanjem hiperkalorijske prehrane omega-3 masnim kiselinama u oboljelih od anoreksije nervoze moglo smanjiti porast leptina u serumu, koji se primjećuje kod porasta tjelesne mase i time potencijalno utjecati na povećanje porasta tjelesne mase u odnosu na količinu unesenih kalorija.

Međutim, ta hipoteza nije do sada u potpunosti potvrđena, ali se dodatni unos omega-3 masnih kiselina ipak preporučuje.

U većini slučajeva kod bolesnika s anoreksijom bilježi se nedostatak vitamina i minerala. Što im najčešće nedostaje?

–​ Dokazano je da nadomjesci niacina, vitamina B12 i folne kiseline poboljšavaju apetit i mentalno stanje, a protokoli liječenja uključuju i nadomjeske ostalih mikronutrijenata, kao što su cink, tiamin, vitamin D i kalcij.

Tijekom liječenja, kod svih bolesnica koje imaju poremećaj menstrualnog ciklusa u trajanju 6 mjeseci i duže, mora se napraviti i mjerenje gustoće kosti.

---

image
Djevojka prati Instagram profil Amalie Lee, koja se borila s poremećajem prehrane i vodila dnevnik bitke za oporavak
AFP
---


Potrebno je rutinski nadomještati vitamin D (1000 IU ili 25 mcg kod onih s normalnim vrijednostima, dok su veće doze potrebne ako se deficijencija već razvila) kako bi se održala idealna serumska razina 35-40 ng/mL. Često se u prehranu, odnosno liječenje uključuje enteralni pripravak kao oralni dodatak prehrani kako bi se povisio ukupni energetski unos, a pripravak se uglavnom dobro prihvaća.

Preporučuje se standardna polimerna formula, koja sadrži 1,5-2 kcal/ml, dodatak prehrambenih vlakana i mikronutrijenata u vrijednostima koje zadovoljavaju preporučene dnevne doze.

Što je s artificijelnom prehranom?

–​ Liječenje teških bolesnika s anoreksijom nervozom često zahtijeva hospitalizaciju i uključivanje artificijelne prehrane poglavito enteralnim putem, a kod osoba s gastrointestinalnim komorbiditetima koji onemogućuju primjenu standardnog protokola hranjenja, a nerijetko i hranjenje parenteralnim putem.

S obzirom na to da nema dovoljno kliničkih istraživanja vezanih uz artificijelno hranjenje bolesnika s anoreksijom nervozom, osobito ozbiljnih slučajeva, a prema kojima bi se mogle sastaviti jasne smjernice vezane uz kompleksnu nutritivnu potporu, odluka je obično na iskusnom kliničaru.

Bolesnicima s anoreksijom nervozom i ozbiljnom pothranjenosti, kod koje nerijetko gube i do polovice ukupne tjelesne težine (BMI <13 kg/m2), potrebna je dodatna nutritivna potpora, u užem smislu enteralna i parenteralna prehrana.

Značajne promjene tjelesne mase utječu na sve organske sustave –​ probavni, respiratorni, kardiovaskularni, ali i reproduktivni, neurološki, imunološki sustav itd., a poremećaji raspodjele tjelesnih tekućina i elektrolita, hemodinamska nestabilnosti i hipoglikemija, često prisutni, velik su rizik za nastanak refeeding sindroma.

Odluka o primjeni enteralne ili parenteralne prehrane nije uvijek jednostavna, iako su dobro poznate prednosti enteralne prehrane, a smjernice temeljene na dokazima za sada nedostaju. Povrat tjelesne mase i multidisciplinarni pristup koji podrazumijeva i uključivanje nutritivnog tima koji osigurava pravovremenu, adekvatnu i sigurnu primjenu nutritivne terapije, ključni su za uspješno liječenje anoreksije nervoze.

---

Refeeding sindrom

Refeeding sindrom definira se kao teško i potencijalno smrtonosno stanje kod kojeg dolazi do značajnih poremećaja elektrolita i tekućine, povezanih s metaboličkim promjenama, kod pothranjenih bolesnika kod kojih se naglo i obilato uvodi prehrana bez obzira radi li se o peroralnom, enteralnom ili parenteralnom putu primjene.

Komplikacije mogu biti ozbiljne, a ako se ne prepozna na vrijeme najčešće dovodi do srčanog, respiratornog ili neuromuskularnog zatajenja. Incidenciju refeeding sindroma teško je procijeniti, ali zato je incidencija hipofosfatemije, najčešće karakteristike refeeding sindroma, oko 50 posto kod ozbiljno pothranjenih bolesnika.

Bolesnici s anoreksijom nervozom, bez obzira na BMI, rizična su skupina za nastanak refeeding sindroma. Prevencija refeeding sindroma podrazumijeva postupno uvođenje bilo kojeg modaliteta nutritivne potpore, ponekad i s početnim minimalnim unosom od 5 kcal/kg/dan, uz redovito praćenje stanja bolesnika koje uključuje opću biokemiju s posebnim naglaskom na magnezij i fosfate koji se u bolnicama rutinski ne određuju, mjerenje tjelesne težine, profilaktičku suplementaciju elektrolita i mikronutrijenata, osobito fosfora, kalija i tiamina, te praćenje vitalnih znakova.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/AFP AFP AFP Ilustracija/AFP Ilustracija/AFP Ilustracija/AFP
AFP
Djevojka prati Instagram profil Amalie Lee, koja se borila s poremećajem prehrane i vodila dnevnik bitke za oporavak
AFP
Model Isabelle Caro pozirala je u kampanji 'No-Anorexia' 
Ilustracija/AFP
Oboljeli od anoreksije sebe u ogledalu vide debljima nego što jesu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/aplikacije-koje-ukljucuju-trenere-anoreksije-imaju-300-milijuna-korisnika-situacija-izmice-kontroli-rijetki-traze-pomoc-dr-darija-vranesic-bender-tumaci-fatalne-ucinke-na-tijelo-i-metode-lijecenja-1108471 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e0cdfaeca54a59be39c27faa3fe60c94c609bb08 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Aplikacije+koje+uklju%C4%8Duju+%E2%80%98trenere+anoreksije%E2%80%98+imaju+300+milijuna+korisnika%2C+situacija+izmi%C4%8De+kontroli%2C+rijetki+tra%C5%BEe+pomo%C4%87.+Dr.+Darija+Vrane%C5%A1i%C4%87+Bender+pri%C4%8Da+o+razornim+u%C4%8Dincima+i+metodama+lije%C4%8Denja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Faplikacije-koje-ukljucuju-trenere-anoreksije-imaju-300-milijuna-korisnika-situacija-izmice-kontroli-rijetki-traze-pomoc-dr-darija-vranesic-bender-tumaci-fatalne-ucinke-na-tijelo-i-metode-lijecenja-1108471 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Faplikacije-koje-ukljucuju-trenere-anoreksije-imaju-300-milijuna-korisnika-situacija-izmice-kontroli-rijetki-traze-pomoc-dr-darija-vranesic-bender-tumaci-fatalne-ucinke-na-tijelo-i-metode-lijecenja-1108471 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUNO VIŠE OD ‘NEJEDENJA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljePUNO VIŠE OD ‘NEJEDENJA‘

Aplikacije koje uključuju ‘trenere anoreksije‘ imaju 300 milijuna korisnika, situacija izmiče kontroli, rijetki traže pomoć. Dr. Darija Vranešić Bender priča o razornim učincima i metodama liječenja

25. lipnja 2021. - 21:18

Anoreksija, anksioznost, depresija, samoubilačke misli najčešći su poremećaji u ponašanju i emocijama koje je pogoršala epidemija COVID-a 19.

Istraživanja u EU-u ističu da su najviše pogođeni mladi u dobi od 18 do 29 godina, kojima je hitno potrebna stručna pomoć, ali su uglavnom prepušteni sami sebi, jer takvih stručnjaka nema dovoljno, a postojeći su zauzeti i godinu dana unaprijed.

Tijekom zadnjih 25 godina istraživanja na Zapadu otkrila su rast poremećaja u ponašanju i emocijama među populacijom, pa je među djecom i adolescentima porast već 64 posto, što je dodatno pojačano u pandemiji.

Istodobno još uvijek postoje aplikacije koje privlače mlade ljude koji su skloni poremećajima prehrane, posebno djevojke, koje ih pokušavaju potpuno pokoriti u zamjenu za savjet ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:37