stdClass Object ( [id] => 1080931 [title] => Anoreksija i bulimija vode obitelj u pakao: ‘Nije riječ o prgavim ili svojeglavim opsesivnim adolescenticama, već o psihičkoj bolesti‘ [alias] => anoreksija-i-bulimija-vode-obitelj-u-pakao-nije-rijec-o-prgavim-ili-svojeglavim-opsesivnim-adolescenticama-vec-o-psihickoj-bolesti [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već devetu godinu svakodnevno na Cvjetnom trgu u Zagrebu Hrvoje Rendulić, predsjednik udruge "Nada", gandijevski protestira s transparentom na kojem je poruka urbi et orbi o nehumanom stanju oboljelih od poremećaja prehrane u Republici Hrvatskoj.

Posljednji tjedan u veljači posvećen je podizanju svijesti o ovom ozbiljnom zdravstvenom i socijalnom problemu, što je dobar povod da nam ispriča kako se njegova kći već desetljeće bori s ovom teškom bolesti.

– Moja kći oboljela je od anoreksije s 14 godina. Bilo je to 2000. godine i tada smo imali pionire liječenja poremećaja u prehrani, prof. dr. Jurčića kao gastroenterologa i prof. dr. Vidovića, psihijatra, oni su je liječili desetak godina i mislili smo da je problem riješen.

Nakon što su oni otišli u mirovinu s njom više nitko nije sustavno radio, jer liječenje oboljelih institucionalno gotovo ne postoji.

Danas je moja kći stara 34 godine, sociolog je, bez stalnog zaposlenja, radi privremeno u uslužnim djelatnostima, puno čita, nešto piše, te pomaže tri sestre, kćeri emigranta iz Sirije, koje su u nižim razredima osnovne škole. Socijalno je funkcionalna.

Sve naše bolesne djevojke i žene koji su dulje vremena u bolesti u tzv. su nespecifičnom stanju, znači malo su dominantni restriktivni, anoreksični oblici bolesti, malo purgativni, bulimični.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Liječenje je skupo

One su uglavnom boljeg fizičkog izgleda, ali s nevidljivim psihosomatskim teretima koji su uvjetovani duljinom i težinom internističkih, kao i psihičkih problema koje nosi bolest, one su i meteoropati, pa i to kao i bilo koji stres dnevno može utjecati na njihovo stanje. To je jako komplicirano stanje koje je teško racionalno objasniti i uz nezainteresiranost svih struktura društva za taj veliki problem teško je očekivati nešto bolje za njih.

Jedan od problema je i što to nije komercijalna bolest jer nema ciljane farmakologije. Liječenje je dugotrajno, rezultati su skromni, spori i teško vidljivi – kaže Rendulić.

– Kako pomažem kćeri? Iskreno nikako, uz sve svoje veliko laičko znanje i vještine u tom problemu. Naime, između njih i ostatka svijeta postoji određeni jaz i ako idete bilo kakvim konotacijama u vezi izgleda, ponašanja, jela, onoga što je u fokusu problema bolesti taj jaz se samo nepotrebno produbljuje. Zato šutim, gledam, slušam i molim Boga da sutra ne bude lošije nego što je danas.

Međutim, priroda ipak čini svoje i cure umiru zbog komplikacija koje nosi takvo neliječeno stanje. Puno je samoubojstava, raspadanja obitelji, brakova, ostaju zbog posla, samo zato što nitko ne obraća pažnju na te bolesne žene na koje se tako licemjerno volimo pozivati kao na vrijednosti društva, 3 kuta u kući, supruge, majke, radnice – govori Rendulić.

Otkrio nam je da udruga "Nada" postoji od 2000. godine, te da je kroz nju prošlo oko 10.000 oboljelih i njihovih obitelji tražeći pomoć koja institucionalno izostaje. Svaki tjedan u RH netko od oboljelih umre zbog diskriminacije u pravu na liječenje, ali nitko o tome ne priča niti piše.

Inače, među oboljelima je 85 posto žena, a velik broj je desetogodišnjih djevojčica u restriktivnim obliku anoreksije i djevojaka i žena oboljelih od bulimije.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Geni su 50 posto krivi

– Dosta je dokaza da nije riječ o "prgavim, ili svojeglavim opsesivnim adolescenticama" nego je riječ o bolesti sa svojom biološkom komponentom.

Kao i kod većine psihičkih poremećaja poremećen je trokut u kojem mozak procesuira informacije, emocije i ponašanje – kaže doc. dr. sc. Tomislav Franić, psihijatar, subspecijalist dječje, adolescentne i forenzičke psihijatrije na Klinici za psihijatriju KBC-a Split.

Neki od poremećaja u ovom trokutu su povezani s genima i nasljeđem dok je ostatak posljedica interakcije s okolinom. Iako ne znamo točno kako, geni nose 50 posto odgovornosti. Pri tome nije riječ o jednom ili nekoliko poznatih gena nego o vrlo složenim genetskim konstelacijama koje dovode do ranjivosti, ako se po modelu "teorije dva udarca" tijekom života dogodi i taj drugi udarac, dođe do pojave bolesti.

Biološka podloga se iščitava iz uobičajene dobi pojave bolesti, a to je pubertet kada se događaju bitne, opsežne i ubrzane promjene moždane plastičnosti, nestanka starih i uspostavljanja novih veza među moždanim stanicama, naravno čim se nešto ubrzano i opsežno događa veća je i mogućnost da nešto krene pogrešno.

Dokazane su i određene neravnoteže neurotransmitera koji utječu na raspoloženje i apetit što se ponekad koristi i u liječenju lijekovima. Također i neke funkcionalne pretrage su pokazale različitu aktivnost nekih regija mozga oboljelih i zdravih kontrola – pojašnjava dr. Franić.

– Centri za liječenje poremećaja u prehrani su u sklopu psihijatrijskih službi, pa tako i u najpoznatijem svjetskom centru –​ Michael Rutterr Camhs Child and Adolescent Mental Health Service, u kojem sam se usavršavao. Voditelji timova su psihijatri jer je to psihijatrijska bolest.

S primarnim problemom kojem je u podlozi i psihički dolazi se kasno, jer je okolina često u negaciji problema, dok voda u vidu tjelesnih posljedica ugrožavajućih po život dođe do grla. Do tada – "proći će to", "nije to ništa" itd.

Trenutno je najpriznatiji model liječenja Family based treatment (FBT) ili u prijevodu – liječenje oslonjeno na obitelj. U teškim stanjima koja postaju način života i razmišljanja potrebna je pomoć, što se ne može u bolnici, barem ne onoliko dugo koliko to obično zna trajati, a to su godine. To može samo obitelj kao izvor snage i podrške.

Tu leži veliki izazov jer spomenute negativne emocije utemeljene na lažnim mitovima obitelj mogu pretvoriti u pakao, i za bolesnicu i za obitelj – kaže dr. Franić.

---

Posljedice

– Erozija zubne cakline zbog djelovanja želučane kiseline na zube kod povraćanja
– Dermatitis (upala kože i sluznice u i oko usta)
– Hladna i suha koža
– Neredovitost, a kasnije i potpuni izostanak menstruacije u djevojaka koje su je dobile, odnosno potpuni izostanak prve menstruacije
– Osteoporoza – propadanje kostiju iz sličnih razloga kao i izostanak menstruacije
– Subkonjuktivalna krvarenja u oku zbog naprezanja kod povraćanja
– Ruptura jednjaka ili želuca
– Metabolička alkaloza s hipokalemijom (normalna kiselost tjelesnih tekućina se poremeti u smjeru alkaloze, dolazi do značajnih metaboličkih poremećaja i neravnoteže uobičajenih razina i odnosa različitih elektrolita, vitamina i minerala pri čemu je manjak kalija hipokalemija potencijalno najopasnija jer nije uočljiva naoko, a može bez neke najave izazvati srčani zastoj i smrt)
– Srčane aritmije
– Zatajenje bubrega
– Epileptički napadaji

---

---

Svakih sat vremena netko umre...

U svijetu je oko 80 milijuna oboljelih od poremećaja u prehrani na svim kontinentima, a procjenjuje se da svake 62 minute u svijetu netko umre zbog poremećaja u prehrani.
Bolest se širi epidemijski i za svako uređeno društvo predstavlja veliki društveni, zdravstveni i socijalni problem u kojem stihijski odnos prema ovom problemu nosi i goleme materijalne troškove.

---

---

Neki osnovni brojevi:

Incidencija (broj novootkrivenih slučajeva na 100.000 stanovnika godišnje) 4-7 posto
Prosječna dob pojave 15 godina
80-90 posto oboljelih su žene
Ishod nešto više od 40 posto izlječenje, 33 posto poboljšanje, 20 posto prelazi u kronični oblik
Smrtnost oko 5 posto, od čega svaki peti slučaj je samoubojstvo
Prosječno trajanje liječenja od 6 do 12 godina

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poremećaji prehrane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => Poremećaji prehrane 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-22 09:31:48 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-01 15:04:57 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2021-03-01 14:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 34 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/22\/11304027.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/22\/11304029.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/22\/9482315.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dr. Tomislav Frani\u0107, psihijatar u KBC-u Split.
\n\u00a0","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1212","hd_11304027_1920.jpg":"1920x1080","k_11304027_1280.jpg":"1280x1280","k_11304027_1024.jpg":"1024x1024","k_11304027_640.jpg":"640x640","k_11304027_480.jpg":"480x480","k_11304027_340.jpg":"340x340","k_11304027_220.jpg":"220x220","o_11304027_1280.jpg":"1280x808","o_11304027_1024.jpg":"1024x646","o_11304027_640.jpg":"640x404","o_11304027_480.jpg":"480x303","o_11304027_340.jpg":"340x214","o_11304027_220.jpg":"220x138","h_11304027_1280.jpg":"1280x854","h_11304027_1024.jpg":"1024x683","h_11304027_640.jpg":"640x427","h_11304027_480.jpg":"480x320","h_11304027_340.jpg":"340x227","h_11304027_220.jpg":"220x147","pp_11304027_1280.jpg":"1006x1280","pp_11304027_1024.jpg":"805x1024","pp_11304027_640.jpg":"503x640","pp_11304027_480.jpg":"377x480","pp_11304027_340.jpg":"267x340","pp_11304027_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1247","hd_11304029_1920.jpg":"1920x1080","k_11304029_1280.jpg":"1280x1280","k_11304029_1024.jpg":"1024x1024","k_11304029_640.jpg":"640x640","k_11304029_480.jpg":"480x480","k_11304029_340.jpg":"340x340","k_11304029_220.jpg":"220x220","o_11304029_1280.jpg":"1280x831","o_11304029_1024.jpg":"1024x665","o_11304029_640.jpg":"640x415","o_11304029_480.jpg":"480x311","o_11304029_340.jpg":"340x220","o_11304029_220.jpg":"220x142","h_11304029_1280.jpg":"1280x854","h_11304029_1024.jpg":"1024x683","h_11304029_640.jpg":"640x427","h_11304029_480.jpg":"480x320","h_11304029_340.jpg":"340x227","h_11304029_220.jpg":"220x147","pp_11304029_1280.jpg":"1006x1280","pp_11304029_1024.jpg":"805x1024","pp_11304029_640.jpg":"503x640","pp_11304029_480.jpg":"377x480","pp_11304029_340.jpg":"267x340","pp_11304029_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1204","hd_9482315_1920.jpg":"1920x1080","k_9482315_1280.jpg":"1280x1280","k_9482315_1024.jpg":"1024x1024","k_9482315_640.jpg":"640x640","k_9482315_480.jpg":"480x480","k_9482315_340.jpg":"340x340","k_9482315_220.jpg":"220x220","o_9482315_1280.jpg":"1280x802","o_9482315_1024.jpg":"1024x642","o_9482315_640.jpg":"640x401","o_9482315_480.jpg":"480x301","o_9482315_340.jpg":"340x213","o_9482315_220.jpg":"220x137","h_9482315_1280.jpg":"1280x854","h_9482315_1024.jpg":"1024x683","h_9482315_640.jpg":"640x427","h_9482315_480.jpg":"480x320","h_9482315_340.jpg":"340x227","h_9482315_220.jpg":"220x147","pp_9482315_1280.jpg":"1006x1280","pp_9482315_1024.jpg":"805x1024","pp_9482315_640.jpg":"503x640","pp_9482315_480.jpg":"377x480","pp_9482315_340.jpg":"267x340","pp_9482315_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7398997 Threads: 7 Questions: 1528999228 Slow queries: 4649296 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110614113 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/anoreksija-i-bulimija-vode-obitelj-u-pakao-nije-rijec-o-prgavim-ili-svojeglavim-opsesivnim-adolescenticama-vec-o-psihickoj-bolesti-1080931 [printLink] => /mozaik/zdravlje/anoreksija-i-bulimija-vode-obitelj-u-pakao-nije-rijec-o-prgavim-ili-svojeglavim-opsesivnim-adolescenticama-vec-o-psihickoj-bolesti-1080931?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423225 [name] => bulimija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bulimija [link] => /tag/bulimija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 368772 [name] => anoreksija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anoreksija [link] => /tag/anoreksija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 612989 [name] => poremećaji prehrane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-18 17:55:29 [main_article_id] => 0 [alias] => poremecaji-prehrane [link] => /tag/poremecaji-prehrane ) [3] => stdClass Object ( [id] => 632192 [name] => hrvoje rendulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-01 15:36:50 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvoje-rendulic [link] => /tag/hrvoje-rendulic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 632193 [name] => udruga nada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-01 15:36:50 [main_article_id] => 0 [alias] => udruga-nada [link] => /tag/udruga-nada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poremećaji prehrane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Anoreksija i bulimija vode obitelj u pakao: ‘Nije riječ o prgavim ili svojeglavim opsesivnim adolescenticama, već o psihičkoj bolesti‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/22/11304027.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bozidar Vukicevic/Cropix [mainImageDesc] => Dr. Tomislav Franić, psihijatar u KBC-u Split.
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/22/11304027.jpg [title] => Dr. Tomislav Franić, psihijatar u KBC-u Split.
 
Bozidar Vukicevic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/22/11304029.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/22/9482315.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Već devetu godinu svakodnevno na Cvjetnom trgu u Zagrebu Hrvoje Rendulić, predsjednik udruge "Nada", gandijevski protestira s transparentom na kojem je poruka urbi et orbi o nehumanom stanju oboljelih od poremećaja prehrane u Republici Hrvatskoj.

Posljednji tjedan u veljači posvećen je podizanju svijesti o ovom ozbiljnom zdravstvenom i socijalnom problemu, što je dobar povod da nam ispriča kako se njegova kći već desetljeće bori s ovom teškom bolesti.

– Moja kći oboljela je od anoreksije s 14 godina. Bilo je to 2000. godine i tada smo imali pionire liječenja poremećaja u prehrani, prof. dr. Jurčića kao gastroenterologa i prof. dr. Vidovića, psihijatra, oni su je liječili desetak godina i mislili smo da je problem riješen.

Nakon što su oni otišli u mirovinu s njom više nitko nije sustavno radio, jer liječenje oboljelih institucionalno gotovo ne postoji.

Danas je moja kći stara 34 godine, sociolog je, bez stalnog zaposlenja, radi privremeno u uslužnim djelatnostima, puno čita, nešto piše, te pomaže tri sestre, kćeri emigranta iz Sirije, koje su u nižim razredima osnovne škole. Socijalno je funkcionalna.

Sve naše bolesne djevojke i žene koji su dulje vremena u bolesti u tzv. su nespecifičnom stanju, znači malo su dominantni restriktivni, anoreksični oblici bolesti, malo purgativni, bulimični.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Liječenje je skupo

One su uglavnom boljeg fizičkog izgleda, ali s nevidljivim psihosomatskim teretima koji su uvjetovani duljinom i težinom internističkih, kao i psihičkih problema koje nosi bolest, one su i meteoropati, pa i to kao i bilo koji stres dnevno može utjecati na njihovo stanje. To je jako komplicirano stanje koje je teško racionalno objasniti i uz nezainteresiranost svih struktura društva za taj veliki problem teško je očekivati nešto bolje za njih.

Jedan od problema je i što to nije komercijalna bolest jer nema ciljane farmakologije. Liječenje je dugotrajno, rezultati su skromni, spori i teško vidljivi – kaže Rendulić.

– Kako pomažem kćeri? Iskreno nikako, uz sve svoje veliko laičko znanje i vještine u tom problemu. Naime, između njih i ostatka svijeta postoji određeni jaz i ako idete bilo kakvim konotacijama u vezi izgleda, ponašanja, jela, onoga što je u fokusu problema bolesti taj jaz se samo nepotrebno produbljuje. Zato šutim, gledam, slušam i molim Boga da sutra ne bude lošije nego što je danas.

Međutim, priroda ipak čini svoje i cure umiru zbog komplikacija koje nosi takvo neliječeno stanje. Puno je samoubojstava, raspadanja obitelji, brakova, ostaju zbog posla, samo zato što nitko ne obraća pažnju na te bolesne žene na koje se tako licemjerno volimo pozivati kao na vrijednosti društva, 3 kuta u kući, supruge, majke, radnice – govori Rendulić.

Otkrio nam je da udruga "Nada" postoji od 2000. godine, te da je kroz nju prošlo oko 10.000 oboljelih i njihovih obitelji tražeći pomoć koja institucionalno izostaje. Svaki tjedan u RH netko od oboljelih umre zbog diskriminacije u pravu na liječenje, ali nitko o tome ne priča niti piše.

Inače, među oboljelima je 85 posto žena, a velik broj je desetogodišnjih djevojčica u restriktivnim obliku anoreksije i djevojaka i žena oboljelih od bulimije.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Geni su 50 posto krivi

– Dosta je dokaza da nije riječ o "prgavim, ili svojeglavim opsesivnim adolescenticama" nego je riječ o bolesti sa svojom biološkom komponentom.

Kao i kod većine psihičkih poremećaja poremećen je trokut u kojem mozak procesuira informacije, emocije i ponašanje – kaže doc. dr. sc. Tomislav Franić, psihijatar, subspecijalist dječje, adolescentne i forenzičke psihijatrije na Klinici za psihijatriju KBC-a Split.

Neki od poremećaja u ovom trokutu su povezani s genima i nasljeđem dok je ostatak posljedica interakcije s okolinom. Iako ne znamo točno kako, geni nose 50 posto odgovornosti. Pri tome nije riječ o jednom ili nekoliko poznatih gena nego o vrlo složenim genetskim konstelacijama koje dovode do ranjivosti, ako se po modelu "teorije dva udarca" tijekom života dogodi i taj drugi udarac, dođe do pojave bolesti.

Biološka podloga se iščitava iz uobičajene dobi pojave bolesti, a to je pubertet kada se događaju bitne, opsežne i ubrzane promjene moždane plastičnosti, nestanka starih i uspostavljanja novih veza među moždanim stanicama, naravno čim se nešto ubrzano i opsežno događa veća je i mogućnost da nešto krene pogrešno.

Dokazane su i određene neravnoteže neurotransmitera koji utječu na raspoloženje i apetit što se ponekad koristi i u liječenju lijekovima. Također i neke funkcionalne pretrage su pokazale različitu aktivnost nekih regija mozga oboljelih i zdravih kontrola – pojašnjava dr. Franić.

– Centri za liječenje poremećaja u prehrani su u sklopu psihijatrijskih službi, pa tako i u najpoznatijem svjetskom centru –​ Michael Rutterr Camhs Child and Adolescent Mental Health Service, u kojem sam se usavršavao. Voditelji timova su psihijatri jer je to psihijatrijska bolest.

S primarnim problemom kojem je u podlozi i psihički dolazi se kasno, jer je okolina često u negaciji problema, dok voda u vidu tjelesnih posljedica ugrožavajućih po život dođe do grla. Do tada – "proći će to", "nije to ništa" itd.

Trenutno je najpriznatiji model liječenja Family based treatment (FBT) ili u prijevodu – liječenje oslonjeno na obitelj. U teškim stanjima koja postaju način života i razmišljanja potrebna je pomoć, što se ne može u bolnici, barem ne onoliko dugo koliko to obično zna trajati, a to su godine. To može samo obitelj kao izvor snage i podrške.

Tu leži veliki izazov jer spomenute negativne emocije utemeljene na lažnim mitovima obitelj mogu pretvoriti u pakao, i za bolesnicu i za obitelj – kaže dr. Franić.

---

Posljedice

– Erozija zubne cakline zbog djelovanja želučane kiseline na zube kod povraćanja
– Dermatitis (upala kože i sluznice u i oko usta)
– Hladna i suha koža
– Neredovitost, a kasnije i potpuni izostanak menstruacije u djevojaka koje su je dobile, odnosno potpuni izostanak prve menstruacije
– Osteoporoza – propadanje kostiju iz sličnih razloga kao i izostanak menstruacije
– Subkonjuktivalna krvarenja u oku zbog naprezanja kod povraćanja
– Ruptura jednjaka ili želuca
– Metabolička alkaloza s hipokalemijom (normalna kiselost tjelesnih tekućina se poremeti u smjeru alkaloze, dolazi do značajnih metaboličkih poremećaja i neravnoteže uobičajenih razina i odnosa različitih elektrolita, vitamina i minerala pri čemu je manjak kalija hipokalemija potencijalno najopasnija jer nije uočljiva naoko, a može bez neke najave izazvati srčani zastoj i smrt)
– Srčane aritmije
– Zatajenje bubrega
– Epileptički napadaji

---

---

Svakih sat vremena netko umre...

U svijetu je oko 80 milijuna oboljelih od poremećaja u prehrani na svim kontinentima, a procjenjuje se da svake 62 minute u svijetu netko umre zbog poremećaja u prehrani.
Bolest se širi epidemijski i za svako uređeno društvo predstavlja veliki društveni, zdravstveni i socijalni problem u kojem stihijski odnos prema ovom problemu nosi i goleme materijalne troškove.

---

---

Neki osnovni brojevi:

Incidencija (broj novootkrivenih slučajeva na 100.000 stanovnika godišnje) 4-7 posto
Prosječna dob pojave 15 godina
80-90 posto oboljelih su žene
Ishod nešto više od 40 posto izlječenje, 33 posto poboljšanje, 20 posto prelazi u kronični oblik
Smrtnost oko 5 posto, od čega svaki peti slučaj je samoubojstvo
Prosječno trajanje liječenja od 6 do 12 godina

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix
Bozidar Vukicevic/Cropix
Dr. Tomislav Franić, psihijatar u KBC-u Split.
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/anoreksija-i-bulimija-vode-obitelj-u-pakao-nije-rijec-o-prgavim-ili-svojeglavim-opsesivnim-adolescenticama-vec-o-psihickoj-bolesti-1080931 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=136355fd876a8aafc9ab9d8ecb987c938317aa72 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Anoreksija+i+bulimija+vode+obitelj+u+pakao%3A+%E2%80%98Nije+rije%C4%8D+o+prgavim+ili+svojeglavim+opsesivnim+adolescenticama%2C+ve%C4%87+o+psihi%C4%8Dkoj+bolesti%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fanoreksija-i-bulimija-vode-obitelj-u-pakao-nije-rijec-o-prgavim-ili-svojeglavim-opsesivnim-adolescenticama-vec-o-psihickoj-bolesti-1080931 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fanoreksija-i-bulimija-vode-obitelj-u-pakao-nije-rijec-o-prgavim-ili-svojeglavim-opsesivnim-adolescenticama-vec-o-psihickoj-bolesti-1080931 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poremećaji prehrane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
ZdravljePoremećaji prehrane

Anoreksija i bulimija vode obitelj u pakao: ‘Nije riječ o prgavim ili svojeglavim opsesivnim adolescenticama, već o psihičkoj bolesti‘

Piše Javorka Luetić
1. ožujka 2021. - 15:36

Već devetu godinu svakodnevno na Cvjetnom trgu u Zagrebu Hrvoje Rendulić, predsjednik udruge "Nada", gandijevski protestira s transparentom na kojem je poruka urbi et orbi o nehumanom stanju oboljelih od poremećaja prehrane u Republici Hrvatskoj.

Posljednji tjedan u veljači posvećen je podizanju svijesti o ovom ozbiljnom zdravstvenom i socijalnom problemu, što je dobar povod da nam ispriča kako se njegova kći već desetljeće bori s ovom teškom bolesti.

– Moja kći oboljela je od anoreksije s 14 godina. Bilo je to 2000. godine i tada smo imali pionire liječenja poremećaja u prehrani, prof. dr. Jurčića kao gastroenterologa i prof. dr. Vidovića, psihijatra, oni su je liječili desetak godina i mislili smo da je problem riješen.

Nakon što su oni otišli u mirovinu s njom više ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:32