stdClass Object ( [id] => 296498 [title] => Ovo je savršen božićni poklon za vaše dijete: Raspberry Pi - računalo za 40 kuna! [alias] => ovo-je-savrsen-bozicni-poklon-za-vase-dijete-raspberry-pi-racunalo-za-40-kuna [catid] => 269 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ako danas postoji zanimanje s kojim ćete naći posao vrlo brzo nakon diplomiranja (a vrlo vjerojatno i neposredno prije), onda je to programiranje. Sve je više tehnološki tvrtki koje traže kvalitetne programere i pri tome se ne libe kvalitetnom kadru pružiti dobru plaću, i to sve kako ih ne bi razgrabili veliki igrači.

Da stvar bude još bolja s programiranjem, često se dogodi da pojedinac nakon nekog vremena odluči samostalno krenuti u biznis, te pokrene vlastitu tvrtku odnosno startup. Velik broj programera sam priznaje kako su ih svijetu računala približile igrice, no da su se kasnije počeli pitati “kako računalo zapravo funkcionira”.

Oni stariji, koji sada već imaju svoje tvrtke svoje su prve korake u programiranju vjerojatno napravili na nečemu poput kultnog britanskog ZX Spectruma, a ako želite svoje dijete usmjeriti u tom smjeru (sigurna karijera i zarada samim time i egzistencija), onda ćete mu ovog Božića darovati modernu verziju ZX Spectruma koja je, čak i za nas Hrvate jeftina.

Moćno i jeftino

Ime mu je Raspberry Pi, izgledom podsjeća na komad elektronike kakvo nemarno dijete nasilu izbije iz videorekordera, DVD playera, ili televizora i na tržištu je od 2012. godine.

U to vrijeme sve oči su bile uprte u nadolazeći operativni sustav Windows 8, a negdje na marginama tehnološkog svijeta tada je posađena malina koja je u međuvremenu stasala u pravi i respektabilni grm s plodovima koji bi mogli vratiti staru slavu koju (britansko) kućno računalstvo ima.

Za one koji još ne znaju o čemu se konkretno radi – Raspberry Pi je – mini kompjutor veličine kreditne kartice na kojem se nalazi “sve što đaku treba”.

Konkretno, osnovu Raspberry Pi računala čine Broadcom čipovi koji su odgovorni za centralni ARM procesor (700 MHz ARM1176JZF-S core ARM11 family) i grafički procesor (Broadcom VideoCore IV, OpenGL ES 2.0, MPEG-2 and VC-1, 1080p30 h.264/MPEG-4 AVC high-profile decoder and encoder).

Radna memorija je 256 MB (A model), tj. 512 MB (B model). Svu ostalu periferiju poput monitora, tipkovnice, miša, zaslona osjetljivog na dodir nabavljate sami.

Šef osnivača Raspberry Pi Fondacije David Braben prilikom puštanja originalne “maline” u prodaju izjavio je kako onaj tko kupi “to čudo koje stane u džep” ima na raspolaganju “moćno i vrlo jeftino računalo koje može nositi bilo gdje i s njim činiti što ga je volja, a najviše programirati”.

U međuvremenu je na tržište, u veljači, izišao novi model, Raspberry Pi 2. Opremljen je bržim procesorom, te sadrži i znatno više memorije. Također je šest puta brži od prethodne verzije B+ jer, umjesto dosadašnjeg jednojezgrenog, donosi četverojezgreni procesor jačine 800 u odnosu na prijašnjih 700 Mhz.

Raspberry Pi 2 ima i dvaput više radne memorije (1 GB), a kao i dosad, za korištenje ovog mini računala korisnik mora imati tipkovnicu, micro SD karticu s kopijom operativnog sustava Linux te TV prijamnik ili monitor. Potrebno je dodati i napajanje za što vam može poslužiti punjač za mobitel.

Sve ovo može se kupiti preko ovlaštene stranice Raspberry Pi fondacije za jedva 400 kuna. A, kako su šanse da posjedujete kakav monitor i tipkovnicu velike, onda su troškovi posjedovanja mikroračunala koje vam prepušta svu slobodu “prčkanja” po njemu i svu silu kućnog programiranja uistinu minimalni. No, mogu biti i niži, ali o tome nešto kasnije.

Prvo odgovorimo na pitanje – zašto programiranje? Zato što je to jedna od osnovnih zadaća zbog koje je “malina” i stvorena.

Raspberry Pi je, naime, nastao kao proizvod britanske Raspberry Pi Fondacije sa željom da se potakne razvoj informatičke pismenosti s naglaskom na programiranje, ali je otada njegova popularnost višestruko nadišla učionice informatike i razne radionice.

Osvojio djecu i odrasle

Raspberry Pi se udomaćio i u sasvim običnim domovima. Pogledajte opet koliko košta i sve će vam biti jasno.

U današnjim školama IT edukacija predstavlja računalnu pismenost. Nalazimo se, naime, u vremenu kada se djecu uči koristiti aplikacije umjesto da ih se obrazuje u njihovoj izradi.

Kako se slažu stručnjaci, uspjeli smo ljude ulijeniti u korištenju tehnologije koja nas okružuje, ali pod cijenu gubljenja pravog razumijevanja principa i rada računala. A, kako se slažu osnivači Raspberry Pi fondacije, jedan od ciljeva njihove matične ploče koja je zapravo kompjuter jest premostiti taj jaz.

Zanimljivo, Pi se nije svidio samo djeci već i odraslima. Sjećanje na ZX Spectrum i slična kućna računala teško blijedi, a paljenje ugašenog plamena programiranja u kombinaciji s niskom cijenom došlo je kao idealan povratak u djetinjstvo.

Postoje četiri verzije megapopularnog mini računala. Dva originalna modela, A+ i B+, nadograđena su te se prvog može nabaviti po cijeni od oko dvjesto kuna, a drugi košta niti stotinjak kuna više.

Druga generacija, model Raspberry Pi 2B je najjača “malina” i kao što smo rekli košta nešto ispod 400 kuna. Ali, kao da ove apsurdne cijene nisu dovoljne, u fondaciji su odlučili otići u totalnu krajnost i lansirati računalo koje košta svega – pet dolara! Tih pet dolara nije niti četrdeset kuna...

Radi se o nedavno predstavljenom Pi Zero modelu kojeg u njegovoj goloj verziji možete imati za cijenu jedne srednje pizze. S dodacima (koji su ipak potrebni) cijena se penje na i dalje nevjerojatnih šezdesetak kuna. U prijevodu - dogodilo se da je britanska fondacija Raspberry Pi ponovo je uzdrmala svijet informatike i računalstva.

Pokazali su dosad kako računalo može stati u džep, no Raspberry Pi Zero može stati u novčanik, te i dalje imati jednake zabavne, poslovne, edukativne i znanstvene funkcije kao i velika desktop računala.

Dug je svega 65 mm i 35 mm širok! Upola je manji od standardnih Pi računala i ima slabije hardverske značajke od najjačih modela, ali sam veličina i cijena kao su s drugog svijeta. I usprkos tome nudi obilje mogućnosti na raznim poljima primjene.

Zero pokreće Broadcom BCM2835 procesor od 1GHz. Posjeduje i 512 MB RAM-a, microSD slot, miniHDMI s podrškom za 1080p video (uz 60 fps), kao i micro USB utori.

Malina na Raspbianu

Sve “maline” se vrte na svom, Raspbian, operativnom sistemu s tim da se na “dvojku” može instalirati i prilagođena verzija Windows 10 OS-a. Važno je kazati kako Raspberry Pi nije “plug and play” uređaj. Bit će potrebno malo čačkanja oko njegova startanja, ali ništa što prosječni korisnik običnog računala neće moći riješiti.

Naravno, za sve dodatne zgodne cake koje se mogu napraviti uz pomoć bilo kojeg modela iz Raspberry palete tu je čitavo brdo tutoriala na internetu (YouTube ponajviše), a gomila korisnih savjeta, kao i čitavo brdo dodatne periferije, može se pronaći i na službenim stranicama Fondacije (www.raspberrypi.org).

Stoga, ako ste kojim slučajem mislili ove godine vašem pomlatku osvježiti komunikaciju novim pametnim telefonom ili čak dati se u kupnju tableta, razmislite opet.

Raspberry Pi pruža idealnu priliku ne samo da dijete nauči nešto već i da vi sami ili probudite izgubljenu ljubav prema programiranju koju vas je zahvatila ili ZX Spectrumom ili Commodoreom 64 ili pronađete odgovor na pitanje koje vas je možda mučilo – kako računala funkcioniraju.

Putovanje do pronalaženja odgovora bit će vam puno zabavnije ako na njega krenete sa svojim djetetom.

vlado ozretić


Kako ga kupiti?

Najjednostavnije je kupiti uređaj preko Amazona. Sam “Raspberry Pi” preko Amazona ne dostavlja u Hrvatsku, ali se može naći prodavača koji to radi
Što je još potrebno? A vjerojatno imate...

Da bi Raspberry Pi postao iskoristivo malo osobno računalo, minimalno je potrebno dodati sljedeće komponente:

- SD memorijsku karticu kapaciteta 4GB ili veću
- Vanjsko napajanje od 5 V/1-2 A
- USB tipkovnica i miš
- kabel za povezivanje s video uređajem (RCA+Audio ili HDMI)
- vanjsko kučište po želji (preporuča se kao dobra praksa)
Što učiniti s Raspberryjem?

Pametna igračka

Raspberry Pi našao je svoje mjesto i u popularnoj igrački “Pričljivi telefon”, koji je svoje mjesto našao i u trećem dijelu “Priče o igračkama”. Pi raspolaže Wi-Fi signalom, a zbog njega igračka (koja je i prije mogla nešto govoriti) sada bez problema govori o vremenskoj prognozi, kinoprogramu, te čak može poslužiti kao radio.

Uz to, autor poboljšane verzije “Pričljivog telefona” u njega je ugradio i mogućnost da igračka obavještava njegove ukućane kad je napustio ured i kada stiže kući. Isto se može napraviti i u kombinaciji sa, primjerice, komponentama Lego Techincs te se tako može izgraditi pravi robot s brojnim mogućnostima programiranja.

Kućište

O.K., ovo nema nikakve veze s programiranjem, ali također čini dodatnu i iznimno zanimljivu dimenziju Raspberry Pija. Posjedovati računalo veličine kredite kartice ili još manje jako je cool, ali mora se priznati da, usprkos veličini, ono nije toliko praktično.

Delikatan izgled i otkriveni elektronički krugovi neće se svakome svidjeti. Zato postoji mali milijun instrukcija kako napraviti odgovarajuće kućište od sve sile materijala, bilo da se radi o drvu, plastici, karbonu, metalu, pa čak i zlatu. Nema toga u što ne možete pakirati vaš Raspberry Pi, i nema boje u koju ga ne možete obojiti.

TV medijski centar

Većina odraslih koji kupe Raspberry Pi iskoristit će ga kao mozak TV medijskog centra. Dovoljno je spojiti mini računalo na televizor preko HDMI kanala i bit će kao da imate vlastitu verziju Apple TV-a, bez da prodate bubreg kako biste ga kupili.

Postoje posebni operativni sustavi popu RasPlexa i RaspbMC-a koji su već ugrađeni u Pi, a sve kako bi korisnicima što više olakšali posao. Postoje čak i direktni pristupi na servise Netflix i Hulu, a što je najbolje, cijeli se centar daljinski može kontrolirati preko aplikacija na vašem pametnom telefonu.

Mobilni telefon

Android, iOS, Windows? Zašto ne Raspberry! Da, danas smartphoneovi postaju sve sličniji, a ovaj projekt omogućava vam izradu vlastitog uređaja s tehnologijom koja ne zaostaje za onom u većini današnjih uređaja. Napominjemo, riječ je o relativno zahtjevnom projektu koji će vas koštati oko 1500 kuna.

No, ako se pomno prate koraci iz posebnih uputa, ne bi trebalo biti problema. Uz Pi jedinicu, morate kupiti i kompatibilan zaslon osjetljiv na dodir, bateriju i GSM odašiljač. Sve spojite u oku ugodan paketić i to je lakši dio. Stvaranje softvera je onaj zafrkani posao, ali i tu postoje precizne instrukcije.

Game Boy

Riječ je o projektu za nešto naprednije korisnike, ali zapravo je najteži dio lemljenje različitih komponenti. Što se tiče programiranja, sve se svodi na instaliranje odgovarajućeg emulatora na vaš Pi za legendarne Game Boy igrice. Postoje detaljne upute koje će vas provesti kroz proces.

A dobro je to što, jednom kad instalirate emulator, niste osuđeni samo na igranje Super Marija, Pokemona i Legende o Zeldi. Naprotiv, moći ćete uživati u igricama NES-a, Sega Master Sistema, ali i u megapopularnom Doomu i neponovljivom Duke Nukemu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => idealan dar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-12-18 16:28:07 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-12-21 13:27:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-12-21 13:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4762 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 269 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta tehnologije [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje,tehnologija, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Tehnologija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/12/21/pi00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 269 [name] => Tehnologija [alias] => tehnologija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 11 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7391465 Threads: 2 Questions: 1595010551 Slow queries: 4732705 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110393793 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/tehnologija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /mozaik/tehnologija/ovo-je-savrsen-bozicni-poklon-za-vase-dijete-raspberry-pi-racunalo-za-40-kuna-296498 [printLink] => /mozaik/tehnologija/ovo-je-savrsen-bozicni-poklon-za-vase-dijete-raspberry-pi-racunalo-za-40-kuna-296498?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => idealan dar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je savršen božićni poklon za vaše dijete: Raspberry Pi - računalo za 40 kuna! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-21-01-42-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/21/pi00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/21/pi00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ako danas postoji zanimanje s kojim ćete naći posao vrlo brzo nakon diplomiranja (a vrlo vjerojatno i neposredno prije), onda je to programiranje. Sve je više tehnološki tvrtki koje traže kvalitetne programere i pri tome se ne libe kvalitetnom kadru pružiti dobru plaću, i to sve kako ih ne bi razgrabili veliki igrači.

Da stvar bude još bolja s programiranjem, često se dogodi da pojedinac nakon nekog vremena odluči samostalno krenuti u biznis, te pokrene vlastitu tvrtku odnosno startup. Velik broj programera sam priznaje kako su ih svijetu računala približile igrice, no da su se kasnije počeli pitati “kako računalo zapravo funkcionira”.

Oni stariji, koji sada već imaju svoje tvrtke svoje su prve korake u programiranju vjerojatno napravili na nečemu poput kultnog britanskog ZX Spectruma, a ako želite svoje dijete usmjeriti u tom smjeru (sigurna karijera i zarada samim time i egzistencija), onda ćete mu ovog Božića darovati modernu verziju ZX Spectruma koja je, čak i za nas Hrvate jeftina.

Moćno i jeftino

Ime mu je Raspberry Pi, izgledom podsjeća na komad elektronike kakvo nemarno dijete nasilu izbije iz videorekordera, DVD playera, ili televizora i na tržištu je od 2012. godine.

U to vrijeme sve oči su bile uprte u nadolazeći operativni sustav Windows 8, a negdje na marginama tehnološkog svijeta tada je posađena malina koja je u međuvremenu stasala u pravi i respektabilni grm s plodovima koji bi mogli vratiti staru slavu koju (britansko) kućno računalstvo ima.

Za one koji još ne znaju o čemu se konkretno radi – Raspberry Pi je – mini kompjutor veličine kreditne kartice na kojem se nalazi “sve što đaku treba”.

Konkretno, osnovu Raspberry Pi računala čine Broadcom čipovi koji su odgovorni za centralni ARM procesor (700 MHz ARM1176JZF-S core ARM11 family) i grafički procesor (Broadcom VideoCore IV, OpenGL ES 2.0, MPEG-2 and VC-1, 1080p30 h.264/MPEG-4 AVC high-profile decoder and encoder).

Radna memorija je 256 MB (A model), tj. 512 MB (B model). Svu ostalu periferiju poput monitora, tipkovnice, miša, zaslona osjetljivog na dodir nabavljate sami.

Šef osnivača Raspberry Pi Fondacije David Braben prilikom puštanja originalne “maline” u prodaju izjavio je kako onaj tko kupi “to čudo koje stane u džep” ima na raspolaganju “moćno i vrlo jeftino računalo koje može nositi bilo gdje i s njim činiti što ga je volja, a najviše programirati”.

U međuvremenu je na tržište, u veljači, izišao novi model, Raspberry Pi 2. Opremljen je bržim procesorom, te sadrži i znatno više memorije. Također je šest puta brži od prethodne verzije B+ jer, umjesto dosadašnjeg jednojezgrenog, donosi četverojezgreni procesor jačine 800 u odnosu na prijašnjih 700 Mhz.

Raspberry Pi 2 ima i dvaput više radne memorije (1 GB), a kao i dosad, za korištenje ovog mini računala korisnik mora imati tipkovnicu, micro SD karticu s kopijom operativnog sustava Linux te TV prijamnik ili monitor. Potrebno je dodati i napajanje za što vam može poslužiti punjač za mobitel.

Sve ovo može se kupiti preko ovlaštene stranice Raspberry Pi fondacije za jedva 400 kuna. A, kako su šanse da posjedujete kakav monitor i tipkovnicu velike, onda su troškovi posjedovanja mikroračunala koje vam prepušta svu slobodu “prčkanja” po njemu i svu silu kućnog programiranja uistinu minimalni. No, mogu biti i niži, ali o tome nešto kasnije.

Prvo odgovorimo na pitanje – zašto programiranje? Zato što je to jedna od osnovnih zadaća zbog koje je “malina” i stvorena.

Raspberry Pi je, naime, nastao kao proizvod britanske Raspberry Pi Fondacije sa željom da se potakne razvoj informatičke pismenosti s naglaskom na programiranje, ali je otada njegova popularnost višestruko nadišla učionice informatike i razne radionice.

Osvojio djecu i odrasle

Raspberry Pi se udomaćio i u sasvim običnim domovima. Pogledajte opet koliko košta i sve će vam biti jasno.

U današnjim školama IT edukacija predstavlja računalnu pismenost. Nalazimo se, naime, u vremenu kada se djecu uči koristiti aplikacije umjesto da ih se obrazuje u njihovoj izradi.

Kako se slažu stručnjaci, uspjeli smo ljude ulijeniti u korištenju tehnologije koja nas okružuje, ali pod cijenu gubljenja pravog razumijevanja principa i rada računala. A, kako se slažu osnivači Raspberry Pi fondacije, jedan od ciljeva njihove matične ploče koja je zapravo kompjuter jest premostiti taj jaz.

Zanimljivo, Pi se nije svidio samo djeci već i odraslima. Sjećanje na ZX Spectrum i slična kućna računala teško blijedi, a paljenje ugašenog plamena programiranja u kombinaciji s niskom cijenom došlo je kao idealan povratak u djetinjstvo.

Postoje četiri verzije megapopularnog mini računala. Dva originalna modela, A+ i B+, nadograđena su te se prvog može nabaviti po cijeni od oko dvjesto kuna, a drugi košta niti stotinjak kuna više.

Druga generacija, model Raspberry Pi 2B je najjača “malina” i kao što smo rekli košta nešto ispod 400 kuna. Ali, kao da ove apsurdne cijene nisu dovoljne, u fondaciji su odlučili otići u totalnu krajnost i lansirati računalo koje košta svega – pet dolara! Tih pet dolara nije niti četrdeset kuna...

Radi se o nedavno predstavljenom Pi Zero modelu kojeg u njegovoj goloj verziji možete imati za cijenu jedne srednje pizze. S dodacima (koji su ipak potrebni) cijena se penje na i dalje nevjerojatnih šezdesetak kuna. U prijevodu - dogodilo se da je britanska fondacija Raspberry Pi ponovo je uzdrmala svijet informatike i računalstva.

Pokazali su dosad kako računalo može stati u džep, no Raspberry Pi Zero može stati u novčanik, te i dalje imati jednake zabavne, poslovne, edukativne i znanstvene funkcije kao i velika desktop računala.

Dug je svega 65 mm i 35 mm širok! Upola je manji od standardnih Pi računala i ima slabije hardverske značajke od najjačih modela, ali sam veličina i cijena kao su s drugog svijeta. I usprkos tome nudi obilje mogućnosti na raznim poljima primjene.

Zero pokreće Broadcom BCM2835 procesor od 1GHz. Posjeduje i 512 MB RAM-a, microSD slot, miniHDMI s podrškom za 1080p video (uz 60 fps), kao i micro USB utori.

Malina na Raspbianu

Sve “maline” se vrte na svom, Raspbian, operativnom sistemu s tim da se na “dvojku” može instalirati i prilagođena verzija Windows 10 OS-a. Važno je kazati kako Raspberry Pi nije “plug and play” uređaj. Bit će potrebno malo čačkanja oko njegova startanja, ali ništa što prosječni korisnik običnog računala neće moći riješiti.

Naravno, za sve dodatne zgodne cake koje se mogu napraviti uz pomoć bilo kojeg modela iz Raspberry palete tu je čitavo brdo tutoriala na internetu (YouTube ponajviše), a gomila korisnih savjeta, kao i čitavo brdo dodatne periferije, može se pronaći i na službenim stranicama Fondacije (www.raspberrypi.org).

Stoga, ako ste kojim slučajem mislili ove godine vašem pomlatku osvježiti komunikaciju novim pametnim telefonom ili čak dati se u kupnju tableta, razmislite opet.

Raspberry Pi pruža idealnu priliku ne samo da dijete nauči nešto već i da vi sami ili probudite izgubljenu ljubav prema programiranju koju vas je zahvatila ili ZX Spectrumom ili Commodoreom 64 ili pronađete odgovor na pitanje koje vas je možda mučilo – kako računala funkcioniraju.

Putovanje do pronalaženja odgovora bit će vam puno zabavnije ako na njega krenete sa svojim djetetom.

vlado ozretić


Kako ga kupiti?

Najjednostavnije je kupiti uređaj preko Amazona. Sam “Raspberry Pi” preko Amazona ne dostavlja u Hrvatsku, ali se može naći prodavača koji to radi
Što je još potrebno? A vjerojatno imate...

Da bi Raspberry Pi postao iskoristivo malo osobno računalo, minimalno je potrebno dodati sljedeće komponente:

- SD memorijsku karticu kapaciteta 4GB ili veću
- Vanjsko napajanje od 5 V/1-2 A
- USB tipkovnica i miš
- kabel za povezivanje s video uređajem (RCA+Audio ili HDMI)
- vanjsko kučište po želji (preporuča se kao dobra praksa)
Što učiniti s Raspberryjem?

Pametna igračka

Raspberry Pi našao je svoje mjesto i u popularnoj igrački “Pričljivi telefon”, koji je svoje mjesto našao i u trećem dijelu “Priče o igračkama”. Pi raspolaže Wi-Fi signalom, a zbog njega igračka (koja je i prije mogla nešto govoriti) sada bez problema govori o vremenskoj prognozi, kinoprogramu, te čak može poslužiti kao radio.

Uz to, autor poboljšane verzije “Pričljivog telefona” u njega je ugradio i mogućnost da igračka obavještava njegove ukućane kad je napustio ured i kada stiže kući. Isto se može napraviti i u kombinaciji sa, primjerice, komponentama Lego Techincs te se tako može izgraditi pravi robot s brojnim mogućnostima programiranja.

Kućište

O.K., ovo nema nikakve veze s programiranjem, ali također čini dodatnu i iznimno zanimljivu dimenziju Raspberry Pija. Posjedovati računalo veličine kredite kartice ili još manje jako je cool, ali mora se priznati da, usprkos veličini, ono nije toliko praktično.

Delikatan izgled i otkriveni elektronički krugovi neće se svakome svidjeti. Zato postoji mali milijun instrukcija kako napraviti odgovarajuće kućište od sve sile materijala, bilo da se radi o drvu, plastici, karbonu, metalu, pa čak i zlatu. Nema toga u što ne možete pakirati vaš Raspberry Pi, i nema boje u koju ga ne možete obojiti.

TV medijski centar

Većina odraslih koji kupe Raspberry Pi iskoristit će ga kao mozak TV medijskog centra. Dovoljno je spojiti mini računalo na televizor preko HDMI kanala i bit će kao da imate vlastitu verziju Apple TV-a, bez da prodate bubreg kako biste ga kupili.

Postoje posebni operativni sustavi popu RasPlexa i RaspbMC-a koji su već ugrađeni u Pi, a sve kako bi korisnicima što više olakšali posao. Postoje čak i direktni pristupi na servise Netflix i Hulu, a što je najbolje, cijeli se centar daljinski može kontrolirati preko aplikacija na vašem pametnom telefonu.

Mobilni telefon

Android, iOS, Windows? Zašto ne Raspberry! Da, danas smartphoneovi postaju sve sličniji, a ovaj projekt omogućava vam izradu vlastitog uređaja s tehnologijom koja ne zaostaje za onom u većini današnjih uređaja. Napominjemo, riječ je o relativno zahtjevnom projektu koji će vas koštati oko 1500 kuna.

No, ako se pomno prate koraci iz posebnih uputa, ne bi trebalo biti problema. Uz Pi jedinicu, morate kupiti i kompatibilan zaslon osjetljiv na dodir, bateriju i GSM odašiljač. Sve spojite u oku ugodan paketić i to je lakši dio. Stvaranje softvera je onaj zafrkani posao, ali i tu postoje precizne instrukcije.

Game Boy

Riječ je o projektu za nešto naprednije korisnike, ali zapravo je najteži dio lemljenje različitih komponenti. Što se tiče programiranja, sve se svodi na instaliranje odgovarajućeg emulatora na vaš Pi za legendarne Game Boy igrice. Postoje detaljne upute koje će vas provesti kroz proces.

A dobro je to što, jednom kad instalirate emulator, niste osuđeni samo na igranje Super Marija, Pokemona i Legende o Zeldi. Naprotiv, moći ćete uživati u igricama NES-a, Sega Master Sistema, ali i u megapopularnom Doomu i neponovljivom Duke Nukemu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/tehnologija/ovo-je-savrsen-bozicni-poklon-za-vase-dijete-raspberry-pi-racunalo-za-40-kuna-296498 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=64891a053463f6b41d572cf34edb5b0bf687f9de [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+savr%C5%A1en+bo%C5%BEi%C4%87ni+poklon+za+va%C5%A1e+dijete%3A+Raspberry+Pi+-+ra%C4%8Dunalo+za+40+kuna%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Ftehnologija%2Fovo-je-savrsen-bozicni-poklon-za-vase-dijete-raspberry-pi-racunalo-za-40-kuna-296498 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Ftehnologija%2Fovo-je-savrsen-bozicni-poklon-za-vase-dijete-raspberry-pi-racunalo-za-40-kuna-296498 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => idealan dar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Tehnologijaidealan dar

Ovo je savršen božićni poklon za vaše dijete: Raspberry Pi - računalo za 40 kuna!

Piše PSD.
21. prosinca 2015. - 14:01
Ako danas postoji zanimanje s kojim ćete naći posao vrlo brzo nakon diplomiranja (a vrlo vjerojatno i neposredno prije), onda je to programiranje. Sve je više tehnološki tvrtki koje traže kvalitetne programere i pri tome se ne libe kvalitetnom kadru pružiti dobru plaću, i to sve kako ih ne bi razgrabili veliki igrači.

Da stvar bude još bolja s programiranjem, često se dogodi da pojedinac nakon nekog vremena odluči samostalno krenuti u biznis, te pokrene vlastitu tvrtku odnosno startup. Velik broj programera sam priznaje kako su ih svijetu računala približile igrice, no da su se kasnije počeli pitati “kako računalo zapravo funkcionira”.

Oni stariji, koji sada već imaju svoje tvrtke svoje su prve korake u programiranju vjerojatno napravili na nečemu poput kultnog britan...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 23:01