Često u receptima nailazimo na kondezirano mlijeko kao jedan od glavnih sastojaka jela ili slastice i upravo je ono razlog odgode ili konačnog odustajanja od pripreme recepta.
Kondezirano mlijeko je dugotrajno ukuhano mijeko, a kao finalni proizvod gusta tekućina koja može biti zaslađena ili nezaslađena. Često se koristi u talijanskoj kuhinji, pripremi raznih slatkih recepata, ali i kao namaz na kruhu.
Možete ga pronaći samo u velikim trgovina iako nema garancije da ćete proizvod pronaći na polici. Ako ste u situaciji da vam kremasta senzacija treba za last minute pripremu bilo kojeg recepta donosimo vam cijeli proces koji ćete moći napraviti kod kuće.
Kondezirano mlijeko
Priprema:
Šećer i mlijeko pomiješajte u posudi za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Potom povećajte temperaturu i pustite da da se smjesa polako kuha.
Jednom kad je mlijeko zakuhalo nemojte ga miješati. Na taj način izbjeć ćete stvaranje kristala koji bi u tom slučaju spriječili stvaranje kondeziranog mlijeka.
Kuhajte dok količina ne dođe do pola, a mlijeko dobije tamnu boju i postane gusto - otprilike 30-40 minuta.. Pjenicu koja se stvori na površini slobodno uklonite.
Na kraju pustite da se mlijeko ohladi. Mlijeko će na kraju biti dosta gusto. Ulijte ga posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku spremnog za korištenje.