StoryEditorOCM
Slanojednostavno, a super

Talijanski rižot od sira oduševit će sve ljubitelje kremastih jela: gotov je za dvadesetak minuta, a topi se u ustima

Piše T. S. M.
13. svibnja 2024. - 13:21

Na našim prostorima riža na mlijeku označava slatko jelo od riže i mlijeka s čokoladom ili cimetom kao dodatkom, no u Italiji ima sasvim drugo značenje. Kod njih je riža na mlijeku zapravo nešto poput rižota s puno mlijeka, ali i puno sira i to pikantnog. Ovo jelo je kao stvoreno za one koji vole kremasto i drago im je kad im se spiza topi u ustima, ali ne žele biti zakinuti za okus. Zgodno je u situacijama kad vam se žuri, jer može biti gotovo već za 15-20 minuta, ovisno o vrsti riže.

Najbolje ga je pripremati s rižom sorte carnaroli, no poslužit će i druge sorte srednje dugog zrna s puno škroba zbog kojeg jelo postaje fino ljepljivo.

Kako bi jelo bilo osobito fino i kremasto, savjetuje se koristiti posebnu vrstu mozzarelle, fiordilatte. Ta se vrsta omiljenog sira, umjesto od bivoljeg mlijeka radi od kravljeg i nešto je masnija, što rezultira kremastijom teksturom jela.

Riža na mlijeku

Sastojci

800 ml mlijeka
150 g Carnaroli riže
Parmigiano Reggiano DOP
 fiordilatte mozzarella
muškatni oraščić
sol, papar

Priprema:

Zakuhajte mlijeko sa solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Kad uzavre dodajte rižu, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta uz povremeno miješanje. Jelo je gotovo kad riža upije mlijeko i dobije kremastu konzistenciju.

Maknite s vatre, umiješajte ribani parmezan i mozzarellu.

Dobro promiješajte i odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 08:54