stdClass Object ( [id] => 577571 [title] => Želite dom kao iz časopisa? Ne trebaju vam dizajnerski komadi, ni skupi detalji: uz ovaj trend ne možete pogriješiti [alias] => zelite-dom-kao-iz-casopisa-ne-trebaju-vam-dizajnerski-komadi-ni-skupi-detalji-uz-ovaj-trend-ne-mozete-pogrijesiti [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izbor ekstravagantnog sobnog bilja je ogroman, a mi smo odabrali nekoliko biljaka koje će u prostoru izgledati fantastično, a nemaju posebnih zahtjeva u pogledu održavanja te će se rado prilagoditi zimskom ugođaju, promjenama temperature i činjenici da vam se tijekom jeseni i zime ne da previše baviti njegom, jer i vama treba zimski predah prije proljeća koje je u tom smislu uvijek zahtjevno.

Ljubičasta djetelina

Ljubičasta djetelina (Oxalis triangularis) je višegodišnja biljka čiji se trodijelni listovi ljeti ukrašeni svjetloružičastim cvjetovima. Uzgaja se kao ukrasna biljka, a razmnožava se dijeljenjem ili lukovicama, s tim da joj odgovara svijetlo stanište i vlažno tlo. Listovi su jestivi, iako ih zbog visokog sadržaja oksalne kiseline treba konzumirati kuhane i u umjerenim količinama.

Jestivi su joj i cvjetovi koje možete koristiti kao dekoraciju različitim jelima na tanjuru, pa i taj detalj možete upotrijebiti prilikom serviranja jesenskih delicija. Većina ovih biljaka je vrlo otporna i izvrsno se prilagođavaju i napreduju u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine.

 

Oxalis triangularis je fotoosjetljiv, što znači da otvara i zatvara ne samo svoje cvjetove, nego i svoje lišće kao odgovor na svjetlo. Noću, lijepo presavijeni listovi Oxalisa triangularisa izgledaju kao grupa malih purpurnih leptira koje se onda otvore na jutarnjem svjetlu. Zbog nevjerojatno dugog životnog vijeka, Oxalis triangularis često je "nasljedna biljka" koja se predaje iz generacije u generaciju unutar obitelji, kao lijepa tradicija, a možete je upotrijebiti i kao poklon dragoj osobi za trajnu uspomenu. Osim toga, treba znati da je Oxalis triangularis razvio prirodnu toksičnost da bi se zaštitio od napada životinja i njihovih ugriza, stoga ne dopustite da budu u blizini vaših kućnih ljubimaca i malih životinja.

Što se tiče njege, potrebno mu je samo malo vode svako nekoliko dana, te sunčano mjesto u zatvorenom prostoru. Imajte na umu da Oxalis triangularis povremeno utone u san, pa izgleda da je cijela biljka umrla. Budući da se to obično događa tijekom ljeta svakih 2-7 godina kada je biljka unutra, čini se da je to ozbiljan problem, a ne povremeni događaj. No, nema potrebe da bacite svoje voljene Triangulare. Jednostavno prestanite zalijevati i neka se tlo temeljito osuši. Postavite biljku na osamljeno mjesto gdje više neće biti u centru pažnje, ali imajte je na oku. Za nekoliko tjedana vidjet ćete novi list. To je vrijeme za nastavak zalijevanja. Uskoro će ova ljubičasta ljepotica opet biti bujna.

Begonija

Begonija (Begonia maculata wightii) je poznata po svojim izrazitim tamnozelenim listovima koji izgledaju poput anđela ili krila šišmiša i srebrnim točkicama. Dno lista je tamnocrveno, što čini biljku još slikovitijom. Svi tipovi begonije trebaju samo dobru svijetlu lokaciju bez izravne sunčeve svjetlosti i sve će bujno rasti, lijepo izgledati i cvjetati.

Problemi s begonijama u većini slučajeva nastaju zbog grešaka u zalijevanju, bilo da joj dodajete premalo ili previše vode, iako je češće ovo prvo.

Tlo treba ostaviti da se malo osuši između dva zalijevanja, a ako sumnjate da je vode previše, radije pričekajte još nekoliko dana. Begonije preferiraju vlažne lokacije, pa ako se nalaze na presuhom mjestu u vašem domu, neće im biti ugodno, osobito u blizini radijatora, kamina, peći ili drugog izvora topline.

 

Uobičajeni načini na koje možete povećati vlažnost je povremeno prskanje lišća, no stavljanje biljke u parne kupaonice neće dobro funkcionirati jer ne vole intenzivnu i konstantnu vlagu na lišću.

Inače, begonije mogu biti iscrpljene u određeno doba godine pa je dobra ideja da je dodatno hranite kalijem u vrijeme rasta i cvjetanja. Begonije ne vole ni pretjerano velike oscilacije u temperaturi, a morate izbjegavati i dugotrajno izlaganje temperaturama koje se približavaju zamrzavanju.

Mlade biljke i reznice trebat će podršku dok rastu, a odrasle biljke treba presaditi svakih nekoliko godina prvenstveno zbog osvježavanja, a ne zbog njihova rastućeg korijena. Treba ih uzgajati u plitkim, a ne dubokim loncima, jer njihovi korijeni ostaju blizu površine tla. Ova se biljka može jednostavno razmnožavati reznicama, u nekim slučajevima čak prozirnim reznicama.

Molitvena biljka

Molitvena biljka (Maranta leuconeura), koja se naziva i svrdarka, višegodišnja je cvjetnica koja potječe iz tropskih krajeva. Svoje široke listove okreće uvečer prema nebu pa izgledaju kao ruke u molitvi, po čemu je i dobila ime, dok joj je latinsko dano u čast talijanskog botaničara Bartolomea Marantea. Biljka se može uzgajati vrlo jednostavno u prikladnim klimatskim uvjetima, a najbolje joj prijaju umjerena područja. Molitvena biljka mijenja i boju lišća koje se iz nježno zelenog pretvara u smaragdno zeleno da bi u sredini ostalo prošarano i tako pojačalo kontrast.

 

 

Ornamentne vrste posebno su atraktivne jer imaju još i sivo-zelene ili ljubičasto-zelene tonove na naličju lista. Grimizni zeleni listići smješteni su u dva vertikalna reda, a novi listovi izlaze iz najmlađih listova. Veća polovica novog lista uvija se oko manje polovice, a između svake peteljke listova nalazi se malo zadebljanje ili pulvinus koji je odgovoran za okretanje lišća. Cvjetovi se pojavljuju na malom šiljku i bijele su do blijedo ljubičaste boje s ljubičastim mrljama, iako ove biljke u kući rijetko cvjetaju, zbog čega naravno ne gube na atraktivnosti.

Lutajući Židov

Tradeskancija (Tradescantia pallida), ljubičasti puzavac, lutajući Židov... spada u vazdazelene trajnice, iako su joj stabljika i list ljubičaste do svijetloljubičaste boje, a može narasti do 75 centimetara. Cvjeta od lipnja do rujna, a cvjetovi su blijedoružičasti i otvoreni su samo ujutro i po oblačnom vremenu.

Tri vrste ovih puzavaca, lozica Tradescantia zebrina, Tradescantia pallida i Tradescantia red hill, vrlo su tražene i neobično su skromnih zahtjeva, tako da uspijevaju i u polusjenovitim prostorima, ali i na suncu. Pogodni su za viseće košare i konzole, a služe i za pokrivanje tla u vrtu.

Dakle, nisu isključivo sobne biljke, već ih ljeti možemo stavljati i vani, ali im moramo osigurati dovoljno vlage i u zraku i u zemljištu. Prezimljavaju u umjereno hladnim prostorima, gdje temperatura ne pada ispod 10 C. Zimi joj treba dodavati samo malo vode, s time da ih u vrijeme intenzivnog rasta, od ožujka do kolovoza, treba zalijevati svaki dan i jednom tjedno dohranjivati. Dobro podnosi i sunčani položaj, ali je nemojte naglo izlagati suncu, već to činite postupno.

Dopustite joj da toplo proljeće provede na otvorenom, ako je to moguće, tijekom aktivnog rasta, zalijevajte je umjereno uz dodatak tekućega gnojiva svaka četiri tjedna, a zimi zalijevajte vrlo skromno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Četiri najtraženije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-11-30 13:13:28 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-12-02 09:31:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-12-02 09:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/11\/30\/hd_m13_at1050_pi.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/02\/ProstoriJa\/10462727.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/02\/ProstoriJa\/10462726.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/02\/ProstoriJa\/10462707.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["hd_m13_at1050_pi","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1012x840"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1614"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4188502 Threads: 3 Questions: 127596982 Slow queries: 55165 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3858106 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/prostorija/zelite-dom-kao-iz-casopisa-ne-trebaju-vam-dizajnerski-komadi-ni-skupi-detalji-uz-ovaj-trend-ne-mozete-pogrijesiti-577571 [printLink] => /mozaik/prostorija/zelite-dom-kao-iz-casopisa-ne-trebaju-vam-dizajnerski-komadi-ni-skupi-detalji-uz-ovaj-trend-ne-mozete-pogrijesiti-577571?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245561 [name] => sobno bilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sobno-bilje [link] => /tag/sobno-bilje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 379565 [name] => uređenje doma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uredenje-doma [link] => /tag/uredenje-doma ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Četiri najtraženije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Želite dom kao iz časopisa? Ne trebaju vam dizajnerski komadi, ni skupi detalji: uz ovaj trend ne možete pogriješiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/30/hd_m13_at1050_pi.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => hd_m13_at1050_pi [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/30/hd_m13_at1050_pi.jpg [title] => hd_m13_at1050_pi ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/02/ProstoriJa/10462727.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/02/ProstoriJa/10462726.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/02/ProstoriJa/10462707.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izbor ekstravagantnog sobnog bilja je ogroman, a mi smo odabrali nekoliko biljaka koje će u prostoru izgledati fantastično, a nemaju posebnih zahtjeva u pogledu održavanja te će se rado prilagoditi zimskom ugođaju, promjenama temperature i činjenici da vam se tijekom jeseni i zime ne da previše baviti njegom, jer i vama treba zimski predah prije proljeća koje je u tom smislu uvijek zahtjevno.

Ljubičasta djetelina

Ljubičasta djetelina (Oxalis triangularis) je višegodišnja biljka čiji se trodijelni listovi ljeti ukrašeni svjetloružičastim cvjetovima. Uzgaja se kao ukrasna biljka, a razmnožava se dijeljenjem ili lukovicama, s tim da joj odgovara svijetlo stanište i vlažno tlo. Listovi su jestivi, iako ih zbog visokog sadržaja oksalne kiseline treba konzumirati kuhane i u umjerenim količinama.

Jestivi su joj i cvjetovi koje možete koristiti kao dekoraciju različitim jelima na tanjuru, pa i taj detalj možete upotrijebiti prilikom serviranja jesenskih delicija. Većina ovih biljaka je vrlo otporna i izvrsno se prilagođavaju i napreduju u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine.

 

Oxalis triangularis je fotoosjetljiv, što znači da otvara i zatvara ne samo svoje cvjetove, nego i svoje lišće kao odgovor na svjetlo. Noću, lijepo presavijeni listovi Oxalisa triangularisa izgledaju kao grupa malih purpurnih leptira koje se onda otvore na jutarnjem svjetlu. Zbog nevjerojatno dugog životnog vijeka, Oxalis triangularis često je "nasljedna biljka" koja se predaje iz generacije u generaciju unutar obitelji, kao lijepa tradicija, a možete je upotrijebiti i kao poklon dragoj osobi za trajnu uspomenu. Osim toga, treba znati da je Oxalis triangularis razvio prirodnu toksičnost da bi se zaštitio od napada životinja i njihovih ugriza, stoga ne dopustite da budu u blizini vaših kućnih ljubimaca i malih životinja.

Što se tiče njege, potrebno mu je samo malo vode svako nekoliko dana, te sunčano mjesto u zatvorenom prostoru. Imajte na umu da Oxalis triangularis povremeno utone u san, pa izgleda da je cijela biljka umrla. Budući da se to obično događa tijekom ljeta svakih 2-7 godina kada je biljka unutra, čini se da je to ozbiljan problem, a ne povremeni događaj. No, nema potrebe da bacite svoje voljene Triangulare. Jednostavno prestanite zalijevati i neka se tlo temeljito osuši. Postavite biljku na osamljeno mjesto gdje više neće biti u centru pažnje, ali imajte je na oku. Za nekoliko tjedana vidjet ćete novi list. To je vrijeme za nastavak zalijevanja. Uskoro će ova ljubičasta ljepotica opet biti bujna.

Begonija

Begonija (Begonia maculata wightii) je poznata po svojim izrazitim tamnozelenim listovima koji izgledaju poput anđela ili krila šišmiša i srebrnim točkicama. Dno lista je tamnocrveno, što čini biljku još slikovitijom. Svi tipovi begonije trebaju samo dobru svijetlu lokaciju bez izravne sunčeve svjetlosti i sve će bujno rasti, lijepo izgledati i cvjetati.

Problemi s begonijama u većini slučajeva nastaju zbog grešaka u zalijevanju, bilo da joj dodajete premalo ili previše vode, iako je češće ovo prvo.

Tlo treba ostaviti da se malo osuši između dva zalijevanja, a ako sumnjate da je vode previše, radije pričekajte još nekoliko dana. Begonije preferiraju vlažne lokacije, pa ako se nalaze na presuhom mjestu u vašem domu, neće im biti ugodno, osobito u blizini radijatora, kamina, peći ili drugog izvora topline.

 

Uobičajeni načini na koje možete povećati vlažnost je povremeno prskanje lišća, no stavljanje biljke u parne kupaonice neće dobro funkcionirati jer ne vole intenzivnu i konstantnu vlagu na lišću.

Inače, begonije mogu biti iscrpljene u određeno doba godine pa je dobra ideja da je dodatno hranite kalijem u vrijeme rasta i cvjetanja. Begonije ne vole ni pretjerano velike oscilacije u temperaturi, a morate izbjegavati i dugotrajno izlaganje temperaturama koje se približavaju zamrzavanju.

Mlade biljke i reznice trebat će podršku dok rastu, a odrasle biljke treba presaditi svakih nekoliko godina prvenstveno zbog osvježavanja, a ne zbog njihova rastućeg korijena. Treba ih uzgajati u plitkim, a ne dubokim loncima, jer njihovi korijeni ostaju blizu površine tla. Ova se biljka može jednostavno razmnožavati reznicama, u nekim slučajevima čak prozirnim reznicama.

Molitvena biljka

Molitvena biljka (Maranta leuconeura), koja se naziva i svrdarka, višegodišnja je cvjetnica koja potječe iz tropskih krajeva. Svoje široke listove okreće uvečer prema nebu pa izgledaju kao ruke u molitvi, po čemu je i dobila ime, dok joj je latinsko dano u čast talijanskog botaničara Bartolomea Marantea. Biljka se može uzgajati vrlo jednostavno u prikladnim klimatskim uvjetima, a najbolje joj prijaju umjerena područja. Molitvena biljka mijenja i boju lišća koje se iz nježno zelenog pretvara u smaragdno zeleno da bi u sredini ostalo prošarano i tako pojačalo kontrast.

 

 

Ornamentne vrste posebno su atraktivne jer imaju još i sivo-zelene ili ljubičasto-zelene tonove na naličju lista. Grimizni zeleni listići smješteni su u dva vertikalna reda, a novi listovi izlaze iz najmlađih listova. Veća polovica novog lista uvija se oko manje polovice, a između svake peteljke listova nalazi se malo zadebljanje ili pulvinus koji je odgovoran za okretanje lišća. Cvjetovi se pojavljuju na malom šiljku i bijele su do blijedo ljubičaste boje s ljubičastim mrljama, iako ove biljke u kući rijetko cvjetaju, zbog čega naravno ne gube na atraktivnosti.

Lutajući Židov

Tradeskancija (Tradescantia pallida), ljubičasti puzavac, lutajući Židov... spada u vazdazelene trajnice, iako su joj stabljika i list ljubičaste do svijetloljubičaste boje, a može narasti do 75 centimetara. Cvjeta od lipnja do rujna, a cvjetovi su blijedoružičasti i otvoreni su samo ujutro i po oblačnom vremenu.

Tri vrste ovih puzavaca, lozica Tradescantia zebrina, Tradescantia pallida i Tradescantia red hill, vrlo su tražene i neobično su skromnih zahtjeva, tako da uspijevaju i u polusjenovitim prostorima, ali i na suncu. Pogodni su za viseće košare i konzole, a služe i za pokrivanje tla u vrtu.

Dakle, nisu isključivo sobne biljke, već ih ljeti možemo stavljati i vani, ali im moramo osigurati dovoljno vlage i u zraku i u zemljištu. Prezimljavaju u umjereno hladnim prostorima, gdje temperatura ne pada ispod 10 C. Zimi joj treba dodavati samo malo vode, s time da ih u vrijeme intenzivnog rasta, od ožujka do kolovoza, treba zalijevati svaki dan i jednom tjedno dohranjivati. Dobro podnosi i sunčani položaj, ali je nemojte naglo izlagati suncu, već to činite postupno.

Dopustite joj da toplo proljeće provede na otvorenom, ako je to moguće, tijekom aktivnog rasta, zalijevajte je umjereno uz dodatak tekućega gnojiva svaka četiri tjedna, a zimi zalijevajte vrlo skromno.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
hd_m13_at1050_pi



[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/zelite-dom-kao-iz-casopisa-ne-trebaju-vam-dizajnerski-komadi-ni-skupi-detalji-uz-ovaj-trend-ne-mozete-pogrijesiti-577571 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4c7f6d041607fa8802ba87d9a893973db722947e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDelite+dom+kao+iz+%C4%8Dasopisa%3F+Ne+trebaju+vam+dizajnerski+komadi%2C+ni+skupi+detalji%3A+uz+ovaj+trend+ne+mo%C5%BEete+pogrije%C5%A1iti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fzelite-dom-kao-iz-casopisa-ne-trebaju-vam-dizajnerski-komadi-ni-skupi-detalji-uz-ovaj-trend-ne-mozete-pogrijesiti-577571 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fzelite-dom-kao-iz-casopisa-ne-trebaju-vam-dizajnerski-komadi-ni-skupi-detalji-uz-ovaj-trend-ne-mozete-pogrijesiti-577571 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Četiri najtraženije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ProstorijaČetiri najtraženije

Želite dom kao iz časopisa? Ne trebaju vam dizajnerski komadi, ni skupi detalji: uz ovaj trend ne možete pogriješiti

2. prosinca 2018. - 10:19
hd_m13_at1050_pi

Izbor ekstravagantnog sobnog bilja je ogroman, a mi smo odabrali nekoliko biljaka koje će u prostoru izgledati fantastično, a nemaju posebnih zahtjeva u pogledu održavanja te će se rado prilagoditi zimskom ugođaju, promjenama temperature i činjenici da vam se tijekom jeseni i zime ne da previše baviti njegom, jer i vama treba zimski predah prije proljeća koje je u tom smislu uvijek zahtjevno.

Ljubičasta djetelina

Ljubičasta djetelina (Oxalis triangularis) je višegodišnja biljka čiji se trodijelni listovi ljeti ukrašeni svjetloružičastim cvjetovima. Uzgaja se kao ukrasna biljka, a razmnožava se dijeljenjem ili lukovicama, s tim da joj odgovara svijetlo stanište i vlažno tlo. Listovi su jestivi, iako ih zbog visokog sadržaja oksalne kiseline treba konzumirati kuhane i u umjerenim k...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 15:56