stdClass Object ( [id] => 174491 [title] => Produkt-dizajn u Hrvatskoj više ne spava [alias] => produkt-dizajn-u-hrvatskoj-vise-ne-spava [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Kako je u Hrvatskoj gotovo sve centralizirano tako smo se i s domaćim produkt- dizajnom, okupljenim u reprezentativan i relevantan izložbeni postav, do sada mogli uglavnom sretati samo u Zagrebu. No, organizatori izložbe “Razum & Osjećaji” potrudili su se okrenuti stvar i najbolje od onoga što se događa na ovoj mladoj, ali vrlo perspektivnoj dizajnerskoj sceni prezentirati Hvaranima i njihovim brojnim domaćim i inozemnim gostima.

- Ova izložba ilustrira sazrijevanje domaćeg produkt dizajna prema brendovima i začetak kulture dizajna u Hrvatskoj, ali je i svojevrsni presedan u kulturno-turističkom programu na Jadranskoj obali - kazala nam je kustosica izložbe Tatjana Bartaković, inače savjetnica za dizajn iz Narativa, tvrtke koja se bavi konzultingom za dizajn.

Prodajna izložba

Tako je na vrhuncu turističke sezone Hvar u Loggi, jednoj od najimpresivnijih građevina Otoka sunca, ugostio najbolje od najboljeg što trenutno nudi hrvatski produkt dizajn, a svi zainteresirani mogu se u to uvjeriti ako pogledaju postav koji će biti otvoren za javnost sve do 20. kolovoza. Inače, dizajn postava izložbe potpisuje Riječanka Svjetlana Despot.

- Projekt “Razum & Osjećaji” ima namjeru predstaviti novonastajuću hrvatsku kulturu dizajna inozemnoj publici, ali u jednakoj mjeri osvijestiti i hrvatsko građanstvo o novim pozitivnim poduzetničkim projektima koji potiču zapošljavanje, proizvodnju originalnih proizvoda, buđenje obrtništva i industrije, o značaju ručne izrade te prednostima opremanja objekata inovativnim domaćim proizvodima - objasnila nam je kustosica Bartaković koja je za potrebe ove izložbe selektirala sljedeće brendove: Kvadra Design, Element, OBLO, Somewhere City, Blablab, Design Hotel Lone, Design Hostel Goli&Bosi, Data by Despot, Grupa Products, BOYA, Little Horse and Baby Beuys, Manufakturist, Ana Tevšić i Filip Gordon Frank.

Njihovi proizvodi ujedno se nalaze i u prodaji privremenoga galerijskog shopa u Loggi, a prezentirani su i u putničkom magazinu Croatiea Airlinesa, pa se turisti već za vrijeme leta u našu zemlju mogu upoznati s domaćim produkt dizajnerima.

Govoreći o značaju gostovanja izložbe “Razum & Osjećaji” u gradu Hvaru Tatjana Bartaković je istaknula kako ono predstavlja svojevrsnu kulminaciju nakon izlaganja postava u Beogradu i Zagrebu, upravo zbog velike brojnosti i visoke koncentracije posjetitelja, posebice onih stranih.

Pozitivne reakcije

- Cilj nam je internacionalizacija domaćeg dizajna, odnosno podrška stjecanju kredibiliteta naših brendova na međunarodnoj sceni. Nakon nekoliko prvih dana izlaganja, svjedoci smo izrazito pozitivnih, čak oduševljenih reakcija gostiju iz Skandinavije, Njemačke, Francuske i Velike Britanije na izložene predmete, koji svojom kvalitetom izrade i dizajna odgovaraju životnom standardu zemalja iz kojih dolaze. Sve to je značajan pokazatelj i podrška izvoznim aktivnostima za ovu novu generaciju hrvatskih proizvoda - kazala nam je Bartaković.

Kustosica je posebno zahvalna Gradu Hvaru koji je prepoznao važnost ovog projekta uvrstivši ga u svoju turističku ponudu. Uz Narativ i Grad Hvar u realizaciji izložbe je sudjelovao i DesignAgenda, on-line magazine za inovaciju dizajnom, a “Razum & Osjećaje” podržalo je i Ministarstvo kulture RH.

- Produkt-dizajn u Hrvatskoj više ne spava, a mi slavimo njegovu svježu tržišnu afirmaciju pričajući o njemu priče, jer one su odraz našeg identiteta. On je, jednako kao i arhitektura, dio ponosa svake zemlje jer je ogledalo njezine konkurentne proizvodnje koja za sobom povlači zapošljavanje, više nego očekivanu dobrobit u vremenima recesijskih turbulencija - riječi su kojima je kustosica Tatjana Bartaković pozvala i naše čitatelje da posjete izložbu. Stoga, nemojte ni vi spavati, nego se uputite na Hvar i upoznajte se s domaćim produkt dizajnerima jer će mnogi od njih, sigurni smo, osvojiti i vaša srca.

SINIŠA JOVIĆ
FOTO: NARATIV

Kvadra: 3angle za uredske prostore

Sredinom prošle godine na domaćoj sceni se iznenada pojavila Kvadra, tvrtka iz industrije namještaja, koja je nakon samo 7 mjeseci proizvodnje lansirala čitavu kolekciju na međunarodno tržište poslije uspješnog nastupa na IMM Cologne u siječnju 2012. Pored toga, sofa Revolve Kvadra Designa, koju su dizajnirali Numen/ForUse u suradnji s Bratović & Borovnjak, već je u Beogradu na 49. međunarodnom sajmu namještaja osvojila Zlatni ključ, da bi u ovoj godini osvojila i Red Dot Award.

Dizajneri iz Grupe za Kvadra Design su dizajnirali i inovativnu kolekciju 3angle, dvosjed i naslonjač, kao svojevrsno utočište za neformalno i opušteno sjedenje. Dizajn vuče na korporativni ugođaj pa namještaj idealno odgovara poslovnim prostorima.

Somewhere City: Od igrački do filma

Somewhere City, brend igrački i lutki dizajnera i ilustratora Gorana Lelasa, koji radi na relaciji Milano – New York – London – Zagreb, bio je prva globalno uspješna priča koju su prije nekoliko godina na tržište plasirali Strangeco i MoMA New York, s nastavkom u kazališnoj predstavi, a uskoro i animiranom filmu i TV emisiji.

Oblo: Prepoznati globalno

Potencijal prototipa međunarodno nagrađene didaktičke igračke Oblo (IDEA ‘08 – Gold, Red Dot Award, itd.) dizajnera Marka Pavlovića u Hrvatskoj nije prepoznat, dok ga je kanadski brend Mark Cahsensa, Great Circle Works kao prva najbrže rastuća tvrtka u 2010. godini, lansirao globalno.

Maja Mesić: Uzdaj se u se

Maja Mesić, za svoje inovativne bojice Boya osvojila je Red Dot Award, da bi nakon nekoliko godina traganja (i neodustajanja) za investitorom – odlučila pokrenuti vlastitu manufakturnu proizvodnju, nakon što je iz fonda Izvorno Hrvatsko i Inovatora Grada Zagreba primila djelomična sredstva za kupnju potrebne tehnologije za proizvodnju.

Data by Despot: Visoka tehnologija i tradicija

Brend Data by Despot, dizajnerice Svjetlane  Despot sastoji se od čak šesnaest kolekcija sitnijeg namještaja, zidnih instalacija, ukrasnih jastuka i accessoiresa. Njihova je glavna karakteristika dizajn površinskih struktura u kombinaciji visoke tehnologije i tradicionalne ručne izrade, kojima se postiže specifična estetika i identitet.

Little Horse and Baby Beuys: Spoj odjeće i igračke

Little Horse and Baby Beuys dizajnerica Maje i Mejre Mujičić kolekcija je unikatnih odjevnih predmeta koje dizajnerice same ručno izrađuju. Riječ je o spoju odjevnog predmeta i igračke, gdje je lik zeca glavna igračka koja može biti i zavjesa ili čak ogrlica, a istodobno je inspiracija za formu košulje, haljina i hlača s džepom za igračku-zeca, poistovjećujući odjevni predmet s bliskom igračkom.

Blablab: Jednostavno, a originalno

Svojevrsne igračke za odrasle poput samoljepljivog kalendara, duhovitih pregača i majica te funkcionalnih torbi i podmetača od filca dolaze iz Blablaba, ističući se svojim jednostavnim originalnim idejama koje su dizajneri Ivana Vučić i Orsat Franković transformirali u funkcionalan dizajn. Ovaj je dizajnerski tandem za svoj rad nagrađen gotovo svim međunarodnim nagradama za dizajn – od Good Design Award, iF Award, Art Directors Club NY i mnogih drugih.

Manufakturist: Osobni grijač Brrr

Manufakturist je vrlo svježi dizajn brend okupljen oko nove vlastite stolarske radionice u kojoj će dizajnirati i proizvoditi namještaj i druge funkcionalne uporabne predmete. Njega čine Mia Bogovac, Matea Bronić, Dora Đurkesac,  Maša Milovac i Kristina Volf, čiju najnoviju kolekciju “Putešestvije” čine pametni rekviziti koji morsku vodu transformiraju u sol (Zrno soli), V/V čaša (vino kroz voda) s vizualnim markerom za pravi omjer vode i vina u spravljanju bevande i gemišta, dok je osobni grijač Brrr ispunjen laganim pločicama cigle, te ga nakon zagrijavanja u pećnici samo prislonite uz tijelo. Bogovac, Đurkesac i Milovac dizajnirale su i stolić Porthos načinjen od odvojivih pladnjeva koji se praktično slažu jedan u drugi.

Grupa Products: Svjetiljkom Model otišli u legendu

Svjetiljka Model iz Grupa Products (Tihana Taraba, Ivana Pavić, Filip Despot) već je svojevrsna ikona hrvatskog dizajna, koja je bila i dijelom izlaganja talijanskog Poliforma na ovogodišnjem “Sajmu namještaja” u Milanu, dok je površina njihova jastuka Pilot inspirirana origami uzorcima na vodootpornom materijalu Tyvek, čime su jastuci idealno rješenje za sjedenje na vanjskim prostorima.

Filip Gordon Frank: Mini Me

Filip Gordon Frank pokrenuo je istoimeni brend u sklopu kojeg ovog ljeta lansira svoju viziju idealne stolne svjetiljke nazvane Mini Me. Pored toga je nedavno započeo i s proizvodnjom pepeljare Ashley od betona, savršene za mnoge eksterijere, ali i za interijere.

Ana Tevšić: Stolčić Crooked donio uzlet

Mlada dizajnerica Ana Tevšić svoj je uzlet doživjela na prošlogodišnjem Clerkenwell Design Weeku, pozvana da izloži stolčić Crooked i luster Twister. Nakon prezentacije i na London Design Festivalu, pokrenula je vlastitu proizvodnju.

Numen/ForUse: Namještaj Element u tradiciji manufakturnog stolarstva

Posve novu dimenziju turističke ponude u Hrvatskoj otvorila je Maistra izgradnjom prvog Design Hotela – Lone, na prijedlog arhitekata 3LHD-a, kojim arhitektonski objekt djeluje kao željena turistička destinacija. Dizajneri iz Numen/ForUse su dizajnirali gotovo sav namještaj za interijer i eksterijer hotela, među kojim se ističu proizvodi od masivnog drveta iz dizajn brenda Element, zagrebačke Intere, vlasnika Vladimira Mikića i Nataše Trbović.

Projekt hotela Lone u potpunosti je tako afirmirao Element, ovaj prvi domaći dizajn brend od masivnog drveta utemeljen na maloserijskoj proizvodnji i arhetipskim oblicima u tradiciji manufakturnog stolarstva, koji upućuje na izvornu kvalitetu slavonskog hrasta i vraća mu dostojanstvo izgubljeno u produkciji surogatnih oblika “masivnog namještaja”.

Goli & Bosi: Hotelska signalizacija pripovijeda priču

Split se može pohvaliti Design Hostelom Goli & Bosi koji je Virtualtourist.com u 2011. proglasio drugim najboljim hostelom na svijetu.

Na inicijativu investitora Ante Kotarca projektirali su ga arhitekti Plejić-Pelivan iz zagrebačkog STUDIJA UP, dok je dizajner Damir Gamulin, zajedno s copywriterom Nenadom Vukušićem, osmislio postojeći narativni vizualni identitet i hotelsku signalizaciju koja pripovijeda priču o Splitu, na tragu “hostela u gradu, ali i grada u hostelu”.

Na ovaj način gosti se već pri samom dolasku u hostel, htjeli to ili ne, upoznavaju sa Splitom i samim time postaju pravi Splićani barem na jedan dan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Norveški par zadovoljno isprobava sofu Revolve, ikonu domaćeg industrijskog dizajna / Photo: D. Strujić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Razum & Osjećaji’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-26 15:38:13 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-29 17:53:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-27 12:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5388 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2012\/07\/26\/PSD\/diz00.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/26\/PSD\/Dizajn\/10.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/26\/PSD\/Dizajn\/01.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/26\/PSD\/Dizajn\/02.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/26\/PSD\/Dizajn\/03.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/26\/PSD\/Dizajn\/04.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/26\/PSD\/Dizajn\/05.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/26\/PSD\/Dizajn\/06.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/26\/PSD\/Dizajn\/07.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/26\/PSD\/Dizajn\/08.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/07\/26\/PSD\/Dizajn\/09.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Photo: V. \u0160olin","Polica FKY iz Elementa \/ Photo: D. Struji\u0107","Tatjana Bartakovi\u0107","Stoli\u0107 XL (Element)\/ Dizajn: Numen\/ForUse","Stolac Hula-Hula (Data by Despot) \r\nte stolna lampa Mini Me i pepeljara \r\nod betona Ashley (Filip G. Frank)","Lusteri ILI_ILI najnoviji su proizvod iz Grupe Products \/ \bPhoto: D. Struji\u0107","Stol XYZ (Element) izra\u0111en je od punog drveta, preciznije od slavonskog hrasta","Le\u017ealjka XZ (Element) izra\u0111uje se u bijeloj, modroj i zelenoj varijanti","Polica FKY (Element) impresivne je \r\ni solidne strukture","Sklopivi naslonja\u010d XL (Element)"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"680x430"},{"size0":"367x550"},{"size0":"700x467"},{"size0":"564x550"},{"size0":"367x550"},{"size0":"367x550"},{"size0":"367x550"},{"size0":"700x525"},{"size0":"550x550"},{"size0":"367x550"},{"size0":"549x550"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7516537 Threads: 3 Questions: 1607144485 Slow queries: 4769638 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110684376 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/prostorija/produkt-dizajn-u-hrvatskoj-vise-ne-spava-174491 [printLink] => /mozaik/prostorija/produkt-dizajn-u-hrvatskoj-vise-ne-spava-174491?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 219537 [name] => produktdizajn [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => produktdizajn [link] => /tag/produktdizajn ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Norveški par zadovoljno isprobava sofu Revolve, ikonu domaćeg industrijskog dizajna / Photo: D. Strujić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Razum & Osjećaji’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Produkt-dizajn u Hrvatskoj više ne spava [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-07-46-14-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/26/PSD/diz00.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/26/PSD/diz00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/26/PSD/Dizajn/10.jpg [title] => Photo: V. Šolin ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/26/PSD/Dizajn/01.jpg [title] => Polica FKY iz Elementa / Photo: D. Strujić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/26/PSD/Dizajn/02.jpg [title] => Tatjana Bartaković ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/26/PSD/Dizajn/03.jpg [title] => Stolić XL (Element)/ Dizajn: Numen/ForUse ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/26/PSD/Dizajn/04.jpg [title] => Stolac Hula-Hula (Data by Despot) te stolna lampa Mini Me i pepeljara od betona Ashley (Filip G. Frank) ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/26/PSD/Dizajn/05.jpg [title] => Lusteri ILI_ILI najnoviji su proizvod iz Grupe Products / Photo: D. Strujić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/26/PSD/Dizajn/06.jpg [title] => Stol XYZ (Element) izrađen je od punog drveta, preciznije od slavonskog hrasta ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/26/PSD/Dizajn/07.jpg [title] => Ležaljka XZ (Element) izrađuje se u bijeloj, modroj i zelenoj varijanti ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/26/PSD/Dizajn/08.jpg [title] => Polica FKY (Element) impresivne je i solidne strukture ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/07/26/PSD/Dizajn/09.jpg [title] => Sklopivi naslonjač XL (Element) ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Kako je u Hrvatskoj gotovo sve centralizirano tako smo se i s domaćim produkt- dizajnom, okupljenim u reprezentativan i relevantan izložbeni postav, do sada mogli uglavnom sretati samo u Zagrebu. No, organizatori izložbe “Razum & Osjećaji” potrudili su se okrenuti stvar i najbolje od onoga što se događa na ovoj mladoj, ali vrlo perspektivnoj dizajnerskoj sceni prezentirati Hvaranima i njihovim brojnim domaćim i inozemnim gostima.

- Ova izložba ilustrira sazrijevanje domaćeg produkt dizajna prema brendovima i začetak kulture dizajna u Hrvatskoj, ali je i svojevrsni presedan u kulturno-turističkom programu na Jadranskoj obali - kazala nam je kustosica izložbe Tatjana Bartaković, inače savjetnica za dizajn iz Narativa, tvrtke koja se bavi konzultingom za dizajn.

Prodajna izložba

Tako je na vrhuncu turističke sezone Hvar u Loggi, jednoj od najimpresivnijih građevina Otoka sunca, ugostio najbolje od najboljeg što trenutno nudi hrvatski produkt dizajn, a svi zainteresirani mogu se u to uvjeriti ako pogledaju postav koji će biti otvoren za javnost sve do 20. kolovoza. Inače, dizajn postava izložbe potpisuje Riječanka Svjetlana Despot.

- Projekt “Razum & Osjećaji” ima namjeru predstaviti novonastajuću hrvatsku kulturu dizajna inozemnoj publici, ali u jednakoj mjeri osvijestiti i hrvatsko građanstvo o novim pozitivnim poduzetničkim projektima koji potiču zapošljavanje, proizvodnju originalnih proizvoda, buđenje obrtništva i industrije, o značaju ručne izrade te prednostima opremanja objekata inovativnim domaćim proizvodima - objasnila nam je kustosica Bartaković koja je za potrebe ove izložbe selektirala sljedeće brendove: Kvadra Design, Element, OBLO, Somewhere City, Blablab, Design Hotel Lone, Design Hostel Goli&Bosi, Data by Despot, Grupa Products, BOYA, Little Horse and Baby Beuys, Manufakturist, Ana Tevšić i Filip Gordon Frank.

Njihovi proizvodi ujedno se nalaze i u prodaji privremenoga galerijskog shopa u Loggi, a prezentirani su i u putničkom magazinu Croatiea Airlinesa, pa se turisti već za vrijeme leta u našu zemlju mogu upoznati s domaćim produkt dizajnerima.

Govoreći o značaju gostovanja izložbe “Razum & Osjećaji” u gradu Hvaru Tatjana Bartaković je istaknula kako ono predstavlja svojevrsnu kulminaciju nakon izlaganja postava u Beogradu i Zagrebu, upravo zbog velike brojnosti i visoke koncentracije posjetitelja, posebice onih stranih.

Pozitivne reakcije

- Cilj nam je internacionalizacija domaćeg dizajna, odnosno podrška stjecanju kredibiliteta naših brendova na međunarodnoj sceni. Nakon nekoliko prvih dana izlaganja, svjedoci smo izrazito pozitivnih, čak oduševljenih reakcija gostiju iz Skandinavije, Njemačke, Francuske i Velike Britanije na izložene predmete, koji svojom kvalitetom izrade i dizajna odgovaraju životnom standardu zemalja iz kojih dolaze. Sve to je značajan pokazatelj i podrška izvoznim aktivnostima za ovu novu generaciju hrvatskih proizvoda - kazala nam je Bartaković.

Kustosica je posebno zahvalna Gradu Hvaru koji je prepoznao važnost ovog projekta uvrstivši ga u svoju turističku ponudu. Uz Narativ i Grad Hvar u realizaciji izložbe je sudjelovao i DesignAgenda, on-line magazine za inovaciju dizajnom, a “Razum & Osjećaje” podržalo je i Ministarstvo kulture RH.

- Produkt-dizajn u Hrvatskoj više ne spava, a mi slavimo njegovu svježu tržišnu afirmaciju pričajući o njemu priče, jer one su odraz našeg identiteta. On je, jednako kao i arhitektura, dio ponosa svake zemlje jer je ogledalo njezine konkurentne proizvodnje koja za sobom povlači zapošljavanje, više nego očekivanu dobrobit u vremenima recesijskih turbulencija - riječi su kojima je kustosica Tatjana Bartaković pozvala i naše čitatelje da posjete izložbu. Stoga, nemojte ni vi spavati, nego se uputite na Hvar i upoznajte se s domaćim produkt dizajnerima jer će mnogi od njih, sigurni smo, osvojiti i vaša srca.

SINIŠA JOVIĆ
FOTO: NARATIV

Kvadra: 3angle za uredske prostore

Sredinom prošle godine na domaćoj sceni se iznenada pojavila Kvadra, tvrtka iz industrije namještaja, koja je nakon samo 7 mjeseci proizvodnje lansirala čitavu kolekciju na međunarodno tržište poslije uspješnog nastupa na IMM Cologne u siječnju 2012. Pored toga, sofa Revolve Kvadra Designa, koju su dizajnirali Numen/ForUse u suradnji s Bratović & Borovnjak, već je u Beogradu na 49. međunarodnom sajmu namještaja osvojila Zlatni ključ, da bi u ovoj godini osvojila i Red Dot Award.

Dizajneri iz Grupe za Kvadra Design su dizajnirali i inovativnu kolekciju 3angle, dvosjed i naslonjač, kao svojevrsno utočište za neformalno i opušteno sjedenje. Dizajn vuče na korporativni ugođaj pa namještaj idealno odgovara poslovnim prostorima.

Somewhere City: Od igrački do filma

Somewhere City, brend igrački i lutki dizajnera i ilustratora Gorana Lelasa, koji radi na relaciji Milano – New York – London – Zagreb, bio je prva globalno uspješna priča koju su prije nekoliko godina na tržište plasirali Strangeco i MoMA New York, s nastavkom u kazališnoj predstavi, a uskoro i animiranom filmu i TV emisiji.

Oblo: Prepoznati globalno

Potencijal prototipa međunarodno nagrađene didaktičke igračke Oblo (IDEA ‘08 – Gold, Red Dot Award, itd.) dizajnera Marka Pavlovića u Hrvatskoj nije prepoznat, dok ga je kanadski brend Mark Cahsensa, Great Circle Works kao prva najbrže rastuća tvrtka u 2010. godini, lansirao globalno.

Maja Mesić: Uzdaj se u se

Maja Mesić, za svoje inovativne bojice Boya osvojila je Red Dot Award, da bi nakon nekoliko godina traganja (i neodustajanja) za investitorom – odlučila pokrenuti vlastitu manufakturnu proizvodnju, nakon što je iz fonda Izvorno Hrvatsko i Inovatora Grada Zagreba primila djelomična sredstva za kupnju potrebne tehnologije za proizvodnju.

Data by Despot: Visoka tehnologija i tradicija

Brend Data by Despot, dizajnerice Svjetlane  Despot sastoji se od čak šesnaest kolekcija sitnijeg namještaja, zidnih instalacija, ukrasnih jastuka i accessoiresa. Njihova je glavna karakteristika dizajn površinskih struktura u kombinaciji visoke tehnologije i tradicionalne ručne izrade, kojima se postiže specifična estetika i identitet.

Little Horse and Baby Beuys: Spoj odjeće i igračke

Little Horse and Baby Beuys dizajnerica Maje i Mejre Mujičić kolekcija je unikatnih odjevnih predmeta koje dizajnerice same ručno izrađuju. Riječ je o spoju odjevnog predmeta i igračke, gdje je lik zeca glavna igračka koja može biti i zavjesa ili čak ogrlica, a istodobno je inspiracija za formu košulje, haljina i hlača s džepom za igračku-zeca, poistovjećujući odjevni predmet s bliskom igračkom.

Blablab: Jednostavno, a originalno

Svojevrsne igračke za odrasle poput samoljepljivog kalendara, duhovitih pregača i majica te funkcionalnih torbi i podmetača od filca dolaze iz Blablaba, ističući se svojim jednostavnim originalnim idejama koje su dizajneri Ivana Vučić i Orsat Franković transformirali u funkcionalan dizajn. Ovaj je dizajnerski tandem za svoj rad nagrađen gotovo svim međunarodnim nagradama za dizajn – od Good Design Award, iF Award, Art Directors Club NY i mnogih drugih.

Manufakturist: Osobni grijač Brrr

Manufakturist je vrlo svježi dizajn brend okupljen oko nove vlastite stolarske radionice u kojoj će dizajnirati i proizvoditi namještaj i druge funkcionalne uporabne predmete. Njega čine Mia Bogovac, Matea Bronić, Dora Đurkesac,  Maša Milovac i Kristina Volf, čiju najnoviju kolekciju “Putešestvije” čine pametni rekviziti koji morsku vodu transformiraju u sol (Zrno soli), V/V čaša (vino kroz voda) s vizualnim markerom za pravi omjer vode i vina u spravljanju bevande i gemišta, dok je osobni grijač Brrr ispunjen laganim pločicama cigle, te ga nakon zagrijavanja u pećnici samo prislonite uz tijelo. Bogovac, Đurkesac i Milovac dizajnirale su i stolić Porthos načinjen od odvojivih pladnjeva koji se praktično slažu jedan u drugi.

Grupa Products: Svjetiljkom Model otišli u legendu

Svjetiljka Model iz Grupa Products (Tihana Taraba, Ivana Pavić, Filip Despot) već je svojevrsna ikona hrvatskog dizajna, koja je bila i dijelom izlaganja talijanskog Poliforma na ovogodišnjem “Sajmu namještaja” u Milanu, dok je površina njihova jastuka Pilot inspirirana origami uzorcima na vodootpornom materijalu Tyvek, čime su jastuci idealno rješenje za sjedenje na vanjskim prostorima.

Filip Gordon Frank: Mini Me

Filip Gordon Frank pokrenuo je istoimeni brend u sklopu kojeg ovog ljeta lansira svoju viziju idealne stolne svjetiljke nazvane Mini Me. Pored toga je nedavno započeo i s proizvodnjom pepeljare Ashley od betona, savršene za mnoge eksterijere, ali i za interijere.

Ana Tevšić: Stolčić Crooked donio uzlet

Mlada dizajnerica Ana Tevšić svoj je uzlet doživjela na prošlogodišnjem Clerkenwell Design Weeku, pozvana da izloži stolčić Crooked i luster Twister. Nakon prezentacije i na London Design Festivalu, pokrenula je vlastitu proizvodnju.

Numen/ForUse: Namještaj Element u tradiciji manufakturnog stolarstva

Posve novu dimenziju turističke ponude u Hrvatskoj otvorila je Maistra izgradnjom prvog Design Hotela – Lone, na prijedlog arhitekata 3LHD-a, kojim arhitektonski objekt djeluje kao željena turistička destinacija. Dizajneri iz Numen/ForUse su dizajnirali gotovo sav namještaj za interijer i eksterijer hotela, među kojim se ističu proizvodi od masivnog drveta iz dizajn brenda Element, zagrebačke Intere, vlasnika Vladimira Mikića i Nataše Trbović.

Projekt hotela Lone u potpunosti je tako afirmirao Element, ovaj prvi domaći dizajn brend od masivnog drveta utemeljen na maloserijskoj proizvodnji i arhetipskim oblicima u tradiciji manufakturnog stolarstva, koji upućuje na izvornu kvalitetu slavonskog hrasta i vraća mu dostojanstvo izgubljeno u produkciji surogatnih oblika “masivnog namještaja”.

Goli & Bosi: Hotelska signalizacija pripovijeda priču

Split se može pohvaliti Design Hostelom Goli & Bosi koji je Virtualtourist.com u 2011. proglasio drugim najboljim hostelom na svijetu.

Na inicijativu investitora Ante Kotarca projektirali su ga arhitekti Plejić-Pelivan iz zagrebačkog STUDIJA UP, dok je dizajner Damir Gamulin, zajedno s copywriterom Nenadom Vukušićem, osmislio postojeći narativni vizualni identitet i hotelsku signalizaciju koja pripovijeda priču o Splitu, na tragu “hostela u gradu, ali i grada u hostelu”.

Na ovaj način gosti se već pri samom dolasku u hostel, htjeli to ili ne, upoznavaju sa Splitom i samim time postaju pravi Splićani barem na jedan dan.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


Photo: V. Šolin

Polica FKY iz Elementa / Photo: D. Strujić

Tatjana Bartaković

Stolić XL (Element)/ Dizajn: Numen/ForUse

Stolac Hula-Hula (Data by Despot) te stolna lampa Mini Me i pepeljara od betona Ashley (Filip G. Frank)

Lusteri ILI_ILI najnoviji su proizvod iz Grupe Products / Photo: D. Strujić

Stol XYZ (Element) izrađen je od punog drveta, preciznije od slavonskog hrasta

Ležaljka XZ (Element) izrađuje se u bijeloj, modroj i zelenoj varijanti

Polica FKY (Element) impresivne je i solidne strukture

Sklopivi naslonjač XL (Element)
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/produkt-dizajn-u-hrvatskoj-vise-ne-spava-174491 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6423a9a8bc59f0511cf3298fc11cb35ef1a4f0b3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Produkt-dizajn+u+Hrvatskoj+vi%C5%A1e+ne+spava&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fprodukt-dizajn-u-hrvatskoj-vise-ne-spava-174491 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fprodukt-dizajn-u-hrvatskoj-vise-ne-spava-174491 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Norveški par zadovoljno isprobava sofu Revolve, ikonu domaćeg industrijskog dizajna / Photo: D. Strujić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Razum & Osjećaji’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Prostorija‘Razum & Osjećaji’

Produkt-dizajn u Hrvatskoj više ne spava

Piše PSD.
27. srpnja 2012. - 14:16
Kako je u Hrvatskoj gotovo sve centralizirano tako smo se i s domaćim produkt- dizajnom, okupljenim u reprezentativan i relevantan izložbeni postav, do sada mogli uglavnom sretati samo u Zagrebu. No, organizatori izložbe “Razum & Osjećaji” potrudili su se okrenuti stvar i najbolje od onoga što se događa na ovoj mladoj, ali vrlo perspektivnoj dizajnerskoj sceni prezentirati Hvaranima i njihovim brojnim domaćim i inozemnim gostima.

- Ova izložba ilustrira sazrijevanje domaćeg produkt dizajna prema brendovima i začetak kulture dizajna u Hrvatskoj, ali je i svojevrsni presedan u kulturno-turističkom programu na Jadranskoj obali - kazala nam je kustosica izložbe Tatjana Bartaković, inače savjetnica za dizajn iz Narativa, tvrtke koja se bavi konzultingom za dizajn.

Prodajn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 09:46