StoryEditorOCM

Kako zaštititi sobno bilje od centralnog grijanja? Ako primijetite da postaju smeđe, ovo je razlog

Piše MOZAIK SD
29. studenog 2023. - 08:10

Iako zima službeno još nije stigla svi već grijemo naše domove kako bi nam doma bilo ugodan. Međutim, mnogi se vlasnici novih biljaka pitaju može li grijanje biti štetno za kućne biljke?

Postoji nekoliko važnih točaka koje treba imati na umu kada se zimi brinete za sobno bilje. Jedan od najvažnijih je održavanje temperature oko njih dosljednijom. Propuh – bio vruć ili hladan – nikad nije dobra stvar, piše Dom i Dizajn.

Budući da mnoge vrste sobnih biljaka potječu iz tropskih krajeva, možda mislite da će im povećanje topline pomoći da prežive hladnije mjesece. Međutim, to može biti problematično – pa čak i kobno. Problem uglavnom leži u nedostatku vlage; centralno grijanje čini zrak sušim, što može predstavljati stres za vaše dragocjene biljke. Previše topline u blizini također može spaliti njihovo lišće.

image
Shutterstock

Dobra vijest je da postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste se borili protiv učinaka centralnog grijanja na vaše biljke, a da pritom ne žrtvujete vlastitu udobnost.

Bez obzira imate li puno sobnih biljaka ili samo nekoliko, ovi savjeti pomoći će vam da ih održite u najboljem stanju kada vanjska temperatura padne.

ZAŠTITA SOBNIH BILJAKA OD PODNOG GRIJANJA

Podno grijanje u hladnom i svježem jutru nama može djelovati luksuzno, ali sobnim biljkama može previše zagrijati korijenje, uzrokujući stres. Da ne spominjemo, ako vam pod ponovno postane vrlo hladan kada je grijanje isključeno, dramatična fluktuacija temperature može ih šokirati.

Najjednostavniji odgovor je premjestiti svoje biljke gore i dalje od opasnosti – možda na policu, stol ili komodu. Također možete razmisliti o korištenju viseće posude za biljke obješene na čvrstu kuku. Stalci za biljke još su jedna elegantna opcija.

Ako su vaše biljke prevelike za visoko postavljanje, alternativno rješenje je dodavanje neke vrste tampona između dna lonaca i poda, poput debele plutene prostirke.

ZAŠTITA SOBNIH BILJAKA OD KAMINA I RADIJATORA

Pucketanje vatre je prekrasan prizor u domu, ali sve biljke u blizini će patiti zbog vrućine.

Isto vrijedi i za sve biljke u blizini radijatora. Osobito ako ih držite na poklopcu radijatora mogu jako stradati, posmeđiti i postati mlohave.

Kao rješenje, svoje biljke držite što dalje od takvih izvora topline. Ako rukom možete osjetiti toplinu, vjerojatno su još preblizu.

Osim toga, imajte na umu vlažnost. Redovito špricanje biljaka može pomoći. Ali postoje i drugi načini za održavanje optimalnog okoliša.

image
Shutterstock

Grupirajte biljke kako bi stvorili mikrookruženje s većom vlagom. Također možete koristiti ovlaživač zraka. Posebno je korisno u sobama s mnogo biljaka.

Alternativno, ispod posuda s biljkama stavite pladanj s vodom i kamenčićima. Kako voda isparava, povećava se vlaga oko biljaka. Pobrinite se da posude stoje na kamenčićima, a ne u vodi kako biste spriječili truljenje korijena.

Ako vaš proračun dopušta, staklenik u zatvorenom prostoru također je siguran i učinkovit način za izbjegavanje propuha i suhog zraka. Pomaže zadržati vlagu unutra, a vrući zrak vani.

Konačno, ako je moguće, svoje biljke možete premjestiti u prostorije s višom razinom vlage. To uključuje kupaonicu ili kuhinju. Samo osigurajte da novo mjesto ima dovoljno svjetla da vaše biljke mogu napredovati.

Pravilno zalijevanje sobnih biljaka također je bitno za njihovo zdravlje. Kada koristite centralno grijanje, vaše će sobne biljke brže gubiti vodu kroz lišće, što znači da ćete ih morati češće zalijevati.

Međutim, vrlo je važno ne prezasititi tlo jer to može brzo naštetiti vašim biljkama. Tlo uvijek provjeravajte prstima ili štapićem i prema tome prilagodite učestalost zalijevanja.

ZAŠTITA SOBNIH BILJAKA OD KLIMA UREĐAJA

Klima uređaj je apsolutni spasitelj u nekim domovima, održavajući temperaturu hladnom u jeku ljeta i ugodnom i toplom zimi. Ne iznenađuje da to također može naškoditi sobnim biljkama – bilo da je postavljeno na vruće ili hladno.

image
Shutterstock

Opet, može dehidrirati biljke i šokirati ih temperaturnim fluktuacijama. Dakle, najbolje što možete učiniti je premjestiti biljke na sigurno dalje od ventilacijskih otvora, poduzeti korake za održavanje visoke razine vlažnosti i prilagoditi svoju rutinu zalijevanja u skladu s tim.

Provjerite optimalnu temperaturu i za svoje sobne biljke te namjestite termostat kako vam odgovara. 

KAKO MOGU ZNATI JE LI MOJIM SOBNIM BILJKAMA PREVRUĆE?

Suhi, kovrčavi ili smeđi vrhovi na listovima vaših sobnih biljaka uobičajeni su znakovi pregrijavanja i nedostatka vlage. Zahvaćene biljke također mogu požutjeti i ispustiti lišće ili cvjetne pupoljke.

Razumijevanje specifičnih potreba svake sobne biljke i prilagođavanje njege u skladu s tim ključno je za njihovo cjelokupno zdravlje i dobrobit. Predlažemo da redovito pregledavate svoje biljke radi znakova stresa ili oštećenja i da izvršite potrebne prilagodbe kako biste im omogućili prikladno okruženje za rast i napredovanje.

MOŽE LI SOBNIM BILJKAMA BITI PREVIŠE HLADNO?

Da, sobne biljke svakako treba zaštititi od niskih temperatura. To znači da ih držite podalje od vrata i prozora s propuhom.

Imajte na umu da prozorske klupice noću mogu postati vrlo hladne. Ako navlačite zavjese, pobrinite se da vaše biljke budu na ‘sobnoj‘ strani, a ne na strani uz staklo, piše Dom i Dizajn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:28