stdClass Object ( [id] => 1362473 [title] => Arhitekt Goran Žurić o novom trendu: ‘Klasika bolje utječe na raspoloženje od moderne gradnje, ali puno je problema‘ [alias] => arhitekt-goran-zuric-o-novom-trendu-klasika-bolje-utjece-na-raspolozenje-od-moderne-gradnje-ali-puno-je-problema [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posljednjih dana prilično se uzburkala javnost nakon što je na natječaju za gradnju nove zgrade umjesto potleušice na zagrebačkom Langovu trgu pobijedio projekt studija Ivanišin.Kabashi. Riječ je o projektu modernog objekta, strogih ravnih linija kakve se danas obično i grade, a odabir je obrazložen između ostalog i zbog "uspješnog uklapanja u povijesni i ambijentalni kontekst".

I sve bi to bilo u redu da se na natječaju nije pojavio i projekt zagrebačkog arhitekta Gorana Žurića koji je htio predložiti uglovnicu inspiriranu arhitekturom od prije stotinjak godina, zapravo stilom koji i prevladava u širem centru Zagreba.

---

---

To je upravo gradnja koju poistovjećujemo s metropolom, ono što pamtimo već za prvog posjeta Zagrebu, Osijeku ili Beču, Budimpešti ili bilo kojem europskom gradu koji pamti slavna klasična arhitektonska vremena. Ovaj hrabri prijedlog s drukčijim pristupom arhitekturi nije bio prvi pokušaj arhitekta Žurića.

- Još za vrijeme studija bilo je jasno da nešto s arhitektonskom edukacijom nije valjalo. Ipak, prvi takav pokušaj imao sam prije nekoliko godina kada sam pokušao oblikovati nekoliko novih pročelja u Zagrebu. Već je tada bilo jasno da urbanistički propisi nisu prilagođeni ovakvom tipu arhitekture jer često pretpostavljaju da je svijetla visina etaže 250 cm. Također, nije jasno je li moguće projektirati mansardni krov itd. Zapravo je s trenutačnim urbanističkim propisima teško raditi klasičnu četvrt.

---

image

Prijedlog novogradnje na zagrebačkom Langovom trgu arhitekta Gorana Žurića
 

Privatni album
---

Objasnite zašto graditi zgradu po uzoru na austrougarsku arhitekturu i zašto je ta retro arhitektura ugodnija oku?

- Pitanje stila je ovdje manje važno kao i ideja o vraćanju u povijest. Cilj je izgraditi mjesto koje će biti privlačno svojim stanovnicima iz generacije u generaciju, mjesto koje je trajno i nasljedivo. I sami znamo koji dijelovi grada su najprivlačniji posjetiteljima. To su uvijek povijesne jezgre. Ako je mjesto privlačno, imat ćemo cijeli niz pozitivnih efekata koji djeluju na njegovu održivost.

Postulati klasike

Dobar prostor uvijek kreće od urbanizma koji kao i klasična arhitektura ima svoja pravila koja kao da se više ne koriste. Klasičan grad ima svoja pravila. On je gust u centru i prorjeđuje se prema rubu. Mreža fraktalnih ulica se iz srednjovjekovnog dijela pretvara u pravilne blokove iz 19. stoljeća s gradskim kućama i grad se dalje obiteljskim kućama širi u predgrađe. Kada jedan takav blok ostane neizgrađen tu nastaje javni prostor ili gradski park koji može biti izgrađen u kombinaciji s javnom institucijom. Javni prostor čine ulice i "izostavljeni blokovi", a sve ostalo je privatno. Javne zgrade često su postavljene u glavnu os važne prometnice ili neke vizure.

---

image

Gornji grad na kakav smo navikli u Zagrebu

 

Boris Kovačev/Cropix
---

Pojedine zgrade oblikovane su u skladu s geometrijom parcele u takvom gradu. Tu mogu nastajati razni oblici kao što su tornjevi na uglu, odrezani uglovi, konkavna pročelja koja mogu oblikovati trgove itd. Takve stvari nam pomažu da se snalazimo i da naša četvrt ima jasnu prepoznatljivost i karakter. Tek sada dolazimo do pročelja zgrade. Tu se koriste neki temeljni principi gradnje a to su simetrija koja pomaže orijentaciji, ali i statici zgrade. Zatim naglasak centra i ugla. Veće stvari uvijek idu dole, a lakše gore. Zapravo je pročelje izraz gravitacije kojoj se pokorava. Na kraju dolazi ornament koji je izraz nosive konstrukcije, tj. obrtnički detalj koji je potreban da bi se osjećali ugodnije.

Možemo reći da je cijeli klasičan grad od mjerila urbanizma do pročelja kao fraktal, tj. da nastaje po principu organizirane kompleksnosti. Postulate klasičnog grada izvrsno su opisali Leon Krier i Camillo Sitte koji je pisao o umjetničkim principima gradnje grada. S obzirom da moderna arhitektura koristi jako pojednostavljene oblike u kojima nema nikakve kompleksnosti ona zbog same svoje geometrije nije sposobna napraviti trajno privlačno mjesto iako mnoge takve zgrade izgledaju efektno iz daljine ili na arhitektonskoj fotografiji.

---

image

Idejni prijedlog kuće na dubrovačkom području arhitekta Gorana Žurića
 

Privatni album
---

Ako nam je ugodnije gledati klasičnu arhitekturu, zašto onda tako nešto kod nas ne može proći?

- S obzirom da prostor utječe na ponašanje stanovnika nije jasno zašto ne potičemo gradnju onakvog prostora koji je privlačan velikoj većini stanovnika. Problema ima jako puno. Od toga da često ne postoji prikladni urbanizam u kojeg se klasična arhitektura može uklopiti, da su početni troškovi gradnje viši, do toga da je danas malo obrtnika. Dodatni problem je arhitektonsko obrazovanje koje nastoji novu klasičnu arhitekturu potpuno obezvrijediti, prikazati je lažnom i zabraniti je jer navodno nije u duhu vremena. Zanimljiv je citat Marjo Uotilae, finske aktivistice za ljepše gradove, koji kaže: Zgrade bi trebale odražavati svoje vrijeme, ali tko odlučuje koji je primjeren način odražavanja vlastitog vremena? Mi zapravo znamo točno kakve prostore moramo graditi da bi bili privlačni, ali se to kroz arhitektonsko obrazovanje relativizira na način da se kaže da je ljepota ionako subjektivna.

Mjesta s karakterom

Utječe li cijena gradnje i održavanje takvih novih klasičnih gradnji? Jesu li ovakve zgrade skuplje?

- Ovakve zgrade imaju veće početne troškove, ali stare na mnogo graciozniji način. Prljavština pomaže ukrašenim pročeljima dobiti na karakteru i često naglašava volumen detalja. Osim trajnih materijala koriste se debeli zidovi umjesto staklenih stijena koji pomažu smanjiti ugljični otisak. Pročelje se ne mora potpuno zamijeniti svakih 40 godina kao kod nekih suvremenih pročelja.

Mogu li zgrade građene kao klasične austrougarske, unutar svojih zidova omogućiti moderan održiv život svojim stanarima?

- Cilj i jest uvijek zadovoljiti sve suvremene funkcionalne potrebe. Zgrada mora biti otporna na potres, imati mali ugljični otisak, zaštićena od buke, imati funkcionalnu kuhinju i kupaonicu, ali i osobinu da izgleda ugodno prolaznicima. Gradska četvrt mora imati riješeno parkiranje, ali mora imati i karakter.

Prije koju godinu su u Velikoj Britaniji srušili moderno građeni hotel u staklu i na istom mjestu izgradili hotel kakav je bio prije stotinjak godina, po starim nacrtima. Je li vam poznato to ili možda nešto slično u svijetu da ruše moderno građene objekte i vraćaju se starim nacrtima?

- Možda mislite na University Arms Hotel u Cambridgeu? Tamo je ranije stajao jedan stari hotel koji je zamijenjen jednom neprikladnom zgradom u 70-im godinama. Ta zgrada je srušena i napravljen je novi hotel u povijesnom stilu s gigantskim "grčkim" stupovima na glavnom ulazu. Hotel je projektirao John Simpson. Downing College također ima dvije nove klasične zgrade unutar svog dvorišta. To su Howard Building koji su projektirali Quinlan Terry i njegov sin Francis te Maitland Robinson Library koji je projektirao Quinlan Terry i koja je izgrađena još 1993. Cambridge je inače mjesto ljetne škole klasične arhitekture (jer studij ne postoji) koju sam i sam pohađao 2022. godine, na kojoj nastoje pridobiti mlađe ljude i pokazati im izgrađenim primjerima da je moguće graditi mjesta s karakterom kao nekada.

---

image

Moderna arhitektura zbog same svoje geometrije nije sposobna napraviti trajno privlačno mjesto
 

Tea Cimaš/Cropix
---

Švedski pokret

Švedski pokret Arkitekturupproret, na jednoj platforni okuplja više od 24.000, a na drugoj skoro 65.000 pratitelja. Fascinira činjenica da su se neki ljudi, tko zna kojih profila okupili i bune se protiv kvadratastih, dosadnih objekata i često objavljuju primjere iz Švedske i drugih zemalja, gdje su betonske građevine srušene i izgrađene nove u skladu s okolnom arhitekturom. Kako gledate na te težnje ‘običnih‘ ljudi?

- Arhitektonska pobuna je poznati pokret iz Švedske koja svoju podružnicu ima i u Hrvatskoj i ja im često udijelim savjet. U Skandinaviji je također važan rad Michaela Diamanta - običnog čovjeka koji je osnovao stranicu New Traditional Architecture & Urbanism i koji svojim sadržajem promovira ovu temu. Michaela sam upoznao na Facebooku i od tada smo u kontaktu. On me naučio kako argumentirati stavove za novi klasicizam. Zato vam i mogu odgovoriti na Vaša pitanja. Gradnja u povijesnim stilovima u drugim zemljama Europe i svijeta prilično je uobičajena, posebno sve jačom aktivacijom građana na Arhitektonskoj pobuni.

U europskim okvirima istaknuti treba Veliku Britaniju, Poljsku, skandinavske zemlje, Njemačku, Nizozemsku, nama susjednu Mađarsku… U Poljskoj i Njemačkoj su rekonstruirane jezgre mnogih gradova porušenih u 2. svjetskom ratu. U Poljskoj praktično i čitavi gradovi – interesantno velikim dijelom, ako ne i većinom, upravo s njemačkom kulturnom pozadinom! U gotovo svim zemljama Europe postoje takvi projekti i ostvarenja. U Mađarskoj postoji i državni program koji stoji iza takvih rekonstrukcija i obnova. Kada velikoj većini ljudi nešto smeta to svakako treba uvažiti. Čak je i Vitruvije (rimski pisac, arhitekt i vojni inženjer, prvi poznati teoretičar arhitekture, op.a.) rekao da "Bilo koja vrsta ljudi, pa i laici, mogu prepoznati dobar rad (zgradu). Razlika između profesionalaca i laika je što laici to vide tek kada je zgrada dovršena, a profesionalci odmah".

---

image

Zgrada HAZU-a na Langovom trgu u Zagrebu tipičan je primjer klasične arhitekture
 

Marko Todorov/Cropix
---

Erozije prostora

Kakvi su trendovi u svijetu po pitanju arhitekture, ako izuzmemo neke dubaijevske nebodere i slično. Kakva je budućnost sivih, ravnih, staklenih... objekata?

- Arhitektura u bogatim zemljama je uvijek kvalitetnija nego kao kod nas, ali je načelno stanje jednako loše. Jednako su ružni ulazi u sve europske gradove: London, Pariz, Stuttgart, Linz pa i Beč. Jednako bodu u oči interpolacije u starim gradovima. Dok god donose novac svojim vlasnicima neće se ništa značajnije promijeniti. Baš nasuprot takva arhitektura će se predstavljati kao primjer - jer to rade bogate zemlje.

Što se događa u hrvatskoj arhitekturi zadnjih tridesetak godina?

- Prva erozija karaktera prostora na mala vrata dogodila se 30-ih godina, kada počinju nicati prve kocke, ali klasičnih proporcija. Druga velika erozija dogodila se nakon Drugog svjetskog rata kada su niknula bezbrojna sterilna naselja u svim gradovima svijeta, ne samo u Hrvatskoj. Nastojala se zadovoljiti potreba naglog rasta stanovništva. Rađena su naselja koja uglavnom zadovoljavaju tehničke potrebe i stanovi s korektnim tlocrtima. Treća strmoglava stepenica dogodila se od 90-ih nadalje, kada ne postoji više ništa od navedenog. Ne postoji niti karakter, a i stanovi su često premali.

Na kraju, vrijedno je spomenuti vezu Dalmacije i Velike Britanije koja ima dugačku tradiciju novog klasicizma. Taj kvalitetni, britanski tip klasične gradnje s kamenim pročeljima idealan je za Dalmaciju, regiju koju su Britanci posjećivali u sklopu svog Grand Toura. Robert Adam je izradio crteže Dioklecijanove palače, koja je onda utjecala na gradnju na cijelom engleskom govornom području. Možda je vrijeme da ovog puta Dalmacija uzme nešto od Velike Britanije i da se otvorimo njenom utjecaju kako bi postali svjesni da i novogradnja može imati karakter.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobuna arhitekture [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => pobuna arhitekture 2 0 10832 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-09 10:22:37 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Grizelj-Ivić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-10 09:48:01 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2024-02-10 09:48:01 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Arhitekt Goran Žurić o novom trendu: 'Klasika bolje utječe na raspoloženje od moderne gradnje, ali puno je problema' page_title=Arhitekt Goran Žurić o novom trendu: 'Klasika bolje utječe na raspoloženje od moderne gradnje, ali puno je problema' [metakey] => arhitekt, arhitektura, goran žurić, moderna arhitektura, klasična arhitektura [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26540573.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26527031.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/1258445.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26526719.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26526901.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26527070.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26527029.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26540052.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, Privatni album","Luka Gerlanc\/Cropix\/","Tea Cima\u0161\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Marko Todorov\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

S obzirom da prostor utje\u010de na pona\u0161anje stanovnika nije jasno za\u0161to ne poti\u010demo gradnju onakvog prostora koji je privla\u010dan velikoj ve\u0107ini stanovnik, isti\u010de Goran \u017duri\u0107<\/p>","

Klasi\u010dna fasada u Zadru
\n\u00a0<\/p>","

Moderna arhitektura zbog same svoje geometrije nije sposobna napraviti trajno privla\u010dno mjesto
\n\u00a0<\/p>","

Idejni prijedlog ku\u0107e na dubrova\u010dkom podru\u010dju arhitekta Gorana \u017duri\u0107a
\n\u00a0<\/p>","

Arhitekt Goran \u017duri\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Zgrada HAZU-a na Langovom trgu u Zagrebu tipi\u010dan je primjer klasi\u010dne arhitekture
\n\u00a0<\/p>","

Gornji grad na kakav smo navikli u Zagrebu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Prijedlog novogradnje na zagreba\u010dkom Langovom trgu arhitekta Gorana \u017duri\u0107a
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1368","hd_26540573_1920.jpg":"1920x1080","k_26540573_1280.jpg":"1280x1280","k_26540573_1024.jpg":"1024x1024","k_26540573_640.jpg":"640x640","k_26540573_480.jpg":"480x480","k_26540573_340.jpg":"340x340","k_26540573_220.jpg":"220x220","o_26540573_1280.jpg":"1280x912","o_26540573_1024.jpg":"1024x729","o_26540573_640.jpg":"640x456","o_26540573_480.jpg":"480x342","o_26540573_340.jpg":"340x242","o_26540573_220.jpg":"220x156","h_26540573_1280.jpg":"1280x854","h_26540573_1024.jpg":"1024x683","h_26540573_640.jpg":"640x427","h_26540573_480.jpg":"480x320","h_26540573_340.jpg":"340x227","h_26540573_220.jpg":"220x147","pp_26540573_1280.jpg":"1280x1628","pp_26540573_1024.jpg":"1024x1303","pp_26540573_640.jpg":"640x814","pp_26540573_480.jpg":"480x611","pp_26540573_340.jpg":"340x432","pp_26540573_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26527031_1920.jpg":"1920x1080","k_26527031_1280.jpg":"1280x1280","k_26527031_1024.jpg":"1024x1024","k_26527031_640.jpg":"640x640","k_26527031_480.jpg":"480x480","k_26527031_340.jpg":"340x340","k_26527031_220.jpg":"220x220","o_26527031_1280.jpg":"1280x854","o_26527031_1024.jpg":"1024x683","o_26527031_640.jpg":"640x427","o_26527031_480.jpg":"480x320","o_26527031_340.jpg":"340x227","o_26527031_220.jpg":"220x146","h_26527031_1280.jpg":"1280x854","h_26527031_1024.jpg":"1024x683","h_26527031_640.jpg":"640x427","h_26527031_480.jpg":"480x320","h_26527031_340.jpg":"340x227","h_26527031_220.jpg":"220x147","pp_26527031_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527031_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527031_640.jpg":"640x814","pp_26527031_480.jpg":"480x611","pp_26527031_340.jpg":"340x432","pp_26527031_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1536","hd_1258445_1920.jpg":"1920x1080","k_1258445_1280.jpg":"1280x1280","k_1258445_1024.jpg":"1024x1024","k_1258445_640.jpg":"640x640","k_1258445_480.jpg":"480x480","k_1258445_340.jpg":"340x340","k_1258445_220.jpg":"220x220","o_1258445_1280.jpg":"1280x1024","o_1258445_1024.jpg":"1024x819","o_1258445_640.jpg":"640x512","o_1258445_480.jpg":"480x384","o_1258445_340.jpg":"340x272","o_1258445_220.jpg":"220x176","h_1258445_1280.jpg":"1280x854","h_1258445_1024.jpg":"1024x683","h_1258445_640.jpg":"640x427","h_1258445_480.jpg":"480x320","h_1258445_340.jpg":"340x227","h_1258445_220.jpg":"220x147","pp_1258445_1280.jpg":"1280x1628","pp_1258445_1024.jpg":"1024x1303","pp_1258445_640.jpg":"640x814","pp_1258445_480.jpg":"480x611","pp_1258445_340.jpg":"340x432","pp_1258445_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26526719_1920.jpg":"1920x1080","k_26526719_1280.jpg":"1280x1280","k_26526719_1024.jpg":"1024x1024","k_26526719_640.jpg":"640x640","k_26526719_480.jpg":"480x480","k_26526719_340.jpg":"340x340","k_26526719_220.jpg":"220x220","o_26526719_1280.jpg":"1280x853","o_26526719_1024.jpg":"1024x682","o_26526719_640.jpg":"640x426","o_26526719_480.jpg":"480x320","o_26526719_340.jpg":"340x226","o_26526719_220.jpg":"220x146","h_26526719_1280.jpg":"1280x854","h_26526719_1024.jpg":"1024x683","h_26526719_640.jpg":"640x427","h_26526719_480.jpg":"480x320","h_26526719_340.jpg":"340x227","h_26526719_220.jpg":"220x147","pp_26526719_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526719_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526719_640.jpg":"640x814","pp_26526719_480.jpg":"480x611","pp_26526719_340.jpg":"340x432","pp_26526719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x2340","hd_26526901_1920.jpg":"1920x1080","k_26526901_1280.jpg":"1280x1280","k_26526901_1024.jpg":"1024x1024","k_26526901_640.jpg":"640x640","k_26526901_480.jpg":"480x480","k_26526901_340.jpg":"340x340","k_26526901_220.jpg":"220x220","o_26526901_1280.jpg":"1280x2773","o_26526901_1024.jpg":"1024x2218","o_26526901_640.jpg":"640x1386","o_26526901_480.jpg":"480x1040","o_26526901_340.jpg":"340x736","o_26526901_220.jpg":"220x476","h_26526901_1280.jpg":"1280x854","h_26526901_1024.jpg":"1024x683","h_26526901_640.jpg":"640x427","h_26526901_480.jpg":"480x320","h_26526901_340.jpg":"340x227","h_26526901_220.jpg":"220x147","pp_26526901_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526901_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526901_640.jpg":"640x814","pp_26526901_480.jpg":"480x611","pp_26526901_340.jpg":"340x432","pp_26526901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26527070_1920.jpg":"1920x1080","k_26527070_1280.jpg":"1280x1280","k_26527070_1024.jpg":"1024x1024","k_26527070_640.jpg":"640x640","k_26527070_480.jpg":"480x480","k_26527070_340.jpg":"340x340","k_26527070_220.jpg":"220x220","o_26527070_1280.jpg":"1280x853","o_26527070_1024.jpg":"1024x682","o_26527070_640.jpg":"640x426","o_26527070_480.jpg":"480x320","o_26527070_340.jpg":"340x226","o_26527070_220.jpg":"220x146","h_26527070_1280.jpg":"1280x854","h_26527070_1024.jpg":"1024x683","h_26527070_640.jpg":"640x427","h_26527070_480.jpg":"480x320","h_26527070_340.jpg":"340x227","h_26527070_220.jpg":"220x147","pp_26527070_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527070_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527070_640.jpg":"640x814","pp_26527070_480.jpg":"480x611","pp_26527070_340.jpg":"340x432","pp_26527070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26527029_1920.jpg":"1920x1080","k_26527029_1280.jpg":"1280x1280","k_26527029_1024.jpg":"1024x1024","k_26527029_640.jpg":"640x640","k_26527029_480.jpg":"480x480","k_26527029_340.jpg":"340x340","k_26527029_220.jpg":"220x220","o_26527029_1280.jpg":"1280x853","o_26527029_1024.jpg":"1024x682","o_26527029_640.jpg":"640x426","o_26527029_480.jpg":"480x320","o_26527029_340.jpg":"340x226","o_26527029_220.jpg":"220x146","h_26527029_1280.jpg":"1280x854","h_26527029_1024.jpg":"1024x683","h_26527029_640.jpg":"640x427","h_26527029_480.jpg":"480x320","h_26527029_340.jpg":"340x227","h_26527029_220.jpg":"220x147","pp_26527029_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527029_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527029_640.jpg":"640x814","pp_26527029_480.jpg":"480x611","pp_26527029_340.jpg":"340x432","pp_26527029_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2388","hd_26540052_1920.jpg":"1920x1080","k_26540052_1280.jpg":"1280x1280","k_26540052_1024.jpg":"1024x1024","k_26540052_640.jpg":"640x640","k_26540052_480.jpg":"480x480","k_26540052_340.jpg":"340x340","k_26540052_220.jpg":"220x220","o_26540052_1280.jpg":"1280x1592","o_26540052_1024.jpg":"1024x1273","o_26540052_640.jpg":"640x796","o_26540052_480.jpg":"480x597","o_26540052_340.jpg":"340x422","o_26540052_220.jpg":"220x273","h_26540052_1280.jpg":"1280x854","h_26540052_1024.jpg":"1024x683","h_26540052_640.jpg":"640x427","h_26540052_480.jpg":"480x320","h_26540052_340.jpg":"340x227","h_26540052_220.jpg":"220x147","pp_26540052_1280.jpg":"1280x1628","pp_26540052_1024.jpg":"1024x1303","pp_26540052_640.jpg":"640x814","pp_26540052_480.jpg":"480x611","pp_26540052_340.jpg":"340x432","pp_26540052_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4162057 Threads: 2 Questions: 126036347 Slow queries: 54623 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3818003 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) ) [link] => /mozaik/prostorija/arhitekt-goran-zuric-o-novom-trendu-klasika-bolje-utjece-na-raspolozenje-od-moderne-gradnje-ali-puno-je-problema-1362473 [printLink] => /mozaik/prostorija/arhitekt-goran-zuric-o-novom-trendu-klasika-bolje-utjece-na-raspolozenje-od-moderne-gradnje-ali-puno-je-problema-1362473?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 457527 [name] => arhitekt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitekt [link] => /tag/arhitekt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 338458 [name] => arhitektura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitektura [link] => /tag/arhitektura ) [2] => stdClass Object ( [id] => 747389 [name] => goran žurić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 11:50:11 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-zuric [link] => /tag/goran-zuric ) [3] => stdClass Object ( [id] => 507409 [name] => moderna arhitektura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => moderna-arhitektura [link] => /tag/moderna-arhitektura ) [4] => stdClass Object ( [id] => 747390 [name] => klasična arhitektura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 11:50:11 [main_article_id] => 0 [alias] => klasicna-arhitektura [link] => /tag/klasicna-arhitektura ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobuna arhitekture [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Arhitekt Goran Žurić o novom trendu: ‘Klasika bolje utječe na raspoloženje od moderne gradnje, ali puno je problema‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26540573.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Privatni album [mainImageDesc] =>

S obzirom da prostor utječe na ponašanje stanovnika nije jasno zašto ne potičemo gradnju onakvog prostora koji je privlačan velikoj većini stanovnik, ističe Goran Žurić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26540573.jpg [title] =>

S obzirom da prostor utječe na ponašanje stanovnika nije jasno zašto ne potičemo gradnju onakvog prostora koji je privlačan velikoj većini stanovnik, ističe Goran Žurić

Cropix, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26527031.jpg [title] =>

Klasična fasada u Zadru
 

Luka Gerlanc/Cropix/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/1258445.jpg [title] =>

Moderna arhitektura zbog same svoje geometrije nije sposobna napraviti trajno privlačno mjesto
 

Tea Cimaš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26526719.jpg [title] =>

Idejni prijedlog kuće na dubrovačkom području arhitekta Gorana Žurića
 

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26526901.jpg [title] =>

Arhitekt Goran Žurić
 

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26527070.jpg [title] =>

Zgrada HAZU-a na Langovom trgu u Zagrebu tipičan je primjer klasične arhitekture
 

Marko Todorov/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26527029.jpg [title] =>

Gornji grad na kakav smo navikli u Zagrebu

 

Boris Kovačev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26540052.jpg [title] =>

Prijedlog novogradnje na zagrebačkom Langovom trgu arhitekta Gorana Žurića
 

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Posljednjih dana prilično se uzburkala javnost nakon što je na natječaju za gradnju nove zgrade umjesto potleušice na zagrebačkom Langovu trgu pobijedio projekt studija Ivanišin.Kabashi. Riječ je o projektu modernog objekta, strogih ravnih linija kakve se danas obično i grade, a odabir je obrazložen između ostalog i zbog "uspješnog uklapanja u povijesni i ambijentalni kontekst".

I sve bi to bilo u redu da se na natječaju nije pojavio i projekt zagrebačkog arhitekta Gorana Žurića koji je htio predložiti uglovnicu inspiriranu arhitekturom od prije stotinjak godina, zapravo stilom koji i prevladava u širem centru Zagreba.

---

---

To je upravo gradnja koju poistovjećujemo s metropolom, ono što pamtimo već za prvog posjeta Zagrebu, Osijeku ili Beču, Budimpešti ili bilo kojem europskom gradu koji pamti slavna klasična arhitektonska vremena. Ovaj hrabri prijedlog s drukčijim pristupom arhitekturi nije bio prvi pokušaj arhitekta Žurića.

- Još za vrijeme studija bilo je jasno da nešto s arhitektonskom edukacijom nije valjalo. Ipak, prvi takav pokušaj imao sam prije nekoliko godina kada sam pokušao oblikovati nekoliko novih pročelja u Zagrebu. Već je tada bilo jasno da urbanistički propisi nisu prilagođeni ovakvom tipu arhitekture jer često pretpostavljaju da je svijetla visina etaže 250 cm. Također, nije jasno je li moguće projektirati mansardni krov itd. Zapravo je s trenutačnim urbanističkim propisima teško raditi klasičnu četvrt.

---

image

Prijedlog novogradnje na zagrebačkom Langovom trgu arhitekta Gorana Žurića
 

Privatni album
---

Objasnite zašto graditi zgradu po uzoru na austrougarsku arhitekturu i zašto je ta retro arhitektura ugodnija oku?

- Pitanje stila je ovdje manje važno kao i ideja o vraćanju u povijest. Cilj je izgraditi mjesto koje će biti privlačno svojim stanovnicima iz generacije u generaciju, mjesto koje je trajno i nasljedivo. I sami znamo koji dijelovi grada su najprivlačniji posjetiteljima. To su uvijek povijesne jezgre. Ako je mjesto privlačno, imat ćemo cijeli niz pozitivnih efekata koji djeluju na njegovu održivost.

Postulati klasike

Dobar prostor uvijek kreće od urbanizma koji kao i klasična arhitektura ima svoja pravila koja kao da se više ne koriste. Klasičan grad ima svoja pravila. On je gust u centru i prorjeđuje se prema rubu. Mreža fraktalnih ulica se iz srednjovjekovnog dijela pretvara u pravilne blokove iz 19. stoljeća s gradskim kućama i grad se dalje obiteljskim kućama širi u predgrađe. Kada jedan takav blok ostane neizgrađen tu nastaje javni prostor ili gradski park koji može biti izgrađen u kombinaciji s javnom institucijom. Javni prostor čine ulice i "izostavljeni blokovi", a sve ostalo je privatno. Javne zgrade često su postavljene u glavnu os važne prometnice ili neke vizure.

---

image

Gornji grad na kakav smo navikli u Zagrebu

 

Boris Kovačev/Cropix
---

Pojedine zgrade oblikovane su u skladu s geometrijom parcele u takvom gradu. Tu mogu nastajati razni oblici kao što su tornjevi na uglu, odrezani uglovi, konkavna pročelja koja mogu oblikovati trgove itd. Takve stvari nam pomažu da se snalazimo i da naša četvrt ima jasnu prepoznatljivost i karakter. Tek sada dolazimo do pročelja zgrade. Tu se koriste neki temeljni principi gradnje a to su simetrija koja pomaže orijentaciji, ali i statici zgrade. Zatim naglasak centra i ugla. Veće stvari uvijek idu dole, a lakše gore. Zapravo je pročelje izraz gravitacije kojoj se pokorava. Na kraju dolazi ornament koji je izraz nosive konstrukcije, tj. obrtnički detalj koji je potreban da bi se osjećali ugodnije.

Možemo reći da je cijeli klasičan grad od mjerila urbanizma do pročelja kao fraktal, tj. da nastaje po principu organizirane kompleksnosti. Postulate klasičnog grada izvrsno su opisali Leon Krier i Camillo Sitte koji je pisao o umjetničkim principima gradnje grada. S obzirom da moderna arhitektura koristi jako pojednostavljene oblike u kojima nema nikakve kompleksnosti ona zbog same svoje geometrije nije sposobna napraviti trajno privlačno mjesto iako mnoge takve zgrade izgledaju efektno iz daljine ili na arhitektonskoj fotografiji.

---

image

Idejni prijedlog kuće na dubrovačkom području arhitekta Gorana Žurića
 

Privatni album
---

Ako nam je ugodnije gledati klasičnu arhitekturu, zašto onda tako nešto kod nas ne može proći?

- S obzirom da prostor utječe na ponašanje stanovnika nije jasno zašto ne potičemo gradnju onakvog prostora koji je privlačan velikoj većini stanovnika. Problema ima jako puno. Od toga da često ne postoji prikladni urbanizam u kojeg se klasična arhitektura može uklopiti, da su početni troškovi gradnje viši, do toga da je danas malo obrtnika. Dodatni problem je arhitektonsko obrazovanje koje nastoji novu klasičnu arhitekturu potpuno obezvrijediti, prikazati je lažnom i zabraniti je jer navodno nije u duhu vremena. Zanimljiv je citat Marjo Uotilae, finske aktivistice za ljepše gradove, koji kaže: Zgrade bi trebale odražavati svoje vrijeme, ali tko odlučuje koji je primjeren način odražavanja vlastitog vremena? Mi zapravo znamo točno kakve prostore moramo graditi da bi bili privlačni, ali se to kroz arhitektonsko obrazovanje relativizira na način da se kaže da je ljepota ionako subjektivna.

Mjesta s karakterom

Utječe li cijena gradnje i održavanje takvih novih klasičnih gradnji? Jesu li ovakve zgrade skuplje?

- Ovakve zgrade imaju veće početne troškove, ali stare na mnogo graciozniji način. Prljavština pomaže ukrašenim pročeljima dobiti na karakteru i često naglašava volumen detalja. Osim trajnih materijala koriste se debeli zidovi umjesto staklenih stijena koji pomažu smanjiti ugljični otisak. Pročelje se ne mora potpuno zamijeniti svakih 40 godina kao kod nekih suvremenih pročelja.

Mogu li zgrade građene kao klasične austrougarske, unutar svojih zidova omogućiti moderan održiv život svojim stanarima?

- Cilj i jest uvijek zadovoljiti sve suvremene funkcionalne potrebe. Zgrada mora biti otporna na potres, imati mali ugljični otisak, zaštićena od buke, imati funkcionalnu kuhinju i kupaonicu, ali i osobinu da izgleda ugodno prolaznicima. Gradska četvrt mora imati riješeno parkiranje, ali mora imati i karakter.

Prije koju godinu su u Velikoj Britaniji srušili moderno građeni hotel u staklu i na istom mjestu izgradili hotel kakav je bio prije stotinjak godina, po starim nacrtima. Je li vam poznato to ili možda nešto slično u svijetu da ruše moderno građene objekte i vraćaju se starim nacrtima?

- Možda mislite na University Arms Hotel u Cambridgeu? Tamo je ranije stajao jedan stari hotel koji je zamijenjen jednom neprikladnom zgradom u 70-im godinama. Ta zgrada je srušena i napravljen je novi hotel u povijesnom stilu s gigantskim "grčkim" stupovima na glavnom ulazu. Hotel je projektirao John Simpson. Downing College također ima dvije nove klasične zgrade unutar svog dvorišta. To su Howard Building koji su projektirali Quinlan Terry i njegov sin Francis te Maitland Robinson Library koji je projektirao Quinlan Terry i koja je izgrađena još 1993. Cambridge je inače mjesto ljetne škole klasične arhitekture (jer studij ne postoji) koju sam i sam pohađao 2022. godine, na kojoj nastoje pridobiti mlađe ljude i pokazati im izgrađenim primjerima da je moguće graditi mjesta s karakterom kao nekada.

---

image

Moderna arhitektura zbog same svoje geometrije nije sposobna napraviti trajno privlačno mjesto
 

Tea Cimaš/Cropix
---

Švedski pokret

Švedski pokret Arkitekturupproret, na jednoj platforni okuplja više od 24.000, a na drugoj skoro 65.000 pratitelja. Fascinira činjenica da su se neki ljudi, tko zna kojih profila okupili i bune se protiv kvadratastih, dosadnih objekata i često objavljuju primjere iz Švedske i drugih zemalja, gdje su betonske građevine srušene i izgrađene nove u skladu s okolnom arhitekturom. Kako gledate na te težnje ‘običnih‘ ljudi?

- Arhitektonska pobuna je poznati pokret iz Švedske koja svoju podružnicu ima i u Hrvatskoj i ja im često udijelim savjet. U Skandinaviji je također važan rad Michaela Diamanta - običnog čovjeka koji je osnovao stranicu New Traditional Architecture & Urbanism i koji svojim sadržajem promovira ovu temu. Michaela sam upoznao na Facebooku i od tada smo u kontaktu. On me naučio kako argumentirati stavove za novi klasicizam. Zato vam i mogu odgovoriti na Vaša pitanja. Gradnja u povijesnim stilovima u drugim zemljama Europe i svijeta prilično je uobičajena, posebno sve jačom aktivacijom građana na Arhitektonskoj pobuni.

U europskim okvirima istaknuti treba Veliku Britaniju, Poljsku, skandinavske zemlje, Njemačku, Nizozemsku, nama susjednu Mađarsku… U Poljskoj i Njemačkoj su rekonstruirane jezgre mnogih gradova porušenih u 2. svjetskom ratu. U Poljskoj praktično i čitavi gradovi – interesantno velikim dijelom, ako ne i većinom, upravo s njemačkom kulturnom pozadinom! U gotovo svim zemljama Europe postoje takvi projekti i ostvarenja. U Mađarskoj postoji i državni program koji stoji iza takvih rekonstrukcija i obnova. Kada velikoj većini ljudi nešto smeta to svakako treba uvažiti. Čak je i Vitruvije (rimski pisac, arhitekt i vojni inženjer, prvi poznati teoretičar arhitekture, op.a.) rekao da "Bilo koja vrsta ljudi, pa i laici, mogu prepoznati dobar rad (zgradu). Razlika između profesionalaca i laika je što laici to vide tek kada je zgrada dovršena, a profesionalci odmah".

---

image

Zgrada HAZU-a na Langovom trgu u Zagrebu tipičan je primjer klasične arhitekture
 

Marko Todorov/Cropix
---

Erozije prostora

Kakvi su trendovi u svijetu po pitanju arhitekture, ako izuzmemo neke dubaijevske nebodere i slično. Kakva je budućnost sivih, ravnih, staklenih... objekata?

- Arhitektura u bogatim zemljama je uvijek kvalitetnija nego kao kod nas, ali je načelno stanje jednako loše. Jednako su ružni ulazi u sve europske gradove: London, Pariz, Stuttgart, Linz pa i Beč. Jednako bodu u oči interpolacije u starim gradovima. Dok god donose novac svojim vlasnicima neće se ništa značajnije promijeniti. Baš nasuprot takva arhitektura će se predstavljati kao primjer - jer to rade bogate zemlje.

Što se događa u hrvatskoj arhitekturi zadnjih tridesetak godina?

- Prva erozija karaktera prostora na mala vrata dogodila se 30-ih godina, kada počinju nicati prve kocke, ali klasičnih proporcija. Druga velika erozija dogodila se nakon Drugog svjetskog rata kada su niknula bezbrojna sterilna naselja u svim gradovima svijeta, ne samo u Hrvatskoj. Nastojala se zadovoljiti potreba naglog rasta stanovništva. Rađena su naselja koja uglavnom zadovoljavaju tehničke potrebe i stanovi s korektnim tlocrtima. Treća strmoglava stepenica dogodila se od 90-ih nadalje, kada ne postoji više ništa od navedenog. Ne postoji niti karakter, a i stanovi su često premali.

Na kraju, vrijedno je spomenuti vezu Dalmacije i Velike Britanije koja ima dugačku tradiciju novog klasicizma. Taj kvalitetni, britanski tip klasične gradnje s kamenim pročeljima idealan je za Dalmaciju, regiju koju su Britanci posjećivali u sklopu svog Grand Toura. Robert Adam je izradio crteže Dioklecijanove palače, koja je onda utjecala na gradnju na cijelom engleskom govornom području. Možda je vrijeme da ovog puta Dalmacija uzme nešto od Velike Britanije i da se otvorimo njenom utjecaju kako bi postali svjesni da i novogradnja može imati karakter.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Privatni album Luka Gerlanc/Cropix/ Tea Cimaš/Cropix Privatni album Privatni album Marko Todorov/Cropix Boris Kovačev/Cropix Privatni album
Cropix, Privatni album

S obzirom da prostor utječe na ponašanje stanovnika nije jasno zašto ne potičemo gradnju onakvog prostora koji je privlačan velikoj većini stanovnik, ističe Goran Žurić

Luka Gerlanc/Cropix/

Klasična fasada u Zadru
 

Tea Cimaš/Cropix

Moderna arhitektura zbog same svoje geometrije nije sposobna napraviti trajno privlačno mjesto
 

Privatni album

Idejni prijedlog kuće na dubrovačkom području arhitekta Gorana Žurića
 

Privatni album

Arhitekt Goran Žurić
 

Marko Todorov/Cropix

Zgrada HAZU-a na Langovom trgu u Zagrebu tipičan je primjer klasične arhitekture
 

Boris Kovačev/Cropix

Gornji grad na kakav smo navikli u Zagrebu

 

Privatni album

Prijedlog novogradnje na zagrebačkom Langovom trgu arhitekta Gorana Žurića
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/arhitekt-goran-zuric-o-novom-trendu-klasika-bolje-utjece-na-raspolozenje-od-moderne-gradnje-ali-puno-je-problema-1362473 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a499fff2ea7c6ab47d852ef8877aa8fd1d474468 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Arhitekt+Goran+%C5%BDuri%C4%87+o+novom+trendu%3A+%E2%80%98Klasika+bolje+utje%C4%8De+na+raspolo%C5%BEenje+od+moderne+gradnje%2C+ali+puno+je+problema%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Farhitekt-goran-zuric-o-novom-trendu-klasika-bolje-utjece-na-raspolozenje-od-moderne-gradnje-ali-puno-je-problema-1362473 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Farhitekt-goran-zuric-o-novom-trendu-klasika-bolje-utjece-na-raspolozenje-od-moderne-gradnje-ali-puno-je-problema-1362473 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobuna arhitekture [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Prostorijapobuna arhitekture

Arhitekt Goran Žurić o novom trendu: ‘Klasika bolje utječe na raspoloženje od moderne gradnje, ali puno je problema‘

Piše Olgica Grizelj-Ivić
10. veljače 2024. - 10:48
S obzirom da prostor utječe na ponašanje stanovnika nije jasno zašto ne potičemo gradnju onakvog prostora koji je privlačan velikoj većini stanovnik, ističe Goran ŽurićCropix, Privatni album

Posljednjih dana prilično se uzburkala javnost nakon što je na natječaju za gradnju nove zgrade umjesto potleušice na zagrebačkom Langovu trgu pobijedio projekt studija Ivanišin.Kabashi. Riječ je o projektu modernog objekta, strogih ravnih linija kakve se danas obično i grade, a odabir je obrazložen između ostalog i zbog "uspješnog uklapanja u povijesni i ambijentalni kontekst".

I sve bi to bilo u redu da se na natječaju nije pojavio i projekt zagrebačkog arhitekta Gorana Žurića koji je htio predložiti uglovnicu inspiriranu arhitekturom od prije stotinjak godina, zapravo stilom koji i prevladava u širem centru Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:35