stdClass Object ( [id] => 1337816 [title] => Završila je tri fakulteta, napisala tri putopisne knjige: ‘Vozila sam po ledu Aljaske, izvukla se iz kanadske mećave‘ [alias] => zavrsila-je-tri-fakulteta-napisala-tri-putopisne-knjige-vozila-sam-po-ledu-aljaske-izvukla-se-iz-kanadske-mecave [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Možda je poznajete iz emisije “Coolturist” Nove TV, možda ste baš nedavno upalili slovenski Pop TV i pogledali njezine “Najlepše kotićke Hrvaške”, vjerojatno vam je poznata i po tome što je sama odvozila Route 66 i tada bila jedina Hrvatica kojoj je to pošlo za rukom.

A možda Rianu Petanjek ipak poznajete kao autoricu. I to ne jedne, nego tri knjige i čitavog niza putopisnih blogova i priča. Iako se tema njezinih putovanja provlači kroz sve tri knjige, nije riječ o serijalu pa nas tako nakon Indije i Sjeverne i Južne Amerike o kojima je pisala u prve dvije knjige, sada vodi na Aljasku, u Kanadu i Norvešku. Završila je tri fakulteta, a od kombinacije svih njih napravila posao koji, kako sama priznaje, i dalje radi iz ljubavi.

I to tolike da zbog putovanja još uvijek nije kupila stan i automobil. Jasno je valjda da se to u Hrvatskoj smatra potpuno neozbiljnim, a biti žena poput nje, kako nam i sama priznaje, nije lako.

---

image

Prizor iz Kanade koji se ne zaboravlja

Privatni album
------
image

Nije ni na Aljasci baš sve bijelo

Privatni album
---

Već se dugo možeš pohvaliti i titulom autorice, ali sada imaš i novu, treću knjigu. Kakav je osjećaj? Jesi li sebe ikada zamišljala u toj poziciji?

- Osjećaj je nekad beskrajno dobar, a nekad i malo frustrirajući, jer nažalost od knjiga se u Hrvatskoj ne može živjeti ili to uspijeva samo nekolicini jako rijetkih jedinki, pričam o autorima naravno, ne o izdavačkim kućama, iako mislim da ni njima često nije lako. Tako da, koliko je god odlično i stvarno budi osjećaje ponosa, toliko je nekad i jednostavno tužno, jer svi koji su se samo probali baviti nečim sličnim, znat će jako dobro o čemu pričam. Toliko truda i energije, da bi se na kraju cijeli posao najviše sveo samo na neku moralnu satisfakciju i činjenicu da uz to trebaš “pravi” posao, iako realno, što može biti “pravije” od sposobnosti da napišeš knjigu?

Preskupi sjever

Jesam li se zamišljala u tome? Pa s trećom u ruci nakon prve da, ali s prvom ne baš, no nisam se u mnogim ulogama koje danas imam zamišljala, život nas često odvede u možda i puno boljim smjerovima nego što smo ih sami zamislili.

Nakon Indije i Južne Amerike, sada svoje čitatelje vodiš “u sjeverni film”. Jesu li snimanja i putovanja na snijegu i po tim temperaturama zahtjevnija od onih na toplim destinacijama?

- Puno, na jako puno načina su ova po sjeveru bila zahtjevnija, od banalnog primjera da se baterije na kamerama ili mobitelu prazne sumanutom brzinom na tako niskim temperaturama, pa stalno moraš i o tome razmišljati i imati opremu koja ti omogućava punjenje na otvorenom, do odjeće i opreme za mene koja nije ista niti ju je jednostavno spakirati kao onu za tople varijante. Ono još važnije, financije i putovanja s jedne lokacije na drugu, snježna mećava koja me ulovila u autu u Kanadi ili 40-ak kilometara čistog leda na cestama Aljaske i savladavanje vožnje auta po tome, sve je to činilo put težim, ali i uzbudljivijim. No, činjenica da je sve dobrih četiri puta skuplje nego u Južnoj Americi uopće nije bilo uzbudljiva.

Kada su snimanja u pitanju, znam da si “one woman show”. Vrijedi li isto i za pisanje?

- Apsolutno, još više. Sama sam na tim putovanjima, pa sama fotkam i imam doživljaje koje kasnije pretvaram u retke bilo knjiga, bilo putopisa i članaka. Jedino je kod knjiga drukčije da nakon što ja napišem i napravim svoje, urednice Iris Illyrica to ispeglaju i pretvore u ljepšu i ispravniju varijantu.

Stižu nove epizode

Po kojem ključu odlučuješ koji će dijelovi putovanja završiti u knjizi, a koji ipak ostaju samo tvoje uspomene?

- Pa iskreno, nemam neki poseban recept, jednostavno se uvijek pokušavam staviti u cipele budućih čitatelja i razmišljam o tome što bi im moglo biti zanimljivo a što ne? To su sve jako subjektivne stvari, na kraju se ionako svede na to što bi meni bilo zanimljivo pročitati. Pri tome, naravno, nikad ne možemo zadovoljiti svakog i nekako mi je najteže proći taj moment, tu se najčešće pogubim i zapnem, kad previše razmišljam o tome kako će tko reagirati na što, ali baš taj podsjetnik da ionako nikad ne možeš sve zadovoljiti pomogne. Uvijek će biti onih kojima se neće svidjeti ono što radim i pišem, kao i onih kojima hoće, a to naravno vrijedi za sve autore, ne samo za mene. No, činjenica je da ne može stati sve i da moraš odvagnuti stvari pri tom procesu. Sjećam se kad sam pisala prvu knjigu, samo dio života u Indiji imao bi dvjesto stranica da sam ostavila prvotnu verziju, naravno, moralo je više od pola biti izbačeno.

---

image

Želja joj je napraviti i dokumentarac

Privatni album
---

Sve tri knjige izdane su u suradnji s izdavačkom kućom Iris Illyrica. Kako izgleda vaše brainstormanje? Putuješ li planski kako bi napisala knjigu ili na povratku odlučiš da se to mora ukoričiti?

- Nema nekog brainstormanja unaprijed, dosad je funkcioniralo tako da sam ja otišla negdje, odradila neko dulje putovanje i na povratku im predložila ideju o knjizi, nismo još došli do faze da unaprijed odlučujemo gdje da idem i o čemu da pišem, a kad razmišljam o tome, mislim da to ne bi baš ni funkcioniralo. Nikad ne znam unaprijed kako će izgledati neko putovanje, hoće li biti dovoljno inspirativno za napisati knjigu ili ne.

Koje su sličnosti, a koje razlike kod rada za različite formate? Je li tebi osobno nešto lakše zapisati ili snimiti?

- Pa ima više razlika nego sličnosti, mislim uvijek se moram držati nekih osnovnih odgovora na pitanje, tipa u kojoj je mjeri nešto zanimljivo ili ne, no i to nas već vodi do različitosti. Nekad nešto što prolazi u pisanoj formi i bude odlična “priča” na papiru, uopće ne prolazi na kameri i obratno. Iskreno, kad razmišljam o sadržaju koji je bio u epizodama Coolturista iz Kanade i Aljaske i onaj koji je završio u knjizi, doslovno su samo lokacije iste, pristup i informacije ne baš tako često. A što se tiče mene osobno, definitivno mi je lakše izraziti se vizualno, fotkama i videom, za tekst mi treba puno više truda i energije, ne dolazi mi tako prirodno.

Kada smo razgovarale prošli put, rekla si mi da se nadaš nekom dokumentarcu, ne nužno smišljenom za hrvatsko tržište. Kako napreduješ s tim?

- Ovo proljeće i ljeto sam imala putopisnu emisiju na slovenskom Pop TV-u, tamo smo se zvali “Najlepši kotički Hrvaške” i moji dragi snimatelji i ja smo se nasnimali po Hrvatskoj, tako da širenje na drugo tržište je donekle uspjelo, svakako se pokrenulo, no dokumentarac, kao i neku drugi scenariji, nažalost zasad čekaju u ladici neke druge trenutke. Uskoro i počinju nove epizode “Coolturista” na Novoj TV, sadržajem slične ovome što smo radili za Pop TV. Trudila sam se s uredničke strane pronalaziti mjesta koja su još uvijek nedovoljno popularna.

Koliko god taj tvoj nomadski život zvučao filmski, sigurna sam da nije jednostavno to izdržati ni psihički, a bome ni financijski. Kakva je hrvatska stvarnost s ulaganjima u takve projekte? S čime se sve boriš?

- Joj, sad kad bi ti sve krenula nabrojati trebao bi nam još jedan intervju samo na tu temu. Najkraće rečeno, radim najviše iz ljubavi i dalje, kad se sve oduzme i zbroji, posebno što se financijskog dijela tiče, duša mi je puna, a kasa uvijek napola prazna. I dalje nemam svoj stan, auto i te neke stvari koje bi trebala u ovim godinama. I dalje sve odlazi kao ulaganje u nove kilometre i nove doživljaje. Ono s čim se ipak najviše borim je činjenica da sam žena koja se na Balkanu odlučila baviti nečim što je još uvijek rezervirano samo za muškarce i pomaci u ženskom smjeru na tom području su tako mali i teški. Imamo molitelje po glavnom trgu u zemlji i ljude koji to podupiru, mislim da uopće ne moram puno objašnjavati u kojem smjeru idemo i kako se doživljavaju žene poput mene.

---

image

‘Uvijek ulažem u nove kilometre i nove doživljaje‘

Privatni album
---

Ne ‘šljivi’ društvene mreže

Kako uopće usklađuješ financijske mogućnosti i želje? Ja volim skoknuti negdje samo za vikend pa to osjetim na novčaniku, mogu samo zamisliti kako izgleda “oporavak” od većih putovanja...

- Eto jednostavno ću ti objasniti, cijelu 2022. godinu sam opet radila kao turistički vodič za australsku agenciju Intrepid, iako sam sto puta rekla da više nikad neću raditi kao turistički vodič, nakon svih fakulteta i iskustva u medijima. Baš zato jer sam morala vratiti dugove nastale na putovanju Kanadom i Aljaskom, a emisije mi odmah nakon povratka nisu bile kupljene. Tako da sigurna sam da nam oporavci izgledaju slično, samo su ovi nakon duljih putovanja malo teži.

Kao i svi drugi segmenti života, sve je više putovanja na društvenim mrežama. Bez želje da budem zlobna, ali i u Hrvatskoj se vidi poplava travel influencera. Ti ipak ne radiš takve forme, sklonija si konkretnijim i većim sadržajima. Ranije si mi rekla da ti je muka od toga da te se stavlja u taj koš, ali i da ne planiraš prodati dušu vragu. Ne moram ni pitati, tu se ništa nije promijenilo?

- Možda samo još nagore, još manje objavljujem ili boravim na društvenim mrežama, još manje nego ranije i još manje no što bi trebala ako ih želim pretvoriti u izvor zarađivanja i još mi ih je teže konzumirati. Stvarno sam blagoslovljena da nekako ipak uspijevam pronalaziti projekte i poslove u kojima ne ovisim o društvenim mrežama.

Odvozila si Route 66, živjela u Indiji, pisala kolumne i knjige, montirala priloge, završila tri fakulteta. Negdje sam pročitala i da te ugrizao majmun... Molim te da mi priznaš, postoji li išta tipično i ne cool u vezi tvojih putovanja? Reci mi da barem, poput nas ostalih smrtnika, skupljaš magnete za frižider!

- Ja toliko volim putovanja da sam ih na koji god način znam i umijem željela pretvoriti u posao, eto to je možda razlika, a sve drugo je slično. Jednako tako moram na putovanjima razmišljati o financijama, kalkulirati, strpati što više toga u što kraće vrijeme, vidjeti, doživjeti, probati što više mogu. Često odlazim s nekim predrasudama na put, kao i strahovima i vraćam se bez njih, često u jedan ruksak trpam nešto za što bi ti trebao prosječan kofer, često mi bude dosta svega i pitam se što mi je opet sve to trebalo. Jedina razlika je što možda kad napraviš jako puno kilometara na ove ili one načine puno toga ti postane jednostavnije, puno toga ti jednostavno nije prvi put i znaš iz iskustva da kako se prije posložilo, posložit će se opet…

---

image

Zimska kanadska idila

Privatni album
------
image

Smješaj na Aljasci

Privatni album
------
image

Ako vam je do društvenih zbivanja...

Privatni album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVJETSKA PUTNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SVJETSKA PUTNICA 2 0 10158 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-10 14:46:19 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-12 12:52:12 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-11-12 12:52:12 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Završila je tri fakulteta, napisala tri putopisne knjige: 'Vozila sam po ledu Aljaske, izvukla se iz kanadske mećave' page_title=Završila je tri fakulteta, napisala tri putopisne knjige: 'Vozila sam po ledu Aljaske, izvukla se iz kanadske mećave' [metakey] => riana petanjek, coolturist, pustolovka, Aljaska, KNJIGA, kanada, Norveška [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021794.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021784.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021792.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021781.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021779.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021780.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021782.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021783.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021785.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021786.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021787.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021788.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021789.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021790.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021791.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021793.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021795.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021796.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021797.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021972.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021973.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021974.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021975.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021976.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021977.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021978.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021979.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Riana Petenjek - s\u00a0nedavnog putovanja u Kanadu<\/p>","

Na putovanja ide sama, a vra\u0107a se sa nebrojeno do\u017eivljaja<\/p>","","

Nestvarni prizori s Aljaske<\/p>","","","","","","

Prizor iz Kanade koji se ne zaboravlja<\/p>","

\u017divopisne kanadske ulice<\/p>","

Nije ni na Aljasci ba\u0161 sve bijelo<\/p>","

Stani pa gledaj<\/p>","

Fascinantna aurora borealis<\/p>","

I Norve\u0161ka ima svojih magi\u010dnih aduta<\/p>","

\u2018Uvijek ula\u017eem u nove kilometre i nove do\u017eivljaje\u2018<\/p>","","

\u017delja joj je napraviti i dokumentarac<\/p>","","","

Zimska kanadska idila<\/p>","","","

Temperature u Kanadi u debelom su minusu<\/p>","

Smje\u0161aj na Aljasci<\/p>","

Ako vam je do dru\u0161tvenih zbivanja...<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_26021794_1920.jpg":"1920x1080","k_26021794_1280.jpg":"1280x1280","k_26021794_1024.jpg":"1024x1024","k_26021794_640.jpg":"640x640","k_26021794_480.jpg":"480x480","k_26021794_340.jpg":"340x340","k_26021794_220.jpg":"220x220","o_26021794_1280.jpg":"1280x960","o_26021794_1024.jpg":"1024x768","o_26021794_640.jpg":"640x480","o_26021794_480.jpg":"480x360","o_26021794_340.jpg":"340x255","o_26021794_220.jpg":"220x165","h_26021794_1280.jpg":"1280x854","h_26021794_1024.jpg":"1024x683","h_26021794_640.jpg":"640x427","h_26021794_480.jpg":"480x320","h_26021794_340.jpg":"340x227","h_26021794_220.jpg":"220x147","pp_26021794_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021794_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021794_640.jpg":"640x814","pp_26021794_480.jpg":"480x611","pp_26021794_340.jpg":"340x432","pp_26021794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26021784_1920.jpg":"1920x1080","k_26021784_1280.jpg":"1280x1280","k_26021784_1024.jpg":"1024x1024","k_26021784_640.jpg":"640x640","k_26021784_480.jpg":"480x480","k_26021784_340.jpg":"340x340","k_26021784_220.jpg":"220x220","o_26021784_1280.jpg":"1280x720","o_26021784_1024.jpg":"1024x576","o_26021784_640.jpg":"640x360","o_26021784_480.jpg":"480x270","o_26021784_340.jpg":"340x191","o_26021784_220.jpg":"220x123","h_26021784_1280.jpg":"1280x854","h_26021784_1024.jpg":"1024x683","h_26021784_640.jpg":"640x427","h_26021784_480.jpg":"480x320","h_26021784_340.jpg":"340x227","h_26021784_220.jpg":"220x147","pp_26021784_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021784_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021784_640.jpg":"640x814","pp_26021784_480.jpg":"480x611","pp_26021784_340.jpg":"340x432","pp_26021784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26021792_1920.jpg":"1920x1080","k_26021792_1280.jpg":"1280x1280","k_26021792_1024.jpg":"1024x1024","k_26021792_640.jpg":"640x640","k_26021792_480.jpg":"480x480","k_26021792_340.jpg":"340x340","k_26021792_220.jpg":"220x220","o_26021792_1280.jpg":"1280x960","o_26021792_1024.jpg":"1024x768","o_26021792_640.jpg":"640x480","o_26021792_480.jpg":"480x360","o_26021792_340.jpg":"340x255","o_26021792_220.jpg":"220x165","h_26021792_1280.jpg":"1280x854","h_26021792_1024.jpg":"1024x683","h_26021792_640.jpg":"640x427","h_26021792_480.jpg":"480x320","h_26021792_340.jpg":"340x227","h_26021792_220.jpg":"220x147","pp_26021792_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021792_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021792_640.jpg":"640x814","pp_26021792_480.jpg":"480x611","pp_26021792_340.jpg":"340x432","pp_26021792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1318","hd_26021781_1920.jpg":"1920x1080","k_26021781_1280.jpg":"1280x1280","k_26021781_1024.jpg":"1024x1024","k_26021781_640.jpg":"640x640","k_26021781_480.jpg":"480x480","k_26021781_340.jpg":"340x340","k_26021781_220.jpg":"220x220","o_26021781_1280.jpg":"1280x878","o_26021781_1024.jpg":"1024x702","o_26021781_640.jpg":"640x439","o_26021781_480.jpg":"480x329","o_26021781_340.jpg":"340x233","o_26021781_220.jpg":"220x151","h_26021781_1280.jpg":"1280x854","h_26021781_1024.jpg":"1024x683","h_26021781_640.jpg":"640x427","h_26021781_480.jpg":"480x320","h_26021781_340.jpg":"340x227","h_26021781_220.jpg":"220x147","pp_26021781_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021781_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021781_640.jpg":"640x814","pp_26021781_480.jpg":"480x611","pp_26021781_340.jpg":"340x432","pp_26021781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26021779_1920.jpg":"1920x1080","k_26021779_1280.jpg":"1280x1280","k_26021779_1024.jpg":"1024x1024","k_26021779_640.jpg":"640x640","k_26021779_480.jpg":"480x480","k_26021779_340.jpg":"340x340","k_26021779_220.jpg":"220x220","o_26021779_1280.jpg":"1280x853","o_26021779_1024.jpg":"1024x682","o_26021779_640.jpg":"640x426","o_26021779_480.jpg":"480x320","o_26021779_340.jpg":"340x226","o_26021779_220.jpg":"220x146","h_26021779_1280.jpg":"1280x854","h_26021779_1024.jpg":"1024x683","h_26021779_640.jpg":"640x427","h_26021779_480.jpg":"480x320","h_26021779_340.jpg":"340x227","h_26021779_220.jpg":"220x147","pp_26021779_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021779_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021779_640.jpg":"640x814","pp_26021779_480.jpg":"480x611","pp_26021779_340.jpg":"340x432","pp_26021779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26021780_1920.jpg":"1920x1080","k_26021780_1280.jpg":"1280x1280","k_26021780_1024.jpg":"1024x1024","k_26021780_640.jpg":"640x640","k_26021780_480.jpg":"480x480","k_26021780_340.jpg":"340x340","k_26021780_220.jpg":"220x220","o_26021780_1280.jpg":"1280x853","o_26021780_1024.jpg":"1024x682","o_26021780_640.jpg":"640x426","o_26021780_480.jpg":"480x320","o_26021780_340.jpg":"340x226","o_26021780_220.jpg":"220x146","h_26021780_1280.jpg":"1280x854","h_26021780_1024.jpg":"1024x683","h_26021780_640.jpg":"640x427","h_26021780_480.jpg":"480x320","h_26021780_340.jpg":"340x227","h_26021780_220.jpg":"220x147","pp_26021780_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021780_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021780_640.jpg":"640x814","pp_26021780_480.jpg":"480x611","pp_26021780_340.jpg":"340x432","pp_26021780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26021782_1920.jpg":"1920x1080","k_26021782_1280.jpg":"1280x1280","k_26021782_1024.jpg":"1024x1024","k_26021782_640.jpg":"640x640","k_26021782_480.jpg":"480x480","k_26021782_340.jpg":"340x340","k_26021782_220.jpg":"220x220","o_26021782_1280.jpg":"1280x853","o_26021782_1024.jpg":"1024x682","o_26021782_640.jpg":"640x426","o_26021782_480.jpg":"480x320","o_26021782_340.jpg":"340x226","o_26021782_220.jpg":"220x146","h_26021782_1280.jpg":"1280x854","h_26021782_1024.jpg":"1024x683","h_26021782_640.jpg":"640x427","h_26021782_480.jpg":"480x320","h_26021782_340.jpg":"340x227","h_26021782_220.jpg":"220x147","pp_26021782_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021782_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021782_640.jpg":"640x814","pp_26021782_480.jpg":"480x611","pp_26021782_340.jpg":"340x432","pp_26021782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26021783_1920.jpg":"1920x1080","k_26021783_1280.jpg":"1280x1280","k_26021783_1024.jpg":"1024x1024","k_26021783_640.jpg":"640x640","k_26021783_480.jpg":"480x480","k_26021783_340.jpg":"340x340","k_26021783_220.jpg":"220x220","o_26021783_1280.jpg":"1280x720","o_26021783_1024.jpg":"1024x576","o_26021783_640.jpg":"640x360","o_26021783_480.jpg":"480x270","o_26021783_340.jpg":"340x191","o_26021783_220.jpg":"220x123","h_26021783_1280.jpg":"1280x854","h_26021783_1024.jpg":"1024x683","h_26021783_640.jpg":"640x427","h_26021783_480.jpg":"480x320","h_26021783_340.jpg":"340x227","h_26021783_220.jpg":"220x147","pp_26021783_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021783_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021783_640.jpg":"640x814","pp_26021783_480.jpg":"480x611","pp_26021783_340.jpg":"340x432","pp_26021783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26021785_1920.jpg":"1920x1080","k_26021785_1280.jpg":"1280x1280","k_26021785_1024.jpg":"1024x1024","k_26021785_640.jpg":"640x640","k_26021785_480.jpg":"480x480","k_26021785_340.jpg":"340x340","k_26021785_220.jpg":"220x220","o_26021785_1280.jpg":"1280x720","o_26021785_1024.jpg":"1024x576","o_26021785_640.jpg":"640x360","o_26021785_480.jpg":"480x270","o_26021785_340.jpg":"340x191","o_26021785_220.jpg":"220x123","h_26021785_1280.jpg":"1280x854","h_26021785_1024.jpg":"1024x683","h_26021785_640.jpg":"640x427","h_26021785_480.jpg":"480x320","h_26021785_340.jpg":"340x227","h_26021785_220.jpg":"220x147","pp_26021785_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021785_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021785_640.jpg":"640x814","pp_26021785_480.jpg":"480x611","pp_26021785_340.jpg":"340x432","pp_26021785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26021786_1920.jpg":"1920x1080","k_26021786_1280.jpg":"1280x1280","k_26021786_1024.jpg":"1024x1024","k_26021786_640.jpg":"640x640","k_26021786_480.jpg":"480x480","k_26021786_340.jpg":"340x340","k_26021786_220.jpg":"220x220","o_26021786_1280.jpg":"1280x853","o_26021786_1024.jpg":"1024x682","o_26021786_640.jpg":"640x426","o_26021786_480.jpg":"480x320","o_26021786_340.jpg":"340x226","o_26021786_220.jpg":"220x146","h_26021786_1280.jpg":"1280x854","h_26021786_1024.jpg":"1024x683","h_26021786_640.jpg":"640x427","h_26021786_480.jpg":"480x320","h_26021786_340.jpg":"340x227","h_26021786_220.jpg":"220x147","pp_26021786_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021786_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021786_640.jpg":"640x814","pp_26021786_480.jpg":"480x611","pp_26021786_340.jpg":"340x432","pp_26021786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26021787_1920.jpg":"1920x1080","k_26021787_1280.jpg":"1280x1280","k_26021787_1024.jpg":"1024x1024","k_26021787_640.jpg":"640x640","k_26021787_480.jpg":"480x480","k_26021787_340.jpg":"340x340","k_26021787_220.jpg":"220x220","o_26021787_1280.jpg":"1280x853","o_26021787_1024.jpg":"1024x682","o_26021787_640.jpg":"640x426","o_26021787_480.jpg":"480x320","o_26021787_340.jpg":"340x226","o_26021787_220.jpg":"220x146","h_26021787_1280.jpg":"1280x854","h_26021787_1024.jpg":"1024x683","h_26021787_640.jpg":"640x427","h_26021787_480.jpg":"480x320","h_26021787_340.jpg":"340x227","h_26021787_220.jpg":"220x147","pp_26021787_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021787_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021787_640.jpg":"640x814","pp_26021787_480.jpg":"480x611","pp_26021787_340.jpg":"340x432","pp_26021787_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26021788_1920.jpg":"1920x1080","k_26021788_1280.jpg":"1280x1280","k_26021788_1024.jpg":"1024x1024","k_26021788_640.jpg":"640x640","k_26021788_480.jpg":"480x480","k_26021788_340.jpg":"340x340","k_26021788_220.jpg":"220x220","o_26021788_1280.jpg":"1280x720","o_26021788_1024.jpg":"1024x576","o_26021788_640.jpg":"640x360","o_26021788_480.jpg":"480x270","o_26021788_340.jpg":"340x191","o_26021788_220.jpg":"220x123","h_26021788_1280.jpg":"1280x854","h_26021788_1024.jpg":"1024x683","h_26021788_640.jpg":"640x427","h_26021788_480.jpg":"480x320","h_26021788_340.jpg":"340x227","h_26021788_220.jpg":"220x147","pp_26021788_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021788_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021788_640.jpg":"640x814","pp_26021788_480.jpg":"480x611","pp_26021788_340.jpg":"340x432","pp_26021788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26021789_1920.jpg":"1920x1080","k_26021789_1280.jpg":"1280x1280","k_26021789_1024.jpg":"1024x1024","k_26021789_640.jpg":"640x640","k_26021789_480.jpg":"480x480","k_26021789_340.jpg":"340x340","k_26021789_220.jpg":"220x220","o_26021789_1280.jpg":"1280x960","o_26021789_1024.jpg":"1024x768","o_26021789_640.jpg":"640x480","o_26021789_480.jpg":"480x360","o_26021789_340.jpg":"340x255","o_26021789_220.jpg":"220x165","h_26021789_1280.jpg":"1280x854","h_26021789_1024.jpg":"1024x683","h_26021789_640.jpg":"640x427","h_26021789_480.jpg":"480x320","h_26021789_340.jpg":"340x227","h_26021789_220.jpg":"220x147","pp_26021789_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021789_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021789_640.jpg":"640x814","pp_26021789_480.jpg":"480x611","pp_26021789_340.jpg":"340x432","pp_26021789_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_26021790_1920.jpg":"1920x1080","k_26021790_1280.jpg":"1280x1280","k_26021790_1024.jpg":"1024x1024","k_26021790_640.jpg":"640x640","k_26021790_480.jpg":"480x480","k_26021790_340.jpg":"340x340","k_26021790_220.jpg":"220x220","o_26021790_1280.jpg":"1280x818","o_26021790_1024.jpg":"1024x654","o_26021790_640.jpg":"640x409","o_26021790_480.jpg":"480x307","o_26021790_340.jpg":"340x217","o_26021790_220.jpg":"220x140","h_26021790_1280.jpg":"1280x854","h_26021790_1024.jpg":"1024x683","h_26021790_640.jpg":"640x427","h_26021790_480.jpg":"480x320","h_26021790_340.jpg":"340x227","h_26021790_220.jpg":"220x147","pp_26021790_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021790_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021790_640.jpg":"640x814","pp_26021790_480.jpg":"480x611","pp_26021790_340.jpg":"340x432","pp_26021790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26021791_1920.jpg":"1920x1080","k_26021791_1280.jpg":"1280x1280","k_26021791_1024.jpg":"1024x1024","k_26021791_640.jpg":"640x640","k_26021791_480.jpg":"480x480","k_26021791_340.jpg":"340x340","k_26021791_220.jpg":"220x220","o_26021791_1280.jpg":"1280x960","o_26021791_1024.jpg":"1024x768","o_26021791_640.jpg":"640x480","o_26021791_480.jpg":"480x360","o_26021791_340.jpg":"340x255","o_26021791_220.jpg":"220x165","h_26021791_1280.jpg":"1280x854","h_26021791_1024.jpg":"1024x683","h_26021791_640.jpg":"640x427","h_26021791_480.jpg":"480x320","h_26021791_340.jpg":"340x227","h_26021791_220.jpg":"220x147","pp_26021791_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021791_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021791_640.jpg":"640x814","pp_26021791_480.jpg":"480x611","pp_26021791_340.jpg":"340x432","pp_26021791_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2078","hd_26021793_1920.jpg":"1920x1080","k_26021793_1280.jpg":"1280x1280","k_26021793_1024.jpg":"1024x1024","k_26021793_640.jpg":"640x640","k_26021793_480.jpg":"480x480","k_26021793_340.jpg":"340x340","k_26021793_220.jpg":"220x220","o_26021793_1280.jpg":"1280x1385","o_26021793_1024.jpg":"1024x1108","o_26021793_640.jpg":"640x692","o_26021793_480.jpg":"480x519","o_26021793_340.jpg":"340x367","o_26021793_220.jpg":"220x238","h_26021793_1280.jpg":"1280x854","h_26021793_1024.jpg":"1024x683","h_26021793_640.jpg":"640x427","h_26021793_480.jpg":"480x320","h_26021793_340.jpg":"340x227","h_26021793_220.jpg":"220x147","pp_26021793_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021793_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021793_640.jpg":"640x814","pp_26021793_480.jpg":"480x611","pp_26021793_340.jpg":"340x432","pp_26021793_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26021795_1920.jpg":"1920x1080","k_26021795_1280.jpg":"1280x1280","k_26021795_1024.jpg":"1024x1024","k_26021795_640.jpg":"640x640","k_26021795_480.jpg":"480x480","k_26021795_340.jpg":"340x340","k_26021795_220.jpg":"220x220","o_26021795_1280.jpg":"1280x960","o_26021795_1024.jpg":"1024x768","o_26021795_640.jpg":"640x480","o_26021795_480.jpg":"480x360","o_26021795_340.jpg":"340x255","o_26021795_220.jpg":"220x165","h_26021795_1280.jpg":"1280x854","h_26021795_1024.jpg":"1024x683","h_26021795_640.jpg":"640x427","h_26021795_480.jpg":"480x320","h_26021795_340.jpg":"340x227","h_26021795_220.jpg":"220x147","pp_26021795_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021795_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021795_640.jpg":"640x814","pp_26021795_480.jpg":"480x611","pp_26021795_340.jpg":"340x432","pp_26021795_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_26021796_1920.jpg":"1920x1080","k_26021796_1280.jpg":"1280x1280","k_26021796_1024.jpg":"1024x1024","k_26021796_640.jpg":"640x640","k_26021796_480.jpg":"480x480","k_26021796_340.jpg":"340x340","k_26021796_220.jpg":"220x220","o_26021796_1280.jpg":"1280x1280","o_26021796_1024.jpg":"1024x1024","o_26021796_640.jpg":"640x640","o_26021796_480.jpg":"480x480","o_26021796_340.jpg":"340x340","o_26021796_220.jpg":"220x220","h_26021796_1280.jpg":"1280x854","h_26021796_1024.jpg":"1024x683","h_26021796_640.jpg":"640x427","h_26021796_480.jpg":"480x320","h_26021796_340.jpg":"340x227","h_26021796_220.jpg":"220x147","pp_26021796_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021796_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021796_640.jpg":"640x814","pp_26021796_480.jpg":"480x611","pp_26021796_340.jpg":"340x432","pp_26021796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1181x886","hd_26021797_1920.jpg":"1920x1080","k_26021797_1280.jpg":"1280x1280","k_26021797_1024.jpg":"1024x1024","k_26021797_640.jpg":"640x640","k_26021797_480.jpg":"480x480","k_26021797_340.jpg":"340x340","k_26021797_220.jpg":"220x220","o_26021797_1280.jpg":"1280x960","o_26021797_1024.jpg":"1024x768","o_26021797_640.jpg":"640x480","o_26021797_480.jpg":"480x360","o_26021797_340.jpg":"340x255","o_26021797_220.jpg":"220x165","h_26021797_1280.jpg":"1280x854","h_26021797_1024.jpg":"1024x683","h_26021797_640.jpg":"640x427","h_26021797_480.jpg":"480x320","h_26021797_340.jpg":"340x227","h_26021797_220.jpg":"220x147","pp_26021797_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021797_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021797_640.jpg":"640x814","pp_26021797_480.jpg":"480x611","pp_26021797_340.jpg":"340x432","pp_26021797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1655","hd_26021972_1920.jpg":"1920x1080","k_26021972_1280.jpg":"1280x1280","k_26021972_1024.jpg":"1024x1024","k_26021972_640.jpg":"640x640","k_26021972_480.jpg":"480x480","k_26021972_340.jpg":"340x340","k_26021972_220.jpg":"220x220","o_26021972_1280.jpg":"1280x1103","o_26021972_1024.jpg":"1024x882","o_26021972_640.jpg":"640x551","o_26021972_480.jpg":"480x413","o_26021972_340.jpg":"340x293","o_26021972_220.jpg":"220x189","h_26021972_1280.jpg":"1280x854","h_26021972_1024.jpg":"1024x683","h_26021972_640.jpg":"640x427","h_26021972_480.jpg":"480x320","h_26021972_340.jpg":"340x227","h_26021972_220.jpg":"220x147","pp_26021972_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021972_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021972_640.jpg":"640x814","pp_26021972_480.jpg":"480x611","pp_26021972_340.jpg":"340x432","pp_26021972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26021973_1920.jpg":"1920x1080","k_26021973_1280.jpg":"1280x1280","k_26021973_1024.jpg":"1024x1024","k_26021973_640.jpg":"640x640","k_26021973_480.jpg":"480x480","k_26021973_340.jpg":"340x340","k_26021973_220.jpg":"220x220","o_26021973_1280.jpg":"1280x960","o_26021973_1024.jpg":"1024x768","o_26021973_640.jpg":"640x480","o_26021973_480.jpg":"480x360","o_26021973_340.jpg":"340x255","o_26021973_220.jpg":"220x165","h_26021973_1280.jpg":"1280x854","h_26021973_1024.jpg":"1024x683","h_26021973_640.jpg":"640x427","h_26021973_480.jpg":"480x320","h_26021973_340.jpg":"340x227","h_26021973_220.jpg":"220x147","pp_26021973_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021973_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021973_640.jpg":"640x814","pp_26021973_480.jpg":"480x611","pp_26021973_340.jpg":"340x432","pp_26021973_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26021974_1920.jpg":"1920x1080","k_26021974_1280.jpg":"1280x1280","k_26021974_1024.jpg":"1024x1024","k_26021974_640.jpg":"640x640","k_26021974_480.jpg":"480x480","k_26021974_340.jpg":"340x340","k_26021974_220.jpg":"220x220","o_26021974_1280.jpg":"1280x960","o_26021974_1024.jpg":"1024x768","o_26021974_640.jpg":"640x480","o_26021974_480.jpg":"480x360","o_26021974_340.jpg":"340x255","o_26021974_220.jpg":"220x165","h_26021974_1280.jpg":"1280x854","h_26021974_1024.jpg":"1024x683","h_26021974_640.jpg":"640x427","h_26021974_480.jpg":"480x320","h_26021974_340.jpg":"340x227","h_26021974_220.jpg":"220x147","pp_26021974_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021974_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021974_640.jpg":"640x814","pp_26021974_480.jpg":"480x611","pp_26021974_340.jpg":"340x432","pp_26021974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1704","hd_26021975_1920.jpg":"1920x1080","k_26021975_1280.jpg":"1280x1280","k_26021975_1024.jpg":"1024x1024","k_26021975_640.jpg":"640x640","k_26021975_480.jpg":"480x480","k_26021975_340.jpg":"340x340","k_26021975_220.jpg":"220x220","o_26021975_1280.jpg":"1280x1136","o_26021975_1024.jpg":"1024x908","o_26021975_640.jpg":"640x568","o_26021975_480.jpg":"480x426","o_26021975_340.jpg":"340x301","o_26021975_220.jpg":"220x195","h_26021975_1280.jpg":"1280x854","h_26021975_1024.jpg":"1024x683","h_26021975_640.jpg":"640x427","h_26021975_480.jpg":"480x320","h_26021975_340.jpg":"340x227","h_26021975_220.jpg":"220x147","pp_26021975_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021975_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021975_640.jpg":"640x814","pp_26021975_480.jpg":"480x611","pp_26021975_340.jpg":"340x432","pp_26021975_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26021976_1920.jpg":"1920x1080","k_26021976_1280.jpg":"1280x1280","k_26021976_1024.jpg":"1024x1024","k_26021976_640.jpg":"640x640","k_26021976_480.jpg":"480x480","k_26021976_340.jpg":"340x340","k_26021976_220.jpg":"220x220","o_26021976_1280.jpg":"1280x853","o_26021976_1024.jpg":"1024x682","o_26021976_640.jpg":"640x426","o_26021976_480.jpg":"480x320","o_26021976_340.jpg":"340x226","o_26021976_220.jpg":"220x146","h_26021976_1280.jpg":"1280x854","h_26021976_1024.jpg":"1024x683","h_26021976_640.jpg":"640x427","h_26021976_480.jpg":"480x320","h_26021976_340.jpg":"340x227","h_26021976_220.jpg":"220x147","pp_26021976_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021976_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021976_640.jpg":"640x814","pp_26021976_480.jpg":"480x611","pp_26021976_340.jpg":"340x432","pp_26021976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26021977_1920.jpg":"1920x1080","k_26021977_1280.jpg":"1280x1280","k_26021977_1024.jpg":"1024x1024","k_26021977_640.jpg":"640x640","k_26021977_480.jpg":"480x480","k_26021977_340.jpg":"340x340","k_26021977_220.jpg":"220x220","o_26021977_1280.jpg":"1280x720","o_26021977_1024.jpg":"1024x576","o_26021977_640.jpg":"640x360","o_26021977_480.jpg":"480x270","o_26021977_340.jpg":"340x191","o_26021977_220.jpg":"220x123","h_26021977_1280.jpg":"1280x854","h_26021977_1024.jpg":"1024x683","h_26021977_640.jpg":"640x427","h_26021977_480.jpg":"480x320","h_26021977_340.jpg":"340x227","h_26021977_220.jpg":"220x147","pp_26021977_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021977_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021977_640.jpg":"640x814","pp_26021977_480.jpg":"480x611","pp_26021977_340.jpg":"340x432","pp_26021977_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26021978_1920.jpg":"1920x1080","k_26021978_1280.jpg":"1280x1280","k_26021978_1024.jpg":"1024x1024","k_26021978_640.jpg":"640x640","k_26021978_480.jpg":"480x480","k_26021978_340.jpg":"340x340","k_26021978_220.jpg":"220x220","o_26021978_1280.jpg":"1280x960","o_26021978_1024.jpg":"1024x768","o_26021978_640.jpg":"640x480","o_26021978_480.jpg":"480x360","o_26021978_340.jpg":"340x255","o_26021978_220.jpg":"220x165","h_26021978_1280.jpg":"1280x854","h_26021978_1024.jpg":"1024x683","h_26021978_640.jpg":"640x427","h_26021978_480.jpg":"480x320","h_26021978_340.jpg":"340x227","h_26021978_220.jpg":"220x147","pp_26021978_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021978_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021978_640.jpg":"640x814","pp_26021978_480.jpg":"480x611","pp_26021978_340.jpg":"340x432","pp_26021978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1377","hd_26021979_1920.jpg":"1920x1080","k_26021979_1280.jpg":"1280x1280","k_26021979_1024.jpg":"1024x1024","k_26021979_640.jpg":"640x640","k_26021979_480.jpg":"480x480","k_26021979_340.jpg":"340x340","k_26021979_220.jpg":"220x220","o_26021979_1280.jpg":"1280x918","o_26021979_1024.jpg":"1024x734","o_26021979_640.jpg":"640x459","o_26021979_480.jpg":"480x344","o_26021979_340.jpg":"340x243","o_26021979_220.jpg":"220x157","h_26021979_1280.jpg":"1280x854","h_26021979_1024.jpg":"1024x683","h_26021979_640.jpg":"640x427","h_26021979_480.jpg":"480x320","h_26021979_340.jpg":"340x227","h_26021979_220.jpg":"220x147","pp_26021979_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021979_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021979_640.jpg":"640x814","pp_26021979_480.jpg":"480x611","pp_26021979_340.jpg":"340x432","pp_26021979_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7477089 Threads: 2 Questions: 1536706391 Slow queries: 4674297 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110823031 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/zavrsila-je-tri-fakulteta-napisala-tri-putopisne-knjige-vozila-sam-po-ledu-aljaske-izvukla-se-iz-kanadske-mecave-1337816 [printLink] => /mozaik/panorama/zavrsila-je-tri-fakulteta-napisala-tri-putopisne-knjige-vozila-sam-po-ledu-aljaske-izvukla-se-iz-kanadske-mecave-1337816?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 635376 [name] => riana petanjek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-06 10:17:39 [main_article_id] => 0 [alias] => riana-petanjek [link] => /tag/riana-petanjek ) [1] => stdClass Object ( [id] => 635377 [name] => coolturist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-06 10:17:39 [main_article_id] => 0 [alias] => coolturist [link] => /tag/coolturist ) [2] => stdClass Object ( [id] => 736289 [name] => pustolovka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 15:49:34 [main_article_id] => 0 [alias] => pustolovka [link] => /tag/pustolovka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 331145 [name] => Aljaska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aljaska [link] => /tag/aljaska ) [4] => stdClass Object ( [id] => 339967 [name] => knjiga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiga [link] => /tag/knjiga ) [5] => stdClass Object ( [id] => 456574 [name] => kanada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kanada [link] => /tag/kanada ) [6] => stdClass Object ( [id] => 424404 [name] => Norveška [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => norveska [link] => /tag/norveska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVJETSKA PUTNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Završila je tri fakulteta, napisala tri putopisne knjige: ‘Vozila sam po ledu Aljaske, izvukla se iz kanadske mećave‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-20-13-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021794.jpg [galleryCount] => 27 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Riana Petenjek - s nedavnog putovanja u Kanadu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021794.jpg [title] =>

Riana Petenjek - s nedavnog putovanja u Kanadu

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021784.jpg [title] =>

Na putovanja ide sama, a vraća se sa nebrojeno doživljaja

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021792.jpg [title] => Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021781.jpg [title] =>

Nestvarni prizori s Aljaske

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021779.jpg [title] => Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021780.jpg [title] => Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021782.jpg [title] => Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021783.jpg [title] => Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021785.jpg [title] => Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021786.jpg [title] =>

Prizor iz Kanade koji se ne zaboravlja

Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021787.jpg [title] =>

Živopisne kanadske ulice

Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021788.jpg [title] =>

Nije ni na Aljasci baš sve bijelo

Privatni album ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021789.jpg [title] =>

Stani pa gledaj

Privatni album ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021790.jpg [title] =>

Fascinantna aurora borealis

Privatni album ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021791.jpg [title] =>

I Norveška ima svojih magičnih aduta

Privatni album ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021793.jpg [title] =>

‘Uvijek ulažem u nove kilometre i nove doživljaje‘

Privatni album ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021795.jpg [title] => Privatni album ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021796.jpg [title] =>

Želja joj je napraviti i dokumentarac

Privatni album ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021797.jpg [title] => Privatni album ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021972.jpg [title] => Privatni album ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021973.jpg [title] =>

Zimska kanadska idila

Privatni album ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021974.jpg [title] => Privatni album ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021975.jpg [title] => Privatni album ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021976.jpg [title] =>

Temperature u Kanadi u debelom su minusu

Privatni album ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021977.jpg [title] =>

Smješaj na Aljasci

Privatni album ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021978.jpg [title] =>

Ako vam je do društvenih zbivanja...

Privatni album ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021979.jpg [title] => Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Možda je poznajete iz emisije “Coolturist” Nove TV, možda ste baš nedavno upalili slovenski Pop TV i pogledali njezine “Najlepše kotićke Hrvaške”, vjerojatno vam je poznata i po tome što je sama odvozila Route 66 i tada bila jedina Hrvatica kojoj je to pošlo za rukom.

A možda Rianu Petanjek ipak poznajete kao autoricu. I to ne jedne, nego tri knjige i čitavog niza putopisnih blogova i priča. Iako se tema njezinih putovanja provlači kroz sve tri knjige, nije riječ o serijalu pa nas tako nakon Indije i Sjeverne i Južne Amerike o kojima je pisala u prve dvije knjige, sada vodi na Aljasku, u Kanadu i Norvešku. Završila je tri fakulteta, a od kombinacije svih njih napravila posao koji, kako sama priznaje, i dalje radi iz ljubavi.

I to tolike da zbog putovanja još uvijek nije kupila stan i automobil. Jasno je valjda da se to u Hrvatskoj smatra potpuno neozbiljnim, a biti žena poput nje, kako nam i sama priznaje, nije lako.

---

image

Prizor iz Kanade koji se ne zaboravlja

Privatni album
------
image

Nije ni na Aljasci baš sve bijelo

Privatni album
---

Već se dugo možeš pohvaliti i titulom autorice, ali sada imaš i novu, treću knjigu. Kakav je osjećaj? Jesi li sebe ikada zamišljala u toj poziciji?

- Osjećaj je nekad beskrajno dobar, a nekad i malo frustrirajući, jer nažalost od knjiga se u Hrvatskoj ne može živjeti ili to uspijeva samo nekolicini jako rijetkih jedinki, pričam o autorima naravno, ne o izdavačkim kućama, iako mislim da ni njima često nije lako. Tako da, koliko je god odlično i stvarno budi osjećaje ponosa, toliko je nekad i jednostavno tužno, jer svi koji su se samo probali baviti nečim sličnim, znat će jako dobro o čemu pričam. Toliko truda i energije, da bi se na kraju cijeli posao najviše sveo samo na neku moralnu satisfakciju i činjenicu da uz to trebaš “pravi” posao, iako realno, što može biti “pravije” od sposobnosti da napišeš knjigu?

Preskupi sjever

Jesam li se zamišljala u tome? Pa s trećom u ruci nakon prve da, ali s prvom ne baš, no nisam se u mnogim ulogama koje danas imam zamišljala, život nas često odvede u možda i puno boljim smjerovima nego što smo ih sami zamislili.

Nakon Indije i Južne Amerike, sada svoje čitatelje vodiš “u sjeverni film”. Jesu li snimanja i putovanja na snijegu i po tim temperaturama zahtjevnija od onih na toplim destinacijama?

- Puno, na jako puno načina su ova po sjeveru bila zahtjevnija, od banalnog primjera da se baterije na kamerama ili mobitelu prazne sumanutom brzinom na tako niskim temperaturama, pa stalno moraš i o tome razmišljati i imati opremu koja ti omogućava punjenje na otvorenom, do odjeće i opreme za mene koja nije ista niti ju je jednostavno spakirati kao onu za tople varijante. Ono još važnije, financije i putovanja s jedne lokacije na drugu, snježna mećava koja me ulovila u autu u Kanadi ili 40-ak kilometara čistog leda na cestama Aljaske i savladavanje vožnje auta po tome, sve je to činilo put težim, ali i uzbudljivijim. No, činjenica da je sve dobrih četiri puta skuplje nego u Južnoj Americi uopće nije bilo uzbudljiva.

Kada su snimanja u pitanju, znam da si “one woman show”. Vrijedi li isto i za pisanje?

- Apsolutno, još više. Sama sam na tim putovanjima, pa sama fotkam i imam doživljaje koje kasnije pretvaram u retke bilo knjiga, bilo putopisa i članaka. Jedino je kod knjiga drukčije da nakon što ja napišem i napravim svoje, urednice Iris Illyrica to ispeglaju i pretvore u ljepšu i ispravniju varijantu.

Stižu nove epizode

Po kojem ključu odlučuješ koji će dijelovi putovanja završiti u knjizi, a koji ipak ostaju samo tvoje uspomene?

- Pa iskreno, nemam neki poseban recept, jednostavno se uvijek pokušavam staviti u cipele budućih čitatelja i razmišljam o tome što bi im moglo biti zanimljivo a što ne? To su sve jako subjektivne stvari, na kraju se ionako svede na to što bi meni bilo zanimljivo pročitati. Pri tome, naravno, nikad ne možemo zadovoljiti svakog i nekako mi je najteže proći taj moment, tu se najčešće pogubim i zapnem, kad previše razmišljam o tome kako će tko reagirati na što, ali baš taj podsjetnik da ionako nikad ne možeš sve zadovoljiti pomogne. Uvijek će biti onih kojima se neće svidjeti ono što radim i pišem, kao i onih kojima hoće, a to naravno vrijedi za sve autore, ne samo za mene. No, činjenica je da ne može stati sve i da moraš odvagnuti stvari pri tom procesu. Sjećam se kad sam pisala prvu knjigu, samo dio života u Indiji imao bi dvjesto stranica da sam ostavila prvotnu verziju, naravno, moralo je više od pola biti izbačeno.

---

image

Želja joj je napraviti i dokumentarac

Privatni album
---

Sve tri knjige izdane su u suradnji s izdavačkom kućom Iris Illyrica. Kako izgleda vaše brainstormanje? Putuješ li planski kako bi napisala knjigu ili na povratku odlučiš da se to mora ukoričiti?

- Nema nekog brainstormanja unaprijed, dosad je funkcioniralo tako da sam ja otišla negdje, odradila neko dulje putovanje i na povratku im predložila ideju o knjizi, nismo još došli do faze da unaprijed odlučujemo gdje da idem i o čemu da pišem, a kad razmišljam o tome, mislim da to ne bi baš ni funkcioniralo. Nikad ne znam unaprijed kako će izgledati neko putovanje, hoće li biti dovoljno inspirativno za napisati knjigu ili ne.

Koje su sličnosti, a koje razlike kod rada za različite formate? Je li tebi osobno nešto lakše zapisati ili snimiti?

- Pa ima više razlika nego sličnosti, mislim uvijek se moram držati nekih osnovnih odgovora na pitanje, tipa u kojoj je mjeri nešto zanimljivo ili ne, no i to nas već vodi do različitosti. Nekad nešto što prolazi u pisanoj formi i bude odlična “priča” na papiru, uopće ne prolazi na kameri i obratno. Iskreno, kad razmišljam o sadržaju koji je bio u epizodama Coolturista iz Kanade i Aljaske i onaj koji je završio u knjizi, doslovno su samo lokacije iste, pristup i informacije ne baš tako često. A što se tiče mene osobno, definitivno mi je lakše izraziti se vizualno, fotkama i videom, za tekst mi treba puno više truda i energije, ne dolazi mi tako prirodno.

Kada smo razgovarale prošli put, rekla si mi da se nadaš nekom dokumentarcu, ne nužno smišljenom za hrvatsko tržište. Kako napreduješ s tim?

- Ovo proljeće i ljeto sam imala putopisnu emisiju na slovenskom Pop TV-u, tamo smo se zvali “Najlepši kotički Hrvaške” i moji dragi snimatelji i ja smo se nasnimali po Hrvatskoj, tako da širenje na drugo tržište je donekle uspjelo, svakako se pokrenulo, no dokumentarac, kao i neku drugi scenariji, nažalost zasad čekaju u ladici neke druge trenutke. Uskoro i počinju nove epizode “Coolturista” na Novoj TV, sadržajem slične ovome što smo radili za Pop TV. Trudila sam se s uredničke strane pronalaziti mjesta koja su još uvijek nedovoljno popularna.

Koliko god taj tvoj nomadski život zvučao filmski, sigurna sam da nije jednostavno to izdržati ni psihički, a bome ni financijski. Kakva je hrvatska stvarnost s ulaganjima u takve projekte? S čime se sve boriš?

- Joj, sad kad bi ti sve krenula nabrojati trebao bi nam još jedan intervju samo na tu temu. Najkraće rečeno, radim najviše iz ljubavi i dalje, kad se sve oduzme i zbroji, posebno što se financijskog dijela tiče, duša mi je puna, a kasa uvijek napola prazna. I dalje nemam svoj stan, auto i te neke stvari koje bi trebala u ovim godinama. I dalje sve odlazi kao ulaganje u nove kilometre i nove doživljaje. Ono s čim se ipak najviše borim je činjenica da sam žena koja se na Balkanu odlučila baviti nečim što je još uvijek rezervirano samo za muškarce i pomaci u ženskom smjeru na tom području su tako mali i teški. Imamo molitelje po glavnom trgu u zemlji i ljude koji to podupiru, mislim da uopće ne moram puno objašnjavati u kojem smjeru idemo i kako se doživljavaju žene poput mene.

---

image

‘Uvijek ulažem u nove kilometre i nove doživljaje‘

Privatni album
---

Ne ‘šljivi’ društvene mreže

Kako uopće usklađuješ financijske mogućnosti i želje? Ja volim skoknuti negdje samo za vikend pa to osjetim na novčaniku, mogu samo zamisliti kako izgleda “oporavak” od većih putovanja...

- Eto jednostavno ću ti objasniti, cijelu 2022. godinu sam opet radila kao turistički vodič za australsku agenciju Intrepid, iako sam sto puta rekla da više nikad neću raditi kao turistički vodič, nakon svih fakulteta i iskustva u medijima. Baš zato jer sam morala vratiti dugove nastale na putovanju Kanadom i Aljaskom, a emisije mi odmah nakon povratka nisu bile kupljene. Tako da sigurna sam da nam oporavci izgledaju slično, samo su ovi nakon duljih putovanja malo teži.

Kao i svi drugi segmenti života, sve je više putovanja na društvenim mrežama. Bez želje da budem zlobna, ali i u Hrvatskoj se vidi poplava travel influencera. Ti ipak ne radiš takve forme, sklonija si konkretnijim i većim sadržajima. Ranije si mi rekla da ti je muka od toga da te se stavlja u taj koš, ali i da ne planiraš prodati dušu vragu. Ne moram ni pitati, tu se ništa nije promijenilo?

- Možda samo još nagore, još manje objavljujem ili boravim na društvenim mrežama, još manje nego ranije i još manje no što bi trebala ako ih želim pretvoriti u izvor zarađivanja i još mi ih je teže konzumirati. Stvarno sam blagoslovljena da nekako ipak uspijevam pronalaziti projekte i poslove u kojima ne ovisim o društvenim mrežama.

Odvozila si Route 66, živjela u Indiji, pisala kolumne i knjige, montirala priloge, završila tri fakulteta. Negdje sam pročitala i da te ugrizao majmun... Molim te da mi priznaš, postoji li išta tipično i ne cool u vezi tvojih putovanja? Reci mi da barem, poput nas ostalih smrtnika, skupljaš magnete za frižider!

- Ja toliko volim putovanja da sam ih na koji god način znam i umijem željela pretvoriti u posao, eto to je možda razlika, a sve drugo je slično. Jednako tako moram na putovanjima razmišljati o financijama, kalkulirati, strpati što više toga u što kraće vrijeme, vidjeti, doživjeti, probati što više mogu. Često odlazim s nekim predrasudama na put, kao i strahovima i vraćam se bez njih, često u jedan ruksak trpam nešto za što bi ti trebao prosječan kofer, često mi bude dosta svega i pitam se što mi je opet sve to trebalo. Jedina razlika je što možda kad napraviš jako puno kilometara na ove ili one načine puno toga ti postane jednostavnije, puno toga ti jednostavno nije prvi put i znaš iz iskustva da kako se prije posložilo, posložit će se opet…

---

image

Zimska kanadska idila

Privatni album
------
image

Smješaj na Aljasci

Privatni album
------
image

Ako vam je do društvenih zbivanja...

Privatni album
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Riana Petenjek - s nedavnog putovanja u Kanadu

Privatni album

Na putovanja ide sama, a vraća se sa nebrojeno doživljaja

Privatni album

Nestvarni prizori s Aljaske

Privatni album

Prizor iz Kanade koji se ne zaboravlja

Privatni album

Živopisne kanadske ulice

Privatni album

Nije ni na Aljasci baš sve bijelo

Privatni album

Stani pa gledaj

Privatni album

Fascinantna aurora borealis

Privatni album

I Norveška ima svojih magičnih aduta

Privatni album

‘Uvijek ulažem u nove kilometre i nove doživljaje‘

Privatni album

Želja joj je napraviti i dokumentarac

Privatni album

Zimska kanadska idila

Privatni album

Temperature u Kanadi u debelom su minusu

Privatni album

Smješaj na Aljasci

Privatni album

Ako vam je do društvenih zbivanja...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/zavrsila-je-tri-fakulteta-napisala-tri-putopisne-knjige-vozila-sam-po-ledu-aljaske-izvukla-se-iz-kanadske-mecave-1337816 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a10eb28da33ad672749feba4d5abed5fa07e90e7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zavr%C5%A1ila+je+tri+fakulteta%2C+napisala+tri+putopisne+knjige%3A+%E2%80%98Vozila+sam+po+ledu+Aljaske%2C+izvukla+se+iz+kanadske+me%C4%87ave%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fzavrsila-je-tri-fakulteta-napisala-tri-putopisne-knjige-vozila-sam-po-ledu-aljaske-izvukla-se-iz-kanadske-mecave-1337816 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fzavrsila-je-tri-fakulteta-napisala-tri-putopisne-knjige-vozila-sam-po-ledu-aljaske-izvukla-se-iz-kanadske-mecave-1337816 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVJETSKA PUTNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaSVJETSKA PUTNICA

Završila je tri fakulteta, napisala tri putopisne knjige: ‘Vozila sam po ledu Aljaske, izvukla se iz kanadske mećave‘

Piše Marija Vuković
12. studenog 2023. - 13:52

Možda je poznajete iz emisije “Coolturist” Nove TV, možda ste baš nedavno upalili slovenski Pop TV i pogledali njezine “Najlepše kotićke Hrvaške”, vjerojatno vam je poznata i po tome što je sama odvozila Route 66 i tada bila jedina Hrvatica kojoj je to pošlo za rukom.

A možda Rianu Petanjek ipak poznajete kao autoricu. I to ne jedne, nego tri knjige i čitavog niza putopisnih blogova i priča. Iako se tema njezinih putovanja provlači kroz sve tri knjige, nije riječ o serijalu pa nas tako nakon Indije i Sjeverne i Južne Amerike o kojima je pisala u prve dvije knjige, sada vodi na Aljasku, u Kanadu i Norvešku. Završila je tri fakulteta, a od kombinacije svih njih napravila posao koji, kako sama priznaje, i dalje radi iz ljubavi.

I to tolike da zbog putovanja još uvijek...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:13