stdClass Object ( [id] => 1325549 [title] => Što se to dogodilo, i kako mi o tome ništa ne znamo? Šveđani se u školama pod hitno vraćaju knjigama i olovkama! [alias] => sto-se-to-dogodilo-i-kako-mi-o-tome-nista-ne-znamo-svedani-se-u-skolama-pod-hitno-vracaju-knjigama-i-olovkama [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hiperdigitalizirani pristup obrazovanju nije se pokazao dobrim i Švedska se vraća tradicionalnim načinima učenja, koji uključuju više korištenja udžbenika, vježbanja rukopisa i čitanja, umjesto (prekomjernog) oslanjanja na tablete i svladavanje vještina tipkovnice – tema je s kojom je švedsko društvo ušlo u novu školsku godinu i pokrenulo lavinu reakcija i komentara stručnjaka diljem svijeta.

Digitalni alati u nastavi neće biti potpuno odbačeni, ali, kako je za našu Novu TV izjavio državni tajnik iz švedskog ministarstva obrazovanja Erik Scheller, pokušat će smanjiti korištenje ekrana i pojačati korištenje knjiga u školama.

– Sada se suočavamo s krizom čitanja u švedskim školama i moramo uvesti promjene. Zaostajemo kad je riječ o korištenju knjiga. Često ih potpuno zamijene digitalni alati u brojnim školama. Sada vidimo drugu stranu svega toga. Naravno, morate imati digitalne vještine, nećemo sve maknuti – kazao je za Novu TV Scheller. Švedski su mediji prenosili kako su u njihovoj vladi zabrinuti jer je pretjerano korištenje digitalnih alata u nastavi, ali već i kod djece predškolske dobi u vrtićima, dovelo do pada osnovnih vještina i čitalačke pismenosti pa se sve više zagovara povratak tradicionalnim načinima učenja. Čak se planira i potpuno ukidanje digitalnog učenja za djecu mlađu od šest godina.

U Hrvatskoj je, pak, ovih dana objavljeno istraživanje stručnjaka Instituta za društvena istraživanja (IDI) iz Zagreba, prema kojemu čak 85 posto učitelja i nastavnika podržava ideju zabrane korištenja mobitela u školama, a neke su škole već i uvele tu praksu.

---

image

Ooooo, koliko je bilo ponosa našeg Ministarstva kada su osvanuli tableti u školama

Vladimir Dugandžić/Cropix/
---

Hrvatski obrazovni sustav još nije toliko visoko digitaliziran, međutim, posljednjih godina dosta se ulagalo u digitalno opremanje škola, a i informatika je kao (izborni) predmet uvedena od prvog razreda osnovne škole. Učitelji i nastavnici, ali i brojni stručnjaci, upozoravaju na to da u škole stižu nove generacije najmlađih đaka koji zbog sve ranijeg prekomjernog izlaganja mobitelima i svjetlima ekrana jedva da znaju držati olovku, imaju grafomotoričkih poteškoća, pokazuju određene probleme u komunikaciji, izražavanju, dekoncentrirani su, nestrpljivi, neki i agresivni, a sve se više govori i o pojmu digitalne demencije – nizu simptoma i znakova koji utječu na smanjenje kognitivne funkcije i slični su onima u demenciji, a javljaju se zbog pretjeranog i neadekvatnog korištenja tehnologija poput mobitela, tableta i računala.

Dodajmo i kako je još prije šest godina istraživanje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabrog telefona pokazalo da kod nas 4,2 posto djece mlađe od četiri godine posjeduje vlastiti mobitel, a 40 posto najmlađih do prve godine života već je izloženo svjetlima ekrana, dok se do druge godine života taj postotak udvostruči.

– Radim u produženom boravku i još do prije deset godina imali smo niz aktivnosti u kojima su djeca puno radila rukama, čak se i tkalo, na primjer šalove za mame i bake. Morali smo odustati od mnogo toga jer današnja djeca nemaju strpljenja za to, mnoga ne mogu ni provući konac kroz ušicu sigurnosne igle, vrlo malo ih uopće razumije na koji način to provesti.

Motorika nije dovoljno dobra, neka djeca imaju i problema s presavijanjem papira ili rezanjem škaricama, što se nekad nije događalo. Oni hoće raditi samo ono gdje se rezultati vide brzo, poput origamija, kada izrade aviončiće, mace, nešto s čim se mogu igrati odmah nakon izrade – govori zagrebačka učiteljica Gordana Kovač Bluha, koja posljednjih dvadesetak godina pred mirovinu radi kao učiteljica u produženom boravku u OŠ "Rapska" s djecom prvog i drugog razreda. Upozorava i na to da danas ima sve manje predvježbi za pisanje u udžbenicima, a vještine su sve lošije:

---

image

Djecu danas već od kolica roditelji izlažu digitalnim alatima, a kasnije, kada krenu u školu, i dalje non-stop vrte te mobitele

 

profimedia
---

– U pisanju gotovo svi idu preko crte u pisankama, pogotovo kada je riječ o krugovima, odnosno slovima O, C ili S. Djeci je vrlo teško potpuno obojiti neko polje a da ne ostanu bjeline između, to od 20 učenika možda može njih dvoje ili troje. Ima djece koja i prije škole nauče čitati i od kojih se očekuje daljnji napredak, da do drugog razreda budu izvrsna u čitanju. Međutim, i oni posustanu jer se očigledno kod kuće s njima ne vježba dovoljno – kaže zagrebačka učiteljica o današnjim najmlađim učenicima koji su sve naučili rješavati uz pomoć tipke – klikneš jedan znak na mobitelu i sve se oboji.

– Nažalost, gotovo svi drže olovku potpuno krivo, a ne znaju držati ni pribor za jelo. Umjesto da koriste ispravan "pinceta hvat", oni na neki svoj, teško opisiv način, drže te olovke i bojice. Očigledno ih nitko ranije nije ispravljao – govori Gordana Kovač Bluha, koja smatra da škole trebaju postati mjesta u kojima će se razvijati vještine, a ne samo digitalna pismenost.

– Da, slažem se sa švedskim pristupom. Djecu danas već od kolica roditelji izlažu digitalnim alatima, a kasnije, kada krenu u školu, i dalje non-stop vrte te mobitele, provjeravaju statuse, ne mogu se koncentrirati na nastavu. Istraživanja su pokazala da pretjerana uporaba digitalnih alata oštećuje mozak, to, uz fizičke, ima i svoje psihičke posljedice, od nervoze do depresije, ali i ovisnosti – ističe sveučilišna profesorica emerita Dubravka Miljković, pedagoginja i psihologinja iz Zagreba. Dodaje kako je i među generacijama studenata danas čitanje i pisanje zamijenio "copy-paste".

---

image

Dubravka Miljković: Među generacijama studenata danas čitanje i pisanje zamijenio "copy-paste". Neki se čak i ne trude promijeniti font iz izvornika ili se zna dogoditi da muški student ostavi u tekstu izraze u ženskom rodu

Ronald Goršić/Cropix
---

– Neki se čak i ne trude promijeniti font iz izvornika ili se zna dogoditi da muški student ostavi u tekstu izraze u ženskom rodu ("bila sam"). Neki se koriste i uslugama ChatGPT-ja – govori profesorica Miljković.

– Da parafraziram Richarda Clarka, koji je još prije 40 godina primijetio kako su mediji, odnosno danas digitalna tehnologija, "sredstvo za prijenos informacija koje na uspjeh učenika ima utjecaja isto koliko ima utjecaja kamion na prehrambenu vrijednost namirnica koje prevozi" – uvjerena je sveučilišna profesorica, pedagoginja i psihologinja koja poručuje da umjesto prevelikog ulaganja u tehnologiju u školama više uložimo u učitelje.

– Ništa ne može zamijeniti učitelja. Ni pametna ploča nije pametna ako njome ne upravlja onaj koji je koristi: veće plaće za učitelje, bolji društveni status, dobra temeljna edukacija i stalno usavršavanje tijekom radnoga vijeka najviše će unaprijediti sustav odgoja i obrazovanja – nema dvojbi za profesoricu Miljković.

---

"Pa nećemo se vratiti na trgovački papir..."

– U digitaliziranom svijetu mi se više ne možemo vraćati na trgovački papir i olovku, moramo ići naprijed, ali virtualni svijet ne može zamijeniti stvarni. Niti jedan interaktivni medij, interaktivna slikovnica, ne može zamijeniti baku, djeda ili roditelje koji čitaju djeci. Ali da treba uravnotežiti korištenje digitalnih i "papirnatih" alata u obrazovnom sustavu, to svakako – smatra prof. dr. sc. Draženka Blaži, redovita profesorica na Odsjeku za logopediju zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

– Istraživanja pokazuju kako digitalizacija i korištenje digitalne tehnologije ne dovode sami po sebi do poremećaja, nego njihova pretjerana uporaba. Ako kod nekog djeteta postoje predispozicije za poremećaje poput onih socijalne komunikacije, razvojno-jezičnih poremećaja, poremećaja iz spektra autizma i drugih, nedostatak ljudske interakcije te pretjerano korištenje digitalnih sredstava mogu te poremećaje pogoršati – objašnjava profesorica Blaži.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POBJEDA RAZUMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => POBJEDA RAZUMA 2 0 6364 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-25 13:44:03 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-26 05:53:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-26 05:53:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što se to dogodilo, i kako mi o tome ništa ne znamo? Šveđani se u školama pod hitno vraćaju knjigama i olovkama! [metakey] => Digitalna škola, Švedska škola, učitelji, djeca i mobiteli, pisanje olovkom [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/25\/25678905.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/25\/13938318.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/25\/24555926.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/25\/25708666.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/25\/23619669.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[" Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix\/","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Shutterstock","profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ooooo, koliko je bilo ponosa na\u0161eg Ministarstva kada su osvanuli tableti u \u0161kolama<\/p>","

Tableti u \u0161kolama. Olovka? \u0160to je to olovka? Gumica? \u0160to je to gumica? O\u0161trilo? Ma dajte...<\/p>","

Dubravka Miljkovi\u0107: Me\u0111u generacijama studenata danas \u010ditanje i pisanje zamijenio \u201dcopy-paste\u201d. Neki se \u010dak i ne trude promijeniti font iz izvornika ili se zna dogoditi da mu\u0161ki student ostavi u tekstu izraze u \u017eenskom rodu<\/p>","

Pametna rje\u0161enja iz \u0160vedske: Svaka \u010dast digitali, ali ajmo prvo olovku i gumicu u ruke...<\/p>","

Djecu danas ve\u0107 od kolica roditelji izla\u017eu digitalnim alatima, a kasnije, kada krenu u \u0161kolu, i dalje non-stop vrte te mobitele<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25678905_1920.jpg":"1920x1080","k_25678905_1280.jpg":"1280x1280","k_25678905_1024.jpg":"1024x1024","k_25678905_640.jpg":"640x640","k_25678905_480.jpg":"480x480","k_25678905_340.jpg":"340x340","k_25678905_220.jpg":"220x220","o_25678905_1280.jpg":"1280x853","o_25678905_1024.jpg":"1024x682","o_25678905_640.jpg":"640x426","o_25678905_480.jpg":"480x320","o_25678905_340.jpg":"340x226","o_25678905_220.jpg":"220x146","h_25678905_1280.jpg":"1280x854","h_25678905_1024.jpg":"1024x683","h_25678905_640.jpg":"640x427","h_25678905_480.jpg":"480x320","h_25678905_340.jpg":"340x227","h_25678905_220.jpg":"220x147","pp_25678905_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678905_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678905_640.jpg":"640x814","pp_25678905_480.jpg":"480x611","pp_25678905_340.jpg":"340x432","pp_25678905_220.jpg":"220x280"},{"size0":"656x438","hd_13938318_1920.jpg":"1920x1080","k_13938318_1280.jpg":"1280x1280","k_13938318_1024.jpg":"1024x1024","k_13938318_640.jpg":"640x640","k_13938318_480.jpg":"480x480","k_13938318_340.jpg":"340x340","k_13938318_220.jpg":"220x220","o_13938318_1280.jpg":"1280x854","o_13938318_1024.jpg":"1024x683","o_13938318_640.jpg":"640x427","o_13938318_480.jpg":"480x320","o_13938318_340.jpg":"340x227","o_13938318_220.jpg":"220x146","h_13938318_1280.jpg":"1280x854","h_13938318_1024.jpg":"1024x683","h_13938318_640.jpg":"640x427","h_13938318_480.jpg":"480x320","h_13938318_340.jpg":"340x227","h_13938318_220.jpg":"220x147","pp_13938318_1280.jpg":"1280x1628","pp_13938318_1024.jpg":"1024x1303","pp_13938318_640.jpg":"640x814","pp_13938318_480.jpg":"480x611","pp_13938318_340.jpg":"340x432","pp_13938318_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24555926_1920.jpg":"1920x1080","k_24555926_1280.jpg":"1280x1280","k_24555926_1024.jpg":"1024x1024","k_24555926_640.jpg":"640x640","k_24555926_480.jpg":"480x480","k_24555926_340.jpg":"340x340","k_24555926_220.jpg":"220x220","o_24555926_1280.jpg":"1280x853","o_24555926_1024.jpg":"1024x682","o_24555926_640.jpg":"640x426","o_24555926_480.jpg":"480x320","o_24555926_340.jpg":"340x226","o_24555926_220.jpg":"220x146","h_24555926_1280.jpg":"1280x854","h_24555926_1024.jpg":"1024x683","h_24555926_640.jpg":"640x427","h_24555926_480.jpg":"480x320","h_24555926_340.jpg":"340x227","h_24555926_220.jpg":"220x147","pp_24555926_1280.jpg":"1280x1628","pp_24555926_1024.jpg":"1024x1303","pp_24555926_640.jpg":"640x814","pp_24555926_480.jpg":"480x611","pp_24555926_340.jpg":"340x432","pp_24555926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1021","hd_25708666_1920.jpg":"1920x1080","k_25708666_1280.jpg":"1280x1280","k_25708666_1024.jpg":"1024x1024","k_25708666_640.jpg":"640x640","k_25708666_480.jpg":"480x480","k_25708666_340.jpg":"340x340","k_25708666_220.jpg":"220x220","o_25708666_1280.jpg":"1280x680","o_25708666_1024.jpg":"1024x544","o_25708666_640.jpg":"640x340","o_25708666_480.jpg":"480x255","o_25708666_340.jpg":"340x180","o_25708666_220.jpg":"220x116","h_25708666_1280.jpg":"1280x854","h_25708666_1024.jpg":"1024x683","h_25708666_640.jpg":"640x427","h_25708666_480.jpg":"480x320","h_25708666_340.jpg":"340x227","h_25708666_220.jpg":"220x147","pp_25708666_1280.jpg":"1280x1628","pp_25708666_1024.jpg":"1024x1303","pp_25708666_640.jpg":"640x814","pp_25708666_480.jpg":"480x611","pp_25708666_340.jpg":"340x432","pp_25708666_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x854","hd_23619669_1920.jpg":"1920x1080","k_23619669_1280.jpg":"1280x1280","k_23619669_1024.jpg":"1024x1024","k_23619669_640.jpg":"640x640","k_23619669_480.jpg":"480x480","k_23619669_340.jpg":"340x340","k_23619669_220.jpg":"220x220","o_23619669_1280.jpg":"1280x854","o_23619669_1024.jpg":"1024x683","o_23619669_640.jpg":"640x427","o_23619669_480.jpg":"480x320","o_23619669_340.jpg":"340x226","o_23619669_220.jpg":"220x146","h_23619669_1280.jpg":"1280x854","h_23619669_1024.jpg":"1024x683","h_23619669_640.jpg":"640x427","h_23619669_480.jpg":"480x320","h_23619669_340.jpg":"340x227","h_23619669_220.jpg":"220x147","pp_23619669_1280.jpg":"1280x1628","pp_23619669_1024.jpg":"1024x1303","pp_23619669_640.jpg":"640x814","pp_23619669_480.jpg":"480x611","pp_23619669_340.jpg":"340x432","pp_23619669_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7402715 Threads: 5 Questions: 1529273596 Slow queries: 4650156 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110621774 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/sto-se-to-dogodilo-i-kako-mi-o-tome-nista-ne-znamo-svedani-se-u-skolama-pod-hitno-vracaju-knjigama-i-olovkama-1325549 [printLink] => /mozaik/panorama/sto-se-to-dogodilo-i-kako-mi-o-tome-nista-ne-znamo-svedani-se-u-skolama-pod-hitno-vracaju-knjigama-i-olovkama-1325549?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 731093 [name] => Digitalna škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-26 07:53:58 [main_article_id] => 0 [alias] => digitalna-skola [link] => /tag/digitalna-skola ) [1] => stdClass Object ( [id] => 731094 [name] => Švedska škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-26 07:53:58 [main_article_id] => 0 [alias] => svedska-skola [link] => /tag/svedska-skola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 507171 [name] => učitelji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ucitelji [link] => /tag/ucitelji ) [3] => stdClass Object ( [id] => 651951 [name] => djeca i mobiteli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-06 11:40:07 [main_article_id] => 0 [alias] => djeca-i-mobiteli [link] => /tag/djeca-i-mobiteli ) [4] => stdClass Object ( [id] => 731095 [name] => pisanje olovkom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-26 07:53:59 [main_article_id] => 0 [alias] => pisanje-olovkom [link] => /tag/pisanje-olovkom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POBJEDA RAZUMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što se to dogodilo, i kako mi o tome ništa ne znamo? Šveđani se u školama pod hitno vraćaju knjigama i olovkama! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/25/25678905.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix/ [mainImageDesc] =>

Ooooo, koliko je bilo ponosa našeg Ministarstva kada su osvanuli tableti u školama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/25/25678905.jpg [title] =>

Ooooo, koliko je bilo ponosa našeg Ministarstva kada su osvanuli tableti u školama

Vladimir Dugandžić/Cropix/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/25/13938318.jpg [title] =>

Tableti u školama. Olovka? Što je to olovka? Gumica? Što je to gumica? Oštrilo? Ma dajte...

Neja Markičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/25/24555926.jpg [title] =>

Dubravka Miljković: Među generacijama studenata danas čitanje i pisanje zamijenio ”copy-paste”. Neki se čak i ne trude promijeniti font iz izvornika ili se zna dogoditi da muški student ostavi u tekstu izraze u ženskom rodu

Ronald Goršić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/25/25708666.jpg [title] =>

Pametna rješenja iz Švedske: Svaka čast digitali, ali ajmo prvo olovku i gumicu u ruke...

Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/25/23619669.jpg [title] =>

Djecu danas već od kolica roditelji izlažu digitalnim alatima, a kasnije, kada krenu u školu, i dalje non-stop vrte te mobitele

 

profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hiperdigitalizirani pristup obrazovanju nije se pokazao dobrim i Švedska se vraća tradicionalnim načinima učenja, koji uključuju više korištenja udžbenika, vježbanja rukopisa i čitanja, umjesto (prekomjernog) oslanjanja na tablete i svladavanje vještina tipkovnice – tema je s kojom je švedsko društvo ušlo u novu školsku godinu i pokrenulo lavinu reakcija i komentara stručnjaka diljem svijeta.

Digitalni alati u nastavi neće biti potpuno odbačeni, ali, kako je za našu Novu TV izjavio državni tajnik iz švedskog ministarstva obrazovanja Erik Scheller, pokušat će smanjiti korištenje ekrana i pojačati korištenje knjiga u školama.

– Sada se suočavamo s krizom čitanja u švedskim školama i moramo uvesti promjene. Zaostajemo kad je riječ o korištenju knjiga. Često ih potpuno zamijene digitalni alati u brojnim školama. Sada vidimo drugu stranu svega toga. Naravno, morate imati digitalne vještine, nećemo sve maknuti – kazao je za Novu TV Scheller. Švedski su mediji prenosili kako su u njihovoj vladi zabrinuti jer je pretjerano korištenje digitalnih alata u nastavi, ali već i kod djece predškolske dobi u vrtićima, dovelo do pada osnovnih vještina i čitalačke pismenosti pa se sve više zagovara povratak tradicionalnim načinima učenja. Čak se planira i potpuno ukidanje digitalnog učenja za djecu mlađu od šest godina.

U Hrvatskoj je, pak, ovih dana objavljeno istraživanje stručnjaka Instituta za društvena istraživanja (IDI) iz Zagreba, prema kojemu čak 85 posto učitelja i nastavnika podržava ideju zabrane korištenja mobitela u školama, a neke su škole već i uvele tu praksu.

---

image

Ooooo, koliko je bilo ponosa našeg Ministarstva kada su osvanuli tableti u školama

Vladimir Dugandžić/Cropix/
---

Hrvatski obrazovni sustav još nije toliko visoko digitaliziran, međutim, posljednjih godina dosta se ulagalo u digitalno opremanje škola, a i informatika je kao (izborni) predmet uvedena od prvog razreda osnovne škole. Učitelji i nastavnici, ali i brojni stručnjaci, upozoravaju na to da u škole stižu nove generacije najmlađih đaka koji zbog sve ranijeg prekomjernog izlaganja mobitelima i svjetlima ekrana jedva da znaju držati olovku, imaju grafomotoričkih poteškoća, pokazuju određene probleme u komunikaciji, izražavanju, dekoncentrirani su, nestrpljivi, neki i agresivni, a sve se više govori i o pojmu digitalne demencije – nizu simptoma i znakova koji utječu na smanjenje kognitivne funkcije i slični su onima u demenciji, a javljaju se zbog pretjeranog i neadekvatnog korištenja tehnologija poput mobitela, tableta i računala.

Dodajmo i kako je još prije šest godina istraživanje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabrog telefona pokazalo da kod nas 4,2 posto djece mlađe od četiri godine posjeduje vlastiti mobitel, a 40 posto najmlađih do prve godine života već je izloženo svjetlima ekrana, dok se do druge godine života taj postotak udvostruči.

– Radim u produženom boravku i još do prije deset godina imali smo niz aktivnosti u kojima su djeca puno radila rukama, čak se i tkalo, na primjer šalove za mame i bake. Morali smo odustati od mnogo toga jer današnja djeca nemaju strpljenja za to, mnoga ne mogu ni provući konac kroz ušicu sigurnosne igle, vrlo malo ih uopće razumije na koji način to provesti.

Motorika nije dovoljno dobra, neka djeca imaju i problema s presavijanjem papira ili rezanjem škaricama, što se nekad nije događalo. Oni hoće raditi samo ono gdje se rezultati vide brzo, poput origamija, kada izrade aviončiće, mace, nešto s čim se mogu igrati odmah nakon izrade – govori zagrebačka učiteljica Gordana Kovač Bluha, koja posljednjih dvadesetak godina pred mirovinu radi kao učiteljica u produženom boravku u OŠ "Rapska" s djecom prvog i drugog razreda. Upozorava i na to da danas ima sve manje predvježbi za pisanje u udžbenicima, a vještine su sve lošije:

---

image

Djecu danas već od kolica roditelji izlažu digitalnim alatima, a kasnije, kada krenu u školu, i dalje non-stop vrte te mobitele

 

profimedia
---

– U pisanju gotovo svi idu preko crte u pisankama, pogotovo kada je riječ o krugovima, odnosno slovima O, C ili S. Djeci je vrlo teško potpuno obojiti neko polje a da ne ostanu bjeline između, to od 20 učenika možda može njih dvoje ili troje. Ima djece koja i prije škole nauče čitati i od kojih se očekuje daljnji napredak, da do drugog razreda budu izvrsna u čitanju. Međutim, i oni posustanu jer se očigledno kod kuće s njima ne vježba dovoljno – kaže zagrebačka učiteljica o današnjim najmlađim učenicima koji su sve naučili rješavati uz pomoć tipke – klikneš jedan znak na mobitelu i sve se oboji.

– Nažalost, gotovo svi drže olovku potpuno krivo, a ne znaju držati ni pribor za jelo. Umjesto da koriste ispravan "pinceta hvat", oni na neki svoj, teško opisiv način, drže te olovke i bojice. Očigledno ih nitko ranije nije ispravljao – govori Gordana Kovač Bluha, koja smatra da škole trebaju postati mjesta u kojima će se razvijati vještine, a ne samo digitalna pismenost.

– Da, slažem se sa švedskim pristupom. Djecu danas već od kolica roditelji izlažu digitalnim alatima, a kasnije, kada krenu u školu, i dalje non-stop vrte te mobitele, provjeravaju statuse, ne mogu se koncentrirati na nastavu. Istraživanja su pokazala da pretjerana uporaba digitalnih alata oštećuje mozak, to, uz fizičke, ima i svoje psihičke posljedice, od nervoze do depresije, ali i ovisnosti – ističe sveučilišna profesorica emerita Dubravka Miljković, pedagoginja i psihologinja iz Zagreba. Dodaje kako je i među generacijama studenata danas čitanje i pisanje zamijenio "copy-paste".

---

image

Dubravka Miljković: Među generacijama studenata danas čitanje i pisanje zamijenio "copy-paste". Neki se čak i ne trude promijeniti font iz izvornika ili se zna dogoditi da muški student ostavi u tekstu izraze u ženskom rodu

Ronald Goršić/Cropix
---

– Neki se čak i ne trude promijeniti font iz izvornika ili se zna dogoditi da muški student ostavi u tekstu izraze u ženskom rodu ("bila sam"). Neki se koriste i uslugama ChatGPT-ja – govori profesorica Miljković.

– Da parafraziram Richarda Clarka, koji je još prije 40 godina primijetio kako su mediji, odnosno danas digitalna tehnologija, "sredstvo za prijenos informacija koje na uspjeh učenika ima utjecaja isto koliko ima utjecaja kamion na prehrambenu vrijednost namirnica koje prevozi" – uvjerena je sveučilišna profesorica, pedagoginja i psihologinja koja poručuje da umjesto prevelikog ulaganja u tehnologiju u školama više uložimo u učitelje.

– Ništa ne može zamijeniti učitelja. Ni pametna ploča nije pametna ako njome ne upravlja onaj koji je koristi: veće plaće za učitelje, bolji društveni status, dobra temeljna edukacija i stalno usavršavanje tijekom radnoga vijeka najviše će unaprijediti sustav odgoja i obrazovanja – nema dvojbi za profesoricu Miljković.

---

"Pa nećemo se vratiti na trgovački papir..."

– U digitaliziranom svijetu mi se više ne možemo vraćati na trgovački papir i olovku, moramo ići naprijed, ali virtualni svijet ne može zamijeniti stvarni. Niti jedan interaktivni medij, interaktivna slikovnica, ne može zamijeniti baku, djeda ili roditelje koji čitaju djeci. Ali da treba uravnotežiti korištenje digitalnih i "papirnatih" alata u obrazovnom sustavu, to svakako – smatra prof. dr. sc. Draženka Blaži, redovita profesorica na Odsjeku za logopediju zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

– Istraživanja pokazuju kako digitalizacija i korištenje digitalne tehnologije ne dovode sami po sebi do poremećaja, nego njihova pretjerana uporaba. Ako kod nekog djeteta postoje predispozicije za poremećaje poput onih socijalne komunikacije, razvojno-jezičnih poremećaja, poremećaja iz spektra autizma i drugih, nedostatak ljudske interakcije te pretjerano korištenje digitalnih sredstava mogu te poremećaje pogoršati – objašnjava profesorica Blaži.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
 Vladimir Dugandžić/Cropix/ Neja Markičević/Cropix Ronald Goršić/Cropix Shutterstock profimedia
Vladimir Dugandžić/Cropix/

Ooooo, koliko je bilo ponosa našeg Ministarstva kada su osvanuli tableti u školama

Neja Markičević/Cropix

Tableti u školama. Olovka? Što je to olovka? Gumica? Što je to gumica? Oštrilo? Ma dajte...

Ronald Goršić/Cropix

Dubravka Miljković: Među generacijama studenata danas čitanje i pisanje zamijenio ”copy-paste”. Neki se čak i ne trude promijeniti font iz izvornika ili se zna dogoditi da muški student ostavi u tekstu izraze u ženskom rodu

Shutterstock

Pametna rješenja iz Švedske: Svaka čast digitali, ali ajmo prvo olovku i gumicu u ruke...

profimedia

Djecu danas već od kolica roditelji izlažu digitalnim alatima, a kasnije, kada krenu u školu, i dalje non-stop vrte te mobitele

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/sto-se-to-dogodilo-i-kako-mi-o-tome-nista-ne-znamo-svedani-se-u-skolama-pod-hitno-vracaju-knjigama-i-olovkama-1325549 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=14aef3e8249f05fae6fb98f896707400ee8abba9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+se+to+dogodilo%2C+i+kako+mi+o+tome+ni%C5%A1ta+ne+znamo%3F+%C5%A0ve%C4%91ani+se+u+%C5%A1kolama+pod+hitno+vra%C4%87aju+knjigama+i+olovkama%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsto-se-to-dogodilo-i-kako-mi-o-tome-nista-ne-znamo-svedani-se-u-skolama-pod-hitno-vracaju-knjigama-i-olovkama-1325549 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsto-se-to-dogodilo-i-kako-mi-o-tome-nista-ne-znamo-svedani-se-u-skolama-pod-hitno-vracaju-knjigama-i-olovkama-1325549 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POBJEDA RAZUMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaPOBJEDA RAZUMA

Što se to dogodilo, i kako mi o tome ništa ne znamo? Šveđani se u školama pod hitno vraćaju knjigama i olovkama!

Piše Marijana Cvrtila
26. rujna 2023. - 07:53

Hiperdigitalizirani pristup obrazovanju nije se pokazao dobrim i Švedska se vraća tradicionalnim načinima učenja, koji uključuju više korištenja udžbenika, vježbanja rukopisa i čitanja, umjesto (prekomjernog) oslanjanja na tablete i svladavanje vještina tipkovnice – tema je s kojom je švedsko društvo ušlo u novu školsku godinu i pokrenulo lavinu reakcija i komentara stručnjaka diljem svijeta.

Digitalni alati u nastavi neće biti potpuno odbačeni, ali, kako je za našu Novu TV izjavio državni tajnik iz švedskog ministarstva obrazovanja Erik Scheller, pokušat će smanjiti korištenje ekrana i pojačati korištenje knjiga u školama.

– Sada se suočavamo s krizom čitanja u švedskim školama i moramo uvesti promjene. Zaostajemo kad je riječ o korištenju knjiga. Često ih po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:34