stdClass Object ( [id] => 1332927 [title] => Od crkve do džamije, od opere koju je osnovao naš Lovro pl. Matačić, do grada s 365 crkava. Za svaki dan po jedna [alias] => od-crkve-do-dzamije-od-opere-koju-je-osnovao-nas-lovro-pl-matacic-do-grada-s-365-crkava-za-svaki-dan-po-jedna [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od svih metropola bivše nam države, u mojim putopisnim putešestvijima najčešće s opernim punjenjem jedino mi je Skopje ostalo nedostižno i nekako po strani.

Što zbog udaljenosti što zaradi prometne nepristupačnosti – gledano, naravno, s promatračnice Splita – ovaj meni toliko osobno i emotivno žuđeni grad nikako da se ukleše u kamenu ploču intimnog mi itinerara.

I, kad sam najposlije kanio otići u Makedoniju, u pohod i vižite svojoj rodbini po ocu koja živi tamo, ne bih li upoznao svojtu s kojom dijelim krv i prema kojoj osjećam sad već desetljetnu ćutilnost s ugrađenim u sebi hotinjem za konačnim susretom in vivo – moram i to iskreno priznati – gledao sam daje li se, i kad, u Makedonskoj operi u Skopju kakva glazbeno-scenska predstava, pa, kad sam već dolje, da istu i odgledam… Obadavajući vlastite afinitete, nisam mogao biti bolje sreće: na programu je bila "Aida" Giuseppea Verdija…

Već planirani i dogovoreni put trebalo je samo još datumski uskladiti, pa sam termin jedincate izvedbe ove "Aide" uzeo kao orijentir: po njemu smo sve ostalo regulirali i organizirali.

---

image

Cila svojta na obidu

---

Skopje je od Tetova udaljeno oko sat vremena komotne vožnje autom. Duško Marčevski, muž moje rodice Keti, vozi, i veći dio puta koristimo autocestu što nosi ime po Majki Terezi, katoličkoj redovnici albanskog podrijetla imenom Gonxhe Bojaxhiu, koja je rođena baš u Skopju. Ma zamislite: katolici se u Makedoniji mogu prebrojiti na prste dvije ruke i jedne noge, a autoput imenovan je baš po jednoj – katolkinji! E, to je za mene ekumenizam… Ajde, nismo ni mi u Hrvatskoj baš slijepi na kršćanske širine: pravoslavac Petar Preradović dobio je jedan od najljepših zagrebačkih trgova, pravoslavac Nikola Tesla nam je na kovanici eura, a pravoslavac Josif Runjanin skladao nam je nacionalnu himnu "Lijepa naša". Stopostotni učinak katolika prebiva kod nas isključivo u – Remetincu!

Ljetni pljuskovi u Makedoniji nisu rijetkost, pa nam je baš škropljenje s nebesa pokušalo pokvariti boravak u ovdašnjoj metropoli. Budući da smo uspjeli parkirati u samom srcu grada, javnoj podzemnoj garaži tik do zgrade Makedonskog naroden teatra, najstarije kazališne kuće u zemlji gdje se danas održavaju dramske izvedbe, sve najvažnije gradske atrakcije bile su nam na dva koraka.

Kiša koja nas je dočekala nije bila jaka, ali je bila dosadna poput cmizdrave oporbe u saboru. Kako je slavna skopska Stara čaršija tu blizu, računali smo, najbolje je da odmah sjednemo objedovati, pa – dok se okrijepimo finim ćevapima, friganim krumpirićima i ljutom paprikom da možemo bolje obliti sve to skupa studenim pivom – dosadan oporbeni dažd, jamačno, napustit će "sobranje" i otići na zasluženu stanku… I bi tako.

Gastronomska ponuda Makedonije u cjelini, znamo iz opće kulture, na vrlo je visokoj razini. Hoćeš meso, hoćeš povrće, hoćeš slastice, hoćeš salate… E, salate su ovdje neobično izdašne i nadaleko nema takvih porcija. Zapravo, prosječna salata može zamijeniti i cijeli obrok, ako čeljade nije od prohtjeva da mu je, ne znam: od sve ribe najdraži šnicel priko pijata – kako bi rekli naši bonkulovići Dalmatinci. A možda i moj urednik – Ivo Bonkylović… (?)

---

image

Crkva Svetog Jovana na Ohridu

---

U ponudi su, naravno, i miješani ćevapi i oni samo od junetine, premda muslimani nerijetko, skrivajući se kod kuće, potajno mumaju i svinjetinu i piju alkohol. To se javno ne govori, ali to svi znaju. Smazali smo mi naše porcije, zalili ih kraćom ćakulom i – vani je prestalo škropljenje iz oblaka.

Stara čaršija u Skopju bila je i ostala najveća na Balkanu poslije one u Istanbulu. I dandanas se u njoj duboko ćuti dah starine, jer je puno ovoga od mnogo onoga ostalo nepromijenjeno. Pečenjarnice i zlatarnice na svakom su koraku, pojedini zanatski obrti još uvijek preživljavaju, suvenirnice se nastavljaju jedna na drugu i obilje je ovdje antikvarnica u kojima se čuvaju artefakti iz stare Jugoslavije, a moguće je kupiti čak i staru ćiriličnu pisaću mašinu. I kebab i ćevapi i pljeskavice naći će se na svakom koraku, kao i kandirano voće, rahat-lokum i čitav niz orijentalnih kolačića s neobičnim i jako aromatičnim začinima.

Poznato je da je Skopje u novije doba nakinđureno s više desetaka brončanih kipova u prirodnoj veličini, te da je ono postalo pomalo oazom likovnog neukusa; međutim, za razliku od televizije ili fotografijâ, uživo je taj kič nekako podnošljiv i ne doimlje se onakvom antologijskom sramotom kakvom se to čini na prvu ruku.

Osim što su estetski posve različite one brončane izvedbe značajeva iz makedonske kulturne i političke povijesti, pokucate li koljencem kažiprsta po nekolicini od njih, čut ćete da su i ljevački doprinosi bili učinjeni s različitim rasporedom truda i mara. Neki kao da su od late ili aluminijske folije, pa se ponekad čini da će ih jači vjetar prevrnuti iz ležišta i udaviti u Vardaru…

Glavni trg Ploštad Makedonija najveće je javno okupljalište te vrste u cijeloj zemlji, a u njemu na velikoj visini ponad fontane kočoperi se monumentalni kip Ratnik, statua bojovnika posjednutog na konja u pokretu. Uvijek ima svijeta po trgu, turista koji fotografiraju i nekoliko je ugostiteljskih objekata koji nude svoja i jela i pića po vrlo prihvatljivim cijenama.

---

image
---

Nedaleko od Ploštada, čim se prijeđe Vardar preko Kamenog mosta, ili jedne od inih ćuprija, diči se moderno zdanje Makedonske filharmonije, reprezentativno djelo suvremene arhitekture, koje pomalo i odudara od vizura oko sebe. Zgrada Makedonske opere i baleta odmah je do, obličjem, materijalom i tehnikom gradnje potpuno drugačija od Filharmonije.

E, tu nas je sve skupa ugostio intendant Vasko Ristov, inače trubač i profesor tog instrumenta na skopskoj Akademiji. Štoviše, imali smo lijepi prijem u njegovom uredu prije negoli smo obitelji Vuković & Marčevski dobili svoje mjesto u jednoj loži. Kuriozitet je da je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine u Skopju ovdašnju Operu utemeljio upravo naš Lovro pl. Matačić. I još: fotelje od punog drva i tapecirane finom tkaninom koje su i dandanas u uredu, na kojima smo i sjedili, u to je vrijeme bio donio upravo maestro Matačić.

Sjajan završetak dana bio je obilježen izvedbom Verdijeve "Aide", u kojoj su opet nastupili moji znanci od ranije: talijanski tenor Walter Fraccaro (Radames) i srpska mezzosopranistica Sanja Anastasia (Amneris). Njih dvoje su zajedno bili nastupili baš u ovim ulogama, ni manje ni više nego u – milanskoj La Scali…

Već je bila noć i promijenio se datum, kad smo na periferiji Skopja naišli na otvorenu buregdžinicu. Bila je to sjajna ploča koja je sitošću prekrila dan, prije no što smo domalo potom usnuli doma umorni od dojmova… Nismo se ni okrenuli u postelji, kad, uslijedio je nešto kasniji doručak doma u Tetovu/Neproštenu, pa onda – pravac Ohrid.

Autocesta od Tetova vodi do Gostivara, nakon čega slijede serpentine kroz gustu, sasvim romantičnu šumu dolje prema Strugi. Krajobrazi su idealni za lirike i poete: ništa čudno, kad zdesna ostaje najveći makedonski nacionalni park Mavrovo, bogat bujnom vegetacijom i divljim životinjama, dok odvojak slijeva vodi prema prekrasnom gradu Kruševo, u kojemu je pokopan najslavniji njegov sugrađanin – Toše Proeski.

---

image

Evo Podavke u Ohridu

---

Ostavivši Gostivar iza sebe, u kojemu još prostorom dominiraju minareti s brojnih džamija, odavde od ovih brdskih šuma pa prema Ohridskom jezeru počinju se uz cestu pojavljivati pravoslavne crkve i manastiri. Finale pravoslavne arhitekture svoj vrhunac doživljava baš u Ohridu, u kojemu je prema predaji ukupno 365 crkava, za svaki dan u godini po jedna. Bit će da ih je ipak nešto manje, ali je zaista impozantan njihov broj, različitih i veličina i starina…

Pored niza bogomolja, u Ohridu je, naravno i jedna od vilâ druga Tita: Ohrid, panteon za bogove…

U Ohridu je i još jedna Čaršija, manja od one u Skopju, manje atraktivna i puno modernijega izgleda, a usto je i glavna šetnica što se okomito središtem grada spušta prema jezeru: kao Marmontova ulica u Splitu prema moru. Nije u onolikoj mjeri premrežena zanatskim radionicama, ipak, Ohrid je pretežito kršćanski grad, s manjkom orijentalnih zanimanja i navika. Atraktivnije je nego li u Skopju, što ne znači da je ljepše i ubavije, nego da je okrenutije zapadu i njegovoj tradiciji.

Na ohridskoj Čaršiji naći će se i dućana s modernijim brendovima, luksuznijih restorana i kafana, uličnih svirača i – krotitelja zmija. Kao istinski ljubitelj guja, s kojima sam se u bračkom djetinjstvu rado ne samo igrao, nego i družio doma držeći ih u terarijima, s velikom sam radošću malo se mazio s albino-pitonom koji je na usluzi prolaznicima. Cijena maženja – dva eura! Na središnjem dijelu rive, koja, uzgred, miriše slično kao i ona morska, u nekovrsnim mandraćima privezane su barke s kojima domaći živalj bilo prevozi turiste, bilo lovi ribe ili žabe. Da, Ohridsko jezero prepuno je žaba. Na prvi pogled, ova se riva ne razlikuje puno od onih uz Jadran. Ponuđeni turistima kao mjesna atrakcija, ovdje u jezero gledaju gigantski brončani sveti Naum i sveti Kliment, kao i solunska braća Kiril i Metodij, kako ih zovu Makedonci.

Dobra je klopa i u Ohridu, s naglaskom na fantastično pripremljena mesna jela, pa još ona specijalistička s roštilja. Na koju god stranu da se krene, i lijevo i desno po ulicama su nebrojeni restorani i pizzerije s dobrom ponudom i pristojnim cijenama.

Penjući se na gornje dijelove grada, kao da se u Splitu hoće Križevom ili Senjskom ulicom doći do Vidilice, gostione i oštarije polako prepuštaju dominaciju obiteljskim kućama i obrtima, pa ulazim kod jednog maranguna koji se bavi rezbarenjem ukrasa u drvu i izradom svetih ikona. On je te vještine naslijedio od djeda i oca, ali će nažalost prestankom njegova rada taj se običaj u njihovom prezimenu utrnuti.

Hodeći dalje ohridskim "velin varošen" nailazim na poznatu crkvu svete Sofije, uza čije slabine je i antički amfiteatar, prekrasan i još prekrasnije neiskorišten dovoljno u kazališne svrhe. A Grčka je tu preko puta, možeš se kamenom dobaciti… Sveta Sofija nema historiografskih uporišta glede vremena nastanka, premda egzistiraju znanstvene presumpcije kako su njezini temelji iz XI. stoljeća, kad je vladao car Samuilo. Za vrijeme arhiepiskopa Leona bila je sinodna crkva (mi bismo rekli katedrala) Ohridske patrijaršije, čija se jurisdikcija prostirala sve do Dunava. Riječju, jedna od najvažnijih pravoslavnih eklezija na Balkanskom poluotoku.

---

image

Vidljivi su ostaci starih rimskih kolonada pokraj kojih je podignuta crkva Sveti Kliment i Pantelejmon. To je ustvari replika hrama izvorno sagrađenog u IX. stoljeću koji su Turci kasnije pretvorili u džamiju, pa onda opet kršćani vratili k sebi…

---

Šetnica vodi dalje, visoko iznad sjeverozapadne strane jezera kao na Marjanu s južne bande ponad mora, prema predivnom hramu svetog Jovana Kanea, baš kao da u Splitu želimo korakom stići do crkvice svetega Jere.

I ova je bogomolja predivno sakralno zdanje i spomenik nulte kategorije i Bogu i čovjeku, otkuda puca veličanstvena panorama na safirsko plavetnilo Ohridskog jezera. Podignuta je u XIII. vijeku na hridi poviše ribarskog sela Kaneo, i posvećena je u čast piscu četvrtog evanđelja, najmlađemu Ivanu, koji je jedini od sviju vidio živoga Isukrsta. Odatle slijedi strmi uspon kroz šumu prema najvišem vrhu Ohrida – rekli bismo mi u Splitu, Telegrinu – gdje je na nekih 90 metara "nadjezerske" visine sagrađena impozantna Samuilova tvrđava, odnosno, Ohridsko Kale, kako ju zovu ovdašnji stanovnici. I ona je, jasno, iz XI. stoljeća, i, u njoj je u ta doba bilo smješteno naselje.

Kad se izletnik ili hodočasnik stane spuštati natrag dolje prema rivi u Ohridu, na jednoj široj pedenci, tobože visoravni Plaošnik, vidljivi su ostaci starih rimskih kolonada pokraj kojih je podignuta crkva Sveti Kliment i Pantelejmon. To je ustvari replika hrama izvorno sagrađenog u IX. stoljeću koji su Turci kasnije pretvorili u džamiju, pa onda opet kršćani vratili k sebi…

U samom svetištu nalazi se, usprkos svemu, i dobro očuvan grob sv. Klimenta. Ovaj je svetac, jedan od sedmočislenika (sedmorice pismenih), bio među najpoznatijim učenicima Ćirila i Metoda, zajedno sa svetim Naumom Ohridskim. Stoga nam je sjesti u auto, te se zaputiti na drugu stranu jezera, do manastira svetog Nauma Ohridskog.

---

image

Marangun koji radi ikone

---

To je svakako jedna od najljepših sakralnih destinacija u Makedoniji. Sa svih strana svijeta, u svakom štajunu preko godine, ovdje se okuplja veliki broj namjernika. Iz Ohrida se može doći i vodenim putem, premda je brže ići prometnicom uz obalu dugu 30-ak kilometara. Manastir je danas mahom turistificiran, svi su sakralni objekti pretvoreni u muzeje, dok je jedino središnja crkva zadržana za služenje liturgije. Trajan polumrak u njoj idealan je za kontemplaciju, i, duhovnu će dobrodošlicu ovdje doživjeti svako čeljade što je u potrazi za tihim mirom u sebi i blaženom unutarnjom skrušenošću. U jednoj kapeli sa strane, kao u krilu dalmatinske konobe iza debelih zidova učinjenih od većih klesanih kamenih facada, nalazi se ukopište sa zemnim ostacima svetoga Nauma.

Sveti Kliment i sveti Naum vratili su se ovdje pošto je smrt gore visoko u Moravskoj bila dohvatila učenjake njihove, poglavito Metoda, i iz njihovih su ruku isprva očuvane pa kasnije prema nama prenesene i glagoljica i ćirilica. Bilo je to puno prije šizme što je rasparala kršćane na katolike i pravoslavce, bilo je to puno prije nego li su se u filteru povijesti počeli nazirati kristalići makedonstva i bugarstva, hrvatstva i srpstva. Ovdje su davno pomočili i zemlju i kamen izvori naše pismenosti, potočić glagoljaštva i pišćina ćirilištva, obilat jedan milenij prije naših današnjih jalovih nacionalističkih prepucavanja. Ovdje je davno popucao prepucij vlastite nam maturacije, ovdje je malo nakon toga počeo se stvarati zametak našeg i identiteta i bašćinstva. Ovdje su nam izvori…

Da, ovdje i "Biljana platno beleše na Ohridskite izvori"… Studenac to je s friškom i pitkom vodom, ležeća gustirna što se izlijeva i koja osvježava: što se izlijeva i koja osvježava i na glagoljici i na ćirilici i na latinici…

I, gdje svi se ljudi mogu oćutjeti kao jedno, iz iste ruke stvoreno čeljade: bilo pravoslavac, katolik ili protestant, bilo duša krštena ili nekrst… Sve je to, ako je, ionako – čovjek. 

---

image

Spomenik svetom Kirilu i Metodiju

------
image

Spomenik Holokaustu ispred Memorijalnog centra

------
image

Ugostio nas je intendant Vasko Ristov, inače trubač i profesor tog instrumenta na skopskoj Akademiji. Kuriozitet je da je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine u Skopju ovdašnju Operu utemeljio upravo naš Lovro pl. Matačić

------
image

Siniša i Keti na operi Aida u Makedonskoj operi

------
image
------
image

Zgrade Filharmonije i Makedonske opere

------
image

Stari kameni most u Skoplju

------
image

Glavni trg Ploštad Makedonija najveće je javno okupljalište te vrste u cijeloj zemlji, a u njemu na velikoj visini ponad fontane kočoperi se monumentalni kip Ratnik, statua bojovnika posjednutog na konja u pokretu

------
image

Stara čaršija u Skopju bila je i ostala najveća na Balkanu poslije one u Istanbulu. I dandanas se u njoj duboko ćuti dah starine, jer je puno ovoga od mnogo onoga ostalo nepromijenjeno. Pečenjarnice i zlatarnice na svakom su koraku

------
image

Riva u Ohridu s privezanim brodicama, kao da smo u Splitu. Ohrid, panteon za bogove…

---                       

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZEMLJA MOJE KRVI (3) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZEMLJA MOJE KRVI (3) 2 0 14389 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-20 13:23:59 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => SINIŠA VUKOVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-23 18:35:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-23 18:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Od crkve do džamije, od opere koju je osnovao naš Lovro pl. Matačić, do grada s 365 crkava. Za svaki dan po jedna [metakey] => Ohrid, Makedonska opera, Sv.Kliment, Ohrid, Makedonija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874657.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25892600.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874664.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874663.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874661.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874660.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874666.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874667.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874671.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874678.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874676.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874674.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874673.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874682.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874680.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874679.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874686.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874670.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Darija\/","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Biljanini izvori... \u201dBiljana platno bele\u0161e na Ohridskite izvori\u201d\u2026 Studenac to je s fri\u0161kom i pitkom vodom, le\u017ee\u0107a gustirna \u0161to se izlijeva i koja osvje\u017eava: \u0161to se izlijeva i koja osvje\u017eava i na glagoljici i na \u0107irilici i na latinici\u2026<\/p>","

darija darija<\/p>","

Cila svojta na obidu<\/p>","

Crkva Svetog Jovana na Ohridu<\/p>","","

Evo Podavke u Ohridu<\/p>","

Vidljivi su ostaci starih rimskih kolonada pokraj kojih je podignuta crkva Sveti Kliment i Pantelejmon. To je ustvari replika hrama izvorno sagra\u0111enog u IX. stolje\u0107u koji su Turci kasnije pretvorili u d\u017eamiju, pa onda opet kr\u0161\u0107ani vratili k sebi\u2026<\/p>","

Marangun koji radi ikone<\/p>","

Spomenik svetom Kirilu i Metodiju<\/p>","

Spomenik Holokaustu ispred Memorijalnog centra<\/p>","

Ugostio nas je intendant Vasko Ristov<\/strong>, ina\u010de truba\u010d i profesor tog instrumenta na skopskoj Akademiji. Kuriozitet je da je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine u Skopju ovda\u0161nju Operu utemeljio upravo na\u0161 Lovro pl. Mata\u010di\u0107<\/p>","

Sini\u0161a i Keti na operi Aida u Makedonskoj operi<\/p>","","

Zgrade Filharmonije i Makedonske opere<\/p>","

Stari kameni most u Skoplju<\/p>","

Glavni trg Plo\u0161tad Makedonija najve\u0107e je javno okupljali\u0161te te vrste u cijeloj zemlji, a u njemu na velikoj visini ponad fontane ko\u010doperi se monumentalni kip Ratnik, statua bojovnika posjednutog na konja u pokretu<\/p>","

Stara \u010dar\u0161ija u Skopju bila je i ostala najve\u0107a na Balkanu poslije one u Istanbulu. I dandanas se u njoj duboko \u0107uti dah starine, jer je puno ovoga od mnogo onoga ostalo nepromijenjeno. Pe\u010denjarnice i zlatarnice na svakom su koraku<\/p>","

Riva u Ohridu s privezanim brodicama, kao da smo u Splitu. Ohrid, panteon za bogove\u2026<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x738","hd_25874657_1920.jpg":"1920x1080","k_25874657_1280.jpg":"1280x1280","k_25874657_1024.jpg":"1024x1024","k_25874657_640.jpg":"640x640","k_25874657_480.jpg":"480x480","k_25874657_340.jpg":"340x340","k_25874657_220.jpg":"220x220","o_25874657_1280.jpg":"1280x590","o_25874657_1024.jpg":"1024x472","o_25874657_640.jpg":"640x295","o_25874657_480.jpg":"480x221","o_25874657_340.jpg":"340x156","o_25874657_220.jpg":"220x101","h_25874657_1280.jpg":"1280x854","h_25874657_1024.jpg":"1024x683","h_25874657_640.jpg":"640x427","h_25874657_480.jpg":"480x320","h_25874657_340.jpg":"340x227","h_25874657_220.jpg":"220x147","pp_25874657_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874657_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874657_640.jpg":"640x814","pp_25874657_480.jpg":"480x611","pp_25874657_340.jpg":"340x432","pp_25874657_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1307x603","hd_25892600_1920.jpg":"1920x1080","k_25892600_1280.jpg":"1280x1280","k_25892600_1024.jpg":"1024x1024","k_25892600_640.jpg":"640x640","k_25892600_480.jpg":"480x480","k_25892600_340.jpg":"340x340","k_25892600_220.jpg":"220x220","o_25892600_1280.jpg":"1280x590","o_25892600_1024.jpg":"1024x472","o_25892600_640.jpg":"640x295","o_25892600_480.jpg":"480x221","o_25892600_340.jpg":"340x156","o_25892600_220.jpg":"220x101","h_25892600_1280.jpg":"1280x854","h_25892600_1024.jpg":"1024x683","h_25892600_640.jpg":"640x427","h_25892600_480.jpg":"480x320","h_25892600_340.jpg":"340x227","h_25892600_220.jpg":"220x147","pp_25892600_1280.jpg":"1280x1628","pp_25892600_1024.jpg":"1024x1303","pp_25892600_640.jpg":"640x814","pp_25892600_480.jpg":"480x611","pp_25892600_340.jpg":"340x432","pp_25892600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x810","hd_25874664_1920.jpg":"1920x1080","k_25874664_1280.jpg":"1280x1280","k_25874664_1024.jpg":"1024x1024","k_25874664_640.jpg":"640x640","k_25874664_480.jpg":"480x480","k_25874664_340.jpg":"340x340","k_25874664_220.jpg":"220x220","o_25874664_1280.jpg":"1280x960","o_25874664_1024.jpg":"1024x768","o_25874664_640.jpg":"640x480","o_25874664_480.jpg":"480x360","o_25874664_340.jpg":"340x255","o_25874664_220.jpg":"220x165","h_25874664_1280.jpg":"1280x854","h_25874664_1024.jpg":"1024x683","h_25874664_640.jpg":"640x427","h_25874664_480.jpg":"480x320","h_25874664_340.jpg":"340x227","h_25874664_220.jpg":"220x147","pp_25874664_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874664_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874664_640.jpg":"640x814","pp_25874664_480.jpg":"480x611","pp_25874664_340.jpg":"340x432","pp_25874664_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_25874663_1920.jpg":"1920x1080","k_25874663_1280.jpg":"1280x1280","k_25874663_1024.jpg":"1024x1024","k_25874663_640.jpg":"640x640","k_25874663_480.jpg":"480x480","k_25874663_340.jpg":"340x340","k_25874663_220.jpg":"220x220","o_25874663_1280.jpg":"1280x590","o_25874663_1024.jpg":"1024x472","o_25874663_640.jpg":"640x295","o_25874663_480.jpg":"480x221","o_25874663_340.jpg":"340x156","o_25874663_220.jpg":"220x101","h_25874663_1280.jpg":"1280x854","h_25874663_1024.jpg":"1024x683","h_25874663_640.jpg":"640x427","h_25874663_480.jpg":"480x320","h_25874663_340.jpg":"340x227","h_25874663_220.jpg":"220x147","pp_25874663_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874663_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874663_640.jpg":"640x814","pp_25874663_480.jpg":"480x611","pp_25874663_340.jpg":"340x432","pp_25874663_220.jpg":"220x280"},{"size0":"738x1600","hd_25874661_1920.jpg":"1920x1080","k_25874661_1280.jpg":"1280x1280","k_25874661_1024.jpg":"1024x1024","k_25874661_640.jpg":"640x640","k_25874661_480.jpg":"480x480","k_25874661_340.jpg":"340x340","k_25874661_220.jpg":"220x220","o_25874661_1280.jpg":"1280x2775","o_25874661_1024.jpg":"1024x2220","o_25874661_640.jpg":"640x1387","o_25874661_480.jpg":"480x1040","o_25874661_340.jpg":"340x737","o_25874661_220.jpg":"220x476","h_25874661_1280.jpg":"1280x854","h_25874661_1024.jpg":"1024x683","h_25874661_640.jpg":"640x427","h_25874661_480.jpg":"480x320","h_25874661_340.jpg":"340x227","h_25874661_220.jpg":"220x147","pp_25874661_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874661_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874661_640.jpg":"640x814","pp_25874661_480.jpg":"480x611","pp_25874661_340.jpg":"340x432","pp_25874661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_25874660_1920.jpg":"1920x1080","k_25874660_1280.jpg":"1280x1280","k_25874660_1024.jpg":"1024x1024","k_25874660_640.jpg":"640x640","k_25874660_480.jpg":"480x480","k_25874660_340.jpg":"340x340","k_25874660_220.jpg":"220x220","o_25874660_1280.jpg":"1280x590","o_25874660_1024.jpg":"1024x472","o_25874660_640.jpg":"640x295","o_25874660_480.jpg":"480x221","o_25874660_340.jpg":"340x156","o_25874660_220.jpg":"220x101","h_25874660_1280.jpg":"1280x854","h_25874660_1024.jpg":"1024x683","h_25874660_640.jpg":"640x427","h_25874660_480.jpg":"480x320","h_25874660_340.jpg":"340x227","h_25874660_220.jpg":"220x147","pp_25874660_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874660_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874660_640.jpg":"640x814","pp_25874660_480.jpg":"480x611","pp_25874660_340.jpg":"340x432","pp_25874660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_25874666_1920.jpg":"1920x1080","k_25874666_1280.jpg":"1280x1280","k_25874666_1024.jpg":"1024x1024","k_25874666_640.jpg":"640x640","k_25874666_480.jpg":"480x480","k_25874666_340.jpg":"340x340","k_25874666_220.jpg":"220x220","o_25874666_1280.jpg":"1280x590","o_25874666_1024.jpg":"1024x472","o_25874666_640.jpg":"640x295","o_25874666_480.jpg":"480x221","o_25874666_340.jpg":"340x156","o_25874666_220.jpg":"220x101","h_25874666_1280.jpg":"1280x854","h_25874666_1024.jpg":"1024x683","h_25874666_640.jpg":"640x427","h_25874666_480.jpg":"480x320","h_25874666_340.jpg":"340x227","h_25874666_220.jpg":"220x147","pp_25874666_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874666_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874666_640.jpg":"640x814","pp_25874666_480.jpg":"480x611","pp_25874666_340.jpg":"340x432","pp_25874666_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_25874667_1920.jpg":"1920x1080","k_25874667_1280.jpg":"1280x1280","k_25874667_1024.jpg":"1024x1024","k_25874667_640.jpg":"640x640","k_25874667_480.jpg":"480x480","k_25874667_340.jpg":"340x340","k_25874667_220.jpg":"220x220","o_25874667_1280.jpg":"1280x590","o_25874667_1024.jpg":"1024x472","o_25874667_640.jpg":"640x295","o_25874667_480.jpg":"480x221","o_25874667_340.jpg":"340x156","o_25874667_220.jpg":"220x101","h_25874667_1280.jpg":"1280x854","h_25874667_1024.jpg":"1024x683","h_25874667_640.jpg":"640x427","h_25874667_480.jpg":"480x320","h_25874667_340.jpg":"340x227","h_25874667_220.jpg":"220x147","pp_25874667_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874667_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874667_640.jpg":"640x814","pp_25874667_480.jpg":"480x611","pp_25874667_340.jpg":"340x432","pp_25874667_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_25874671_1920.jpg":"1920x1080","k_25874671_1280.jpg":"1280x1280","k_25874671_1024.jpg":"1024x1024","k_25874671_640.jpg":"640x640","k_25874671_480.jpg":"480x480","k_25874671_340.jpg":"340x340","k_25874671_220.jpg":"220x220","o_25874671_1280.jpg":"1280x590","o_25874671_1024.jpg":"1024x472","o_25874671_640.jpg":"640x295","o_25874671_480.jpg":"480x221","o_25874671_340.jpg":"340x156","o_25874671_220.jpg":"220x101","h_25874671_1280.jpg":"1280x854","h_25874671_1024.jpg":"1024x683","h_25874671_640.jpg":"640x427","h_25874671_480.jpg":"480x320","h_25874671_340.jpg":"340x227","h_25874671_220.jpg":"220x147","pp_25874671_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874671_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874671_640.jpg":"640x814","pp_25874671_480.jpg":"480x611","pp_25874671_340.jpg":"340x432","pp_25874671_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x885","hd_25874678_1920.jpg":"1920x1080","k_25874678_1280.jpg":"1280x1280","k_25874678_1024.jpg":"1024x1024","k_25874678_640.jpg":"640x640","k_25874678_480.jpg":"480x480","k_25874678_340.jpg":"340x340","k_25874678_220.jpg":"220x220","o_25874678_1280.jpg":"1280x590","o_25874678_1024.jpg":"1024x472","o_25874678_640.jpg":"640x295","o_25874678_480.jpg":"480x221","o_25874678_340.jpg":"340x156","o_25874678_220.jpg":"220x101","h_25874678_1280.jpg":"1280x854","h_25874678_1024.jpg":"1024x683","h_25874678_640.jpg":"640x427","h_25874678_480.jpg":"480x320","h_25874678_340.jpg":"340x227","h_25874678_220.jpg":"220x147","pp_25874678_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874678_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874678_640.jpg":"640x814","pp_25874678_480.jpg":"480x611","pp_25874678_340.jpg":"340x432","pp_25874678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_25874676_1920.jpg":"1920x1080","k_25874676_1280.jpg":"1280x1280","k_25874676_1024.jpg":"1024x1024","k_25874676_640.jpg":"640x640","k_25874676_480.jpg":"480x480","k_25874676_340.jpg":"340x340","k_25874676_220.jpg":"220x220","o_25874676_1280.jpg":"1280x590","o_25874676_1024.jpg":"1024x472","o_25874676_640.jpg":"640x295","o_25874676_480.jpg":"480x221","o_25874676_340.jpg":"340x156","o_25874676_220.jpg":"220x101","h_25874676_1280.jpg":"1280x854","h_25874676_1024.jpg":"1024x683","h_25874676_640.jpg":"640x427","h_25874676_480.jpg":"480x320","h_25874676_340.jpg":"340x227","h_25874676_220.jpg":"220x147","pp_25874676_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874676_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874676_640.jpg":"640x814","pp_25874676_480.jpg":"480x611","pp_25874676_340.jpg":"340x432","pp_25874676_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_25874674_1920.jpg":"1920x1080","k_25874674_1280.jpg":"1280x1280","k_25874674_1024.jpg":"1024x1024","k_25874674_640.jpg":"640x640","k_25874674_480.jpg":"480x480","k_25874674_340.jpg":"340x340","k_25874674_220.jpg":"220x220","o_25874674_1280.jpg":"1280x590","o_25874674_1024.jpg":"1024x472","o_25874674_640.jpg":"640x295","o_25874674_480.jpg":"480x221","o_25874674_340.jpg":"340x156","o_25874674_220.jpg":"220x101","h_25874674_1280.jpg":"1280x854","h_25874674_1024.jpg":"1024x683","h_25874674_640.jpg":"640x427","h_25874674_480.jpg":"480x320","h_25874674_340.jpg":"340x227","h_25874674_220.jpg":"220x147","pp_25874674_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874674_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874674_640.jpg":"640x814","pp_25874674_480.jpg":"480x611","pp_25874674_340.jpg":"340x432","pp_25874674_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x887","hd_25874673_1920.jpg":"1920x1080","k_25874673_1280.jpg":"1280x1280","k_25874673_1024.jpg":"1024x1024","k_25874673_640.jpg":"640x640","k_25874673_480.jpg":"480x480","k_25874673_340.jpg":"340x340","k_25874673_220.jpg":"220x220","o_25874673_1280.jpg":"1280x591","o_25874673_1024.jpg":"1024x473","o_25874673_640.jpg":"640x295","o_25874673_480.jpg":"480x221","o_25874673_340.jpg":"340x157","o_25874673_220.jpg":"220x101","h_25874673_1280.jpg":"1280x854","h_25874673_1024.jpg":"1024x683","h_25874673_640.jpg":"640x427","h_25874673_480.jpg":"480x320","h_25874673_340.jpg":"340x227","h_25874673_220.jpg":"220x147","pp_25874673_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874673_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874673_640.jpg":"640x814","pp_25874673_480.jpg":"480x611","pp_25874673_340.jpg":"340x432","pp_25874673_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x887","hd_25874682_1920.jpg":"1920x1080","k_25874682_1280.jpg":"1280x1280","k_25874682_1024.jpg":"1024x1024","k_25874682_640.jpg":"640x640","k_25874682_480.jpg":"480x480","k_25874682_340.jpg":"340x340","k_25874682_220.jpg":"220x220","o_25874682_1280.jpg":"1280x591","o_25874682_1024.jpg":"1024x473","o_25874682_640.jpg":"640x295","o_25874682_480.jpg":"480x221","o_25874682_340.jpg":"340x157","o_25874682_220.jpg":"220x101","h_25874682_1280.jpg":"1280x854","h_25874682_1024.jpg":"1024x683","h_25874682_640.jpg":"640x427","h_25874682_480.jpg":"480x320","h_25874682_340.jpg":"340x227","h_25874682_220.jpg":"220x147","pp_25874682_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874682_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874682_640.jpg":"640x814","pp_25874682_480.jpg":"480x611","pp_25874682_340.jpg":"340x432","pp_25874682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x933","hd_25874680_1920.jpg":"1920x1080","k_25874680_1280.jpg":"1280x1280","k_25874680_1024.jpg":"1024x1024","k_25874680_640.jpg":"640x640","k_25874680_480.jpg":"480x480","k_25874680_340.jpg":"340x340","k_25874680_220.jpg":"220x220","o_25874680_1280.jpg":"1280x622","o_25874680_1024.jpg":"1024x497","o_25874680_640.jpg":"640x311","o_25874680_480.jpg":"480x233","o_25874680_340.jpg":"340x165","o_25874680_220.jpg":"220x106","h_25874680_1280.jpg":"1280x854","h_25874680_1024.jpg":"1024x683","h_25874680_640.jpg":"640x427","h_25874680_480.jpg":"480x320","h_25874680_340.jpg":"340x227","h_25874680_220.jpg":"220x147","pp_25874680_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874680_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874680_640.jpg":"640x814","pp_25874680_480.jpg":"480x611","pp_25874680_340.jpg":"340x432","pp_25874680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x887","hd_25874679_1920.jpg":"1920x1080","k_25874679_1280.jpg":"1280x1280","k_25874679_1024.jpg":"1024x1024","k_25874679_640.jpg":"640x640","k_25874679_480.jpg":"480x480","k_25874679_340.jpg":"340x340","k_25874679_220.jpg":"220x220","o_25874679_1280.jpg":"1280x591","o_25874679_1024.jpg":"1024x473","o_25874679_640.jpg":"640x295","o_25874679_480.jpg":"480x221","o_25874679_340.jpg":"340x157","o_25874679_220.jpg":"220x101","h_25874679_1280.jpg":"1280x854","h_25874679_1024.jpg":"1024x683","h_25874679_640.jpg":"640x427","h_25874679_480.jpg":"480x320","h_25874679_340.jpg":"340x227","h_25874679_220.jpg":"220x147","pp_25874679_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874679_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874679_640.jpg":"640x814","pp_25874679_480.jpg":"480x611","pp_25874679_340.jpg":"340x432","pp_25874679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x933","hd_25874686_1920.jpg":"1920x1080","k_25874686_1280.jpg":"1280x1280","k_25874686_1024.jpg":"1024x1024","k_25874686_640.jpg":"640x640","k_25874686_480.jpg":"480x480","k_25874686_340.jpg":"340x340","k_25874686_220.jpg":"220x220","o_25874686_1280.jpg":"1280x622","o_25874686_1024.jpg":"1024x497","o_25874686_640.jpg":"640x311","o_25874686_480.jpg":"480x233","o_25874686_340.jpg":"340x165","o_25874686_220.jpg":"220x106","h_25874686_1280.jpg":"1280x854","h_25874686_1024.jpg":"1024x683","h_25874686_640.jpg":"640x427","h_25874686_480.jpg":"480x320","h_25874686_340.jpg":"340x227","h_25874686_220.jpg":"220x147","pp_25874686_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874686_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874686_640.jpg":"640x814","pp_25874686_480.jpg":"480x611","pp_25874686_340.jpg":"340x432","pp_25874686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_25874670_1920.jpg":"1920x1080","k_25874670_1280.jpg":"1280x1280","k_25874670_1024.jpg":"1024x1024","k_25874670_640.jpg":"640x640","k_25874670_480.jpg":"480x480","k_25874670_340.jpg":"340x340","k_25874670_220.jpg":"220x220","o_25874670_1280.jpg":"1280x590","o_25874670_1024.jpg":"1024x472","o_25874670_640.jpg":"640x295","o_25874670_480.jpg":"480x221","o_25874670_340.jpg":"340x156","o_25874670_220.jpg":"220x101","h_25874670_1280.jpg":"1280x854","h_25874670_1024.jpg":"1024x683","h_25874670_640.jpg":"640x427","h_25874670_480.jpg":"480x320","h_25874670_340.jpg":"340x227","h_25874670_220.jpg":"220x147","pp_25874670_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874670_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874670_640.jpg":"640x814","pp_25874670_480.jpg":"480x611","pp_25874670_340.jpg":"340x432","pp_25874670_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4258568 Threads: 4 Questions: 131074979 Slow queries: 56302 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3950653 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/od-crkve-do-dzamije-od-opere-koju-je-osnovao-nas-lovro-pl-matacic-do-grada-s-365-crkava-za-svaki-dan-po-jedna-1332927 [printLink] => /mozaik/panorama/od-crkve-do-dzamije-od-opere-koju-je-osnovao-nas-lovro-pl-matacic-do-grada-s-365-crkava-za-svaki-dan-po-jedna-1332927?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 384064 [name] => Ohrid [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ohrid [link] => /tag/ohrid ) [1] => stdClass Object ( [id] => 734351 [name] => Makedonska opera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-23 20:36:17 [main_article_id] => 0 [alias] => makedonska-opera [link] => /tag/makedonska-opera ) [2] => stdClass Object ( [id] => 734352 [name] => Sv.Kliment [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-23 20:36:17 [main_article_id] => 0 [alias] => sv-kliment [link] => /tag/sv-kliment ) [3] => stdClass Object ( [id] => 365823 [name] => Makedonija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makedonija [link] => /tag/makedonija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZEMLJA MOJE KRVI (3) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od crkve do džamije, od opere koju je osnovao naš Lovro pl. Matačić, do grada s 365 crkava. Za svaki dan po jedna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874657.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Biljanini izvori... ”Biljana platno beleše na Ohridskite izvori”… Studenac to je s friškom i pitkom vodom, ležeća gustirna što se izlijeva i koja osvježava: što se izlijeva i koja osvježava i na glagoljici i na ćirilici i na latinici…

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874657.jpg [title] =>

Biljanini izvori... ”Biljana platno beleše na Ohridskite izvori”… Studenac to je s friškom i pitkom vodom, ležeća gustirna što se izlijeva i koja osvježava: što se izlijeva i koja osvježava i na glagoljici i na ćirilici i na latinici…

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25892600.jpg [title] =>

darija darija

Darija/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874664.jpg [title] =>

Cila svojta na obidu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874663.jpg [title] =>

Crkva Svetog Jovana na Ohridu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874661.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874660.jpg [title] =>

Evo Podavke u Ohridu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874666.jpg [title] =>

Vidljivi su ostaci starih rimskih kolonada pokraj kojih je podignuta crkva Sveti Kliment i Pantelejmon. To je ustvari replika hrama izvorno sagrađenog u IX. stoljeću koji su Turci kasnije pretvorili u džamiju, pa onda opet kršćani vratili k sebi…

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874667.jpg [title] =>

Marangun koji radi ikone

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874671.jpg [title] =>

Spomenik svetom Kirilu i Metodiju

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874678.jpg [title] =>

Spomenik Holokaustu ispred Memorijalnog centra

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874676.jpg [title] =>

Ugostio nas je intendant Vasko Ristov, inače trubač i profesor tog instrumenta na skopskoj Akademiji. Kuriozitet je da je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine u Skopju ovdašnju Operu utemeljio upravo naš Lovro pl. Matačić

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874674.jpg [title] =>

Siniša i Keti na operi Aida u Makedonskoj operi

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874673.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874682.jpg [title] =>

Zgrade Filharmonije i Makedonske opere

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874680.jpg [title] =>

Stari kameni most u Skoplju

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874679.jpg [title] =>

Glavni trg Ploštad Makedonija najveće je javno okupljalište te vrste u cijeloj zemlji, a u njemu na velikoj visini ponad fontane kočoperi se monumentalni kip Ratnik, statua bojovnika posjednutog na konja u pokretu

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874686.jpg [title] =>

Stara čaršija u Skopju bila je i ostala najveća na Balkanu poslije one u Istanbulu. I dandanas se u njoj duboko ćuti dah starine, jer je puno ovoga od mnogo onoga ostalo nepromijenjeno. Pečenjarnice i zlatarnice na svakom su koraku

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874670.jpg [title] =>

Riva u Ohridu s privezanim brodicama, kao da smo u Splitu. Ohrid, panteon za bogove…

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od svih metropola bivše nam države, u mojim putopisnim putešestvijima najčešće s opernim punjenjem jedino mi je Skopje ostalo nedostižno i nekako po strani.

Što zbog udaljenosti što zaradi prometne nepristupačnosti – gledano, naravno, s promatračnice Splita – ovaj meni toliko osobno i emotivno žuđeni grad nikako da se ukleše u kamenu ploču intimnog mi itinerara.

I, kad sam najposlije kanio otići u Makedoniju, u pohod i vižite svojoj rodbini po ocu koja živi tamo, ne bih li upoznao svojtu s kojom dijelim krv i prema kojoj osjećam sad već desetljetnu ćutilnost s ugrađenim u sebi hotinjem za konačnim susretom in vivo – moram i to iskreno priznati – gledao sam daje li se, i kad, u Makedonskoj operi u Skopju kakva glazbeno-scenska predstava, pa, kad sam već dolje, da istu i odgledam… Obadavajući vlastite afinitete, nisam mogao biti bolje sreće: na programu je bila "Aida" Giuseppea Verdija…

Već planirani i dogovoreni put trebalo je samo još datumski uskladiti, pa sam termin jedincate izvedbe ove "Aide" uzeo kao orijentir: po njemu smo sve ostalo regulirali i organizirali.

---

image

Cila svojta na obidu

---

Skopje je od Tetova udaljeno oko sat vremena komotne vožnje autom. Duško Marčevski, muž moje rodice Keti, vozi, i veći dio puta koristimo autocestu što nosi ime po Majki Terezi, katoličkoj redovnici albanskog podrijetla imenom Gonxhe Bojaxhiu, koja je rođena baš u Skopju. Ma zamislite: katolici se u Makedoniji mogu prebrojiti na prste dvije ruke i jedne noge, a autoput imenovan je baš po jednoj – katolkinji! E, to je za mene ekumenizam… Ajde, nismo ni mi u Hrvatskoj baš slijepi na kršćanske širine: pravoslavac Petar Preradović dobio je jedan od najljepših zagrebačkih trgova, pravoslavac Nikola Tesla nam je na kovanici eura, a pravoslavac Josif Runjanin skladao nam je nacionalnu himnu "Lijepa naša". Stopostotni učinak katolika prebiva kod nas isključivo u – Remetincu!

Ljetni pljuskovi u Makedoniji nisu rijetkost, pa nam je baš škropljenje s nebesa pokušalo pokvariti boravak u ovdašnjoj metropoli. Budući da smo uspjeli parkirati u samom srcu grada, javnoj podzemnoj garaži tik do zgrade Makedonskog naroden teatra, najstarije kazališne kuće u zemlji gdje se danas održavaju dramske izvedbe, sve najvažnije gradske atrakcije bile su nam na dva koraka.

Kiša koja nas je dočekala nije bila jaka, ali je bila dosadna poput cmizdrave oporbe u saboru. Kako je slavna skopska Stara čaršija tu blizu, računali smo, najbolje je da odmah sjednemo objedovati, pa – dok se okrijepimo finim ćevapima, friganim krumpirićima i ljutom paprikom da možemo bolje obliti sve to skupa studenim pivom – dosadan oporbeni dažd, jamačno, napustit će "sobranje" i otići na zasluženu stanku… I bi tako.

Gastronomska ponuda Makedonije u cjelini, znamo iz opće kulture, na vrlo je visokoj razini. Hoćeš meso, hoćeš povrće, hoćeš slastice, hoćeš salate… E, salate su ovdje neobično izdašne i nadaleko nema takvih porcija. Zapravo, prosječna salata može zamijeniti i cijeli obrok, ako čeljade nije od prohtjeva da mu je, ne znam: od sve ribe najdraži šnicel priko pijata – kako bi rekli naši bonkulovići Dalmatinci. A možda i moj urednik – Ivo Bonkylović… (?)

---

image

Crkva Svetog Jovana na Ohridu

---

U ponudi su, naravno, i miješani ćevapi i oni samo od junetine, premda muslimani nerijetko, skrivajući se kod kuće, potajno mumaju i svinjetinu i piju alkohol. To se javno ne govori, ali to svi znaju. Smazali smo mi naše porcije, zalili ih kraćom ćakulom i – vani je prestalo škropljenje iz oblaka.

Stara čaršija u Skopju bila je i ostala najveća na Balkanu poslije one u Istanbulu. I dandanas se u njoj duboko ćuti dah starine, jer je puno ovoga od mnogo onoga ostalo nepromijenjeno. Pečenjarnice i zlatarnice na svakom su koraku, pojedini zanatski obrti još uvijek preživljavaju, suvenirnice se nastavljaju jedna na drugu i obilje je ovdje antikvarnica u kojima se čuvaju artefakti iz stare Jugoslavije, a moguće je kupiti čak i staru ćiriličnu pisaću mašinu. I kebab i ćevapi i pljeskavice naći će se na svakom koraku, kao i kandirano voće, rahat-lokum i čitav niz orijentalnih kolačića s neobičnim i jako aromatičnim začinima.

Poznato je da je Skopje u novije doba nakinđureno s više desetaka brončanih kipova u prirodnoj veličini, te da je ono postalo pomalo oazom likovnog neukusa; međutim, za razliku od televizije ili fotografijâ, uživo je taj kič nekako podnošljiv i ne doimlje se onakvom antologijskom sramotom kakvom se to čini na prvu ruku.

Osim što su estetski posve različite one brončane izvedbe značajeva iz makedonske kulturne i političke povijesti, pokucate li koljencem kažiprsta po nekolicini od njih, čut ćete da su i ljevački doprinosi bili učinjeni s različitim rasporedom truda i mara. Neki kao da su od late ili aluminijske folije, pa se ponekad čini da će ih jači vjetar prevrnuti iz ležišta i udaviti u Vardaru…

Glavni trg Ploštad Makedonija najveće je javno okupljalište te vrste u cijeloj zemlji, a u njemu na velikoj visini ponad fontane kočoperi se monumentalni kip Ratnik, statua bojovnika posjednutog na konja u pokretu. Uvijek ima svijeta po trgu, turista koji fotografiraju i nekoliko je ugostiteljskih objekata koji nude svoja i jela i pića po vrlo prihvatljivim cijenama.

---

---

Nedaleko od Ploštada, čim se prijeđe Vardar preko Kamenog mosta, ili jedne od inih ćuprija, diči se moderno zdanje Makedonske filharmonije, reprezentativno djelo suvremene arhitekture, koje pomalo i odudara od vizura oko sebe. Zgrada Makedonske opere i baleta odmah je do, obličjem, materijalom i tehnikom gradnje potpuno drugačija od Filharmonije.

E, tu nas je sve skupa ugostio intendant Vasko Ristov, inače trubač i profesor tog instrumenta na skopskoj Akademiji. Štoviše, imali smo lijepi prijem u njegovom uredu prije negoli smo obitelji Vuković & Marčevski dobili svoje mjesto u jednoj loži. Kuriozitet je da je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine u Skopju ovdašnju Operu utemeljio upravo naš Lovro pl. Matačić. I još: fotelje od punog drva i tapecirane finom tkaninom koje su i dandanas u uredu, na kojima smo i sjedili, u to je vrijeme bio donio upravo maestro Matačić.

Sjajan završetak dana bio je obilježen izvedbom Verdijeve "Aide", u kojoj su opet nastupili moji znanci od ranije: talijanski tenor Walter Fraccaro (Radames) i srpska mezzosopranistica Sanja Anastasia (Amneris). Njih dvoje su zajedno bili nastupili baš u ovim ulogama, ni manje ni više nego u – milanskoj La Scali…

Već je bila noć i promijenio se datum, kad smo na periferiji Skopja naišli na otvorenu buregdžinicu. Bila je to sjajna ploča koja je sitošću prekrila dan, prije no što smo domalo potom usnuli doma umorni od dojmova… Nismo se ni okrenuli u postelji, kad, uslijedio je nešto kasniji doručak doma u Tetovu/Neproštenu, pa onda – pravac Ohrid.

Autocesta od Tetova vodi do Gostivara, nakon čega slijede serpentine kroz gustu, sasvim romantičnu šumu dolje prema Strugi. Krajobrazi su idealni za lirike i poete: ništa čudno, kad zdesna ostaje najveći makedonski nacionalni park Mavrovo, bogat bujnom vegetacijom i divljim životinjama, dok odvojak slijeva vodi prema prekrasnom gradu Kruševo, u kojemu je pokopan najslavniji njegov sugrađanin – Toše Proeski.

---

image

Evo Podavke u Ohridu

---

Ostavivši Gostivar iza sebe, u kojemu još prostorom dominiraju minareti s brojnih džamija, odavde od ovih brdskih šuma pa prema Ohridskom jezeru počinju se uz cestu pojavljivati pravoslavne crkve i manastiri. Finale pravoslavne arhitekture svoj vrhunac doživljava baš u Ohridu, u kojemu je prema predaji ukupno 365 crkava, za svaki dan u godini po jedna. Bit će da ih je ipak nešto manje, ali je zaista impozantan njihov broj, različitih i veličina i starina…

Pored niza bogomolja, u Ohridu je, naravno i jedna od vilâ druga Tita: Ohrid, panteon za bogove…

U Ohridu je i još jedna Čaršija, manja od one u Skopju, manje atraktivna i puno modernijega izgleda, a usto je i glavna šetnica što se okomito središtem grada spušta prema jezeru: kao Marmontova ulica u Splitu prema moru. Nije u onolikoj mjeri premrežena zanatskim radionicama, ipak, Ohrid je pretežito kršćanski grad, s manjkom orijentalnih zanimanja i navika. Atraktivnije je nego li u Skopju, što ne znači da je ljepše i ubavije, nego da je okrenutije zapadu i njegovoj tradiciji.

Na ohridskoj Čaršiji naći će se i dućana s modernijim brendovima, luksuznijih restorana i kafana, uličnih svirača i – krotitelja zmija. Kao istinski ljubitelj guja, s kojima sam se u bračkom djetinjstvu rado ne samo igrao, nego i družio doma držeći ih u terarijima, s velikom sam radošću malo se mazio s albino-pitonom koji je na usluzi prolaznicima. Cijena maženja – dva eura! Na središnjem dijelu rive, koja, uzgred, miriše slično kao i ona morska, u nekovrsnim mandraćima privezane su barke s kojima domaći živalj bilo prevozi turiste, bilo lovi ribe ili žabe. Da, Ohridsko jezero prepuno je žaba. Na prvi pogled, ova se riva ne razlikuje puno od onih uz Jadran. Ponuđeni turistima kao mjesna atrakcija, ovdje u jezero gledaju gigantski brončani sveti Naum i sveti Kliment, kao i solunska braća Kiril i Metodij, kako ih zovu Makedonci.

Dobra je klopa i u Ohridu, s naglaskom na fantastično pripremljena mesna jela, pa još ona specijalistička s roštilja. Na koju god stranu da se krene, i lijevo i desno po ulicama su nebrojeni restorani i pizzerije s dobrom ponudom i pristojnim cijenama.

Penjući se na gornje dijelove grada, kao da se u Splitu hoće Križevom ili Senjskom ulicom doći do Vidilice, gostione i oštarije polako prepuštaju dominaciju obiteljskim kućama i obrtima, pa ulazim kod jednog maranguna koji se bavi rezbarenjem ukrasa u drvu i izradom svetih ikona. On je te vještine naslijedio od djeda i oca, ali će nažalost prestankom njegova rada taj se običaj u njihovom prezimenu utrnuti.

Hodeći dalje ohridskim "velin varošen" nailazim na poznatu crkvu svete Sofije, uza čije slabine je i antički amfiteatar, prekrasan i još prekrasnije neiskorišten dovoljno u kazališne svrhe. A Grčka je tu preko puta, možeš se kamenom dobaciti… Sveta Sofija nema historiografskih uporišta glede vremena nastanka, premda egzistiraju znanstvene presumpcije kako su njezini temelji iz XI. stoljeća, kad je vladao car Samuilo. Za vrijeme arhiepiskopa Leona bila je sinodna crkva (mi bismo rekli katedrala) Ohridske patrijaršije, čija se jurisdikcija prostirala sve do Dunava. Riječju, jedna od najvažnijih pravoslavnih eklezija na Balkanskom poluotoku.

---

image

Vidljivi su ostaci starih rimskih kolonada pokraj kojih je podignuta crkva Sveti Kliment i Pantelejmon. To je ustvari replika hrama izvorno sagrađenog u IX. stoljeću koji su Turci kasnije pretvorili u džamiju, pa onda opet kršćani vratili k sebi…

---

Šetnica vodi dalje, visoko iznad sjeverozapadne strane jezera kao na Marjanu s južne bande ponad mora, prema predivnom hramu svetog Jovana Kanea, baš kao da u Splitu želimo korakom stići do crkvice svetega Jere.

I ova je bogomolja predivno sakralno zdanje i spomenik nulte kategorije i Bogu i čovjeku, otkuda puca veličanstvena panorama na safirsko plavetnilo Ohridskog jezera. Podignuta je u XIII. vijeku na hridi poviše ribarskog sela Kaneo, i posvećena je u čast piscu četvrtog evanđelja, najmlađemu Ivanu, koji je jedini od sviju vidio živoga Isukrsta. Odatle slijedi strmi uspon kroz šumu prema najvišem vrhu Ohrida – rekli bismo mi u Splitu, Telegrinu – gdje je na nekih 90 metara "nadjezerske" visine sagrađena impozantna Samuilova tvrđava, odnosno, Ohridsko Kale, kako ju zovu ovdašnji stanovnici. I ona je, jasno, iz XI. stoljeća, i, u njoj je u ta doba bilo smješteno naselje.

Kad se izletnik ili hodočasnik stane spuštati natrag dolje prema rivi u Ohridu, na jednoj široj pedenci, tobože visoravni Plaošnik, vidljivi su ostaci starih rimskih kolonada pokraj kojih je podignuta crkva Sveti Kliment i Pantelejmon. To je ustvari replika hrama izvorno sagrađenog u IX. stoljeću koji su Turci kasnije pretvorili u džamiju, pa onda opet kršćani vratili k sebi…

U samom svetištu nalazi se, usprkos svemu, i dobro očuvan grob sv. Klimenta. Ovaj je svetac, jedan od sedmočislenika (sedmorice pismenih), bio među najpoznatijim učenicima Ćirila i Metoda, zajedno sa svetim Naumom Ohridskim. Stoga nam je sjesti u auto, te se zaputiti na drugu stranu jezera, do manastira svetog Nauma Ohridskog.

---

image

Marangun koji radi ikone

---

To je svakako jedna od najljepših sakralnih destinacija u Makedoniji. Sa svih strana svijeta, u svakom štajunu preko godine, ovdje se okuplja veliki broj namjernika. Iz Ohrida se može doći i vodenim putem, premda je brže ići prometnicom uz obalu dugu 30-ak kilometara. Manastir je danas mahom turistificiran, svi su sakralni objekti pretvoreni u muzeje, dok je jedino središnja crkva zadržana za služenje liturgije. Trajan polumrak u njoj idealan je za kontemplaciju, i, duhovnu će dobrodošlicu ovdje doživjeti svako čeljade što je u potrazi za tihim mirom u sebi i blaženom unutarnjom skrušenošću. U jednoj kapeli sa strane, kao u krilu dalmatinske konobe iza debelih zidova učinjenih od većih klesanih kamenih facada, nalazi se ukopište sa zemnim ostacima svetoga Nauma.

Sveti Kliment i sveti Naum vratili su se ovdje pošto je smrt gore visoko u Moravskoj bila dohvatila učenjake njihove, poglavito Metoda, i iz njihovih su ruku isprva očuvane pa kasnije prema nama prenesene i glagoljica i ćirilica. Bilo je to puno prije šizme što je rasparala kršćane na katolike i pravoslavce, bilo je to puno prije nego li su se u filteru povijesti počeli nazirati kristalići makedonstva i bugarstva, hrvatstva i srpstva. Ovdje su davno pomočili i zemlju i kamen izvori naše pismenosti, potočić glagoljaštva i pišćina ćirilištva, obilat jedan milenij prije naših današnjih jalovih nacionalističkih prepucavanja. Ovdje je davno popucao prepucij vlastite nam maturacije, ovdje je malo nakon toga počeo se stvarati zametak našeg i identiteta i bašćinstva. Ovdje su nam izvori…

Da, ovdje i "Biljana platno beleše na Ohridskite izvori"… Studenac to je s friškom i pitkom vodom, ležeća gustirna što se izlijeva i koja osvježava: što se izlijeva i koja osvježava i na glagoljici i na ćirilici i na latinici…

I, gdje svi se ljudi mogu oćutjeti kao jedno, iz iste ruke stvoreno čeljade: bilo pravoslavac, katolik ili protestant, bilo duša krštena ili nekrst… Sve je to, ako je, ionako – čovjek. 

---

image

Spomenik svetom Kirilu i Metodiju

------
image

Spomenik Holokaustu ispred Memorijalnog centra

------
image

Ugostio nas je intendant Vasko Ristov, inače trubač i profesor tog instrumenta na skopskoj Akademiji. Kuriozitet je da je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine u Skopju ovdašnju Operu utemeljio upravo naš Lovro pl. Matačić

------
image

Siniša i Keti na operi Aida u Makedonskoj operi

------------
image

Zgrade Filharmonije i Makedonske opere

------
image

Stari kameni most u Skoplju

------
image

Glavni trg Ploštad Makedonija najveće je javno okupljalište te vrste u cijeloj zemlji, a u njemu na velikoj visini ponad fontane kočoperi se monumentalni kip Ratnik, statua bojovnika posjednutog na konja u pokretu

------
image

Stara čaršija u Skopju bila je i ostala najveća na Balkanu poslije one u Istanbulu. I dandanas se u njoj duboko ćuti dah starine, jer je puno ovoga od mnogo onoga ostalo nepromijenjeno. Pečenjarnice i zlatarnice na svakom su koraku

------
image

Riva u Ohridu s privezanim brodicama, kao da smo u Splitu. Ohrid, panteon za bogove…

---                       

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darija/

Biljanini izvori... ”Biljana platno beleše na Ohridskite izvori”… Studenac to je s friškom i pitkom vodom, ležeća gustirna što se izlijeva i koja osvježava: što se izlijeva i koja osvježava i na glagoljici i na ćirilici i na latinici…

Darija/

darija darija


Cila svojta na obidu


Crkva Svetog Jovana na Ohridu



Evo Podavke u Ohridu


Vidljivi su ostaci starih rimskih kolonada pokraj kojih je podignuta crkva Sveti Kliment i Pantelejmon. To je ustvari replika hrama izvorno sagrađenog u IX. stoljeću koji su Turci kasnije pretvorili u džamiju, pa onda opet kršćani vratili k sebi…


Marangun koji radi ikone


Spomenik svetom Kirilu i Metodiju


Spomenik Holokaustu ispred Memorijalnog centra


Ugostio nas je intendant Vasko Ristov, inače trubač i profesor tog instrumenta na skopskoj Akademiji. Kuriozitet je da je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine u Skopju ovdašnju Operu utemeljio upravo naš Lovro pl. Matačić


Siniša i Keti na operi Aida u Makedonskoj operi



Zgrade Filharmonije i Makedonske opere


Stari kameni most u Skoplju


Glavni trg Ploštad Makedonija najveće je javno okupljalište te vrste u cijeloj zemlji, a u njemu na velikoj visini ponad fontane kočoperi se monumentalni kip Ratnik, statua bojovnika posjednutog na konja u pokretu


Stara čaršija u Skopju bila je i ostala najveća na Balkanu poslije one u Istanbulu. I dandanas se u njoj duboko ćuti dah starine, jer je puno ovoga od mnogo onoga ostalo nepromijenjeno. Pečenjarnice i zlatarnice na svakom su koraku


Riva u Ohridu s privezanim brodicama, kao da smo u Splitu. Ohrid, panteon za bogove…

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/od-crkve-do-dzamije-od-opere-koju-je-osnovao-nas-lovro-pl-matacic-do-grada-s-365-crkava-za-svaki-dan-po-jedna-1332927 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8071144aca9038c92d1c791b8d8d654828b1ebd9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+crkve+do+d%C5%BEamije%2C+od+opere+koju+je+osnovao+na%C5%A1+Lovro+pl.+Mata%C4%8Di%C4%87%2C+do+grada+s+365+crkava.+Za+svaki+dan+po+jedna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fod-crkve-do-dzamije-od-opere-koju-je-osnovao-nas-lovro-pl-matacic-do-grada-s-365-crkava-za-svaki-dan-po-jedna-1332927 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fod-crkve-do-dzamije-od-opere-koju-je-osnovao-nas-lovro-pl-matacic-do-grada-s-365-crkava-za-svaki-dan-po-jedna-1332927 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZEMLJA MOJE KRVI (3) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaZEMLJA MOJE KRVI (3)

Od crkve do džamije, od opere koju je osnovao naš Lovro pl. Matačić, do grada s 365 crkava. Za svaki dan po jedna

Piše SINIŠA VUKOVIĆ
23. listopada 2023. - 20:35
Biljanini izvori... ”Biljana platno beleše na Ohridskite izvori”… Studenac to je s friškom i pitkom vodom, ležeća gustirna što se izlijeva i koja osvježava: što se izlijeva i koja osvježava i na glagoljici i na ćirilici i na latinici…

Od svih metropola bivše nam države, u mojim putopisnim putešestvijima najčešće s opernim punjenjem jedino mi je Skopje ostalo nedostižno i nekako po strani.

Što zbog udaljenosti što zaradi prometne nepristupačnosti – gledano, naravno, s promatračnice Splita – ovaj meni toliko osobno i emotivno žuđeni grad nikako da se ukleše u kamenu ploču intimnog mi itinerara.

I, kad sam najposlije kanio otići u Makedoniju, u pohod i vižite svojoj rodbini po ocu koja živi tamo, ne bih li upoznao svojtu s kojom dijelim krv i prema kojoj osjećam sad već desetljetnu ćutilnost s ugrađenim u sebi hotinjem za konačnim susretom in vivo – moram i to iskreno priznati – gledao sam daje li se, i kad, u Makedonskoj operi u Skopju kakva glazbeno-scenska predstava, pa, kad sam već dolje, da istu i ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:24