StoryEditorOCM
PanoramaPOZNATA JE TEMA

Na Met Galu se dolazi samo s pozivnicom, a nepozvani će izdvojiti veliku cifru da bi prisustvovali; zna se i koliko

Piše Olgica Grizelj-Ivić
12. studenog 2023. - 07:42

Iako će se proljetna izložba Costume Instituta održati tek u prvom tjednu svibnja 2024. u njujorškom Muzeju umjetnosti (The Metropolitan Museum of Art), modni svijet je s uzbuđenjem dočekao najavu iduće teme - "Sleeping Beauties: Reawakening Fashion".

"Uspavane ljepotice: Ponovno buđenje mode" idućeg će svibnja ponovno aktivirati osjetilne kapacitete remek-djela u muzejskoj zbirci kroz istraživanje iz prve ruke, konzervatorsku analizu i različite tehnologije - od najsuvremenijih alata, proširene stvarnosti, umjetne inteligencije i računalno generirane slike do tradicionalnih formata rendgenskih snimaka, video animacije, svjetlosne projekcije i zvučnih pejzaža, objavijeno je na stranicama njujorškog The Metropolitan Museum of Art.

image

Balska haljina, dizajner Charles Frederick Worth, napravljena oko 1887.

 

Angela Weiss/Afp
image

Modna remek-djela pripremaju se za iduću izložbu

 

Angela Weiss/Afp

Ako niste znali, Met Gala, službenije poznat kao Costume Institute Benefit, godišnji je modni događaj koji se održava prvog ponedjeljka u svibnju, a služi za prikupljanje sredstava za muzejski Centar za kostime Anne Wintour, također označava i otvaranje ovogodišnje izložbe kostima.

image

Glavna urednica Voguea, Anna Wintour prisustvuje najavi izložbe Costume Institutea za proljeće 2024. u Muzeju umjetnosti Metropolitan

 

Angela Weiss/Afp

Na Met Galu se dolazi samo s pozivnicom, a oni nepozvani koji baš žele prisustvovati ovom događaju, morat će duboko posegnuti na svoj bankovni račun, jer ulaznice će u 2024., prema navodima Associated Pressa, koštati 50.000 dolara po osobi ili najmanje 300.000 dolara po stolu.

Bit će izloženo približno 250 odjevnih predmeta i dodataka nastalih kroz četiri protekla stoljeća, vizualno ujedinjeni ikonografijom povezanom s prirodom, koja će služiti kao metafora za krhkost i prolaznost mode i sredstvo za ispitivanje cikličkih tema ponovnog rođenja i obnove. Izložba će ovim legendarnim predmetima udahnuti novi život kroz kreativne aktivacije osmišljene da prenesu mirise, zvukove, teksture i pokrete odjevnih predmeta koji više ne mogu izravno komunicirati s tijelom.

image

Američka reperica Cardi B lani je na crvenom tepihu bila odjevena najvjernije temi posvećenoj Karl Lagerfeldu

 

Angela Weiss/Afp

Muzej umjetnosti Metropolitan objavio je temu usmjerenu na prirodu u srijedu ujutro na konferenciji za novinare s Annom Wintour, voditeljicom Condé Nasta za sadržaj i globalnom uredničkom direktoricom Voguea, Andrew Bolton, kustos zadužen za Met‘s Anna Wintour Costume Center i Max Hollein, izvršni direktor Meta.

image

Rihanna na stepenicama Meta prošle godine

 

Angela Weiss/Afp

"Imamo izložbe na kojima pokušavamo ponovno probuditi kostime u našoj kolekciji, obično konceptualno interpretacijom i sučeljavanjem povijesnog i suvremenog kako bismo se na neki način međusobno informirali i oživjeli", rekao je Bolton. "Ali za ovaj, htjeli smo doslovno probuditi kostime."

Po svemu sudeći, tako će i biti. Jer, vrhunska skrb i tehnologija zajedno će otkriti dragocjena remek-djela mode kakva dosad nisu viđena na izložbi Costume Institute. Kad kostim dođe u kolekciju Meta njegov status se nepovratno mijenja. Ne može se nositi, očito. Dakle, ne vidite kretanje, ne možete ga namirisati, ne možete ga čuti, ne možete ga dotaknuti. Drugim riječima, ostaje nam samo prizor, izložak. Ovaj put neće biti u potpunosti tako.

image
Angela Weiss/Afp

Iduće će godine inovativna izložba Instituta za kostime Meta pomaknuti granice mašte i pozvati promatrače da iskuse multisenzorne aspekte odjevnog predmeta, kazao je Hollein i dodao da će ‘Uspavane ljepotice‘ pojačati angažman promatrača s modnim remek-djelima evocirajući kako se osjećaju, kreću, zvuče, mirišu i komuniciraju kada se nose, u konačnici nudeći dublje razumijevanje integriteta, ljepote i umjetničke briljantnosti izloženih radova.

Andrew Bolton, kustos zadužen za Institut za kostime, napomenuo je kako je moda jedan od najemotivnijih umjetničkih oblika zbog svoje povezanosti s tijelom. Prožeta je sjećanjem i emocijama, a s njom se u velikoj mjeri povezujemo putem naših osjetila. Jedna stvar za koju se Bolton nada jest da će ova izložba aktivirati i osjetilno uvažavanje mode.

Bolton je objasnio da će izložba biti strukturirana oko približno 15 povijesno značajnih i estetski lijepih komada iz kolekcije koji su previše krhki da bi ih ikada više mogli nositi.

image

Vrhunski ručni rad na muzejskom izlošku

 

Angela Weiss/Afp

A što će se moći vidjeti na izložbi. Kažu da će biti predstavljeno sve, od engleskog steznika iz elizabetanskog doba iz 17. stoljeća do akvizicija dizajnera iz 21. stoljeća, uključujući Phillipa Lima, Stellu McCartney i Connora Ivesa. Izloženi komadi obuhvatit će 400 godina povijesti mode pa će tako među izlošcima biti i dizajni slavne Else Schiaparelli, Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Huberta de Givenchyja i mnogih drugih modnih kreatora koji su svojim radom ušli u povijest, ne samo mode.

Mnogi će biti izloženi u tandemu sa suvremenim modnim djelima koja nesvjesno podsjećaju na starije primjere. Tehnika iluzije poznata kao ‘Pepperov duh‘ (koristi se u kazalištu, kinu, zabavnim parkovima, muzejima, televiziji, koncertima... kroz projiciranje slika objekta izvan pozornice tako da se čini da je ispred publike) koristit će se za oživljavanje nekih, dok će se videoanimacija, svjetlosna projekcija, zvučno oblikovanje, AI, CGI i drugi oblici senzorne stimulacije koristiti na različite načine kako bi se istkala kontekstualna tkanina razumijevanja oko svakog djela.

image

Američki glumac Jared Leto lani se na izložbu posvećenu Lagerfeldu došao pokloniti u kostimu velike bijele mačke

 

Angela Weiss/Afp

Izložba će biti oblikovana oko tri glavne "zone" - kopno, more i nebo - budući da prati evoluirajuće stavove prema prirodnom svijetu kroz obrtništvo i manipulaciju prirodnim materijalima za izradu odjevnih predmeta. Suvremeni naglasak na održivosti i regenerativnim oblicima proizvodnje bit će predstavljen nedavno nabavljenim komadima nekih od najinovativnijih kreatora moderne mode.

Na izložbi je angažiran image maker Nick Knight, britanski je modni fotograf te osnivač i direktor SHOWstudio.com-a, kao kreativni konzultant na vizualnoj prezentaciji revije, te norveška umjetnica Sissel Tolaas, umjetnička istraživačica poznata po svom radu s mirisima, a za iduću izložbu razvija mirise koji će popratiti određene ključne instalacije. Prostorni raspored izložbe osmislit će arhitektonska tvrtka Leong Leong, koja djeluje u područjima arhitekture, urbanizma i kulture na globalnoj razini, a ima iskustva i u radu s modnim kućama.

Glavni sponzor izložbe "Sleeping Beauties: Reawakening Fashion" je TikTok, uz dodatnu potporu modne kuće Loewe, kao i Condé Nasta, izdavača Voguea. Trajat će od 10. svibnja do 2. rujna 2024., a bit će otvoren za javnost nakon Met Gala 6. svibnja, koja Costume Instituteu daje primarni izvor financiranja za sve aktivnosti.

image

I Serena Williams je lani prošetala tepihom na otvorenju izložbe mode posvećene Karlu Lagerfeldu

 

Angela Weiss/Afp

No, Met Gala nije samo izložba. Njezino otvorenje iz godine u godinu poprati također uzbudljiva "izložba" kostima u kojima crvenim tepihom prošetaju najveće zvijezde iz svijeta glazbe i filma. Prošle godine je tema bila je u čast pokojnog Karla Lagerfelda, modnog maga poznatog po kreativnom rukovodstvu u Chanelu, Fendiju i vlastitom brendu, a na crvenom tepihu smo vidjeli kreacije smjelije od onih kakve je kreirao Kaiser Karl. Kakav će crveni tepih biti u 2024. čekat ćemo, a do tada će dizajneri dati sve od sebe kako bi zvijezde prošetale u što upečatljivijem izdanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 22:58