stdClass Object ( [id] => 1332455 [title] => Kako je ‘Slobodna‘ u Tetovu pronašla splitsku Kilu, i kako je naš reporter prvi put noćio u rodnoj kući svog oca [alias] => kako-je-slobodna-u-tetovu-pronasla-splitsku-kilu-i-kako-je-nas-reporter-prvi-put-nocio-u-rodnoj-kuci-svog-oca [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda u Makedoniju virtualno putujem već godinama i desetljećima, evoga, tek koji mjesec prije vlastitog mi 50. rođendana stvarno i tvarno, glavom i bradom dospio sam u zemlju odakle je moj otac koji me je u tuđini napravio, pa me nedugo zatim još u majčinoj utrobi, zajedno s njom, s mati mojom Nikolinom, i ostavio…

Kao što je to možda nekome dosad poznato iz inih mojih što novinskih što literarnih napisa s autobiografskom notom u sebi, začet sam i rođen u Cambridgeu u Engleskoj, gdje me je bio sjebao otac moj Avram Avramovski, momče Makedonče; pa hrabro netragom pobjegao! Svoj je 20 rođendan mati moja Nikolina proslavila samnom u sebi, predzadnjega dana srpnja 1973. godine, a iskočio sam joj iz utrobe koji mjesec kasnije, 1. studenog, na blagdan Svih Svetih. U Englesku je mati moja Nikolina otišla raditi kao bejbisiterica: steći radne navike, vidjeti malo svijeta i naučiti jezik.

Prezime moje Vuković, mamino je prezime, odnosno njezinog oca Anđelkota, mojega nonota i, ustvari, oca, koji me je podigao i odgojio, zajedno s mojom nonom Zorkom u bračkim Selcima, također Vukovićkom, ali iz druge "kazate", iz druge obiteljske loze.

Mati moja Nikolina nije me htjela pobaciti. Daleko od doma, ipak, odlučila je sačuvati trudnoću i donijeti me na svijet. Za me znali su samo Bog, ona i junačina što je u nju bila položila svoje sjeme. Sjeme mene… Ipak, rodila me, dojila u tuđini tri mjeseca, i tek se onda vratila svojim roditeljima na Brač. Baš kao što je Gospa Marija bila ostala kod Elizabete tri mjeseca, tako je i mati moja Nikolina svojoj majci Zorki došla nakon kvarat godine, i, umjesto Isusića, donijela im je maloga mene. Uz kraj makadamskog puta nedaleko od kuće, jer u Selcima tada nije bilo autobusne stanice, mladu Nikolinu dočekao je njezin otac Anđelko. Na njegov upit: "Nikolina, a ča je to?" – odgovorila mu je:

"Ća, vo ti je unuk."

---

image

Na grobu djeda Živka

Privatni album
---

I tako sam odrastao s nonotom i nonom, a mati moja Nikolina postat će mi sestrom. Jerbo, i nju i mene podizali su i odgajali isti ljudi. Mene i majku nije odvojila ni tuđina ni okolnosti što su nas zahvatile daleko od kuće, mene i mati moju Nikolinu odvojili su – Selčani! Budući me dovela bez oca, kao kopile, stopostotni kršćani i praktični katolici gledali su na nju kao na "kurbetinu", pa nikako nije mogla naći zaposlenja u svojim Selcima. Otišla je raditi na drugi dio otoka, u Supetar, gdje smo provodili ljeta i družili se preko godine tijekom praznika.

Mati moja Nikolina, umorena tumorima, umrla je tri tjedna prije svojega 49. rođendana. Ja sam je, evo, nadživio nepune dvije godine. Nadživjeli su je njezini i otac i majka, premda sad već oboje pokojni. Ispraćena je u jednom od najvećih sprovodâ što su ih Selca ikada vidjela. Moj će biti najmanji, i najtiši: tako sam zapovjedio svojoj obitelji, budem li najbrži od nas u smrti… Ne želim da mi u mrtvu duplju kapne suza farizejâ i licemjerâ, onih čije sam kolektivno pamćenje spasio od zaborava, fiksirao ga u knjigama zavazda, ja kopile, koji se zbog besramnikâ u Selcima danas osjećam kao gost…

---

image

Lešočki manastir s dvije pravoslavne crkve: veća posvećena Blaženoj Djevici Mariji (na fotografiji) i manja Crkva Svetog Atanazije

Privatni album
---

Tako će, eto, završiti priča što je prije pola vijeka bila započeta u Engleskoj. A ovako započinje priča o mojem odlasku u Makedoniju, o mojoj potrazi za korijenima i familiji mojega biološkog oca iliti ćaće…

(Poštujem službeno ime države Sjeverna Makedonija, ali ću se svejedno ovdje koristiti onim njezinim imenom što nam je odavno još ugrađeno u čeljust, bez interpolirane zemljopisne odrednice nametnute pod pritiskom Grkâ.)

Rodica moja iz Makedonije, Keti Marčevska, kći je od pokojnog brata mojega oca, Ilije Avramovskog. Moja prva rodica pronašla me je preko Facebooka, negdje u vrijeme pandemije koronavirusa, i otada smo u stalnom kontaktu. Keti ima i dvije sestre, dvojajčane sestre blizanke koje također danas imaju svoje obitelji: Angelu Sibinosku i Aleksandru Jovanovsku. Međutim, mi smo se i kao djeca bili sreli u ljeto 1988. godine u Supetru, kad je njih "čehovljevske" tri sestre zajedno sa svojim sinom, na Brač bio doveo treći brat, odnosno polubrat naših očeva – Boce Kočovski.

---

image

Lešočki manastir s dvije pravoslavne crkve: veća posvećena Blaženoj Djevici Mariji (na fotografiji) i manja Crkva Svetog Atanazije

Privatni album
---

Još iz vremena mojega rođenja u Cambridgeu, mati moja Nikolina ostala je u kontaktu s nesuđenim kunjadom, barba Bucom, kako smo ga zvali. U vremenu bez društvenih mreža i mobitela ti su se kontakti obavljali pismima, pa je nakon 15 godina moj stric odlučio doći iz Kanade i posjetiti svoju svojtu u Makedoniju i nas na Braču. Sjećam se tih dječjih ljetnih druženja otprije tri i pol desetljeća, a kako su rodice napustile Supetar i Selca nekako su nestali i veze među nama. Ipak, ostale su fotografije i slike u memoriji.

I onda prođu dani, pa godine, pa desetljeća i – iznebuha stigne na moj Fejs-zid takozvani zahtjev za prijateljstvo od – Keti Marčevske… Odmah mi je bilo jasno da je to to… Rodica! Iz ne znam kojeg razloga meni je u glavi ostalo da se ona zove Meri. Pokušavao sam je pronaći na Fejsu (kao i brojne druge bivše prijatelje i znance iz splitske Kemijske škole ili vojske), ali nisam uspio, vidi se i zašto.

I onda ne prođe tjedan, mjesec, nedajbože godina, a da se rodica moja Keti i ja ne čujemo ili da ne napišemo štogod jedno drugome. Danas ću, sutra ću, preksutra ću i – evo me u Makedoniji. Evo me u tatkovini, kako Makedonci zovu domovinu ilitiga otadžbinu; evo me u tatkovini, zajedno sa suprugom mojom Brunom. Autobus od Splita do Tetova vozi između 16 i 20 sati, gotovo kao avion do Sydneya! Razlog su dugi kilometri obalnih meandara Boke Kotorske uz more, pa zatim brdske serpentine kroz dio Crne Gore i planinske masive Albanije. Plus broj graničnih prijelaza: veći, negoli nekad do Portugala… Ama, to je baš jedna zasebna (putopisna) tema.

Nakon večernje i cjelonoćne vožnje, na autobusni kolodvor u Tetovu stigli smo u kasno prijepodne, osvježeni kafom što smo je popili u Strugi, blizu Ohridskog jezera. (Da, u Tetovo se iz Splita stiže zaobilazno, otprilike kao da iz Budimpešte idete u Beograd preko Splita i Sarajeva!)

---

image

Siniša i rodice u Neproštenu

Privatni album
---

I, nakon punih 35 godina ponovno je dvoje najbližih rođaka bilo zajedno: Keti u mom zagrljaju, a pokoja suza na našim obrazima… Davna čežnja najposlije je i ispunjena, i, uspio sam doći do svoje rodbine u Makedoniji o kojoj sam cijeli život samo prebirao misli po glavi, osjećajući se dijelom i njihovim, ter navijajući vazda za makedonske reprezentacije i klubove kad nisu igrali protiv nas.

Dobrodošao sam u Makedoniju…

Točno ono što je Splitu kvart Kila u kojem živim, to je Tetovu zaselak Neprošteno: udaljenost od kojih šest kilometara. Iako su tu prisutni svi elementi sela, Neprošteno od Tetova nije odsječeno šumom ili brdom. Uzduž čitave trase su kuće s uglavnom albanskim stanovništvom, brojne automehaničarske radionice ili prodavaonice voća i povrća uz cestu. Čujem da automehaničari jako dobro zarađuju, što se vidi i po starosti voznog parka koji tandrka po grubo održavanim asfaltiranim prometnicama i nebrojenim makadamskim putevima.

Neprošteno, iz kojega je obitelj mojega oca, čini 100-postotno makedonsko stanovništvo. Smješteno je na blagoj padini, među hladovinom oraha i hrastova, i to se geografsko "obaljenje" doskora sve više kosi i sve to strmije penje gore prema Šar planini. Poneki potočić u ovom vazdazelenom ambijentu i ljeti stvara ugođaj friškosti i svježine, a vrutci koji se cijede iz pukotina među mahovinom i papratima podzemnim kanalima donose studenu pitku vodu ravno sa sljemena planinskog masiva.

Spavali smo u rodnoj kući mojega oca. Podigao ju je moj, dakle, djed, deda Živko Avramovski, a u njoj danas živi Menka Avramovska, udovica od pokojnog Ilije, brata oca mojega. Njezine su kćeri Keti, Angela i Aleksandra. Inicijali djeda Avramovski Živka su i na ulaznoj kapiji, u željezu, pa to A. i Ž. nekako mi i simbolički predstavlja zatvoreni obiteljski krug: putanja se najposlije prirodno zaokružila, sad je sve: od A do Ž…

---

image

Ljeto 1988. na Braču, posljednje okupljanje, a onda adio

Privatni album
---

U ovoj sam kući imao priliku doslovce iz prve ruke vidjeti kako se spravlja izvorno makedonsko jelo tavče gravče… Da, ne kaže se "gravče na tavče" kako mi to krivo govorimo, već je ispravan naziv ove delicije – tavče gravče. Rodica Keti i njezina obitelj uzgaja i grah tetovac i nekoliko vrsta paprika različitih boja i ljutine, kao što i manje-više sav povrtni asortiman potreban za u kužinu imaju iza kuće.

Ketin muž Duško ima i pravu farmu na kojoj uzgajaju i svinje i guske, i kokoši i patke. Sva je hrana i svi su proizvodi naglašeno prirodni i ekološki, onako kako je i u mojem djetinjstvu bilo doma u nas na Braču. Izraz tempi passati u Makedoniji ne postoji – barem ne još…

Odmah poviše Neproštena, na padinama Šar planine, slavni je Lešočki manastir, religijska i kulturna atrakcija ovog dijela Makedonije. U sklopu manastira su i dvije pravoslavne crkve: veća posvećena Blaženoj Djevici Mariji i manja Crkva Svetog Atanazije. Atraktivno to je izletište brojnih hodočasnika, a još i više zgodno mjesto za vjenčanja, čiju je čar osjetio i dio moje obitelji, oženjen unutra.

Ama, i mi smo sada svi skupa bili oćutjeli i poseban blagoslov odozgo, ali i živu radost na zemlji, ovdje, u prilici okupljanja iste krvi. Premda se ova čudesna familijarna priča nastavlja i dalje, sve mi se simpatičnijim čine ona zavarena kovana slova, oni inicijali na kapiji rodne kuće oca mojega, što neispričanu priču dugu pola stoljeća omeđuju zagrljajem i ostvarenošću, stopljenošću i zaokruženošću – od A do Ž. •(NASTAVLJA SE)

---

Na grobu oca mojega oca…

Prvi put u životu, evo, taman koji mjesec prije navršavanja 50. rođendana stojim, i klečim, na grobu oca mojega oca. U selu Neprošteno, tek dvije neisplakane suze udaljenosti nadomak grada Tetova u Makedoniji… Donosim ovaj stručak cvijeća ubran u dvoru gdje mi je rođen otac, i, gdje sam noćas spavao… Ubrao sam ovu kiticu cvijeća odreda, od kojih neko među njime baš sad cvjeta i u mojim Selcima na Braču.

Na grob oca mojega oca, dede Živka i babe Menče, evo, mećem ovaj naprstak latica što friško mirišu netom ubrane i palim ove svijeće što se tope u tankom ognju i savijaju poput bljušta, pa neka vosak što lije niza šteriku makar i simbolički čini ljubav ove naše iste krvi što i kroza me teče, i, koja me i je dovela dovde, sporo poput rijeke, ovoliko vremena odonda…

I da, molim vas prijatelji, molim vas prijateljice, ne optužujte i ne osuđujte mojeg oca. Oprostio sam mu što me ostavio, čak dva puta, oprostite mu i vi. On je daleko, u Kanadi, i, ufam se, dobro mu je… Ovo što pišem ovdje nije oda falšoj patetici u čast onoj nekoj strasti ili izopačenosti što "kupi lajkove" po Fejsu…

Ovo je most prema mome nepoznatom nekome: nekome kome fali riječî, ili su mu one skupe i preskupe za sve ovo napisati…

Ovo je most, možda, i prema mojem ocu, Avramu, i, još i više, prema dvojici moje polubraće uza nj daleko odavde u Kanadi. Ufam se da im je dobar otac.

Ovo je most, od mene katolika preko pravoslavaca mojih dede Živka i babe Menče prema stazi kršćanskoga puta, na čiji hod se svi mi tako rado volimo teoretski pozivati, najčešće "blebećući ustima" kako nam se, u startu, ne vjerujući baš posve u našu pravednost, onomad bio narugao i sâm Isukrst… Isukrst sumnja u naše kršćanstvo! Dajemo mu,

svakodnevno, razloge za to… Ali, nikad nije prekasno za demantirati taj Isukrstov cinizam! Počnimo već sada…

I, neka smo svi mi i živi i zdravi, pa će i naši razmetni očevi, ovako ili onako, biti nekako s nama… Vjerujte mi, znam što govorim; jerbo, ja nikad nisam naglas izgovorio riječ – "tata".

Ali je moj nono svjedok da to i ne mora biti strašno…

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZEMLJA MOJE KRVI (1) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZEMLJA MOJE KRVI (1) 2 0 9453 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-20 13:06:08 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-23 06:58:15 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2023-10-21 20:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako je 'Slobodna' u Tetovu pronašla splitsku Kilu, i kako je naš reporter prvi put noćio u rodnoj kući svog oca [metakey] => siniša vuković, Tetovo, Makedonija, Splitska Kila, Neprošteno [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25726226.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25726217.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25726219.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25726220.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25726221.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25726222.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25726225.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25726223.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25726227.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sini\u0161a na ogradi rodne ku\u0107e oca Avrama<\/p>","

Na grobu dide...<\/p>","

Le\u0161o\u010dki manastir s dvije pravoslavne crkve: ve\u0107a posve\u0107ena Bla\u017eenoj Djevici Mariji (na fotografiji) i manja Crkva Svetog Atanazije<\/p>","

Na grobu djeda \u017divka<\/p>","

Mama<\/p>","

Rodica Keti Mar\u010devska priprema izvorni specijalitet<\/p>","

Sini\u0161a i rodice u Nepro\u0161tenu<\/p>","

Ljeto 1988. na Bra\u010du, posljednje okupljanje, a onda adio<\/p>","

Tav\u010de grav\u010de, to je pravi naziv, a ne grav\u010de na tav\u010de<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x933","hd_25726226_1920.jpg":"1920x1080","k_25726226_1280.jpg":"1280x1280","k_25726226_1024.jpg":"1024x1024","k_25726226_640.jpg":"640x640","k_25726226_480.jpg":"480x480","k_25726226_340.jpg":"340x340","k_25726226_220.jpg":"220x220","o_25726226_1280.jpg":"1280x622","o_25726226_1024.jpg":"1024x497","o_25726226_640.jpg":"640x311","o_25726226_480.jpg":"480x233","o_25726226_340.jpg":"340x165","o_25726226_220.jpg":"220x106","h_25726226_1280.jpg":"1280x854","h_25726226_1024.jpg":"1024x683","h_25726226_640.jpg":"640x427","h_25726226_480.jpg":"480x320","h_25726226_340.jpg":"340x227","h_25726226_220.jpg":"220x147","pp_25726226_1280.jpg":"1280x1628","pp_25726226_1024.jpg":"1024x1303","pp_25726226_640.jpg":"640x814","pp_25726226_480.jpg":"480x611","pp_25726226_340.jpg":"340x432","pp_25726226_220.jpg":"220x280"},{"size0":"942x2040","hd_25726217_1920.jpg":"1920x1080","k_25726217_1280.jpg":"1280x1280","k_25726217_1024.jpg":"1024x1024","k_25726217_640.jpg":"640x640","k_25726217_480.jpg":"480x480","k_25726217_340.jpg":"340x340","k_25726217_220.jpg":"220x220","o_25726217_1280.jpg":"1280x2771","o_25726217_1024.jpg":"1024x2217","o_25726217_640.jpg":"640x1385","o_25726217_480.jpg":"480x1039","o_25726217_340.jpg":"340x736","o_25726217_220.jpg":"220x476","h_25726217_1280.jpg":"1280x854","h_25726217_1024.jpg":"1024x683","h_25726217_640.jpg":"640x427","h_25726217_480.jpg":"480x320","h_25726217_340.jpg":"340x227","h_25726217_220.jpg":"220x147","pp_25726217_1280.jpg":"1280x1628","pp_25726217_1024.jpg":"1024x1303","pp_25726217_640.jpg":"640x814","pp_25726217_480.jpg":"480x611","pp_25726217_340.jpg":"340x432","pp_25726217_220.jpg":"220x280"},{"size0":"735x1230","hd_25726219_1920.jpg":"1920x1080","k_25726219_1280.jpg":"1280x1280","k_25726219_1024.jpg":"1024x1024","k_25726219_640.jpg":"640x640","k_25726219_480.jpg":"480x480","k_25726219_340.jpg":"340x340","k_25726219_220.jpg":"220x220","o_25726219_1280.jpg":"1280x2142","o_25726219_1024.jpg":"1024x1713","o_25726219_640.jpg":"640x1071","o_25726219_480.jpg":"480x803","o_25726219_340.jpg":"340x568","o_25726219_220.jpg":"220x368","h_25726219_1280.jpg":"1280x854","h_25726219_1024.jpg":"1024x683","h_25726219_640.jpg":"640x427","h_25726219_480.jpg":"480x320","h_25726219_340.jpg":"340x227","h_25726219_220.jpg":"220x147","pp_25726219_1280.jpg":"1280x1628","pp_25726219_1024.jpg":"1024x1303","pp_25726219_640.jpg":"640x814","pp_25726219_480.jpg":"480x611","pp_25726219_340.jpg":"340x432","pp_25726219_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x887","hd_25726220_1920.jpg":"1920x1080","k_25726220_1280.jpg":"1280x1280","k_25726220_1024.jpg":"1024x1024","k_25726220_640.jpg":"640x640","k_25726220_480.jpg":"480x480","k_25726220_340.jpg":"340x340","k_25726220_220.jpg":"220x220","o_25726220_1280.jpg":"1280x591","o_25726220_1024.jpg":"1024x473","o_25726220_640.jpg":"640x295","o_25726220_480.jpg":"480x221","o_25726220_340.jpg":"340x157","o_25726220_220.jpg":"220x101","h_25726220_1280.jpg":"1280x854","h_25726220_1024.jpg":"1024x683","h_25726220_640.jpg":"640x427","h_25726220_480.jpg":"480x320","h_25726220_340.jpg":"340x227","h_25726220_220.jpg":"220x147","pp_25726220_1280.jpg":"1280x1628","pp_25726220_1024.jpg":"1024x1303","pp_25726220_640.jpg":"640x814","pp_25726220_480.jpg":"480x611","pp_25726220_340.jpg":"340x432","pp_25726220_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x933","hd_25726221_1920.jpg":"1920x1080","k_25726221_1280.jpg":"1280x1280","k_25726221_1024.jpg":"1024x1024","k_25726221_640.jpg":"640x640","k_25726221_480.jpg":"480x480","k_25726221_340.jpg":"340x340","k_25726221_220.jpg":"220x220","o_25726221_1280.jpg":"1280x622","o_25726221_1024.jpg":"1024x497","o_25726221_640.jpg":"640x311","o_25726221_480.jpg":"480x233","o_25726221_340.jpg":"340x165","o_25726221_220.jpg":"220x106","h_25726221_1280.jpg":"1280x854","h_25726221_1024.jpg":"1024x683","h_25726221_640.jpg":"640x427","h_25726221_480.jpg":"480x320","h_25726221_340.jpg":"340x227","h_25726221_220.jpg":"220x147","pp_25726221_1280.jpg":"1280x1628","pp_25726221_1024.jpg":"1024x1303","pp_25726221_640.jpg":"640x814","pp_25726221_480.jpg":"480x611","pp_25726221_340.jpg":"340x432","pp_25726221_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x933","hd_25726222_1920.jpg":"1920x1080","k_25726222_1280.jpg":"1280x1280","k_25726222_1024.jpg":"1024x1024","k_25726222_640.jpg":"640x640","k_25726222_480.jpg":"480x480","k_25726222_340.jpg":"340x340","k_25726222_220.jpg":"220x220","o_25726222_1280.jpg":"1280x622","o_25726222_1024.jpg":"1024x497","o_25726222_640.jpg":"640x311","o_25726222_480.jpg":"480x233","o_25726222_340.jpg":"340x165","o_25726222_220.jpg":"220x106","h_25726222_1280.jpg":"1280x854","h_25726222_1024.jpg":"1024x683","h_25726222_640.jpg":"640x427","h_25726222_480.jpg":"480x320","h_25726222_340.jpg":"340x227","h_25726222_220.jpg":"220x147","pp_25726222_1280.jpg":"1280x1628","pp_25726222_1024.jpg":"1024x1303","pp_25726222_640.jpg":"640x814","pp_25726222_480.jpg":"480x611","pp_25726222_340.jpg":"340x432","pp_25726222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"738x1137","hd_25726225_1920.jpg":"1920x1080","k_25726225_1280.jpg":"1280x1280","k_25726225_1024.jpg":"1024x1024","k_25726225_640.jpg":"640x640","k_25726225_480.jpg":"480x480","k_25726225_340.jpg":"340x340","k_25726225_220.jpg":"220x220","o_25726225_1280.jpg":"1280x1972","o_25726225_1024.jpg":"1024x1577","o_25726225_640.jpg":"640x986","o_25726225_480.jpg":"480x739","o_25726225_340.jpg":"340x523","o_25726225_220.jpg":"220x338","h_25726225_1280.jpg":"1280x854","h_25726225_1024.jpg":"1024x683","h_25726225_640.jpg":"640x427","h_25726225_480.jpg":"480x320","h_25726225_340.jpg":"340x227","h_25726225_220.jpg":"220x147","pp_25726225_1280.jpg":"1280x1628","pp_25726225_1024.jpg":"1024x1303","pp_25726225_640.jpg":"640x814","pp_25726225_480.jpg":"480x611","pp_25726225_340.jpg":"340x432","pp_25726225_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x720","hd_25726223_1920.jpg":"1920x1080","k_25726223_1280.jpg":"1280x1280","k_25726223_1024.jpg":"1024x1024","k_25726223_640.jpg":"640x640","k_25726223_480.jpg":"480x480","k_25726223_340.jpg":"340x340","k_25726223_220.jpg":"220x220","o_25726223_1280.jpg":"1280x960","o_25726223_1024.jpg":"1024x768","o_25726223_640.jpg":"640x480","o_25726223_480.jpg":"480x360","o_25726223_340.jpg":"340x255","o_25726223_220.jpg":"220x165","h_25726223_1280.jpg":"1280x854","h_25726223_1024.jpg":"1024x683","h_25726223_640.jpg":"640x427","h_25726223_480.jpg":"480x320","h_25726223_340.jpg":"340x227","h_25726223_220.jpg":"220x147","pp_25726223_1280.jpg":"1280x1628","pp_25726223_1024.jpg":"1024x1303","pp_25726223_640.jpg":"640x814","pp_25726223_480.jpg":"480x611","pp_25726223_340.jpg":"340x432","pp_25726223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x933","hd_25726227_1920.jpg":"1920x1080","k_25726227_1280.jpg":"1280x1280","k_25726227_1024.jpg":"1024x1024","k_25726227_640.jpg":"640x640","k_25726227_480.jpg":"480x480","k_25726227_340.jpg":"340x340","k_25726227_220.jpg":"220x220","o_25726227_1280.jpg":"1280x622","o_25726227_1024.jpg":"1024x497","o_25726227_640.jpg":"640x311","o_25726227_480.jpg":"480x233","o_25726227_340.jpg":"340x165","o_25726227_220.jpg":"220x106","h_25726227_1280.jpg":"1280x854","h_25726227_1024.jpg":"1024x683","h_25726227_640.jpg":"640x427","h_25726227_480.jpg":"480x320","h_25726227_340.jpg":"340x227","h_25726227_220.jpg":"220x147","pp_25726227_1280.jpg":"1280x1628","pp_25726227_1024.jpg":"1024x1303","pp_25726227_640.jpg":"640x814","pp_25726227_480.jpg":"480x611","pp_25726227_340.jpg":"340x432","pp_25726227_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7622790 Threads: 2 Questions: 1618121279 Slow queries: 4804434 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110960252 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/kako-je-slobodna-u-tetovu-pronasla-splitsku-kilu-i-kako-je-nas-reporter-prvi-put-nocio-u-rodnoj-kuci-svog-oca-1332455 [printLink] => /mozaik/panorama/kako-je-slobodna-u-tetovu-pronasla-splitsku-kilu-i-kako-je-nas-reporter-prvi-put-nocio-u-rodnoj-kuci-svog-oca-1332455?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 432408 [name] => siniša vuković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-vukovic [link] => /tag/sinisa-vukovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 441092 [name] => Tetovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tetovo [link] => /tag/tetovo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 365823 [name] => Makedonija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makedonija [link] => /tag/makedonija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 734141 [name] => Splitska Kila [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-21 22:04:41 [main_article_id] => 0 [alias] => splitska-kila [link] => /tag/splitska-kila ) [4] => stdClass Object ( [id] => 734142 [name] => Neprošteno [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-21 22:04:41 [main_article_id] => 0 [alias] => neprosteno [link] => /tag/neprosteno ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZEMLJA MOJE KRVI (1) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je ‘Slobodna‘ u Tetovu pronašla splitsku Kilu, i kako je naš reporter prvi put noćio u rodnoj kući svog oca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25726226.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Siniša na ogradi rodne kuće oca Avrama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25726226.jpg [title] =>

Siniša na ogradi rodne kuće oca Avrama

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25726217.jpg [title] =>

Na grobu dide...

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25726219.jpg [title] =>

Lešočki manastir s dvije pravoslavne crkve: veća posvećena Blaženoj Djevici Mariji (na fotografiji) i manja Crkva Svetog Atanazije

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25726220.jpg [title] =>

Na grobu djeda Živka

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25726221.jpg [title] =>

Mama

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25726222.jpg [title] =>

Rodica Keti Marčevska priprema izvorni specijalitet

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25726225.jpg [title] =>

Siniša i rodice u Neproštenu

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25726223.jpg [title] =>

Ljeto 1988. na Braču, posljednje okupljanje, a onda adio

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25726227.jpg [title] =>

Tavče gravče, to je pravi naziv, a ne gravče na tavče

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Premda u Makedoniju virtualno putujem već godinama i desetljećima, evoga, tek koji mjesec prije vlastitog mi 50. rođendana stvarno i tvarno, glavom i bradom dospio sam u zemlju odakle je moj otac koji me je u tuđini napravio, pa me nedugo zatim još u majčinoj utrobi, zajedno s njom, s mati mojom Nikolinom, i ostavio…

Kao što je to možda nekome dosad poznato iz inih mojih što novinskih što literarnih napisa s autobiografskom notom u sebi, začet sam i rođen u Cambridgeu u Engleskoj, gdje me je bio sjebao otac moj Avram Avramovski, momče Makedonče; pa hrabro netragom pobjegao! Svoj je 20 rođendan mati moja Nikolina proslavila samnom u sebi, predzadnjega dana srpnja 1973. godine, a iskočio sam joj iz utrobe koji mjesec kasnije, 1. studenog, na blagdan Svih Svetih. U Englesku je mati moja Nikolina otišla raditi kao bejbisiterica: steći radne navike, vidjeti malo svijeta i naučiti jezik.

Prezime moje Vuković, mamino je prezime, odnosno njezinog oca Anđelkota, mojega nonota i, ustvari, oca, koji me je podigao i odgojio, zajedno s mojom nonom Zorkom u bračkim Selcima, također Vukovićkom, ali iz druge "kazate", iz druge obiteljske loze.

Mati moja Nikolina nije me htjela pobaciti. Daleko od doma, ipak, odlučila je sačuvati trudnoću i donijeti me na svijet. Za me znali su samo Bog, ona i junačina što je u nju bila položila svoje sjeme. Sjeme mene… Ipak, rodila me, dojila u tuđini tri mjeseca, i tek se onda vratila svojim roditeljima na Brač. Baš kao što je Gospa Marija bila ostala kod Elizabete tri mjeseca, tako je i mati moja Nikolina svojoj majci Zorki došla nakon kvarat godine, i, umjesto Isusića, donijela im je maloga mene. Uz kraj makadamskog puta nedaleko od kuće, jer u Selcima tada nije bilo autobusne stanice, mladu Nikolinu dočekao je njezin otac Anđelko. Na njegov upit: "Nikolina, a ča je to?" – odgovorila mu je:

"Ća, vo ti je unuk."

---

image

Na grobu djeda Živka

Privatni album
---

I tako sam odrastao s nonotom i nonom, a mati moja Nikolina postat će mi sestrom. Jerbo, i nju i mene podizali su i odgajali isti ljudi. Mene i majku nije odvojila ni tuđina ni okolnosti što su nas zahvatile daleko od kuće, mene i mati moju Nikolinu odvojili su – Selčani! Budući me dovela bez oca, kao kopile, stopostotni kršćani i praktični katolici gledali su na nju kao na "kurbetinu", pa nikako nije mogla naći zaposlenja u svojim Selcima. Otišla je raditi na drugi dio otoka, u Supetar, gdje smo provodili ljeta i družili se preko godine tijekom praznika.

Mati moja Nikolina, umorena tumorima, umrla je tri tjedna prije svojega 49. rođendana. Ja sam je, evo, nadživio nepune dvije godine. Nadživjeli su je njezini i otac i majka, premda sad već oboje pokojni. Ispraćena je u jednom od najvećih sprovodâ što su ih Selca ikada vidjela. Moj će biti najmanji, i najtiši: tako sam zapovjedio svojoj obitelji, budem li najbrži od nas u smrti… Ne želim da mi u mrtvu duplju kapne suza farizejâ i licemjerâ, onih čije sam kolektivno pamćenje spasio od zaborava, fiksirao ga u knjigama zavazda, ja kopile, koji se zbog besramnikâ u Selcima danas osjećam kao gost…

---

image

Lešočki manastir s dvije pravoslavne crkve: veća posvećena Blaženoj Djevici Mariji (na fotografiji) i manja Crkva Svetog Atanazije

Privatni album
---

Tako će, eto, završiti priča što je prije pola vijeka bila započeta u Engleskoj. A ovako započinje priča o mojem odlasku u Makedoniju, o mojoj potrazi za korijenima i familiji mojega biološkog oca iliti ćaće…

(Poštujem službeno ime države Sjeverna Makedonija, ali ću se svejedno ovdje koristiti onim njezinim imenom što nam je odavno još ugrađeno u čeljust, bez interpolirane zemljopisne odrednice nametnute pod pritiskom Grkâ.)

Rodica moja iz Makedonije, Keti Marčevska, kći je od pokojnog brata mojega oca, Ilije Avramovskog. Moja prva rodica pronašla me je preko Facebooka, negdje u vrijeme pandemije koronavirusa, i otada smo u stalnom kontaktu. Keti ima i dvije sestre, dvojajčane sestre blizanke koje također danas imaju svoje obitelji: Angelu Sibinosku i Aleksandru Jovanovsku. Međutim, mi smo se i kao djeca bili sreli u ljeto 1988. godine u Supetru, kad je njih "čehovljevske" tri sestre zajedno sa svojim sinom, na Brač bio doveo treći brat, odnosno polubrat naših očeva – Boce Kočovski.

---

image

Lešočki manastir s dvije pravoslavne crkve: veća posvećena Blaženoj Djevici Mariji (na fotografiji) i manja Crkva Svetog Atanazije

Privatni album
---

Još iz vremena mojega rođenja u Cambridgeu, mati moja Nikolina ostala je u kontaktu s nesuđenim kunjadom, barba Bucom, kako smo ga zvali. U vremenu bez društvenih mreža i mobitela ti su se kontakti obavljali pismima, pa je nakon 15 godina moj stric odlučio doći iz Kanade i posjetiti svoju svojtu u Makedoniju i nas na Braču. Sjećam se tih dječjih ljetnih druženja otprije tri i pol desetljeća, a kako su rodice napustile Supetar i Selca nekako su nestali i veze među nama. Ipak, ostale su fotografije i slike u memoriji.

I onda prođu dani, pa godine, pa desetljeća i – iznebuha stigne na moj Fejs-zid takozvani zahtjev za prijateljstvo od – Keti Marčevske… Odmah mi je bilo jasno da je to to… Rodica! Iz ne znam kojeg razloga meni je u glavi ostalo da se ona zove Meri. Pokušavao sam je pronaći na Fejsu (kao i brojne druge bivše prijatelje i znance iz splitske Kemijske škole ili vojske), ali nisam uspio, vidi se i zašto.

I onda ne prođe tjedan, mjesec, nedajbože godina, a da se rodica moja Keti i ja ne čujemo ili da ne napišemo štogod jedno drugome. Danas ću, sutra ću, preksutra ću i – evo me u Makedoniji. Evo me u tatkovini, kako Makedonci zovu domovinu ilitiga otadžbinu; evo me u tatkovini, zajedno sa suprugom mojom Brunom. Autobus od Splita do Tetova vozi između 16 i 20 sati, gotovo kao avion do Sydneya! Razlog su dugi kilometri obalnih meandara Boke Kotorske uz more, pa zatim brdske serpentine kroz dio Crne Gore i planinske masive Albanije. Plus broj graničnih prijelaza: veći, negoli nekad do Portugala… Ama, to je baš jedna zasebna (putopisna) tema.

Nakon večernje i cjelonoćne vožnje, na autobusni kolodvor u Tetovu stigli smo u kasno prijepodne, osvježeni kafom što smo je popili u Strugi, blizu Ohridskog jezera. (Da, u Tetovo se iz Splita stiže zaobilazno, otprilike kao da iz Budimpešte idete u Beograd preko Splita i Sarajeva!)

---

image

Siniša i rodice u Neproštenu

Privatni album
---

I, nakon punih 35 godina ponovno je dvoje najbližih rođaka bilo zajedno: Keti u mom zagrljaju, a pokoja suza na našim obrazima… Davna čežnja najposlije je i ispunjena, i, uspio sam doći do svoje rodbine u Makedoniji o kojoj sam cijeli život samo prebirao misli po glavi, osjećajući se dijelom i njihovim, ter navijajući vazda za makedonske reprezentacije i klubove kad nisu igrali protiv nas.

Dobrodošao sam u Makedoniju…

Točno ono što je Splitu kvart Kila u kojem živim, to je Tetovu zaselak Neprošteno: udaljenost od kojih šest kilometara. Iako su tu prisutni svi elementi sela, Neprošteno od Tetova nije odsječeno šumom ili brdom. Uzduž čitave trase su kuće s uglavnom albanskim stanovništvom, brojne automehaničarske radionice ili prodavaonice voća i povrća uz cestu. Čujem da automehaničari jako dobro zarađuju, što se vidi i po starosti voznog parka koji tandrka po grubo održavanim asfaltiranim prometnicama i nebrojenim makadamskim putevima.

Neprošteno, iz kojega je obitelj mojega oca, čini 100-postotno makedonsko stanovništvo. Smješteno je na blagoj padini, među hladovinom oraha i hrastova, i to se geografsko "obaljenje" doskora sve više kosi i sve to strmije penje gore prema Šar planini. Poneki potočić u ovom vazdazelenom ambijentu i ljeti stvara ugođaj friškosti i svježine, a vrutci koji se cijede iz pukotina među mahovinom i papratima podzemnim kanalima donose studenu pitku vodu ravno sa sljemena planinskog masiva.

Spavali smo u rodnoj kući mojega oca. Podigao ju je moj, dakle, djed, deda Živko Avramovski, a u njoj danas živi Menka Avramovska, udovica od pokojnog Ilije, brata oca mojega. Njezine su kćeri Keti, Angela i Aleksandra. Inicijali djeda Avramovski Živka su i na ulaznoj kapiji, u željezu, pa to A. i Ž. nekako mi i simbolički predstavlja zatvoreni obiteljski krug: putanja se najposlije prirodno zaokružila, sad je sve: od A do Ž…

---

image

Ljeto 1988. na Braču, posljednje okupljanje, a onda adio

Privatni album
---

U ovoj sam kući imao priliku doslovce iz prve ruke vidjeti kako se spravlja izvorno makedonsko jelo tavče gravče… Da, ne kaže se "gravče na tavče" kako mi to krivo govorimo, već je ispravan naziv ove delicije – tavče gravče. Rodica Keti i njezina obitelj uzgaja i grah tetovac i nekoliko vrsta paprika različitih boja i ljutine, kao što i manje-više sav povrtni asortiman potreban za u kužinu imaju iza kuće.

Ketin muž Duško ima i pravu farmu na kojoj uzgajaju i svinje i guske, i kokoši i patke. Sva je hrana i svi su proizvodi naglašeno prirodni i ekološki, onako kako je i u mojem djetinjstvu bilo doma u nas na Braču. Izraz tempi passati u Makedoniji ne postoji – barem ne još…

Odmah poviše Neproštena, na padinama Šar planine, slavni je Lešočki manastir, religijska i kulturna atrakcija ovog dijela Makedonije. U sklopu manastira su i dvije pravoslavne crkve: veća posvećena Blaženoj Djevici Mariji i manja Crkva Svetog Atanazije. Atraktivno to je izletište brojnih hodočasnika, a još i više zgodno mjesto za vjenčanja, čiju je čar osjetio i dio moje obitelji, oženjen unutra.

Ama, i mi smo sada svi skupa bili oćutjeli i poseban blagoslov odozgo, ali i živu radost na zemlji, ovdje, u prilici okupljanja iste krvi. Premda se ova čudesna familijarna priča nastavlja i dalje, sve mi se simpatičnijim čine ona zavarena kovana slova, oni inicijali na kapiji rodne kuće oca mojega, što neispričanu priču dugu pola stoljeća omeđuju zagrljajem i ostvarenošću, stopljenošću i zaokruženošću – od A do Ž. •(NASTAVLJA SE)

---

Na grobu oca mojega oca…

Prvi put u životu, evo, taman koji mjesec prije navršavanja 50. rođendana stojim, i klečim, na grobu oca mojega oca. U selu Neprošteno, tek dvije neisplakane suze udaljenosti nadomak grada Tetova u Makedoniji… Donosim ovaj stručak cvijeća ubran u dvoru gdje mi je rođen otac, i, gdje sam noćas spavao… Ubrao sam ovu kiticu cvijeća odreda, od kojih neko među njime baš sad cvjeta i u mojim Selcima na Braču.

Na grob oca mojega oca, dede Živka i babe Menče, evo, mećem ovaj naprstak latica što friško mirišu netom ubrane i palim ove svijeće što se tope u tankom ognju i savijaju poput bljušta, pa neka vosak što lije niza šteriku makar i simbolički čini ljubav ove naše iste krvi što i kroza me teče, i, koja me i je dovela dovde, sporo poput rijeke, ovoliko vremena odonda…

I da, molim vas prijatelji, molim vas prijateljice, ne optužujte i ne osuđujte mojeg oca. Oprostio sam mu što me ostavio, čak dva puta, oprostite mu i vi. On je daleko, u Kanadi, i, ufam se, dobro mu je… Ovo što pišem ovdje nije oda falšoj patetici u čast onoj nekoj strasti ili izopačenosti što "kupi lajkove" po Fejsu…

Ovo je most prema mome nepoznatom nekome: nekome kome fali riječî, ili su mu one skupe i preskupe za sve ovo napisati…

Ovo je most, možda, i prema mojem ocu, Avramu, i, još i više, prema dvojici moje polubraće uza nj daleko odavde u Kanadi. Ufam se da im je dobar otac.

Ovo je most, od mene katolika preko pravoslavaca mojih dede Živka i babe Menče prema stazi kršćanskoga puta, na čiji hod se svi mi tako rado volimo teoretski pozivati, najčešće "blebećući ustima" kako nam se, u startu, ne vjerujući baš posve u našu pravednost, onomad bio narugao i sâm Isukrst… Isukrst sumnja u naše kršćanstvo! Dajemo mu,

svakodnevno, razloge za to… Ali, nikad nije prekasno za demantirati taj Isukrstov cinizam! Počnimo već sada…

I, neka smo svi mi i živi i zdravi, pa će i naši razmetni očevi, ovako ili onako, biti nekako s nama… Vjerujte mi, znam što govorim; jerbo, ja nikad nisam naglas izgovorio riječ – "tata".

Ali je moj nono svjedok da to i ne mora biti strašno…

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Siniša na ogradi rodne kuće oca Avrama

Privatni album

Na grobu dide...

Privatni album

Lešočki manastir s dvije pravoslavne crkve: veća posvećena Blaženoj Djevici Mariji (na fotografiji) i manja Crkva Svetog Atanazije

Privatni album

Na grobu djeda Živka

Privatni album

Rodica Keti Marčevska priprema izvorni specijalitet

Privatni album

Siniša i rodice u Neproštenu

Privatni album

Ljeto 1988. na Braču, posljednje okupljanje, a onda adio

Privatni album

Tavče gravče, to je pravi naziv, a ne gravče na tavče

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/kako-je-slobodna-u-tetovu-pronasla-splitsku-kilu-i-kako-je-nas-reporter-prvi-put-nocio-u-rodnoj-kuci-svog-oca-1332455 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=84cdcec8241081d143bddc3f774f9dd532dc014f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+%E2%80%98Slobodna%E2%80%98+u+Tetovu+prona%C5%A1la+splitsku+Kilu%2C+i+kako+je+na%C5%A1+reporter+prvi+put+no%C4%87io+u+rodnoj+ku%C4%87i+svog+oca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fkako-je-slobodna-u-tetovu-pronasla-splitsku-kilu-i-kako-je-nas-reporter-prvi-put-nocio-u-rodnoj-kuci-svog-oca-1332455 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fkako-je-slobodna-u-tetovu-pronasla-splitsku-kilu-i-kako-je-nas-reporter-prvi-put-nocio-u-rodnoj-kuci-svog-oca-1332455 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZEMLJA MOJE KRVI (1) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaZEMLJA MOJE KRVI (1)

Kako je ‘Slobodna‘ u Tetovu pronašla splitsku Kilu, i kako je naš reporter prvi put noćio u rodnoj kući svog oca

Piše Siniša Vuković
21. listopada 2023. - 22:04

Premda u Makedoniju virtualno putujem već godinama i desetljećima, evoga, tek koji mjesec prije vlastitog mi 50. rođendana stvarno i tvarno, glavom i bradom dospio sam u zemlju odakle je moj otac koji me je u tuđini napravio, pa me nedugo zatim još u majčinoj utrobi, zajedno s njom, s mati mojom Nikolinom, i ostavio…

Kao što je to možda nekome dosad poznato iz inih mojih što novinskih što literarnih napisa s autobiografskom notom u sebi, začet sam i rođen u Cambridgeu u Engleskoj, gdje me je bio sjebao otac moj Avram Avramovski, momče Makedonče; pa hrabro netragom pobjegao! Svoj je 20 rođendan mati moja Nikolina proslavila samnom u sebi, predzadnjega dana srpnja 1973. godine, a iskočio sam joj iz utrobe koji mjesec kasnije, 1. studenog, na blagdan Svih Svetih. U Englesku je ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 15:17