StoryEditorOCM

‘Dalmatinci, tako smo ljubomorni na vas!‘; Evo kako stranci opisuju naše najmilije stanje - fjaku

Piše MOZAIK SD
26. listopada 2023. - 18:59

Korisnik roselittlesmith na TikToku je podijelio videozapis koji će vas zasigurno zasmijati - kako ‘furešti‘ objašnjavaju stanje fjake?

"Jeste li ikad čuli za dalmatinski izraz ‘fjaka‘? To je izraz koji nema svoje značenje u engleskom jeziku, ali je intrigantan hrvatski koncept u koji definitivno vrijedi zaroniti. Dalmatinska fjaka najbliže bi se mogla objasniti kao dalmatinska letargija, a duboko je ukorijenjena u kulturu i tradiciju Dalmatinaca."

"To je stanje uma i tijela, stanje mira i lijenosti koje se može usporediti sa znanim talijanskim konceptom ‘dolce far niente‘. Porijeklo dalmatinske fjake sigurno je vezano za vruću mediteransku klimu, poznatu po dugim i vrelim ljetima. Intenzivna  vrućina ljetnih dana poprilično utječe na to da ne želite raditi ništa ako baš ne morate. U ovom klimatskom području, dalmatinska fjaka je gotovo pa prirodan odgovor na vrućinu. To je način života u kojem je na cijeni da uzmete vremena za sebe,za odmor i za reflekciju." objašnjava se u videu.

"Dalmatinska fjaka je stanje uma koje uživa u sadašnjosti i svakom njenom trenutku, i cijeni ljepotu života u njegovoj jednostavnosti. Poanta fjake leži u tome da nalazite sreću u mirnim, tihim trenutcima. Za Dalmatince i dalmatinsku kulturu, dalmatinska fjaka je dio njihovog identiteta na koji su veoma ponosni. To je forma mentalne relaksacije, pauza od stresa s kojim se svakodnevno nosite, a fjaka se u Dalmaciji prenosi s koljena na koljeno."

Pogledajte ovaj video i recite jesu li nam turisti na tragu, ili još nisu uspjeli odgonetnuti misteriju stanja nepodnošljive lakoće postojanja Dalmatinaca.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:27