StoryEditorOCM
Auto motoqashqai na čelu

Jedinstvena i inovativna tehnologija e-POWER marke Nissan dostigla je 100.000 prodanih jedinica u Europi

Piše Robert Radica
3. veljače 2024. - 17:00

Od svojeg je predstavljanja u rujnu 2022. inovativni e-POWER marke Nissan osvojio više od 100.000 kupaca. Do danas je u Europi prodano 65.367 modela Qashqai i 34.663 modela X-Trail opremljenih tim pogonskim sklopom.

Tehnologija e-POWER posebna je zbog toga što se kotači pokreću isključivo električnim motorom. To jamči jednostavnu, uglađenu i tihu vožnju – baš kao kod posve električnog vozila. Doista, dojmovi kupaca modela opremljenih tehnologijom e-POWER pokazuju da im se posebno sviđa tiha i jednostavna vožnja koju jamči taj pogonski sklop. Napredan i učinkovit benzinski motor koji je dio sustava e-POWER koristi se samo za generiranje električne energije koja puni bateriju u vozilu i pogoni kotače putem električnog motora.

Kad je baterija dovoljno napunjena, električni motor koji pogoni kotače koristi isključivo električnu energiju iz baterije. Ako je potrebno još snage, motor generira električnu energiju kako bi napajao električni motor i napunio bateriju. Kad je potrebna maksimalna snaga, električni motor crpi električnu energiju i iz motora i iz baterije. Osim toga, kad god je to moguće dolazi do regeneracije snage pa se kinetička energija kotača šalje nazad u bateriju.

Osim toga, proizvodnja električne energije ovisi o uvjetima na cesti. Kad se buka kotrljanja poveća zbog stanja podloge kojom vozite i brzine vozila, termički se motor uključuje kako bi napunio paket baterije e-POWER. Na taj se način smanjuje potreba za aktivacijom termičkog motora u uvjetima mirne vožnje.

- Iznimno se ponosimo time što su kupci modela Qashqai i X-Trail prepoznali prednosti naše jedinstvene tehnologije e-POWER – kako zbog njezine učinkovitosti tako zbog vrhunskog iskustva vožnje koje ona pruža. Postići ovakav uspjeh nakon predstavljanja tehnologije e-POWER u rujnu 2022. nevjerojatno je dostignuće koje svjedoči hrabrom i inovativnom duhu u kojem planiramo i dizajniramo svoje proizvode - izjavio je Arnaud Charpentier, regionalni potpredsjednik, Nissanov odjel za strategiju proizvoda i cijena za regiju Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije.

- Tehnologija e-POWER ključan je dio strategije elektrifikacije marke Nissan i savršena opcija za kupce koji možda još nisu spremni prijeći na posve električno vozilo, ali ipak žele uživati u uglađenoj vožnji koju mogu ponuditi samo kotači pogonjeni električnom energijom - rekao je David Moss, regionalni potpredsjednik, Nissanov odjel za istraživanje i razvoj za Afriku, Bliski istok, Indiju, Europu i Oceaniju.

Nissanova jedinstvena tehnologija širi se i izvan Europe te dolazi na ceste u Australiji i Novom Zelandu u oba modela i u Maroku u modelu Qashqai.

Kako bi obilježio to postignuće, Nissan podiže poklopac motora da bi pokazao kako radi tehnologija e-POWER. Primijenimo li čaroliju projekcije, dinamičan protok energije koja pogoni 100.000 vozila opremljenih tehnologijom e-POWER u cijeloj regiji dolazi do izražaja izravno na vanjskom dijelu modela Nissan Qashqai i X-Trail.

Kao nacrt za taj tehnološki spektakl poslužili su 3D modeli e-POWER motora i pogonskog sklopa. Ti digitalni dizajni pretvaraju svako vozilo u platno spremno za inovacije s pomoću anamorfičkih projekcija te javnosti daju jedinstven uvid u rad tehnologije e-POWER i to kako njezina posebna konfiguracija osigurava odzivnu, uglađenu i tihu vožnju zahvaljujući kotačima koji se pogone posve električnim motorom.

Aktualni Qashqai treća je generacija tog gradskog crossovera marke Nissan. Predstavljen je 2021., otkad gradi svoj status predvodnika u europskom automobilskom sektoru, povezujući upečatljive konture i povišen položaj vožnje s okretnošću, intuitivnom tehnologijom i vrhunskom kvalitetom.

Kao i njegova dva prethodnika, aktualni Qashqai dizajniran je u odjelu za dizajn Nissana Europe u središtu Londona, dok su inženjerski i razvojni tim djelovali iz Nissanova europskog centra za tehnologiju u blizini Bedforda u Ujedinjenoj Kraljevini. Proizvodnja se odvija u najsuvremenijoj tvornici smještenoj u Sunderlandu na sjeveroistoku Engleske.

X-Trail je SUV vozilo za obitelji koje su uvijek u potrazi za pustolovinom te donosi novu razinu uzbuđenja zahvaljujući tehnologiji e-POWER i opcijskom sustavu s dva motora i pogonom na sve kotače e-4ORCE. X-Trail je savršen za svaku priliku i izvrstan suputnik za izlete i vikend-putovanja s obitelji ili prijateljima.

Proizvodi se u Nissanovoj tvornici u Kyushuu u Japanu i globalna je senzacija već više od dva desetljeća te jamči uzbudljive obiteljske pustolovine na više od stotinu tržišta. Četvrta generacija modela X-Trail temelji se na već uspostavljenom DNK-u koji je ugrađen u sve tri njegove prethodne generacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:18