StoryEditorOCM
Auto motodugo čekani potez

Austrija konačno uvela jednodnevnu vinjetu za ceste; Vozači možda neće biti oduševljeni cijenom

Piše vijesti sd
28. studenog 2023. - 16:20

Brojni vozači koji su putovali kroz Austriju žalili su se što ne mogu doći do jednodnevne vinjete za tranzit kroz tu zemlju prema na primjer Njemačkoj ili skandinavskim zemljama.

Austrija od 1. prosinca uvodi jednodnevnu vinjetu za autoceste i brze ceste. Za automobile vinjeta će koštati 8,6 eura, a za motocikle 3,4 eura i bit će dostupna samo u elektroničkom obliku.

Za vožnju 2249 kilometara austrijskih autocesta dostupna je 10-dnevna vinjeta koja će od sada stajati 11,5 eura, dvomjesečna 28,9 eura te godišnja 96,4 eura koja, za razliku od Slovenije, vrijedi od 1. od prosinca do 31. siječnja (14 mjeseci), piše Klix.ba.

Prilikom kupovine potrebno je navesti državu u kojoj je automobil registriran, registarsku oznaku i dan za koji vozač želi koristiti dnevnu vinjetu, stoji na stranicama austrijske infrastrukturne kompanije ASFINAG.

Vozači mogu kupiti vinjete na više od 6.000 mjesta diljem zemlje, uključujući benzinske crpke, kioske, auto-moto klubove i ASFINAG naplatne kućice.

Korisnici jednodnevnih vinjeta morat će razmisliti isplati li im se kupiti jednodnevnu vinjetu za točno određeni dan, ili 2,9 eura više platiti desetodnevnu vinjetu koja pokriva rizik odustajanja od puta navedenoga dana, a možda uključuje i povratak.

image

Tko ne plati vinjetu, imat će posla s austrijskom policijom (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:18