stdClass Object ( [id] => 507605 [title] => Sjajan 'Kurs' u Splitu briše predrasude: borbenom desetljeću u čast dođite u 'Ghetta', bit će Olja, Pavičić, Baretić i svjetske face [alias] => sjajan-kurs-u-splitu-brise-predrasude-borbenom-desetljecu-u-cast-dodite-u-ghetta-bit-ce-olja-pavicic-baretic-i-svjetske-face [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitska udruga "Kurs" u srijedu u 20 sati u klubu "Ghetto" književnim će maratonom proslaviti desetu obljetnicu djelovanja na kulturnoj sceni.

Preko fondacije Allianz Kulturstiftung, s njemačkoga govornog područja dolaze Julia Franck, Lindita Arapi i Thomas Brussig, stiže i britanska multimedijska umjetnica Anna Best, iz Mostara stiže Mirko Božić, a iz Zagreba Ivana Sajko. Uz njih predstavit će se i splitski pisci Olja Savičević Ivančević, Jurica Pavičić, Renato Baretić i Edi Matić. ​Moderatori su Alida Bremer i Marijo Glavaš.​

Predstavljanje se organizira u suradnji s festivalom "Poligon" iz Mostara, a nakon splitske uvertire, središnja događanja održat će se na festivalu "Poligon" u Mostaru. Tu će se navedenim piscima pridružiti i autori iz Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Vrata za dijalog

"Ovaj međunarodni susret omogućit će publici uvid u najnovije poetike i teme, koje danas dominiraju u europskim književnostima, a istodobno će biti 'poligon' za diskusije o suvremenim društvenim temama. ​Pisci su senzibilni i kreativni suvremenici koji znaju precizno opisati svoje misli, sjećanja i opažanja, te čitatelje potaknuti na vlastita. Ova njihova sposobnost postaje sve važnijom u naše nemirno doba napučeno elektroničkim slikama i brzom, površnom komunikacijom, te poplavom informacija", poručili su iz splitskog "Kursa".

A "Kurs" je, preko svojih rezidencijalnih programa, zaista u Split donio književnu živost i komunikaciju sa svijetom. A na nacionalnoj razini odvodili su hrvatske pisce u svijet na inozemne rezidencije, ali i organizirali hrvatske nastupe na velikim književnim sajmovima i festivalima u inozemstvu.

– Mi ne pripadamo institucionalnoj kulturi. Mi smo ona druga, alternativna scena. Kao predsjednica mogu reći da sam zadovoljna radom udruge, suradnicima i svim postignutim aktivnostima. Bili smo i organizatori mnogih međunarodnih konferencija, kao i njihovi sudionici, predstavljajući zemlju i grad. Produkt rada mjeri se u desecima objavljenih djela, desetak međunarodnih izložbi, kratkim filmom o Splitu i stotinjak ostavljenih dnevnika zapisa o našem gradu iz viđenja gostujućih umjetnika.

Ponosno mogu reći da smo postali okosnica koja briše granice i predrasude otvarajući vrata međunarodnom dijalogu. Bogatija sam za mnoga prijateljstva i poznanstva kroz kreiranje pozitivnih aktivnosti, a to je nemjerljiv dar – rekla je predsjednica udruge Maja Vrančić, zahvalivši na financijskoj podršci partnerima iz europske mreže "Traduki", Ministarstva kulture, Splita, Županije i Allianz Kulturstiftunga, kao i medijskim kućama koje prate rad "Kursa".

U budućnosti je, kaže, veseli što će zajedničkom suradnjom uskoro premijerno biti prikazan dokumentarno-eksperimentalni film "Sharing the Split" vizualnog i filmskog umjetnika Dana Okija, utemeljen na filmskom konceptu i s tekstovima koje su pisci i spisateljice napisali tijekom boravka u Splitu.


Pogled u goru budućnost

Na prvi pogled, deset godina "Kursa" prošlo je začas, s obzirom na lako prisjećanje na jutro u kojem smo Maja i ja šetali Marmontovom i razglabali o mogućem imenu udruge koju želimo pokrenuti, ali tih deset godina dobije svoju pravu težinu kad zbrajamo rezultate uloženog entuzijazma i rada.

Značajan dio djelovanja usmjeren je na splitsku scenu, na primjer na projekt "Writers in residence", gdje smo na mjesečnim stipendijama ugostili gotovo sto stranih umjetnika. Veliki je to broj za ovako mali grad. Sve u svemu, velika je ovo obljetnica za nekoga tko se bori na nezavisnoj kulturnoj sceni, okružen čestim nerazumijevanjem, neodobravanjem i gotovo nikakvim zanimanjem, ali istovremeno i počašćen spoznajom o vrijednosti postignutog.

Kao piscu, sav angažman u udruzi dolazio mi je kao lovcu šetnja po šumi ili plivaču skok na prepunoj plaži – užitak u poznatom okruženju. Ponekad mi se čini da sam možda mogao bolje iskoristiti brojna poznanstva i prijateljstva u inozemnim krugovima za probitak svojeg literarnog rada, ali valjda će on doći sam od sebe. Nekako vjerujem u to. Reći ću vam za deset godina – šaljivo će Edi Matić, pisac koji je gostima bio na raspolaganju kao vozač, vodič, kolega, prijatelj, ton-majstor, meštar i mentor.

– Gledano unaprijed, nažalost je zanimanje za ovaj program toliko neznatno, a volja da ga se podrži toliko mala, ne samo u Splitu, nego i u Hrvatskoj, da udruga "Kurs" nije sigurna na koji ga način može nastaviti. Slično je i s dvije daljnje djelatnosti udruge: književne "Disku(r)sije", koliko god su uspješno obogatile kulturnu ponudu u gradu, nisu dobile svoju lokaciju (pregovaralo se puno puta o "Književnoj kući" po uzoru na slične po Europi i svijetu, no ni ona nikog od nadležnih nije zapravo zanimala), pa ih je teško i dalje nastaviti u podstanarskom odnosu po kafićima koji su izvan sezone spremni ugostiti ovakve projekte.

A i treći program u Leipzigu i u Frankfurtu došao je do iscrpljenja. Suradnju je prije dvije godine prekinulo Ministarstvo kulture bez ikakvog objašnjenja, a alternativa nije pronađena, tako da se čini da je ogroman trud bio uzaludan, jer nema kontinuiteta.

Pogled u budućnost, dakle, nije previše ružičast, iako je udruga "Kurs" otvorena za daljnju suradnju s domaćim i inozemnim partnerima – kaže Alida Bremer, "Kursov" čovjek na njemačkom terenu, koja je osmislila leipziško i frankfurtsko predstavljanje, dodajući da strani partneri, kao uostalom i fondovi EU-a, ulažu sredstva, znanje i svaku drugu pomoć tek kad i lokalna zajednica podrži ovakav rad.

– Čeka nas dvogodišnji rad s našim međunarodnim partnerima u programu EU-a "Kreativna Europa" pod nazivom "South and East reaches West – digital platform for promotion of writers in post-conflict societies". Tako da ćemo imati dosta aktivnosti i obaveza kroz taj europski projekt. Slijedi daljnji kontinuirani nastavak rezidencija, "Diskursije"... – zaključila je optimistično predsjednica udruge "Kurs" Maja Vrančić.

 


Dojmovi pisaca
"Moj boravak u ljupkoj rezidenciji u Splitu jedna je od mojih najljepših uspomena. Taj grad, sa svojim povijesnim šarmom i blizinom mora, ne samo što je mojem umu podario spokoj i vedrinu, zahvaljujući kojima sam mogao raditi najmanje deset sati dnevno ne osjećajući umor – bijaše to neobična energija u spoju s mirnoćom i otvorenošću uma – nego je pridonio i stvaranju konačne verzije knjige na kojoj sam godinama radio", napisao je istaknuti belgijski pisac Stefan Hertmans koji je na rezidenciji završio svoj nagrađivani roman "Slikar i rat".
"Splitski radio nastavlja s vijestima, novinarka govori o problemima u kazalištu HNK Split, priča se o dolasku novog intendanta, no grubo rečeno, to su sve neke stranačke preferencije. Kao novinarka iz Albanije povlačim paralele među našim zemljama i mislim kako je dobro Edo Popović to opisao u svom romanu 'Oči' – 'Uvijek ista stvar. Uvijek je to u pitanju. Uvijek netko hoće nešto, a drugi mu to ne daju. I onda dolazi do sranja'", zapisala je albanska prevoditeljica Milena Selimi.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANGAŽIRANA KNJIŽEVNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-09-19 13:00:26 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-09-19 13:02:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-09-19 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4043 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/09\/16\/Kultura\/7165211.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/16\/Kultura\/1448590.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/16\/Kultura\/6925216.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/16\/Kultura\/5801295.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x766"},{"size0":"1200x1815"},{"size0":"1200x791"},{"size0":"900x600"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38679203 Threads: 8 Questions: 7116693875 Slow queries: 3306560 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608844799 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/sjajan-kurs-u-splitu-brise-predrasude-borbenom-desetljecu-u-cast-dodite-u-ghetta-bit-ce-olja-pavicic-baretic-i-svjetske-face-507605 [printLink] => /kultura/sjajan-kurs-u-splitu-brise-predrasude-borbenom-desetljecu-u-cast-dodite-u-ghetta-bit-ce-olja-pavicic-baretic-i-svjetske-face-507605?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 162097 [name] => kurs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kurs [link] => /tag/kurs ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANGAŽIRANA KNJIŽEVNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sjajan 'Kurs' u Splitu briše predrasude: borbenom desetljeću u čast dođite u 'Ghetta', bit će Olja, Pavičić, Baretić i svjetske face [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/16/Kultura/7165211.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/16/Kultura/7165211.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/16/Kultura/1448590.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/16/Kultura/6925216.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/16/Kultura/5801295.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitska udruga "Kurs" u srijedu u 20 sati u klubu "Ghetto" književnim će maratonom proslaviti desetu obljetnicu djelovanja na kulturnoj sceni.

Preko fondacije Allianz Kulturstiftung, s njemačkoga govornog područja dolaze Julia Franck, Lindita Arapi i Thomas Brussig, stiže i britanska multimedijska umjetnica Anna Best, iz Mostara stiže Mirko Božić, a iz Zagreba Ivana Sajko. Uz njih predstavit će se i splitski pisci Olja Savičević Ivančević, Jurica Pavičić, Renato Baretić i Edi Matić. ​Moderatori su Alida Bremer i Marijo Glavaš.​

Predstavljanje se organizira u suradnji s festivalom "Poligon" iz Mostara, a nakon splitske uvertire, središnja događanja održat će se na festivalu "Poligon" u Mostaru. Tu će se navedenim piscima pridružiti i autori iz Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Vrata za dijalog

"Ovaj međunarodni susret omogućit će publici uvid u najnovije poetike i teme, koje danas dominiraju u europskim književnostima, a istodobno će biti 'poligon' za diskusije o suvremenim društvenim temama. ​Pisci su senzibilni i kreativni suvremenici koji znaju precizno opisati svoje misli, sjećanja i opažanja, te čitatelje potaknuti na vlastita. Ova njihova sposobnost postaje sve važnijom u naše nemirno doba napučeno elektroničkim slikama i brzom, površnom komunikacijom, te poplavom informacija", poručili su iz splitskog "Kursa".

A "Kurs" je, preko svojih rezidencijalnih programa, zaista u Split donio književnu živost i komunikaciju sa svijetom. A na nacionalnoj razini odvodili su hrvatske pisce u svijet na inozemne rezidencije, ali i organizirali hrvatske nastupe na velikim književnim sajmovima i festivalima u inozemstvu.

– Mi ne pripadamo institucionalnoj kulturi. Mi smo ona druga, alternativna scena. Kao predsjednica mogu reći da sam zadovoljna radom udruge, suradnicima i svim postignutim aktivnostima. Bili smo i organizatori mnogih međunarodnih konferencija, kao i njihovi sudionici, predstavljajući zemlju i grad. Produkt rada mjeri se u desecima objavljenih djela, desetak međunarodnih izložbi, kratkim filmom o Splitu i stotinjak ostavljenih dnevnika zapisa o našem gradu iz viđenja gostujućih umjetnika.

Ponosno mogu reći da smo postali okosnica koja briše granice i predrasude otvarajući vrata međunarodnom dijalogu. Bogatija sam za mnoga prijateljstva i poznanstva kroz kreiranje pozitivnih aktivnosti, a to je nemjerljiv dar – rekla je predsjednica udruge Maja Vrančić, zahvalivši na financijskoj podršci partnerima iz europske mreže "Traduki", Ministarstva kulture, Splita, Županije i Allianz Kulturstiftunga, kao i medijskim kućama koje prate rad "Kursa".

U budućnosti je, kaže, veseli što će zajedničkom suradnjom uskoro premijerno biti prikazan dokumentarno-eksperimentalni film "Sharing the Split" vizualnog i filmskog umjetnika Dana Okija, utemeljen na filmskom konceptu i s tekstovima koje su pisci i spisateljice napisali tijekom boravka u Splitu.


Pogled u goru budućnost

Na prvi pogled, deset godina "Kursa" prošlo je začas, s obzirom na lako prisjećanje na jutro u kojem smo Maja i ja šetali Marmontovom i razglabali o mogućem imenu udruge koju želimo pokrenuti, ali tih deset godina dobije svoju pravu težinu kad zbrajamo rezultate uloženog entuzijazma i rada.

Značajan dio djelovanja usmjeren je na splitsku scenu, na primjer na projekt "Writers in residence", gdje smo na mjesečnim stipendijama ugostili gotovo sto stranih umjetnika. Veliki je to broj za ovako mali grad. Sve u svemu, velika je ovo obljetnica za nekoga tko se bori na nezavisnoj kulturnoj sceni, okružen čestim nerazumijevanjem, neodobravanjem i gotovo nikakvim zanimanjem, ali istovremeno i počašćen spoznajom o vrijednosti postignutog.

Kao piscu, sav angažman u udruzi dolazio mi je kao lovcu šetnja po šumi ili plivaču skok na prepunoj plaži – užitak u poznatom okruženju. Ponekad mi se čini da sam možda mogao bolje iskoristiti brojna poznanstva i prijateljstva u inozemnim krugovima za probitak svojeg literarnog rada, ali valjda će on doći sam od sebe. Nekako vjerujem u to. Reći ću vam za deset godina – šaljivo će Edi Matić, pisac koji je gostima bio na raspolaganju kao vozač, vodič, kolega, prijatelj, ton-majstor, meštar i mentor.

– Gledano unaprijed, nažalost je zanimanje za ovaj program toliko neznatno, a volja da ga se podrži toliko mala, ne samo u Splitu, nego i u Hrvatskoj, da udruga "Kurs" nije sigurna na koji ga način može nastaviti. Slično je i s dvije daljnje djelatnosti udruge: književne "Disku(r)sije", koliko god su uspješno obogatile kulturnu ponudu u gradu, nisu dobile svoju lokaciju (pregovaralo se puno puta o "Književnoj kući" po uzoru na slične po Europi i svijetu, no ni ona nikog od nadležnih nije zapravo zanimala), pa ih je teško i dalje nastaviti u podstanarskom odnosu po kafićima koji su izvan sezone spremni ugostiti ovakve projekte.

A i treći program u Leipzigu i u Frankfurtu došao je do iscrpljenja. Suradnju je prije dvije godine prekinulo Ministarstvo kulture bez ikakvog objašnjenja, a alternativa nije pronađena, tako da se čini da je ogroman trud bio uzaludan, jer nema kontinuiteta.

Pogled u budućnost, dakle, nije previše ružičast, iako je udruga "Kurs" otvorena za daljnju suradnju s domaćim i inozemnim partnerima – kaže Alida Bremer, "Kursov" čovjek na njemačkom terenu, koja je osmislila leipziško i frankfurtsko predstavljanje, dodajući da strani partneri, kao uostalom i fondovi EU-a, ulažu sredstva, znanje i svaku drugu pomoć tek kad i lokalna zajednica podrži ovakav rad.

– Čeka nas dvogodišnji rad s našim međunarodnim partnerima u programu EU-a "Kreativna Europa" pod nazivom "South and East reaches West – digital platform for promotion of writers in post-conflict societies". Tako da ćemo imati dosta aktivnosti i obaveza kroz taj europski projekt. Slijedi daljnji kontinuirani nastavak rezidencija, "Diskursije"... – zaključila je optimistično predsjednica udruge "Kurs" Maja Vrančić.

 


Dojmovi pisaca
"Moj boravak u ljupkoj rezidenciji u Splitu jedna je od mojih najljepših uspomena. Taj grad, sa svojim povijesnim šarmom i blizinom mora, ne samo što je mojem umu podario spokoj i vedrinu, zahvaljujući kojima sam mogao raditi najmanje deset sati dnevno ne osjećajući umor – bijaše to neobična energija u spoju s mirnoćom i otvorenošću uma – nego je pridonio i stvaranju konačne verzije knjige na kojoj sam godinama radio", napisao je istaknuti belgijski pisac Stefan Hertmans koji je na rezidenciji završio svoj nagrađivani roman "Slikar i rat".
"Splitski radio nastavlja s vijestima, novinarka govori o problemima u kazalištu HNK Split, priča se o dolasku novog intendanta, no grubo rečeno, to su sve neke stranačke preferencije. Kao novinarka iz Albanije povlačim paralele među našim zemljama i mislim kako je dobro Edo Popović to opisao u svom romanu 'Oči' – 'Uvijek ista stvar. Uvijek je to u pitanju. Uvijek netko hoće nešto, a drugi mu to ne daju. I onda dolazi do sranja'", zapisala je albanska prevoditeljica Milena Selimi.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/sjajan-kurs-u-splitu-brise-predrasude-borbenom-desetljecu-u-cast-dodite-u-ghetta-bit-ce-olja-pavicic-baretic-i-svjetske-face-507605 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2afffa104ce4d081e1e400c1cdf900102b131f61 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sjajan+%26%23039%3BKurs%26%23039%3B+u+Splitu+bri%C5%A1e+predrasude%3A+borbenom+desetlje%C4%87u+u+%C4%8Dast+do%C4%91ite+u+%26%23039%3BGhetta%26%23039%3B%2C+bit+%C4%87e+Olja%2C+Pavi%C4%8Di%C4%87%2C+Bareti%C4%87+i+svjetske+face&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fsjajan-kurs-u-splitu-brise-predrasude-borbenom-desetljecu-u-cast-dodite-u-ghetta-bit-ce-olja-pavicic-baretic-i-svjetske-face-507605 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fsjajan-kurs-u-splitu-brise-predrasude-borbenom-desetljecu-u-cast-dodite-u-ghetta-bit-ce-olja-pavicic-baretic-i-svjetske-face-507605 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANGAŽIRANA KNJIŽEVNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaANGAŽIRANA KNJIŽEVNOST

Sjajan 'Kurs' u Splitu briše predrasude: borbenom desetljeću u čast dođite u 'Ghetta', bit će Olja, Pavičić, Baretić i svjetske face

19. rujna 2017. - 15:00

Splitska udruga "Kurs" u srijedu u 20 sati u klubu "Ghetto" književnim će maratonom proslaviti desetu obljetnicu djelovanja na kulturnoj sceni.

Preko fondacije Allianz Kulturstiftung, s njemačkoga govornog područja dolaze Julia Franck, Lindita Arapi i Thomas Brussig, stiže i britanska multimedijska umjetnica Anna Best, iz Mostara stiže Mirko Božić, a iz Zagreba Ivana Sajko. Uz njih predstavit će se i splitski pisci Olja Savičević Ivančević, Jurica Pavičić, Renato Baretić i Edi Matić. ​Moderatori su Alida Bremer i Marijo Glavaš.​

Predstavljanje se organizira u suradnji s festivalom "Poligon" iz Mostara, a nakon splitske uvertire, središnja događanja održat će se na festivalu "Poligon" u Mostaru. Tu će se navedenim piscima pridružiti i autori iz Bosne i Hercegovine, Ve...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:45