stdClass Object ( [id] => 522379 [title] => Naša novinarka Lenka Gospodnetić predlaže deset knjiga koje su savršene za blagdansko čitanje i darivanje [alias] => nasa-novinarka-lenka-gospodnetic-predlaze-deset-knjiga-koje-su-savrsene-za-blagdansko-citanje-i-darivanje [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čitate li? Darivate knjige za Božić? Ima nas malo, ali više nismo pripadnici tajnog bratstva, jer je sve 'javnije' da Hrvati ipak vole knjigu, o čemu je zorno posvjedočila i 'megaposjećenost' ovogodišnjeg najvećeg sajma knjiga, jubilarnog Intelibera u Zagrebu. Tada je promoviran niz novih, izvrsnih naslova, no mi ćemo u našim prijedlozima za blagdansko čitanje i darivanje posegnuti i za nekim ranije objavljenima, koji su po skromnom sudu potpisnice ovih redaka dostojni izbora od zadanih desetak knjiga. Dakle, evo ga...

1. Elena Ferrante: Genijalna prijateljica i Priča o novom prezimenu

Odmah na početku smo pod prvi prijedlog 'prošvercali' dva naslova iste autorice jer su, rekli bismo, organski vezani. Za sve koji s nestrpljenjem čekaju sljedeća dva nastavka slavne tetralogije napominjemo da se valja strpjeti do ožujka sljedeće godine, odnosno njezina konca za četvrti nastavak. O čemu je riječ? Ni po čemu posebnom, dakle naizgled običnim životima dviju djevojčica, a potom i mladih žena u Napulju šezdesetih godina prošloga stoljeća, no tako maestralno ispričanim (ispisanim) da ćete poželjeti pročitati ama baš sve što je napisala osoba skrivena iza pseudonima Elena Ferrante. Prva dva pročitana nastavka zasluženo stavljamo na 'udarno' mjesto ovog niza jer su očarali svijet, te osobe koje su ih pročitale zauvijek promijenile - kako to samo dobre knjige mogu.

2. Elena Favilli i Francesca Cavallo: Priče za laku noć za mlade buntovnice - 100 pripovijedaka o izuzetnim ženama

Iako 'nominalno' dječja knjiga, vrlo je preporučljiva i za 'mame i tate'. Pregledno i s mnoštvom divnih ilustracija različitih autora, ova tvrdo uvezana knjiga progovara o stotinu žena koje su svojim angažmanom, svaka u svoje vrijeme i na svojem 'terenu', promijenile svijet. Učinile ga slobodoumnijim, tehnološki naprednijim, ljepšim, umjetnički bogatijim te u svakom smislu boljim mjestom. U tom nizu izabranih dama, na žalost, nema slavnih Hrvatica jer su autorice kao Talijanke neznatno favorizirale svoje sunarodnjakinje, no izbor je svejedno sjajan i vrlo objektivan. Prikladno za darivanje i ugodno čitanje, te uživanje u vizualnoj opremi.

3. Lucia Berlin: Priručnik za spremačice

Znamo da je Božić i božićno vrijeme uvijek bajkovito ambalažirano, ali ni dobra porcija egzistencijalizma nije na odmet. Lucia Berlin servirala nam ju je u formi kratkih priča intrigantnog naslova, ali ipak je nemojte darovati profesionalnoj spremačici jer bi mogla pomisliti da joj se rugate. Nema, naime, ni traga domestosu, ali zato knjiga vrvi pričama proživljenim u raznim zakutcima Sjedinjenih Američkih Država, koje ilustriraju sjaj i bijedu te velebne nove zemlje. Ljubavi, zlostavljanja, bolesti, patološki odnosi u obitelji i zajednici, ovisnost i odvikavanja od alkohola pretočeni su u autobiografske priče autorice priznate tek posthumno, a proživljene su većinom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Dakako, vrlo su aktualne i dandanas, na iskonskoj ljudskoj razini na kakvu se svi volimo pozivati tijekom ovih blagdana (natopljenih altruizmom, pa čak i pravim).

4. Marina Vujčić: Susjed

'Susjed' nije novi naslov, ali je otkriće koje želimo podijeliti i s vama, dragi naši, a u prvom redu, 'naše'. Vjerovali ili ne, to je jedna osebujna ljubavna priča, ispričana u prvom licu, u svojevrsnom 'pomračenju uma' kakav može snaći utučene samice u krajnjem samačkom stadiju. To je ujedno i antiemancipacijski manifest, krik (ženske) duše koja ne želi biti sama, a posebice o blagdanima koji slave obitelj i zajedništvo kakav je Božić već 'po definiciji'. Priča progovara o jednom prosječnom, podstanarskom životiću obične žene na početku srednjih godina, njezinim umišljajima i ljubavnoj vezi koja se zbiva samo u njezinoj glavi. Nemojmo se zavaravati, o blagdanima čitaju najviše oni koji su usamljeni, pa će se tako jamačno mnoga od nas barem fragmentarno prepoznati i u priči iz portuna Katarine Bauković.

5. Lea Brezar: Kradljivci sreće

Dakle, evo nove knjige poznate marketinške stručnjakinje, tankoćutne Lee Brezar, koju smo upoznali i zavoljeli u blistavim 'Superjunakinjama'. To je bio vješto romansirani self-help, čije su protagonistice – razvidno je i iz naslova – žene. Za razliku od Odjela psihijatrije u spomenutom romanu, u novom nas Brezar vodi u jednu marketinšku tvrtku, te upoznaje s mješovitom galerijom likova. I ovom prilikom nudi nam odgovore na životna pitanja koja nas vazda muče, poput 'Što bismo učinili kada bismo znali svoju pravu svrhu?' kroz 'prijemčivu' formu romana s podjelom uloga i dinamikom radnje koja će nas zaokupiti. Hijerarhija je mjestimično brutalno naglašena u odnosima direktor-kreativni direktor-podređena pomoćnica, a refleksije na posao većinom su nepovoljne. Zvuči poznato?
 

 


6. David Lagercrantz: Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu

Tko ima nešto protiv dobrog trilera? Jamačno malo tko, pogotovo onoga s pečatom slavne sage Millenium, koji je u prvoj trilogiji za života potpisao neprežaljeni Stieg Larsson, rodonačelnik slavnog skandinavskog krimića. Na žalost, Larsson je pokojan, ali njegov nasljednik Lagercrantz dostojno je nastavio niz. Dakako, oni koji su čitali ranije romane znaju o čemu govorimo, ali ni novi čitatelji, oni koji primjerice dobiju 'odmah' peti nastavak na dar, brzo će pohvatati konce. Dakako, najbolje je čitati redom, no ovogodišnji 'Millenium' može egzistirati i samostalno...
Glavna je junakinja Lisbeth Salander, koju smo doduše u ranijim romanima 'viđali' puno više nego u ovom nastavku, koji su skoro 'pojele' paralelne jake priče, kao što je stari Rim 'pregazio' sam sebe. No, nemojte ovo preozbiljno shvatiti, riječ je o izvrsnom trileru koji je šteta propustiti.

7. Neal Bascomb: Zimska tvrđava

Roman o epskoj misiji sabotaže Hitlerova atomske bombe iz pera Bascomba priča je o znanstveniku koji je postao vrhunski špijun, ali i o timu komandosa na skijama, preživljavanju u opasnoj divljini, te žrtvama koje ljudi podnose za svoju zemlju. Radnja je smještena u Drugi svjetski rat, dakako, godinu 1942. Nacisti se utrkuju sa saveznicima u izradi oružja kakvo do tada nije bilo poznato. Imaju fizičare i uranij, ali nedostaje im rijetka tvar koju je moguće nabaviti samo u norveškoj tvornici. Saveznici shvaćaju da ta tvornica mora biti uništena, ali kako doći do tog utvrđenog dvorca smještenog nad strmim klancem u jednom od najhladnijih i najnegostoljubivijih predjela na Zemlji?
Preporučujemo vam ovaj ratni triler iz recentne povijesti kako biste se što bolje pod dekom ugrijali nakon što se čestito smrznete čitajući ga.

8. Josipa Pavičić: Šest milimetara

U iskrenoj nadi da vas o blagdanima neće snaći opaka dijagnoza kao autoricu ovog (zlokobnog) naslova, ipak vam ga preporučujemo. I ne samo zato što dio prihoda od prodaje ide u humanitarne svrhe, nego i zato što je – uz izvjesne nespretnosti koje ćemo lako oprostiti – napisan životno i zanimljivo. Josipa Pavičić, nekad pjevačica Yo, a poslije svestrana medijska pojavnost, ovom je prilikom osvanula u novoj ulozi: kao jedna iz armije (na žalost, sve brojnije) žena oboljelih od raka dojke. Potresno iskustvo koje joj nije donijelo samo promjene na anatomiji, nego i opći tektonski poremećaj u životu, detaljno je i bez zadrške prepričala u ovoj maloj, ali moćnoj knjižici. To, dakle, nije samo priča o bolesti, nego i o smrti svojih bližnjih, ali i ljubavi i nadi te, iznad svega, poručuje kako nam proživljeno iskustvo može pomoći da postanemo bolji ljudi. Uostalom, zar se te plemenite poruke ne uklapaju u samu srž Božića?

9. Ante Tomić: Pogledaj što je mačka donijela

Priznajemo, nismo još stigli pročitati zadnje što je Tomić napisao, ali s obzirom koliko nam se svidio njegov dosadašnji opus, ni ovo ne može biti loše. Preporuku iz 'Hene' kao izdavača donosimo u originalu, oprosti nam Bože na zadnjem pasusu. /Šalimo se, naravno/
'Kad u američkim filmovima u prostoriju uđe neželjeni posjetitelj, gotovo uvijek netko kaže: 'Look what the cat dragged in. Nemaju mačke obzira, donijet će nam pred noge baš ono što ne bismo rado vidjeli, a upravo to se, i bez mačaka, događa junacima ovih Tomićevih priča. Ima tu kostura koji ispadaju iz ormara, neželjenih povratnika koji su već odavno bili preboljeni i otpisani – pa i povratnika s onog svijeta koji su promašili svoj termin za umiranje. Ima i neshvatljive bešćutnosti zlobnih pojedinaca, ali i cijelih gradova, prema jednom ni krivom ni dužnom čovjeku, živih jaslica s malim Isusom upitnog identiteta i drugih božićnih anegdota koje Bog, osim ako u međuvremenu nije postao ateist, nikad ne bi tako izrežirao.'

10. Jamie Oliver: Superhrana za svaki dan

Budimo realni, osim duhovne hrane (na primjer, knjiga), čovjeku treba za normalan život i 'spiza' koju će doslovce pojesti i probaviti, a što je jedan čestiti Božić bez pune trpeze i dobre kuharice? Nepotpun, dakako! Zato smo kao aktualni prijedlog za potonje izabrali najnoviji naslov 'iz kužine' Jamieja Olivera, koji je bio prpošni 'goli kuhar' dok nije lagano kročio u ozbiljniju dob. Istodobno je ipak počeo paziti na kalorije, svjestan da se kod bonkulovića s godinama lako natalože u salo, ali ipak bez odricanja od gušta iz teće. Evo zašto nije uopće loše pročitati što 'mali' kaže o 'superhrani' iz nove knjige:
Bez obzira na to koji recept odaberete iz pojedinog poglavlja – a u ponudi imate najmanje po trideset mogućnosti za doručak, ručak i za večeru ili međuobroke i pića – ta će vam jela ponajprije pobuditi okusne pupoljke i zasititi vas. No budite sigurni i da će se uklopiti u dnevni raspored kalorija koje će vas uistinu držati na pravome putu (manje od 400 kalorija za doručak i manje od 600 za ručak ili večeru), tako da će vam ostati više nego dovoljno slobodnog prostora za grickalice i piće – poručio je Oliver, a mi velimo: Može!

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Deset veličanstvenih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-12-17 20:25:50 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić, autorica kolumne Svitlo s kantunala [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-12-18 09:34:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-12-17 22:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11601 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/lenka00.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/Nedjelja\/9377200.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/Nedjelja\/9377201.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/Nedjelja\/9377202.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/Nedjelja\/9377203.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/Nedjelja\/9377204.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/Nedjelja\/9377205.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/Nedjelja\/9377206.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/Nedjelja\/9377207.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/Nedjelja\/9377208.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/Nedjelja\/9377209.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/17\/Nedjelja\/9377210.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["lenka00","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x600"},{"size0":"642x1000"},{"size0":"687x1063"},{"size0":"636x815"},{"size0":"300x411"},{"size0":"300x418"},{"size0":"279x394"},{"size0":"809x606"},{"size0":"300x496"},{"size0":"800x533"},{"size0":"804x1200"},{"size0":"1583x2456"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14914282 Threads: 1 Questions: 3141957858 Slow queries: 7005524 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234809563 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/nasa-novinarka-lenka-gospodnetic-predlaze-deset-knjiga-koje-su-savrsene-za-blagdansko-citanje-i-darivanje-522379 [printLink] => /kultura/nasa-novinarka-lenka-gospodnetic-predlaze-deset-knjiga-koje-su-savrsene-za-blagdansko-citanje-i-darivanje-522379?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 261908 [name] => lenka gospodnetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lenka-gospodnetic [link] => /tag/lenka-gospodnetic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Deset veličanstvenih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naša novinarka Lenka Gospodnetić predlaže deset knjiga koje su savršene za blagdansko čitanje i darivanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-00-02-17-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/lenka00.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => lenka00 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/lenka00.jpg [title] => lenka00 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/Nedjelja/9377200.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/Nedjelja/9377201.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/Nedjelja/9377202.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/Nedjelja/9377203.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/Nedjelja/9377204.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/Nedjelja/9377205.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/Nedjelja/9377206.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/Nedjelja/9377207.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/Nedjelja/9377208.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/Nedjelja/9377209.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/17/Nedjelja/9377210.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čitate li? Darivate knjige za Božić? Ima nas malo, ali više nismo pripadnici tajnog bratstva, jer je sve 'javnije' da Hrvati ipak vole knjigu, o čemu je zorno posvjedočila i 'megaposjećenost' ovogodišnjeg najvećeg sajma knjiga, jubilarnog Intelibera u Zagrebu. Tada je promoviran niz novih, izvrsnih naslova, no mi ćemo u našim prijedlozima za blagdansko čitanje i darivanje posegnuti i za nekim ranije objavljenima, koji su po skromnom sudu potpisnice ovih redaka dostojni izbora od zadanih desetak knjiga. Dakle, evo ga...

1. Elena Ferrante: Genijalna prijateljica i Priča o novom prezimenu

Odmah na početku smo pod prvi prijedlog 'prošvercali' dva naslova iste autorice jer su, rekli bismo, organski vezani. Za sve koji s nestrpljenjem čekaju sljedeća dva nastavka slavne tetralogije napominjemo da se valja strpjeti do ožujka sljedeće godine, odnosno njezina konca za četvrti nastavak. O čemu je riječ? Ni po čemu posebnom, dakle naizgled običnim životima dviju djevojčica, a potom i mladih žena u Napulju šezdesetih godina prošloga stoljeća, no tako maestralno ispričanim (ispisanim) da ćete poželjeti pročitati ama baš sve što je napisala osoba skrivena iza pseudonima Elena Ferrante. Prva dva pročitana nastavka zasluženo stavljamo na 'udarno' mjesto ovog niza jer su očarali svijet, te osobe koje su ih pročitale zauvijek promijenile - kako to samo dobre knjige mogu.

2. Elena Favilli i Francesca Cavallo: Priče za laku noć za mlade buntovnice - 100 pripovijedaka o izuzetnim ženama

Iako 'nominalno' dječja knjiga, vrlo je preporučljiva i za 'mame i tate'. Pregledno i s mnoštvom divnih ilustracija različitih autora, ova tvrdo uvezana knjiga progovara o stotinu žena koje su svojim angažmanom, svaka u svoje vrijeme i na svojem 'terenu', promijenile svijet. Učinile ga slobodoumnijim, tehnološki naprednijim, ljepšim, umjetnički bogatijim te u svakom smislu boljim mjestom. U tom nizu izabranih dama, na žalost, nema slavnih Hrvatica jer su autorice kao Talijanke neznatno favorizirale svoje sunarodnjakinje, no izbor je svejedno sjajan i vrlo objektivan. Prikladno za darivanje i ugodno čitanje, te uživanje u vizualnoj opremi.

3. Lucia Berlin: Priručnik za spremačice

Znamo da je Božić i božićno vrijeme uvijek bajkovito ambalažirano, ali ni dobra porcija egzistencijalizma nije na odmet. Lucia Berlin servirala nam ju je u formi kratkih priča intrigantnog naslova, ali ipak je nemojte darovati profesionalnoj spremačici jer bi mogla pomisliti da joj se rugate. Nema, naime, ni traga domestosu, ali zato knjiga vrvi pričama proživljenim u raznim zakutcima Sjedinjenih Američkih Država, koje ilustriraju sjaj i bijedu te velebne nove zemlje. Ljubavi, zlostavljanja, bolesti, patološki odnosi u obitelji i zajednici, ovisnost i odvikavanja od alkohola pretočeni su u autobiografske priče autorice priznate tek posthumno, a proživljene su većinom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Dakako, vrlo su aktualne i dandanas, na iskonskoj ljudskoj razini na kakvu se svi volimo pozivati tijekom ovih blagdana (natopljenih altruizmom, pa čak i pravim).

4. Marina Vujčić: Susjed

'Susjed' nije novi naslov, ali je otkriće koje želimo podijeliti i s vama, dragi naši, a u prvom redu, 'naše'. Vjerovali ili ne, to je jedna osebujna ljubavna priča, ispričana u prvom licu, u svojevrsnom 'pomračenju uma' kakav može snaći utučene samice u krajnjem samačkom stadiju. To je ujedno i antiemancipacijski manifest, krik (ženske) duše koja ne želi biti sama, a posebice o blagdanima koji slave obitelj i zajedništvo kakav je Božić već 'po definiciji'. Priča progovara o jednom prosječnom, podstanarskom životiću obične žene na početku srednjih godina, njezinim umišljajima i ljubavnoj vezi koja se zbiva samo u njezinoj glavi. Nemojmo se zavaravati, o blagdanima čitaju najviše oni koji su usamljeni, pa će se tako jamačno mnoga od nas barem fragmentarno prepoznati i u priči iz portuna Katarine Bauković.

5. Lea Brezar: Kradljivci sreće

Dakle, evo nove knjige poznate marketinške stručnjakinje, tankoćutne Lee Brezar, koju smo upoznali i zavoljeli u blistavim 'Superjunakinjama'. To je bio vješto romansirani self-help, čije su protagonistice – razvidno je i iz naslova – žene. Za razliku od Odjela psihijatrije u spomenutom romanu, u novom nas Brezar vodi u jednu marketinšku tvrtku, te upoznaje s mješovitom galerijom likova. I ovom prilikom nudi nam odgovore na životna pitanja koja nas vazda muče, poput 'Što bismo učinili kada bismo znali svoju pravu svrhu?' kroz 'prijemčivu' formu romana s podjelom uloga i dinamikom radnje koja će nas zaokupiti. Hijerarhija je mjestimično brutalno naglašena u odnosima direktor-kreativni direktor-podređena pomoćnica, a refleksije na posao većinom su nepovoljne. Zvuči poznato?
 

 


6. David Lagercrantz: Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu

Tko ima nešto protiv dobrog trilera? Jamačno malo tko, pogotovo onoga s pečatom slavne sage Millenium, koji je u prvoj trilogiji za života potpisao neprežaljeni Stieg Larsson, rodonačelnik slavnog skandinavskog krimića. Na žalost, Larsson je pokojan, ali njegov nasljednik Lagercrantz dostojno je nastavio niz. Dakako, oni koji su čitali ranije romane znaju o čemu govorimo, ali ni novi čitatelji, oni koji primjerice dobiju 'odmah' peti nastavak na dar, brzo će pohvatati konce. Dakako, najbolje je čitati redom, no ovogodišnji 'Millenium' može egzistirati i samostalno...
Glavna je junakinja Lisbeth Salander, koju smo doduše u ranijim romanima 'viđali' puno više nego u ovom nastavku, koji su skoro 'pojele' paralelne jake priče, kao što je stari Rim 'pregazio' sam sebe. No, nemojte ovo preozbiljno shvatiti, riječ je o izvrsnom trileru koji je šteta propustiti.

7. Neal Bascomb: Zimska tvrđava

Roman o epskoj misiji sabotaže Hitlerova atomske bombe iz pera Bascomba priča je o znanstveniku koji je postao vrhunski špijun, ali i o timu komandosa na skijama, preživljavanju u opasnoj divljini, te žrtvama koje ljudi podnose za svoju zemlju. Radnja je smještena u Drugi svjetski rat, dakako, godinu 1942. Nacisti se utrkuju sa saveznicima u izradi oružja kakvo do tada nije bilo poznato. Imaju fizičare i uranij, ali nedostaje im rijetka tvar koju je moguće nabaviti samo u norveškoj tvornici. Saveznici shvaćaju da ta tvornica mora biti uništena, ali kako doći do tog utvrđenog dvorca smještenog nad strmim klancem u jednom od najhladnijih i najnegostoljubivijih predjela na Zemlji?
Preporučujemo vam ovaj ratni triler iz recentne povijesti kako biste se što bolje pod dekom ugrijali nakon što se čestito smrznete čitajući ga.

8. Josipa Pavičić: Šest milimetara

U iskrenoj nadi da vas o blagdanima neće snaći opaka dijagnoza kao autoricu ovog (zlokobnog) naslova, ipak vam ga preporučujemo. I ne samo zato što dio prihoda od prodaje ide u humanitarne svrhe, nego i zato što je – uz izvjesne nespretnosti koje ćemo lako oprostiti – napisan životno i zanimljivo. Josipa Pavičić, nekad pjevačica Yo, a poslije svestrana medijska pojavnost, ovom je prilikom osvanula u novoj ulozi: kao jedna iz armije (na žalost, sve brojnije) žena oboljelih od raka dojke. Potresno iskustvo koje joj nije donijelo samo promjene na anatomiji, nego i opći tektonski poremećaj u životu, detaljno je i bez zadrške prepričala u ovoj maloj, ali moćnoj knjižici. To, dakle, nije samo priča o bolesti, nego i o smrti svojih bližnjih, ali i ljubavi i nadi te, iznad svega, poručuje kako nam proživljeno iskustvo može pomoći da postanemo bolji ljudi. Uostalom, zar se te plemenite poruke ne uklapaju u samu srž Božića?

9. Ante Tomić: Pogledaj što je mačka donijela

Priznajemo, nismo još stigli pročitati zadnje što je Tomić napisao, ali s obzirom koliko nam se svidio njegov dosadašnji opus, ni ovo ne može biti loše. Preporuku iz 'Hene' kao izdavača donosimo u originalu, oprosti nam Bože na zadnjem pasusu. /Šalimo se, naravno/
'Kad u američkim filmovima u prostoriju uđe neželjeni posjetitelj, gotovo uvijek netko kaže: 'Look what the cat dragged in. Nemaju mačke obzira, donijet će nam pred noge baš ono što ne bismo rado vidjeli, a upravo to se, i bez mačaka, događa junacima ovih Tomićevih priča. Ima tu kostura koji ispadaju iz ormara, neželjenih povratnika koji su već odavno bili preboljeni i otpisani – pa i povratnika s onog svijeta koji su promašili svoj termin za umiranje. Ima i neshvatljive bešćutnosti zlobnih pojedinaca, ali i cijelih gradova, prema jednom ni krivom ni dužnom čovjeku, živih jaslica s malim Isusom upitnog identiteta i drugih božićnih anegdota koje Bog, osim ako u međuvremenu nije postao ateist, nikad ne bi tako izrežirao.'

10. Jamie Oliver: Superhrana za svaki dan

Budimo realni, osim duhovne hrane (na primjer, knjiga), čovjeku treba za normalan život i 'spiza' koju će doslovce pojesti i probaviti, a što je jedan čestiti Božić bez pune trpeze i dobre kuharice? Nepotpun, dakako! Zato smo kao aktualni prijedlog za potonje izabrali najnoviji naslov 'iz kužine' Jamieja Olivera, koji je bio prpošni 'goli kuhar' dok nije lagano kročio u ozbiljniju dob. Istodobno je ipak počeo paziti na kalorije, svjestan da se kod bonkulovića s godinama lako natalože u salo, ali ipak bez odricanja od gušta iz teće. Evo zašto nije uopće loše pročitati što 'mali' kaže o 'superhrani' iz nove knjige:
Bez obzira na to koji recept odaberete iz pojedinog poglavlja – a u ponudi imate najmanje po trideset mogućnosti za doručak, ručak i za večeru ili međuobroke i pića – ta će vam jela ponajprije pobuditi okusne pupoljke i zasititi vas. No budite sigurni i da će se uklopiti u dnevni raspored kalorija koje će vas uistinu držati na pravome putu (manje od 400 kalorija za doručak i manje od 600 za ručak ili večeru), tako da će vam ostati više nego dovoljno slobodnog prostora za grickalice i piće – poručio je Oliver, a mi velimo: Može!

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
lenka00











[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/nasa-novinarka-lenka-gospodnetic-predlaze-deset-knjiga-koje-su-savrsene-za-blagdansko-citanje-i-darivanje-522379 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e69e9885cfe3abb8f81bdd690b6faf5e5f5a7ca6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1a+novinarka+Lenka+Gospodneti%C4%87+predla%C5%BEe+deset+knjiga+koje+su+savr%C5%A1ene+za+blagdansko+%C4%8Ditanje+i+darivanje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fnasa-novinarka-lenka-gospodnetic-predlaze-deset-knjiga-koje-su-savrsene-za-blagdansko-citanje-i-darivanje-522379 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fnasa-novinarka-lenka-gospodnetic-predlaze-deset-knjiga-koje-su-savrsene-za-blagdansko-citanje-i-darivanje-522379 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Deset veličanstvenih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaDeset veličanstvenih

Naša novinarka Lenka Gospodnetić predlaže deset knjiga koje su savršene za blagdansko čitanje i darivanje

Piše Lenka Gospodnetić, autorica kolumne Svitlo s kantunala
17. prosinca 2017. - 23:09

Čitate li? Darivate knjige za Božić? Ima nas malo, ali više nismo pripadnici tajnog bratstva, jer je sve 'javnije' da Hrvati ipak vole knjigu, o čemu je zorno posvjedočila i 'megaposjećenost' ovogodišnjeg najvećeg sajma knjiga, jubilarnog Intelibera u Zagrebu. Tada je promoviran niz novih, izvrsnih naslova, no mi ćemo u našim prijedlozima za blagdansko čitanje i darivanje posegnuti i za nekim ranije objavljenima, koji su po skromnom sudu potpisnice ovih redaka dostojni izbora od zadanih desetak knjiga. Dakle, evo ga...

1. Elena Ferrante: Genijalna prijateljica i Priča o novom prezimenu

Odmah na početku smo pod prvi prijedlog 'prošvercali' dva naslova iste autorice jer su, rekli bismo, organski vezani. Za sve koji s nestrpljenjem čekaju sljedeća dva nastavka slavne tetralogije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 02:02