stdClass Object ( [id] => 101934 [title] => Mani Gotovac: Znate zašto kod nas nema teatra? Zato što se nitko od vas ne ševi! [alias] => mani-gotovac-znate-zasto-kod-nas-nema-teatra-zato-sto-se-nitko-od-vas-ne-sevi [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nužno netko fali kad nas pjesma smami
Gledamo se blijedi. Falimo si sami.

Tin Ujević 

 – Znaš – kaže mi Paolo Magelli – ti si ustvari jedan puž? – Molim? – Kamo god dođeš, ostaviš sluzave i ljepljive tragove iza sebe. – Misliš na Teatar ITD, Split i Rijeku? – Ma ne samo to, mislim uopće, s tobom je tako u teatru i u životu. Odvratno si ljepljiva.

- Ma daj, ne gnjavi – ljuti se na mene Dražen Lalić kod mene, u mom stančiću u Zagrebu, u ulici Pavla Hatzea, i nastavlja - ti ni Split ne doživljavaš kao neki idealni mediteranski grad… – Ha, ha, ha, pa nije valjda? Tamo smo barem svi doma – ironična je Severina. – Buzde. Da, “Buzdo” se zvala prva predstava koju sam pripremala u Splitu, pričam. Odmah sam dala na znanje svima kako mislim da smo svi mi u tom gradu buzde. Izazivala sam, naravno. Ali zar najava “buzdizma” nije bila proročka?

Gomila smeća

 – Buzdeeeeeeeeeeeeeeee – otpjeva Seve. – U toj predstavi Paola Magellija na pozornici je bilo smeća, gomila smeća i jedan visoki, visoki, pravi čempres. Uz njega se pojavila Zdravka Krstulović, blijeda, osušena i visoka kao čempres. Već je bolovala od Alzheimerove bolesti.

Bila je lijepa kao Michelangelova Noć u Capelli dei Medici. Njezino lice još uvijek je pokazivalo žestine njezinih ljubavnih veza, onu nasilnu, srednjoškolsku sa Silvijem Bombardellijem, pa onu suludu s Božidarom Alićem, ali i onu bolnu i dugu s Josipom Gendom. Trebala je u tom smeću izgovoriti jednu jedinu rečenicu, više od toga nije mogla fizički.

Rekla je samo: “Ja sam Dalmacija”. - Eto, ta Zdravka, to ti je moj Mediteran − kažem Draženu. – Pričaj što hoćeš, u Splitu si napravila najviše – odlučan je Dražen. – Nije. Više je u Rijeci. – To vi kažete zbog vaše Karoline i Castellice. – Rijeka je lijepo dočekala i ispratila Mani.

U Split je žena došla, misleći da se nakon uspjeha u ITD-u vraća u svoj rodni grad, ostavila je Zagreb i familiju, napravila im je teatar o kojem je brujala cijela zemlja, i svi su je napadali – emotivna je Seve.

Opijanje

 − Bila je živa subverzija. Potkrala im se. Pokrenula je provokaciju u državnoj instituciji prvoga reda kakav je splitski HNK, pojavili su se studenti po cijelom teatru. Bio sam tamo, bio sam i s njima, vidio sam… provocirala je cijelu zemlju. Tadašnja vlast to nije mogla izdržati.

Došla im je žena na vlast, ma molim te, prva žena intendantica, pa u Splitu, pa zamisli, odmah su se osjećali kastrirani. Svi su u teatru kriještali o nekoj slobodi, a Split je već tonuo u konzervativizam. – Napadali su me sa svih strana, a ja sam se počela opijati. − Opijali ste se da ne vidite što se oko vas događa − usput će Seve. − Tako je. Krivo se kaže “in vino veritas”. Bilo bi točnije: u vinu bježimo od istine.

Sjetila sam se, ali nisam im ispričala, kako nas je nakon premijere “Buzde” vozila Frederika, Paolova žena, u njihovu automobilu prema Vili Dalmaciji. Bili smo Boris Dvornik, Paolo i ja. Naravno da smo popili koju previše… Kada smo stigli do Vile, Paolo se okrenuo svojoj supruzi Frederiki i pitao je koliko joj je dužan za vožnju. Ona mu to dugo, dugo nije mogla oprostiti. – Napadali su te, ali si izdržala… – kaže Dražen.

– Vrijeme nikada nije povoljno ni za što, ali uvijek ima netko tko kaže – mogu! – Najviše su vas napadali zbog Vile Dalmacije? - Bile su tamo četiri kućice u blizini Vile Dalmacije - nastavlja Dražen - u kuću moći nitko od nas nije imao pristupa. Sve se vrtjelo oko jednog starog zidića koji se mogao svaki čas urušiti, nekoliko stabala i mora koje je ljeti bilo prljavo, a zimi olujno ili prepuno juga.

Mani bi ponekad napravila gomile različitih salata, znao je biti dovoljan i komad kruha i čaša vina. Jedne večeri bili su kod zidića Jack Lang, nekadašnji francuski ministar kulture, sa svojom gospođom (usput, upucavao se mojoj curi), pa onda, bili su tu Marcello Apicella, talijanski konzul, i njegova lijepa žena kojoj se opet upucavao Miće Gamulin, pa Antun Vujić, kojemu su se upucavale sve žene, pa Paolo Magelli, Filip Šovagović, Ivica Restović, Ivica Buljan, Luki, TBF-ovci, Goran Navojec, Najda Bauk i još mnogi drugi…

Polemizirali smo do zore, a onda je Mani održala govor: “Znate zašto kod nas nema teatra? Zato što se nitko od vas ne ševi, a teatra bez ševe nema.“ Bio je to tada moj lajtmotiv. Neka vrsta solilokvija, unutarnji monolog, bila sam već godinama sama, nisam ni s kim vodila ljubav, pa ni u snovima. Govorila sam njima ono što sam mislila o sebi.

RI100603KAROLINARIJECKA06

Bijes se širio

– Pazite dalje – uporan je Dražen – nastavila je ovako: “Trenutno se ševe samo naši pederi, i Lalić i Denis koji bi, kako vidite, mogli nogama dohvatiti otok Brač tamo preko puta.” – Uuuuuuuuuuu, kakva je bila ta vaša cura – pada Seve u nesvijest... – Na mene su nakon te izjave svi gledali bijesno, da upotrijebim Jakovljevu riječ. Mali je Jakov tada hodao među nama i vikao: “Ja sam bijesan, ja sam bijesan…”

– Bijes se širio Splitom – smijem se. – Pazi, Mani, ti si znala da je ta Vila za neke postala horor, ali tebi je to bilo svejedno. Zacrtala si da živost i priče u Vili generiraju stvaranje teatra na sceni i za sve ostalo te uopće nije bilo briga. – Znali smo da mora završiti loše, to hoćeš reći, Dražene?

Kada sam neki dan razgovarala s Magellijem i kada sam mu rekla da je u Splitu među svima nama koji smo stvarali teatar vladao neki osjećaj ljubavi, da je tako bilo i u Rijeci i u Zagrebu, pa da prema tome ljubav nije samo utopija, kako on govori i svi pametni danas tvrde, nego je ona na trenutke ipak moguće stanje, onda mi je on odgovorio otprilike ovako: – Ma znaš, tamo u Splitu, u Vili Dalmaciji, postojao je jedan nevidljivi pothodnik ili podmornik koji je spajao naše kućice sa splitskim getom i pjacom i Fifom, s onom besmrtnom Lepom Smoje, i krčmama u novom Splitu…

Taj prolaz povezivao nas je s malim ljudima u gradu, oni su bili s nama i mi smo se osjećali kao carevi. Jebalo se nama za Vilu, mi smo te male ljude zvali velikima. – Sjećaš se samo one divne Zrinke, bila nam je spremačica? Kako se brinula o… O svima nama – upada Magelli. - A Mijo, moj vozač, uvijek bi duljinom ili kratkoćom nekog vokala potvrdio da zna o čemu brinem. I to su bili znaci da se događa teatar, je li? – Tvoja ljepljivost i upornost, gaduro jedna.

Naše intenzivno i strasno življenje s nekim riječima koje struje oko teatra… Teatar i moje riječi koje su u vezi sa slovom “p”: p/oetičan /etika/, p/oetičan/poezija/, p/odsvjestan, p/odvodni, p/odzemni, p/odkožan, p/olis, p/olitički, p/oletan, p/olemčan,p/ogubljen,p/oguban, p/rovokantan ,p/ostljubavni…. (ZAGREB, 2008.)

mani gotovac

Fališ mi u Splitu

 Prva autobiografska knjiga Mani Gotovac, ‘Fališ mi’, bit će predstavljena ovoga petka u 20.30 sati, u dvorištu kinoteke ‘Zlatna vrata’. O knjizi će uz autoricu govoriti Ante Tomić i Jasen Boko, promociju će voditi Ivica Prtenjača, a ulomke će čitati Zoja Odak.

Program će glazbeno obogatiti klapa ‘Dalmatinke - Filip Dević’. Riječ je o prvoj knjizi autobiografskih zapisa (druga slijedi), strukturiranih u poglavljima nazvanim po godišnjim dobima, pri čemu je asocirana analogija između prirodnih ciklusa i razdoblja starenja u ljudskom životu.

Knjiga se zasniva na autobiografskim činjenicama, ali autorica se, da bi zaštitila identitete suvremenika, ponekad koristi mimikrijskim postupcima, prepuštajući čitatelju da goneta stvarne identitete i razluči što je stvarnost, a što fikcija.

Ova knjiga stoga nije samo još jedno memoarsko svjedočanstvo o proteklom vremenu već svojevrstan autobiografski roman o jednoj dramatičnoj ženskoj sudbini. 

Godišnja doba

Knjiga je podijeljena u sljedeća poglavlja: - Luda čovječica (baka) zima
 - Usuditi se ljubiti (ljubavnica) proljeće - Ana (majka) jesen 
- I.t.d. (žena od teatra) ljeto

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Splitu, u Vili Dalmaciji, postojao je jedan nevidljivi pothodnik ili podmornik koji je spajao naše kućice sa splitskim getom i pjacom i Fifom, s onom besmrtnom Lepom Smoje, i krčmama u novom Splitu… Taj prolaz povezivao nas je s malim ljudima u gradu, o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBJAVLJUJEMO ULOMAK IZ KNJIGE KULTNE REDATELJICE, dramaturginje, intelektualke i u svakom pogledu intrigantne dame, A KOJA ĆE SUTRA BITI PREDSTAVLJENA U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-06-09 20:32:34 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-06-10 15:15:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-06-10 15:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5957 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/06/10/Kultura/MANI_GOTOVAC8-091209.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7945974 Threads: 4 Questions: 1653846390 Slow queries: 4916902 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111857661 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/mani-gotovac-znate-zasto-kod-nas-nema-teatra-zato-sto-se-nitko-od-vas-ne-sevi-101934 [printLink] => /kultura/mani-gotovac-znate-zasto-kod-nas-nema-teatra-zato-sto-se-nitko-od-vas-ne-sevi-101934?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 221400 [name] => manigotovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => manigotovac [link] => /tag/manigotovac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Splitu, u Vili Dalmaciji, postojao je jedan nevidljivi pothodnik ili podmornik koji je spajao naše kućice sa splitskim getom i pjacom i Fifom, s onom besmrtnom Lepom Smoje, i krčmama u novom Splitu… Taj prolaz povezivao nas je s malim ljudima u gradu, o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBJAVLJUJEMO ULOMAK IZ KNJIGE KULTNE REDATELJICE, dramaturginje, intelektualke i u svakom pogledu intrigantne dame, A KOJA ĆE SUTRA BITI PREDSTAVLJENA U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mani Gotovac: Znate zašto kod nas nema teatra? Zato što se nitko od vas ne ševi! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-07-03-31-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/06/10/Kultura/MANI_GOTOVAC8-091209.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/06/10/Kultura/MANI_GOTOVAC8-091209.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nužno netko fali kad nas pjesma smami
Gledamo se blijedi. Falimo si sami.

Tin Ujević 

 – Znaš – kaže mi Paolo Magelli – ti si ustvari jedan puž? – Molim? – Kamo god dođeš, ostaviš sluzave i ljepljive tragove iza sebe. – Misliš na Teatar ITD, Split i Rijeku? – Ma ne samo to, mislim uopće, s tobom je tako u teatru i u životu. Odvratno si ljepljiva.

- Ma daj, ne gnjavi – ljuti se na mene Dražen Lalić kod mene, u mom stančiću u Zagrebu, u ulici Pavla Hatzea, i nastavlja - ti ni Split ne doživljavaš kao neki idealni mediteranski grad… – Ha, ha, ha, pa nije valjda? Tamo smo barem svi doma – ironična je Severina. – Buzde. Da, “Buzdo” se zvala prva predstava koju sam pripremala u Splitu, pričam. Odmah sam dala na znanje svima kako mislim da smo svi mi u tom gradu buzde. Izazivala sam, naravno. Ali zar najava “buzdizma” nije bila proročka?

Gomila smeća

 – Buzdeeeeeeeeeeeeeeee – otpjeva Seve. – U toj predstavi Paola Magellija na pozornici je bilo smeća, gomila smeća i jedan visoki, visoki, pravi čempres. Uz njega se pojavila Zdravka Krstulović, blijeda, osušena i visoka kao čempres. Već je bolovala od Alzheimerove bolesti.

Bila je lijepa kao Michelangelova Noć u Capelli dei Medici. Njezino lice još uvijek je pokazivalo žestine njezinih ljubavnih veza, onu nasilnu, srednjoškolsku sa Silvijem Bombardellijem, pa onu suludu s Božidarom Alićem, ali i onu bolnu i dugu s Josipom Gendom. Trebala je u tom smeću izgovoriti jednu jedinu rečenicu, više od toga nije mogla fizički.

Rekla je samo: “Ja sam Dalmacija”. - Eto, ta Zdravka, to ti je moj Mediteran − kažem Draženu. – Pričaj što hoćeš, u Splitu si napravila najviše – odlučan je Dražen. – Nije. Više je u Rijeci. – To vi kažete zbog vaše Karoline i Castellice. – Rijeka je lijepo dočekala i ispratila Mani.

U Split je žena došla, misleći da se nakon uspjeha u ITD-u vraća u svoj rodni grad, ostavila je Zagreb i familiju, napravila im je teatar o kojem je brujala cijela zemlja, i svi su je napadali – emotivna je Seve.

Opijanje

 − Bila je živa subverzija. Potkrala im se. Pokrenula je provokaciju u državnoj instituciji prvoga reda kakav je splitski HNK, pojavili su se studenti po cijelom teatru. Bio sam tamo, bio sam i s njima, vidio sam… provocirala je cijelu zemlju. Tadašnja vlast to nije mogla izdržati.

Došla im je žena na vlast, ma molim te, prva žena intendantica, pa u Splitu, pa zamisli, odmah su se osjećali kastrirani. Svi su u teatru kriještali o nekoj slobodi, a Split je već tonuo u konzervativizam. – Napadali su me sa svih strana, a ja sam se počela opijati. − Opijali ste se da ne vidite što se oko vas događa − usput će Seve. − Tako je. Krivo se kaže “in vino veritas”. Bilo bi točnije: u vinu bježimo od istine.

Sjetila sam se, ali nisam im ispričala, kako nas je nakon premijere “Buzde” vozila Frederika, Paolova žena, u njihovu automobilu prema Vili Dalmaciji. Bili smo Boris Dvornik, Paolo i ja. Naravno da smo popili koju previše… Kada smo stigli do Vile, Paolo se okrenuo svojoj supruzi Frederiki i pitao je koliko joj je dužan za vožnju. Ona mu to dugo, dugo nije mogla oprostiti. – Napadali su te, ali si izdržala… – kaže Dražen.

– Vrijeme nikada nije povoljno ni za što, ali uvijek ima netko tko kaže – mogu! – Najviše su vas napadali zbog Vile Dalmacije? - Bile su tamo četiri kućice u blizini Vile Dalmacije - nastavlja Dražen - u kuću moći nitko od nas nije imao pristupa. Sve se vrtjelo oko jednog starog zidića koji se mogao svaki čas urušiti, nekoliko stabala i mora koje je ljeti bilo prljavo, a zimi olujno ili prepuno juga.

Mani bi ponekad napravila gomile različitih salata, znao je biti dovoljan i komad kruha i čaša vina. Jedne večeri bili su kod zidića Jack Lang, nekadašnji francuski ministar kulture, sa svojom gospođom (usput, upucavao se mojoj curi), pa onda, bili su tu Marcello Apicella, talijanski konzul, i njegova lijepa žena kojoj se opet upucavao Miće Gamulin, pa Antun Vujić, kojemu su se upucavale sve žene, pa Paolo Magelli, Filip Šovagović, Ivica Restović, Ivica Buljan, Luki, TBF-ovci, Goran Navojec, Najda Bauk i još mnogi drugi…

Polemizirali smo do zore, a onda je Mani održala govor: “Znate zašto kod nas nema teatra? Zato što se nitko od vas ne ševi, a teatra bez ševe nema.“ Bio je to tada moj lajtmotiv. Neka vrsta solilokvija, unutarnji monolog, bila sam već godinama sama, nisam ni s kim vodila ljubav, pa ni u snovima. Govorila sam njima ono što sam mislila o sebi.

RI100603KAROLINARIJECKA06

Bijes se širio

– Pazite dalje – uporan je Dražen – nastavila je ovako: “Trenutno se ševe samo naši pederi, i Lalić i Denis koji bi, kako vidite, mogli nogama dohvatiti otok Brač tamo preko puta.” – Uuuuuuuuuuu, kakva je bila ta vaša cura – pada Seve u nesvijest... – Na mene su nakon te izjave svi gledali bijesno, da upotrijebim Jakovljevu riječ. Mali je Jakov tada hodao među nama i vikao: “Ja sam bijesan, ja sam bijesan…”

– Bijes se širio Splitom – smijem se. – Pazi, Mani, ti si znala da je ta Vila za neke postala horor, ali tebi je to bilo svejedno. Zacrtala si da živost i priče u Vili generiraju stvaranje teatra na sceni i za sve ostalo te uopće nije bilo briga. – Znali smo da mora završiti loše, to hoćeš reći, Dražene?

Kada sam neki dan razgovarala s Magellijem i kada sam mu rekla da je u Splitu među svima nama koji smo stvarali teatar vladao neki osjećaj ljubavi, da je tako bilo i u Rijeci i u Zagrebu, pa da prema tome ljubav nije samo utopija, kako on govori i svi pametni danas tvrde, nego je ona na trenutke ipak moguće stanje, onda mi je on odgovorio otprilike ovako: – Ma znaš, tamo u Splitu, u Vili Dalmaciji, postojao je jedan nevidljivi pothodnik ili podmornik koji je spajao naše kućice sa splitskim getom i pjacom i Fifom, s onom besmrtnom Lepom Smoje, i krčmama u novom Splitu…

Taj prolaz povezivao nas je s malim ljudima u gradu, oni su bili s nama i mi smo se osjećali kao carevi. Jebalo se nama za Vilu, mi smo te male ljude zvali velikima. – Sjećaš se samo one divne Zrinke, bila nam je spremačica? Kako se brinula o… O svima nama – upada Magelli. - A Mijo, moj vozač, uvijek bi duljinom ili kratkoćom nekog vokala potvrdio da zna o čemu brinem. I to su bili znaci da se događa teatar, je li? – Tvoja ljepljivost i upornost, gaduro jedna.

Naše intenzivno i strasno življenje s nekim riječima koje struje oko teatra… Teatar i moje riječi koje su u vezi sa slovom “p”: p/oetičan /etika/, p/oetičan/poezija/, p/odsvjestan, p/odvodni, p/odzemni, p/odkožan, p/olis, p/olitički, p/oletan, p/olemčan,p/ogubljen,p/oguban, p/rovokantan ,p/ostljubavni…. (ZAGREB, 2008.)

mani gotovac

Fališ mi u Splitu

 Prva autobiografska knjiga Mani Gotovac, ‘Fališ mi’, bit će predstavljena ovoga petka u 20.30 sati, u dvorištu kinoteke ‘Zlatna vrata’. O knjizi će uz autoricu govoriti Ante Tomić i Jasen Boko, promociju će voditi Ivica Prtenjača, a ulomke će čitati Zoja Odak.

Program će glazbeno obogatiti klapa ‘Dalmatinke - Filip Dević’. Riječ je o prvoj knjizi autobiografskih zapisa (druga slijedi), strukturiranih u poglavljima nazvanim po godišnjim dobima, pri čemu je asocirana analogija između prirodnih ciklusa i razdoblja starenja u ljudskom životu.

Knjiga se zasniva na autobiografskim činjenicama, ali autorica se, da bi zaštitila identitete suvremenika, ponekad koristi mimikrijskim postupcima, prepuštajući čitatelju da goneta stvarne identitete i razluči što je stvarnost, a što fikcija.

Ova knjiga stoga nije samo još jedno memoarsko svjedočanstvo o proteklom vremenu već svojevrstan autobiografski roman o jednoj dramatičnoj ženskoj sudbini. 

Godišnja doba

Knjiga je podijeljena u sljedeća poglavlja: - Luda čovječica (baka) zima
 - Usuditi se ljubiti (ljubavnica) proljeće - Ana (majka) jesen 
- I.t.d. (žena od teatra) ljeto

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/mani-gotovac-znate-zasto-kod-nas-nema-teatra-zato-sto-se-nitko-od-vas-ne-sevi-101934 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=06c5fa0273abd82d7cbb6cb4d042efcc7c60bcb6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mani+Gotovac%3A+Znate+za%C5%A1to+kod+nas+nema+teatra%3F+Zato+%C5%A1to+se+nitko+od+vas+ne+%C5%A1evi%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmani-gotovac-znate-zasto-kod-nas-nema-teatra-zato-sto-se-nitko-od-vas-ne-sevi-101934 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmani-gotovac-znate-zasto-kod-nas-nema-teatra-zato-sto-se-nitko-od-vas-ne-sevi-101934 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Splitu, u Vili Dalmaciji, postojao je jedan nevidljivi pothodnik ili podmornik koji je spajao naše kućice sa splitskim getom i pjacom i Fifom, s onom besmrtnom Lepom Smoje, i krčmama u novom Splitu… Taj prolaz povezivao nas je s malim ljudima u gradu, o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBJAVLJUJEMO ULOMAK IZ KNJIGE KULTNE REDATELJICE, dramaturginje, intelektualke i u svakom pogledu intrigantne dame, A KOJA ĆE SUTRA BITI PREDSTAVLJENA U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaOBJAVLJUJEMO ULOMAK IZ KNJIGE KULTNE REDATELJICE, dramaturginje, intelektualke i u svakom pogledu intrigantne dame, A KOJA ĆE SUTRA BITI PREDSTAVLJENA U SPLITU

Mani Gotovac: Znate zašto kod nas nema teatra? Zato što se nitko od vas ne ševi!

Piše PSD.
10. lipnja 2010. - 17:15

Nužno netko fali kad nas pjesma smami
Gledamo se blijedi. Falimo si sami.

Tin Ujević 

 – Znaš – kaže mi Paolo Magelli – ti si ustvari jedan puž? – Molim? – Kamo god dođeš, ostaviš sluzave i ljepljive tragove iza sebe. – Misliš na Teatar ITD, Split i Rijeku? – Ma ne samo to, mislim uopće, s tobom je tako u teatru i u životu. Odvratno si ljepljiva.

- Ma daj, ne gnjavi – ljuti se na mene Dražen Lalić kod mene, u mom stančiću u Zagrebu, u ulici Pavla Hatzea, i nastavlja - ti ni Split ne doživljavaš kao neki idealni mediteranski grad… – Ha, ha, ha, pa nije valjda? Tamo smo barem svi doma – ironična je Severina. – Buzde. Da, “Buzdo” se zvala prva predstava koju sam pripremala u Splitu, pričam. Odmah sam dala na znanje svima kako mislim da smo svi mi u tom gradu buzde. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:03