stdClass Object ( [id] => 1175356 [title] => Igor Mandić u mnogočemu je kod nas bio prvi, svakako u originalnom principu dnevničke novinske komunikacije - provokaciji [alias] => igor-mandic-u-mnogocemu-je-kod-nas-bio-prvi-svakako-u-originalnom-principu-dnevnicke-novinske-komunikacije-provokaciju [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se u istoj retorti tamo negdje u nekom po svijet i čovještvo važnom laboratoriju spoje providljivost bistrine uma, neupitnost temeljitog i ne samo klasičnog obrazovanja, blaženost čistog ko čelik talenta, iz te se emulzijske mješavine iliti elektrolitne otopine može izliti u čašu odnosnorazabrati u času neporeciva lakoća djelovanja, i trajanja, čudesnog i kolosalnog maga pera imenom Igor Mandić. Erupcija erudicije – ne iz epruvete! – njegova je egida elegancije…

Korifej i stjegonoša svega onoga što će nam postati moderno, i normalno, ovaj je u Zagreb preko Splita iseljeni Šibenčanin baš iz agramerske metropolitanije desetljećima redovito proklamirao i posredstvom novinskih nam stranica podastirao štiva koja su podjednako izazivala i divljenje i zgražanje, i čuđenje i očekivanje. Nerijetko, od ognja iz njegovog pera kojim je pisao kritike mogle su se zapaliti novinske stranice! Pošteno: baci te u vatru, pa ako nisi dostojan izgoriš, a ako si Valjan, prekališ se… I, traješ…

---

image
---

Kako god se okrenuo kaleidoskop motrenja na djelo Igora Mandića, ili na njegovu osobu, među koloristički najsvjetlijim stakalcima ekranizirat će nam se dvije prevažne supstance: jedna je iskrenost, a izravnost je druga. U maniri nepotkupljivog revolveraša iz vesterna, ovaj je autor prvi u medijskom prostoru s ovih meridijana i paralela sasvim rodonačelnički inaugurirao po svemu originalan princip dnevničke novinske komunikacije – provokaciju!

Ali ne ove aktualne i kurentne, larpurlartističke provokacije kakvima se danas jeftinoćom prostote generiraju i deriviraju živodajni klikovi i lajkovi, već je to bila smisleno utemeljena polemičnost i argumentirana izazivačka bodljikavost kojoj leđa nisu čuvale nikakve institucije ili kružoci moćnikâ, nego isključivo kristalni racij i briljantni intelekt. Neka ne bude zaboravljen ni fakt kako je i na stranicama Slobodne Dalmacije, početkom 90-ih godina lanjskog stoljeća, Mandić ispisivao kolumnu znakovitog imena – "Potkivanje jaja".

Sve je ovo uvod u okrugli 50. rođendan jedne važne knjige, svakako najvažnije za razumijevanje možda najbitnije (sedme!) dekade književnog stvaralaštva u hrvatskoj književnosti XX. stoljeća: knjiga se zove 'Uz dlaku' i objavljena je na ljeto ljeta Gospodnjega 1970., noseći u svome sedlu 80 više nego književnih kritika osvrnutih na preko 100 pisaca i pjesnika.

Prva je ovo autorska knjiga Igora Mandića, i prvi libar što uopće u sebi sadrži prethodno u periodici objavljene književne kritike. I po tome je Mandić eo ipso postao rodonačelnikom jednog novog žanra u literaturi, koji će kasnije slijediti mnogi (V. Tenžera, B. Donat, T. Maroević, V. Visković, I. Bošković…). Sve odreda bile su objavljene u dnevniku "Vjesnik", uza koji je Mandić ostao vezan čitavog života, a bio mu je kratko čak i glavnim urednikom.

---

image
Boris Kovačev/cropix
---

U knjizi 'Uz dlaku' sjedinjeni su možda i prvi kritički osvrti na pjesništvo Jakše Fiamenga i Momčila Popadića, Jure Franičevića Pločara i Luke Paljetka, Danijela Dragojevića i Mate Ganze, Ivana Martinca i Srećka Lorgera, Jadranke Čolović i Ante Lisice. Svi značajevi unutra su: od Vesne Parun i Drage Ivaniševića, do Vlade Gotovca i Tonča Petrasova Marovića; pratio je i dalmatinske prozaike poput Živka Jeličića i Petra Šegedina, Ivana Raosa i Mirka Božića, Jozu Laušića i Nedjeljka Fabrija, Tomislava Slavicu i Branka Belana… Ova je knjiga istinski tezaurus literarnoga dalmatinoslovlja ocijenjenog na adekvatan i objektivan način, ali Mandić nije stavljao s druge strane mjerilačke tezulje samo naša domaća iskustva, već je komparatističkom kompetencijom tome pridodavao i ona europska.

A takva opća upućenost zacijelo ulijeva povjerenje podjednako i čitateljima, kao i ocijenjenim autorima. I, tako se stječe autoritet priznanja stručnosti, te čast mentorske meritornosti.

Jedno je pisati književnu kritiku ukorak dočekujući i prateći knjigu što je jučer izmigoljila se do na tržište, pred knjigoljupce i knjigoznance, a sasvim je nešto drugo s odmakom i viđenim odjekom u recepciji te iste knjige donositi ocjene, analize i prosudbe. Igor Mandić je jedinstven po tome što je refleksno reagirajući i recenzijom se friško oglasujući u javnom mediju, novinama ili časopisima, instinktom neprevarljivog vepra donosio sud koji je u toj premijernoj arbitraciji već imao u sebi ugrađenu karencu i inkubaciju provjere i odjeka.

---

image
Boris Kovačev/Cropix
---

Kad se danas čitaju njegove kritike onakvih kanonskih djela ove književnosti kao što su Marinkovićev 'Kiklop' ili 'Mirisi, zlato i tamjan' Slobodana Novaka, pa 'Kratki izlet' Antuna Šoljana, ili najomiljenijeg mu Krleže petoknjižje 'Zastave', kao i vidovito kritičarsko proroštvo sutrašnjega klasika Ivana Aralice u njegovom proznom prvijencu 'Svemu ima vrijeme' s onom famoznom formulacijom "Aralica nije varalica"), jasno je već otprve kako sve ono što u tim inicijalnim prosudbama stoji odgovara svim "naknadnim pametima" što su u međuvremenu stečene: bilo prečitavanjem samih ishodišnih tekstova, bilo pročitavanjem svih u međuvremenu napisanih radova o njima.

A jedan od ključnih recepata kako do svega toga doći, nalazi se u ovoj misli: Da bi ostao u formi, književni kritičar mora svakodnevno trenirati.

Ovo je prva rečenica prvog od dva Mandićeva autopogovora knjizi, koji je i meni odavno poslužio kao moto u vlastitom mi odgovoru na poziv književno-kritičke podjednako i radosti i muke. Vodio sam se ovim načelom isprva, a onda je energija tog načela prešla u inerciju posvema opravdavajući pretočnost i protočnost Mandićeve tvrdnje.

Uzora iliti idola ne bih nikad sebi mogao ni priuštiti (možda je to sad već i prepotencija, nema veze, najvažnije je da je ona djelotvorna i da nudi priliku za uzgoj vlastite osobnosti, a ne eklektičko uvlačenje u tuđu!). Ma, kad bih se trebao odrediti, kad bih imao obavezu odlučiti se na koga bih se volio ugledati iod koga uzeti makar papir ako ne i pero, bio bi to Igor Mandić.

Metafore s kojima se Mandić služi u kritikama predivne su, sasvim literarne, kojima se također nedvosmisleno legitimira kao cinik, sarkastik i ironik. Recimo, ove su opće misli i dandanas jednako aktualne: Naš pjesnički roj sve je gušći i kritičar više ne zna kako da se od njega odbrani, a o "prosječnom" čitaocu da i ne govorimo.

Svakoga dana na sve strane niču nova lirska imena (…) Snalazeći se među njima, čas otkrivamo, nova talentirana imena, čas imena za koja je bolje bilo da ih nikad nismo otkrili, čas nailazimo na one pjesnike koji godinama stvaraju u općem zaboravu, čas se razočaravamo u onima koji su mnogo obećavali…

---

image
Boris Kovačev/cropix
---

Cijeli je život Mandić pisao (najviše) o prozaicima, eda bi tek u nekovrsnoj "sudačkoj nadoknadi" vlastitoga življenja pokazao se javnosti i sâm kao sjajan pripovjedač u autobiografskoj formi. Cijeli je život Mandić manje-više kolacionirao tekstove i kolekcionirao knjige s njihovim pretiscima smještenim u odvojenim žanrovskim bisagama, a onda je sve iznenadio intimnim autoreferencijalnim ispovjednim diptihom 'Sebi pod kožu' i 'U zadnji čas', te čitavu stvar, zasad, zaključio dijarijskim sveskom natopljenim introspekcijom i filozofičnošću: 'Predsmrtni dnevnik'.

Igor Mandić zacijelo je jedan od najnačitanijih, nažalost ne i najčitanijih književnika u ovim balkanualno razumljivim jezicima. Za jedne je Igor Mandić bio kritičarska čista avangarda, za neke druge avangarda s malo dobrodušnog i dobrodošlog pretjerivanja: baš kao i Julije Knifer u likovnosti, s onim svojim meandrima što se diče i koče i s ove naslovnice.

Knjiga 'Uz dlaku' prva je knjiga ove vrste u nas, pionirski projekt buduće sve češće prakse ukoričavanja po periodici, novinama i časopisima rasutih književnih kritika ili esejističkih tekstova. Sâm Mandić, na sreću, sve ih je objavio u nekoliko svezaka, ostavljajući za sobom impozantan obim tekstova ove vrste, kao svojevrsnu kroniku (i ne samo) hrvatske književnosti.

---

image
Ante Baranić/ Cropix
---

Nemjerljiva je vrijednost koju je ovaj dosljedni znatiželjnik, čitatelj i kritičar ostavio iza sebe. A, možda mu je najveći kompliment i – ako je i primijećena, prešućena je! – činjenica da se njegove misli i ocjene nalaze i u "povijestima književnosti" ili kronologijama prozne literature objavljivanima u nas u zadnje vrijeme.

Drugi su pisali svoje knjižurine tako da nisu čitali brojne romane i ine referentne knjige: pročitao ih je umjesto mnogih, postavši njihovim perjem za kićenje, baš – profondo bas Igor Mandić…!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IN MEMORIAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IN MEMORIAM 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-14 09:36:50 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-14 09:49:05 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2022-03-14 09:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21262352.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/12272714.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/12165912.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/11559756.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/11008849.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Boris Kova\u010dev\/cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/cropix","Ante Barani\u0107\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x536","hd_21262352_1920.jpg":"1920x1080","k_21262352_1280.jpg":"1280x1280","k_21262352_1024.jpg":"1024x1024","k_21262352_640.jpg":"640x640","k_21262352_480.jpg":"480x480","k_21262352_340.jpg":"340x340","k_21262352_220.jpg":"220x220","o_21262352_1280.jpg":"1280x670","o_21262352_1024.jpg":"1024x536","o_21262352_640.jpg":"640x335","o_21262352_480.jpg":"480x251","o_21262352_340.jpg":"340x177","o_21262352_220.jpg":"220x115","h_21262352_1280.jpg":"1280x854","h_21262352_1024.jpg":"1024x683","h_21262352_640.jpg":"640x427","h_21262352_480.jpg":"480x320","h_21262352_340.jpg":"340x227","h_21262352_220.jpg":"220x147","pp_21262352_1280.jpg":"1006x1280","pp_21262352_1024.jpg":"805x1024","pp_21262352_640.jpg":"503x640","pp_21262352_480.jpg":"377x480","pp_21262352_340.jpg":"267x340","pp_21262352_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12272714_1920.jpg":"1920x1080","k_12272714_1280.jpg":"1280x1280","k_12272714_1024.jpg":"1024x1024","k_12272714_640.jpg":"640x640","k_12272714_480.jpg":"480x480","k_12272714_340.jpg":"340x340","k_12272714_220.jpg":"220x220","o_12272714_1280.jpg":"1280x853","o_12272714_1024.jpg":"1024x682","o_12272714_640.jpg":"640x426","o_12272714_480.jpg":"480x320","o_12272714_340.jpg":"340x226","o_12272714_220.jpg":"220x146","h_12272714_1280.jpg":"1280x854","h_12272714_1024.jpg":"1024x683","h_12272714_640.jpg":"640x427","h_12272714_480.jpg":"480x320","h_12272714_340.jpg":"340x227","h_12272714_220.jpg":"220x147","pp_12272714_1280.jpg":"1006x1280","pp_12272714_1024.jpg":"805x1024","pp_12272714_640.jpg":"503x640","pp_12272714_480.jpg":"377x480","pp_12272714_340.jpg":"267x340","pp_12272714_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12165912_1920.jpg":"1920x1080","k_12165912_1280.jpg":"1280x1280","k_12165912_1024.jpg":"1024x1024","k_12165912_640.jpg":"640x640","k_12165912_480.jpg":"480x480","k_12165912_340.jpg":"340x340","k_12165912_220.jpg":"220x220","o_12165912_1280.jpg":"1280x853","o_12165912_1024.jpg":"1024x682","o_12165912_640.jpg":"640x426","o_12165912_480.jpg":"480x320","o_12165912_340.jpg":"340x226","o_12165912_220.jpg":"220x146","h_12165912_1280.jpg":"1280x854","h_12165912_1024.jpg":"1024x683","h_12165912_640.jpg":"640x427","h_12165912_480.jpg":"480x320","h_12165912_340.jpg":"340x227","h_12165912_220.jpg":"220x147","pp_12165912_1280.jpg":"1006x1280","pp_12165912_1024.jpg":"805x1024","pp_12165912_640.jpg":"503x640","pp_12165912_480.jpg":"377x480","pp_12165912_340.jpg":"267x340","pp_12165912_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_11559756_1920.jpg":"1920x1080","k_11559756_1280.jpg":"1280x1280","k_11559756_1024.jpg":"1024x1024","k_11559756_640.jpg":"640x640","k_11559756_480.jpg":"480x480","k_11559756_340.jpg":"340x340","k_11559756_220.jpg":"220x220","o_11559756_1280.jpg":"1280x853","o_11559756_1024.jpg":"1024x682","o_11559756_640.jpg":"640x426","o_11559756_480.jpg":"480x320","o_11559756_340.jpg":"340x226","o_11559756_220.jpg":"220x146","h_11559756_1280.jpg":"1280x854","h_11559756_1024.jpg":"1024x683","h_11559756_640.jpg":"640x427","h_11559756_480.jpg":"480x320","h_11559756_340.jpg":"340x227","h_11559756_220.jpg":"220x147","pp_11559756_1280.jpg":"1006x1280","pp_11559756_1024.jpg":"805x1024","pp_11559756_640.jpg":"503x640","pp_11559756_480.jpg":"377x480","pp_11559756_340.jpg":"267x340","pp_11559756_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","hd_11008849_1920.jpg":"1920x1080","k_11008849_1280.jpg":"1280x1280","k_11008849_1024.jpg":"1024x1024","k_11008849_640.jpg":"640x640","k_11008849_480.jpg":"480x480","k_11008849_340.jpg":"340x340","k_11008849_220.jpg":"220x220","o_11008849_1280.jpg":"1280x844","o_11008849_1024.jpg":"1024x675","o_11008849_640.jpg":"640x422","o_11008849_480.jpg":"480x316","o_11008849_340.jpg":"340x224","o_11008849_220.jpg":"220x145","h_11008849_1280.jpg":"1280x854","h_11008849_1024.jpg":"1024x683","h_11008849_640.jpg":"640x427","h_11008849_480.jpg":"480x320","h_11008849_340.jpg":"340x227","h_11008849_220.jpg":"220x147","pp_11008849_1280.jpg":"1006x1280","pp_11008849_1024.jpg":"805x1024","pp_11008849_640.jpg":"503x640","pp_11008849_480.jpg":"377x480","pp_11008849_340.jpg":"267x340","pp_11008849_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15620961 Threads: 4 Questions: 3219627698 Slow queries: 7274879 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236340642 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/igor-mandic-u-mnogocemu-je-kod-nas-bio-prvi-svakako-u-originalnom-principu-dnevnicke-novinske-komunikacije-provokaciju-1175356 [printLink] => /kultura/knjizevnost/igor-mandic-u-mnogocemu-je-kod-nas-bio-prvi-svakako-u-originalnom-principu-dnevnicke-novinske-komunikacije-provokaciju-1175356?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679226 [name] => Igor mandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-mandic [link] => /tag/igor-mandic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IN MEMORIAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Igor Mandić u mnogočemu je kod nas bio prvi, svakako u originalnom principu dnevničke novinske komunikacije - provokaciji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21262352.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21262352.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/12272714.jpg [title] => Boris Kovačev/cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/12165912.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/11559756.jpg [title] => Boris Kovačev/cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/11008849.jpg [title] => Ante Baranić/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad se u istoj retorti tamo negdje u nekom po svijet i čovještvo važnom laboratoriju spoje providljivost bistrine uma, neupitnost temeljitog i ne samo klasičnog obrazovanja, blaženost čistog ko čelik talenta, iz te se emulzijske mješavine iliti elektrolitne otopine može izliti u čašu odnosnorazabrati u času neporeciva lakoća djelovanja, i trajanja, čudesnog i kolosalnog maga pera imenom Igor Mandić. Erupcija erudicije – ne iz epruvete! – njegova je egida elegancije…

Korifej i stjegonoša svega onoga što će nam postati moderno, i normalno, ovaj je u Zagreb preko Splita iseljeni Šibenčanin baš iz agramerske metropolitanije desetljećima redovito proklamirao i posredstvom novinskih nam stranica podastirao štiva koja su podjednako izazivala i divljenje i zgražanje, i čuđenje i očekivanje. Nerijetko, od ognja iz njegovog pera kojim je pisao kritike mogle su se zapaliti novinske stranice! Pošteno: baci te u vatru, pa ako nisi dostojan izgoriš, a ako si Valjan, prekališ se… I, traješ…

---

image
---

Kako god se okrenuo kaleidoskop motrenja na djelo Igora Mandića, ili na njegovu osobu, među koloristički najsvjetlijim stakalcima ekranizirat će nam se dvije prevažne supstance: jedna je iskrenost, a izravnost je druga. U maniri nepotkupljivog revolveraša iz vesterna, ovaj je autor prvi u medijskom prostoru s ovih meridijana i paralela sasvim rodonačelnički inaugurirao po svemu originalan princip dnevničke novinske komunikacije – provokaciju!

Ali ne ove aktualne i kurentne, larpurlartističke provokacije kakvima se danas jeftinoćom prostote generiraju i deriviraju živodajni klikovi i lajkovi, već je to bila smisleno utemeljena polemičnost i argumentirana izazivačka bodljikavost kojoj leđa nisu čuvale nikakve institucije ili kružoci moćnikâ, nego isključivo kristalni racij i briljantni intelekt. Neka ne bude zaboravljen ni fakt kako je i na stranicama Slobodne Dalmacije, početkom 90-ih godina lanjskog stoljeća, Mandić ispisivao kolumnu znakovitog imena – "Potkivanje jaja".

Sve je ovo uvod u okrugli 50. rođendan jedne važne knjige, svakako najvažnije za razumijevanje možda najbitnije (sedme!) dekade književnog stvaralaštva u hrvatskoj književnosti XX. stoljeća: knjiga se zove 'Uz dlaku' i objavljena je na ljeto ljeta Gospodnjega 1970., noseći u svome sedlu 80 više nego književnih kritika osvrnutih na preko 100 pisaca i pjesnika.

Prva je ovo autorska knjiga Igora Mandića, i prvi libar što uopće u sebi sadrži prethodno u periodici objavljene književne kritike. I po tome je Mandić eo ipso postao rodonačelnikom jednog novog žanra u literaturi, koji će kasnije slijediti mnogi (V. Tenžera, B. Donat, T. Maroević, V. Visković, I. Bošković…). Sve odreda bile su objavljene u dnevniku "Vjesnik", uza koji je Mandić ostao vezan čitavog života, a bio mu je kratko čak i glavnim urednikom.

---

image
Boris Kovačev/cropix
---

U knjizi 'Uz dlaku' sjedinjeni su možda i prvi kritički osvrti na pjesništvo Jakše Fiamenga i Momčila Popadića, Jure Franičevića Pločara i Luke Paljetka, Danijela Dragojevića i Mate Ganze, Ivana Martinca i Srećka Lorgera, Jadranke Čolović i Ante Lisice. Svi značajevi unutra su: od Vesne Parun i Drage Ivaniševića, do Vlade Gotovca i Tonča Petrasova Marovića; pratio je i dalmatinske prozaike poput Živka Jeličića i Petra Šegedina, Ivana Raosa i Mirka Božića, Jozu Laušića i Nedjeljka Fabrija, Tomislava Slavicu i Branka Belana… Ova je knjiga istinski tezaurus literarnoga dalmatinoslovlja ocijenjenog na adekvatan i objektivan način, ali Mandić nije stavljao s druge strane mjerilačke tezulje samo naša domaća iskustva, već je komparatističkom kompetencijom tome pridodavao i ona europska.

A takva opća upućenost zacijelo ulijeva povjerenje podjednako i čitateljima, kao i ocijenjenim autorima. I, tako se stječe autoritet priznanja stručnosti, te čast mentorske meritornosti.

Jedno je pisati književnu kritiku ukorak dočekujući i prateći knjigu što je jučer izmigoljila se do na tržište, pred knjigoljupce i knjigoznance, a sasvim je nešto drugo s odmakom i viđenim odjekom u recepciji te iste knjige donositi ocjene, analize i prosudbe. Igor Mandić je jedinstven po tome što je refleksno reagirajući i recenzijom se friško oglasujući u javnom mediju, novinama ili časopisima, instinktom neprevarljivog vepra donosio sud koji je u toj premijernoj arbitraciji već imao u sebi ugrađenu karencu i inkubaciju provjere i odjeka.

---

image
Boris Kovačev/Cropix
---

Kad se danas čitaju njegove kritike onakvih kanonskih djela ove književnosti kao što su Marinkovićev 'Kiklop' ili 'Mirisi, zlato i tamjan' Slobodana Novaka, pa 'Kratki izlet' Antuna Šoljana, ili najomiljenijeg mu Krleže petoknjižje 'Zastave', kao i vidovito kritičarsko proroštvo sutrašnjega klasika Ivana Aralice u njegovom proznom prvijencu 'Svemu ima vrijeme' s onom famoznom formulacijom "Aralica nije varalica"), jasno je već otprve kako sve ono što u tim inicijalnim prosudbama stoji odgovara svim "naknadnim pametima" što su u međuvremenu stečene: bilo prečitavanjem samih ishodišnih tekstova, bilo pročitavanjem svih u međuvremenu napisanih radova o njima.

A jedan od ključnih recepata kako do svega toga doći, nalazi se u ovoj misli: Da bi ostao u formi, književni kritičar mora svakodnevno trenirati.

Ovo je prva rečenica prvog od dva Mandićeva autopogovora knjizi, koji je i meni odavno poslužio kao moto u vlastitom mi odgovoru na poziv književno-kritičke podjednako i radosti i muke. Vodio sam se ovim načelom isprva, a onda je energija tog načela prešla u inerciju posvema opravdavajući pretočnost i protočnost Mandićeve tvrdnje.

Uzora iliti idola ne bih nikad sebi mogao ni priuštiti (možda je to sad već i prepotencija, nema veze, najvažnije je da je ona djelotvorna i da nudi priliku za uzgoj vlastite osobnosti, a ne eklektičko uvlačenje u tuđu!). Ma, kad bih se trebao odrediti, kad bih imao obavezu odlučiti se na koga bih se volio ugledati iod koga uzeti makar papir ako ne i pero, bio bi to Igor Mandić.

Metafore s kojima se Mandić služi u kritikama predivne su, sasvim literarne, kojima se također nedvosmisleno legitimira kao cinik, sarkastik i ironik. Recimo, ove su opće misli i dandanas jednako aktualne: Naš pjesnički roj sve je gušći i kritičar više ne zna kako da se od njega odbrani, a o "prosječnom" čitaocu da i ne govorimo.

Svakoga dana na sve strane niču nova lirska imena (…) Snalazeći se među njima, čas otkrivamo, nova talentirana imena, čas imena za koja je bolje bilo da ih nikad nismo otkrili, čas nailazimo na one pjesnike koji godinama stvaraju u općem zaboravu, čas se razočaravamo u onima koji su mnogo obećavali…

---

image
Boris Kovačev/cropix
---

Cijeli je život Mandić pisao (najviše) o prozaicima, eda bi tek u nekovrsnoj "sudačkoj nadoknadi" vlastitoga življenja pokazao se javnosti i sâm kao sjajan pripovjedač u autobiografskoj formi. Cijeli je život Mandić manje-više kolacionirao tekstove i kolekcionirao knjige s njihovim pretiscima smještenim u odvojenim žanrovskim bisagama, a onda je sve iznenadio intimnim autoreferencijalnim ispovjednim diptihom 'Sebi pod kožu' i 'U zadnji čas', te čitavu stvar, zasad, zaključio dijarijskim sveskom natopljenim introspekcijom i filozofičnošću: 'Predsmrtni dnevnik'.

Igor Mandić zacijelo je jedan od najnačitanijih, nažalost ne i najčitanijih književnika u ovim balkanualno razumljivim jezicima. Za jedne je Igor Mandić bio kritičarska čista avangarda, za neke druge avangarda s malo dobrodušnog i dobrodošlog pretjerivanja: baš kao i Julije Knifer u likovnosti, s onim svojim meandrima što se diče i koče i s ove naslovnice.

Knjiga 'Uz dlaku' prva je knjiga ove vrste u nas, pionirski projekt buduće sve češće prakse ukoričavanja po periodici, novinama i časopisima rasutih književnih kritika ili esejističkih tekstova. Sâm Mandić, na sreću, sve ih je objavio u nekoliko svezaka, ostavljajući za sobom impozantan obim tekstova ove vrste, kao svojevrsnu kroniku (i ne samo) hrvatske književnosti.

---

image
Ante Baranić/ Cropix
---

Nemjerljiva je vrijednost koju je ovaj dosljedni znatiželjnik, čitatelj i kritičar ostavio iza sebe. A, možda mu je najveći kompliment i – ako je i primijećena, prešućena je! – činjenica da se njegove misli i ocjene nalaze i u "povijestima književnosti" ili kronologijama prozne literature objavljivanima u nas u zadnje vrijeme.

Drugi su pisali svoje knjižurine tako da nisu čitali brojne romane i ine referentne knjige: pročitao ih je umjesto mnogih, postavši njihovim perjem za kićenje, baš – profondo bas Igor Mandić…!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/cropix Boris Kovačev/Cropix Boris Kovačev/cropix Ante Baranić/ Cropix

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/igor-mandic-u-mnogocemu-je-kod-nas-bio-prvi-svakako-u-originalnom-principu-dnevnicke-novinske-komunikacije-provokaciju-1175356 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aef1916569e81c8331d1cf6262d26c0f687ba4d5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Igor+Mandi%C4%87+u+mnogo%C4%8Demu+je+kod+nas+bio+prvi%2C+svakako+u+originalnom+principu+dnevni%C4%8Dke+novinske+komunikacije+-+provokaciji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Figor-mandic-u-mnogocemu-je-kod-nas-bio-prvi-svakako-u-originalnom-principu-dnevnicke-novinske-komunikacije-provokaciju-1175356 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Figor-mandic-u-mnogocemu-je-kod-nas-bio-prvi-svakako-u-originalnom-principu-dnevnicke-novinske-komunikacije-provokaciju-1175356 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IN MEMORIAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostIN MEMORIAM

Igor Mandić u mnogočemu je kod nas bio prvi, svakako u originalnom principu dnevničke novinske komunikacije - provokaciji

Piše Siniša Vuković
14. ožujka 2022. - 10:47

Kad se u istoj retorti tamo negdje u nekom po svijet i čovještvo važnom laboratoriju spoje providljivost bistrine uma, neupitnost temeljitog i ne samo klasičnog obrazovanja, blaženost čistog ko čelik talenta, iz te se emulzijske mješavine iliti elektrolitne otopine može izliti u čašu odnosnorazabrati u času neporeciva lakoća djelovanja, i trajanja, čudesnog i kolosalnog maga pera imenom Igor Mandić. Erupcija erudicije – ne iz epruvete! – njegova je egida elegancije…

Korifej i stjegonoša svega onoga što će nam postati moderno, i normalno, ovaj je u Zagreb preko Splita iseljeni Šibenčanin baš iz agramerske metropolitanije desetljećima redovito proklamirao i posredstvom novinskih nam stranica podastirao štiva koja su podjednako izazivala i divljenje i zgražanje, i čuđen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 06:20