stdClass Object ( [id] => 1057672 [title] => Dvadeset najboljih pisaca i prevoditelja Ministarstvo kulture i medija ostavilo bez nagrada za 2019. jer zbog pandemije nije uspjelo provesti izbor [alias] => dvadeset-najboljih-pisaca-i-prevoditelja-ministarstvo-kulture-i-medija-ostavilo-bez-nagrada-za-2019-jer-zbog-pandemije-nije-uspjelo-provesti-izbor [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatske pisce i prevoditelje temeljito je uzrujala informacija da ove godine Ministarstvo kulture i medija neće dodijeliti stimulacije za najbolja ostvarenja u prošloj godini! Ionako ojađeni godinom u kojoj je drastično smanjen broj književnih manifestacija i događaja, što posljedično donosi i manje novaca za egzistenciju, najprovokativnijim su doživjeli upravo objašnjenje – zašto im se neće dodijeliti novac. U dopisu, naime, stoji da "uslijed pandemije koronavirusa nisu uspjeli organizirati i provesti Javni poziv za dodjelu stimulacija"(!?) iako je natječaj bio pripremljen u redovitom proljetnom roku!

Nije u pitanju nedostatak novca nego – korona, tako da će zbog nje dvadesetak autora, čije radove svake godine izdvoji prosudbeno povjerenstvo, ostati bez novčanog iznosa od 15 tisuća kuna neto.

Dopis Ministarstva proslijeđen je na mail Hrvatskog društva pisaca, a strukovna udruga je potom obavijestila svoje članove. U dopisu još stoji - valjda kao opravdavajuća okolnost - da je ove godine provedeno niz mjera pomoći umjetnicima, a još je aktualan javni poziv u vezi sa digitalnim saržajima koji im može pomoći da nastave raditi.

Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Zoran Ferić najavio je da će sve književne strukovne udruge, a ne samo ova, reagirati na takvu odluku te da se dogovaraju o zajedničkoj reakciji prema Ministarstvu kulture i medija. Čim je objedine, dostavit će je medijima.

---

image
Marina Vujčić: Autori i prevoditelji izgubili su ne samo priliku da dobiju novčanu potporu, nego i priliku za priznanje
 
Boris Kovačev/Cropix
---

Riječki glazbenik i književnik Zoran Žmirić među prvima je oštro reagirao na odluku Ministarstva na svom Facebook profilu:

- Kao pisac i veteran sugerirao bih Ministarstvu kulture da se spoji s Ministarstvom branitelja i navedeno organizira tijekom Kolone sjećanja za Vukovar. Koliko vidim iz medija, tamo tih problema nema – napisao je, a potom i dodatno objasnio:

- Poanta je u tome što je Ministarstvo branitelja, za razliku od Ministarstva kulture, usprkos Covidu-19 uspjelo organizirati ono što je i naumilo, što znači samo dvije stvari; da je Ministarstvo kulture nesposobno organizirati projekt od vitalnog značaja za pisce kojima je to jedini izvor prihoda, zbog čega ih pozivam neka odstupe i ustupe mjesto nekome tko je sposoban to učiniti. Ili, Ministarstvo kulture jednostavno nema sredstava za to, iako su sredstva predviđena i osigurana, a u tom ih slučaju pozivam neka bjelodano kažu kako je problem financijske, a ne tehničke i organizacijske prirode i objasne zašto je to tako.

PIŠČEVA KUĆICA

Moram napomenuti i to da se projekt o kojem je tu riječ ne provodi okupljanjem manjeg ili većeg broja ljudi kao u slučaju Kolone sjećanja, riječ je defacto o prosudbi komisije o vrijednosti nečijeg napisanog djela, za što društvena distanca nije preduvjet. Riječ je o poslu koji se može provesti na jednak način na koji se trenutno provodi žiriranje za bilo koju književnu nagradu. Siguran sam da ekipa iz Ministarstva kulture zna kako koristiti računalo kao i Skype, Zoom, email ili neki treći program za komunikaciju. Pisci zbog kojih Ministarstvo kulture između ostaloga i postoji, zaslužuju taj minimum – naveo je Žmirić, napomenuvši da on ima stalni posao, ali da ga ovo frustrira zbog kolega kojima je pisanje jedini izvor prihoda.

---

image
Damir Karakaš: Prava koja se teškom mukom steknu dokidaju se nevjerojatnom lakoćom
 
Boris Kovačev/Cropix
---

Jedna od njih, Marina Vujčić, na društvenoj mreži je podijelila duhovitu pjesmicu koja govori o položaju književnika u našem društvu, a kao predložak je iskoristila popularnu "Ježevu kućicu" Branka Ćopića:

"Nema ti druge,/pišče bez love,/pričekaj javne/pozive nove. // Sad je korona,/virusni trend,/pa netko nije/kliknuo 'send'. // Pisac se diže/pa čelo briše:/ne idem kući,/dosta je više! // U godini kriznoj/- je li to šala -/ne bi mi ni to/na račun dala?!"

- Zbilja ne mogu shvatiti odluku Ministarstva da Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima jednostavno ne raspiše. Za provedbu toga natječaja nisu bila potrebna nikakva okupljanja ni socijalni kontakti i sve se moglo provesti online, kao i u drugim natječajima ministarstva. Ovako su autori i prevoditelji izgubili ne samo priliku da dobiju novčanu potporu, nego i priliku za priznanje – jer stimulaciju dobiva dvadeset najboljih ostvarenja u protekloj godini. Umjesto tog javnog poziva "izmišlja" se drugi, piscima potpuno neupotrebljiv, onaj za digitalnu prilagodbu kulturnih sadržaja, što znači da nije riječ o nedostatku novca.

Dodatno poniženje za nas bilo je i to da Ministarstvo odluku o ukidanju ovogodišnjih stimulacija nije službeno objavilo na svojim stranicama, nego nam loše vijesti prenosi preko strukovnih udruga, kaže Marina Vujčić koja je u petak za svoj rad dobila Nagradu grada Trogira, a u prošloj godini objavila je vrlo zapažen roman "Pedeset cigareta za Elenu".

KAKO 'SKINUTI' WORD?

Autor vrlo hvaljenog romana u 2019. godini, "Proslava", Damir Karakaš smatra da se Ministarstvo kulture prema književnosti odnosi kao prema zadnjoj rupi na svirali:

- Neprestano svjedočimo istome, prava koja se teškom mukom steknu, dokidaju se nevjerojatnom lakoćom. Najava iz Ministarstva kulture o ukidanju stimulacija za najbolja književna ostvarenja dolazi u najgorem mogućem trenutku, a obrazloženje ne samo da je nelogično, već je i diskriminatorno prema piscima jer mnogi od njih nisu niti mogli aplicirati na potpore koje su se dijelile umjetnicima na proljeće. Izgleda da se ponovno zaboravlja da je književnost baza, polazište, od nje sve počinje, i loše je i štetno kada se Ministarstvo kulture prema njoj ponaša kao prema zadnjoj rupi na svirali. Nadam se da će u ministarstvu shvatiti ishitrenost ove odluke i da će stimulacije za književna ostvarenja ostati – kaže književnik.

---

image
Ministarstvo Nine Obuljen Koržinek unijelo je nemir među prvake pera i tipkovnice
 
Dragan Matić/Cropix
---

Nebojša Lujanović prošle je godine objavio roman "Južina", uz knjigu eseja "Fatalne simetrije" a na Facebooku je komentirao:

- Čitam i ne vjerujem. Upućuju nas da se pokrpamo tako da se prijavimo na drugi natječaj, za digitalne sadržaje. Kako će to ići, ako sada nisu mogli "skinuti" Word dokumente kojima smo se prijavljivali?

Luiza Bouharaoua, nagrađena za prošlogodišnju prvu zbirku "Jesmo li to bili mi" također dodaje da se radi o "nonsensu pod egidom 'dosta smo vam dali'" te predlaže da sva književna udruženja reagiraju protiv odluke, dok splitska prevoditeljiica Tanja Radmilo progovora u ime prevodilačke struke:

- To objašnjenje Ministarstva mi je nedopustivo bahato, radi se o bahatosti nekoga tko će svjedno dobiti plaću bez obzira na to da li radi. Neka izađu na tržište pa da ih vidimo kad im netko donese ovakvu odluku, o kojoj ti ovisi novac za život. Što su radili u Ministarstvu, jesu li svi zaraženi? - pita se Radmilo koja je tijekom prošle godine prevela pet knjiga i slikovnica s ruskog jezika, među kojima i roman "Volgina djeca".---

Pisci u kupe, Ministarstvo u špade

Odgovor koji smo dobili od Ministarstva kulture i medija podjeća na onu dalmatinsku "ja u kupe, on u špade". U odgovoru, naime, stoji da će vezano uz natječaj za dodjelu stimulacija autorima "Ministarstvo provesti konzultacije sa strukovnim udrugama kako bi se redefinirali uvjeti i uspostavili transparentniji kriteriji za dodjelu sredstava". Što ukazuje na to da nisu zadovoljni kriterijima, a ne kako opetovano pišu da "uslijed pandemije nisu uspjeli organizirati i provesti dodjelu stimulacija za najbolje pisce i prevoditelje".

Pobrojani su svi ostali redoviti natječaji za književno nakladničku djelatnost, tu su i potpore za poticanje književnog stvaralaštva za 2021. godinu, kao i isplata jednokratnih nakanada u proljeće "i svi drugi oblici podrške Ministarstva kulture i medija književno-nakladničkoj djelatnosti čiji su autori i prevoditelji iznimno važni dionici, provode se redovnom dinamikom te se tako književnicima i prevoditeljima osiguravaju uvjeti za neometani rad i za redovite naplate honorara"... No, ne piše što će biti sa stimulacijama za 2019. godinu!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stezanje remena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => stezanje remena 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-11-13 13:13:42 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-14 11:10:00 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2020-11-14 11:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 25 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/11\/13\/15282792.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/13\/15282778.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/13\/15282780.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/13\/15282782.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/13\/15282784.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/13\/15282786.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/13\/15282790.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/13\/15282796.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marko Todorov\/Cropix","Milan \u0160abi\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Bruno Konjevi\u0107\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Dragan Mati\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Poruke s pro\u0161logodi\u0161njeg prosvjeda ispred Ministarstva kulture i medija dobile su na aktualnosti","Tanja Radmilo: Radi se o bahatosti nekoga tko \u0107e svejedno dobiti pla\u0107u bez obzira na to da li radi
\n\u00a0","Predsjednik Hrvatskog dru\u0161tva pisaca Zoran Feri\u0107 <\/strong>najavio je da se sve knji\u017eevne strukovne udruge dogovaraju o zajedni\u010dkoj reakciji prema Ministarstvu kulture i medija","Neboj\u0161a Lujanovi\u0107: Kako \u0107emo i\u0107i na drugi natje\u010daj ako nisu mogli 'skinuti' Word dokumente s ovoga?
\n\u00a0","Zoran \u017dmiri\u0107: Ministarstvo je trebalo priznati da je nesposobno organizirati projekt ili da nema sredstava
\n\u00a0","Damir Karaka\u0161: Prava koja se te\u0161kom mukom steknu dokidaju se nevjerojatnom lako\u0107om
\n\u00a0","Marina Vuj\u010di\u0107: Autori i prevoditelji izgubili su ne samo priliku da dobiju nov\u010danu potporu, nego i priliku za priznanje
\n\u00a0","Ministarstvo Nine Obuljen Kor\u017einek unijelo je nemir me\u0111u prvake pera i tipkovnice
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","51:36","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15282792_1280.jpg":"1280x1280","k_15282792_1024.jpg":"1024x1024","k_15282792_640.jpg":"640x640","k_15282792_480.jpg":"480x480","k_15282792_340.jpg":"340x340","k_15282792_220.jpg":"220x220","o_15282792_1280.jpg":"1280x853","o_15282792_1024.jpg":"1024x682","o_15282792_640.jpg":"640x426","o_15282792_480.jpg":"480x320","o_15282792_340.jpg":"340x226","o_15282792_220.jpg":"220x146","h_15282792_1280.jpg":"1280x854","h_15282792_1024.jpg":"1024x683","h_15282792_640.jpg":"640x427","h_15282792_480.jpg":"480x320","h_15282792_340.jpg":"340x227","h_15282792_220.jpg":"220x147","pp_15282792_1280.jpg":"1006x1280","pp_15282792_1024.jpg":"805x1024","pp_15282792_640.jpg":"503x640","pp_15282792_480.jpg":"377x480","pp_15282792_340.jpg":"267x340","pp_15282792_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_15282778_1280.jpg":"1280x1280","k_15282778_1024.jpg":"1024x1024","k_15282778_640.jpg":"640x640","k_15282778_480.jpg":"480x480","k_15282778_340.jpg":"340x340","k_15282778_220.jpg":"220x220","o_15282778_1280.jpg":"1280x1920","o_15282778_1024.jpg":"1024x1536","o_15282778_640.jpg":"640x960","o_15282778_480.jpg":"480x720","o_15282778_340.jpg":"340x510","o_15282778_220.jpg":"220x330","h_15282778_1280.jpg":"1280x854","h_15282778_1024.jpg":"1024x683","h_15282778_640.jpg":"640x427","h_15282778_480.jpg":"480x320","h_15282778_340.jpg":"340x227","h_15282778_220.jpg":"220x147","pp_15282778_1280.jpg":"1006x1280","pp_15282778_1024.jpg":"805x1024","pp_15282778_640.jpg":"503x640","pp_15282778_480.jpg":"377x480","pp_15282778_340.jpg":"267x340","pp_15282778_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15282780_1280.jpg":"1280x1280","k_15282780_1024.jpg":"1024x1024","k_15282780_640.jpg":"640x640","k_15282780_480.jpg":"480x480","k_15282780_340.jpg":"340x340","k_15282780_220.jpg":"220x220","o_15282780_1280.jpg":"1280x853","o_15282780_1024.jpg":"1024x682","o_15282780_640.jpg":"640x426","o_15282780_480.jpg":"480x320","o_15282780_340.jpg":"340x226","o_15282780_220.jpg":"220x146","h_15282780_1280.jpg":"1280x854","h_15282780_1024.jpg":"1024x683","h_15282780_640.jpg":"640x427","h_15282780_480.jpg":"480x320","h_15282780_340.jpg":"340x227","h_15282780_220.jpg":"220x147","pp_15282780_1280.jpg":"1006x1280","pp_15282780_1024.jpg":"805x1024","pp_15282780_640.jpg":"503x640","pp_15282780_480.jpg":"377x480","pp_15282780_340.jpg":"267x340","pp_15282780_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15282782_1280.jpg":"1280x1280","k_15282782_1024.jpg":"1024x1024","k_15282782_640.jpg":"640x640","k_15282782_480.jpg":"480x480","k_15282782_340.jpg":"340x340","k_15282782_220.jpg":"220x220","o_15282782_1280.jpg":"1280x853","o_15282782_1024.jpg":"1024x682","o_15282782_640.jpg":"640x426","o_15282782_480.jpg":"480x320","o_15282782_340.jpg":"340x226","o_15282782_220.jpg":"220x146","h_15282782_1280.jpg":"1280x854","h_15282782_1024.jpg":"1024x683","h_15282782_640.jpg":"640x427","h_15282782_480.jpg":"480x320","h_15282782_340.jpg":"340x227","h_15282782_220.jpg":"220x147","pp_15282782_1280.jpg":"1006x1280","pp_15282782_1024.jpg":"805x1024","pp_15282782_640.jpg":"503x640","pp_15282782_480.jpg":"377x480","pp_15282782_340.jpg":"267x340","pp_15282782_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2909","k_15282784_1280.jpg":"1280x1280","k_15282784_1024.jpg":"1024x1024","k_15282784_640.jpg":"640x640","k_15282784_480.jpg":"480x480","k_15282784_340.jpg":"340x340","k_15282784_220.jpg":"220x220","o_15282784_1280.jpg":"1280x1939","o_15282784_1024.jpg":"1024x1551","o_15282784_640.jpg":"640x969","o_15282784_480.jpg":"480x727","o_15282784_340.jpg":"340x515","o_15282784_220.jpg":"220x333","h_15282784_1280.jpg":"1280x854","h_15282784_1024.jpg":"1024x683","h_15282784_640.jpg":"640x427","h_15282784_480.jpg":"480x320","h_15282784_340.jpg":"340x227","h_15282784_220.jpg":"220x147","pp_15282784_1280.jpg":"1006x1280","pp_15282784_1024.jpg":"805x1024","pp_15282784_640.jpg":"503x640","pp_15282784_480.jpg":"377x480","pp_15282784_340.jpg":"267x340","pp_15282784_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15282786_1280.jpg":"1280x1280","k_15282786_1024.jpg":"1024x1024","k_15282786_640.jpg":"640x640","k_15282786_480.jpg":"480x480","k_15282786_340.jpg":"340x340","k_15282786_220.jpg":"220x220","o_15282786_1280.jpg":"1280x853","o_15282786_1024.jpg":"1024x682","o_15282786_640.jpg":"640x426","o_15282786_480.jpg":"480x320","o_15282786_340.jpg":"340x226","o_15282786_220.jpg":"220x146","h_15282786_1280.jpg":"1280x854","h_15282786_1024.jpg":"1024x683","h_15282786_640.jpg":"640x427","h_15282786_480.jpg":"480x320","h_15282786_340.jpg":"340x227","h_15282786_220.jpg":"220x147","pp_15282786_1280.jpg":"1006x1280","pp_15282786_1024.jpg":"805x1024","pp_15282786_640.jpg":"503x640","pp_15282786_480.jpg":"377x480","pp_15282786_340.jpg":"267x340","pp_15282786_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15282790_1280.jpg":"1280x1280","k_15282790_1024.jpg":"1024x1024","k_15282790_640.jpg":"640x640","k_15282790_480.jpg":"480x480","k_15282790_340.jpg":"340x340","k_15282790_220.jpg":"220x220","o_15282790_1280.jpg":"1280x853","o_15282790_1024.jpg":"1024x682","o_15282790_640.jpg":"640x426","o_15282790_480.jpg":"480x320","o_15282790_340.jpg":"340x226","o_15282790_220.jpg":"220x146","h_15282790_1280.jpg":"1280x854","h_15282790_1024.jpg":"1024x683","h_15282790_640.jpg":"640x427","h_15282790_480.jpg":"480x320","h_15282790_340.jpg":"340x227","h_15282790_220.jpg":"220x147","pp_15282790_1280.jpg":"1006x1280","pp_15282790_1024.jpg":"805x1024","pp_15282790_640.jpg":"503x640","pp_15282790_480.jpg":"377x480","pp_15282790_340.jpg":"267x340","pp_15282790_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15282796_1280.jpg":"1280x1280","k_15282796_1024.jpg":"1024x1024","k_15282796_640.jpg":"640x640","k_15282796_480.jpg":"480x480","k_15282796_340.jpg":"340x340","k_15282796_220.jpg":"220x220","o_15282796_1280.jpg":"1280x853","o_15282796_1024.jpg":"1024x682","o_15282796_640.jpg":"640x426","o_15282796_480.jpg":"480x320","o_15282796_340.jpg":"340x226","o_15282796_220.jpg":"220x146","h_15282796_1280.jpg":"1280x854","h_15282796_1024.jpg":"1024x683","h_15282796_640.jpg":"640x427","h_15282796_480.jpg":"480x320","h_15282796_340.jpg":"340x227","h_15282796_220.jpg":"220x147","pp_15282796_1280.jpg":"1006x1280","pp_15282796_1024.jpg":"805x1024","pp_15282796_640.jpg":"503x640","pp_15282796_480.jpg":"377x480","pp_15282796_340.jpg":"267x340","pp_15282796_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15484395 Threads: 4 Questions: 3201074858 Slow queries: 7205615 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235995351 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/dvadeset-najboljih-pisaca-i-prevoditelja-ministarstvo-kulture-i-medija-ostavilo-bez-nagrada-za-2019-jer-zbog-pandemije-nije-uspjelo-provesti-izbor-1057672 [printLink] => /kultura/knjizevnost/dvadeset-najboljih-pisaca-i-prevoditelja-ministarstvo-kulture-i-medija-ostavilo-bez-nagrada-za-2019-jer-zbog-pandemije-nije-uspjelo-provesti-izbor-1057672?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 623058 [name] => pisci poticaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-14 12:12:19 [main_article_id] => 0 [alias] => pisci-poticaji [link] => /tag/pisci-poticaji ) [1] => stdClass Object ( [id] => 623059 [name] => prevoditelji poticaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-14 12:12:19 [main_article_id] => 0 [alias] => prevoditelji-poticaji [link] => /tag/prevoditelji-poticaji ) [2] => stdClass Object ( [id] => 623060 [name] => Ministarstvo kulture pisci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-14 12:12:19 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-kulture-pisci [link] => /tag/ministarstvo-kulture-pisci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stezanje remena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dvadeset najboljih pisaca i prevoditelja Ministarstvo kulture i medija ostavilo bez nagrada za 2019. jer zbog pandemije nije uspjelo provesti izbor [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15282792.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marko Todorov/Cropix [mainImageDesc] => Poruke s prošlogodišnjeg prosvjeda ispred Ministarstva kulture i medija dobile su na aktualnosti [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15282792.jpg [title] => Poruke s prošlogodišnjeg prosvjeda ispred Ministarstva kulture i medija dobile su na aktualnosti Marko Todorov/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15282778.jpg [title] => Tanja Radmilo: Radi se o bahatosti nekoga tko će svejedno dobiti plaću bez obzira na to da li radi
 
Milan Šabić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15282780.jpg [title] => Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Zoran Ferić najavio je da se sve književne strukovne udruge dogovaraju o zajedničkoj reakciji prema Ministarstvu kulture i medija Darko Tomaš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15282782.jpg [title] => Nebojša Lujanović: Kako ćemo ići na drugi natječaj ako nisu mogli 'skinuti' Word dokumente s ovoga?
 
Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15282784.jpg [title] => Zoran Žmirić: Ministarstvo je trebalo priznati da je nesposobno organizirati projekt ili da nema sredstava
 
Bruno Konjević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15282786.jpg [title] => Damir Karakaš: Prava koja se teškom mukom steknu dokidaju se nevjerojatnom lakoćom
 
Boris Kovačev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15282790.jpg [title] => Marina Vujčić: Autori i prevoditelji izgubili su ne samo priliku da dobiju novčanu potporu, nego i priliku za priznanje
 
Boris Kovačev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/13/15282796.jpg [title] => Ministarstvo Nine Obuljen Koržinek unijelo je nemir među prvake pera i tipkovnice
 
Dragan Matić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatske pisce i prevoditelje temeljito je uzrujala informacija da ove godine Ministarstvo kulture i medija neće dodijeliti stimulacije za najbolja ostvarenja u prošloj godini! Ionako ojađeni godinom u kojoj je drastično smanjen broj književnih manifestacija i događaja, što posljedično donosi i manje novaca za egzistenciju, najprovokativnijim su doživjeli upravo objašnjenje – zašto im se neće dodijeliti novac. U dopisu, naime, stoji da "uslijed pandemije koronavirusa nisu uspjeli organizirati i provesti Javni poziv za dodjelu stimulacija"(!?) iako je natječaj bio pripremljen u redovitom proljetnom roku!

Nije u pitanju nedostatak novca nego – korona, tako da će zbog nje dvadesetak autora, čije radove svake godine izdvoji prosudbeno povjerenstvo, ostati bez novčanog iznosa od 15 tisuća kuna neto.

Dopis Ministarstva proslijeđen je na mail Hrvatskog društva pisaca, a strukovna udruga je potom obavijestila svoje članove. U dopisu još stoji - valjda kao opravdavajuća okolnost - da je ove godine provedeno niz mjera pomoći umjetnicima, a još je aktualan javni poziv u vezi sa digitalnim saržajima koji im može pomoći da nastave raditi.

Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Zoran Ferić najavio je da će sve književne strukovne udruge, a ne samo ova, reagirati na takvu odluku te da se dogovaraju o zajedničkoj reakciji prema Ministarstvu kulture i medija. Čim je objedine, dostavit će je medijima.

---

image
Marina Vujčić: Autori i prevoditelji izgubili su ne samo priliku da dobiju novčanu potporu, nego i priliku za priznanje
 
Boris Kovačev/Cropix
---

Riječki glazbenik i književnik Zoran Žmirić među prvima je oštro reagirao na odluku Ministarstva na svom Facebook profilu:

- Kao pisac i veteran sugerirao bih Ministarstvu kulture da se spoji s Ministarstvom branitelja i navedeno organizira tijekom Kolone sjećanja za Vukovar. Koliko vidim iz medija, tamo tih problema nema – napisao je, a potom i dodatno objasnio:

- Poanta je u tome što je Ministarstvo branitelja, za razliku od Ministarstva kulture, usprkos Covidu-19 uspjelo organizirati ono što je i naumilo, što znači samo dvije stvari; da je Ministarstvo kulture nesposobno organizirati projekt od vitalnog značaja za pisce kojima je to jedini izvor prihoda, zbog čega ih pozivam neka odstupe i ustupe mjesto nekome tko je sposoban to učiniti. Ili, Ministarstvo kulture jednostavno nema sredstava za to, iako su sredstva predviđena i osigurana, a u tom ih slučaju pozivam neka bjelodano kažu kako je problem financijske, a ne tehničke i organizacijske prirode i objasne zašto je to tako.

PIŠČEVA KUĆICA

Moram napomenuti i to da se projekt o kojem je tu riječ ne provodi okupljanjem manjeg ili većeg broja ljudi kao u slučaju Kolone sjećanja, riječ je defacto o prosudbi komisije o vrijednosti nečijeg napisanog djela, za što društvena distanca nije preduvjet. Riječ je o poslu koji se može provesti na jednak način na koji se trenutno provodi žiriranje za bilo koju književnu nagradu. Siguran sam da ekipa iz Ministarstva kulture zna kako koristiti računalo kao i Skype, Zoom, email ili neki treći program za komunikaciju. Pisci zbog kojih Ministarstvo kulture između ostaloga i postoji, zaslužuju taj minimum – naveo je Žmirić, napomenuvši da on ima stalni posao, ali da ga ovo frustrira zbog kolega kojima je pisanje jedini izvor prihoda.

---

image
Damir Karakaš: Prava koja se teškom mukom steknu dokidaju se nevjerojatnom lakoćom
 
Boris Kovačev/Cropix
---

Jedna od njih, Marina Vujčić, na društvenoj mreži je podijelila duhovitu pjesmicu koja govori o položaju književnika u našem društvu, a kao predložak je iskoristila popularnu "Ježevu kućicu" Branka Ćopića:

"Nema ti druge,/pišče bez love,/pričekaj javne/pozive nove. // Sad je korona,/virusni trend,/pa netko nije/kliknuo 'send'. // Pisac se diže/pa čelo briše:/ne idem kući,/dosta je više! // U godini kriznoj/- je li to šala -/ne bi mi ni to/na račun dala?!"

- Zbilja ne mogu shvatiti odluku Ministarstva da Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima jednostavno ne raspiše. Za provedbu toga natječaja nisu bila potrebna nikakva okupljanja ni socijalni kontakti i sve se moglo provesti online, kao i u drugim natječajima ministarstva. Ovako su autori i prevoditelji izgubili ne samo priliku da dobiju novčanu potporu, nego i priliku za priznanje – jer stimulaciju dobiva dvadeset najboljih ostvarenja u protekloj godini. Umjesto tog javnog poziva "izmišlja" se drugi, piscima potpuno neupotrebljiv, onaj za digitalnu prilagodbu kulturnih sadržaja, što znači da nije riječ o nedostatku novca.

Dodatno poniženje za nas bilo je i to da Ministarstvo odluku o ukidanju ovogodišnjih stimulacija nije službeno objavilo na svojim stranicama, nego nam loše vijesti prenosi preko strukovnih udruga, kaže Marina Vujčić koja je u petak za svoj rad dobila Nagradu grada Trogira, a u prošloj godini objavila je vrlo zapažen roman "Pedeset cigareta za Elenu".

KAKO 'SKINUTI' WORD?

Autor vrlo hvaljenog romana u 2019. godini, "Proslava", Damir Karakaš smatra da se Ministarstvo kulture prema književnosti odnosi kao prema zadnjoj rupi na svirali:

- Neprestano svjedočimo istome, prava koja se teškom mukom steknu, dokidaju se nevjerojatnom lakoćom. Najava iz Ministarstva kulture o ukidanju stimulacija za najbolja književna ostvarenja dolazi u najgorem mogućem trenutku, a obrazloženje ne samo da je nelogično, već je i diskriminatorno prema piscima jer mnogi od njih nisu niti mogli aplicirati na potpore koje su se dijelile umjetnicima na proljeće. Izgleda da se ponovno zaboravlja da je književnost baza, polazište, od nje sve počinje, i loše je i štetno kada se Ministarstvo kulture prema njoj ponaša kao prema zadnjoj rupi na svirali. Nadam se da će u ministarstvu shvatiti ishitrenost ove odluke i da će stimulacije za književna ostvarenja ostati – kaže književnik.

---

image
Ministarstvo Nine Obuljen Koržinek unijelo je nemir među prvake pera i tipkovnice
 
Dragan Matić/Cropix
---

Nebojša Lujanović prošle je godine objavio roman "Južina", uz knjigu eseja "Fatalne simetrije" a na Facebooku je komentirao:

- Čitam i ne vjerujem. Upućuju nas da se pokrpamo tako da se prijavimo na drugi natječaj, za digitalne sadržaje. Kako će to ići, ako sada nisu mogli "skinuti" Word dokumente kojima smo se prijavljivali?

Luiza Bouharaoua, nagrađena za prošlogodišnju prvu zbirku "Jesmo li to bili mi" također dodaje da se radi o "nonsensu pod egidom 'dosta smo vam dali'" te predlaže da sva književna udruženja reagiraju protiv odluke, dok splitska prevoditeljiica Tanja Radmilo progovora u ime prevodilačke struke:

- To objašnjenje Ministarstva mi je nedopustivo bahato, radi se o bahatosti nekoga tko će svjedno dobiti plaću bez obzira na to da li radi. Neka izađu na tržište pa da ih vidimo kad im netko donese ovakvu odluku, o kojoj ti ovisi novac za život. Što su radili u Ministarstvu, jesu li svi zaraženi? - pita se Radmilo koja je tijekom prošle godine prevela pet knjiga i slikovnica s ruskog jezika, među kojima i roman "Volgina djeca".---

Pisci u kupe, Ministarstvo u špade

Odgovor koji smo dobili od Ministarstva kulture i medija podjeća na onu dalmatinsku "ja u kupe, on u špade". U odgovoru, naime, stoji da će vezano uz natječaj za dodjelu stimulacija autorima "Ministarstvo provesti konzultacije sa strukovnim udrugama kako bi se redefinirali uvjeti i uspostavili transparentniji kriteriji za dodjelu sredstava". Što ukazuje na to da nisu zadovoljni kriterijima, a ne kako opetovano pišu da "uslijed pandemije nisu uspjeli organizirati i provesti dodjelu stimulacija za najbolje pisce i prevoditelje".

Pobrojani su svi ostali redoviti natječaji za književno nakladničku djelatnost, tu su i potpore za poticanje književnog stvaralaštva za 2021. godinu, kao i isplata jednokratnih nakanada u proljeće "i svi drugi oblici podrške Ministarstva kulture i medija književno-nakladničkoj djelatnosti čiji su autori i prevoditelji iznimno važni dionici, provode se redovnom dinamikom te se tako književnicima i prevoditeljima osiguravaju uvjeti za neometani rad i za redovite naplate honorara"... No, ne piše što će biti sa stimulacijama za 2019. godinu!

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marko Todorov/Cropix Milan Šabić/Cropix Darko Tomaš/Cropix Duje Klarić/Cropix Bruno Konjević/Cropix Boris Kovačev/Cropix Boris Kovačev/Cropix Dragan Matić/Cropix
Marko Todorov/Cropix
Poruke s prošlogodišnjeg prosvjeda ispred Ministarstva kulture i medija dobile su na aktualnosti
Milan Šabić/Cropix
Tanja Radmilo: Radi se o bahatosti nekoga tko će svejedno dobiti plaću bez obzira na to da li radi
 
Darko Tomaš/Cropix
Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Zoran Ferić najavio je da se sve književne strukovne udruge dogovaraju o zajedničkoj reakciji prema Ministarstvu kulture i medija
Duje Klarić/Cropix
Nebojša Lujanović: Kako ćemo ići na drugi natječaj ako nisu mogli 'skinuti' Word dokumente s ovoga?
 
Bruno Konjević/Cropix
Zoran Žmirić: Ministarstvo je trebalo priznati da je nesposobno organizirati projekt ili da nema sredstava
 
Boris Kovačev/Cropix
Damir Karakaš: Prava koja se teškom mukom steknu dokidaju se nevjerojatnom lakoćom
 
Boris Kovačev/Cropix
Marina Vujčić: Autori i prevoditelji izgubili su ne samo priliku da dobiju novčanu potporu, nego i priliku za priznanje
 
Dragan Matić/Cropix
Ministarstvo Nine Obuljen Koržinek unijelo je nemir među prvake pera i tipkovnice
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/dvadeset-najboljih-pisaca-i-prevoditelja-ministarstvo-kulture-i-medija-ostavilo-bez-nagrada-za-2019-jer-zbog-pandemije-nije-uspjelo-provesti-izbor-1057672 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f8c1832229342b91dc2f78d63ada48bf58988634 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dvadeset+najboljih+pisaca+i+prevoditelja+Ministarstvo+kulture+i+medija+ostavilo+bez+nagrada+za+2019.+jer+zbog+pandemije+nije+uspjelo+provesti+izbor&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fdvadeset-najboljih-pisaca-i-prevoditelja-ministarstvo-kulture-i-medija-ostavilo-bez-nagrada-za-2019-jer-zbog-pandemije-nije-uspjelo-provesti-izbor-1057672 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fdvadeset-najboljih-pisaca-i-prevoditelja-ministarstvo-kulture-i-medija-ostavilo-bez-nagrada-za-2019-jer-zbog-pandemije-nije-uspjelo-provesti-izbor-1057672 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stezanje remena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Književnoststezanje remena

Dvadeset najboljih pisaca i prevoditelja Ministarstvo kulture i medija ostavilo bez nagrada za 2019. jer zbog pandemije nije uspjelo provesti izbor

Piše Jasenka Leskur
14. studenog 2020. - 12:10

Hrvatske pisce i prevoditelje temeljito je uzrujala informacija da ove godine Ministarstvo kulture i medija neće dodijeliti stimulacije za najbolja ostvarenja u prošloj godini! Ionako ojađeni godinom u kojoj je drastično smanjen broj književnih manifestacija i događaja, što posljedično donosi i manje novaca za egzistenciju, najprovokativnijim su doživjeli upravo objašnjenje – zašto im se neće dodijeliti novac. U dopisu, naime, stoji da "uslijed pandemije koronavirusa nisu uspjeli organizirati i provesti Javni poziv za dodjelu stimulacija"(!?) iako je natječaj bio pripremljen u redovitom proljetnom roku!

Nije u pitanju nedostatak novca nego – korona, tako da će zbog nje dvadesetak autora, čije radove svake godine izdvoji prosudbeno povjerenstvo, ostati bez novčanog iznosa o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:24