stdClass Object ( [id] => 1108485 [title] => Antropologinja otkrila kako je izgledao njezin suživot s migrantima. Upoznala je Princea iz Nigerije, ali ne i nekoga tko se u Hrvatskoj uspio zaposliti preko biroa [alias] => antropologinja-otkrila-kako-je-izgledao-njezin-suzivot-s-migrantima-upoznala-je-princea-iz-nigerije-ali-ne-i-nekoga-tko-se-u-hrvatskoj-uspio-zaposliti-preko-biroa [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uoči Svjetskog dana izbjeglica (20. lipnja) naša antropologinja dr. Rahela Jurković zagrebačkoj je publici predstavila svoju netom izišlu knjigu „Integracija azilanata u hrvatsko društvo”, s podnaslovom „kulturnoantropološka studija“. Riječ je o pionirskom, unikatnom djelu na našem jeziku: autorica je pune četiri godine, od 2015. do 2019., istraživala život izbjeglica i azilanata u Hrvatskoj – ne iz akademskog kabineta, već na terenu, među samim azilantima.

---

image
Samir Yordamovic
---

Razlika između kabineta i terena je golema: znanstveni istraživač koji radno vrijeme provodi u kabinetu, neovisno o temi istraživanja, može sebi dopustiti da bude samoživ, arogantan i neempatičan čovjek – u najvećem broju slučajeva te osobine ne mogu nauditi kvaliteti njegova znanstvenog rada.

No baviti se terenskim istraživanjem određene skupine ljudi, odnosno koristiti etnografsku metodu „sudioničkog promatranja”, to može samo istraživač koji je uz akademsko znanje oboružan i empatijom. Jer inače ga objekt istraživanja – u ovom slučaju živi ljudi iz Azije i Afrike, koji su imali sreću ili nesreću da na svom izbjegličkom putu „zaglave” u Hrvatskoj - naprosto neće prihvatiti i njegov će rad biti neuspješan.

---

image
Samir Yordamovic
---

Da bi stekla povjerenje migranata i izbjeglica, dr. Jurković je doslovno „ušla” u njihovu svakodnevicu, što je podrazumijevalo i sudjelovanje u njihovim aktivnostima: od običnog druženja i razgovora do pomaganja u egzistencijalno važnim stvarima. Tek nakon tog stjecanja povjerenja bilo je moguće da se azilanti otvore autorici i u seriji otvorenih ili polustrukturiranih intervjua iznesu pred njom svoja proživljena iskustva.

Nekima pisala pisma

„Tako sam kratko vrijeme i volontirala za jednu organizaciju pomažući tražiteljima azila i azilantima učiti hrvatski jezik ili pripremiti prezentaciju azilanta i tražitelja azila iz Somalije o njihovoj zemlji. Nekima sam i osobno pomagala, pišući im pisma na hrvatskom jeziku namijenjena institucijama od kojih nisu dobivali pomoć ili od kojih su tražili određenu pomoć. S nekima sam i odlazila u neke institucije kako bih im pomogla ostvariti pravo koje im je pripadalo, a čija provedba je negdje 'zapinjala'. Jednoga kazivača spojila sam sa sportskim klubom u kojem je počeo ostvarivati značajne rezultate i izvan Hrvatske”, piše autorica.

Gro istraživanja proveden je u Zagrebu, gdje su azilanti mahom i bili smješteni (uz zagrebački hotel "Porin", prihvatilište za azilante postoji i u Kutini), a jedno terensko istraživanje provedeno je u Zadru. Jurković je ukupno dubinski intervjuirala 33 osobe: deset osoba koje su dobile međunarodnu zaštitu, petero tražitelja azila i 18 predstavnika institucija i organizacija koje rade na integraciji azilanata, odnosno sudionika događanja vezanih uz istraživanje.

Intervjue s osobama pod međunarodnom zaštitom pritom je vodila na engleskom, francuskom i hrvatskom jeziku, ovisno o izboru kazivača.

„Slušati od kazivača životne priče koje uključuju stradanja njihovih najbližih ili saznati da vam se kazivač našao doslovno na ulici jer više nije mogao boraviti u prihvatilištu za tražitelje azila ili, još gore, da je kazivač završio u zatvoru, znači doslovno udarac na emocije i nemoć reagiranja jer ne znate kako biste reagirali – nemate o tome prethodno iskustvo”, navodi autorica, te dodaje:

„No, jedino rješenje se u tim slučajevima pokazalo to da se prvenstveno trebate ponašati samo kao ljudsko biće koje je solidarno s drugim ljudskim bićem i pomoći drugoj osobi u okvirima svojih mogućnosti. Kroz četiri godine istraživanja mislim da sam uspjela stvoriti povjerenje kod kazivača i naučila kako izgraditi povjerenje u danim okolnostima, bez čega velik dio ove knjige, u obliku kako ga prezentiram, ne bi bio moguć.”

---

image
---

Tragom Remarquea

Knjiga je nastala na temelju doktorske disertacije koju je autorica u siječnju 2018. obranila na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U odnosu na disertaciju dodani su novi dijelovi, nastali na temelju naknadno istražene građe, tako da knjiga obuhvaća rezultate istraživanja koje je trajalo pune četiri godine: od proljeća 2015. do proljeća 2019. godine.

„Istraživanje je provedeno tako da sam bilježila njihova proživljena iskustva dolaska u Hrvatsku, istraživala njihove pojedinačne prakse integracije u hrvatsko društvo, te komparirala prava koja im zakonski pripadaju s iskustvima provedbe tih istih prava u praksi. Istraživala sam, dakle, osobna iskustva ostvarivanja prava koja azilanti imaju u Hrvatskoj”, piše dr. Jurković.

Autorica se za istraživanje pripremala i čitanjem literarnih djela posvećenih izbjeglicama, uključujući i kultni roman „Noć u Lisabonu” koji je njemački pisac Erich Maria Remarque objavio 1962. godine, a koji počinje sljedećim pasusom:

„Netremice sam promatrao brod. Stajao je uz kej jarko osvijetljen. Bio sam tek nedjelju dana u Lisabonu i još se nisam navikao na bezbrižnu svjetlost. U zemljama iz kojih sam došao gradovi su noću ležali crni kao ugljenokopi, a jedna svjetiljka u mraku bila je opasnija nego kuga u srednjem vijeku. Bio sam došao iz Evrope XX vijeka.” (izdanje Otokar Keršovani, 1966., prevela Kaliopa Nikolajević)

I premda između izbjeglica koje opisuje Remarque i onih koje je istraživala dr. Jurković postoje neke geografske i povijesne razlike (Remarqueovi junaci dolaze iz Europe za vrijeme Drugog svjetskog rata, a Jurkovićini iz azijskih i afričkih ratova i nevolja na početku 21. stoljeća), sličnosti među njima su upadljive: baš kao kod Remarquea, i ovi potonji dolaze iz zemalja u kojima su „gradovi noću ležali crni kao ugljenokopi, a jedna svjetiljka u mraku bila je opasnija nego kuga u srednjem vijeku”.

Putovnica važnija od čovjeka

Kako navodi autorica, to Remarqueovo djelo činilo joj se „vrlo aktualnim i primjenjivim na izbjeglice koje sam upoznavala u Hrvatskoj, koji su tada bili uglavnom tražitelji azila, većina bez ispravnih ili ikakvih dokumenata kojima bi im odlazak u bilo koju drugu zemlju bio moguć”. Zato ona u svojoj knjizi bira jedan drugi odlomak romana, u kojem Remarque ističe upravo te birokratske probleme s kojima su izbjeglice suočeni u svim epohama:

„Obala Portugala postala je zadnja nada bjeguncima (...). To su bila vrata prema Americi. Ukoliko ih nisi mogao dostići, bio si izgubljen, osuđen da iskrvariš u džungli konzulata, policijskih stanica i vladinih ureda, gdje su odbijali vize, a radne je dozvole i dozvole boravka bilo nemoguće dobiti; džungli internacijskih logora, birokratskih procedura, osamljenosti, nostalgije za domom i poražavajuće univerzalne indiferentnosti. Kao što je uobičajeno u doba rata, straha i patnje, individualno ljudsko biće je prestalo postojati; samo je jedna stvar nešto značila: ispravna putovnica” (autoričin prijevod engleskog izdanja romana iz 2014.).

Jurković ne bez razloga citira upravo taj Remarqueov pasus: ako toponime „Portugal” i „Amerika” zamijenimo toponimima „Hrvatska” i „Njemačka”, dobivamo zapanjujuće vjerodostojnu sliku problema i nedaća s kojima se 70 godina kasnije suočavaju njezini kazivači iz afričkih i azijskih zemalja: „zaglavljeni” u Hrvatskoj, oni najčešće uzalud nastoje ishoditi papire nužne za dolazak u Zapadnu Europu, najčešće Njemačku. U tim uvjetima neki od njih zatražili su azil u Hrvatskoj.

Da se radi o velikoj manjini izbjeglica, svjedoče brojke: od 658.000 migranata koji su u vrijeme velikog izbjegličkog vala i tzv. balkanske migracijske rute (od jeseni 2015. do proljeća 2016. godine), prošli kroz Hrvatsku, azil u našoj zemlji zatražilo ih je manje od tisuću.

S druge strane, od 2006. do 2019. Republika Hrvatska je odobrila međunarodnu zaštitu za svega 767 osoba (od kojih je njih 626 dobilo azil, a 141 supsidijarnu zaštitu), ali ta brojka naglo raste upravo zadnjih godina.

---

image
Ivana Nobilo/Cropix
---

Bijeg od Boko Harama

Iako se knjiga dr. Jurković može čitati i kao udžbenik za studente međunarodnog prava, odnosno kao analiza otvorenosti ili ksenofobičnosti hrvatskog društva i pravnog sustava, mnogima će najzanimljiviji biti peti dio knjige, u kojima autorica s velikom pomnjom iznosi životne priče azilanata.

Među ostalima, tu upoznajemo Princea iz Nigerije (svaki je kazivač predstavljen pseudonimom), mladića koji bježi od nasilja terorističke organizacije Boko Haram, koja mu je u rodnom gradu već pobila braću blizance; Kamrana iz Pakistana, koji je kao katolik morao pobjeći iz vjerski rigidne muslimanske države; Adama i Gedija iz Somalije (koji nisu htjeli govoriti o razlozima zbog kojih su pobjegli iz domovine); sirijsku obitelj iz Aleppa, čiji se muž i otac nije mogao odlučiti da ratuje ni za ni protiv Assada...

Autoričini kazivači su različitih strukovnih profila (sportaš, kuhar, glazbenik, vozač kamiona, aktivist, pravnik, osoba bez struke), a dolaze iz sedam država: Afganistana, Konga, Nigerije, Pakistana, Senegala, Sirije i Somalije. U času intervjuiranja bili su u dobi od 17 do 42 godine, a stupanj njihova obrazovanja kretao se od završene osnovne škole do završenog fakulteta (spomenuti Sirijac prije rata je u Aleppu radio kao odvjetnik).

Beskorisni Zavod za zapošljavanje

„Svi moji kazivači (...) napustili su svoje domove iz ratnih, vjerskih ili drugih razloga, riskirajući pri tome svoje živote na putu između zemlje svoga porijekla i Europe. Osim što je riskantan za život, put izbjeglištva je (...) često pun traumatskih doživljaja, bolnih i teških životnih iskustava. Od trenutka odlaska iz svoga doma do trenutka dolaska u Hrvatsku znalo je proći i po nekoliko godina i život mojih kazivača u tom periodu uglavnom je bio ispunjen borbom za preživljavanje. (...) Osim toga, neki od kazivača su se potpuno neplanirano našli u Hrvatskoj o kojoj do tada nisu znali gotovo ništa, eventualno su čuli za nekoga hrvatskog nogometaša”, piše autorica.

Dr. Jurković zaključuje da su svi azilanti koje je upoznala „htjeli sudjelovati u društvu na način da rade”, ali se „pronalazak posla koji bi im omogućavao pokrivanje svih osnovnih životnih potreba pokazao kao problematično područje integracije”, pri čemu su im u pronalaženju posla najviše pomogle nevladine organizacije i pojedinci, dok „nitko od mojih kazivača nije našao posao preko Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, iako su svi, dok su bili u statusu nezaposlenih, bili prijavljeni na Zavod”.

Generalno govoreći, autorica je napisala knjigu koja je idealna za razbijanje stereotipa i predrasuda o izbjeglicama i azilantima: jednom kad uđeš u tuđi život, lako prepoznaš rođenoga brata.

---

DR. RAHELA JURKOVIĆ Ipak nismo ksenofobno društvo

Koji je najveći problem pri integraciji azilanata u hrvatsko društvo?
- Rekla bih da je najveći problem nerazumijevanje šireg kruga ljudi o problematici onih koji su dobili azil u Hrvatskoj. O tome se ne može nagađati ili zaključivati na osnovi predrasuda, već na osnovi upoznavanja tih ljudi, razgovora s njima i druženja. To naravno zahtijeva napore, ali dobro znamo da bez napora i truda ionako nema ništa. U interesu svih nas bi trebalo izgrađivati društvo u kojemu svi koji tu žive doprinose lokalnoj zajednici: oni koji su dobili azil ili supsidijarnu zaštitu, stranci koji rade ovdje, stranci koji su kupili nekretnine u Hrvatskoj, tzv. digitalni nomadi itd.
Vjerojatno je problem što je hrvatsko društvo prilično homogeno, da ne kažemo jednolično, iz čega proizlazi i zazor prema Drugima?
- Još je davno istraživanje Richarda Floride, autora knjige „Uspon kreativne klase”, pokazalo da stvoriti dobru poslovnu klimu znači stvoriti dobru ljudsku klimu i da ekonomski bogati gradovi privlače ljude ne samo ekonomskim prilikama koje se u njima nude, već i stimulativnim okruženjem i bogatstvom raznolikih sadržaja. To su mjesta koja su raznolika, tolerantna i otvorena novim idejama, a ljudsku klimu prema Floridi čine tzv. 3T-faktori ekonomskog razvoja: tehnologija, talent i tolerancija. Tolerancija se, između ostalog, mjeri i „mozaičnim indeksom”: udjelom ljudi koji su se rodili izvan promatranoga grada ili regije.
Prema iskazima vaših kazivača, čini se da ih najviše muči nedovoljna pomoć naših institucija u učenju hrvatskog jezika?
– Da. Osim razumijevanja, organizirano i sustavno učenje hrvatskog jezika i kulture, prilagođeno njihovih potrebama, osnova je koja se ljudima koji dođu iz drugih zemalja i ovdje dobiju azil treba osigurati, i to ne samo zbog zapošljavanja.
Koji je vama osobno bio najteži trenutak u toku istraživanja?
- Najteže mi je bilo na početku istraživanja, 2015. godine, kada sam se morala suočiti s nesrazmjerom između života nas koji smo u Hrvatskoj slobodni građani i činjenice da onaj tko traži u Hrvatskoj azil ima samo jedan cilj i želju: dobiti azil kako bi mogao nastaviti svoj život, odnosno izgrađivati ga ispočetka.
U knjizi navodite primjere u kojima su naši tamnoputi azilanti imali probleme na zagrebačkim ulicama zbog svoje boje kože, ali i primjere u kojima naši građani svesrdno pomažu izbjeglicama. Što biste rekli: jesmo li ksenofobno društvo?
- Ne bih rekla da smo ksenofobno društvo jer to nije točno i to bi bilo generaliziranje koje sam ja, kao kulturna antropologinja, upravo htjela izbjeći i pokazati da se na pojedinca treba gledati kao na jedinstveno ljudsko biće. Puno je više dobrih ljudi u Hrvatskoj, a oni za koje bismo možda mogli reći da su ksenofobni, u biti i nisu baš takvi, kada se s njima razgovara i razmijene argumenti. Dakle, mi imamo odličnu bazu za to da nam svima bude jako dobro.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MI I ONI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MI I ONI 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-16 17:29:28 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-25 21:34:20 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2021-06-25 21:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 163 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18208430.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18208462.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18208446.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18208444.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18208442.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18208440.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18208438.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18208434.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18208436.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18208424.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18225404.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Samir Yordamovic"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Na\u0161a antropologinja dr. Rahela Jurkovi\u0107<\/strong> zagreba\u010dkoj je publici predstavila svoju netom izi\u0161lu knjigu \u201eIntegracija azilanata u hrvatsko dru\u0161tvo\u201d","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","32:49","50:50","50:50","50:50","31:74","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18208430_1920.jpg":"1920x1080","k_18208430_1280.jpg":"1280x1280","k_18208430_1024.jpg":"1024x1024","k_18208430_640.jpg":"640x640","k_18208430_480.jpg":"480x480","k_18208430_340.jpg":"340x340","k_18208430_220.jpg":"220x220","o_18208430_1280.jpg":"1280x853","o_18208430_1024.jpg":"1024x682","o_18208430_640.jpg":"640x426","o_18208430_480.jpg":"480x320","o_18208430_340.jpg":"340x226","o_18208430_220.jpg":"220x146","h_18208430_1280.jpg":"1280x854","h_18208430_1024.jpg":"1024x683","h_18208430_640.jpg":"640x427","h_18208430_480.jpg":"480x320","h_18208430_340.jpg":"340x227","h_18208430_220.jpg":"220x147","pp_18208430_1280.jpg":"1006x1280","pp_18208430_1024.jpg":"805x1024","pp_18208430_640.jpg":"503x640","pp_18208430_480.jpg":"377x480","pp_18208430_340.jpg":"267x340","pp_18208430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18208462_1920.jpg":"1920x1080","k_18208462_1280.jpg":"1280x1280","k_18208462_1024.jpg":"1024x1024","k_18208462_640.jpg":"640x640","k_18208462_480.jpg":"480x480","k_18208462_340.jpg":"340x340","k_18208462_220.jpg":"220x220","o_18208462_1280.jpg":"1280x1920","o_18208462_1024.jpg":"1024x1536","o_18208462_640.jpg":"640x960","o_18208462_480.jpg":"480x720","o_18208462_340.jpg":"340x510","o_18208462_220.jpg":"220x330","h_18208462_1280.jpg":"1280x854","h_18208462_1024.jpg":"1024x683","h_18208462_640.jpg":"640x427","h_18208462_480.jpg":"480x320","h_18208462_340.jpg":"340x227","h_18208462_220.jpg":"220x147","pp_18208462_1280.jpg":"1006x1280","pp_18208462_1024.jpg":"805x1024","pp_18208462_640.jpg":"503x640","pp_18208462_480.jpg":"377x480","pp_18208462_340.jpg":"267x340","pp_18208462_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18208446_1920.jpg":"1920x1080","k_18208446_1280.jpg":"1280x1280","k_18208446_1024.jpg":"1024x1024","k_18208446_640.jpg":"640x640","k_18208446_480.jpg":"480x480","k_18208446_340.jpg":"340x340","k_18208446_220.jpg":"220x220","o_18208446_1280.jpg":"1280x1920","o_18208446_1024.jpg":"1024x1536","o_18208446_640.jpg":"640x960","o_18208446_480.jpg":"480x720","o_18208446_340.jpg":"340x510","o_18208446_220.jpg":"220x330","h_18208446_1280.jpg":"1280x854","h_18208446_1024.jpg":"1024x683","h_18208446_640.jpg":"640x427","h_18208446_480.jpg":"480x320","h_18208446_340.jpg":"340x227","h_18208446_220.jpg":"220x147","pp_18208446_1280.jpg":"1006x1280","pp_18208446_1024.jpg":"805x1024","pp_18208446_640.jpg":"503x640","pp_18208446_480.jpg":"377x480","pp_18208446_340.jpg":"267x340","pp_18208446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18208444_1920.jpg":"1920x1080","k_18208444_1280.jpg":"1280x1280","k_18208444_1024.jpg":"1024x1024","k_18208444_640.jpg":"640x640","k_18208444_480.jpg":"480x480","k_18208444_340.jpg":"340x340","k_18208444_220.jpg":"220x220","o_18208444_1280.jpg":"1280x1920","o_18208444_1024.jpg":"1024x1536","o_18208444_640.jpg":"640x960","o_18208444_480.jpg":"480x720","o_18208444_340.jpg":"340x510","o_18208444_220.jpg":"220x330","h_18208444_1280.jpg":"1280x854","h_18208444_1024.jpg":"1024x683","h_18208444_640.jpg":"640x427","h_18208444_480.jpg":"480x320","h_18208444_340.jpg":"340x227","h_18208444_220.jpg":"220x147","pp_18208444_1280.jpg":"1006x1280","pp_18208444_1024.jpg":"805x1024","pp_18208444_640.jpg":"503x640","pp_18208444_480.jpg":"377x480","pp_18208444_340.jpg":"267x340","pp_18208444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18208442_1920.jpg":"1920x1080","k_18208442_1280.jpg":"1280x1280","k_18208442_1024.jpg":"1024x1024","k_18208442_640.jpg":"640x640","k_18208442_480.jpg":"480x480","k_18208442_340.jpg":"340x340","k_18208442_220.jpg":"220x220","o_18208442_1280.jpg":"1280x853","o_18208442_1024.jpg":"1024x682","o_18208442_640.jpg":"640x426","o_18208442_480.jpg":"480x320","o_18208442_340.jpg":"340x226","o_18208442_220.jpg":"220x146","h_18208442_1280.jpg":"1280x854","h_18208442_1024.jpg":"1024x683","h_18208442_640.jpg":"640x427","h_18208442_480.jpg":"480x320","h_18208442_340.jpg":"340x227","h_18208442_220.jpg":"220x147","pp_18208442_1280.jpg":"1006x1280","pp_18208442_1024.jpg":"805x1024","pp_18208442_640.jpg":"503x640","pp_18208442_480.jpg":"377x480","pp_18208442_340.jpg":"267x340","pp_18208442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18208440_1920.jpg":"1920x1080","k_18208440_1280.jpg":"1280x1280","k_18208440_1024.jpg":"1024x1024","k_18208440_640.jpg":"640x640","k_18208440_480.jpg":"480x480","k_18208440_340.jpg":"340x340","k_18208440_220.jpg":"220x220","o_18208440_1280.jpg":"1280x853","o_18208440_1024.jpg":"1024x682","o_18208440_640.jpg":"640x426","o_18208440_480.jpg":"480x320","o_18208440_340.jpg":"340x226","o_18208440_220.jpg":"220x146","h_18208440_1280.jpg":"1280x854","h_18208440_1024.jpg":"1024x683","h_18208440_640.jpg":"640x427","h_18208440_480.jpg":"480x320","h_18208440_340.jpg":"340x227","h_18208440_220.jpg":"220x147","pp_18208440_1280.jpg":"1006x1280","pp_18208440_1024.jpg":"805x1024","pp_18208440_640.jpg":"503x640","pp_18208440_480.jpg":"377x480","pp_18208440_340.jpg":"267x340","pp_18208440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18208438_1920.jpg":"1920x1080","k_18208438_1280.jpg":"1280x1280","k_18208438_1024.jpg":"1024x1024","k_18208438_640.jpg":"640x640","k_18208438_480.jpg":"480x480","k_18208438_340.jpg":"340x340","k_18208438_220.jpg":"220x220","o_18208438_1280.jpg":"1280x853","o_18208438_1024.jpg":"1024x682","o_18208438_640.jpg":"640x426","o_18208438_480.jpg":"480x320","o_18208438_340.jpg":"340x226","o_18208438_220.jpg":"220x146","h_18208438_1280.jpg":"1280x854","h_18208438_1024.jpg":"1024x683","h_18208438_640.jpg":"640x427","h_18208438_480.jpg":"480x320","h_18208438_340.jpg":"340x227","h_18208438_220.jpg":"220x147","pp_18208438_1280.jpg":"1006x1280","pp_18208438_1024.jpg":"805x1024","pp_18208438_640.jpg":"503x640","pp_18208438_480.jpg":"377x480","pp_18208438_340.jpg":"267x340","pp_18208438_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18208434_1920.jpg":"1920x1080","k_18208434_1280.jpg":"1280x1280","k_18208434_1024.jpg":"1024x1024","k_18208434_640.jpg":"640x640","k_18208434_480.jpg":"480x480","k_18208434_340.jpg":"340x340","k_18208434_220.jpg":"220x220","o_18208434_1280.jpg":"1280x853","o_18208434_1024.jpg":"1024x682","o_18208434_640.jpg":"640x426","o_18208434_480.jpg":"480x320","o_18208434_340.jpg":"340x226","o_18208434_220.jpg":"220x146","h_18208434_1280.jpg":"1280x854","h_18208434_1024.jpg":"1024x683","h_18208434_640.jpg":"640x427","h_18208434_480.jpg":"480x320","h_18208434_340.jpg":"340x227","h_18208434_220.jpg":"220x147","pp_18208434_1280.jpg":"1006x1280","pp_18208434_1024.jpg":"805x1024","pp_18208434_640.jpg":"503x640","pp_18208434_480.jpg":"377x480","pp_18208434_340.jpg":"267x340","pp_18208434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18208436_1920.jpg":"1920x1080","k_18208436_1280.jpg":"1280x1280","k_18208436_1024.jpg":"1024x1024","k_18208436_640.jpg":"640x640","k_18208436_480.jpg":"480x480","k_18208436_340.jpg":"340x340","k_18208436_220.jpg":"220x220","o_18208436_1280.jpg":"1280x853","o_18208436_1024.jpg":"1024x682","o_18208436_640.jpg":"640x426","o_18208436_480.jpg":"480x320","o_18208436_340.jpg":"340x226","o_18208436_220.jpg":"220x146","h_18208436_1280.jpg":"1280x854","h_18208436_1024.jpg":"1024x683","h_18208436_640.jpg":"640x427","h_18208436_480.jpg":"480x320","h_18208436_340.jpg":"340x227","h_18208436_220.jpg":"220x147","pp_18208436_1280.jpg":"1006x1280","pp_18208436_1024.jpg":"805x1024","pp_18208436_640.jpg":"503x640","pp_18208436_480.jpg":"377x480","pp_18208436_340.jpg":"267x340","pp_18208436_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1309","hd_18208424_1920.jpg":"1920x1080","k_18208424_1280.jpg":"1280x1280","k_18208424_1024.jpg":"1024x1024","k_18208424_640.jpg":"640x640","k_18208424_480.jpg":"480x480","k_18208424_340.jpg":"340x340","k_18208424_220.jpg":"220x220","o_18208424_1280.jpg":"1280x872","o_18208424_1024.jpg":"1024x698","o_18208424_640.jpg":"640x436","o_18208424_480.jpg":"480x327","o_18208424_340.jpg":"340x231","o_18208424_220.jpg":"220x149","h_18208424_1280.jpg":"1280x854","h_18208424_1024.jpg":"1024x683","h_18208424_640.jpg":"640x427","h_18208424_480.jpg":"480x320","h_18208424_340.jpg":"340x227","h_18208424_220.jpg":"220x147","pp_18208424_1280.jpg":"1006x1280","pp_18208424_1024.jpg":"805x1024","pp_18208424_640.jpg":"503x640","pp_18208424_480.jpg":"377x480","pp_18208424_340.jpg":"267x340","pp_18208424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18225404_1920.jpg":"1920x1080","k_18225404_1280.jpg":"1280x1280","k_18225404_1024.jpg":"1024x1024","k_18225404_640.jpg":"640x640","k_18225404_480.jpg":"480x480","k_18225404_340.jpg":"340x340","k_18225404_220.jpg":"220x220","o_18225404_1280.jpg":"1280x853","o_18225404_1024.jpg":"1024x682","o_18225404_640.jpg":"640x426","o_18225404_480.jpg":"480x320","o_18225404_340.jpg":"340x226","o_18225404_220.jpg":"220x146","h_18225404_1280.jpg":"1280x854","h_18225404_1024.jpg":"1024x683","h_18225404_640.jpg":"640x427","h_18225404_480.jpg":"480x320","h_18225404_340.jpg":"340x227","h_18225404_220.jpg":"220x147","pp_18225404_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225404_1024.jpg":"805x1024","pp_18225404_640.jpg":"503x640","pp_18225404_480.jpg":"377x480","pp_18225404_340.jpg":"267x340","pp_18225404_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8012822 Threads: 6 Questions: 1597186757 Slow queries: 4883166 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112465329 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/antropologinja-otkrila-kako-je-izgledao-njezin-suzivot-s-migrantima-upoznala-je-princea-iz-nigerije-ali-ne-i-nekoga-tko-se-u-hrvatskoj-uspio-zaposliti-preko-biroa-1108485 [printLink] => /kultura/knjizevnost/antropologinja-otkrila-kako-je-izgledao-njezin-suzivot-s-migrantima-upoznala-je-princea-iz-nigerije-ali-ne-i-nekoga-tko-se-u-hrvatskoj-uspio-zaposliti-preko-biroa-1108485?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642203 [name] => Rahela Jurković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-25 23:30:31 [main_article_id] => 0 [alias] => rahela-jurkovic [link] => /tag/rahela-jurkovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 490428 [name] => antropologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antropologija [link] => /tag/antropologija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 377133 [name] => azilanti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => azilanti [link] => /tag/azilanti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 339967 [name] => knjiga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiga [link] => /tag/knjiga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MI I ONI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Antropologinja otkrila kako je izgledao njezin suživot s migrantima. Upoznala je Princea iz Nigerije, ali ne i nekoga tko se u Hrvatskoj uspio zaposliti preko biroa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18208430.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivana Nobilo/Cropix [mainImageDesc] => Naša antropologinja dr. Rahela Jurković zagrebačkoj je publici predstavila svoju netom izišlu knjigu „Integracija azilanata u hrvatsko društvo” [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18208430.jpg [title] => Naša antropologinja dr. Rahela Jurković zagrebačkoj je publici predstavila svoju netom izišlu knjigu „Integracija azilanata u hrvatsko društvo” Ivana Nobilo/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18208462.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18208446.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18208444.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18208442.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18208440.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18208438.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18208434.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18208436.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18208424.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18225404.jpg [title] => Samir Yordamovic ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uoči Svjetskog dana izbjeglica (20. lipnja) naša antropologinja dr. Rahela Jurković zagrebačkoj je publici predstavila svoju netom izišlu knjigu „Integracija azilanata u hrvatsko društvo”, s podnaslovom „kulturnoantropološka studija“. Riječ je o pionirskom, unikatnom djelu na našem jeziku: autorica je pune četiri godine, od 2015. do 2019., istraživala život izbjeglica i azilanata u Hrvatskoj – ne iz akademskog kabineta, već na terenu, među samim azilantima.

---

image
Samir Yordamovic
---

Razlika između kabineta i terena je golema: znanstveni istraživač koji radno vrijeme provodi u kabinetu, neovisno o temi istraživanja, može sebi dopustiti da bude samoživ, arogantan i neempatičan čovjek – u najvećem broju slučajeva te osobine ne mogu nauditi kvaliteti njegova znanstvenog rada.

No baviti se terenskim istraživanjem određene skupine ljudi, odnosno koristiti etnografsku metodu „sudioničkog promatranja”, to može samo istraživač koji je uz akademsko znanje oboružan i empatijom. Jer inače ga objekt istraživanja – u ovom slučaju živi ljudi iz Azije i Afrike, koji su imali sreću ili nesreću da na svom izbjegličkom putu „zaglave” u Hrvatskoj - naprosto neće prihvatiti i njegov će rad biti neuspješan.

---

image
Samir Yordamovic
---

Da bi stekla povjerenje migranata i izbjeglica, dr. Jurković je doslovno „ušla” u njihovu svakodnevicu, što je podrazumijevalo i sudjelovanje u njihovim aktivnostima: od običnog druženja i razgovora do pomaganja u egzistencijalno važnim stvarima. Tek nakon tog stjecanja povjerenja bilo je moguće da se azilanti otvore autorici i u seriji otvorenih ili polustrukturiranih intervjua iznesu pred njom svoja proživljena iskustva.

Nekima pisala pisma

„Tako sam kratko vrijeme i volontirala za jednu organizaciju pomažući tražiteljima azila i azilantima učiti hrvatski jezik ili pripremiti prezentaciju azilanta i tražitelja azila iz Somalije o njihovoj zemlji. Nekima sam i osobno pomagala, pišući im pisma na hrvatskom jeziku namijenjena institucijama od kojih nisu dobivali pomoć ili od kojih su tražili određenu pomoć. S nekima sam i odlazila u neke institucije kako bih im pomogla ostvariti pravo koje im je pripadalo, a čija provedba je negdje 'zapinjala'. Jednoga kazivača spojila sam sa sportskim klubom u kojem je počeo ostvarivati značajne rezultate i izvan Hrvatske”, piše autorica.

Gro istraživanja proveden je u Zagrebu, gdje su azilanti mahom i bili smješteni (uz zagrebački hotel "Porin", prihvatilište za azilante postoji i u Kutini), a jedno terensko istraživanje provedeno je u Zadru. Jurković je ukupno dubinski intervjuirala 33 osobe: deset osoba koje su dobile međunarodnu zaštitu, petero tražitelja azila i 18 predstavnika institucija i organizacija koje rade na integraciji azilanata, odnosno sudionika događanja vezanih uz istraživanje.

Intervjue s osobama pod međunarodnom zaštitom pritom je vodila na engleskom, francuskom i hrvatskom jeziku, ovisno o izboru kazivača.

„Slušati od kazivača životne priče koje uključuju stradanja njihovih najbližih ili saznati da vam se kazivač našao doslovno na ulici jer više nije mogao boraviti u prihvatilištu za tražitelje azila ili, još gore, da je kazivač završio u zatvoru, znači doslovno udarac na emocije i nemoć reagiranja jer ne znate kako biste reagirali – nemate o tome prethodno iskustvo”, navodi autorica, te dodaje:

„No, jedino rješenje se u tim slučajevima pokazalo to da se prvenstveno trebate ponašati samo kao ljudsko biće koje je solidarno s drugim ljudskim bićem i pomoći drugoj osobi u okvirima svojih mogućnosti. Kroz četiri godine istraživanja mislim da sam uspjela stvoriti povjerenje kod kazivača i naučila kako izgraditi povjerenje u danim okolnostima, bez čega velik dio ove knjige, u obliku kako ga prezentiram, ne bi bio moguć.”

---

---

Tragom Remarquea

Knjiga je nastala na temelju doktorske disertacije koju je autorica u siječnju 2018. obranila na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U odnosu na disertaciju dodani su novi dijelovi, nastali na temelju naknadno istražene građe, tako da knjiga obuhvaća rezultate istraživanja koje je trajalo pune četiri godine: od proljeća 2015. do proljeća 2019. godine.

„Istraživanje je provedeno tako da sam bilježila njihova proživljena iskustva dolaska u Hrvatsku, istraživala njihove pojedinačne prakse integracije u hrvatsko društvo, te komparirala prava koja im zakonski pripadaju s iskustvima provedbe tih istih prava u praksi. Istraživala sam, dakle, osobna iskustva ostvarivanja prava koja azilanti imaju u Hrvatskoj”, piše dr. Jurković.

Autorica se za istraživanje pripremala i čitanjem literarnih djela posvećenih izbjeglicama, uključujući i kultni roman „Noć u Lisabonu” koji je njemački pisac Erich Maria Remarque objavio 1962. godine, a koji počinje sljedećim pasusom:

„Netremice sam promatrao brod. Stajao je uz kej jarko osvijetljen. Bio sam tek nedjelju dana u Lisabonu i još se nisam navikao na bezbrižnu svjetlost. U zemljama iz kojih sam došao gradovi su noću ležali crni kao ugljenokopi, a jedna svjetiljka u mraku bila je opasnija nego kuga u srednjem vijeku. Bio sam došao iz Evrope XX vijeka.” (izdanje Otokar Keršovani, 1966., prevela Kaliopa Nikolajević)

I premda između izbjeglica koje opisuje Remarque i onih koje je istraživala dr. Jurković postoje neke geografske i povijesne razlike (Remarqueovi junaci dolaze iz Europe za vrijeme Drugog svjetskog rata, a Jurkovićini iz azijskih i afričkih ratova i nevolja na početku 21. stoljeća), sličnosti među njima su upadljive: baš kao kod Remarquea, i ovi potonji dolaze iz zemalja u kojima su „gradovi noću ležali crni kao ugljenokopi, a jedna svjetiljka u mraku bila je opasnija nego kuga u srednjem vijeku”.

Putovnica važnija od čovjeka

Kako navodi autorica, to Remarqueovo djelo činilo joj se „vrlo aktualnim i primjenjivim na izbjeglice koje sam upoznavala u Hrvatskoj, koji su tada bili uglavnom tražitelji azila, većina bez ispravnih ili ikakvih dokumenata kojima bi im odlazak u bilo koju drugu zemlju bio moguć”. Zato ona u svojoj knjizi bira jedan drugi odlomak romana, u kojem Remarque ističe upravo te birokratske probleme s kojima su izbjeglice suočeni u svim epohama:

„Obala Portugala postala je zadnja nada bjeguncima (...). To su bila vrata prema Americi. Ukoliko ih nisi mogao dostići, bio si izgubljen, osuđen da iskrvariš u džungli konzulata, policijskih stanica i vladinih ureda, gdje su odbijali vize, a radne je dozvole i dozvole boravka bilo nemoguće dobiti; džungli internacijskih logora, birokratskih procedura, osamljenosti, nostalgije za domom i poražavajuće univerzalne indiferentnosti. Kao što je uobičajeno u doba rata, straha i patnje, individualno ljudsko biće je prestalo postojati; samo je jedna stvar nešto značila: ispravna putovnica” (autoričin prijevod engleskog izdanja romana iz 2014.).

Jurković ne bez razloga citira upravo taj Remarqueov pasus: ako toponime „Portugal” i „Amerika” zamijenimo toponimima „Hrvatska” i „Njemačka”, dobivamo zapanjujuće vjerodostojnu sliku problema i nedaća s kojima se 70 godina kasnije suočavaju njezini kazivači iz afričkih i azijskih zemalja: „zaglavljeni” u Hrvatskoj, oni najčešće uzalud nastoje ishoditi papire nužne za dolazak u Zapadnu Europu, najčešće Njemačku. U tim uvjetima neki od njih zatražili su azil u Hrvatskoj.

Da se radi o velikoj manjini izbjeglica, svjedoče brojke: od 658.000 migranata koji su u vrijeme velikog izbjegličkog vala i tzv. balkanske migracijske rute (od jeseni 2015. do proljeća 2016. godine), prošli kroz Hrvatsku, azil u našoj zemlji zatražilo ih je manje od tisuću.

S druge strane, od 2006. do 2019. Republika Hrvatska je odobrila međunarodnu zaštitu za svega 767 osoba (od kojih je njih 626 dobilo azil, a 141 supsidijarnu zaštitu), ali ta brojka naglo raste upravo zadnjih godina.

---

image
Ivana Nobilo/Cropix
---

Bijeg od Boko Harama

Iako se knjiga dr. Jurković može čitati i kao udžbenik za studente međunarodnog prava, odnosno kao analiza otvorenosti ili ksenofobičnosti hrvatskog društva i pravnog sustava, mnogima će najzanimljiviji biti peti dio knjige, u kojima autorica s velikom pomnjom iznosi životne priče azilanata.

Među ostalima, tu upoznajemo Princea iz Nigerije (svaki je kazivač predstavljen pseudonimom), mladića koji bježi od nasilja terorističke organizacije Boko Haram, koja mu je u rodnom gradu već pobila braću blizance; Kamrana iz Pakistana, koji je kao katolik morao pobjeći iz vjerski rigidne muslimanske države; Adama i Gedija iz Somalije (koji nisu htjeli govoriti o razlozima zbog kojih su pobjegli iz domovine); sirijsku obitelj iz Aleppa, čiji se muž i otac nije mogao odlučiti da ratuje ni za ni protiv Assada...

Autoričini kazivači su različitih strukovnih profila (sportaš, kuhar, glazbenik, vozač kamiona, aktivist, pravnik, osoba bez struke), a dolaze iz sedam država: Afganistana, Konga, Nigerije, Pakistana, Senegala, Sirije i Somalije. U času intervjuiranja bili su u dobi od 17 do 42 godine, a stupanj njihova obrazovanja kretao se od završene osnovne škole do završenog fakulteta (spomenuti Sirijac prije rata je u Aleppu radio kao odvjetnik).

Beskorisni Zavod za zapošljavanje

„Svi moji kazivači (...) napustili su svoje domove iz ratnih, vjerskih ili drugih razloga, riskirajući pri tome svoje živote na putu između zemlje svoga porijekla i Europe. Osim što je riskantan za život, put izbjeglištva je (...) često pun traumatskih doživljaja, bolnih i teških životnih iskustava. Od trenutka odlaska iz svoga doma do trenutka dolaska u Hrvatsku znalo je proći i po nekoliko godina i život mojih kazivača u tom periodu uglavnom je bio ispunjen borbom za preživljavanje. (...) Osim toga, neki od kazivača su se potpuno neplanirano našli u Hrvatskoj o kojoj do tada nisu znali gotovo ništa, eventualno su čuli za nekoga hrvatskog nogometaša”, piše autorica.

Dr. Jurković zaključuje da su svi azilanti koje je upoznala „htjeli sudjelovati u društvu na način da rade”, ali se „pronalazak posla koji bi im omogućavao pokrivanje svih osnovnih životnih potreba pokazao kao problematično područje integracije”, pri čemu su im u pronalaženju posla najviše pomogle nevladine organizacije i pojedinci, dok „nitko od mojih kazivača nije našao posao preko Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, iako su svi, dok su bili u statusu nezaposlenih, bili prijavljeni na Zavod”.

Generalno govoreći, autorica je napisala knjigu koja je idealna za razbijanje stereotipa i predrasuda o izbjeglicama i azilantima: jednom kad uđeš u tuđi život, lako prepoznaš rođenoga brata.

---

DR. RAHELA JURKOVIĆ Ipak nismo ksenofobno društvo

Koji je najveći problem pri integraciji azilanata u hrvatsko društvo?
- Rekla bih da je najveći problem nerazumijevanje šireg kruga ljudi o problematici onih koji su dobili azil u Hrvatskoj. O tome se ne može nagađati ili zaključivati na osnovi predrasuda, već na osnovi upoznavanja tih ljudi, razgovora s njima i druženja. To naravno zahtijeva napore, ali dobro znamo da bez napora i truda ionako nema ništa. U interesu svih nas bi trebalo izgrađivati društvo u kojemu svi koji tu žive doprinose lokalnoj zajednici: oni koji su dobili azil ili supsidijarnu zaštitu, stranci koji rade ovdje, stranci koji su kupili nekretnine u Hrvatskoj, tzv. digitalni nomadi itd.
Vjerojatno je problem što je hrvatsko društvo prilično homogeno, da ne kažemo jednolično, iz čega proizlazi i zazor prema Drugima?
- Još je davno istraživanje Richarda Floride, autora knjige „Uspon kreativne klase”, pokazalo da stvoriti dobru poslovnu klimu znači stvoriti dobru ljudsku klimu i da ekonomski bogati gradovi privlače ljude ne samo ekonomskim prilikama koje se u njima nude, već i stimulativnim okruženjem i bogatstvom raznolikih sadržaja. To su mjesta koja su raznolika, tolerantna i otvorena novim idejama, a ljudsku klimu prema Floridi čine tzv. 3T-faktori ekonomskog razvoja: tehnologija, talent i tolerancija. Tolerancija se, između ostalog, mjeri i „mozaičnim indeksom”: udjelom ljudi koji su se rodili izvan promatranoga grada ili regije.
Prema iskazima vaših kazivača, čini se da ih najviše muči nedovoljna pomoć naših institucija u učenju hrvatskog jezika?
– Da. Osim razumijevanja, organizirano i sustavno učenje hrvatskog jezika i kulture, prilagođeno njihovih potrebama, osnova je koja se ljudima koji dođu iz drugih zemalja i ovdje dobiju azil treba osigurati, i to ne samo zbog zapošljavanja.
Koji je vama osobno bio najteži trenutak u toku istraživanja?
- Najteže mi je bilo na početku istraživanja, 2015. godine, kada sam se morala suočiti s nesrazmjerom između života nas koji smo u Hrvatskoj slobodni građani i činjenice da onaj tko traži u Hrvatskoj azil ima samo jedan cilj i želju: dobiti azil kako bi mogao nastaviti svoj život, odnosno izgrađivati ga ispočetka.
U knjizi navodite primjere u kojima su naši tamnoputi azilanti imali probleme na zagrebačkim ulicama zbog svoje boje kože, ali i primjere u kojima naši građani svesrdno pomažu izbjeglicama. Što biste rekli: jesmo li ksenofobno društvo?
- Ne bih rekla da smo ksenofobno društvo jer to nije točno i to bi bilo generaliziranje koje sam ja, kao kulturna antropologinja, upravo htjela izbjeći i pokazati da se na pojedinca treba gledati kao na jedinstveno ljudsko biće. Puno je više dobrih ljudi u Hrvatskoj, a oni za koje bismo možda mogli reći da su ksenofobni, u biti i nisu baš takvi, kada se s njima razgovara i razmijene argumenti. Dakle, mi imamo odličnu bazu za to da nam svima bude jako dobro.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Samir Yordamovic
Ivana Nobilo/Cropix
Naša antropologinja dr. Rahela Jurković zagrebačkoj je publici predstavila svoju netom izišlu knjigu „Integracija azilanata u hrvatsko društvo”
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/antropologinja-otkrila-kako-je-izgledao-njezin-suzivot-s-migrantima-upoznala-je-princea-iz-nigerije-ali-ne-i-nekoga-tko-se-u-hrvatskoj-uspio-zaposliti-preko-biroa-1108485 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=078c3e9cd98c9deda38a73dd5a2fcfec18976dd9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Antropologinja+otkrila+kako+je+izgledao+njezin+su%C5%BEivot+s+migrantima.+Upoznala+je+Princea+iz+Nigerije%2C+ali+ne+i+nekoga+tko+se+u+Hrvatskoj+uspio+zaposliti+preko+biroa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fantropologinja-otkrila-kako-je-izgledao-njezin-suzivot-s-migrantima-upoznala-je-princea-iz-nigerije-ali-ne-i-nekoga-tko-se-u-hrvatskoj-uspio-zaposliti-preko-biroa-1108485 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fantropologinja-otkrila-kako-je-izgledao-njezin-suzivot-s-migrantima-upoznala-je-princea-iz-nigerije-ali-ne-i-nekoga-tko-se-u-hrvatskoj-uspio-zaposliti-preko-biroa-1108485 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MI I ONI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostMI I ONI

Antropologinja otkrila kako je izgledao njezin suživot s migrantima. Upoznala je Princea iz Nigerije, ali ne i nekoga tko se u Hrvatskoj uspio zaposliti preko biroa

Piše Damir Pilić
25. lipnja 2021. - 23:29
Naša antropologinja dr. Rahela Jurković zagrebačkoj je publici predstavila svoju netom izišlu knjigu „Integracija azilanata u hrvatsko društvo”Ivana Nobilo/Cropix

Uoči Svjetskog dana izbjeglica (20. lipnja) naša antropologinja dr. Rahela Jurković zagrebačkoj je publici predstavila svoju netom izišlu knjigu „Integracija azilanata u hrvatsko društvo”, s podnaslovom „kulturnoantropološka studija“. Riječ je o pionirskom, unikatnom djelu na našem jeziku: autorica je pune četiri godine, od 2015. do 2019., istraživala život izbjeglica i azilanata u Hrvatskoj – ne iz akademskog kabineta, već na terenu, među samim azilantima.

Razlika između kabineta i terena je golema: znanstveni istraživač koji radno vrijeme provodi u kabinetu, neovisno o temi istraživanja, može sebi dopustiti da bude samoživ, arogantan i neempatičan čovjek – u najvećem broju slučajeva te osobine ne mogu nauditi kvaliteti njegova znanst...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 03:02