stdClass Object ( [id] => 1374005 [title] => Kako je splitski HNK ostao bez umjetnika sa statusom nacionalnog prvaka. Nije samo do statusa, prvak ima odličnu plaću [alias] => kako-je-splitski-hnk-ostao-bez-umjetnika-sa-statusom-nacionalnog-prvaka-nije-samo-do-statusa-prvak-ima-odlicnu-placu [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

HNK Split, nacionalna kazališna kuća, od početka travnja u svojim redovima neće više imati ni jednog nacionalnog prvaka. Bas Ivica Čikeš, nacionalni prvak, sporazumno je raskinuo ugovor o radu i seli se u HNK Zagreb, a sa sobom, dakako, osim divnoga glasa i renomea, "odnosi" i svoju titulu.

Pridružit će se tamo u opernom ansamblu dvama nacionalnim prvacima, Lucianu Batiniću i Dubravki Šeparović Mušović, a u dramskom ih ima i više: to su Goran Grgić, Alma Prica, Nina Violić i Ksenija Marinković. Baletni nacionalni prvak u Zagrebu je Tomislav Petranović. S Čikešom bit će ih osam.

Status nacionalnog prvaka ili prvakinje, najviši umjetnički teatarski "čin", koji je i najbolje plaćen, može se ostvariti samo u nacionalnoj kazališnoj kući i u ansamblu "Lado".

Taj status uveden je početkom dvijetisućitih. U Splitu su prvi nacionalni prvaci bili glumci Zoja Odak i Josip Genda, danas, nažalost, oboje pokojni. Potom su se istim statusom ovjenčali glumica Ksenija Prohaska i operni pjevač Čikeš. Nacionalna prvakinja baleta Almira Osmanović također je radila u splitskom teatru, ali kao ravnateljica Baleta. Ksenija Prohaska danas je u mirovini, a Čikeš odlazi.

Odluka je na ministru

Kako u Zakonu o kazalištima stoji, status nacionalnog prvaka dodjeljuje ministar nadležan za kulturu na prijedlog stručnog povjerenstva koje se osniva pri ministarstvu nadležnom za kulturu.

I još: "Dodatak na plaću nacionalnog prvaka osigurava osnivač javnog kazališta odnosno javne kazališne družine te Ansambla Lado ako je to utvrđeno općim aktom kazališta odnosno kazališne družine te Ansambla Lado."

---

image

Almira Osmanović (na fotografiji s jedne humanitarne revije) vodila je Balet u splitskom teatru, a imala je status nacionalne prvakinje

 

 

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Međutim, stručno povjerenstvo pri Ministarstvu također mora dobiti prijedlog za određenog umjetnika: u pravilu ga upućuje intendat kazališta u kojem umjetnik djeluje, ali prijedlog može dati i intendant neke druge kuće u kojoj je taj plesač, pjevač ili glumac ostvario značajne uloge. Premda umjetnost nije mjerljiva metrom, u zakonu stoji i to da treba biti osobito istaknuti kazališni umjetnik. To po prilici znači da se status ne dobiva baš u ranoj mladosti. Dakle, treba tumačiti velik broj uloga (mahom glavnih ili velikih) u različitim žanrovima, dobiti nagrade i priznanja.

Povjerenstvo pri Ministarstvu, čini se, ne sastaje se baš često. Možda dvaput godišnje. Neki prijedlozi već godinama čekaju na njihovo zeleno svjetlo, a nisu ni dužni očitovati se. Kako doznajemo, već pet godina u nekoj ladici stoji splitski prijedlog za Irinu Čaban Bilandžić, prvakinju splitskog Baleta i suprugu aktualnog intendanta Vicka Bilandžića.

Noviji prijedlozi za glumce Nikolu Ivoševića i Trpimira Jurkića također su na čekanju. Sadašnji intendant, dakle, može samo predlagati nove osobe, a zaprimljene prijave koje su poslali njegovi prethodnici možda budu uvažene, a možda i ne budu. HNK Zagreb ima, dakle, najveći broj nacionalnih prvaka. Osijek ima dramsku nacionalnu prvakinju Sandru Lončarić.

Splitski prvak ima manje od zagrebačkog

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci ima nacionalnu dramsku prvakinju Oliveru Baljak, u Operi taj status ima Kristina Kolar, sopranistica, HNK u Varaždinu ima Ljubomira Kerekeša. Možda nam je netko promaknuo zbog mirovine ili prelaska u drugi ansambl, ali činjenica je – od pet nacionalnih kazališnih kuća u Hrvatskoj, Split nema ni jednog nacionalnog prvaka ili prvakinju.

Taj je status toliko atraktivan i ugledan da neke kuće rado spominju i umirovljene prvake kao svoje stalne suradnike. Uostalom, mnogi od njih nastave još koju godinu glumiti u tekućim, pa i u novim predstavama.

---

image

Ivica Čikeš odlazi u zagrebački teatar

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Status je za umjetnike poželjan i zbog ugleda i zbog primanja. Nacionalni prvaci imaju visoke plaće, ali nisu izjednačene na razini države. Splitski prvak ili prvakinja zaradit će manje od zagrebačkog.

Svojedobno je oko toga pitanja bilo i sporova, a razlog je taj da Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ima status središnjeg nacionalnog kazališta, čiji su suosnivači Republika Hrvatska s udjelom od 51 posto i Grad Zagreb s udjelom od 49 posto. Stoga su i koeficijenti viši.

Budući da su plaće zaposlenih u splitskim ustanovama u kulturi javne i svakome dostupne na uvid – da ne bi bilo da nekome virimo u takujin – osnovica za izračun plaće iznosi 716,74 eura.

Nacionalni prvak u Splitu sada ima koeficijent 3,479, ali već za nekoliko mjeseci, točnije od 1. srpnja, imat će i veći: 3,758. Osnovna plaća bit će tada oko 2700 eura, što je, po prilici, ministarska ili zastupnička plaća.

Međutim, ima tu i raznih dodataka: za neprekinuti staž kod istog poslodavca, akademski stupanj, prijevoz, noćni rad, rad u smjenama (obično kad su dvije probe dnevno) i rad nedjeljom, te božićnice, regresi i jubilarne nagrade.

Usporedbe radi, koeficijent prvaka drame, prvaka baleta, šefa dirigenta, solista opere i koncert-majstora sada je 2,764, a od srpnja će biti 2,985. S plaćama nacionalnih prvaka usporedive su plaće sveučilišnih profesora, pilota, cloud inženjera, IT arhitekata, vrhunskih kuhara te nekih direktora i menadžera – a mnogi od njih zaradit će i puno više. Plaće nekih sportaša nema smisla ni spominjati, premda je posao i napor donekle sličan poslu plesnog umjetnika.

Može i odbiti ulogu

U nekim kazalištima zna doći do nezadovoljstva kad umjetnik visokog statusa ostvaruje malo nastupa. Niže rangirani kolege – u pravilu oni mlađi – znaju se uništiti od posla i prelaziti iz predstave u predstavu za znatno manju plaću.

Ujedno, valja uzeti u obzir to da se za glavnoga kuhara u hotelu podrazumijeva da kuha, a od pilota da upravlja avionom – i to redovito. U umjetničkim poslovima zna se dogoditi da takav angažman izostane. Recimo, ako su u sezoni dvije ili tri operne premijere, visokorangirani umjetnik može nastupati samo u jednoj – bilo zato što u nekoj operi nema uloge za njegov glas bilo zato što je dirigent ili ravnatelj ansambla izabrao nekoga drugoga.

Ili je, pak, uloga napisana za njegov glas neznatna pa se povjeri mlađem umjetniku ili studentu koji tek gradi karijeru. Konačno, umjetnik može ulogu i odbiti – ne prečesto, ali može.

---

image

Irina Čaban Bilandžić - već pet godina postoji prijedlog da se balerini dodijeli status nacionalne prvakinje, ali...
 

Vlado Kos/Cropix
---

Po takvoj računici zna ispasti da su prvak ili prvakinja za lijepu plaću spremili jednu ulogu. I stupili na scenu pet, deset ili petnaest puta. Dakako, tko tako računa, zaboravlja na učenje uloge, probe, reprize starih naslova ili koncerte te na usavršavanja.

Mnogi solisti tijekom čitave karijere rade s mentorima – čak i na ulozi koju su otpjevali desetke puta. Neki od njih, ako mentor ne živi u njihovu gradu, znaju sjesti na avion i dogovoriti konzultaciju oko nekog djelića partiture koji ih muči – i zato jesu izvrsni.

Neki glumci stižu, pak, raditi u matičnoj kući, gostovati u drugima i snimati serije i filmove. A ima i takvih koji veći dio vremena rade samo usputne poslove – redatelji koji su angažirani u sezoni nisu za njih pronašli ulogu pa nisu ni nastupali. No, plaća ide. Nekima ova situacija odgovara, a kod drugih se razvije frustracija – kazalište je vrlo specifično mjesto.

---

image

Prizor iz predstave ‘Tiha noć‘

Luka Gerlanc/Cropix
---

Vratimo se, međutim, statusima nacionalnih prvaka. Ti statusi svakako znače izvrsnost, vrhunsku kvalitetu. Ipak, kad se taj status ustanovljavao, bilo je i nekih koji su držali da nije potreban i da je dovoljno biti prvak drame ili primabalerina.

Spominjale su se usporedbe sa Sovjetskim Savezom, gdje sličan status postoji više od stoljeća, a obuhvaća i fotografe, redatelje, televizijske djelatnike, pop-pjevače i mnoge druge. Nekada je taj "čin" jamčio bolje liječenje i mirovinu, a u prvom redu ugled i dobre angažmane. Bilo je nepisano pravilo da se ne može postati narodni umjetnik prije četrdesete, osim u slučaju baletnih plesača.

Tko će umjesto Čikeša?

Taj status i danas postoji u Rusiji, narodnih umjetnika ima popriličan broj, kriteriji nisu tako oštri kao nekada, a dodaci na plaću su mali – uglavnom ostaje počast, a neki i nju odbijaju. Još malo usporedbi – u nekim europskim opernim kućama koje imaju stalne ansamble u prvom redu se cijeni staž i odanost kući, a time se i nagrađuje. Tako se zna dogoditi da višegodišnji zborist ima veću plaću od mladog solista bez obzira na status i koeficijent.

Što se tiče Čikeša, kojega publika obožava i koji je bio svojevrsni brend HNK-a Split – tko zna kad ćemo ga ovdje ponovno slušati.

Čikeš je navršio šezdesetu, a glas mu je u punoj snazi i zrelosti. Njegovim odlaskom operni ansambl znatno osiromašuje. Ansambl trenutno ima samo četiri solista, mlađe ljude, i jednog stalnog suradnika, a tenora nema uopće.

Znatno je bolja situacija u dramskom ansamblu, gdje sigurno ima nekoliko dramskih prvaka koji su tijekom višedesetljetnog rada zaslužili titulu nacionalnog. U Baletu je, već smo spomenuli, Irina Čaban Bilandžić predložena prije pet godina.

Ne radi se o tome da se reda radi imenuje i u Splitu nekoliko nacionalnih prvaka, nego da se honorira njihov doprinos umjetnosti i da se naš teatar ne zanemaruje. A plaće? Zbog tih nekoliko većih plaća neće ni jedan proračun propasti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVI DOBRI, ALI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SVI DOBRI, ALI... 2 0 8923 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-18 13:19:30 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-20 16:31:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-20 16:31:02 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako je splitski HNK ostao bez umjetnika sa statusom nacionalnog prvaka. Nije samo do statusa, prvak ima odličnu plaću page_title=Kako je splitski HNK ostao bez umjetnika sa statusom nacionalnog prvaka. Nije samo do statusa, prvak ima odličnu plaću [metakey] => Splitski teatar, Plaće u teatru, Ivica ČIkeš, Nacionalni prvak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/18\/24398161.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/9580730.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26711714.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/14891188.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26575592.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matko Biljak","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Split, 260222- Baletna premijera Big Gatsby u HNK Split Snimio:Matko Biljak<\/p>","

Almira Osmanovi\u0107 (na fotografiji s jedne humanitarne revije) vodila je Balet u splitskom teatru, a imala je status nacionalne\u00a0prvakinje<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Prizor iz predstave \u2018Tiha no\u0107\u2018<\/p>","

Ivica \u010cike\u0161 odlazi u zagreba\u010dki teatar<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Irina \u010caban Biland\u017ei\u0107 - ve\u0107 pet godina postoji prijedlog da se balerini dodijeli status nacionalne prvakinje, ali...
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1191","hd_24398161_1920.jpg":"1920x1080","k_24398161_1280.jpg":"1280x1280","k_24398161_1024.jpg":"1024x1024","k_24398161_640.jpg":"640x640","k_24398161_480.jpg":"480x480","k_24398161_340.jpg":"340x340","k_24398161_220.jpg":"220x220","o_24398161_1280.jpg":"1280x794","o_24398161_1024.jpg":"1024x635","o_24398161_640.jpg":"640x397","o_24398161_480.jpg":"480x297","o_24398161_340.jpg":"340x210","o_24398161_220.jpg":"220x136","h_24398161_1280.jpg":"1280x854","h_24398161_1024.jpg":"1024x683","h_24398161_640.jpg":"640x427","h_24398161_480.jpg":"480x320","h_24398161_340.jpg":"340x227","h_24398161_220.jpg":"220x147","pp_24398161_1280.jpg":"1280x1628","pp_24398161_1024.jpg":"1024x1303","pp_24398161_640.jpg":"640x814","pp_24398161_480.jpg":"480x611","pp_24398161_340.jpg":"340x432","pp_24398161_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1085","hd_9580730_1920.jpg":"1920x1080","k_9580730_1280.jpg":"1280x1280","k_9580730_1024.jpg":"1024x1024","k_9580730_640.jpg":"640x640","k_9580730_480.jpg":"480x480","k_9580730_340.jpg":"340x340","k_9580730_220.jpg":"220x220","o_9580730_1280.jpg":"1280x723","o_9580730_1024.jpg":"1024x578","o_9580730_640.jpg":"640x361","o_9580730_480.jpg":"480x271","o_9580730_340.jpg":"340x192","o_9580730_220.jpg":"220x124","h_9580730_1280.jpg":"1280x854","h_9580730_1024.jpg":"1024x683","h_9580730_640.jpg":"640x427","h_9580730_480.jpg":"480x320","h_9580730_340.jpg":"340x227","h_9580730_220.jpg":"220x147","pp_9580730_1280.jpg":"1280x1628","pp_9580730_1024.jpg":"1024x1303","pp_9580730_640.jpg":"640x814","pp_9580730_480.jpg":"480x611","pp_9580730_340.jpg":"340x432","pp_9580730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26711714_1920.jpg":"1920x1080","k_26711714_1280.jpg":"1280x1280","k_26711714_1024.jpg":"1024x1024","k_26711714_640.jpg":"640x640","k_26711714_480.jpg":"480x480","k_26711714_340.jpg":"340x340","k_26711714_220.jpg":"220x220","o_26711714_1280.jpg":"1280x851","o_26711714_1024.jpg":"1024x681","o_26711714_640.jpg":"640x425","o_26711714_480.jpg":"480x319","o_26711714_340.jpg":"340x226","o_26711714_220.jpg":"220x146","h_26711714_1280.jpg":"1280x854","h_26711714_1024.jpg":"1024x683","h_26711714_640.jpg":"640x427","h_26711714_480.jpg":"480x320","h_26711714_340.jpg":"340x227","h_26711714_220.jpg":"220x147","pp_26711714_1280.jpg":"1280x1628","pp_26711714_1024.jpg":"1024x1303","pp_26711714_640.jpg":"640x814","pp_26711714_480.jpg":"480x611","pp_26711714_340.jpg":"340x432","pp_26711714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1195","hd_14891188_1920.jpg":"1920x1080","k_14891188_1280.jpg":"1280x1280","k_14891188_1024.jpg":"1024x1024","k_14891188_640.jpg":"640x640","k_14891188_480.jpg":"480x480","k_14891188_340.jpg":"340x340","k_14891188_220.jpg":"220x220","o_14891188_1280.jpg":"1280x796","o_14891188_1024.jpg":"1024x637","o_14891188_640.jpg":"640x398","o_14891188_480.jpg":"480x298","o_14891188_340.jpg":"340x211","o_14891188_220.jpg":"220x136","h_14891188_1280.jpg":"1280x854","h_14891188_1024.jpg":"1024x683","h_14891188_640.jpg":"640x427","h_14891188_480.jpg":"480x320","h_14891188_340.jpg":"340x227","h_14891188_220.jpg":"220x147","pp_14891188_1280.jpg":"1280x1628","pp_14891188_1024.jpg":"1024x1303","pp_14891188_640.jpg":"640x814","pp_14891188_480.jpg":"480x611","pp_14891188_340.jpg":"340x432","pp_14891188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26575592_1920.jpg":"1920x1080","k_26575592_1280.jpg":"1280x1280","k_26575592_1024.jpg":"1024x1024","k_26575592_640.jpg":"640x640","k_26575592_480.jpg":"480x480","k_26575592_340.jpg":"340x340","k_26575592_220.jpg":"220x220","o_26575592_1280.jpg":"1280x853","o_26575592_1024.jpg":"1024x682","o_26575592_640.jpg":"640x426","o_26575592_480.jpg":"480x320","o_26575592_340.jpg":"340x226","o_26575592_220.jpg":"220x146","h_26575592_1280.jpg":"1280x854","h_26575592_1024.jpg":"1024x683","h_26575592_640.jpg":"640x427","h_26575592_480.jpg":"480x320","h_26575592_340.jpg":"340x227","h_26575592_220.jpg":"220x147","pp_26575592_1280.jpg":"1280x1628","pp_26575592_1024.jpg":"1024x1303","pp_26575592_640.jpg":"640x814","pp_26575592_480.jpg":"480x611","pp_26575592_340.jpg":"340x432","pp_26575592_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6121493 Threads: 84 Questions: 1108790551 Slow queries: 0 Opens: 205115 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.130 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9943864 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/kazaliste/kako-je-splitski-hnk-ostao-bez-umjetnika-sa-statusom-nacionalnog-prvaka-nije-samo-do-statusa-prvak-ima-odlicnu-placu-1374005 [printLink] => /kultura/kazaliste/kako-je-splitski-hnk-ostao-bez-umjetnika-sa-statusom-nacionalnog-prvaka-nije-samo-do-statusa-prvak-ima-odlicnu-placu-1374005?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691032 [name] => Splitski teatar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-16 16:28:19 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-teatar [link] => /tag/splitski-teatar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 752590 [name] => Plaće u teatru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-20 17:31:57 [main_article_id] => 0 [alias] => place-u-teatru [link] => /tag/place-u-teatru ) [2] => stdClass Object ( [id] => 604756 [name] => Ivica ČIkeš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-27 18:17:18 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-cikes [link] => /tag/ivica-cikes ) [3] => stdClass Object ( [id] => 752591 [name] => Nacionalni prvak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-20 17:31:57 [main_article_id] => 0 [alias] => nacionalni-prvak [link] => /tag/nacionalni-prvak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVI DOBRI, ALI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je splitski HNK ostao bez umjetnika sa statusom nacionalnog prvaka. Nije samo do statusa, prvak ima odličnu plaću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/24398161.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matko Biljak [mainImageDesc] =>

Split, 260222- Baletna premijera Big Gatsby u HNK Split Snimio:Matko Biljak

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/24398161.jpg [title] =>

Split, 260222- Baletna premijera Big Gatsby u HNK Split Snimio:Matko Biljak

Matko Biljak ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/9580730.jpg [title] =>

Almira Osmanović (na fotografiji s jedne humanitarne revije) vodila je Balet u splitskom teatru, a imala je status nacionalne prvakinje

 

 

 

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26711714.jpg [title] =>

Prizor iz predstave ‘Tiha noć‘

Luka Gerlanc/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/14891188.jpg [title] =>

Ivica Čikeš odlazi u zagrebački teatar

 

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26575592.jpg [title] =>

Irina Čaban Bilandžić - već pet godina postoji prijedlog da se balerini dodijeli status nacionalne prvakinje, ali...
 

Vlado Kos/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

HNK Split, nacionalna kazališna kuća, od početka travnja u svojim redovima neće više imati ni jednog nacionalnog prvaka. Bas Ivica Čikeš, nacionalni prvak, sporazumno je raskinuo ugovor o radu i seli se u HNK Zagreb, a sa sobom, dakako, osim divnoga glasa i renomea, "odnosi" i svoju titulu.

Pridružit će se tamo u opernom ansamblu dvama nacionalnim prvacima, Lucianu Batiniću i Dubravki Šeparović Mušović, a u dramskom ih ima i više: to su Goran Grgić, Alma Prica, Nina Violić i Ksenija Marinković. Baletni nacionalni prvak u Zagrebu je Tomislav Petranović. S Čikešom bit će ih osam.

Status nacionalnog prvaka ili prvakinje, najviši umjetnički teatarski "čin", koji je i najbolje plaćen, može se ostvariti samo u nacionalnoj kazališnoj kući i u ansamblu "Lado".

Taj status uveden je početkom dvijetisućitih. U Splitu su prvi nacionalni prvaci bili glumci Zoja Odak i Josip Genda, danas, nažalost, oboje pokojni. Potom su se istim statusom ovjenčali glumica Ksenija Prohaska i operni pjevač Čikeš. Nacionalna prvakinja baleta Almira Osmanović također je radila u splitskom teatru, ali kao ravnateljica Baleta. Ksenija Prohaska danas je u mirovini, a Čikeš odlazi.

Odluka je na ministru

Kako u Zakonu o kazalištima stoji, status nacionalnog prvaka dodjeljuje ministar nadležan za kulturu na prijedlog stručnog povjerenstva koje se osniva pri ministarstvu nadležnom za kulturu.

I još: "Dodatak na plaću nacionalnog prvaka osigurava osnivač javnog kazališta odnosno javne kazališne družine te Ansambla Lado ako je to utvrđeno općim aktom kazališta odnosno kazališne družine te Ansambla Lado."

---

image

Almira Osmanović (na fotografiji s jedne humanitarne revije) vodila je Balet u splitskom teatru, a imala je status nacionalne prvakinje

 

 

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Međutim, stručno povjerenstvo pri Ministarstvu također mora dobiti prijedlog za određenog umjetnika: u pravilu ga upućuje intendat kazališta u kojem umjetnik djeluje, ali prijedlog može dati i intendant neke druge kuće u kojoj je taj plesač, pjevač ili glumac ostvario značajne uloge. Premda umjetnost nije mjerljiva metrom, u zakonu stoji i to da treba biti osobito istaknuti kazališni umjetnik. To po prilici znači da se status ne dobiva baš u ranoj mladosti. Dakle, treba tumačiti velik broj uloga (mahom glavnih ili velikih) u različitim žanrovima, dobiti nagrade i priznanja.

Povjerenstvo pri Ministarstvu, čini se, ne sastaje se baš često. Možda dvaput godišnje. Neki prijedlozi već godinama čekaju na njihovo zeleno svjetlo, a nisu ni dužni očitovati se. Kako doznajemo, već pet godina u nekoj ladici stoji splitski prijedlog za Irinu Čaban Bilandžić, prvakinju splitskog Baleta i suprugu aktualnog intendanta Vicka Bilandžića.

Noviji prijedlozi za glumce Nikolu Ivoševića i Trpimira Jurkića također su na čekanju. Sadašnji intendant, dakle, može samo predlagati nove osobe, a zaprimljene prijave koje su poslali njegovi prethodnici možda budu uvažene, a možda i ne budu. HNK Zagreb ima, dakle, najveći broj nacionalnih prvaka. Osijek ima dramsku nacionalnu prvakinju Sandru Lončarić.

Splitski prvak ima manje od zagrebačkog

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci ima nacionalnu dramsku prvakinju Oliveru Baljak, u Operi taj status ima Kristina Kolar, sopranistica, HNK u Varaždinu ima Ljubomira Kerekeša. Možda nam je netko promaknuo zbog mirovine ili prelaska u drugi ansambl, ali činjenica je – od pet nacionalnih kazališnih kuća u Hrvatskoj, Split nema ni jednog nacionalnog prvaka ili prvakinju.

Taj je status toliko atraktivan i ugledan da neke kuće rado spominju i umirovljene prvake kao svoje stalne suradnike. Uostalom, mnogi od njih nastave još koju godinu glumiti u tekućim, pa i u novim predstavama.

---

image

Ivica Čikeš odlazi u zagrebački teatar

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Status je za umjetnike poželjan i zbog ugleda i zbog primanja. Nacionalni prvaci imaju visoke plaće, ali nisu izjednačene na razini države. Splitski prvak ili prvakinja zaradit će manje od zagrebačkog.

Svojedobno je oko toga pitanja bilo i sporova, a razlog je taj da Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ima status središnjeg nacionalnog kazališta, čiji su suosnivači Republika Hrvatska s udjelom od 51 posto i Grad Zagreb s udjelom od 49 posto. Stoga su i koeficijenti viši.

Budući da su plaće zaposlenih u splitskim ustanovama u kulturi javne i svakome dostupne na uvid – da ne bi bilo da nekome virimo u takujin – osnovica za izračun plaće iznosi 716,74 eura.

Nacionalni prvak u Splitu sada ima koeficijent 3,479, ali već za nekoliko mjeseci, točnije od 1. srpnja, imat će i veći: 3,758. Osnovna plaća bit će tada oko 2700 eura, što je, po prilici, ministarska ili zastupnička plaća.

Međutim, ima tu i raznih dodataka: za neprekinuti staž kod istog poslodavca, akademski stupanj, prijevoz, noćni rad, rad u smjenama (obično kad su dvije probe dnevno) i rad nedjeljom, te božićnice, regresi i jubilarne nagrade.

Usporedbe radi, koeficijent prvaka drame, prvaka baleta, šefa dirigenta, solista opere i koncert-majstora sada je 2,764, a od srpnja će biti 2,985. S plaćama nacionalnih prvaka usporedive su plaće sveučilišnih profesora, pilota, cloud inženjera, IT arhitekata, vrhunskih kuhara te nekih direktora i menadžera – a mnogi od njih zaradit će i puno više. Plaće nekih sportaša nema smisla ni spominjati, premda je posao i napor donekle sličan poslu plesnog umjetnika.

Može i odbiti ulogu

U nekim kazalištima zna doći do nezadovoljstva kad umjetnik visokog statusa ostvaruje malo nastupa. Niže rangirani kolege – u pravilu oni mlađi – znaju se uništiti od posla i prelaziti iz predstave u predstavu za znatno manju plaću.

Ujedno, valja uzeti u obzir to da se za glavnoga kuhara u hotelu podrazumijeva da kuha, a od pilota da upravlja avionom – i to redovito. U umjetničkim poslovima zna se dogoditi da takav angažman izostane. Recimo, ako su u sezoni dvije ili tri operne premijere, visokorangirani umjetnik može nastupati samo u jednoj – bilo zato što u nekoj operi nema uloge za njegov glas bilo zato što je dirigent ili ravnatelj ansambla izabrao nekoga drugoga.

Ili je, pak, uloga napisana za njegov glas neznatna pa se povjeri mlađem umjetniku ili studentu koji tek gradi karijeru. Konačno, umjetnik može ulogu i odbiti – ne prečesto, ali može.

---

image

Irina Čaban Bilandžić - već pet godina postoji prijedlog da se balerini dodijeli status nacionalne prvakinje, ali...
 

Vlado Kos/Cropix
---

Po takvoj računici zna ispasti da su prvak ili prvakinja za lijepu plaću spremili jednu ulogu. I stupili na scenu pet, deset ili petnaest puta. Dakako, tko tako računa, zaboravlja na učenje uloge, probe, reprize starih naslova ili koncerte te na usavršavanja.

Mnogi solisti tijekom čitave karijere rade s mentorima – čak i na ulozi koju su otpjevali desetke puta. Neki od njih, ako mentor ne živi u njihovu gradu, znaju sjesti na avion i dogovoriti konzultaciju oko nekog djelića partiture koji ih muči – i zato jesu izvrsni.

Neki glumci stižu, pak, raditi u matičnoj kući, gostovati u drugima i snimati serije i filmove. A ima i takvih koji veći dio vremena rade samo usputne poslove – redatelji koji su angažirani u sezoni nisu za njih pronašli ulogu pa nisu ni nastupali. No, plaća ide. Nekima ova situacija odgovara, a kod drugih se razvije frustracija – kazalište je vrlo specifično mjesto.

---

image

Prizor iz predstave ‘Tiha noć‘

Luka Gerlanc/Cropix
---

Vratimo se, međutim, statusima nacionalnih prvaka. Ti statusi svakako znače izvrsnost, vrhunsku kvalitetu. Ipak, kad se taj status ustanovljavao, bilo je i nekih koji su držali da nije potreban i da je dovoljno biti prvak drame ili primabalerina.

Spominjale su se usporedbe sa Sovjetskim Savezom, gdje sličan status postoji više od stoljeća, a obuhvaća i fotografe, redatelje, televizijske djelatnike, pop-pjevače i mnoge druge. Nekada je taj "čin" jamčio bolje liječenje i mirovinu, a u prvom redu ugled i dobre angažmane. Bilo je nepisano pravilo da se ne može postati narodni umjetnik prije četrdesete, osim u slučaju baletnih plesača.

Tko će umjesto Čikeša?

Taj status i danas postoji u Rusiji, narodnih umjetnika ima popriličan broj, kriteriji nisu tako oštri kao nekada, a dodaci na plaću su mali – uglavnom ostaje počast, a neki i nju odbijaju. Još malo usporedbi – u nekim europskim opernim kućama koje imaju stalne ansamble u prvom redu se cijeni staž i odanost kući, a time se i nagrađuje. Tako se zna dogoditi da višegodišnji zborist ima veću plaću od mladog solista bez obzira na status i koeficijent.

Što se tiče Čikeša, kojega publika obožava i koji je bio svojevrsni brend HNK-a Split – tko zna kad ćemo ga ovdje ponovno slušati.

Čikeš je navršio šezdesetu, a glas mu je u punoj snazi i zrelosti. Njegovim odlaskom operni ansambl znatno osiromašuje. Ansambl trenutno ima samo četiri solista, mlađe ljude, i jednog stalnog suradnika, a tenora nema uopće.

Znatno je bolja situacija u dramskom ansamblu, gdje sigurno ima nekoliko dramskih prvaka koji su tijekom višedesetljetnog rada zaslužili titulu nacionalnog. U Baletu je, već smo spomenuli, Irina Čaban Bilandžić predložena prije pet godina.

Ne radi se o tome da se reda radi imenuje i u Splitu nekoliko nacionalnih prvaka, nego da se honorira njihov doprinos umjetnosti i da se naš teatar ne zanemaruje. A plaće? Zbog tih nekoliko većih plaća neće ni jedan proračun propasti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matko Biljak Ante Čizmić/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vlado Kos/Cropix
Matko Biljak

Split, 260222- Baletna premijera Big Gatsby u HNK Split Snimio:Matko Biljak

Ante Čizmić/Cropix

Almira Osmanović (na fotografiji s jedne humanitarne revije) vodila je Balet u splitskom teatru, a imala je status nacionalne prvakinje

 

 

 

Luka Gerlanc/Cropix

Prizor iz predstave ‘Tiha noć‘

Ante Čizmić/Cropix

Ivica Čikeš odlazi u zagrebački teatar

 

Vlado Kos/Cropix

Irina Čaban Bilandžić - već pet godina postoji prijedlog da se balerini dodijeli status nacionalne prvakinje, ali...
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/kako-je-splitski-hnk-ostao-bez-umjetnika-sa-statusom-nacionalnog-prvaka-nije-samo-do-statusa-prvak-ima-odlicnu-placu-1374005 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=72bc4a3b7acd53e0b6676005fbcc25d56b70b783 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+splitski+HNK+ostao+bez+umjetnika+sa+statusom+nacionalnog+prvaka.+Nije+samo+do+statusa%2C+prvak+ima+odli%C4%8Dnu+pla%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fkako-je-splitski-hnk-ostao-bez-umjetnika-sa-statusom-nacionalnog-prvaka-nije-samo-do-statusa-prvak-ima-odlicnu-placu-1374005 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fkako-je-splitski-hnk-ostao-bez-umjetnika-sa-statusom-nacionalnog-prvaka-nije-samo-do-statusa-prvak-ima-odlicnu-placu-1374005 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVI DOBRI, ALI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
KazališteSVI DOBRI, ALI...

Kako je splitski HNK ostao bez umjetnika sa statusom nacionalnog prvaka. Nije samo do statusa, prvak ima odličnu plaću

Piše Jasmina Parić
20. ožujka 2024. - 17:31

HNK Split, nacionalna kazališna kuća, od početka travnja u svojim redovima neće više imati ni jednog nacionalnog prvaka. Bas Ivica Čikeš, nacionalni prvak, sporazumno je raskinuo ugovor o radu i seli se u HNK Zagreb, a sa sobom, dakako, osim divnoga glasa i renomea, "odnosi" i svoju titulu.

Pridružit će se tamo u opernom ansamblu dvama nacionalnim prvacima, Lucianu Batiniću i Dubravki Šeparović Mušović, a u dramskom ih ima i više: to su Goran Grgić, Alma Prica, Nina Violić i Ksenija Marinković. Baletni nacionalni prvak u Zagrebu je Tomislav Petranović. S Čikešom bit će ih osam.

Status nacionalnog prvaka ili prvakinje, najviši umjetnički teatarski "čin", koji je i najbolje plaćen, može se ostvariti samo u nacionalnoj kazališnoj kući i u ansamblu "Lado".

Taj sta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:29