stdClass Object ( [id] => 1264507 [title] => Cili je Split na nogama, ko će zaminit Roka, a ko Luiđa, pa Belinu... Redatelj Golovko: Nije mala trema, nego velika! [alias] => cili-je-split-na-nogama-ko-ce-zaminit-roka-a-ko-luida-pa-belinu-redatelj-golovko-nije-mala-trema-nego-velika [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cijeli je kazališni Split na nogama. Čim se dočulo da se u Hrvatskom narodnom kazalištu sprema predstava prema kultnom djelu Miljenka Smoje ‘Kronika o našemu Malome mistu’ u povodu stote godišnjice piščeva rođenja počele su ekspertize. Ko će glumit, kako će to bit, šta ovi mladi znaju, oće li bit smišno. Ko će zaminit Roka, a ko Luiđa, pa Belinu, ko će više dat onakvih glumaca, ni pasi nisu pametni ka šta su bili...

Nije lako u Splitu izvesti ovakvu predstavu, posebno epizodu o božićnoj noći, kad je don Karmelo prisika kabele Partiji... Ma znate već sve.

Nije dakle jednostavno raditi nešto novo s nečim što svi znaju napamet, što je nekoć odigrala plejada sjajnih glumaca, prizore koji su svima u očima. Pa još ‘Malo misto’. Pokora.

Redatelj predstave je Goran Golovko, ima on utakmica u nogama, još je rano da se sve otkrije, pa ispitujemo u rukavicama, koliko se može. Kaže kako probe samo što nisu počele, a on se osjeća ovako:

- Nije mala trema, nego velika, ali još ne osjećam pritisak, ne zaustavljaju me po ulici, valjda se nije dovoljno pročulo ili ja manje izlazim. Ne, nije jednostavno u kazalište prenijeti nešto što je dio kolektivne memorije, ali kazališna publika zna kako je teatar sasvim drugi medij od televizije i filma, ima svoje zakonitosti i uzuse, svoj proces i nipošto ne treba očekivati ‘fotokopiju’ onoga što smo stotinu puta vidjeli. To ne bi imalo smisla. Volim kazalište koje se poigrava s našom percepcijom.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Ozračje ‘snovitosti’

Novinar i pisac Ivica Ivanišević napisao je dramatizaciju burne ‘Tihe noći’ iz ‘Maloga mista’, možemo li malo virnuti u koncept?

- Ivica je vrlo vješt pisac i njegov dramski tekst odlično korespondira sa Smojinom novelom, s tim da je djelomično ‘iskočio’ iz zadanog predloška i stvorio novi, originalno, drugačije djelo. Premda se vjerno pridržava Smojina književnog izvornika, uvođenje nove dramaturške linije upravo je ono što treba kazalištu kad s postavlja djelo koje u nekom drugom mediju, primjerice televizijskom, za rezultat daje sasvim drugi dojam. Mislim kako ćemo u predstavi postići ozračje ‘snovitosti’ ili da upotrijebim drugu riječ, nadrelnosti. Ivanišević je Smojin svijet odjenuo u koprenu iluzija i kazališne čarolije, što je dobar put.

Bilo je pitanje hoće li predstava stići ‘uhvatiti’ Smojinu godinu?

- Odluka Gradskog vijeća o proglašenju Smojine godine je hvale vrijedna jer je bilo krajnje vrijeme da se Split oduži čovjeku koji je oslikao njegov identitet. Kako sada stvari stoje probe startaju početkom ožujka i u svibnju bi bila premijera. Za sada mogu kazati kako scenografiju radi Marin Gozze, glazbu sklada Nela Bujas Luketić i svako malo mi šalje snimke, Mladan Radovniković je kostimograf, Marina Vujčić je dramaturginja...

Glumački postav?

- Imam ga u glavi ali dajte mi još koji dan pa ćemo objaviti. Opće poznata tv-serija okupila je znajačajna lica tadašnjeg glumišta, velike osobnosti koji su s velikim šarmom utjelovili likove iz ‘Maloga mista’. Ali treba znati kako su ti glumci većinom bili izvorni govornici čakavice koja je u našem svijetu gotovo izmurla, bili su suvremenici doba kojim se Smoje bavio u knjizi - od sredine tridesetih do kasnih šezdesetih - svjedočili su događajima koje je opisivao. Dakle bili su ljudi iz vremena. Bilo bi nepravedno očekivati od današnjih generacija - u ovom kontekstu joj čak i ja mogu pripadati - da iz životnog iskustva može crpiti inspiraciju. Dakle, trebat će učiti. Uvjeren sam kako splitski HNK ima dovoljno dobar ansambl da može ‘Malo misto’ izvesti kako treba.

‘Optimizam sjećanja’

Nostalgija je u tom smislu gadna stvar.

- Vrijeme se ne da zaustaviti, a još manje vratiti. Ipak svi smo skloni na svoju mladost gledati s nostalgijom, iz jednostavnog razloga: bili smo mladi, puno toga nije nam smetalo i živjeli smo za neku svoju sanjanu budućnost. Netko je to nazvao ‘optimizam sjećanja’. A sve je drugačije nego prije pedeset godina kad se pisalo ‘Malo misto’, senzibilitet, doživljaj vremena je drugačiji, ma sve je drugačije a ponajviše mi. Zato ne treba ‘betonirati’ sjećanja, nego težiti novoj interpretaciji, kakva odgovara generaciji živih. To je uostalom i filozofija teatra. Mislim da se upravo to može i mora primijeniti na ovo djelo, koje spada u amblematska.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Nema puno takvih djela?

- Nema, gotovo da ih sve možemo i napamet nabrojiti. U kolonu s ‘Kronikom o našem Malom mistu’ stajali bi Tijardovićev ‘Splitski akvarel’ i ‘Mala Floramye’, ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’ Ive Brešana, ‘Ero s onoga svijeta’ Jakova Gotovca, pa i ‘Bljesak zlatnog zuba’ Mate Matišića. Imam osjećaj da je u stvaranju tih djela na autore spuštena ‘energija odozgor’ i taj prosvjetljujući trenutak plodnosno su iskoristili stvorivši nešto što je obilježilo generacije, ali i zamišljenu sliku našeg ambijenta.

Imate iskustva s dijalektalnim djelima, postavljali ste Marka Uvodića, Ivka Kovačića...

- I to više puta. Prva mi je bila Begovićeva ’Amerikanska jahta u splitskoj luci’. Uvijek vam je tu, uz sve ostalo, najvidljiviji problem jezika, izgovora. Malo je izvornih govornika čakavice, lektori nam tu pomažu koliko mogu, ali muziku jezika treba pronaći u glavi. Većina glumaca iz tv-serije o kojoj govorimo živjela je u vrijeme kad je taj dijalekt bio itekako živ. Vještije uho opazit će razlike u govoru Borisa Dvornika, nekih otočana ili Karla Bulića koji je rabio pretjerano puno talijanizama, jer je rođen u Trstu i to mu nije bio problem, iako je Smoju na snimanjima to nerviralo jer nije tako napisao tekst. Ljudima se na koncu to svidjelo i Luigi je postao popularan i zbog govora.

Na koncu Split nikad nije imao ujednačni ulični govor, iste riječi različito su naglašavali i izgovarali težaci, ribari, gradska gospoda... Netko s više talijanizama netko s manje. Iznendili biste se, kad smo radili ‘Smij i suze starega Splita’ otkrio sam kako je Ivko Kovačić pisao ‘njizi’, a taj bi izraz vrlo lako svrstali u leksik Dalmatinske zagore. No u vrijeme njegove mladosti, prije stotinjak godina, očito je bio legitiman među ‘fetivima’. Kad sam radio ‘Libar Marka Uvodića’ govorili su mi da se ne kaže ‘zajubjen’ nego ‘inamoran’, ali Uvodić piše baš tako – zajubjen. Kod Tijardovićeve ‘Floramye’ neki su se ljutili što se govori ‘mama’ a ne ‘mater’, no Tijardović je stavio baš ‘mama’. Prema tome, ni autori iz tog vremena nisu bili puristi kad je o dijalektu riječ.

Zagrebačka predstava

Za Smoju se smatra da je ‘izmislio’ jezik na kojem je pisao, u istom tekstu primjerice našlo se i ‘ča’ i ‘šta’?

- Čini se da je pisao na jeziku u kojem se osjećao komodno i koji je savršeno odgovarao njegovu stilu, što su uostalom čitatelji obožavali. Moguće je da su autori i svjesno odstupali od isključive čakavice kako bi olakšali čitanje onima koji nisu bili izvorni govornici čakavskog. Ne smijemo se okupirati ti dilemama jer ih nikad nećemo riješiti.

Vaša predstava bit će najavljena istog dana kad i zagrebačka: Komedija postavlja ‘Velo misto’, jeste li doznali u kojem smjeru su oni krenuli?

Ne znam baš ništa, no s obzirom na lijepi broj dalmatinskih glumaca koji žive u Zagrebu vjerujem da će i to biti zanimljivo.

Na Smoji se u Splitu ne smijete ‘poskliznuti’!

- Tu prijetnju moram povezati s bitnom činjenicom da živimo u gradu koji ima vrhunskih ‘eksperata’ sa svih područja: politike, nogometa, glazbe, likovnosti, pa tako i kazališta. Splitski ‘eksperti’ su vrlo glasni i otvoreni, a na svakom su koraku. Smoje je u takvom moru maestralno plivao načinivši i od te karakteristike fresku životnih priča i sudbina dalmatinskog čovjeka, sa svih gledišta - od duhovitosti do dobrohotnosti i okrutnosti. Kako bi drugačije i moglo biti, stoga s radošću i uzbuđenjem - prihvaćam izazov!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ’Prijetnju’ da se na Smoji ne smijem ‘poskliznuti’ moram povezati s bitnom činjenicom da živimo u gradu punom ‘eksperata’ sa svih područja. Smoje je u takvom moru maestralno plivao načinivši i od te karakteristike fresku životnih priča i sudbina dalmatinskog čovjeka. Stoga s radošću i uzbuđenjem prihvaćam izazov! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => malo misto u teatru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ’Prijetnju’ da se na Smoji ne smijem ‘poskliznuti’ moram povezati s bitnom činjenicom da živimo u gradu punom ‘eksperata’ sa svih područja. Smoje je u takvom moru maestralno plivao načinivši i od te karakteristike fresku životnih priča i sudbina dalmatinskog čovjeka. Stoga s radošću i uzbuđenjem prihvaćam izazov! malo misto u teatru 2 0 7682 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-08 14:14:26 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-13 18:20:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-13 18:20:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 92 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => ’Prijetnju’ da se na Smoji ne smijem ‘poskliznuti’ moram povezati s bitnom činjenicom da živimo u gradu punom ‘eksperata’ sa svih područja. Smoje je u takvom moru maestralno plivao načinivši i od te karakteristike fresku životnih priča i sudbina dalmatinskog čovjeka. Stoga s radošću i uzbuđenjem prihvaćam izazov! [metadata] => robots= author= title=Cili je Split na nogama, ko će zaminit Roka, a ko Luiđa, pa Belinu... Redatelj Golovko: Nije mala trema, nego velika! [metakey] => malo misto, miljenko smoje, Goran Golovko [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24272376.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24272957.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24272381.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24272377.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24278727.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24278725.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24278724.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24278723.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24278722.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","\u017darko Ti\u010dinovi\u0107","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Gordana Zerdun\/","Gordana Zerdun\/","Gordana Zerdun\/","Gordana Zerdun\/","Gordana Zerdun\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1253","hd_24272376_1920.jpg":"1920x1080","k_24272376_1280.jpg":"1280x1280","k_24272376_1024.jpg":"1024x1024","k_24272376_640.jpg":"640x640","k_24272376_480.jpg":"480x480","k_24272376_340.jpg":"340x340","k_24272376_220.jpg":"220x220","o_24272376_1280.jpg":"1280x835","o_24272376_1024.jpg":"1024x668","o_24272376_640.jpg":"640x417","o_24272376_480.jpg":"480x313","o_24272376_340.jpg":"340x221","o_24272376_220.jpg":"220x143","h_24272376_1280.jpg":"1280x854","h_24272376_1024.jpg":"1024x683","h_24272376_640.jpg":"640x427","h_24272376_480.jpg":"480x320","h_24272376_340.jpg":"340x227","h_24272376_220.jpg":"220x147","pp_24272376_1280.jpg":"1280x1628","pp_24272376_1024.jpg":"1024x1303","pp_24272376_640.jpg":"640x814","pp_24272376_480.jpg":"480x611","pp_24272376_340.jpg":"340x432","pp_24272376_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1063x373","hd_24272957_1920.jpg":"1920x1080","k_24272957_1280.jpg":"1280x1280","k_24272957_1024.jpg":"1024x1024","k_24272957_640.jpg":"640x640","k_24272957_480.jpg":"480x480","k_24272957_340.jpg":"340x340","k_24272957_220.jpg":"220x220","o_24272957_1280.jpg":"1280x449","o_24272957_1024.jpg":"1024x359","o_24272957_640.jpg":"640x224","o_24272957_480.jpg":"480x168","o_24272957_340.jpg":"340x119","o_24272957_220.jpg":"220x77","h_24272957_1280.jpg":"1280x854","h_24272957_1024.jpg":"1024x683","h_24272957_640.jpg":"640x427","h_24272957_480.jpg":"480x320","h_24272957_340.jpg":"340x227","h_24272957_220.jpg":"220x147","pp_24272957_1280.jpg":"1280x1628","pp_24272957_1024.jpg":"1024x1303","pp_24272957_640.jpg":"640x814","pp_24272957_480.jpg":"480x611","pp_24272957_340.jpg":"340x432","pp_24272957_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3027","hd_24272381_1920.jpg":"1920x1080","k_24272381_1280.jpg":"1280x1280","k_24272381_1024.jpg":"1024x1024","k_24272381_640.jpg":"640x640","k_24272381_480.jpg":"480x480","k_24272381_340.jpg":"340x340","k_24272381_220.jpg":"220x220","o_24272381_1280.jpg":"1280x2018","o_24272381_1024.jpg":"1024x1614","o_24272381_640.jpg":"640x1009","o_24272381_480.jpg":"480x756","o_24272381_340.jpg":"340x536","o_24272381_220.jpg":"220x346","h_24272381_1280.jpg":"1280x854","h_24272381_1024.jpg":"1024x683","h_24272381_640.jpg":"640x427","h_24272381_480.jpg":"480x320","h_24272381_340.jpg":"340x227","h_24272381_220.jpg":"220x147","pp_24272381_1280.jpg":"1280x1628","pp_24272381_1024.jpg":"1024x1303","pp_24272381_640.jpg":"640x814","pp_24272381_480.jpg":"480x611","pp_24272381_340.jpg":"340x432","pp_24272381_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2720","hd_24272377_1920.jpg":"1920x1080","k_24272377_1280.jpg":"1280x1280","k_24272377_1024.jpg":"1024x1024","k_24272377_640.jpg":"640x640","k_24272377_480.jpg":"480x480","k_24272377_340.jpg":"340x340","k_24272377_220.jpg":"220x220","o_24272377_1280.jpg":"1280x1813","o_24272377_1024.jpg":"1024x1450","o_24272377_640.jpg":"640x906","o_24272377_480.jpg":"480x680","o_24272377_340.jpg":"340x481","o_24272377_220.jpg":"220x311","h_24272377_1280.jpg":"1280x854","h_24272377_1024.jpg":"1024x683","h_24272377_640.jpg":"640x427","h_24272377_480.jpg":"480x320","h_24272377_340.jpg":"340x227","h_24272377_220.jpg":"220x147","pp_24272377_1280.jpg":"1280x1628","pp_24272377_1024.jpg":"1024x1303","pp_24272377_640.jpg":"640x814","pp_24272377_480.jpg":"480x611","pp_24272377_340.jpg":"340x432","pp_24272377_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1180x907","hd_24278727_1920.jpg":"1920x1080","k_24278727_1280.jpg":"1280x1280","k_24278727_1024.jpg":"1024x1024","k_24278727_640.jpg":"640x640","k_24278727_480.jpg":"480x480","k_24278727_340.jpg":"340x340","k_24278727_220.jpg":"220x220","o_24278727_1280.jpg":"1280x983","o_24278727_1024.jpg":"1024x787","o_24278727_640.jpg":"640x491","o_24278727_480.jpg":"480x368","o_24278727_340.jpg":"340x261","o_24278727_220.jpg":"220x169","h_24278727_1280.jpg":"1280x854","h_24278727_1024.jpg":"1024x683","h_24278727_640.jpg":"640x427","h_24278727_480.jpg":"480x320","h_24278727_340.jpg":"340x227","h_24278727_220.jpg":"220x147","pp_24278727_1280.jpg":"1280x1628","pp_24278727_1024.jpg":"1024x1303","pp_24278727_640.jpg":"640x814","pp_24278727_480.jpg":"480x611","pp_24278727_340.jpg":"340x432","pp_24278727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1157x819","hd_24278725_1920.jpg":"1920x1080","k_24278725_1280.jpg":"1280x1280","k_24278725_1024.jpg":"1024x1024","k_24278725_640.jpg":"640x640","k_24278725_480.jpg":"480x480","k_24278725_340.jpg":"340x340","k_24278725_220.jpg":"220x220","o_24278725_1280.jpg":"1280x906","o_24278725_1024.jpg":"1024x724","o_24278725_640.jpg":"640x453","o_24278725_480.jpg":"480x339","o_24278725_340.jpg":"340x240","o_24278725_220.jpg":"220x155","h_24278725_1280.jpg":"1280x854","h_24278725_1024.jpg":"1024x683","h_24278725_640.jpg":"640x427","h_24278725_480.jpg":"480x320","h_24278725_340.jpg":"340x227","h_24278725_220.jpg":"220x147","pp_24278725_1280.jpg":"1280x1628","pp_24278725_1024.jpg":"1024x1303","pp_24278725_640.jpg":"640x814","pp_24278725_480.jpg":"480x611","pp_24278725_340.jpg":"340x432","pp_24278725_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1162x814","hd_24278724_1920.jpg":"1920x1080","k_24278724_1280.jpg":"1280x1280","k_24278724_1024.jpg":"1024x1024","k_24278724_640.jpg":"640x640","k_24278724_480.jpg":"480x480","k_24278724_340.jpg":"340x340","k_24278724_220.jpg":"220x220","o_24278724_1280.jpg":"1280x896","o_24278724_1024.jpg":"1024x717","o_24278724_640.jpg":"640x448","o_24278724_480.jpg":"480x336","o_24278724_340.jpg":"340x238","o_24278724_220.jpg":"220x154","h_24278724_1280.jpg":"1280x854","h_24278724_1024.jpg":"1024x683","h_24278724_640.jpg":"640x427","h_24278724_480.jpg":"480x320","h_24278724_340.jpg":"340x227","h_24278724_220.jpg":"220x147","pp_24278724_1280.jpg":"1280x1628","pp_24278724_1024.jpg":"1024x1303","pp_24278724_640.jpg":"640x814","pp_24278724_480.jpg":"480x611","pp_24278724_340.jpg":"340x432","pp_24278724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1159x815","hd_24278723_1920.jpg":"1920x1080","k_24278723_1280.jpg":"1280x1280","k_24278723_1024.jpg":"1024x1024","k_24278723_640.jpg":"640x640","k_24278723_480.jpg":"480x480","k_24278723_340.jpg":"340x340","k_24278723_220.jpg":"220x220","o_24278723_1280.jpg":"1280x900","o_24278723_1024.jpg":"1024x720","o_24278723_640.jpg":"640x450","o_24278723_480.jpg":"480x337","o_24278723_340.jpg":"340x239","o_24278723_220.jpg":"220x154","h_24278723_1280.jpg":"1280x854","h_24278723_1024.jpg":"1024x683","h_24278723_640.jpg":"640x427","h_24278723_480.jpg":"480x320","h_24278723_340.jpg":"340x227","h_24278723_220.jpg":"220x147","pp_24278723_1280.jpg":"1280x1628","pp_24278723_1024.jpg":"1024x1303","pp_24278723_640.jpg":"640x814","pp_24278723_480.jpg":"480x611","pp_24278723_340.jpg":"340x432","pp_24278723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1163x817","hd_24278722_1920.jpg":"1920x1080","k_24278722_1280.jpg":"1280x1280","k_24278722_1024.jpg":"1024x1024","k_24278722_640.jpg":"640x640","k_24278722_480.jpg":"480x480","k_24278722_340.jpg":"340x340","k_24278722_220.jpg":"220x220","o_24278722_1280.jpg":"1280x899","o_24278722_1024.jpg":"1024x719","o_24278722_640.jpg":"640x449","o_24278722_480.jpg":"480x337","o_24278722_340.jpg":"340x238","o_24278722_220.jpg":"220x154","h_24278722_1280.jpg":"1280x854","h_24278722_1024.jpg":"1024x683","h_24278722_640.jpg":"640x427","h_24278722_480.jpg":"480x320","h_24278722_340.jpg":"340x227","h_24278722_220.jpg":"220x147","pp_24278722_1280.jpg":"1280x1628","pp_24278722_1024.jpg":"1024x1303","pp_24278722_640.jpg":"640x814","pp_24278722_480.jpg":"480x611","pp_24278722_340.jpg":"340x432","pp_24278722_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14885044 Threads: 5 Questions: 3139094927 Slow queries: 6996444 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234754067 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/cili-je-split-na-nogama-ko-ce-zaminit-roka-a-ko-luida-pa-belinu-redatelj-golovko-nije-mala-trema-nego-velika-1264507 [printLink] => /kultura/kazaliste/cili-je-split-na-nogama-ko-ce-zaminit-roka-a-ko-luida-pa-belinu-redatelj-golovko-nije-mala-trema-nego-velika-1264507?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 298264 [name] => malo misto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => malo-misto [link] => /tag/malo-misto ) [1] => stdClass Object ( [id] => 435499 [name] => miljenko smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenko-smoje [link] => /tag/miljenko-smoje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 244941 [name] => Goran Golovko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-golovko [link] => /tag/goran-golovko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ’Prijetnju’ da se na Smoji ne smijem ‘poskliznuti’ moram povezati s bitnom činjenicom da živimo u gradu punom ‘eksperata’ sa svih područja. Smoje je u takvom moru maestralno plivao načinivši i od te karakteristike fresku životnih priča i sudbina dalmatinskog čovjeka. Stoga s radošću i uzbuđenjem prihvaćam izazov! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => malo misto u teatru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Cili je Split na nogama, ko će zaminit Roka, a ko Luiđa, pa Belinu... Redatelj Golovko: Nije mala trema, nego velika! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24272376.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24272376.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24272957.jpg [title] => Žarko Tičinović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24272381.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24272377.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24278727.jpg [title] => Gordana Zerdun/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24278725.jpg [title] => Gordana Zerdun/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24278724.jpg [title] => Gordana Zerdun/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24278723.jpg [title] => Gordana Zerdun/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24278722.jpg [title] => Gordana Zerdun/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cijeli je kazališni Split na nogama. Čim se dočulo da se u Hrvatskom narodnom kazalištu sprema predstava prema kultnom djelu Miljenka Smoje ‘Kronika o našemu Malome mistu’ u povodu stote godišnjice piščeva rođenja počele su ekspertize. Ko će glumit, kako će to bit, šta ovi mladi znaju, oće li bit smišno. Ko će zaminit Roka, a ko Luiđa, pa Belinu, ko će više dat onakvih glumaca, ni pasi nisu pametni ka šta su bili...

Nije lako u Splitu izvesti ovakvu predstavu, posebno epizodu o božićnoj noći, kad je don Karmelo prisika kabele Partiji... Ma znate već sve.

Nije dakle jednostavno raditi nešto novo s nečim što svi znaju napamet, što je nekoć odigrala plejada sjajnih glumaca, prizore koji su svima u očima. Pa još ‘Malo misto’. Pokora.

Redatelj predstave je Goran Golovko, ima on utakmica u nogama, još je rano da se sve otkrije, pa ispitujemo u rukavicama, koliko se može. Kaže kako probe samo što nisu počele, a on se osjeća ovako:

- Nije mala trema, nego velika, ali još ne osjećam pritisak, ne zaustavljaju me po ulici, valjda se nije dovoljno pročulo ili ja manje izlazim. Ne, nije jednostavno u kazalište prenijeti nešto što je dio kolektivne memorije, ali kazališna publika zna kako je teatar sasvim drugi medij od televizije i filma, ima svoje zakonitosti i uzuse, svoj proces i nipošto ne treba očekivati ‘fotokopiju’ onoga što smo stotinu puta vidjeli. To ne bi imalo smisla. Volim kazalište koje se poigrava s našom percepcijom.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Ozračje ‘snovitosti’

Novinar i pisac Ivica Ivanišević napisao je dramatizaciju burne ‘Tihe noći’ iz ‘Maloga mista’, možemo li malo virnuti u koncept?

- Ivica je vrlo vješt pisac i njegov dramski tekst odlično korespondira sa Smojinom novelom, s tim da je djelomično ‘iskočio’ iz zadanog predloška i stvorio novi, originalno, drugačije djelo. Premda se vjerno pridržava Smojina književnog izvornika, uvođenje nove dramaturške linije upravo je ono što treba kazalištu kad s postavlja djelo koje u nekom drugom mediju, primjerice televizijskom, za rezultat daje sasvim drugi dojam. Mislim kako ćemo u predstavi postići ozračje ‘snovitosti’ ili da upotrijebim drugu riječ, nadrelnosti. Ivanišević je Smojin svijet odjenuo u koprenu iluzija i kazališne čarolije, što je dobar put.

Bilo je pitanje hoće li predstava stići ‘uhvatiti’ Smojinu godinu?

- Odluka Gradskog vijeća o proglašenju Smojine godine je hvale vrijedna jer je bilo krajnje vrijeme da se Split oduži čovjeku koji je oslikao njegov identitet. Kako sada stvari stoje probe startaju početkom ožujka i u svibnju bi bila premijera. Za sada mogu kazati kako scenografiju radi Marin Gozze, glazbu sklada Nela Bujas Luketić i svako malo mi šalje snimke, Mladan Radovniković je kostimograf, Marina Vujčić je dramaturginja...

Glumački postav?

- Imam ga u glavi ali dajte mi još koji dan pa ćemo objaviti. Opće poznata tv-serija okupila je znajačajna lica tadašnjeg glumišta, velike osobnosti koji su s velikim šarmom utjelovili likove iz ‘Maloga mista’. Ali treba znati kako su ti glumci većinom bili izvorni govornici čakavice koja je u našem svijetu gotovo izmurla, bili su suvremenici doba kojim se Smoje bavio u knjizi - od sredine tridesetih do kasnih šezdesetih - svjedočili su događajima koje je opisivao. Dakle bili su ljudi iz vremena. Bilo bi nepravedno očekivati od današnjih generacija - u ovom kontekstu joj čak i ja mogu pripadati - da iz životnog iskustva može crpiti inspiraciju. Dakle, trebat će učiti. Uvjeren sam kako splitski HNK ima dovoljno dobar ansambl da može ‘Malo misto’ izvesti kako treba.

‘Optimizam sjećanja’

Nostalgija je u tom smislu gadna stvar.

- Vrijeme se ne da zaustaviti, a još manje vratiti. Ipak svi smo skloni na svoju mladost gledati s nostalgijom, iz jednostavnog razloga: bili smo mladi, puno toga nije nam smetalo i živjeli smo za neku svoju sanjanu budućnost. Netko je to nazvao ‘optimizam sjećanja’. A sve je drugačije nego prije pedeset godina kad se pisalo ‘Malo misto’, senzibilitet, doživljaj vremena je drugačiji, ma sve je drugačije a ponajviše mi. Zato ne treba ‘betonirati’ sjećanja, nego težiti novoj interpretaciji, kakva odgovara generaciji živih. To je uostalom i filozofija teatra. Mislim da se upravo to može i mora primijeniti na ovo djelo, koje spada u amblematska.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Nema puno takvih djela?

- Nema, gotovo da ih sve možemo i napamet nabrojiti. U kolonu s ‘Kronikom o našem Malom mistu’ stajali bi Tijardovićev ‘Splitski akvarel’ i ‘Mala Floramye’, ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’ Ive Brešana, ‘Ero s onoga svijeta’ Jakova Gotovca, pa i ‘Bljesak zlatnog zuba’ Mate Matišića. Imam osjećaj da je u stvaranju tih djela na autore spuštena ‘energija odozgor’ i taj prosvjetljujući trenutak plodnosno su iskoristili stvorivši nešto što je obilježilo generacije, ali i zamišljenu sliku našeg ambijenta.

Imate iskustva s dijalektalnim djelima, postavljali ste Marka Uvodića, Ivka Kovačića...

- I to više puta. Prva mi je bila Begovićeva ’Amerikanska jahta u splitskoj luci’. Uvijek vam je tu, uz sve ostalo, najvidljiviji problem jezika, izgovora. Malo je izvornih govornika čakavice, lektori nam tu pomažu koliko mogu, ali muziku jezika treba pronaći u glavi. Većina glumaca iz tv-serije o kojoj govorimo živjela je u vrijeme kad je taj dijalekt bio itekako živ. Vještije uho opazit će razlike u govoru Borisa Dvornika, nekih otočana ili Karla Bulića koji je rabio pretjerano puno talijanizama, jer je rođen u Trstu i to mu nije bio problem, iako je Smoju na snimanjima to nerviralo jer nije tako napisao tekst. Ljudima se na koncu to svidjelo i Luigi je postao popularan i zbog govora.

Na koncu Split nikad nije imao ujednačni ulični govor, iste riječi različito su naglašavali i izgovarali težaci, ribari, gradska gospoda... Netko s više talijanizama netko s manje. Iznendili biste se, kad smo radili ‘Smij i suze starega Splita’ otkrio sam kako je Ivko Kovačić pisao ‘njizi’, a taj bi izraz vrlo lako svrstali u leksik Dalmatinske zagore. No u vrijeme njegove mladosti, prije stotinjak godina, očito je bio legitiman među ‘fetivima’. Kad sam radio ‘Libar Marka Uvodića’ govorili su mi da se ne kaže ‘zajubjen’ nego ‘inamoran’, ali Uvodić piše baš tako – zajubjen. Kod Tijardovićeve ‘Floramye’ neki su se ljutili što se govori ‘mama’ a ne ‘mater’, no Tijardović je stavio baš ‘mama’. Prema tome, ni autori iz tog vremena nisu bili puristi kad je o dijalektu riječ.

Zagrebačka predstava

Za Smoju se smatra da je ‘izmislio’ jezik na kojem je pisao, u istom tekstu primjerice našlo se i ‘ča’ i ‘šta’?

- Čini se da je pisao na jeziku u kojem se osjećao komodno i koji je savršeno odgovarao njegovu stilu, što su uostalom čitatelji obožavali. Moguće je da su autori i svjesno odstupali od isključive čakavice kako bi olakšali čitanje onima koji nisu bili izvorni govornici čakavskog. Ne smijemo se okupirati ti dilemama jer ih nikad nećemo riješiti.

Vaša predstava bit će najavljena istog dana kad i zagrebačka: Komedija postavlja ‘Velo misto’, jeste li doznali u kojem smjeru su oni krenuli?

Ne znam baš ništa, no s obzirom na lijepi broj dalmatinskih glumaca koji žive u Zagrebu vjerujem da će i to biti zanimljivo.

Na Smoji se u Splitu ne smijete ‘poskliznuti’!

- Tu prijetnju moram povezati s bitnom činjenicom da živimo u gradu koji ima vrhunskih ‘eksperata’ sa svih područja: politike, nogometa, glazbe, likovnosti, pa tako i kazališta. Splitski ‘eksperti’ su vrlo glasni i otvoreni, a na svakom su koraku. Smoje je u takvom moru maestralno plivao načinivši i od te karakteristike fresku životnih priča i sudbina dalmatinskog čovjeka, sa svih gledišta - od duhovitosti do dobrohotnosti i okrutnosti. Kako bi drugačije i moglo biti, stoga s radošću i uzbuđenjem - prihvaćam izazov!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Žarko Tičinović Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Gordana Zerdun/ Gordana Zerdun/ Gordana Zerdun/ Gordana Zerdun/ Gordana Zerdun/
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/cili-je-split-na-nogama-ko-ce-zaminit-roka-a-ko-luida-pa-belinu-redatelj-golovko-nije-mala-trema-nego-velika-1264507 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=09646ea260e3a7eb928516c85b0164cea5705dad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Cili+je+Split+na+nogama%2C+ko+%C4%87e+zaminit+Roka%2C+a+ko+Lui%C4%91a%2C+pa+Belinu...+Redatelj+Golovko%3A+Nije+mala+trema%2C+nego+velika%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fcili-je-split-na-nogama-ko-ce-zaminit-roka-a-ko-luida-pa-belinu-redatelj-golovko-nije-mala-trema-nego-velika-1264507 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fcili-je-split-na-nogama-ko-ce-zaminit-roka-a-ko-luida-pa-belinu-redatelj-golovko-nije-mala-trema-nego-velika-1264507 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ’Prijetnju’ da se na Smoji ne smijem ‘poskliznuti’ moram povezati s bitnom činjenicom da živimo u gradu punom ‘eksperata’ sa svih područja. Smoje je u takvom moru maestralno plivao načinivši i od te karakteristike fresku životnih priča i sudbina dalmatinskog čovjeka. Stoga s radošću i uzbuđenjem prihvaćam izazov! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => malo misto u teatru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Kazalištemalo misto u teatru

Cili je Split na nogama, ko će zaminit Roka, a ko Luiđa, pa Belinu... Redatelj Golovko: Nije mala trema, nego velika!

13. veljače 2023. - 19:20

Cijeli je kazališni Split na nogama. Čim se dočulo da se u Hrvatskom narodnom kazalištu sprema predstava prema kultnom djelu Miljenka Smoje ‘Kronika o našemu Malome mistu’ u povodu stote godišnjice piščeva rođenja počele su ekspertize. Ko će glumit, kako će to bit, šta ovi mladi znaju, oće li bit smišno. Ko će zaminit Roka, a ko Luiđa, pa Belinu, ko će više dat onakvih glumaca, ni pasi nisu pametni ka šta su bili...

Nije lako u Splitu izvesti ovakvu predstavu, posebno epizodu o božićnoj noći, kad je don Karmelo prisika kabele Partiji... Ma znate već sve.

Nije dakle jednostavno raditi nešto novo s nečim što svi znaju napamet, što je nekoć odigrala plejada sjajnih glumaca, prizore koji su svima u očima. Pa još ‘Malo misto’. Pokora.

Redatelj predstave je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:54