stdClass Object ( [id] => 133750 [title] => Jasen Mesić: Gospođo Osmanović, Vi ste šutjeli na političke odluke u Splitu [alias] => jasen-mesic-gospodo-osmanovic-vi-ste-sutjeli-na-politicke-odluke-u-splitu [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Poštovana gospođo Osmanović,

primio sam Vaše pismo koje ste mi uputili nakon mog nepotvrđivanja gospodina Duška Mucala za intendanta splitskog HNK. Odgovaram Vam s nekoliko dana odmaka jer nisam želio da se ovo pismo tumači kao osobni napad ili da se pretvori u medijsku polemiku. Ovaj tekst ima namjeru odgovoriti i na pisma gospodina Martinića i gospodina Čikeša, koja osobno nisam primio, već ih iščitavam iz dnevnog tiska.

Također se ne želim “pokrivati” dodatnim istupima državnih tajnika, ravnatelja uprava ili članova kulturnih vijeća Ministarstva kulture kako se razne reakcije ne bi pretvorile u zabavljanje javnosti. Moja odluka zasigurno nije politička, kako to Vi apostrofirate, jer su stručni razlozi u ovom slučaju više nego jasni.

Ona je zasnovana na stručnom mišljenju Vijeća za dramske umjetnosti Ministarstva kulture, kao i na zaključku Gradskog vijeća za kulturu Grada Splita, a utemeljena je na činjenicama koje su se mogle iščitati iz predloženog programa.

Također naglašavam da je donesena sukladno važećem Zakonu o kazalištima. Istina je da je u zadnje vrijeme u Splitu doneseno niz odluka koje bi se moglo nazvati političkima, a tada ste, gospođo Osmanović, Vi šutjeli.

Šutjeli ste kada je smijenjeno Kazališno vijeće. Šutjeli ste i prigodom postavljanja novog ravnatelja u Galeriji umjetnina Split. Šutjeli ste u nizu drugih situacija koje su relevantne za kulturni život grada Splita. Uvjeren sam da to nije bilo zbog Vaše nekompetencije, nego isključivo zbog očuvanja vlastitih interesa.

Čudna politizacija

Možda biste bolje razumjeli, gospođo Osmanović, kada bi baletni program u Vašem izboru bio naprasno skinut s repertoara, možda biste onda reagirali jer bi bio direktno dotaknut Vaš interes, što u ostalim prilikama niste učinili.

Očekivao sam da će se moja odluka iskoristiti za političke napade, ali moram reći da me čudi politizacija od osoba koje su pristale sudjelovati u izradi programa koji potpisuje netko drugi, dovodeći time izbor intendanta u potpuno apsurdnu situaciju. To nas može navesti na zaključak da kandidat za intendanta uopće nije pisao svoj program, što je u suprotnosti s onim u što nas gospodin Mucalo ustrajno uvjerava. Naravno da to dodatno pod sumnju dovodi kredibilitet kandidata za intendanta koji program potpisuje, za njega odgovara i garantira njegovu provedbu.

Podsjećam da se ovdje ne radi o potvrđivanju ravnatelja baleta, drame ili opere, nego o potvrđivanju kandidata za intendanta. Što se tiče stručnog obrazloženja programa, naravno da kao ministar u potpunosti podupirem rad i mišljenje Vijeća i želim istaknuti da za odluku koja je donesena snosim punu moralnu i zakonsku odgovornost.

Pored navedenog u objašnjenju Vijeća osvrćem se i na financijski dio programa u kojem se navode netočnosti, recimo netočno navedeni iznos potpore za Splitsko ljeto ili nerealni investicijski iznosi. U Vašem pismu izrekli ste i niz stavova koji s konkretnom odlukom nemaju nikakve veze, nego nastoje diskreditirati mene kao osobu.

Također neprimjerenim smatram i način na koji ste prozvali bivšega ministra Biškupića, za vrijeme čijih mandata na čelu Ministarstva kulture Republike Hrvatske takve ocjene niste iznosili.

Gospođo Osmanović, kada u pismu kažete “Vi sada svojom odlukom, pod krinkom velikog dušobrižnika iz metropole, u Splitu opet stvarate kaos”, mogu Vam samo čiste savjesti odgovoriti da sam sasvim siguran u ispravnost odluke koju sam donio, ponajviše u interesu splitske i hrvatske kulture, Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, i to upravo radi sprječavanja stvaranja kaosa.

Svjestan sam da se kompetencija rada ministra kulture procjenjuje na temelju donošenju odluka koje imaju za cilj stvaranje okvira u kojem kultura može nesmetano djelovati.

U tom smislu Ministarstvo kulture će i dalje poticati sve kulturne djelatnosti u Gradu Splitu, gradskih kulturnih institucija, posebno programa Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, manifestacija Marulićevi dani i Splitsko ljeto, kao i nezavisne kulturne scene.

Na kraju, moja je odluka i kompetencija, baš kao i Vaša, podložna sudu javnosti, a dušama će biti suđeno na drugome mjestu. S poštovanjem,

Jasen Mesić, Ministar kulture Republike Hrvatske

Na znanje:
1. v.d. ravnatelja glazbenog programa Ivica Čikeš, nacionalni operni prvak
2. v.d. ravnatelja dramskog programa Ante Čedo Martinić

Lagodan odnos mogao bi ugroziti Splitsko ljeto

Kazališno vijeće HNK Split, čiji su članovi Sanja Erceg Vrekalo (predsjednica), Branka Papak, Sanja Quien, Joško Čelan i Marko Pecotić, uputili su javno priopćenje kojim odgovaraju na odluku ministra kulture Jasena Mesića kojom je odbio potvrditi za intendanta Duška Mucala, a priopćenje su izdali, kako kažu, i zbog niza “orkestriranih medijskih napada” na samo Vijeće.

- Argumenti ministra Mesića toliko su uopćeni i već na prvi pogled neutemeljeni da i ne zaslužuju širi osvrt. Govoriti, recimo, o manjku hrvatskih i suvremnih djela na programu - ostvarenim i planiranim, začuđujuće je smiješno, posebno u situaciji kada je u sezoni, u operi izvedeno čak dvostruko više takvih predstava nego obično, kažu članovi Vijeća i navode da je u protekloj sezoni, u teškim uvjetima zbog snažnog političkog i medijskog pritiska, ipak postavljeno 14 naslova i održano 186 predstava koje je vidjelo 65 tisuća gledatelja. Navode, nadalje, da je bitno poboljšano ozračje unutar kazališta i ostvarena dobra suradnja sa samim Kazališnim vijećem i gradskim službama.

Vijeće drži da su u cijeloj “sapunici” oko izbora intendanta plitka politička mjerila i računice potpuno istisnuli stručne i umjetničke razloge. Nadalje, misle da nije svako zlo za zlo: po njihovu sudu, “izmišljanje nepostojećih slučajeva” poput onoga s praizvedbom “Maršala” značajno je pridonijelo zanimanju publike, a, kaže Vijeće, to je i svjedočanstvo koliko većina ovdašnje kulturne javnosti drži do svih tih ministarskih i inih propovijedi svisoka. Vijeće se osvrnulo i na “neopravdane javne objede” upućene na njegovu adresu, gdje se često osporavala kompetencija samih članova.

Kažu, svaki njihov potez bio je pod paskom, a bez javne osude prošlo je drsko kršenje zakonitosti i boljih običaja kao u slučaju prisluškivanja sjednica.

Na kraju, Vijeće izražava zabrinutost zbog skoroga Splitskog ljeta: “Zbog bahate odluke bez presedana da intendant ne bude i ravnatelj Splitskog ljeta - kao i zbog vrlo lagodna odnosa novoimenovanog ravnatelja maestra Bareze prema svojim obvezama - festival je doveden u ozbiljnu vremensku stisku, koja može imati organizacijskih, umjetničkih i materijalnih posljedica.

Ne bi nas iznenadilo da račun za to, po onoj Iljif-Petrovoj krilatici ‘ideje naše, benzin vaš’ - ne budu morali plaćati ministri i genijalni komentatori koji su sve to zakuhali, već umjetnici i radnici HNK koji će morati vaditi festival iz blata u koje su ga drugi ugurali”, stoji u zaključku priopćenja.

Na kraju, predsjednica Sanja Erceg Vrekalo osvrnula se i na mišljenja Glazbeno-scenskog vijeća Grada Splita te Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti pri Ministarstvu kulture. Oba su negativno ocijenila Mucalov program, ali je Erceg Vrekalo uočila da je Vijeće iz Zagreba doslovno prepisalo dva pasusa iz mišljenja splitskog Vijeća. Uz to, u radu splitskog Vijeća nije sudjelovao član maestro Ivan Repušić, što, po njezinu sudu, znatno umanjuje težinu njihova stava.

- Vijeće pri Ministarstvu valjda nije ni pročitalo program, postupili su kao loši prepisivači školskih zadaća - kaže predsjednica.

J. Parić

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šutjeli ste  kada je smijenjeno Kazališno vijeće. Šutjeli ste i prigodom postavljanja novog ravnatelja u Galeriji umjetnina Split. Šutjeli ste u nizu drugih situacija koje su relevantne za kulturni život grada Splita. To nije bilo zbog Vaše nekomp [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odgovor ministra kulture jasena mesića almiri osmanović, ivici čikešu i anti čedi martiniću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-05-28 18:42:36 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-05-28 18:48:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-05-28 19:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7264 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/05/28/Kultura/MESnmmIC_NAGRADA-110411.1_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "362x327" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38811435 Threads: 4 Questions: 7126940597 Slow queries: 3311299 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609094699 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/jasen-mesic-gospodo-osmanovic-vi-ste-sutjeli-na-politicke-odluke-u-splitu-133750 [printLink] => /kultura/jasen-mesic-gospodo-osmanovic-vi-ste-sutjeli-na-politicke-odluke-u-splitu-133750?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 224934 [name] => jasenmesić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jasenmesic [link] => /tag/jasenmesic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 199580 [name] => almiraosmanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => almiraosmanovic [link] => /tag/almiraosmanovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 209760 [name] => duškomucalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => duskomucalo [link] => /tag/duskomucalo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šutjeli ste  kada je smijenjeno Kazališno vijeće. Šutjeli ste i prigodom postavljanja novog ravnatelja u Galeriji umjetnina Split. Šutjeli ste u nizu drugih situacija koje su relevantne za kulturni život grada Splita. To nije bilo zbog Vaše nekomp [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odgovor ministra kulture jasena mesića almiri osmanović, ivici čikešu i anti čedi martiniću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jasen Mesić: Gospođo Osmanović, Vi ste šutjeli na političke odluke u Splitu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-16-29-14-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/05/28/Kultura/MESnmmIC_NAGRADA-110411.1_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/05/28/Kultura/MESnmmIC_NAGRADA-110411.1_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Poštovana gospođo Osmanović,

primio sam Vaše pismo koje ste mi uputili nakon mog nepotvrđivanja gospodina Duška Mucala za intendanta splitskog HNK. Odgovaram Vam s nekoliko dana odmaka jer nisam želio da se ovo pismo tumači kao osobni napad ili da se pretvori u medijsku polemiku. Ovaj tekst ima namjeru odgovoriti i na pisma gospodina Martinića i gospodina Čikeša, koja osobno nisam primio, već ih iščitavam iz dnevnog tiska.

Također se ne želim “pokrivati” dodatnim istupima državnih tajnika, ravnatelja uprava ili članova kulturnih vijeća Ministarstva kulture kako se razne reakcije ne bi pretvorile u zabavljanje javnosti. Moja odluka zasigurno nije politička, kako to Vi apostrofirate, jer su stručni razlozi u ovom slučaju više nego jasni.

Ona je zasnovana na stručnom mišljenju Vijeća za dramske umjetnosti Ministarstva kulture, kao i na zaključku Gradskog vijeća za kulturu Grada Splita, a utemeljena je na činjenicama koje su se mogle iščitati iz predloženog programa.

Također naglašavam da je donesena sukladno važećem Zakonu o kazalištima. Istina je da je u zadnje vrijeme u Splitu doneseno niz odluka koje bi se moglo nazvati političkima, a tada ste, gospođo Osmanović, Vi šutjeli.

Šutjeli ste kada je smijenjeno Kazališno vijeće. Šutjeli ste i prigodom postavljanja novog ravnatelja u Galeriji umjetnina Split. Šutjeli ste u nizu drugih situacija koje su relevantne za kulturni život grada Splita. Uvjeren sam da to nije bilo zbog Vaše nekompetencije, nego isključivo zbog očuvanja vlastitih interesa.

Čudna politizacija

Možda biste bolje razumjeli, gospođo Osmanović, kada bi baletni program u Vašem izboru bio naprasno skinut s repertoara, možda biste onda reagirali jer bi bio direktno dotaknut Vaš interes, što u ostalim prilikama niste učinili.

Očekivao sam da će se moja odluka iskoristiti za političke napade, ali moram reći da me čudi politizacija od osoba koje su pristale sudjelovati u izradi programa koji potpisuje netko drugi, dovodeći time izbor intendanta u potpuno apsurdnu situaciju. To nas može navesti na zaključak da kandidat za intendanta uopće nije pisao svoj program, što je u suprotnosti s onim u što nas gospodin Mucalo ustrajno uvjerava. Naravno da to dodatno pod sumnju dovodi kredibilitet kandidata za intendanta koji program potpisuje, za njega odgovara i garantira njegovu provedbu.

Podsjećam da se ovdje ne radi o potvrđivanju ravnatelja baleta, drame ili opere, nego o potvrđivanju kandidata za intendanta. Što se tiče stručnog obrazloženja programa, naravno da kao ministar u potpunosti podupirem rad i mišljenje Vijeća i želim istaknuti da za odluku koja je donesena snosim punu moralnu i zakonsku odgovornost.

Pored navedenog u objašnjenju Vijeća osvrćem se i na financijski dio programa u kojem se navode netočnosti, recimo netočno navedeni iznos potpore za Splitsko ljeto ili nerealni investicijski iznosi. U Vašem pismu izrekli ste i niz stavova koji s konkretnom odlukom nemaju nikakve veze, nego nastoje diskreditirati mene kao osobu.

Također neprimjerenim smatram i način na koji ste prozvali bivšega ministra Biškupića, za vrijeme čijih mandata na čelu Ministarstva kulture Republike Hrvatske takve ocjene niste iznosili.

Gospođo Osmanović, kada u pismu kažete “Vi sada svojom odlukom, pod krinkom velikog dušobrižnika iz metropole, u Splitu opet stvarate kaos”, mogu Vam samo čiste savjesti odgovoriti da sam sasvim siguran u ispravnost odluke koju sam donio, ponajviše u interesu splitske i hrvatske kulture, Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, i to upravo radi sprječavanja stvaranja kaosa.

Svjestan sam da se kompetencija rada ministra kulture procjenjuje na temelju donošenju odluka koje imaju za cilj stvaranje okvira u kojem kultura može nesmetano djelovati.

U tom smislu Ministarstvo kulture će i dalje poticati sve kulturne djelatnosti u Gradu Splitu, gradskih kulturnih institucija, posebno programa Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, manifestacija Marulićevi dani i Splitsko ljeto, kao i nezavisne kulturne scene.

Na kraju, moja je odluka i kompetencija, baš kao i Vaša, podložna sudu javnosti, a dušama će biti suđeno na drugome mjestu. S poštovanjem,

Jasen Mesić, Ministar kulture Republike Hrvatske

Na znanje:
1. v.d. ravnatelja glazbenog programa Ivica Čikeš, nacionalni operni prvak
2. v.d. ravnatelja dramskog programa Ante Čedo Martinić

Lagodan odnos mogao bi ugroziti Splitsko ljeto

Kazališno vijeće HNK Split, čiji su članovi Sanja Erceg Vrekalo (predsjednica), Branka Papak, Sanja Quien, Joško Čelan i Marko Pecotić, uputili su javno priopćenje kojim odgovaraju na odluku ministra kulture Jasena Mesića kojom je odbio potvrditi za intendanta Duška Mucala, a priopćenje su izdali, kako kažu, i zbog niza “orkestriranih medijskih napada” na samo Vijeće.

- Argumenti ministra Mesića toliko su uopćeni i već na prvi pogled neutemeljeni da i ne zaslužuju širi osvrt. Govoriti, recimo, o manjku hrvatskih i suvremnih djela na programu - ostvarenim i planiranim, začuđujuće je smiješno, posebno u situaciji kada je u sezoni, u operi izvedeno čak dvostruko više takvih predstava nego obično, kažu članovi Vijeća i navode da je u protekloj sezoni, u teškim uvjetima zbog snažnog političkog i medijskog pritiska, ipak postavljeno 14 naslova i održano 186 predstava koje je vidjelo 65 tisuća gledatelja. Navode, nadalje, da je bitno poboljšano ozračje unutar kazališta i ostvarena dobra suradnja sa samim Kazališnim vijećem i gradskim službama.

Vijeće drži da su u cijeloj “sapunici” oko izbora intendanta plitka politička mjerila i računice potpuno istisnuli stručne i umjetničke razloge. Nadalje, misle da nije svako zlo za zlo: po njihovu sudu, “izmišljanje nepostojećih slučajeva” poput onoga s praizvedbom “Maršala” značajno je pridonijelo zanimanju publike, a, kaže Vijeće, to je i svjedočanstvo koliko većina ovdašnje kulturne javnosti drži do svih tih ministarskih i inih propovijedi svisoka. Vijeće se osvrnulo i na “neopravdane javne objede” upućene na njegovu adresu, gdje se često osporavala kompetencija samih članova.

Kažu, svaki njihov potez bio je pod paskom, a bez javne osude prošlo je drsko kršenje zakonitosti i boljih običaja kao u slučaju prisluškivanja sjednica.

Na kraju, Vijeće izražava zabrinutost zbog skoroga Splitskog ljeta: “Zbog bahate odluke bez presedana da intendant ne bude i ravnatelj Splitskog ljeta - kao i zbog vrlo lagodna odnosa novoimenovanog ravnatelja maestra Bareze prema svojim obvezama - festival je doveden u ozbiljnu vremensku stisku, koja može imati organizacijskih, umjetničkih i materijalnih posljedica.

Ne bi nas iznenadilo da račun za to, po onoj Iljif-Petrovoj krilatici ‘ideje naše, benzin vaš’ - ne budu morali plaćati ministri i genijalni komentatori koji su sve to zakuhali, već umjetnici i radnici HNK koji će morati vaditi festival iz blata u koje su ga drugi ugurali”, stoji u zaključku priopćenja.

Na kraju, predsjednica Sanja Erceg Vrekalo osvrnula se i na mišljenja Glazbeno-scenskog vijeća Grada Splita te Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti pri Ministarstvu kulture. Oba su negativno ocijenila Mucalov program, ali je Erceg Vrekalo uočila da je Vijeće iz Zagreba doslovno prepisalo dva pasusa iz mišljenja splitskog Vijeća. Uz to, u radu splitskog Vijeća nije sudjelovao član maestro Ivan Repušić, što, po njezinu sudu, znatno umanjuje težinu njihova stava.

- Vijeće pri Ministarstvu valjda nije ni pročitalo program, postupili su kao loši prepisivači školskih zadaća - kaže predsjednica.

J. Parić

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/jasen-mesic-gospodo-osmanovic-vi-ste-sutjeli-na-politicke-odluke-u-splitu-133750 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2ec56b1ff813cb330753abf80ec831860eacdaf5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jasen+Mesi%C4%87%3A+Gospo%C4%91o+Osmanovi%C4%87%2C+Vi+ste+%C5%A1utjeli+na+politi%C4%8Dke+odluke+u+Splitu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fjasen-mesic-gospodo-osmanovic-vi-ste-sutjeli-na-politicke-odluke-u-splitu-133750 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fjasen-mesic-gospodo-osmanovic-vi-ste-sutjeli-na-politicke-odluke-u-splitu-133750 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šutjeli ste  kada je smijenjeno Kazališno vijeće. Šutjeli ste i prigodom postavljanja novog ravnatelja u Galeriji umjetnina Split. Šutjeli ste u nizu drugih situacija koje su relevantne za kulturni život grada Splita. To nije bilo zbog Vaše nekomp [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odgovor ministra kulture jasena mesića almiri osmanović, ivici čikešu i anti čedi martiniću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturaodgovor ministra kulture jasena mesića almiri osmanović, ivici čikešu i anti čedi martiniću

Jasen Mesić: Gospođo Osmanović, Vi ste šutjeli na političke odluke u Splitu

Piše PSD.
28. svibnja 2011. - 21:07

Poštovana gospođo Osmanović,

primio sam Vaše pismo koje ste mi uputili nakon mog nepotvrđivanja gospodina Duška Mucala za intendanta splitskog HNK. Odgovaram Vam s nekoliko dana odmaka jer nisam želio da se ovo pismo tumači kao osobni napad ili da se pretvori u medijsku polemiku. Ovaj tekst ima namjeru odgovoriti i na pisma gospodina Martinića i gospodina Čikeša, koja osobno nisam primio, već ih iščitavam iz dnevnog tiska.

Također se ne želim “pokrivati” dodatnim istupima državnih tajnika, ravnatelja uprava ili članova kulturnih vijeća Ministarstva kulture kako se razne reakcije ne bi pretvorile u zabavljanje javnosti. Moja odluka zasigurno nije politička, kako to Vi apostrofirate, jer su stručni razlozi u ovom slučaju više nego jasni.

Ona je zasnovana na stru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 18:29