StoryEditorOCM
KorčulaKomunalna saga

Priča za koju su otočani mislili da nikad neće završiti, ipak se bliži kraju: Korčula dobiva reciklažno dvorište, evo koliko će Lokva koštati

Piše Tekst i foto: Dora Lozica
31. siječnja 2024. - 16:44

Nakon Blata, Vele Luke i Lumbarde i Korčula će uskoro dobiti reciklažno dvorište! Projektni prijedlog za izgradnju Reciklažnog dvorišta Lokva ispunjava sve kriterije Nacionalnog plana i oporavka (NPOO) za uspostavu reciklažnih dvorišta, ukupna vrijednost projekta je nešto veća od milijun i 200 tisuća eura.

Projektna dokumentacija

Priča za koju su otočani mislili da nikad neće završiti, ipak se bliži kraju – Grad Korčula do proljeća 2025. planira izgraditi reciklažno dvorište i to u jeku uvođenja novog sustava gospodarenjem otpadom na koji je KTD Hober do sad potrošio više od 600 tisuća eura. Na poziv NPOO-a 2021.–2026. prijavili su se još u lipnju, Lokva je uspješno prošla sve faze ocjenjivanja prije čega je gradska vlast otkupila i očistila zemljište, ishodovala građevinsku dozvolu te izgradila pristupne ceste. Ukupna vrijednost projekta je 1.263.023,52 eura, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će ga s 770.174,56 eura bespovratnih sredstava.

image

Korčulani će uskoro dobiti reciklažno dvorište kao i ostatak Lijepe naše

Željko Hajdinjak/Cropix

Prvo reciklažno dvorište na otoku otvoreno je u Općini Blato u srpnju 2019., samo jednu godinu nakon otvoreno je i reciklažno dvorište u Veloj Luci. Priča o izgradnji ova dva dvorišta je slična, u Blatu je realizacija započela već 2004. godine kad je lokacija uvrštena u prostorni plan općine te je kupljeno zemljište. Građevinsku dozovu dobili su još 2016. godine, projekt su prijavili na Operativni program Konkurentnost i kohezija gdje su ostvarili 85 posto bespovratnih sredstava od ukupne vrijednosti projekta. Prije osam godina ukupna vrijednost izgradnje reciklažnog dvorišta iznosila je nešto manje od tri milijuna kuna, za usporedbu, danas u Korčuli iznosi 9 i pol milijuna kuna. Blato je 2019. za dvorište platilo 870 tisuća kuna dok će Korčula 2024. izdvojiti više od tri milijuna i 700 tisuća kuna.

image

Načelnica Vele Luke Katarina Gugić

Bozo Radic/Cropix

Dolaskom u Općinu Vela Luka, načelnica Gugić našla je riješene imovinsko-pravne odnose za izgradnju dvorišta pa je, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša, 2017. godine dovršena projektna dokumentacija. Kao i u Blatu, projekt je financiran Kohezijskim fondom s 85 posto bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta bila je 3 i po milijuna kuna, od čega je Vela Luka sudjelovala s nešto više od 600 tisuća kuna.

Spor oko vlasništva

Ne tako davne 2020. godine u Korčuli se još nije znalo gdje će dvorište uopće biti izgrađeno, a ondašnji gradonačelnik Fabris rješavao je imovinsko-pravne odnose. Prilikom pripreme dokumentacije 2013. godine dvorište je trebalo biti na Česvinici. Već 2014. Gradsko vijeće odlučuje da se lokacija mora izmjestiti najmanje tisuću metara zračne linije od osnovne škole u Žrnovu iako je zemljište na Česvinici bilo prikladno i u vlasništvu Grada. Traženjem nove lokacije, započinju problemi Grada Korčule. Iako se spominjalo zemljište na Dubovu, Gradsko je vijeće u veljači 2018. odobrilo kupnju zemljišta na Lokvi, no uskoro se čulo za zabilježbu sudskog spora oko utvrđivanja vlasništva. Sudski je spor završen 2020. i od tada, do promjene vlasti, korčulansko reciklažno dvorište palo je u zaborav. Jedino što se otvorilo u međuvremenu je ilegalno odlagalište otpada u Zlopoju koje je nedavno dobilo građevinsku dozvolu te će jednog dana postati reciklažno dvorište za građevinski otpad.

image

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević

Dora Lozica

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević ipak je zadovoljna odobrenim, poziva za izgradnju reciklažnih dvorišta nije bilo godinama, strahovala je, ističe, da će projekt morati u potpunosti financirati Grad.

“Na ovaj sam projekt usmjerena od početka mandata, reciklažno dvorište je osnova svega. U Gradu Korčuli se trenutno odvaja jako malo otpada jer nam nedostaje osnovna infrastruktura. Uskoro pokrećemo javnu nabavu, ako sve bude po planu do proljeća 2025. dvorište će biti izgrađeno”, najavila je.

Otočani će napokon pravilno gospodariti otpadom, no Lučino razdolje, Centar za gospodarenje otpadom za Dubrovačko-neretvansku županiju, još uvijek nije izgrađeno.

27. travanj 2024 21:31