StoryEditorOCM
KorčulaOTOK KORČULA BILJEŽI VELIKU IZLAZNOST

Došlo je do problema: Veliki broj građana, iako ima važeću osobnu iskaznicu, nije upisan u izvatke iz popisa birača!

Piše Dora Lozica
17. travnja 2024. - 13:23

Na otoku Korčuli u većini jedinica lokalne samouprave na biračkim je mjestima do 11,30 zabilježena velika izlaznost, članovi biračkih odbora ističu da je na biralištima neprestana gužva. Kako doznajemo, u Gradu Korčuli u Biračkom mjestu br. 1, u Centru za kulturu Korčula na parlamentarne izbore je izašlo gotovo 26 posto birača. Na Biračkom mjestu br. 3 Pod sv. Antunom zabilježena je do sad najmanja izlaznost u Gradu Korčuli, oko 16 posto. U Žrnovu na Biračkom mjestu br. 4 u zgradi osnovne škole zabilježena je izlaznost od gotovo 27 posto, dok je u Smokvici do 11,30 izašlo gotovo 26 posto birača. U Veloj Luci na krajnjem zapadu otoka zabilježena je do sad najveća izlaznost, gotovo 29 posto što je u usporedbi s izborima 2020. do 11,30 sati za 5 posto veća izlaznost, a u usporedbi s lokalnim izborima 4 posto veća izlaznost. Na krajnjem istoku otoka u Lumbardi do 11,30 glasovalo je oko 24 posto birača.

S terena smo dobili obavijest o problemima s popisom birača što je i službeno potvrdilo Državno izborno povjerenstvo (DIP). Prenosimo mail kojeg je DIP uputio Izbornim povjerenstvima svih izbornih jedinica.

„Na terenu je primijećeno da veliki broj birača, iako ima važeću osobnu iskaznicu, nije upisan u izvatke iz popisa birača. Došlo je do određene pogreške od strane Ministarstva unutarnjih poslova prilikom dostave podataka u Registar birača. Te birače, kao i birače koji nemaju važeću osobnu iskaznicu, potrebno je uputiti do nadležnog ureda kako bi ishodili tzv. plavu potvrdu.

Molimo da ovu obavijest žurno proslijedite gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima, a oni biračkim odborima, kako bi svi znali kako postupati ako se ti birači pojave na biračkom mjestu“, stoji u mailu.

Kako nam je objasnila predsjednica Izbornog povjerenstva Grada Korčule, sutkinja Marija Skokandić, tzv. potvrda je dokaz da možete pristupiti glasanju na određenom biračkom mjestu gdje niste na popisu birača zbog neke omaške. Plavu potvrdu svi građani Korčule mogu dobiti tijekom cijelog dana do zatvaranja birališta u 19 sati u Matičnom uredu u gradskoj upravi u Korčuli. Iako će za neke birače to potencijalno biti dodatni izazov jer im je Matični ured udaljen, na primjer za birače iz Čare ili Račišća, predsjednica povjerenstva Marija Skokandić ističe kako nema razloga za paniku budući da ovakvih slučajeva uvijek ima tijekom izbornog procesa. Predlaže se svim glasačima da na biračka mjesta izađu što prije kako bi eventualno mogli po svoju plavu potvrdu, ako bude potrebno. Za sad su zabilježena dva slučaja, jedan u Gradu Korčuli te jedan u Općini Lumbarda.

26. travanj 2024 00:38